Čtvrtek 27. června 1963

ve vlastních řadách a že ještě není dostatek sil k tomu, abychom je neodhalili a abychom nezlepšili celkovou situaci.

Bylo zde hovořeno o strátach na dřevní hmotě. Chtěl bych jen v několika číslech říci, jaké ještě máme možnosti k tomu, abychom zabezpečili podstatné snížení těžby. Soudruh Chudík hovořil o 100 000 plm tím, že se nezabezpečuje zalesnění neplodných půd. Nedovolenými těžbami odhadujeme, že ročně se ztratí asi 500 000 plm užitkové hmoty. Asi 400 000 plm hmoty se nezpracovává v našich dřevozpracujících podnicích, i když odpovídá čsl. normě a je spotřebováno do paliva. Je to tedy téměř milión plnometrů, které by bylo možno zachránit pro naše národní hospodářství a snížit tak podstatně přetěžby, které ještě u nás jsou.

Jednání se dotýká všech problémů lesního hospodářství. Je prakticky hodnocením toho, jak se nám daří plnit usnesení vlády 775 z roku 1961 a jak jsme také připraveni k zabezpečení plnění úkolů plánu na rok 1963 a příprav k sestavení plánu na rok 1964, 1965 a celou pětiletku. Zpráva aj diskusní příspěvky ukazovaly na problémy a ukazují na příklady dobré i špatné. Nejcennější pro nás lesníky je to, že navrhuje i současné řešení. A je to tak správné. Správné proto, že vycházíme-li za závěrů plenárního zasedání Ústředního výboru naší strany z května letošního roku, pak je nutné si vždycky včas vzpomenout, co před nás bylo postavěno jako základní úloha pro řešení současného stavu, ale i řešení otázek perspektivy. Zdůrazňují to proto, že si plně uvědomujeme, že jde o něco více, než řešení problematiky lesního hospodářství, že jde o řešení problematiky celého národního hospodářství, kde lesní hospodářství má podstatný podíl na řadě rozhodujících ukazatelů. Vždyť plošná rozloha je více než 33 %. Na lesním hospodářství závisí zabezpečení surovinové základny, zdroj energie a dalších úžitných hodnot, o kterých zde bylo hovořeno.

Ústřední výbor stanovil pro nás neodkladná opatření k překonání současných nedostatků na úseku zabezpečování plánu v roce 1963. Stanovil pro nás zásadu, že je třeba zabezpečovat tento úkol cestou mobilizace všech vnitřních sil a zdrojů. Situace v lesním hospodářství téměř na všech podnikových ředitelstvích, a nevyjímaje ani podniková ředitelství státních lesů na Slovensku, je taková, že jsou ve zpoždění rozhodující výkony lesnické činnosti. Lesní závody vykazují překročení nákladů a zhoršení hospodářského výsledku. Rovněž i stanovené úkoly v širším uplatnění pokrokových forem práce, technologie a technického rozvoje nedosahují žádoucí úrovně, která by odpovídala potřebám řešení současného stavu na úseku státního plánu a vytváření podmínek pro zdárný nástup k zabezpečení plánu v roce 1964.

Jsou také ještě stále nedostatky na úseku dodavatelsko-odběratelských vztahů. Současný stav v plnění plánu nemá tedy jen příčiny v nepříznivém počasí v I. štvrtletí, tak jak se v mnohých případech na našich podnikových ředitelstvích zdůrazňuje, ale spočíva také v tom - a diskuse to plně potvrdila, - že se nám ještě nepodařilo odstranit v lesním hospodářství ty nedostatky, na které poukázal XII. sjezd strany a ke kterým bylo zaujato stanovisko na našich podnicích, v závodech a polesích a přijata řada opatření, aby bylo možno se s těmito nedostatky urýchleně vyspořádat.

Ústřední výbor naší strany vidí hlavní cestu k řešení našich obtíží a problémů v důsledném plnění usnesení XII. sjezdu strany, v důsledném plnění národohospodářského plánu na rok 1963 a v soustřeďování úsilí především na rozhodující úseky. Ústřední výbor je také přesvědčen o tom, že máme dosti síly a prostředků k tomu, aby se současné obtíže překonaly. Podle těchto zásad, stanovených Ústředním výborem Komunistické strany Československa, se také naše podniky a Ministerstvo zemědělství, lesního a vodního hospodářství řídí při hodnocení současného stavu na našich pracovištích a činí příslušná konkrétní opatření k jejich zabezpečeni.

Stanovili jsme zásadu zabezpečit důslednou prověrkou plnění usnesení XII. sjezdu strany a mobilizací sil v lesním hospodářství zabezpečit plnění státního plánu. Pokládá se za nutné zaměřit úsilí našich pracovníků především na úkoly plynoucí ze současného stavu v plnění plánu lesního hospodářství a hlavně v těch ukazatelích a rozhodujících ukazatelích, které plněny nejsou. Projednali jsme celkovou záležitost s našimi podnikovými řediteli. Byla přijata zásada, aby veškerá manka byla vyrovnána do 30. IX. 1963. Zvlášť se zdůraznila zásada, že je nutné k zabezpečení zlepšení celkové situace v našem hospodářství zabezpečit plnění technicko-organizačních opatření a úkoly technického rozvoje tak, že se přehodnotí současná stanovená technicko-organizační opatření, úkoly v technickém rozvoji a postaví se na úroveň požadavků, které se kladou na zabezpečení dohnání plánu a zlepšení kvalitativních i kvantitativních ukazatelů letošního plánu. Že rezervy jsou, ukazují jednak rozdíly v plnění mezi jednotlivými podniky, jednak rozdíly v jednotlivých výkonech v jednotlivých podnicích.

Uvedl bych zde jen jeden příklad, a to mechanizace prací, kde dosahujeme 60, 9 % v celkovém objemu v rámci celé Československé republiky, ale u vás na slovenských podnicích se dosahuje pouze 57 %. Nejmarkantněji se to projevuje v dopravě dříví, kde v českých krajích dosahuje mechanizace 83, 6 % a u slovenských podniků pouze 31, 3 %. Proč hovořím právě o tomto problému? Hovořím proto, abychom si uvědomili, že právě v odhalování rezerv a zabezpečováním mechanizace odvozu můžeme si podstatnou mírou pomoci v tom nejužším profilu, který máme a o kterém zde bylo hovořeno, t. j. v dopravě pracovníků na pracoviště a zabezpečování dálkové přepravy v těch případech, kde nám dráha nezabezpečuje plné vykrytí vagonů.

Máme i problémy na úseku zabezpečování pracovních sil na některých podnicích a závodech. Je třeba, aby tady důsledněji bylo hospodařeno s pracovními silami a hlavně, aby byly zabezpečována technicko-organizační opatření, technický rozvoj právě v těch rozhodujících úkolech. Jde zejména o soustřeďování pracovišť, jde zejména o výstavbu mechanizačních skladů a jejich plné vybavení, zabezpečení přípravy pracovišť, to znamená důsledné dokončení technologické typizace našich porostů, zabezpečování práce v komplexních četách a pod. To tedy znamená, že závisí opravdu na pracovnících lesního hospodářství, jak dalece se zlepši organizace práce na lesních závodech a polesích za účelem odstránění všech negativních vlivů, které brzdí plnění plánu, zejména řádné zajišťování technicko-organizačních opatření a využívání mechanizačních prostředků, ale také dodržování pracovní doby.

Další úkol, který jsme postavili před naše podniková ředitelství a pracovníky lesního hospodářství, jsou úkoly, které je nutno v lesním hospodářství neodkladně zajišťovat ve vztahu k rozhodujícím úsekům národního hospodářství. Za jednu z nejdůležitějších pokládáme otázku zemědělské výroby a nákupu. Zemědělská výroba se úzce dotýká složek lesního hospodářství. V režii je obhospodařováno tisíce hektarů zemědělské půdy. Povinností našich podnikových ředitelství státních lesů a lesních závodů bude nenechat hospodařit na těchto plochách přírodu, ale zabezpečit důsledné hospodaření ze strany našich lesních závodů v těch zásadách, jak je zabezpečováno v našich nejlepších závodech, kde se zabezpečuje zemědělská výroba. Při zabezpečování zemědělské výroby a nákupu na pozemcích státních lesů budou složky státních lesů vycházet ze zásady, která je v usnesení ÚV KSČ, že rozvoj zemědělské výroby je úkol celonárodní, a proto mimo zabezpečování úkolů na vlastních pozemcích bude nutná soustavná organizátorská činnost na pomoc našim zemědělským závodům.

Máme řadu problémů v dopravě. Doprava opravdu je jeden z nejzákladnějších úkolů, na kterém závisí splnění státního plánu v lesním hospodářství, a to jak v technických jednotkách, tak na úseku finančním. Úsilí pracovníků lesního hospodářství musí tedy být zaměřeno nejen na požadavky ke správám drah, ale především na to, aby složky lesního hospodářství nezasahovaly rušivými zásahy do plynulé přepravy v dopravě. Zde je nutno zabezpečovat plynulou nakládku, dostatek hmoty, aby byl na manipulačních skladech, je třeba plně využívat nedělních nakládek a zabezpečovat plynulou přepravu. K tomu účelu pokládáme za nutné znova prozkoumat k 15. VII. 1963 stav dodavatelsko-odběratelských vztahů a odstránit všechny zbytečné přepravy, které ještě jsou. Při zabezpečování tohoto úkolu budou se naše podniková ředitelství plně opírat o úkoly na II. a III. čtvrtletí a IV. čtvrtletí ve smyslu usnesení vlády 323 a 410, které v tomhle směru nám dávají jasnou linii, jaký postup v tomto směru je třeba zabezpečit.

Pokud jde o ostatní klíčová odvětví národního hospodářství, lesní hospodářství je ovlivňuje především dodávkami ať už pro tuzemské spotřebitele, nebo pro export. I zde je nutno věnovat této otázce plnou pozornost. Bylo zde již hovořeno o zabezpečení celkového stavu zásobování obyvatelstva palivem. Na základě usnesení Ústředního výboru naší strany vydalo Ministerstvo zemědělství, lesního a vodního hospodářství příslušné směrnice. Ovšem nic by směrnice nebyla platná, jestliže bychom nezabezpečovali a neorganizovali tuto akci ve spolupráci s národními výbory na našich vesnicích, v továrnách a nevyvinuli veškeré úsilí k tomu, abychom jednak zabezpečili zásobování obyvatelstva. A také abychom tento úkol dělali s tím cílem, že si vyčistíme naše lesy.

Pokud jde o úkoly v zabezpečování kvalitativního rozvoje ekonomiky a soustavného zvyšování hospodárnosti, je třeba zaměřit se a vidět jako prvořadý úkol zvýšení jakosti výrobků a technické úrovně výroby. My pokládáme za nutné zvýšit funkci a zlepšit funkci technické kontroly v podnicích a závodech, a to formou důsledného dodržování stanovených zásad přejímky prací a výrobků. Prosazovat, aby plnění plánu výroby, produktivity a zisku nebylo dosahováno na úkor kvality.

Zvýšení jakosti výrobků a technické úrovně výroby je nutno důsledně uplatňovat u všech pracovníků lesního hospodářství, kteří během přípravy vlastního výrobního procesu jej svou činností ovlivňují.

Důležitým úkolem je věnovat se na podnicích a závodech organizaci a kádrovému vybavení. Je to nutné, zvláště, když si uvědomíme, jaké ztráty jsou ha kulturách, o kterých zde bylo hovořeno. Víc než 40 % ztrát na našich kulturách je možno vyčíslit v celkové výši 50 mil. Kčs ztrát ročně. Není to jistě malá částka a je ještě řada dalších ukazatelů v naší lesnické činnosti, kde tyto ztráty jsou a kde tyto prostředky, které prakticky byly vynaloženy nadarmo, mohly by být využity pro zabezpečení těch úkolů, o kterých zde bylo hovořeno a na které v současné době v některých případech dostatek prostředků nemáme.

Pokud jde o mobilizaci a využití zásob, pokládali jsme za nutné s našimi podnikovými řediteli zajistit důkladnou prověrku a důkladné přehodnocení inventarizace materiálových zásob. Uložili jsme zabezpečit tento úkol do 30. VI., a to tak, aby se provedla neprodleně opatření k likvidaci nepotřebných materiálových zásob, aby se zabezpečilo omezení počtu pracovníků, kteří budou nakupovat zásoby, zabezpečilo rozmístění těchto nadnormativních zásob a co nejhlavnější, aby tam, kde nadnormatívy jsou, bylo zajištěno zamezení dalšího nákupu těchto zásob. Pokládáme tento úkol za jeden z nejdůležitějších, a to z toho důvodu, že v poslední době na našich podnicích i lesních závodech růst materiálových zásob ovlivňoval nám růst ostatních nákladů. Dělá nám také problémy pokud jde o zabezpečování plánu a i nakonec v posledních letech pokud jde o vykazování celkového hospodářského výsledku.

Pokud jde o vnitropodnikové řízení, hospodárnost, zde pokládali jsme za nutné orientovat naše podniky ke snížení správnych a režijních nákladů. Pokládali jsme za nutné dát zde opravdu reálné a striktní opatření, které spočívá hlavně v tom, že pokud jsou překračovány náklady, musí být vyrovnány do konce III. čtvrtletí a pokud jde o úspory, které jsou, musí být blokovány. Pokládali jsme toto řešení za správné, aby se neopakovaly stále ty nedostatky, které byly v minulých letech, že koncem roku vždy lesní hospodářství vykazuje překročení hospodářského výsledku. K řešení těchto úkolů je třeba zvýšit účinnost vnitropodnikového řízení podle vědeckých zásad. Za tím účelem pokládáme za nutné zabezpečit zdokonalování vnitropodnikové organizace, prohloubení výrobních kalkulací, rozvíjení osobních i kolektivních účtů úspor a vnitropodnikové socialistické soutěže. Klademe velký důraz na provádění ekonomických rozborů a hlavně zabezpečování konkrétních opatření těchto rozborů přímo na pracovištích.

Pokud jde o rozdělování pracovních sil, produktivity práce a odměňování, zde je třeba vyzvednout jednu záležitost - a bylo zde i zdůrazněno -, že pracovní síly jsou opravdu jedním z vážných problémů lesního hospodářství. Je to v českých zemích a projevuje se to na některých lesních závodech i na Slovensku. Lesní závody sice provádějí opatření k náboru pracovníků a přesunu pracovníků. Stojí nás to však mnoho peněz. Jen za minulý rok nás to stálo více než 85 mil. Kčs. Přesto však je nutné činit opatření a orientovat se především na to, aby se hledala spojitost řešení této otázky s prosazováním již známých směrů na úseku technologie, na úseku nových forem práce na všech našich pracovištích. My jsme si vědomi toho, že se nám ještě v dostatečné míře nedaří přenášet urychleně pokrokové pracovní metody, výsledky výzkumu a technického rozvoje zejména v oblasti mechanizace a automatizace lesních prací. Dále, že se ještě plně nedaří organizace lesních prací zejména v těžbě, přibližování, a to na základě vytváření komplexně mechanizovaných čet a soustřeďování pracovišť.

Rovněž i na úseku zabezpečování kvalifikace našich pracovníků jsou nedostatky. Rovněž jsou i nedostatky na úseku zlepšovacích návrhů. V tomto směru naši pracovníci lesního hospodářství budou muset vynaložit daleko více úsilí, aby ruku v ruce se zabezpečováním lepších podmínek pro naše lesní dělníky zabezpečovali jejich udržení. Je pochopitelné, že nelze zapomínat i na zajišťování a uplatňování zákonných opatření proti těm jednotlivcům, kteří nekázní, absencí a fluktuací, lajdáctvím a rozkrádáním podlamují úsilí o zvyšování produktivity práce.

Tolik asi, soudružky a soudruzi, k zabezpečování úkolů v roce 1963, které jsme pokládali za nutné znovu dát na program našich lesních závodů a podniků, abychom si uvědomili, že je třeba přinést našemu národnímu hospodářství více než jsme donesli v minulých letech. Nezapomínáme ovšem ani na to, že je nutno zabezpečovat úkoly pro zajištění kvalitní přípravy plánu na rok 1964, 1965 - 1970. Během I. pololetí 1963 byly zpracovány koncepce rozvoje lesního hospodářství ve většině rozhodujících činností. Zpracovávali se koncepce ve většině případů k těm problémům, o kterých zde bylo hovořeno. Jde zejména o byty. Vykalkulovali jsme, že je nutné zabezpečit pro naše lesní hospodářství nejméně 14 tisíc bytových jednotek. Je třeba zabezpečit ve spolupráci se spotřebním průmyslem, chemickým průmyslem a ostatními spotřebiteli výstavbu manipulačních skladů. Je třeba zabezpečit zdroj stálých lesních dělníků tím, že podstatně rozšířime kapacitu našich závodních učňovských škol. Daleko důsledněji je třeba řešit otázku mechanizace se všeobecným strojírenstvím, daleko důsledněji bude třeba řešit i otázku výroby na našich vlastních strojních závodech.

Rovněž i pokud jde o odbornou správu lesů a delimitaci půdního fondu, jsou zpracovány výhledy, jakým způsobem budou zabezpečeny. Mnoho těchto problémů, o kterých se zde hovořilo a které jste i vy připomínali, je připraveno k předložení našim nejvyšším orgánům. Ovšem nelze vidět jen propracování těchto koncepci a také požadavky, které jsou kladeny co do počtu. Je třeba také za těmito koncepcemi i úkoly a požadavky vidět prostředky, které bude třeba na tyto úkoly vynaložit.

Chtěl bych vás seznámit s tím, jaké asi jsou naše propočty, kolik bude stát například výstavba manipulačních skladů. To znamená, abychom splnili ten úkol, který jsme si dali, přesunout co nejvíc pracovních postupů z lesa na manipulační sklady. Manipulační sklady budou dc roku 1980 stát více než 530 mil. Kčs. Byty, které je nutno pro lesní hospodářství postavit, by měly stát více než 980 mil. Kčs. Více než 300 mil. Kčs bude stát zabezpečování výchovy našich pracujících. Říkám tyto částky proto, abychom si uvědomili, že také národní hospodářství v tomto směru od lesního hospodářství bude něco vyžadovat. To znamená, že bude vyžadovat maximální hospodárnost, bude požadovat účelné rozložení prostředků, které máme na zabezpečení úkolů a bude třeba plně realizovat tu připomínku, která tady byla, abychom ty základní prostředky, které máme, přizpůsobili dnešním podmínkám. Abychom totiž zabezpečili zvýšenou mechanizaci v našem hospodářství ÚV KSČ klade velký důraz na přepracování koncepcí. Klade důraz proto, aby nedocházelo k živelnosti při zabezpečování výroby. Proto mimo zabezpečování již propracovaných koncepcí je dán úkol našim podnikovým ředitelům i jednotlivým odborům Ministerstva zemědělství, lesního a vodního hospodářství, aby byly propracovány další, a plně zde bude třeba uplatnit ty připomínky, které tady byly. Pokud jde o ty, které jsou již příslušnými orgány schváleny, je dán úkol, aby byly zabezpečovány za účinné spolupráce pracovníků z provozu, přímo na pracovišti. Ministerstvo zemědělství, lesního a vodního hospodářství, správa lesního hospodářství očekává od všech pracovníků lesního hospodářství, že se k úkolům, stanoveným XII. sjezdem naší strany postaví z hlediska situace, která je na příslušných pracovištích, a podle této situace učiní konkrétní opatření a důsledná opatření k jejich zabezpečení. Pokládali jsme za nutné zabezpečovat tyto úkoly na podnikových ředitelstvích za plné účasti vedoucích odborů, a kladli jsme velký důraz a budeme klást velký důraz na důslednou kontrolu plnění těchto opatření, které jsou nezbytným předpokladem jejich úspěšné realizace.

Soudružky a soudruzi, proč jsem se dotkl této otázky zabezpečování současných problémů lesního hospodářství? Zabýval jsem se těmito problémy proto, abychom jejich řešení uváděli do souladu s problémy obsaženými v referáte i v diskusních příspěvcích, které tady byly. Abychom zabezpečili plnění plánu letošního roku a aby tomuto zabezpečování plánu i přípravě plánu na rok 1964, 1965 a do roku 1970 bylo dáno opravdu to první a zodpovědné místo na všech stupních řízení lesního hospodářství, na všech stupních řízení ostatních rezortů, aby se tak vytvořily podmínky k zdárnému zabezpečení úkolů.

Vážené soudružky a soudruzi, děkuji jménem ministra, jménem všech pracovníků lesního hospodářství za velké pochopení při řešení úkolů lesního hospodářství ve slovenských krajích a pokud jde o připomínky a náměty, stanou se jistě předmětem jednání i nakonec přenášení na celý úsek našeho lesního hospodářství. Plně věřím, že společným úsilím se nám takto podaří náročné úkoly splnit a že čestně zabezpečíme úkoly XII. sjezdu tak, jak je před nás Ústřední výbor naší strany postavil. (Potlesk. )

Predseda Lenárt:

Ďakujem súdruhovi námestníkovi ministra Bohumilovi Pospíšilovi za prejav.

Hlási sa ešte niekto do rozpravy, alebo má niekto dotaz k prednesenej správe?

(Nikto. )

Pretože sa o slovo už nikto nehlási, vyhlasujem rozpravu k 4. bodu programu za skončenú.

Upozorňujem členov Komisie Slovenskej národnej rady pre pôdohospodárstvo, že komisia sa cez prestávku zíde v zasadacej miestnosti č. 56, aby upravila konečné znenie návrhu uznesenia s prihliadnutím na odovzdané pripomienky a priebeh rozpravy.

Nasleduje 20-minútová prestávka. (Prestávka. ) (Po prestávke. ) Predseda Lenárt:

Pokračujeme v rokovaní.

Žiadam spravodajcu Komisie Slovenskej národnej rady pre pôdohospodárstvo, poslanca Michala Páleníka, aby podal správu o výsledku rokovania komisie a o konečnom znení návrhu uznesenia k 4. bodu programu.

Spravodajca Páleník:

Vážená Slovenská národná rada!

K návrhu uznesenia k správe o úlohách rozvoja lesného hospodárstva na Slovensku, ktorý ste dostali ako tlač č. 35, došli od súdruhov poslancov pripomienky a návrhy na niektoré zmeny.

Komisia Slovenskej národnej rady pre pôdohospodárstvo tieto pripomienky a návrhy prerokovala a splnomocnila ma, aby som predložil Slovenskej národnej rade uznesenie k schváleniu s týmito doplnkami:

Na strane 6 v 4. odseku za prvou vetou sa vsúva: "Osobitnú pozornosť venovať mechanizácii pestebných prác, najmä prác v škôlkach. "

Na tej istej strane za 4. odsek sa vsúvajú dve nové úlohy, a to:

,, - sústavne zabezpečovať úlohy vyplývajúce z uznesenia vlády č. 1105/1961 o opatreniach na zabezpečenie rýchlejšieho hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho rozvoja v Uličsko-ublianskej doline"

,, - sústavnú starostlivosť venovať zlepšovaniu pracovných, sociálnych a kultúrnych podmienok a osobitne sa starať o zlepšovanie podmienok pracujúcich žien v lesnom hospodárstve".

Na strane 8 za prvý odsek navrhujeme doplniť ďalšiu úlohu, a to:

,, d) rozvíjať pridruženú výrobu v lesnom hospodárstve za účelom vytvárania podmienok pre trvalú prácu".

Na strane 9 vsunúť za druhý odsek bod e), ktorým sa uloží radám krajských a okresných národných výborov

"riešiť problémy dopravy lesných robotníkov do práce a z práce cestou Československej automobilovej dopravy predlžovaním liniek a zriaďovaním nových liniek až do blízkosti pracoviska".

Na strane 9 úlohy pre Komisiu SNR pre pôdohospodárstvo odporúčame doplniť takto:

v bode b) doplniť znenie v tom zmysle, že okrem budovania lesnej siete a výstavby prevádzkových objektov ide aj o výstavbu ubytovacích a sociálnych zariadení.

Ďalej sa ukladá

"prerokovať v spolupráci so Slovenskou odborovou radou problémy zlepšenia vybavovania lesných robotníkov ochrannými pomôckami a zvýšenia ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci".

Ďalej navrhujeme doplniť bod 5 na tejto strane:

"Slovenskej plánovacej komisii v spolupráci s Komisiou SNR pre školstvo a kultúru a s Komisiou SNR pre pôdohospodárstvo pripraviť návrh na rokovanie Predsedníctva SNR na ustanovenie iniciatívneho výboru pre preskúmanie námetov na zriadenie spoločnosti pre ochranu a tvorbu prírody. "

Ďalšiu úlohu odporúčame stanoviť pre poslancov SNR tak:

"aby vo svojich volebných obvodoch pôsobili na riešenie miestnych problémov lesného hospodárstva, ako aj problémov dopravy lesného robotníctva do práce a sociálnej starostlivosti".

Vážená Slovenská národná rada,

ďalšími námetmi a návrhmi, s ktorými vystúpili v rozprave súdruhovia poslanci i hostia, osobitne otázkami posilnenia úseku štátnej starostlivosti o lesy na národných výboroch a návrhmi rektora Vysokej školy lesníckej a drevárskej sa bude komisia na svojom najbližšom rokovaní podrobne zaoberať a o prijatých i vykonaných opatreniach podá informáciu na najbližšom zasadnutí pléna SNR.

Predseda Lenárt:

Ďakujem spravodajcovi súdruhovi Páleníkovi za prednesenú správu.

Súdružky a súdruhovia poslanci, má ešte niekto pripomienky alebo doplnky k návrhu uznesenia?

(Nikto. )

Pretože viac pripomienok niet, dávam hlasovať o návrhu uznesenia Slovenskej národnej rady k správe o úlohách rozvoja lesného hospodárstva na Slovensku, a to s podanými doplnkami tak, ako ich odporučil spravodajca komisie.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku! (Hlasovanie. )

Je niekto proti ? (Nikto. )

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto. )

Zisťujem, že Slovenská národná rada navrhnuté uznesenie jednomyseľne schválila.

Vážená Slovenská národná rada,

Predsedníctvo Slovenskej národnej rady vyhlasuje podľa článku 75 ústavy a § 4 zákona Slovenskej národnej rady o rokovacom a pracovnom poriadku zasadanie Slovenskej národnej rady za skončené dňom 30. júna 1963.

Vyhlasujem schôdzku za skončenú. (Koniec schôdzky o 17, 15 hod. )


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP