Středa 17. března 1971

V těchto výsledcích je třeba hledat i zdroj oprávněné hrdosti nad úspěchy a vítězstvími, jichž dělníci, rolníci a pracující - třídní základ našeho státu - dosáhli v uplynulých letech ve všech oblastech společenského života.

K tomuto velikému dílu se s hrdostí hlásí též Čs. strana lidová. Její zdravé jádro, očištěné od buržoazního nánosu předchozí éry, se v únoru 1948 rozhodlo jednoznačně a ze své vlastní vůle pro aktivní zapojení do obrozené Národní fronty pod vedením komunistické strany. Byla to zvláště činnost našich členů v národních výborech, podíl na socializaci vesnice a příkladné pracovní výkony na všech dalších úsecích, čím si lidová strana získala ve zmíněném období důvěru a také uznání jako platná, státotvorná složka Národní fronty.

Do tohoto v podstatě pozitivního vývoje naší společnosti, který se pochopitelně neobešel ani bez některých problémů, zasáhly přímo katastroficky události z let 1968 - 1969. Jaké toho byly příčiny, o tom velmi přesvědčivě a průkazně hovoří dokument pléna ÚV KSČ z prosince 1970, zejména "Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XII. sjezdu".

Cílem pravicově oportunistických sil bylo popřít dosažené výsledky - negovat dosavadní politický systém socialismu a rozložit nejen komunistickou stranu, ale i ostatní politické a společenské organizace - vrátit se před únor 1948, k volné hře politických sil.

Internacionální pomoc, poskytnutá bratrskými socialistickými zeměmi v srpnu 1968 znamenala konec nadějím pravice, nikoliv však definitivní konec politického boje. Bylo to nové vedení komunistické strany, které se v dubnu 1969 ujalo s plnou rozhodností nesnadného úkolu vyvést celou naši společnost z těžké krizové situace. V realizační směrnici pléna ÚV KSČ z května 1969 byla vytyčena bezpečná trasa ke konsolidaci situace i k vytvoření podmínek pro posílení socialistického charakteru Národní fronty.

Ani lidová strana nezůstala ušetřena dravého proudu, který strhl tak mnohé. I do jejích řad pronikly nežádoucí živly, také v její činnosti se začaly projevovat nesprávné tendence, což dokládá zejména pracovní návrh programu z roku 1968. Proto bylo nezbytné, aby též Československá strana lidová prošla jako ostatní členské organizace Národní fronty očistným procesem politické konsolidace a vnitřního sjednocení.

Výrazným pokrokem v tomto směru bylo listopadové zasedání jejího ústředního výboru v r. 1970, kde byly projednány a schváleny Ideové zásady politické činnosti Československé strany lidové. Tento zásadní stranický dokument, mající závaznou platnost pro každého člena, se osvědčil jako velmi platný a cenný nástroj v našem úsilí o ideové sjednocení strany na ryzích principech socialistických i křesťanských.

V tomto dokumentu je jasně řečeno, že Československá strana lidová rozvíjí svou působnost jako členská organizace Národní fronty, která je základní formou politického života naší společnosti, že se jednoznačně hlásí k socialistickému zřízení v naší zemi, které je historicky i politicky spjato s Komunistickou stranou Československa a její vedoucí úlohou ve společnosti. Z toho vyplývá další stěžejní zásada, že upevnění a další rozvoj naší socialistické společnosti považují všichni poctiví členové lidové strany za věc své cti, za věc svého svědomí a spoluzodpovědnosti za šťastnou budoucnost našich národů.

Na tomto ideovém základě se uskutečňuje ve všech organizačních článcích Československé strany lidové proces politické konsolidace, kádrové očisty a vnitrostranického sjednocení, který postupně směřuje ke svému dokončení. V souladu se závěry celostátní konference Národní fronty, na níž byl kladně hodnocen též podíl nekomunistických stran při zabezpečování aktuálních úkolů současné etapy, klademe i my zvýšenou pozornost politicko-výchovné práci. Naše výchovné úsilí se především zaměřuje na angažovanou, důslednou podporu politiky KSČ, na správné chápání a nezbytné uplatňování její vedoucí úlohy. Zvlášť vhodnou příležitostí k tomu je i pro nás padesátileté jubileum KSČ.

Na počest tohoto výročí uzavírají naši členové v rámci vnitrostranické soutěže hodnotné závazky. Ke správnému zaměření činnosti Československé strany lidové na dvou zvlášť důležitých úsecích významně přispěl nedávno pořádaný aktiv předních zemědělských pracovníků - lidovců, jakož i aktiv poslanců národních výborů. Očekáváme, že stejně úspěšný bude i náš připravovaný seminář k 50. výročí založení KSČ.

Na tomto místě bych rád uvedl, že vedení naší strany uspořádalo též seminář pro poslance České národní rady - členy Československé strany lidové. Ke zdárnému výsledku tohoto semináře a jeho vysoké úrovni nepochybně přispělo, že se hlavního tématu - uplatňování vedoucí úlohy Komunistické strany Československa a politiky Národní fronty v systému zastupitelských sborů - ujal se vzácným pochopením a porozuměním sám člen předsednictva ÚV KSČ a předseda ČNR soudruh Evžen Erban. Na jeho podnětný referát navazovalo pak hodnotné rozpracování dalších témat, zaměřených k nejbližším úkolům České národní rady a politické činnosti poslanců v obvodech. Považuji proto za milou povinnost poděkovat zde také místopředsedovi ČNR a předsedovi klubu poslanců - komunistů soudruhu dr. V. Ambruzovi a sekretáři ČNR soudruhu dr. Váchovi za jejich aktivní účast na tomto našem seminárním soustředění.

Mnoho cenných podnětů a informací přinesla i plodná beseda s místopředsedou vlády ČSR a předsedou České plánovací komise soudruhem ing. St. Rázlem a s dalšími členy vlády - soudruhem dr. Hamerníkem, soudruhem dr. Němcem a náměstkem ministra kultury soudruhem dr. Švagerou. Uvádím tyto skutečnosti proto, poněvadž jsou konkrétním důkazem, že vztah komunistů k ostatním politickým stranám i na půdě České národní rady není formální a deklarativní, ale je dán vzájemnou úctou, důvěrou a spoluprací.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v Provolání ÚV KSČ k 50. výročí založení strany, s nímž se vedoucí síla Národní fronty obrátila v letošním jubilejním roce a před svým XIV. sjezdem ke všem občanům naší republiky, se kromě otázek spjatých se stabilizací a dalším rozvojem národního hospodářství zdůrazňuje požadavek upevňovat svazek dělnické třídy, rolnictva a inteligence, jehož výrazem je Národní fronta. Sem patří i úkol posilovat socialistický stát a všechny jeho orgány, dodržovat všude socialistickou zákonnost a věnovat soustavnou péči prosazování socialistického způsobu života našich občanů.

Jestliže jsou k plnění těchto i dalších úkolů voláni členové a funkcionáři všech stranických, státních i společenských organizací, pak tato výzva dvojnásob zavazuje poslance všech zastupitelských sborů, tedy i nás - poslance České národní rady.

Chtěl bych proto závěrem svého vystoupení prohlásit, že poslanci České národní rady - příslušníci Čs. strany lidové - jsou si plně vědomi spoluzodpovědnosti za další upevňování našeho socialistického zřízení a že se přihlašují k čestnému, angažovanému plnění všech úkolů, jež plynou z potřeb současné doby. Inspirováni slavnou a vítěznou cestou jubilující komunistické strany, učiníme vše pro aktivní podporu politické linie, kterou tato strana vytyčuje v zájmu pracujícího lidu, v zájmu blaha a rozkvětu naší vlasti.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji. Prosím, aby se ujala slova poslankyně Marie Jarošová.

Posl. M. Jarošová: Vážená Česká národní rado, vážené soudružky a vážení soudruzi poslanci!

Organizace Českého svazu žen spatřuje svůj hlavní úkol především v politicko-výchovném působení mezi ženami. Považujeme za nutné objasňovat ženám vedoucí úlohu Komunistické strany Československa v současnosti pro další rozvoj naší socialistické společnosti, v upevňování jednoty socialistických států a podpoře pokrokových sil ve světě a získat je pro realizaci politiky KSČ.

Chceme získávat široké masy žen k aktivní účasti při realizaci usnesení naší strany v oblasti politiky, ekonomiky i kultury. Systematickým školením - letos bude proškolen vícedenním školením celý funkcionářský aktiv - besedami, přednáškami i prostřednictvím sdělovacích prostředků chceme zvýšit politickou angažovanost žen ve veřejném i politickém životě.

Ženy by měly výrazněji uplatňovat své zkušenosti a schopnosti při řízení našeho státu, a proto je povinností naší organizace, aby ženám objasňovala, že jejich aktivní účastí při řešení závažných politických, ekonomických i kulturních otázek lze jedině dosáhnout kladných výsledků. Proto vyhledáváme schopné, politicky i odborně vyspělé ženy na místa, kde by se podílely svou činností v oblasti výroby i řízení společenských otázek. Podle směrnic ústředního výboru KSČ by měly všechny členské organizace a orgány Národní fronty napomáhat k tomu, aby se zvýšil počet žen na vedoucích místech v našem národním hospodářství, v zastupitelských sborech všech stupňů, v odborových orgánech i ve vedoucích funkcích jednotlivých zemědělských družstev.

V politicko-výchovné práci jsme se zaměřily na působení mezi pedagogickými pracovnicemi a funkcionáři sdružení rodičů a přátel školy, aby v dětech byla pěstována oddanost a láska k socialismu a komunismu, k Sovětskému svazu a ostatním socialistickým zemím.

Proto také věnujeme pozornost Socialistickému svazu mládeže, a to jak ústřední výbor Českého svazu žen, který s mládeží pořádá přátelské besedy, ale zejména okresní výbory Českého svazu žen konkretizují hodnotné dohody, uzavřené v rámci každého okresu. V současné době jsme si vědomy, že jedním z důležitých úkolů, kterým chceme pomoci stranickým i státním orgánům, je - zajistit výchovu zdravé, mladé generace. Vytváříme veřejné mínění příznivé pro rodinu s více dětmi, abychom pomohly řešit populační problém, u mladých lidí se zaměřujeme na výchovu k rodičovství, ke zvýšení úcty k manželství, k rodičovství a mateřství.

Velmi mnoho se, soudruzi, zabýváme rozvojem pracovní iniciativy. Ženy se zapojují do socialistického soutěžení a zlepšovatelského hnutí na svých pracovištích. Český svaz žen na besedách a seminářích organizovaných ve spolupráci s orgány Revolučního odborového hnutí, Svazem družstevních rolníků, výrobních a spotřebních družstev za účasti politických a hospodářských činitelů hodnotí dosažené výsledky a výměnou zkušeností přispívá k rozšíření osvědčených metod práce.

Zdůrazňujeme význam zlepšování pracovních a životních podmínek pro dosahování lepších pracovních výsledků a harmonický rozvoj osobnosti ženy.

Závazky, které se na ústřední výbor scházejí z okresních výborů, jsou velmi hodnotné, jsou zaměřeny na politicko-výchovnou práci mezi ženami, na ideové působení při výchově mládeže, na zlepšování životního prostředí ve městech, obcích i závodech. na pomoc našemu národnímu hospodářství.

Vyhlášení a plnění těchto závazků je součástí oslav 50. výročí založení KSČ. Ústřední výbor Českého svazu žen využije toto slavné jubileum k ještě většímu zintenzívnění ideově výchovné práce mezi ženami. Chceme prohloubit a rozšířit poznání žen o historii Komunistické strany Československa, o jejích bojích a především o bojích strany za osvobození ženy, za uskutečnění její rovnoprávnosti jako součásti socialistické revoluce. Seznámíme ženy s vedoucí úlohou strany v současnosti při dalším rozvoji naší socialistické společnosti, upevňování jednoty socialistických států a podpoře pokrokových sil na světě a budeme je získávat pro podporu politiky KSČ. Z našich okresů už nám docházejí zprávy, jaké oslavy k 50. výročí založení KSČ byly nebo budou organizovány v okrese, buď přímo naší organizací nebo ve spolupráci s ostatními organizacemi Národní fronty.

Ústředním výborem Českého svazu žen bude, kromě účasti na akcích konaných Československou radou žen, uskutečněna právě příští týden beseda zasloužilých členek strany s funkcionářkami Socialistického svazu mládeže, která má za úkol objasnit mladým lidem ovzduší a způsoby politického boje při zakládání Komunistické strany Československa a Komsomolu v upevňující se buržoazní republice. Tuto besedu pokládáme za zvlášť důležitou, vzhledem k tomu, že v uplynulých letech 1968-1969 byla naše mládež utvrzována v názorech na předmnichovskou republiku jako na vysoce demokratickou a humánní. Jsme toho názoru, že přímá beseda s účastnicemi bojů Komunistické strany Československa a Komsomolu může nejlépe bezprostředně a věrohodně ukázat, jak těžký byl boj za skutečná demokratická práva v tehdejší masarykovské republice. Zvláště sledujeme cíl seznámit s tímto bojem ženy funkcionářského aktivu Socialistického svazu mládeže jako příklad pro jejich současnou politickou práci.

Český svaz žen uskutečňuje tak svou pomoc nově založené mládežnické organizaci předáváním zkušeností svých funkcionářek a zasloužilých členek strany. Naše okresní výbory Českého svazu žen organizují podobné besedy s mladou generací i v okresním měřítku, protože výchova mladé generace, její orientace na správnou cestu, to je rovněž jeden z velmi důležitých úkolů naší organizace.

Pravda je, že stojíme ještě před řešením mnoha problémů. Vždyť každý vývoj přináší nové chápání jevů, vytváří další nové problémy i když docela jiných kvalit. V současné době nás tíží otázka, jak co nejlépe sladit ekonomickou aktivitu ženy s její mateřskou funkcí, protože žena v mateřském poslání je skutečně nenahraditelná, a jak ženě umožnit, aby se mohla úspěšně podílet ve veřejném životě ještě ve větší míře. Ženy jsou nedílnou součástí společnosti a každé řešení jejich problémů je zároveň ku prospěchu celku. Proto se domníváme, že tak zvaná ženská otázka by se měla stát celospolečenskou záležitostí.

Problémy žen by se měly řešit ve všech organizacích a orgánech Národní fronty.

Velice hodnotíme to, že se o naše těžkosti v současné době zajímají nejvyšší stranické i státní orgány. Důkazem toho je i dnešní zasedání České národní rady.

Také nás velmi těší, že se přechází od všeobecných úvah již ke konkrétním činům, a to i v nižších orgánech státních a hospodářských. Letošní oslavy Mezinárodního dne žen, který byl opravdu slaven jako důstojná součást oslav 50. výročí strany, měl skutečně bojový politický charakter. Při této příležitosti vedoucí pracovníci nejen zdůrazňovali kladné výsledky práce žen, ale i přijímali konkrétní opatření ke zlepšení pracovních i mimopracovních podmínek žen. Slíbili v čem ženám pomohou, aby se mohly věnovat kromě svého mateřského poslání také funkci pracovnice a občanky tohoto státu.

Mohu vás, soudružky a soudruzi, ubezpečit, že ženy mají dostatek schopností a sil, které chtějí dát pro rozkvět naší vlasti.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji posl. Marii Jarošové. Prosím nyní poslance akademika Josefa Charváta, aby se ujal slova.

Poslanec akademik Charvát: Soudružky a soudruzi poslankyně a poslanci, vážení, na tomto foru e obvykle řeší konkrétní úkoly naší společnosti. Méně často zde diskutujeme o otázkách rámcových nebo obecných. K tomu jsou určeny jiné instance. Nicméně bych chtěl právě při této slavnostní příležitosti promluvit o zdravotnictví a sociální péči víc koncepčně než v reálných podrobnostech. Jako lékař se budu obírat hlavně zdravotnictvím - medicínou a jejím postavením v pokročilé socialistické společnosti. My zdravotníci se totiž hlásíme bez ohledu na stranickou příslušnost k těm, kdo v tyto dny vzpomínají 50. výročí KSČ. Já sám jsem, jak známo, nestraník.

Pamatuji ještě doby před I. světovou válkou. Maturoval jsem za vlády císaře Františka Josefa a dovedu tedy ocenit rozdíly doby tehdejší a dnešní. Pro mne je např. naše sociální a zdravotní zabezpečení, placená dovolená, mateřská dovolená a pětidenní týden ohromnou vymožeností. Dnešní mládež to považuje za samozřejmé. Na tutéž věc tedy mohou dvě nebo tři generace nazírat různě. Je v tom riziko vzájemného nepochopení a nedorozumění. Je to však také ukazatel pokroku a změny ve smýšlení lidí. Každá generace se konec konců dožaduje a očekává lepší život, než měla generace předchozí. Je ovšem povinností nás, kteří víme, protože jsme to zažili, abychom dovedli vhodně vysvětlit vývoj společnosti těm, kdo to z vlastní zkušenosti nepoznali. Nesmí nás odradit, že mladým někdy chybí kus té vděčnosti, kterou pociťujeme my staří.

Jedním ze základů socialismu je poznání, že společenské systémy nebyly dány ani přírodním zákonem, ani metafyzikou, ale vytvořeny lidmi. Mohou tedy být lidmi také měněny. Tuto myšlenku najdeme i v medicíně. V socialismu totiž medicína přestala být soukromou záležitostí a stala se péčí o zdraví národa. Říká se, že socialistické zdravotnictví pečuje o člověka od kolébky až do hrobu. Ve skutečnosti začíná už před kolébkou, protože se naše společnost stará o matku v těhotenství.

Dřívější představa, že lékařství může žít jako stav svým životem mimo společnost, nebo dokonce nad ní, byla přinejmenším naivní. Velká říjnová revoluce zařadila medicínu tam, kam patřila, tj. do sociálně politického systému, v němž je partnerem výrobních sil. Také Komunistická strana Československa pochopila od samého začátku, že lékaři si nemohou sami určovat své poslání. Udělá to lid, který si bude přát léčebnou péči nejen kvalitní, ale obecně dostupnou. V praxi se to u nás plně mohlo uskutečnit až po roce 1948. Bylo to však usnadněno tím, že naše republika zaváděla a postupně rozšiřovala zdravotní a sociální pojištění už od roku 1918. Ač se nedalo ještě mluvit o socializované medicíně, přece jen byla připravena půda a přechod k socializaci byl u nás mnohem hladší, než v některých jiných státech. V medicíně jsme vlastně už dospěli do komunismu: naše společnost tu každému poskytuje prevenci i léčebnou péči ne po dle zásluhy, ani za úplatu, a podle potřeby.

Sociální hodnoty se v lidstvu vyvíjely pomalu a s obtížemi. Nesmí nás proto překvapovat, že nejsme se vším spokojeni, ač jsme už dosáhli mnoho. Při socializaci medicíny bylo nutno nejprve překonávat ve vědomí lidí idealizované koncepce o nadřazenosti individua a naopak o méněcennosti, subordinace kolektivu. Nebylo např. vždy snadné vyložit lékařům, že zdravotnictví je pro společnost tak významné, že nemůže být ponecháno jen zdravotníkům. Svým významem totiž přerůstá rámec profese a s tává se věcí politickou. Civilizovaná společnost je čím dál více organizována. Má-li však takovýto proorganizovaný systém hladce fungovat, je nutná nejen evidence a kontrola, ale také řízení, i kdybych se přitom dotknul práva jedince např. na soukromí, nebo na tzv. svobodu rozhodování.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP