Nerad bych se pouštěl do pohádky o slepičce
jak sháněla pro kohoutka kapku vody, ale věřte,
že mnoho podobných situací v našem společenském
životě existuje. Jakékoli podobné náměty,
byť by šlo jen o požadavek jejich ekonomického
propočtu, podle něhož se dá s konečnou
platností rozhodovat, se okamžitě zamítnou
s poukazem na spoustu dílčích obtíží
a komplikací, které přicházejí
v úvahu. Ale to se pak nehneme z místa! Znovu opakuji,
že takové propočty, které běží
tolika kanály, nemůže provádět
chozrasčotní sféra, to je záležitost
centrálních plánovacích orgánů,
aby dovedly rozpoznat, k jakým národohospodářským
ztrátám by mohlo dojít, nebude-li se na situaci
reagovat s předstihem. Spočítal už některý
příslušný orgán, kolik zatěžujeme
ve společnosti konto vydání v důsledku
nesprávné skladby spotřeby potravin? Jako
správní hospodáři bychom snad takové
propočty měli mít k dispozici.
V závěru se ještě vracím k myšlence,
kterou jsem řekl v úvodu, zda v otázce výživy
- reprodukce pracovní síly platí denivelizovat.
Pokud jde o mne, já bych zde škodlivost nivelizace
nehledal. Vždyť pole pro uplatnění diferenciace
ve spotřebě, která by odpovídala zásluze
za vykonanou práci, je jistě dostatečně
široké. Je přece známo, že málo
dostatečně lákavé nabídky módního
a technicky stále dokonalejšího průmyslového
zboží a kvalitních služeb, vede pak na
trhu k dalšímu zesílení poptávky
vyšších příjmových skupin
domácností po potravinách a má spolu
s výkyvy v plynulosti zásobování některými
potravinami a v územní nerovnoměrnosti zásobování
za následek relativně hromadné nákupy
potravin. Důsledek je i přesycování
v některých domácnostech a někdy i
zkažení nadměrných zásob potravin.
Jsem tedy toho názoru, že je v našich možnostech
vytvořit ucelenou koncepci správné výživy
stimulovanou jak správnými cenovými relacemi
v potravinách, při jejichž spotřebě
by se mohla výrazně projevit diferenciace mezi jednotlivými
příjmovými skupinami, tak zabezpečením
dostatku vysoce jakostního průmyslového zboží
i jinými opatřeními. Tedy cenovou politiku,
která by podpořila správnou spotřebu
potravin, nelze odtrhovat od zabezpečení takových
fondů na trhu a možností ve společnosti,
které by byly atraktivní pro realizaci příjmů
všech sociálních skupin obyvatelstva.
Soudruzi poslanci, není v našich silách, abychom
své náměty dokládali přesnými
statistickými výpočty. Je proto možné,
že číselná fakta by mne neopravňovala
k některým předneseným úvahám.
Vyslovil jsem je v přesvědčení, že
naše slova se nesmějí rozcházet s činy
a skutky, že naše zákony se musí opírat
o seriózní ekonomické podmínky a propočty,
protože jen tak máme jistotu, že schvalujeme
věc správnou, která je reálná
a kterou naši občané také mohou jako
takovou po zásluze ocenit. Předložený
návrh zákona těsně souvisí
se zásadami racionální výživy
obyvatelstva. Po konzultacích, které jsem měl
se svými voliči, budu hlasovat pro jeho přijetí.
Náměty, které jsem přednesl, považuji
za nezbytné k prověření, abychom nevynechali
žádnou variantu, která by přispěla
k úspěšnému vyřešení
nutných změn ve struktuře spotřeby
potravin v naší Československé socialistické
republice. (Potlesk.)
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
poslanci Katolickému. Promluví s. posl. Pražák.
Posl. Pražák: Vážené Národní
shromáždění, soudružky a soudruzi
poslanci! Projednáváním zdravotního
zákona znovu dokumentujeme skutečnost, jak naše
socialistická společnost projevuje péči
o zdraví lidu. Jak naše socialistické zdravotnictví
- a návrh zákona to jasně ukazuje - prohlubuje
svoji činnost.
Chtěl bych na dvou příkladech ukázat,
že není snadné a jednoduché všechny
tyto zásady uplatnit v plné míře na
našich pracovištích i veřejnosti:
Za prvé je to otázka nadměrného kouření.
V Hradci Králové již několik let dobře
pracuje protikuřácký sbor, který dosáhl
již řadu úspěchů. Byla otevřena
nekuřácká a nealkoholní kavárna
pro mládež, byl vydán a je dodržován
zákaz kouření v celém objektu nádraží
v Hradci Králové a Pardubicích, protikuřácká
poradna dosahuje dobrých výsledků a prakticky
již stovky lidí v kraji se kouřit, ve spolupráci
s poradnou, odnaučily.
Byl proveden výzkum u 2000 dělníků
v Závodech vítězného února,
kteří byli dva roky sledováni v nemocnosti.
Přibližně polovina z nich byli nekuřáci.
Do 25 let celkem nemocnost byla stejná, od 25 do 45 let
u kuřáků byla již o 80 % a přes
45 let o plných 100 % vyšší nežli
u nekuřáků, při přibližně
stejné práci a podmínkách. Nemoci,
zejména plic a žaludku, jdou při nadměrném
kouření v tomto věku prudce nahoru. Tento
příklad podnítil řadu lékařů
v celém kraji, aby po hradeckých zkušenostech
ustavovali okresní poradny. Nelze však žádat,
aby celá agenda byla sice dělána obětavě,
ale na úkor času, trvale několika nadšenci.
Podle našeho názoru by mělo ministerstvo zdravotnictví
přezkoumat možnosti alespoň polovičního
úvazku lékaře na okrese pro tuto poradnu,
protože se nám to daleko více vrátí
i v ekonomice. Navrhli jsme vzorový statut pro tyto poradny
a jsme přesvědčeni, že rozšíření
těchto poraden do každého okresu by přineslo
státu veliký užitek a lidem zdraví.
Zdravotní výbor Národního shromáždění
se otázkou kouření zabýval již
několikrát. Vzrostl počet stravovacích
zařízení, kde se nekouří, zlepšilo
se dodržování zákazu ve vybraných
vozech v dopravě.
Tržby za cigarety představují však stále
u nás větší podíl z maloobchodního
obratu nežli tržby za chléb, máslo nebo
mléko. Za mléko vydáváme polovinu,
co za kuřivo.
Doporučuji proto, aby okresním protikuřáckým
poradnám byla věnována zvýšená
pozornost a dány jim podmínky k tomu, aby svoji
činnost mohly rozvíjet.
Druhá otázka týká se stravování
dětí.
Krajský lékař v Hradci Králové
se svými spolupracovníky provedl průzkum
množství hemoglobinu u dětí v mateřských
školkách. Na hladinu červeného krevního
barviva působí opakovaná infekční
onemocnění, nedostatek pohybu venku, ale hlavně
kvalita a kvantita jídla.
Výsledkem tohoto pozorování bylo zjištění,
že více nežli polovina vyšetřených
dětí trpí chudokrevností. Děti
jsou méně odolné vůči onemocněním,
a také hůře prospívají. Odráží
se to i na stále se zvyšující absenci.
Děti v roce 1963 zameškaly v kraji 233 000 dnů
a v roce 1965 již 281 tisíc dnů.
To svědčí o jednostranné výživě.
Pro školní jídelny existují normy, které
se snaží zajistit, aby děti dostávaly
potřebnou výživu ve správném
poměru. Norma pro děti od 1. do 5. třídy
počítá s potravinami v hodnotě Kčs
3,00 a tolik děti také platí. Starší
děti mají dostávat potraviny za 3,60 Kčs,
ale platí jen Kčs 3,20. V jídle se proto
nedostává jednou vitamin C, jindy živočišné
bílkoviny nebo vápník.
Na doporučení ONV a KNV začínají
vedoucí školních jídelen přesvědčovat
rodiče, aby těch 40 haléřů
denně na oběd připláceli. Většinou
říkají, že děti dostanou o deko
masa více, to je ale argument, který nikoho samozřejmě
nepřesvědčí. Těch 40 haléřů
nemá pomoci jen k deku masa, ale k tomu, aby oběd
dal ve škole dětem dostatečné množství
kalorií, vitaminů, vápníku i bílkovin.
V nové škole v Hradci Králové na Slezském
předměstí se kuchařky snaží
vařit pod dozorem lékařů podle norem
správné výživy. Na jídelním
lístku během týdne běžně
najdeme vedle hlavních jídel i ovocné mléko,
tvarohovou pěnu s Pribinkou, saláty s tvarohovou
pěnou a čokoládou i další dobroty.
Jednou byly masové krokety a ovocné mléko.
Učitelé přišli s námitkami, co
to kuchařky dávají k jídlu, co je
to napadlo, dávat toto k masu, že si děti zkazí
žaludek. Jenže dětem se žaludek nezkazil,
naopak snažily se jít na mléko i třikrát.
Řada školních jídelen není tak
upravena, jak by si to zasloužila. I zde jsme zůstali
hodně dlužní, ne vždy dovedeme sladit
přestávky postupně tak, aby děti nespěchaly,
aby byl při jídle klid, příjemné
prostředí, upravený stůl s čistým
ubrusem.
V řadě vyspělých států
děti dostávají ve školách svačinu.
I u nás to bývalo zvykem. Na hradeckých školách
mají vedoucí školních jídelen
i někteří ředitelé proti podávání
svačin tyto námitky: podávání
mléka by ve škole dělalo nepořádek,
máme již teď v kuchyni o půl síly
méně, nestačíme. Pramen o to nemá
zájem, jednali jsme a nejde to, Pramen nám prodával
svačiny, obložené chlebíčky ovšem
nejraději, ale přišli jsme na to, že prodává
jenom to, co nemůže už vůbec nikde prodat.
Projednávali jsme možnost podávání
svačin v mlékárnách, školách
a v distribuci. V obvodě Průmyslu mléčné
výživy na Bydžovsku od tohoto pondělí
začali ve všech školách prodávat
ohřívané mléko, malcao, kakao, bílou
kávu. Je vše zajištěno, jsou sice problémy,
na starých školách není dostatek vhodných
místností, ale spoluprací všech, hlavně
rodičovských sdružení, a pochopením
ředitele Průmyslu mléčné výživy
se akce povedla.
Dobře připravená propagačně
a zdravotně se celá akce v Hradci Králové
zatím neuskuteční, připravuje se prý
nějaká celostátní akce, s kterou je
však třeba počkat, až budou polyethylenové
sáčky, jinak že to nejde. Zatím mlékárna
v Novém Bydžově si zajistila dostatečný
počet půllitrových lahví vždy
pro dvě děti společně a jde to.
Chtěl jsem těmito příklady ukázat,
jak na jedné straně i 40 haléřů
může být problémem pro zlepšení
kvality jídla dětem, jak někde konáme
ještě pedagogický dozor, jak je nutné
věnovat pozornost zlepšování prostředí.
Ze 100 dotázaných dětí na okrese,
co mají k večeři, na 80 % říká,
že uzeniny. Rodiče většinou nevědí,
co děti přes den jedí, nesnaží
se vyrovnat případný nedostatek některých
živin.
Dva příklady z jednoho okresu a dva rozdílné
výsledky. Zajistit dobré školní stravování
a více mléka dětem jistě není
lehkou záležitostí. Ale volat po nejmodernějších
obalech, když všichni víme, že zatím
to v celé republice uskutečnit nejde, je nesmyslem.
Ale z podmínek, které máme, vytvořit
zlepšení, zajistit zdravou výživu dětem,
je v našich silách. K tomu není třeba
investic, k tomu je nutno spojit síly učitelů,
rodičovských sdružení i našich
obchodních organizací. Nestačí dobré
usnesení, směrnice. Je důležité,
jak se na provádění zákona o péči
o zdraví lidu budeme podílet dole, jak dobré
zkušenosti dokážeme využít a předat.
Zákon o péči o zdraví lidu dává
nám k tomu ty nejlepší podmínky. A proto
pro něj budu hlasovat. (Potlesk.)
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
posl. Pražákovi, promluví poslankyně
Šmehlíková.