Středa 31. října 1962

techniku, ale nakupil také některé vážné nedostatky, totiž, že i mrtvý strhuje živého. Ano, veliká rozestavěnost, kterou máme, doslova nám váže nohy i ruce. Rozestavěnost je zhruba dvojnásobná, než by mělo být měřeno jak rozsahem zůstatku rozpočtových cen, tak objemem nedokončené výstavby. Dá se bez nadsázky říci, že nějakých 15 miliard korun investic bylo investováno předčasně a představuje umrtvování společenských zdrojů. V současné době snižování rozestavěnosti a nedokončené výstavby brzdí za prvé prosazování staveb bez jasné představy o zabezpečení plynulého průběhu realizace staveb při nejmenším ve lhůtách normovaných, a to jsou lhůty, které zdaleka nevystihují plné organizační a technické možnosti, kterými naše společnost disponuje.

Celá řada soudruhů, která dnes v diskusi vystoupila, poukazovala na to, že jsou ještě dnes prosazovány do realizace plánu, v rozporu se zásadami vytýčenými stranou i vládou, stavby, které nejsou projekčně připraveny. Jestli stavby nejsou projekčně připraveny, tak nikdo na jejich začátku nedovede říci výrobě, co na ní v dalších údobích realizace čeká. Jestliže projekty nejsou připraveny včas, nemůže se výroba ve svých předvýrobních etapách, v konstrukci, projekci, plánování, na realizaci připravit. Jestliže pojmeme tisíc dobrých a efektivních nápadů a sečteme je, tak můžeme dojít k závěru, že je nemůžeme realizovat všechny najednou. Je teda první předpoklad pro to, abychom se vyrovnali s nadměrnou rozestavěností, skoncovat s nesprávnou praxí v prosazování staveb do realizace, u nichž není předem, a to na celou dobu výstavby, ujasněno, jak je budeme schopni zabezpečit a realizovat.

Za třetí, mluvíme o kvantitativním neplnění plánu. Ano, v roce 1961 zůstal plán v rozhodující části výstavby, centralizované výstavby nesplněn asi o 600 milionů korun, v roce 1962 to bude podstatně horší, a to všechno nepříznivě působí na pomalý proces likvidace nadměrné rozestavěnosti, o němž jsem hovořil. Ale stejný vliv, stejný význam, jako je kvantitatívni neplnění plánu má růst rozpočtových cen. Od roku 1960 do dnešního dne vláda byla nucena vzít na vědomí zvýšení rozpočtových cen o dalších 9 miliard korun proti tomu nákladu, s nímž počítala, když dávala souhlas k zahájení výstavby. Proti tomu je nutno bojovat přinejmenším stejně energicky jako proti kvantitativnímu neplnění plánu, protože se ve svých účincích tomu rovná a i co do svého rozsahu dokonce předstihuje důsledky kvantitativního neplnění plánu v investiční výstavbě.

Je pravda, soudružky a soudruzi, že při zpracovávání pětiletých plánů, kdy se stavby nezařazují do plánu ještě na základě zpracovaných zadávacích nebo v budoucnosti úvodních projektu, je nutno počítat s určitými odhady a je nutno se v jistém rozsahu proti možným překvapením bránit. To se potom děje ve formě určitých rezerv a v projektu se to děje potom ve formě tzv. položky na nepředvídané výdaje. My tedy jsme nuceni pracovat v investiční výstavbě dlouhou dobu v jistém slova smyslu s technicky i ekonomicky podloženými odhady.

Já bych rád podtrhl právě charakter oněch technických a ekonomických odhadů. To totiž nemohou být odhady jakékoliv, to nemohou být odhady, které vyzývají k tomu, nastoupit cestu do bezrůstu, to musí být svědomité odhady. Nejde o to, že se technik a ekonom nemůže při konstrukci investičního záměru, jehož realizace bude trvat řadu let, v něčem zmýlit. Může, a společnost musí toto riziko na sebe vzít, musí ho vzít na sebe zejména proto, poněvadž po celou tu dobu realizace budeme jistě všichni usilovat o to, aby investice byla vybudována na bázi nejvyšší techniky, a to je vždy spojeno s určitými investičnými nároky. Ale my musíme bojovat o občanskou morálku těchto lidí. My musíme bojovat o to, aby tyto odhady byly seriózní, udělány s plnou odpovědností tak, aby vedoucí místa ve státě nedezorientovaly, nýbrž orientovaly. My nemůžeme také opomenout, soudruzi, že není jenom otázkou naší dobré vůle, jestliže do plánu zapíšeme, že budeme realizovat všeobecně vzdělávací školy s určitým nákladem na jedno žákovské místo a za ním máme zcela konkrétní představu o tom, jak toto žákovské místo má vypadat, jak má být vybaveno, totéž pokud jde o byt a v průběhu potom, a to je ta otázka těch oblastních a krajských variant, prosazovat do realizace tytéž investice, ale s podstatně vyšším standartem a tedy také logicky s vyššími nároky na finanční, hmotní a kapacitní zdroje. Protože jsme si tím pozměnili úkol a samozřejmě taková potřeba vytlačuje jiné potřeby s nimiž plán a s ním zejména proporcionální rozvoj národního hospodářství počítá. Smysl mého vystoupení v tomto ohledu je tedy ten, poprosit vás o to, aby ste se všichni stali odhodlanými bojovníky za dodržování státní disciplíny i na úseku respektování rozpočtových nákladů jednotlivých investičních záměrů.

Je nutno zcela otevřeně říci, že současný stav rozestavěnosti by vyžadoval v důsledku zvyšování rozpočtových cen, v důsledku dosavadních prohřešků proti kvantitativnímu plnění plánu, aby v roce 1963 nad opatření vlády bylo možno vložit těch 5 miliard korun, abychom stavby, které už máme rozestavěny,realisovali už ne podle lhůt norem výstavby, ale ještě v přirozeném sledu a tempu a my těchto 5 miliard korun investic, viděno přes nejen finanční prostředky, ale stroje, stavební materiály, kapacity, mít k disposici nebudeme. Zcela realisticky vidíme, že je mít nebudeme. Nebudeme je mít ani ve strojírenství a nebudeme je mít ani ve stavebnictví.

Soudruh pověřenec Takáč hovořil o tom, že v souvislosti s nastoupením rozhodnější politiky na dokončování staveb, na omezování rozestavěnosti se začínají prosazovat nepříznivé a nepříjemné tendence směrem k snižování tempa růstu produktivity práce. K tomu je třeba jenom dodat, že nejde už jenom o tendence, nýbrž, že jde o holé skutečnosti, které doprovázejí realisaci plánu v roce 1962.

Stačí podívat se na to, jakým způsobem je plněn plán produktivity práce v celé oblasti krajského stavebnictví. Dovolte mi povědět tu, soudruzi, že úroveň produktivity sa pohybuje silně pod plánem na r. 1962 a ve velmi blízkém sousedství se skutečností dosaženou v roce 1961. V případě Východoslovenského kraje, myslím, že se nemýlím, a nerad bych se mýlil, pod touto úrovní, nebo těsně na ní. Stejný obraz je v českých krajích a týká se to pokud jde o české kraje i podniků přímo řízených ministerstvem stavebnictví. Protože naše lidské zdroje pracovních sil zdaleka nejsou neomezené, naopak jsou velice omezené v podmínkách celého státu a do značné míry pro takové odvětví, jako je stavebnictví na Slovensku, je nasnadě, že otázka produktivity práce bude vážně rozhodovat o tempu likvidace nadměrné rozestavěnosti a o celé další možnosti investicemi řešit rozvoj národního hospodářství.

Proto je třeba v celém plánu na r. 1963 v jeho přípravě především se soustřeďovat, koncentrovat prostředky tak, jak to referát soudruha pověřence Takáče správně zdůrazňoval, vzhledem k vládnímu usnesení čísla 938 na oněch 72 staveb, které mají dát kapacity ještě na konci tohoto roku, nejpozději do prvního pololetí následujícího roku, přičemž jde o takové kapacity, na nichž skutečně stojí další rozvoj hospodářství našeho státu. Jde o to, soustředit se na zabezpečování výstavby, koncentraci prostředků na další okruh staveb, které nebudou dokončeny v roce 1963, ale, 1964 až 1965 a mají stejný osudný charakter pro rozvoj československé ekonomiky.

Já bych v té souvislosti se chtěl dotknout myšlenky, kterou vyjádřil soudruh dr. Horák. On s námi souhlasí v tom, že je třeba v určitém okruhu staveb, investic dát prioritu a žádá o to, aby z jistého hlediska byla zdravotnickým stavbám daná tatáž priorita. Já s ním musím souhlasit v tom ve dvou směrech. Za prvé v tom, že z hlediska plánu není žádným štěstím muset vybírat okruh staveb, jímž je třeba dát přednost, protože proporce národního hospodářství se zabezpečují všemi investicemi, které jsou zapsány ve státním plánu. Já musím sympatizovat s jeho energickým vystoupením, že pravděpodobně není správné léta konstatovat, že zdravotnická výstavba zaostává na Slovensku, protože si myslím, že to není nutné, že je možné věci řešit a že úkolem nás komunistů není věci vykládat, ale věci měnit. Já přesto musím říci, že ovšem na té koncentraci prostředků v současné době na onen rozhodující okruh staveb je třeba trvat, protože jejich komunistické poslání také nelze podceňovat a bez nich by nebyl možný další rozvoj ekonomiky a na základě toho by byl možný jenom omezený rozvoj životní úrovně našeho lidu, a já myslím, že soudruh dr. Horák bude se mnou souhlasit. Znovu to opakuji, že jeho vystoupení zaslouží pozornost a zejména zaslouží pozornost i každé úsilí směřující k zabezpečení uvádění zdravotnických kapacit do provozu, které máme na dosah ruky, a které je při určitém soustředění pozornosti možno dát včas do užívání.

Já bych chtěl ujistit soudruha pověřence Takáče, že otázku kompletizace strojního zařízení, která nám v současné době působí značné potíže při uvádění některých kapacit do provozu, ať máme na mysli Duslo, ať máme na mysli Slovnaft, ať máme na mysli Niklovou huť, Sereď, nebo kteroukoliv stavbu, že jich studujeme a doporučují dát nám určitý čas k tomu, protože je třeba tu věc promyšleně udělat. Proč? Rozdíl proti Sovětskému svazu, kde skutečně na Gosplánu takové kompletační útvary jsou, spočívá v tom, že v Sovětském svazu nemalí onu instituci, kterou máme my - instituci generálních a finálních dodavatelů v strojírenství. Tu věc je třeba citlivě zvážit a my to činíme.

Myslím, soudružky a soudruzi, a tím bych chtěl zakončit svoje vystoupení, že u vás je s hlediska stavebnictví mnohem výhodnější situace než je v českých krajích. - U vás - až na jeden ústředně řízený podnik - všechny podniky řízené ministerstvem výstavby, na Slovensku plán splní. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když si troufnu předpokládat, že i pokud jde o plnění plánu krajských sdružení, budou na tom krajská združení na Slovensku lépe než v českých krajích, což nijako nemá otupovat pozornost k zlepšení situace na Slovensku.

V té souvislosti chtěl bych apelovat na vás a na Vaši pomoc výstavbě Ostravska, kde zaostáváme v plnění velice vážně. Já se domnívám, že nejde jen o negativní zkušenosti. Plným právem hovořil soudruh Takáč o řadě dobrých, světlých dnešných zkušeností, nehledě na to vše veliké, co bylo v investiční výstavbě od roku 1948 dokázané a že to nás oprávňuje k přesvědčení, k přesvědčení nikoliv planému, jistě že přesvědčení planému se oddávat nebudeme, k zcela realistickému přesvědčení, že budeme-li dbát zásad, které před nás vytyčuje ÚV KSČ, vláda naší republiky v dokumentu,, O dalším rozvoji naší socialistické společnosti", budeme-li dbát zásad vyslovených v referátu, obsažených v návrhu usnesení Slovenské národní rady, že svoje úkoly čestně splníme a otevřeme možnosti dalšího rychlého a úspěšného rozvoje ekonomiky Slovenska, ekonomiky celého Československa. (Potlesk. )

Podpredseda Biľak:

Ďakujem súdruhovi námestníkovi Žaloudkovi. Súdružky a súdruhovia, hlási sa ešte niekto do rozpravy?

Súdruh R á z u s, súdruh Leco, súdruh C h o l e v a, súdruh P r e č u c h, súdruh P a ň k o.

Dávam slovo súdruhovi poslancovi Rázusovi. Poslanec Rázus:

Vážená Slovenská národná rada, súdružky a súdruhovia !

Nadväzujúc na zprávu súdruha Takáča, chcel by som povedať niekoľko poznámok k plneniu úloh súvisiacich s výstavbou Východoslovenských železiarní a ďalších významných investičných úloh vo Východoslovenskom kraji.

Význam výstavby Východoslovenských železiarní je znovu zdôraznený i v dokumente Ústredného výboru Komunistickej strany Československa,, O výhľadoch ďalšieho rozvoja našej socialistickej spoločnosti". V tomto dokumente sa osobitne podtrhuje, že v súčasnom období je hutnícky priemysel základným článkom rozvoja nášho hospodárstva a jeho rozvoj sa preto musí zabezpečovať s náležitým predstihom.

Z tohto hľadiska vidíme veľkú zodpovednosť budovateľov Východoslovenských železiarní za toto dielo, ktorého rozsah a problematika výstavby kladie vysoké nároky na celé národné hospodárstvo a vyžaduje sústredené úsilie všetkých na výstavbe zúčastnených zložiek.

Ústredný výbor Komunistickej strany Československa a vláda postupne spresňovali úlohy pri zabezpečovaní výstavby Východoslovenských železiarní tak, aby výstavba mohla byť uskutočnená v časovo najkratšej dobe pri dosiahnutí najlepších svetových parametrov. Táto skutočnosť si vyžiadala mimoriadne vysoké úsilie projektantov, investora ako i dodávateľov.

Treba povedať, že napriek niektorým ťažkostiam a nedostatkom, budovatelia Východoslovenských železiarní dosiahli pri zabezpečovaní výstavby dobré výsledky, ktoré svedčia o veľkých schopnostiach, obetavosti, energii nášho ľudu a láske, ktoré k tomuto dielu prechovávajú naši pracujúci. Prejavom uvedomelého postoja pracujúcich k plneniu náročných úloh na tejto stavbe je najmä rozvoj socialistického súťaženia a záväzkov k XII. sjazdu Komunistickej strany Československa. U Hutných stavieb je 16 kolektívov, ktoré sú nositeľmi titulu Brigáda socialistickej práce a 97 kolektívov súťaží o tento čestný titul. V podnikoch zúčastnených na stavbe súťaží o čestný názov Brigáda XII. sjazdu Komunistickej strany Československa 150 kolektívov, z toho jeden - kolektív s. Devečku - je už nositeľom tohoto čestného názvu.

V   súčasnom období vystupuje do popredia vyriešenie komplexu problémov, ktoré majú svoj pôvod ešte v období plánovacích prác a neboli vyjasnené hlavne z viny dodávateľa i strojných dodávok. V priebehu tohto roku tieto problémy narástli a vznikli nové, najmä v súvislosti s kapacitnými možnosťami, takže sa museli určiť nové termíny pre uvedenie niektorých agregátov do prevádzky. To však na koncepcii a rozsahu výstavby nič nemení a práce sa zabezpečujú tak, aby sa v roku 1965 dosiahol uzavretý výrobný cyklus hutníckej výroby.

V  tomto roku vážne zaostávame s plnením plánu na výstavbe Východoslovenských železiarní. Aj keď časove za 9 mesiacov sa plní plán investičnej výstavby vrátane dodávok technológie celkom na 101, 7 %, zaostávajú stavebné práce a ku koncu septembra sa vykazuje manko v plnení vo výške 38 miliónov 200 tisíc Kčs. Na IV. štvrťrok takto ostáva prestavať cez 30 % ročného objemu.

Aby bol celkove plán splnený, treba urobiť mimoriadne opatrenia, tak zo strany stavebných organizácií, ako i zo strany dodávateľov strojného zariadenia. Hutné stavby majú manko v plnení 31 miliónov, Hydrostav 3, 8 a ostatní dodávatelia vyše 3 milióny. Vzniklé manko síce zatiaľ neohrozuje celkový harmonogram uvádzania jednotlivých agregátov do prevádzky, najmä vďaka dodávkam zariadení zo Sovietskeho sväzu, ktorý dodáva v predstihu. Ale ak by neboli urobené účinné opatrenia, toto nebezpečenstvo by narástlo. Bolo by tiež načase doriešiť rozpory v plánoch investora a dodávateľa - Hutných stavieb, čo je možné len na pôde zúčastnených ministerstiev. Doteraz totiž každá organizácia má iný plán.

Na výstavbe Východoslovenských železiarní bol v podstate dobudovaný nultý cyklus a v predstihu sú budované sociálne zariadenia. Stavebné práce sa v súčasnej dobe vyznačujú najmä veľkým objemom betonárskych prác na základoch jednotlivých prevádzok a technológie. V tomto roku sa už naplno rozvinula výstavba hál a montáž oceľových konštrukcií. Montuje sa hala valcovne za studena a teplárne a začalo sa s montážou valcovne za tepla. Asi o mesiac sa dá do prevádzky mostáreň.

Stavebné organizácie neplnia menovité úlohy a rad stavieb sa nedokončuje v termíne. Tak vzniká veľká rozostavanosť. Stavebné organizácie sa musia zamerať na dokončovanie jednotlivých stavieb, odovzdávať ich podľa harmonogramu, a zvyšovať kvalitu práce.

V súčasnom období je vážnou úlohou príprava zimných opatrení, a to najmä na objektoch valcovne za studena a teplárne, kde sa bude cez zimu montovať strojné zariadenie. Preto treba, aby tieto objekty boli včas zastrešené a uzatvorené.

I v budúcom roku objem stavebných prác neklesá, ale naopak - ďalej rastie a dochádza k ďalším zvýšeným požiadavkám na betonárske a stavebno-montážne práce. Ak doterajšie manko v stavebných prácach dosiaľ neohrozuje harmonogram výstavby, je vážne nebezpečenstvo, že ak sa na stavbu neprisunú ďalšie kvalifikované sily, najmä tesári a murári, mohlo by dôjsť k ohrozeniu zabezpečovania stavebných prác a montáže technológie a tým i k ohrozeniu termínu. To sa už dnes ukazuje na výstavbe valcovne za studena.

Preto treba povedľa odstránenia nedostatkov v organizácii práce a riadení zo strany stavebných podnikov Hutné stavby a Hydrostav, povedľa odstránenia nedostatkov vo využívaní pracovného času rýchle riešiť i otázku kvalifikovaných pracovníkov, predovšetkýlm tesárov a murárov i ďalších remeselníkov pre montážne práce. Napríklad na výstavbe valcovne za tepla objektu, ktorý stavia Hydrostav a ktorý objekt je dlhý 1600 m pracuje len 16 tesárov. Malo by ich tu pracovať vyše 100.

Terajšia stavebná kapacita na Východoslovenských železiarňach bola podľa prepočtov vybudovaná na 95 % pracujúcimi Východoslovenského kraja. Túto kapacitu získali stavebné organizácie zo zdrojov a rezerv, ale pritom boli oslabené i podniky v kraji, najmä o remeselníkov. Stavebné organizácie robili a robia aj naďalej školenie pre rôzne profesie, hľadajú ďalšie zdroje a možnosti získania najmä murárov a tesárov. Ale tieto možnosti a zdroje sú už veľmi minimálne a z nich už nutnú kapacitu, ktorú veľmi rýchle potrebujeme nevybudujú. Preto je teraz potrebná účinná pomoc z iných slovenských krajov a takisto i z Ministerstva výstavby a Odboru SNR pre stavebníctvo.

V tomto roku došlo ku sklzu plánu oceľových konštrukcií. Napriek tomu, že na stavbe je niekoľko tisíc ton oceľových konštrukcií, nemôžu sa zamontovať len preto, že chýbajú jednotlivé diely, najmä široká oceľ. To má tiež vplyv na určité neplnenie tohoročného plánu.

Výstavba Východoslovenských železiarní bude i v budúcom roku úlohou číslo 1, ako to vyplýva i z dokumentu Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. Rozsah prác a zložitosť problémov na tejto stavbe vyžaduje veľké úsilie všetkých organizácií zúčastnených na stavbe a zosilnenie pomoci všetkých štátnych a hospodárskych orgánov.

Ďalšou významnou, vládou sledovanou stavbou, ktorá sa dokončuje, je výstavba závodu na úpravu rúd v Rudňanoch. V súčasnej dobe 70 strany stavebnej výroby ide o dokončovanie remeselníckych prác a úpravu terénu. Vážnym problémom je však v technologickej časti, v riešení aglomerácie (odprašovacieho zariadenia). Zaostávanie v tomto smere odďaľuje termín spustenia o 1/2 roka.

Plán vodohospodárskych úprav na Východoslovenskej nížine sa úspešne plní a prekračuje. Inžinierske stavby a Pozemné stavby prijali záväzok splniť celoročný plán vodohospodárskych úprav k XII. sjazdu Komunistickej strany Československa. Tento záväzok sa úspešne plní.

Tepelná elektráreň Vojany s kapacitou 660 MW má veľký význam nielen z hľadiska dodávok energie pre Východoslovenské železiarne, ale bude tiež napojená na energetický systém v rámci socialistických krajín. Práca na príprave staveniska tejto elektrárne sa rozbehla.

Budujú sa vlečky, pracuje sa na základoch vlastnej elektrárne. Chemkostav, ktorý stavia túto stavbu však neplní plán, lebo nezabezpečil potrebnú stavebnú kapacitu a ani organizácia práce nie je na úrovni. Je to veľmi náročná stavba, ktorá vyžaduje ďalších skúsených technikov z výstavby elektrární. Aby stavba mohla v budúcom roku úspešne pokračovať, treba takýchto odborníkov získať.

Chcem uviesť niekoľko poznámok k investičnej výstavbe v kraji. Máme veľkú rozostavanosť, zapríčinenú najmä porušovaním štátnej, plánovacej a finančnej disciplíny, často i presadzovaním miestnych a lokálnych záujmov. Napriek dôrazným upozorneniam straníckych a štátnych orgánov a všetkým obmedzovacím akciám máme v kraji 1200 objektov rozostavaných, čo činí len v krajskom stavebníctve hodnotu 1 miliardu 433 miliónov Kčs. Na jeden objekt pripadá len 5, 7 pracovníka. Pritom do toho nie je započítaná poľnohospodárska investičná výstavba.

Tento stav ukazuje, že i keby sme doteraz nezačínali ani jednu stavbu, máme taký pracovný front, že stavbári majú práce relatívne viac, než spravia, za jeden rok. Z plánovaných 395 stavieb na ukončenie v prvom polroku, sa ukončilo iba 65. Napriek vážnej kritike sa nedosahuje zníženie rozostavanosti. Ba dokonca niektoré okresy na začiatku roka nenavrhli do menovitého zoznamu celý rad rozostavaných akcií nedokončených v roku 1961 alebo stavieb, ktoré treba dať rýchle do užívania. Rada krajského národného výboru tento stav riešila a bol schválený menovitý zoznam stavieb, na ktorých sa bude pokračovať, aby boli prednostne dokončené, a tým sa likvidovala nezdravá rozostavaností. Treba veľmi dôsledne trvať na tom, aby národné výbory prísne dohliadali a presadzovali, aby nedochádzalo k porušovaniu plánovacej a finančnej disciplíny, brali na zodpovednosť každého, ktorý zavádza neporiadok a chaos, ktorý nedodržuje zákony a uznesenia štátnych orgánov.

Nie je možné tiež pripúšťať prekračovanie rozpočtových cien stavieb, ako je tomu napr. v bytovej výstavbe, alebo napr. vo vozovni a opravovni ČSAD v Košiciach, vodovodu Bardejov-Bardejovské kúpele a pod.

Pokiaľ ide o podniky, ktoré zabezpečujú bytovú a občiansku výstavbu v kraji, tie - ako vyplýva i z referátu súdruha Takáča - vážne zaostávajú s plnením plánu. Z plánovaných 651 miliónov Kčs prestavali 558 miliónov a manko narástlo za 9 mesiacov na 63 miliónov Kčs. V tomto smere, pravda, výstavba plánovaných bytov je v tomto roku veľmi vážne ohrozená.

No podobná situácia je aj v odovzdávaní v školskej výstavbe. Z ročného plánu 489 učební sa k 15. októbru odovzdalo len 222 učební. Do konca roku ostáva odovzdať 267 učební. Najhoršia situácia je na Pozemných stavbách Košice, kde z ročnej úlohy 210 učební odovzdali len 48.

Tento stav ukazuje, že rad akcií je vážne ohrozený a bude nutné vyvinúť maximálne úsilie, aby sa do konca roku manko znížilo. Podniky Krajského združenia stavebníctva a Pozemných stavieb a tiež krajský národný výbor musí denne kontrolovať stav jednotlivých objektov, ich kompletizovanie a ukončovanie. Zvýšená pozornosť sa musí venovať socialistickému súťaženiu, využívaniu iniciatívy občanov, plnému využitiu pracovného času a organizovaniu nedeľných smien.

Podniky Krajského združenia stavebníctva a Pozemné stavby musia zlepšiť riadiacu prácu a dodržiavať denné harmonogramy postupu prác. Vzhľadom na vážne nedostatky v plnení plánu bola vytvorená na krajskom národnom výbore operatívna komisia, ktorá bude pomáhať riešiť problémy, ktoré nevedia vyriešiť samotné podniky. Ide najmä o zásobovanie úzkoprofilovým materiálom, presuny stavomontážnikov, zavádzanie kooperácie, zabezpečovanie včasného vykurovania a pod. Na ohrozené objekty podniky menovali zmocnencov, ktorí budú zodpovední za riadny priebeh výstavby až do kolaudácie.

Na nízkej úrovni je zásobovanie stavieb materiálmi, i keď naše krajské stavebníctvo v súčasnom období dostalo pre plánované stavby potrebné materiálové bilancie. Okrem toho všetky podniky disponujú vysokým stavom nadnormatívnych zásob. Napriek tomu, mnohé stavby nemohli byť načas odovzdané pre malicherné materiálové prekážky, pričom možno ako príklad spomenúť školu v Giraltovciach, ktorú Pozemné stavby Prešov nevedeli napriek dokončeniu hlavných objektov 4 mesiace odovzdať pre nezabezpečenie niekoľkých kusov kanalizačného a vodovodného vedenia. Pritom na tej istej stavbe boli dvakrát dodané okná v plnom rozsahu a kameninové rúry rôznych profilov, na stavbu vôbec neobjednané. Vysoko nevyužitý je strojný park, ktorého nášmu stavebníctvu sa každý rok prideľuje primerane k rastu úloh. Malá starostlivosť sa venuje údržbe vysoko výkonných žeriavov, ktoré často celé dni stoja neopravené pre malé technické závady. A opäť ako príklad možno uviesť 28 triednu školu na Frankovke v Košiciach, kde pre poruchu na žeriave sa nepracovalo 10 dní na murárskych prácach, čím bolo spôsobené manko vo výške 50 000 Kčs. Podobne možno hovoriť o buldozéroch, ktoré sa distribujú bez jasného prehľadu o potrebách.

Vo Východoslovenskom kraji bol na úseku projektovej prípravy bytov dosiahnutý taký stav, že ku koncu roka pre nastávajúci rok máme 80 % projekčnú pripravenosť.

Naše projektové organizácie okrem kvantitatívnych výsledkov zlepšili svoju prácu aj pokiaľ ide o využitie novej techniky. V spolupráci s Pozemnými stavbami Košice vypracovali krajský variant panelového domu K 61, ktorý spĺňa okrem požiadaviek na hospodárnosť aj požiadavky zvýšeného štandardu bývania. Touto formou je v sídlisku Košice-Nové Mesto už rozostavaných 400 bytov.

Okrem toho sa v našom kraji projekčné pripravujú byty s použitím nového typu na široký rozpon, ktorý bol spracovaný na základe celoštátnej diskusie o riešení bytového problému a štandardu bývania.

Súdružky a súdruhovia, v Košiciach je veľmi vážnym problémom ubytovanie vysokoškolských poslucháčov, ktorých počet rok čo rok vzrastá. Jeho vyriešenie nestrpí ďalšieho odkladania. Krajské orgány boli nútené preto žiadať vládu o udelenie výnimky. Aby výstavba bola za veľmi krátky čas uskutočnená, bude správne, ak sa pri výstavbe tohto 1500 posteľového internátu využijú skúsenosti, ktoré nadobudli súdruhovia z Nitry a z Bratislavy.

Na nových sídliskách je veľmi vážnym problémom otázka kúrenia, teplej vody a výťahov. Pracujúci kritizujú nedostatky v tomto smere. Pravda, táto kritika musí byť namierená predovšetkým na výrobcov kotlov, bojlerov a výťahov, ktorí nespĺňajú nároky a požiadavky na nich kladené.

Napríklad rozhodne by bolo treba riešiť výrobu bojlerov, ktoré vyrába Stavovýroba Bratislava. Podobne brzdí dokončovanie stavieb i nedostatok vzducho-technických zariadení. Tak je to napr. v prípade novej budovy tlačiarní a výškového hotela v Košiciach.

V   posledných rokoch pociťuje stavebná výroba čoraz väčší a oprávnený tlak zo strany pracujúcich na kvalitu stavieb. Nemali by sa stávať také prípady, že pri ukladaní parkiet asfalt preteká na povrch, že pre nízku kvalitu inštalačných prác pretekajú steny a nie sú v poriadku kanalizačné odpady, že sa okná nedajú poriadne zatvárať, prípadne netesnia. Takéto prípady sa vyskytli napr. na Mlynskom náhone v Košiciach, kde stavali Pozemné stavby.

V  záujme systematického a organizovaného nástupu za kvalitu stavieb budeme širšie rozvíjať hnutie stavbárov za stavby vzornej kvality a za maximálnu hospodárnosť. Príkladom sú u Pozemných stavieb Košice, Poprad a Prešov i na stavbe Východoslovenských železiarní čaty s. Vilgu, Pethöa, Ráchela, Devečku, Osadského, ktoré už dosiahli skutočne prekrásne, príkladné výsledky v hnutí za stavby vzornej kvality.

Súdružky, súdruhovia, zaostávanie na úseku stavebníctva vo Východoslovenskom kraji je, ako vidíme, značné. Na budúci rok i v ďalších rokoch budú úlohy ďalej veľmi rýchle narastať. Preto treba vylúčiť v ďalšej práci akúkoľvek živelnosť a utvoriť pevnú organizáciu, všetku činnosť riadne plánovať a pripravovať, organizačne zabezpečovať a kontrolovať. Jedine tak budeme môcť zvládnuť úlohy, ktoré pre stavebníctvo vyplývajú z dokumentu Ústredného výboru Komunistickej strany Československa "O výhľadoch ďalšieho rozvoja našej socialistickej spoločnosti". (Potlesk. )

Podpredseda Biľak: Ďakujem poslancovi Rázusovi. Nasleduje 20 minútová prestávka.

(Prestávka. ) (Po prestávke: )

Podpredseda Biľak:

Vážené súdružky a súdruhovia! Pokračujeme v rokovaní.

Diskutovať bude súdruh poslanec Leco. Prosím, aby sa ujal slova.

Poslanec Leco:

Vážená Slovenská národná rada!

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci!

Referát súdruha povereníka inž. Takáča, ako aj doteraz odzneté diskusné príspevky nám potvrdzujú, aký dôležitý úsek v našom národnom hospodárstve je investičná výstavba. Splnenie úloh na tomto úseku má ďalekosiahly a osobitný význam najmä pre Slovensko. Výstavba Slovenska za bývalých kapitalistických poriadkov a hlavne výstavba bytov pre pracujúcich sa úplne zanedbávala.

Rovnomerné plnenie vytýčeného plánu na tomto úseku je podmienené dokonalou prípravou, hlavne včasným vypracovaním investičných úloh, zaistením finančných kvót, vypracovaním


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP