Čtvrtek 18. dubna 1968

Jde o resignaci soudruha posl. dr. Václava Škody z funkce místopředsedy NS, která byla už přijata na poslední schůzi Národního shromáždění 3. dubna 1968. Současně požádal soudruh Škoda předsedu NS, aby ze zdravotních důvodů byl uvolněn ze všech funkcí v orgánech Národního shromáždění, tj. z funkce předsedy ústavně právního výboru a člena předsednictva NS.

Dále mám ve svých podkladech sdělení, že skupina poslanců ve složení: Václav Kučera, Alena Pokorná, Olga Malecká a Vendelín Macho tlumočila žádost s. posl. Heleny Leflerové o uvolnění z funkcí místopředsedkyně Národního shromáždění, předsedkyně výboru pro národní výbory a členky předsednictva Národního shromáždění.

Dále mám ve svých podkladech sdělení, že soudružka Ladislava Besserová požádala předsednictvo Národního shromáždění o uvolnění z funkce členky předsednictva Národního shromáždění.

Soudruh poslanec Vasil Biľak se obrátil na Národní shromáždění tímto dopisem:

"Vážení soudruzi, vzhledem k tomu, že jsem byl zvolen do funkce prvního tajemníka ÚV KSS a za člena předsednictva ÚV KSČ, kteréžto funkce mne budou plně zaneprazdňovat, žádám, abych byl zproštěn své dosavadní funkce člena předsednictva Národního shromáždění."

Dlouholetý člen předsednictva Národního shromáždění soudruh Vladimír Koucký ve svém listě předsednictvu Národního shromáždění sdělil toto:

"Vážení soudruzi, v souvislosti s pověřením jinými funkcemi, jež mi nedovolují plnit povinnosti člena předsednictva Národního shromáždění, prosím o uvolnění z této funkce."

Dále mám dopis od posl. Josefa Borůvky se žádostí, aby byl uvolněn z funkce člena předsednictva Národního shromáždění, neboť byl rozhodnutím presidenta republiky jmenován ministrem a pověřen řízením resortu ministerstva zemědělství a výživy.

Dále se na Národní shromáždění obrátil také dosavadní předseda zahraničního výboru František Kriegel, který ve svém dopise sdělil:

"V prvních dnech měsíce dubna 1968 jsem byl zvolen za člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedou ústředního výboru Národní fronty. V souladu se zásadou nehromadění funkcí prosím Národní shromáždění, abych byl uvolněn z funkce předsedy zahraničního výboru Národního shromáždění."

Podle zásady, že místopředsedové NS nemají zastávat současně funkci předsedů výborů, kterou schválilo předsednictvo NS svým usnesením ze dne 26. března 1968, požádal o uvolnění z funkce předsedy výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje soudruh poslanec Lubomír Dohnal, který je ústředním výborem Národní fronty navrhován do funkce místopředsedy NS.

Předsednictvo NS vzalo uvedené žádosti o uvolnění na vědomí a usneslo se předložit je dnešní plenární schůzi Národního shromáždění s doporučením, aby Národní shromáždění stanovisko svého předsednictva schválilo.

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji. Má někdo připomínku nebo dotaz k přednesené informaci? (Nikdo se nehlásil.)

Není tomu tak. Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby Národní shromáždění vzalo na vědomí rezignaci poslanců Leflerové, Škody, Besserové, Borůvky, Biľaka a Kouckého na funkce v předsednictvu Národního shromáždění a poslanců Leflerové, Škody, Kriegela a Dohnala na funkci předsedů výborů Národního shromáždění, ať zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Není tomu tak. Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také ne, jednomyslně přijato. Děkuji.

Národní shromáždění vzalo na vědomí, že poslankyně Leflerová rezignuje na funkci místopředsedkyně, členky předsednictva a předsedkyně výboru Národního shromáždění pro národní výbory, poslanci Škoda, Besserová, Biľak, Borůvka a Koucký rezignují na funkce členů předsednictva Národního shromáždění a poslanci Kriegel na funkci předsedy zahraničního výboru, Škoda na funkci předsedy ústavně právního výboru a Dohnal na funkci předsedy výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje.

Prosím nyní poslance Kriegela, předsedu ústředního výboru Národní fronty, aby přednesl návrh na kandidáty na jednotlivé funkce.

Posl. Kriegel: Vážené Národní shromáždění, po přijetí rezignací a žádostí o uvolnění funkcionářů a členů předsednictva NS a předsedů výborů je třeba volbou rozhodnout o nových místopředsedech Národního shromáždění, předsedech výborů a členech předsednictva Národního shromáždění.

Ústřední výbor Národní fronty, jmenovitě politické strany zastoupené v Národní frontě, se rozhodly doporučit Národnímu shromáždění, aby předsednictvo mělo pět místopředsedů, v nichž by byly zastoupeny politické strany.

Jménem ústředního výboru Národní fronty navrhuji do funkcí místopředsedů Národního shromáždění tyto poslance: Jozefa Valo, Marii Mikovou, Lubomíra Dohnala, Josefa Zedníka a Andreje Žiaka.

Do funkcí nových předsedů výborů Národního shromáždění doporučuje Národní fronta tyto poslance: posl. Viktora Knappa za předsedu výboru ústavně právního, posl. Rudolfa Géryka za předsedu výboru pro národní výbory, posl. Jiřího Pelikána za předsedu výboru zahraničního, posl. Leopolda Hofmana za předsedu výboru branného a bezpečnostního a posl. dr. Františka Štefánika za předsedu výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje.

V ostatních výborech Národního shromáždění zůstávají dosavadní předsedové, tj. ve výboru pro plán a rozpočet posl. Frant. Tymeš, ve výboru mandátovém a imunitním posl. Antonín Pospíšil, ve výboru průmyslovém pro hlavní výrobní odvětví a dopravu inž. Antonín Bichler, ve výboru pro zemědělství a výživu posl. Václav Kučera, v kulturním výboru posl. Alois Poledňák, ve výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví posl. Jozef Gabriška a ve zdravotním výboru posl. dr. Antónia Petrusová.

Jménem ústředního výboru Národní fronty dále navrhuji, aby v předsednictvu Národního shromáždění byla zastoupena skupina poslanců bez stranické příslušnosti. Doporučuji, aby za tuto skupinu byli do předsednictva NS zvoleni posl. dr. Jiří Lacina a posl. Valéria Lieskovská.

Návrh ústředního výboru Národní fronty posoudilo dne 17. dubna 1968 předsednictvo Národního shromáždění, vzalo jej na vědomí a rozhodlo, aby byl předložen Národnímu shromáždění.

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji.

Přeje si někdo zaujmout stanovisko k přednesenému návrhu? (Nikdo se nehlásí.) Není tomu tak. Má někdo jiný návrh? (Neměl.) Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k volbě.

Volby se provádějí stejným způsobem, jak jsme to dnes již odhlasovali.

Prosím pořadatele, aby rozdali hlasovací lístky.

Prosím komisi pro provedení voleb, aby se ujala své funkce.

Prosím dále poslance, aby v zájmu urychlení volby zůstali na svých místech po dobu rozdávání hlasovacích lístků a aby po vykonání volby opět ihned zaujali svá místa.

(Pořadatelé rozdávají hlasovací lístky. Poslanci vkládají lístky do volební urny.)

Na upozornění předsedkyně komise se ptám, zda ještě někdo z poslanců chce volit. (Nikdo.)

Nikdo.

Hlasování je skončeno. Prosím komisi pro provedení voleb, aby sečetla hlasy.

(Komise se odebrala ke sčítání hlasů.)

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, předsedkyně komise pro provedení voleb poslankyně Petrusová Vám přednese zprávu o výsledku voleb. Prosím, aby se ujala slova.

Posl. dr. Petrusová: Zápis o voľbe podpredsedov Národného zhromaždenia, predsedov výborov a členov Predsedníctva Národného zhromaždenia.

Komisia poslancov oznamuje, že poslancom bolo vydaných 251 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdaných celkom 251 platných hlasovacích lístkov. Z toho bolo odovzdaných pre podpredsedov NZ:

pre posl. Jozefa Vala221 hlasov, 30 proti
pre posl. Mariu Mikovú227 hlasov, 24 proti
pre posl. Lubomíra Dohnala236 hlasov, 15 proti
pre posl. Josefa Zedníka231 hlasov, 20 proti
pre posl. Andreja Žiaka167 hlasov, 84 proti

Pre predsedov výborov:

pre predsedu Ústavnoprávneho výboru
posl. akad. Viktora Knappa242 hlasov, 9 proti
pre predsedu Branného a bezpečnostného výboru
posl. Leopolda Hofmana245 hlasov,6 proti
pre predsedu Výboru pre NV
posl. Rudolfa. Géryka243 hlasov, 8 proti
pre predsedu výboru Zahraničného
posl. Jiřího Pelikána 171 hlasov, 80 proti
pre predsedu Výboru pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje
posl. Františka Štefánika 174 hlasov, 77 proti
Za členov Predsedníctva Národného zhromaždenia:
pre posl. dr. Jiřího Lacinu 247 hlasov, 4 proti
pre posl. Valériu Lieskovskú 244 hlasov, 7 proti

Komisia na základe výsledkov volieb konštatuje, že navrhnutí poslanci boli všetci zvolení do uvedených funkcií. (Potlesk.)

Předseda NS s. Smrkovský: Národní shromáždění zvolilo místopředsedy Národního shromáždění posl. Jozefa Valo, Marii Mikovou, Lubomíra Dohnala, Josefa Zedníka a Andreje Žiaka.

Za předsedu výboru branného a bezpečnostního posl. Leopolda Hoffmana. Za předsedu výboru ústavně právního posl. akad. dr. Viktora Knappa. Za předsedu výboru pro národní výbory posl. Rudolfa Géryka. Za předsedu výboru zahraničního posl. Jiřího Pelikána. Za předsedu výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje posl. Františka Štefánika. Za nové členy předsednictva posl. Jiřího Lacinu a poslankyni Valérii Lieskovskou.

Blahopřeji jim ke zvolení do těchto náročných funkcí a přeji jim hodně úspěchů v práci.

Přistoupíme k volbě členů výboru branného a bezpečnostního. Tuto volbu provedeme aklamací. Návrh na kandidáty jste obdrželi písemně.

Má někdo připomínky k předloženému návrhu nebo má jiný návrh? Není tomu tak.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí, aby výbor branný a bezpečnostní měl 13 členů a aby jimi byli mimo již zvoleného předsedy posl. Leopolda Hoffmana poslanci, Gejza Végh, Jan Hlína, Jindřich Pešák, Josef Katolický, Věroslav Jedlička, Josef Gemrot, Anton Perkovič, Samuel Kodaj, Jozef Belas, Ján Mockovčiak, Václav lrcing a Jozef Turošík, ať zvedne ruku! (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo.

Národní shromáždění schválilo, aby výbor branný a bezpečnostní měl 13 členů.

Přistupujeme ke třetímu bodu pořadu, kterým je

3. Zproštění dr. Josefa Litery z funkce předsedy Nejvyššího soudu podle § 52 odst. 2 bod c) zákona č. 36 z roku 1964 a volba předsedy Nejvyššího soudu podle § 46, odst. 1 téhož zákona.

Dr. Josef Litera požádal předsednictvo NS o zproštění z funkce předsedy Nejvyššího soudu dopisem tohoto znění:

"Vážení soudruzi, ve smyslu ustanovení § 52 odst. 1 zák. č. 36/ 1964 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců žádám o zproštění funkce soudce a současně předsedy Nejvyššího soudu. O své uvolnění z funkce žádám z následujících důvodů:

Od roku 1953 jsem zastával funkci l. náměstka ministra spravedlnosti a v roce 1963 jsem byl zvolen do nynější funkce. l když jsem se osobně nepodílel na projednávání tzv. politických procesů ani jiných protistátních trestných činů, je nesporné, že musím nést svůj podíl odpovědnosti za deformace, které se v minulých létech projevily v porušování socialistické zákonnosti v činnosti soudů. Na tom nic nemění skutečnost, že za poslední léta bylo v rozhodovací činnosti justičních orgánů dosaženo celé řady pozitivních výsledků.

Je rovněž všeobecně známo, že můj zdravotní stav je zejména v poslední době značně nepříznivý, takže bych mohl stěží zajišťovat plnění náročných úkolů v úsilí za upevňováni socialistické zákonnosti a při likvidaci nezákonných rozsudků z minulých let.

Ze všech shora uvedených důvodů proto prosím, aby mé žádosti bylo vyhověno.

Současně chci ubezpečit předsednictvo Národního shromáždění, že na jiném pracovišti se chci plně zapojit do obrodného procesu našeho veřejného života a dát veškeré své síly v boji za realizací akčního programu ÚV KSČ."

Ministr spravedlnosti k žádosti dr. Litery sdělil:

"Vážení soudruzi, předseda Nejvyššího soudu dr. Josef Litera mně oznámil, že hodlá předložit Národnímu shromáždění svou rezignaci na funkce soudce Nejvyššího soudu a předsedy Nejvyššího soudu.

Souhlasím s tímto rozhodnutím s. dr. Josefa Litery a prosím, aby Národní shromáždění rezignaci s. dr. Josefa Litery na uvedené funkce přijalo.

Protože důvody uváděné v dopise dr. Litery odpovídají ustanovení § 52 odst. 1 zákona 36 z roku 1964 a ministr spravedlnosti se žádostí dr. Litery souhlasí, navrhuji, aby jeho žádosti Národní shromáždění vyhovělo."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP