Čtvrtek 18. dubna 1968

Ptám se, zda má někdo připomínku nebo dotaz k přečteným sdělením? Prosím, posl. Kyselý.

Posl. dr. Kyselý: Súdružky a súdruhovia poslanci, oznámenie o tom, že doterajší predseda Najvyššieho súdu s. dr. Litera má podiel na porušovaní socialistickej zákonnosti na mňa pôsobí depresívnym dojmom, pretože Najvyšší súd a jeho predseda boli pod kontrolou Národného zhromaždenia.

Pýtam sa preto, či zprávy, ktoré súdruh Litera v pléne NZ podával, boli pravdivé, alebo neboli pravdivé? My sme sa ročne touto situáciou zaoberali, rokovali sme o zachovávaní socialistickej zákonnosti a teraz vidíme, že to nie je v poriadku. To vrhá podivné svetlo i na plénum NZ.

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji. Ještě někdo se hlásí o slovo? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Domnívám se, že připomínka posl. Kyselého by měla být projednána v předsednictvu NS, případně v příslušném výboru NS. Mám za to, že by plénum mohlo tento návrh vzít na vědomí. Snad o tom nemusím dávat hlasovat.

Už se nikdo o slovo nehlásí.

Dám tedy hlasovat o návrhu na rezignaci dr. Josefa Litery, předsedy Nejvyššího soudu. Kdo souhlasí s tím, aby dr. Josef Litera byl podle § 52 odst. 2 zákona č. 36 z roku 1964 zproštěn z funkce předsedy Nejvyššího soudu a soudce Nejvyššího soudu, nechť zvedne ruku!

(Děje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo se nehlásil.) Není.

Zdržel se někdo hlasováni? - Tři poslanci Národního shromáždění se zdrželi hlasování.

Posl. Závodská se hlásí o slovo.

Posl. Závodská: Vážení soudruzi poslanci a poslankyně, zdržela jsem se hlasování proto, že mám za to, že soudruh Litera v nynější funkci předsedy Nejvyššího soudu by neměl podat rezignaci, ale že by ho Národní shromáždění mělo z této funkce odvolat. To předkládám proto, poněvadž vím, že v roce 1953, kdy byl ve funkci náměstka ministra spravedlnosti, věděl o nezákonných způsobech, které byly použity vůči některým občanům naší republiky, že se i do značné míry podílel, a přikláněla bych se k soudruhu Kyselému, i když to už bylo odhlasováno.

Chtěla jsem jen zdůvodnit, proč jsem se zdržela hlasování, aby to nebylo chápáno tak, že jsem se zdržela proto, že bych nesouhlasila s tím, aby z této funkce odešel.

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji. Národní shromáždění zprostilo dr. Josefa Literu funkce předsedy Nejvyššího soudu.

Prosím posl. Kriegla, aby podle návrhu ministra spravedlnosti přednesl podle § 46 zákona 36 z roku 1964 návrh na kandidáta na funkci předsedy Nejvyššího soudu.

Posl. dr. Kriegel: Soudružky a soudruzi poslanci, z návrhu ministra spravedlnosti podle § 46 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců předkládá ústřední výbor Národní fronty návrh na předsedu Nejvyššího soudu dr. Otomara Bočka, jenž byl na návrh ÚV NF zvolen v září 1964 Národním shromážděním do funkce soudce z povolání Nejvyššího soudu, kterou dosud zastává.

Osobní údaje, pokud jde o jeho životopis, vzdělání, politickou činnost, máte v rukou.

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji posl. Krieglovi. Má někdo připomínky nebo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Přistoupíme k volbě. Ptám se, zda Národní shromáždění souhlasí, aby volba byla provedena aklamací. Prosím o hlasování, kdo je pro volbu aklamací? (Děje se.) Děkuji. Kdo je proti? Čtyři. Je schváleno, že volba bude provedena aklamací.

Prosím, kdo souhlasí, aby předsedou Nejvyššího soudu byl podle návrhu dr. Otomar Boček, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Není tomu tak.

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) Čtyři.

Prosím dr. Bočka, aby byl tak laskav a dostavil se sem, aby se mohl představit Národnímu shromáždění. (Dr. Boček přichází k předsedovi NS, který mu podává ruku.-Potlesk.)

Konstatuji, soudružky a soudruzi, že schválený pořad dnešní schůze je vyčerpán.

Před ukončením schůze sděluji, že příští plénum NS bude ve středu 24. a ve čtvrtek 25. t. m. Na pořadu budou především vládní návrh zákona o změnách v organizaci a působnosti některých ústředních orgánů a prohlášení vlády, ke kterému bude také provedena rozprava.

Sděluji zároveň, že vyčerpávající téze příštího vládního prohlášení inž. Oldřicha Černíka budou zítra rozeslány poslancům.

Předsednictvo NS se sejde v úterý 23. dubna v odpoledních hodinách.

Schůze zahraničního výboru Národního shromáždění se koná ihned po skončení plenární schůze Národního shromáždění v obrazové síni. Svolává vás předseda výboru soudruh Pelikán.

Končím schůzi Národního shromáždění.

(Schůze skončena ve 13.43 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP