Pátek 25. ledna 1963

Krátka doba pôsobnosti zákona o sociálnom zabezpečení družstevných roľníkov priniesla mnohé pozitívne výsledky. Dôchodky družstev. roľníkov sú vyššie, na zabezpečenie matky a detí vyplácajú sa prídavky zo štát. prostriedkov. Dávky v materstve sa poskytujú družstevníčkam na rovnakej úrovni, ako zamestnancom. Nedostatkom je, že len v zriedkavých prípadoch o dávkach rozhodujú sociálne komisie JRD. Vo väčšine to robia družstevní ekonómovia. Takto ani funkcionári JRD ani družstevníci nie sú náležite zainteresovaní na svojom sociálnom zabezpečení. Družstevníci by mali pochopiť, že sociálne zabezpečenie v nemoci, ako aj matiek a detí družstevníkov, zákon zveril do ich rúk.

Bohužiaľ, stále sa vyskytujú prípady zneužitia sociálneho zabezpečenia a to jednotlivcami, ktorí si falošne a neoprávnene nárokujú vyšší dôchodok, alebo i niektorými funkcionármi NV, ktorí zneužívajú svoje funkcie k neoprávnenému zvýšeniu dôchodkov svojich príbuzných a priateľov. Tu platí staré príslovie - Do tých čias chodí krčah na vodu, kým sa nerozbije.

Náklady na sociálne zabezpečenie roku 1963 činia 15 mld 316 mil. Kčs a oproti min. roku sú značne vyššie.

Náš štátny rozpočet na rok 1963 je mierovým rozpočtom. Zabezpečené sú v ňom nesmierne náklady na ochranu zdravia a sociálne zabezpečenie nášho ľudu. Bezplatná zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov v našej socialistickej republike svedčí, že v ochrane zdravia a liečby sme dosiahli úroveň komunistickej spoločnosti. Ani pri prechodných hospodárskych ťažkostiach náklady na ochranu zdravia a sociálne zabezpečenie občanov v štátnom rozpočte neznižujeme, ale zvyšujeme. To je veľký podnet pre všetkých občanov, aby sme v každodennej usilovnej práci prechodné hospodárske nedostatky odstránili, národohospodársky plán roku 1963 splnili a prekročili a v svornej spolupráci doma i s mierumilovnými ľuďmi na svete čo najskôr dosiahli veľké ciele ľudstva: trvalý mier na svete, víťazstvo socializmu, zdravie, blahobyt a šťastie národov. (Potlesk.)

Místopředseda NS dr. Škoda: Dále má slovo předsedkyně zahraničního výboru s. posl. Leflerová.

Posl. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi,

na dnešním zasedání NS, kdy projednáváme státní rozpočet na letošní rok, bylo hovořeno o úkolech v oblasti celého našeho národního hospodářství. Jejich splnění pomůže odstranit dosavadní problémy a zároveň bude krokem vpřed při plnění usnesení XII. sjezdu KSČ.

Další rozvoj socialismu v naší zemi, život nás všech a všechny úkoly, o kterých jsme zde jednali, mohou být zajištěny jen v podmínkách míru. Proto má pro nás mír nesmírně vzácnou náplň. Mír znamená pro každého z nás život ve vší bohatosti, kterou si dovedeme vytvořit, pro naši zemi znamená základní předpoklad pro uskutečňování našich cílů, které jsme si dali usnesením XII. sjezdu KSČ a pro celý svět, jehož jsme nedílnou součástí, znamená mír při dnešním stavu atomových zbraní, samotnou existenci lidstva.

Jestliže mír je životadárný předpoklad k splnění našich cílů, bez nepředstavitelných útrap, které válka přináší, pak musí mít a má také velmi konkrétní formu jeho obrana, úsilí za jeho zachování.

XII. sjezd naší strany ve svém usnesení stanovil zajištění míru jako úkol všech úkolů. Proto naplnit čísla státního rozpočtu činy, zejména v ekonomické oblasti a všeho, co na její rozvoj působí, je nedílnou a jednou z hlavních součástí obrany míru. Práce a její bohaté výsledky to je mír. Uvědomujeme si, že upevnění a další rozvoj našeho hospodářství přispívá k síle celého socialistického tábora, tím se zvyšuje jeho prestiž a v ekonomickém soutěžení s kapitalismem se stále více přibližuje naše rozhodující vítězství dohonit a předhonit kapitalistické země.

Na to nelze zapomínat v každodenní naší práci, denních starostech při řešení i potíží, abychom si znovu uvědomili, že stojí za to bojovat, aby výsledky naší práce byly vítězstvím jednotlivce i každého pracoviště v boji za mír a přispívalo tak k vítězství celé naší země na frontě práce pro velikou věc míru. Plán na r. 1963 podložený čísly státního rozpočtu i naše úkoly na příští léta, jejichž uskutečnění je v našich rukou, jsou nejspolehlivějším kompasem na této cestě k zajištění míru.

K zabezpečení míru směřuje zahraniční politika naší vlády. Československá zahraniční politika je součástí jednotné zahraniční politiky celého socialistického tábora, který se ve svých zemích opírá o socialistické společenské zřízení a v zahraniční politice se řídí marx-leninskou zásadou o možnosti mírového soužití dvou různých společenských systémů.

Proto generální linií naší zahraniční politiky je uskutečňování zásad mírového soužití. Známe velmi dobře, že politika mírového soužití je politikou třídní, politikou dělnické třídy. Není to žádné bratříčkování s imperialisty, je to zápas mezi socialismem a kapitalismem na poli hospodářského soutěžení na úseku politickém a ideologickém, je to boj mezinárodní dělnické třídy proti imperialistickým útočným silám na mezinárodním dějišti. Zásada mírového soužití je zbraň v našich rukou, kterou bojujeme za revoluční mobilizaci nejširších lidových mas v zájmu socialismu a života v míru.

Mírové soužití může přinést žádané ovoce jen tehdy, budou-li se obě strany, to je nejen my, ale i kapitalisté a imperialisté na mezinárodním dějišti touto zásadou řídit a ji dodržovat. Budou-li řešit všechny mezinárodní spory cestou jednání, vzájemných ústupků na zásadě rovného s rovným.

Pro naší socialistickou zemi zásada mírového soužití není frází ani propagačním heslem. Našemu společenskému zřízení, jehož lid vytváří vše jen pro blaho člověka, je naprosto vlastní nenávist k válce mezi státy, jejímiž hlavními obětmi jsou vždy prostí lidé.

Nepodceňujeme také, že se imperialisté nevzdají svých plánů na světovládu, a vnutí-li nám válku, nejsme z těch, a my v ČSSR jsme již v průběhu 2 světových válek o tom podali nemalé důkazy, kteří by se obávali bojovat se zbraní v ruce za spravedlivý mír, socialismus a komunismus. Proto dokud nebude dosaženo všeobecného a úplného odzbrojení, musíme a jsme nuceni budovat neustále svoji obranu a nepřestaneme být bdělými. Ústupky, ke kterým byl imperialismus donucen silou socialistického tábora a mírumilovných sil ve světě neznamenají, že ztratil svůj agresívní charakter. I když imperialismus se nezřekl války jako prostředku k prosazování svých cílů, jsou dnes ve světě síly, a my je musíme neustále násobit, které mohou vyloučit válku jako řešení mezinárodních sporů.

Hovoříme tak proto, že jsme si vědomi změn v poměru sil ve světě, skutečnosti, že v etapě, ve které dnes žijeme, žádný důležitý světový problém nelze řešit proti zájmu socialismu a mírumilovného lidstva. Plně se ztotožňujeme se slovy s. Chruščova na 6. sjezdu Jednotné socialistické strany Německa, že je třeba řešit cestou jednání všechny otázky, které zvyšují mezinárodní napětí.

Takovým úkolem nejen pro nás, ale pro mír na celém světě je odstranění pozůstatků 2. světové války v Evropě vyřešením otázky Německa. Nejenom my, jako bezprostřední soused Německa, ale i mnohé mírumilovné národy sledují se znepokojením militarismus, revanšismus a fašisační vývoj v západním Německu. Západoněmečtí imperialisté se cílevědomě zaměřují na získání nukleárních zbraní buď přímo nebo v rámci útočného Soveroatlantického paktu, a tak vytvářejí nebezpečné válečné ohnisko v Evropě a zvyšují mezinárodní napětí.

Plně souhlasíme s vládou SSSR na uzavření mírové smlouvy s oběma německými státy nebo s jedním z nich, souhlasíme, aby v západním Berlínu byl při mírovém ujednání poskytnut statut svobodného města a aby v západním Berlíně byla po určitou dobu cizí vojska pod vlajkou OSN. Bezvýhradně podporujeme zásady, přednesené na 6. sjezdu Jednotné socialistické strany Německa na vytváření vztahů mezi oběma německými státy.

Taková cesta, jak ji navrhuje SSSR, znamená odstranit příčiny možných konfliktů, vytvořit podmínky pro ovzduší důvěry mezi státy, bez kterých nelze vyřešit kategorický požadavek doby, jakým je uskutečnění všeobecného a úplného odzbrojení. My vysoce oceňujeme neúnavné úsilí SSSR na prosazení zásad všeobecného a úplného odzbrojení, které bezvýhradně podporujeme jako nejspolehlivější cestu k zajištění trvalého míru a k urychlení pokrokového vývoje lidstva.

Dnes neexistují překážky, jak ukázala výměna poselství mezi předsedou Rady ministrů SSSR s. Chruščovem a presidentem USA Kennedym, které by bránily zastavení pokusů všech nukleárních zbraní a uzavření tomu odpovídající dohody.

Soudružky a soudruzi,

my podporujeme všechna opatření zejména SSSR, socialistických zemí i neutrálních států, která by vedla k zmírnění mezinárodního napětí, zvýšila důvěru ve vztazích mezi státy a napomáhala k vytváření dobrých podmínek pro řešení hlavních mezinárodních problémů dneška. Významným příkladem tohoto našeho úsilí je i návštěva presidenta s. A. Novotného v zemích jihovýchodní Asie.

Přesvědčili jsme se znovu v průběhu krize v karibské oblasti, že zásady mírového soužití jsou reálné a lidstvu prospěšné. Byli jsme svědky, že dnes při existenci termonukleárních zbraní více než kdy jindy závisí budoucnost naší planety na tom, bude-li dosaženo nezbytného stupně dorozumění a součinnosti mezi státy, náležejícími k rozličným hospodářským a politickým soustavám. Přejeme si a budeme stále usilovat o to, aby socialistické a hospodářsky vyspělé kapitalistické státy měřily své síly jen a jen na poli mírového ekonomického soutěžení.

Je zásluhou politiky strany a výsledků práce našeho lidu, naší příslušnosti k světové socialistické soustavě, že ČSSR se podílí významně a stále rostoucí měrou na této soutěži mezi kapitalismem a socialismem. Zde je třeba, abychom usilovali o to, aby práce, která je ztělesněna v našich dodávkách do zahraničí, proslavovala náš socialistický stát a obstála v podmínkách ostré konkurence.

Výbory NS při projednávání letošního státního rozpočtu zdůraznily, že pomoc zahraničnímu obchodu by se měla stát všenárodním heslem, především heslem všech našich výrobně hospodářských jednotek. Nesmíme pustit ze zřetele, jaké cíle sleduje západoevropský společný trh. Tato organizace má sloužit v boji proti socialismu, proti dělnickému a demokratickému hnutí, proti národně osvobozeneckému boji.

Představitelé zejména rozvojových států Asie, Afriky a Latinské Ameriky stále více chápou, že politika tohoto seskupení je namířena proti jejich životním zájmům, že je to politika neokolonialismu, která by z nich chtěla udělat přívěsek vyspělých kapitalistických států.

Mezi cíli evropského hospodářského společenství a cíli, které sledují země v rámci RVHP, je propastný rozdíl. Naše úsilí o sblížení ekonomiky v socialistických zemích cestou koordinace národohospodářských plánů, specializace a kooperace výroby, tato bratrská spolupráce neklade žádné překážky v rozvoji našich vztahů s ostatními zeměmi.

Jsme pro politiku mírového soužití i v této oblasti a jsou to západní mocnosti, které vytvářejí uzavřené diskriminační hospodářské celky. Vždy jsme podporovali širokou hospodářskou spolupráci ve dvoustranných stycích i na půdě mezinárodních organizací. Zde je třeba říci, že integrace a blokáda socialismu zkrachovala v minulosti a tím spíše je nesmyslná za současného poměru sil ve světě.

Naše spolupráce se zejména rozšiřuje s mnoha zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky, které představují na mezinárodním dějišti významnou úlohu. Pomoc, kterou poskytují socialistické země, mezi jinými i naše ČSSR, slouží k využití a rozvinutí vlastních zdrojů těchto mladých států a urychluje tempo jejich hospodářské a kulturní výstavby. V tom spočívá a je oceňován velký význam naší pomoci.

Za naší pomoci se v různých rozvojových zemích stavějí průmyslové podniky a jiné objekty, vybavené naším zařízením, za které zase my na obchodní bázi dostáváme pro nás potřebné suroviny a výrobky. Jde tedy o oboustrannou výhodnou spolupráci, prováděnou na zásadách rovnosti. Není pochyb, že rozvoj našeho národního hospodářství naléhavě vyžaduje, abychom spolupráci s těmito státy stále rozvíjeli a prohlubovali.

Naše zahraniční politika, plníc linii danou XII. sjezdem, bude dále usilovat o rozvoj nových forem spolupráce se socialistickými zeměmi tak, aby bylo spojeno úsilí o hospodářský rozvoj každé jednotlivé země se společným úsilím o rozvoj celé socialistické soustavy v rámci RVHP. Budeme pracovat k neustálému bratrskému sblížení socialistických zemí a čestným podílem přispívat k posilování a upevňování jednoty a síly zemí světové socialistické soustavy podle závěrů porady představitelů komunistických a dělnických stran členských zemí RVHP z června r. 1962. Jsme si vědomi, že nestačí imperialisty jenom nenávidět, ale že je třeba neustále upevňovat síly socialistického tábora tak, aby se socialistický tábor stal tou nejsilnější hrází proti válce a silným pilířem jednotné protiválečné fronty míru.

Přitom úhelným kamenem našeho úsilí v boji za mír jako všeho našeho počínání zůstává a na věčné časy zůstane nerozborné přátelství, bratrská spolupráce a spojenectví s SSSR v rámci celého socialistického tábora. SSSR je pevná záruka míru a bezpečnosti naší země, nejmocnější oporou a záštitou všech socialistických a pokrokových zemí a sil celého světa. Toto přátelství a spolupráci se SSSR budeme mít neustále na paměti společně s úsilím o rozvoj spolupráce a upevňování jednoty celého socialistického tábora, aby tak dále sílila světová socialistická soustava jako záštita pokroku a míru na celém světě. (Potlesk.)

Místopředseda NS dr. Škoda: Ke slovu je dále přihlášen posl. Krček.

Posl. Krček: Soudružky a soudruzi!

XII. sjezd naší strany vysoce ocenil veliké úspěchy, které dosáhl náš pracující lid vybudováním socialismu. Tohoto vítězství nebylo dosaženo bez obětí a bez námahy. Jsme si plně vědomi, že v tomto boji jsme se opírali a opíráme o velikou pomoc první země socialismu, která se stala základní podmínkou našeho vítězství.

Vnitřní úspěchy naší země spolu s růstem síly celého socialistického tábora upevnily nejen naši ekonomiku, ale i mezinárodní postavení a bezpečnost naší vlasti. Naše strana a náš lid stáli vždy pevně po boku Komunistické strany Sovětského svazu v jejím úsilí za jednotu socialistických zemí a mezinárodního revolučního dělnického hnutí, neboť v tom právě spatřujeme jednu ze základních podmínek úspěšného rozvoje a síly i naší vlasti.

Nedílnou součástí tohoto úsilí je boj za zachování a upevnění míru ve světě. Soudruh Chruščov ve svém projevu na nedávném sjezdu SED velmi podrobně zdůvodnil "že boj za mír se jako nikdy dříve stal vrcholně důležitým historickým úkolem nejen dělnické třídy, ale i všech ostatních vrstev obyvatelstva. "

My, kteří budujeme nejpokrokovější společenský řád, nepotřebujeme válek. Stavíme svoji budoucnost nikoliv na smrti a strádání miliónů, jež by přinesla příští válka, ale na mírové budovatelské práci.

Plné zabezpečení plánu rozvoje národního hospodářství a rozpočtu na rok 1963, jak je na dnešním zasedání projednáván, chápeme proto jako naši povinnost ke společnému úsilí za další rozvoj socialistické ekonomiky, za další posílení socialistického tábora, za posílení míru ve světě.

Při veškerém našem mírovém úsilí proto ani na okamžik nezapomínáme, že imperialismus stále hledá ve válce možnost změny, pro něho již nevýhodného poměru sil. Proto velmi bděle a pozorně sledujeme kurs západních imperialistů na další horečné zbrojení, na další vojenské provokace nejrůznějšího druhu i na jejich podvratnou činnost. Nepouštíme ze zřetele ani jejich útoky na pokrokové hnutí, úsilí na obnovení kolonialismu v nových formách, ani jejich snahu stmelovat své nepevné řady v hospodářské, vojenské i politické integraci. Jsme si velmi dobře vědomi, že imperialismus neupustil od možnosti války jako prostředku své politiky. Víme, že dokud existuje imperialismus, existuje i nebezpečí války. V tomto směru by byly jakékoliv iluze škodlivé.

Proto také XII. sjezd naší strany ve svém usnesení jasně stanoví: "Dokud nedojde k prosazení mírových návrhů a k všeobecnému a úplnému odzbrojení, dokud bude se strany imperialistů existovat nebezpečí války, budeme posilovat obranyschopnost a bezpečnost naší vlasti, dále rozvíjet leninské principy výstavby armády, zajišťovat vysokou bojovou pohotovost ozbrojených sil a zdokonalovat jejich výzbroj a technické vybavení. Posilovat jednotu ozbrojených sil Varšavské smlouvy. "

Předložený návrh rozpočtu je výrazem této politiky a vyjadřuje velmi výrazně rozdílnou podstatu socialistického porovnání se státy kapitalistickými.

Návrh rozpočtu předpokládá vynaložit v letošním roce na obranu země 9 % výdajů, což znamená o 0, 2 % vyšší podíl z celkových výdajů oproti roku 1962. Z toho vyplývá, že na další výstavbu naší socialistické společnosti, na rozvoj hospodářství a zabezpečení životní úrovně lidu, na kulturní a sociální opatření je věnována drtivá většina prostředků ze státního rozpočtu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP