Středa 5. dubna 1967

V návrhu kandidátů ÚKLK jsou promítnuty zkušenosti z dosavadního složení ústřední komise. Především se zvyšuje počet pracovníků z výroby. Zatímco v dosavadní ÚKLK bylo 13 pracovníků z výroby, tj. z průmyslu, zemědělství, dopravy, stavebnictví a dalších odvětví, v předloženém návrhu je těchto pracovníků 16, tj. 53 % z celkového počtu. Předpokládám, že toto složení ÚKLK umožní, aby se prohloubilo spojení ÚKLK s bezprostředním děním v našem národním hospodářství a aby se ústřední komise mohla s hlubokou znalostí věcných problémů podílet na jejich řešení.

Proti dosavadnímu stavu se zlepšuje i složení komise z národnostního hlediska. Zatímco až dosud bylo v ústřední komisi 6 členů ze Slovenska, bude v nové ústřední komisi 9 členů slovenské národnosti.

Ve složení nové ústřední komise je respektováno i územní hledisko a jsou v ní zastoupeny všechny kraje.

Navrhovaným složením ÚKLK jsou vytvářeny předpoklady, aby dobře plnila své společenské poslání. Předložený návrh na složení ÚKLK dobře vyjadřuje i sociální strukturu naší současné společnosti a je zárukou, že Ústřední komise lidové kontroly bude schopna přistupovat k řešení problémů z pozic vskutku lidových a demokratických.

K předloženému návrhu z řad poslanců nedošly do dnešního dne žádné připomínky.

Vzhledem k těmto skutečnostem navrhuji Národnímu shromáždění spolu s uvedenou skupinou poslanců - navrhovatelů - zvolit třicetičlennou ÚKLK podle předloženého návrhu.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Besserové.

Má někdo k předloženému návrhu připomínky nebo dotazy? (Nebyly.)

Nemá. Kdo souhlasí s tím, aby Ústřední komise lidové kontroly měla 30 členů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím Národní shromáždění stanovilo počet členů ÚKLK na 30.

Můžeme nyní přistoupit k volbám. Navrhuji, abychom volili členy ÚKLK podle návrhu předloženého skupinou poslanců hromadně.

Jsou k tomuto způsobu volby nějaké připomínky nebo má někdo jiný návrh? (Nebyly.)

Nemá. Dám tedy hlasovat o návrhu na členy Ústřední komise lidové kontroly.

Kdo tedy souhlasí s předloženým návrhem kandidátů na členy ÚKLK podle návrhu poslanců Besserové, Biľaka, Čápa, Fialy, Štefánika, Valo, Zedníka, Žiaka a druhů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění zvolilo jednomyslně členy Ústřední komise lidové kontroly. (Potlesk.)

Podle § 6 zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění č. 21 z roku 1967 Sbírky o volbách komisí lidové kontroly skládají členové Ústřední komise lidové kontroly slib do rukou předsedy Národního shromáždění. Konstatuji, že zvolení členové Ústřední komise lidové kontroly jsou přítomni na schůzi Národního shromáždění, a přistoupíme tedy ke složení slibu podle §25 odst. 1 zákona č. 23 z roku 1963 Sbírky, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten zákonem předepsaný slib, potom zvolení členové Ústřední komise lidové kontroly ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Prosím místopředsedu NS a předsedu ústavněprávního výboru NS dr. Škodu, aby přečetl znění slibu. (Poslanci povstávají.)

Mpř. NS s. Škoda: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu, že se budu řídit ústavou a ostatními zákony a že budu zachovávat státní, hospodářské a služební tajemství. Budu nesmiřitelně bojovat za prosazování celospolečenských zájmů, zejména za splnění úkolů státního plánu rozvoje národního hospodářství, upevňování státní disciplíny a posilování ochrany majetku v socialistickém vlastnictví."

Členové nově zvolené ÚKLK jednotlivě přistoupili k předsedovi NS s. Laštovičkovi a vykonali slib podáním ruky a slovem "slibuji". (Poslanci usedají.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji.

Soudružky a soudruzi, přerušuji nyní schůzi do zítřka 10.00 hod.

(Jednání pléna skončeno v 18.55 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP