Středa 17. prosince 1969

Předsedající, místopředseda SL J. Trojan: Děkuji zpravodaji poslanci Zvárovi. Ptám se poslanců, kteří vystoupili v rozpravě, zda mají dotazy či připomínky k podanému vysvětlení. /Nikdo se nehlásí./ Přikročíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby byl schválen vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 19/1966 Sb., o vysokých školách, ve smyslu společné zprávy výborů ústavně právního a kulturního, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Zákon byl schválen jednomyslně.

Pokud jde o návrh poslance prof. dr. Trávníčka, domnívám se, že správné stanovisko by mohlo být takové, že ze zpráv zpravodaje poslance Zváry a zpravodaje ze Sněmovny národů by mohla být zpracována souhrnná informace, aby veřejnost znala názory, které přednesli zpravodajové při zdůvodňování zákona.

Je nějaká připomínka? /Nebyla./ Budeme tedy pokračovat v dohodnutém programu. Máme na pořadu



XV

Návrh ústavně právního výboru Sněmovny lidu na počítání prezence na schůzích výboru Sněmovny lidu /tisk 12/SL/

Návrh odůvodní předseda ústavně právního výboru Sněmovny lidu poslanec akad. Knapp.

Zpravodaj poslanec akad. V. Knapp: Soudružky a soudruzi, zpráva k tomuto návrhu je velmi stručná, protože všechno důležité je obsaženo v písemné zprávě. Jde o to, což je zkušenost jistě všech výborů, že se často stává, že v některém výboru je některý z poslanců trvale nemocen nebo je ze služebních důvodů trvale v zahraničí a nemůže se účastnit schůzí. Přitom podle jednacího řádu se počítá do počtu poslanců, z nichž se vypočítává kvórum, aby výbor byl způsobilý k usnášení. Protože někdy jsou dopravní potíže, mnoho funkcí atd., může se stát, že některý výbor, zejména na začátku schůze, je taktak způsobilý jednat, a jeden nebo dva poslanci, kteří chybějí z toho důvodu, že jsou vzdáleni nebo trvale nemocni, mohou ovlivnit, zda výbor je nebo není způsobilý k usnášení.

Proto se činí tento návrh, který se opírá o jednací řád Federálního shromáždění. Ten v § 1 odst. 2 připouští, aby každá sněmovna si svým usnesením upravila podrobnosti své procedury. Navrhuje se takové opatření, aby poslanci, kteří se trvale nemohou účastnit jednání výborů, se do počtu, který je rozhodující pro vypočítání kvora, nepočítali. Sami z toho nebudou mít žádnou újmu. Jakmile se do schůze dostaví, do počtu se počítají.

Je to podle mého názoru praktické opatření, které nepřináší vůbec žádnou újmu poslancům, a navíc je to opatření, což bych chtěl zdůraznit, které jsme už měli. V Národním shromáždění to bylo provedeno rovněž na návrh ústavně právního výboru usnesením předsednictva Národního shromáždění. Toto usnesení však přestalo platit od 1. ledna 1969, kdy vzniklo Federální shromáždění, a ve sněmovnách Federálního shromáždění už takové opatření podle zákona nemůže provádět předsednictvo sněmovny ani předsednictvo Federálního shromáždění, nýbrž každá sněmovna svým usnesením. Proto jménem ústavně právního výboru doporučuji, aby toto procedurální opatření bylo přijato.

Předsedající, místopředseda SL J. Trojan: Děkuji zpravodaji poslanci akad. Knappovi za odůvodnění předloženého návrhu. Kdo si přeje slovo? /Nikdo./ Přistoupíme tedy k hlasování. Přečtu vám znění usnesení.

"Poslanci Sněmovny lidu, kteří se nemohou ze zdravotních důvodů nebo proto, že jsou z důvodů svého povolání či z jiného pracovního důvodu mimo území Československé socialistické republiky účastnit schůzí výborů, se nezahrnují do počtu členů výborů Sněmovny lidu při počítání prezenčního kvora. O tom rozhoduje předsednictvo Sněmovny lidu na žádost poslance nebo na návrh předsedy výboru. V případě, že se takový poslanec zúčastní schůze výboru, započítává se do prezenčního kvora. Usnesení předsednictva Sněmovny lidu se v žádném případě nedotýká nároků poslance na náhrady výdajů spojených s výkonem poslaneckého mandátu ani jiných práv poslance."

Předložili jsme vám návrh usnesení. Jsou ještě nějaké připomínky? /Nebyly./ Prosím o hlasování. Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že Sněmovna lidu přijala uvedené usnesení.

Nyní bychom měli projednávat 9. bod programu - novelu zákoníku práce, dále vládní návrh zákona o státním rozpočtu československé federace na rok 1970, vládní návrh zákona o některých důsledcích neoprávněného pobytu pracovníků v cizině, návrh zákona o mateřském příspěvku a otázky a odpovědi na interpelace poslanců. Navrhujeme vám, abychom tyto návrhy projednali až zítra, pokračovali v programu bodem 9. a ještě před zakončením dnešního zasedání abychom provedli volbu předsedy výboru kulturního Sněmovny lidu. Jsou k tomu jiné návrhy? /Nebyly./ Nejsou-li, chtěl bych zdůvodnit návrh.

XVII

Volba předsedy výboru kulturního Sněmovny lidu

Volbu je třeba provést proto, že poslanec PhDr. Jan Fojtík, CSc., dne 11. 12. požádal písemně o uvolnění z funkce předsedy kulturního výboru, protože začátkem listopadu t. r. byl schválen do funkce tajemníka ÚV KSČ. Z této nové funkce vyplývají pro něho další povinnosti a proto by nemohl pro nedostatek času odpovědně vykonávat funkci předsedy kulturního výboru. Žádost poslance Fojtíka je jistě plně odůvodněná. Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje, aby do funkce předsedy kulturního výboru Sněmovny lidu byl zvolen prof. MUDr. Tomáš Trávníček.

Zdůvodnění návrhu a nacionále prof. dr. Tomáše Trávníčka jste slyšeli ve zdůvodňující zprávě člena předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR poslance Korčáka.

Má někdo dotaz nebo připomínku k tomuto návrhu? /Ne./

Konstatuji, že volba předsedy výboru musí být provedena podle § 22 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tajným hlasováním. Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje, aby Sněmovna lidu zvolila pro tuto volbu sedmičlennou volební komisi v tomto složení: poslanci Červinka, Géryk, Holáň, Lapárová, dr. h. c. Lukačovič, MUDr. Petrusová a Tomášik.

Má někdo nějaký dotaz k tomuto návrhu? /Nebyl./ Kdo souhlasí s tím, aby za členy volební komise byli zvoleni jmenovaní poslanci, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že komise byla schválena jednomyslně. Prosím, aby se volební komise ujala své funkce.

Volbu předsedy kulturního výboru provedeme obvyklým způsobem; v místnosti za tribunou jsou připraveny plenty pro úpravu hlasovacích lístků. Prosím, aby volební komise zajistila vydání hlasovacích lístků. Žádáme poslance, aby se nevzdalovali ze svých míst.

/Probíhá tajná volba předsedy kulturního výboru./

/Po provedené tajné volbě./

Předsedající, místopředseda SL J. Trojan: Soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v jednání.

Prosím předsedkyni volební komise, poslankyni MUDr. Petrusovou, aby přednesla zprávu o výsledku volby předsedy výboru kulturního.

Předsedkyně volební komise, poslankyně MUDr. A. Petrusová: "Zápis o voľbe predsedu Kultúrneho výboru Snemovne ľudu dňa 17. decembra 1969.

Komisia poslancov Snemovne ľudu v zložení Jan Červinka, Rudolf Géryk, Emil Holáň, Magdaléna Lapárová, dr. h. c. Jozef Lukačovič, MUDr. Antónia Petrusová a Ferdinand Tomášik, ktorú zvolila Snemovňa ľudu na svojej schôdzke dňa 17. decembra 1969 pre voľbu predsedu Kultúrneho výboru Snemovne ľudu, oznamuje, že bolo poslancom vydané 188 hlasovacích lístkov.

Hlasovania sa zúčastnilo 186 poslancov.

Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdané dovedna 186 platných hlasov.

Z toho bolo odovzdané pre navrhnutého kandidáta prof. MUDr. Tomáša Trávníčka 186 hlasov, proti žiadny hlas, neplatný hlasovací lístok žiadny, hlasovania sa zdržali dvaja poslanci.

Pre navrhnutého kandidáta bola odovzdaná nadpolovičná väčšina hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu.

V Prahe dna 17. decembra 1969.

Podpísané 7 členov volebnej komisie." /Potlesk./

Předsedající, místopředseda SL J. Trojan: Děkuji poslankyni MUDr. Petrusové.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila poslance prof. MUDr. Tomáše Trávníčka předsedou výboru kulturního Sněmovny lidu jednomyslně. Poslanci Trávníčkovi upřímně blahopřejeme. /Potlesk./

Nyní, soudružky a soudruzi, než přerušíme sedmou schůzi Sněmovny lidu, několik oznámení.

Především předseda zahraničního výboru prosí, aby se zahraniční výbor sešel v obrazárně po skončení zasedání.

Pokud jde o zítřejší zasedání, zahájíme v 9 hod. Domnívám se, že je možnost zítra práce dokončit.

Přerušuji proto 7. schůzi na zítřek do 9 hodin.

/Schůze přerušena v 17.50 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP