Shrneme-li tedy některé úkoly pokud jde o
výchovné prostředí a způsob
výchovy, pak jedním z prvořadých úkolů
je zabezpečit dobrou úroveň osobní
hygieny žáků, obecné i celkové
hygieny škol a výchovných zařízení.
Současně s tím dbát o stále
větší uplatňování zdravotnických
hledisek a zásad bezpečné práce při
organizování života dětí a mládeže
ve škole i při mimoškolní činnosti.
Především půjde o další
prohlubování ambulantní, preventivní
i léčebné péče o děti
až do 15 let v rámci obvodního systému,
o rozšiřování ambulantní a lůžkové
péče o děti s chronickými chorobami,
zejména pro děti tělesně, duševně
a smyslově vadné. V preventivní a léčebné
péči bude nutno se zaměřit více
než dosud na ochranu duševního zdraví
a na spolupráci při výchovných problémech
dětí.
Soudružky a soudruzi poslanci, z toho, co jsem zde řekla,
se ukazují některé závažné
problémy při uplatňování zákona.
Bude záležet na nás, jak se nám podaří
do řešení těchto otázek zapojit
širokou veřejnost.
Kulturní výbor NS po pečlivém projednání
navrhuje plénu NS předložený návrh
zákona o péči o zdraví lidu ke schválení.
(Potlesk.)
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
posl. Kobosilové. Do rozpravy jsou přihlášeni
ještě soudruzi poslanci Katolický, Pražák,
Šmehlíková, Kozelka, Bilková, Dobiáš,
Hanzlík, Sedláček, Škula. Vzhledem k
tomu přerušuji schůzi do 14.30 hod.
Předseda NS s. Laštovička (zvoní):
Soudružky a soudruzi poslanci, pokračujeme v přerušené
schůzi v rozpravě k zákonu o zdraví
lidu. Do rozpravy, jak jsem uvedl, je přihlášeno
9 poslanců. Uděluji slovo poslanci Katolickému.
Posl. Katolický: Soudruzi poslanci, dovolte mi,
abych v souvislosti s projednáváním zákona
o péči o zdraví lidu přispěl
několika slovy jak se lidově říká
s trochou do mlýna. Ve svém vystoupení nemíním
zdůrazňovat význam vlivu racionální
výživy na zdraví lidu. Nosil bych zbytečně
dříví do lesa a také zdaleka neřekl
to, co jistě učiní mnohem kvalifikovaněji
povolanější soudruzi ze zdravotního
výboru. Chtěl bych se však s vámi podělit
o některé úvahy, které staví
do popředí ekonomická stránka problematiky
správné výživy. Mám totiž
za to, že jsou to právě ekonomická hlediska,
která neumožnila správné náměty
našich zdravotníků realizovat rychleji. Přitom
jsem na rozpacích, zda se i v této sféře
národohospodářského plánování
neprojevuje subjektivismus ve větší míře,
než ho lze připustit následkem nedostatečného
společenského poznání.
Abych byl správně pochopen. Plně uznávám
primárnost materiálních podmínek a
možností společnosti při rozhodování
o míře realizace mnohých správných
námětů a požadavků. Přesto
se nabízí otázka, nakolik extenzívní
forma rozvoje hospodářství pronikla do oblasti
životní úrovně a uspokojování
potřeb obyvatelstva. Zda i zde neplatí vzít
tužku a papír, případně, nebo
lépe, moderní výpočtovou techniku
a spočítat, jestli úkoly v oblasti správné
výživy lidu nelze plnit s danými prostředky
efektivněji. Vede mne k tomu tato prostá úvaha.
Spotřebou hlavních potravin a objemem spotřebovaných
kalorií na 1 obyvatele se řadí Československo
na přední místo ve světě. Přes
určité změny ve skladbě výživy
v průběhu let zůstává však
strava jednostranná a nevyhovuje požadavkům
správné výživy. Úhrada kalorické
hodnoty jednotlivými živinami se dosud značně
rozchází s lékařsky doporučenou
dávkou a z hlediska vývoje dochází
od roku 1961 dokonce k nepatrnému zhoršení.
To za prvé. A za druhé dochází k tomu,
že zatímco u nejnižších příjmových
skupin obyvatelstva, které se zpravidla ztotožňují
s rodinami s dětmi, je spotřeba jednotlivých
živin podprůměrná, v domácnostech
s vysokým příjmem na osobu je stav obrácený
a dochází až k přesycení.
Takový přístup k problému možno
nazvat zjednodušeným a je možné i oponovat
zásadou hmotné zainteresovanosti, - kdo si více
vydělá, ať se i více nají. Ano,
zásada hmotné zainteresovanosti má svůj
ekonomický význam, má svůj progresívní
účinek v úsilí o dosažení
vyšší společenské produktivity
práce. Ovšem není v současné
době správné a nutné se zamýšlet
nad tím, za jaké konkrétní historické
situace a k jakému účelu ji používat?
Zásadu, kdo si více vydělá, ať
se více nají bylo správné uplatňovat
v době, kdy jsme po válce měli potíže
s celkovým množstvím potravin, kdy se prostě
objektivně nemohli všichni dosyta najíst. Ovšem
tento stav je dávno překonán. Naše ekonomika
budovaná 20 let po tom, co se definitivně rozhodla
otázka moci, je tak silná, že stačí
zabezpečit výživu národa a dostatek
potravin pro každého občana nejen co do množství,
ale též co do jejich skladby.
Za takové situace je podle mého názoru otázkou,
zda škodlivost nivelizace hledat také tam, kde jde
o reprodukci toho nejcennějšího činitele
ve společnosti, o člověka a jeho zdraví.
Což to není forma projevu ekonomické neefektivnosti,
jestliže některé příjmové
skupiny vysoce překračují vědecky
určené normy spotřeby potravin, kterých
se pak jiným v žádoucí struktuře
nedostává? To není živelnost ve vývoji
naší společnosti, kterou bychom neměli
nechat bez povšimnutí. Domnívám se,
že podstata socialistického plánováni
je právě v ovlivňování a řešení
podobných politických otázek a ne v úvahách
o tom, v jaké míře má centrum rozhodovat
o investicích, velkoobchodních cenách, průměrných
výdělcích apod.
Se zvyšující se životní úrovní
obyvatelstva a se změnami ve způsobu života
lidí zasluhují tedy zvýšenou pozornost
strukturální problémy spotřeby potravin,
protože se stávají jedním z rozhodujících
faktorů celkového zdravotního stavu obyvatelstva,
délky života a reprodukce pracovní síly.
Neobjevuji žádnou Ameriku a netvrdím, že
se pro výživu obyvatelstva udělalo u nás
málo. Před válkou spotřeba kalorické
hodnoty potravin v průměru na 1 obyvatele dosahovala
pouze kolem 2500 kalorií na den. Znamenala objemově
jen něco málo přes čtyři pětiny
potřebných kalorií.
Přitom ve výživě byly značné
rozdíly mezi sociálními skupinami obyvatelstva
jak v celkovém objemu, tak i ve struktuře. Zatímco
dělnické a z velké části zemědělské
domácnosti byly nuceny podmínkami života kapitalistické
společnosti konzumovat především moučnou
levnější stravu, v zaměstnaneckých
domácnostech byla skladba kalorických živin
daleko příznivější. Podíl
živočišných bílkovin dosahoval
v průměru v zaměstnaneckých domácnostech
více než 50 % spotřeby bílkovin, tzn.
pohyboval se zhruba v hranicích doporučovaných
dnes našimi lékaři. Na úkor dělníků
a malých rolníků mohla se daleko nad průměrem
pohybovat spotřeba kapitalistických vrstev.
Do výživy obyvatelstva katastrofálně
také zasáhla u nás léta fašistické
okupace. Spotřeba potravin byla prudce snížena
na minimum. Důsledky toho se promítají ještě
dnes ve zdravotním stavu určité části
obyvatelstva. Přitom daleko více než ukazují
průměrné údaje, bylo postiženo
městské obyvatelstvo, které si nemohlo nízké
příděly potravin doplňovat samozásobením.
Typickým rysem poválečného období
až do roku 1956 bylo vedle růstu spotřeby potravin
i prosazování tendence rovnoměrnější
spotřeby mezi jednotlivými sociálními
a příjmovými vrstvami obyvatelstva. Kalorická
hodnota potravin se zvýšila z 2100 na téměř
3000 kalorií na osobu a den, přičemž
předválečná úroveň byla
dosažena již v roce 1950.
V roce 1956 byla v objemu překročena průměrná
doporučená dávka a od roku 1959 se již
pravidelně spotřebovává více
než 3100 kalorií na obyvatele denně, což
značí, že v průměru naše
společnost překračuje lékařsky
doporučenou normu. Současně se postupně,
avšak velmi pomalu zlepšovala i struktura spotřebovaných
potravin až do roku 1961. Od té doby zlepšující
se tendence ve skladbě se zastavila.
Úmyslně zdůrazňuji rok 1961, který
značí v celkem pozitivním vývoji ve
spotřebě potravin náhlý zvrat. Jde
totiž o rok, kdy nedostatky extenzívního rozvoje
našeho národního hospodářství
se projevily zřetelně a kdy další setrvání
při této formě nutně přinášelo
ztráty. A právě tyto ztráty vedly
k známým zásahům do kvality potravin.
I když od roku 1964 probíhá opět proces,
v němž se v oblasti potravinářských
výrobků odstraňuje zhoršení kvality
u masných výrobků, pečiva a mléka,
není zdaleka ještě všechno v pořádku.
Lze tedy zhruba konstatovat, že výživa obyvatelstva
je v průměru v posledních letech ve svém
objemu na kaloricky potřebné výši. Ve
směrnicích pro 4. pětiletku se uvažovalo
s tím, že nutriční hodnota spotřebovaných
potravin dosáhne v roce 1970 3206 kalorií, což
přesáhne doporučenou normu 2975 o 231 kalorií.
Tedy pokud jde o množství pracujeme, jak vidět,
se značnými rezervami ve srovnání
s lékařskou vědou.
Jiná je situace ve struktuře. Úvahy do roku
1970 ukazují, že největší rozdíly
v zajištění vznikají u ovoce a mléka
a částečně u zeleniny a vajec. Na
druhé straně se stále počítá
s nadměrnou spotřebou cukru, obilovin a částečně
tuků.
Problém je tedy dvojí. Především
Československo patří mezi země, kde
základní složka stravy, obiloviny, je neúměrně
vysoká, takže zatímco spotřeba uhlovodanů
je ve srovnání se zdravotnickou normou vysoká,
je krytí potřebného množství
bílkovin, především živočišného
původu, vápníku, železa, vitamínů
B2 a C nedostatečné. Biologicky nejhodnotnější
potraviny, jako maso, mléko, vejce, ovoce, zelenina mají
tedy stále nízký podíl. A dále,
jak jsem se již zmínil, dochází v jednotlivých
typech domácností k značné diferenciaci
ve spotřebě potravin, a to jak co do jejich množství,
tak i skladby.
Ale i toto je všechno známo. Naši zdravotníci
o tom hovoří při každé příležitosti
a snaží se tento ne zcela příznivý
stav ovlivnit a postupně měnit. Jak tedy postupovat,
abychom realizovali to, co všichni společně
uznáváme za správné a co je rozhodující
a pro co jsou vytvořeny ekonomické předpoklady.
Podle mého soudu je nezbytné začít
tam, kde se tato otázka chápe jako záležitost
výhradně zdravotnická, věc propagandy
a výchovy. Ano, nelze odmítnout, že i v této
sféře vlivu nebyly vyčerpány dané
možnosti. Ovšem současně je třeba
se sjednotit na tom, že jde také o otázku ekonomickou
a jako takovou s velmi citlivým politickým aspektem.
Řešení tedy není jednoduché,
neboť na celkovou výživu působí
celá řada faktorů a nelze podceňovat
ani vžité návyky, zvláště
u staršího obyvatelstva. Hlavní vliv mají
vedle zásobování vnitřním obchodem
finanční možnosti každé domácnosti.
Výdaje na výživu rodin s dětmi se pohybují
kolem 50 % celkových výdajů. K nedostatkům
ve výživě obyvatelstva u nás patří
i značná mezikrajová diferenciace. Kraje
i s nejnižším objemem kalorické hodnoty
na obyvatele se sice přibližují doporučené
dávce, ale ve spotřebě některých
potravin jsou až několikanásobné rozdíly,
které ukazují na závažné problémy
ve struktuře výživy obyvatelstva. Opomenout
nelze ani úroveň zemědělské
výroby při zabezpečování výživy.
V současné době kryje dovoz okolo 25 % celkové
kalorické hodnoty, z toho spotřebu kalorií
živočišného původu asi ze 14 %
a kalorií rostlinného původu z více
než 30 %. Naproti tomu celková kalorická hodnota
byla v roce 1936 kryta dovozem pouze ze 7 procent, z toho živočišná
z 8,5 % a rostlinná z 6,6 %. Přírůstek
spotřeby potravin, měřeno v kalorické
hodnotě, kryjeme proti předválečné
době více než z 80 % dovozem.
Nevyčerpal jsem jistě všechny stránky,
které ukazují obtížnost řešení.
Současně však potvrzuji, že se zde musí
postupovat promyšleně, jednotně, cílevědomě.
Základní opatření je nesporně
v oblasti zdrojů, neboť pro zajištění
správné výživy zůstává
především rozvoj výroby mléka,
vajec, zeleniny, ovoce a částečně
i masa. Zde musí své rozhodné slovo říci
naši zemědělci. Přitom je třeba
pro plnění těchto úkolů vytvářet
zemědělcům příznivé
podmínky. Např. u zeleniny a ovoce vedle zpružnění
jejich cesty od výrobce ke spotřebiteli prozkoumat
a popřípadě podpořit zájem
drobných výrobců o volný trh a pěstování
přebytků. Také u některých
živočišných produktů je vhodné
podporovat výrobu za předpokladu využití
drobných zemědělských ploch, které
socialistické závody nemohou rentabilně obdělávat.
Rovněž v oblasti zvýšení kvality
potravin nutno hledat posilování zdrojů a
žádoucí skladby potravin. Např. by bylo
možné v souvislosti se zkvalitněním
rostlinných jedlých tuků očekávat
jejich zvýšenou spotřebu a tím snížení
spotřeby másla, čímž by byly
vytvořeny zdroje pro zkvalitnění mléka.
V dovozu potravin se stává, že při sjednávání
smluv se nehledí na jakostní normy a zdravotní
nezávadnost, které jsou pro tuzemské zboží
předepsány. Je proto třeba dovážet
potraviny a jejich suroviny pro spotřebitele, nikoliv jen
z hlediska uzavření obchodu.
Rozhodující vliv na zlepšení situace
ve výživě národa, zejména rodin
s více dětmi, je nutné vidět zásadně
v cenových relacích potravin. Dosavadní praxe
cenové tvorby ukazuje, že se jen velmi málo
přihlíželo k zásadám správné
výživy. Přitom si myslím, mluvíme-li
o nutnosti uplatňování pružnosti v cenové
tvorbě, že oblast potravin vytváří
vhodný prostor pro její realizaci. Ovšem zde
není možno postupovat resortně a izolovaně,
protože společenský efekt se projeví
nakonec i přes řadu dílčích
ztrát, které však nesmí bránit
finálnímu pozitivnímu účinku.
Uvedu jen malý příklad z naší
praxe. Květák patří mezi kaloricky
hodnotné potraviny. Často však jsme svědky,
že i v době jeho zjevného přebytku květákový
řízek v restauraci pod 6 korun nedostaneme. Proto
většina raději volí vepřový
řízek, který je nepatrně dražší.
Proč nejít zde cestou radikální diferenciace
bez ohledu na ztrátovost? Proč nevidět hned
další souvislosti, že ztráta na jedné
straně přinese úsporu v mase, které
nemusíme dovážet, nemusíme za něj
se ztrátami vyvážet stroje, na které
jsme opět museli dovézt suroviny, vynaložit
lidskou práci atd. Mohl bych to ukázat na dalších
druzích zeleniny, na ovoci, ale i na jiných potravinách,
které někdy raději necháme zkazit,
jen aby byly dodrženy předpisy a výrobní
zásady. Člověk dnes těžko chápe,
proč má v zimě platit za jablka 7 - 9 Kčs,
když na podzim jen pro naše poměry ve výkupu
nevyužijeme vše pro zabezpečení vitaminové
základny.