Středa 4. prosince 1963

Podobně je stanoveno v zájmu Československého zahraničního obchodu i široké vymezení sporů, kterých se rozhodčí smlouva týká, a je zahrnuta do obchodního kontraktu.

Rozhodčí řízení je v zájmu právní bezpečnosti v mezinárodním obchodním styku upraveno mnohem podrobněji, než tomu bylo v dosavadní úpravě, a osnova řeší všechny otázky, které se doposud v praxi ukázaly spornými, jako např. při řešení otázky podle kterého práva se posuzuje přípustnost a ostatní náležitosti rozhodčí smlouvy, jak je uvedeno v § 29. Lze uvítat tu skutečnost, že rozhodčí řízení je upravováno ve zvláštním zákonu, jako je tomu i u četných zahraničních legislativních úprav, neboť se tím zdůrazňuje odlišnost rozhodčího řízení od řízení soudního.

Ze všech uvedených důvodů lze mít za to, že navrhovaná osnova zákona o rozhodčím řízení v mezinárodním obchodním styku a o výkonu rozhodčích nálezů projeví se příznivě při ochraně hospodářských zájmů československého zahraničního obchodu.

Po projednání vládního návrhu zákona ve výboru ústavně právním a výboru pro plán a rozpočet, rozhodly se oba výbory provést změnu v § 35, jehož znění bylo všem členům NS rozdáno ve společné zprávě výborů (tisk 163). Změna byla provedena proto, aby ustanovení. § 35 bylo v souladu s § 4 zákoníka mezinárodního obchodu.

Navrhuji, aby Národní shromáždění zákon o rozhodčím řízení v mezinárodním obchodním styku a o výkonu rozhodčích nálezů s touto úpravou schválilo (Potlesk.)

Podpredseda NZ Valo:

Hlási sa niekto do rozpravy? (Nikto.)

Do rozpravy sa nikto nehlási, môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu.

Ak nebudú proti tomu námietky, dám hlasovať podľa prednesenej zpravodajskej zprávy.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí s celým vládnym návrhom zákona o rozhodčom konaní v medzinárodnom obchodnom styku a o výkonu rozhodčích nálezov, a to v znení spoločnej zprávy výboru pre plán a rozpočet a výboru ústavne právneho, nech zdvihne rukuj (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie schválilo tento vládny návrh zákona.

Tým sme prejednali siedmy bod programu. Oznamujem, že schôdza bude pokračovať zajtra vo štvrtok 5. decembra o 9,00 hodine.

Prerušujem schôdzu.

(Schůze přerušena v 17. hod. 35 min.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP