Čtvrtek 29. března 1962

Tento stav vyžaduje, aby národní výbory a nákupní a zásobovací organizace dále intenzívně pokračovaly v organizování výměny brambor za bramborovou sadbu mezi jednotlivými zemědělskými závody, neboť nedodržení rozpočtovaných ploch by mohlo mít velmi nepříznivé důsledky na celkové splnění plánované výroby a nákupu brambor. Přitom je třeba evidovat plochy, které skutečně nemohou být osázeny, to znamená zajistit, aby na nich byl proveden osev především kukuřice nebo cukrovky.

Podobným způsobem je třeba řešit i potíže některých zemědělských závodů v osivech ostatních druhů jařin. Národní výbory musí mít s každým družstvem a státním statkem podrobně projednánu otázku zabezpečení osiv a sádí a zabránit, aby v důsledku jejich opožděné přípravy a přesunů nedošlo ke zdržení seťových prací. V žádném případě nesmí národní výbory dopustit, aby osivové a sadbové fondy byly zkrmovány nebo použity k jiným účelům než k setí a výsadbě. Takovémuto nezodpovědnému počínání je nutno předcházet důsledným vyžadováním osobní odpovědnosti za hospodaření s osivy a sáděmi v každém zemědělském závodě.

Značné nedostatky máme dosud také v dodávkách průmyslových hnojiv, jejichž celkový příděl bylo možno pro letošní rok zvýšit jen o málo. Tím větší úsilí bylo třeba soustředit na jejich včasnou distribuci. Závody ministerstva chemického průmyslu v důsledku některých potíží v dopravě a nakládání plnily dodávky dosud velmi neuspokojivě, i když zásoby v jejich skladech neúměrně stouply. Tak například k 1. březnu leželo na zásobách ve výrobních závodech v Lovosicích 2375 vagónů ledku, v Ostravě 848 vagónů ledku, v Kolíně 1246 vagónů superfosfátu a v Ústí n. L. 1246 vagónů superfosfátu. Za měsíc leden a únor nebylo pro přepravu hnojiv přistaveno na 487 vagónů a situace byla tak vážná, že ji musela řešit vláda

Ke zlepšení expedice hnojiv, ke kterému na základě usnesení vlády dochází, přispěla některá mimořádná opatření ve výrobních závodech a v dopravě. Přednostně je řešena doprava hnojiv do oblastí, kde je jejich potřeba nejnaléhavější a kde jarní práce jsou nejdále. K překonání dopravních potíží je také zapotřebí, aby národní výbory urychleně organizovaly v dohodě s příslušnými chemickými závody a zásobovacími organizacemi v obvodu zhruba 50 km kolem výrobních závodů odvoz hnojiv vlastními dopravními prostředky.

Budou-li všechna dohodnutá opatření důsledně splněna, je předpoklad, že celoroční plán dodávek průmyslových hnojiv k 1. dubnu bude splněn u dusíkatých hnojiv na 25 %, u fosforečných na 23 % a u draselných na 33 %. Připočteme-li k tomu zásoby hnojiv, které mají zemědělské závody z dodávek v listopadu a prosinci minulého roku, je možno konstatovat, že pro potřebu v období jarních prací budou průmyslová hnojiva globálně zabezpečena. Národní výbory však musí v úzké spolupráci s nákupními a zásobovacími organizacemi zabezpečit ze současných dodávek vykrytí potřeby těch závodů, které mají z různých důvodů zásoby průmyslových hnojiv nižší než činí průměrné krytí v okrese.

Zvlášť hospodárně bude třeba nakládat s přípravky na ochranu rostlin. I když ve srovnání s loňským rokem jsou zabezpečeny chemické přípravky na hubení plevelů na plochu zhruba o 100 tisíc ha větší, požadavky krajů se nám zcela nepodařilo zabezpečit. Celkem jsou letos chemické přípravky na hubení plevelů k dispozici na plochu 926 000 ha.

Pokud jde o ostatní chemické přípravky, u těch je situace příznivější. Zejména ochrana proti živočišným škůdcům je letos vcelku dobře zabezpečena a také proti houbovým chorobám máme letos situaci příznivější.

Více pozornosti musí zemědělské závody a národní výbory věnovat provozuschopnosti mechanizačních prostředků. Především je třeba zabezpečit řádnou evidenci a dokonalý přehled o zásobách a potřebě náhradních dílů a rychle odstraňovat provozní poruchy na strojích. Současně s tím požadujeme, aby závody ministerstva všeobecného strojírenství podstatně zlepšily plnění dodávek náhradních dílů pro potřeby zemědělství, neboť mají z tohoto hlediska vůči zemědělství velmi odpovědný úkol. Vzhledem k časovému zdržení prací nesmíme připustit, aby stroje stály nevyužity proto, že chybějí náhradní díly. V tomto směru musí zlepšit plnění dodávek zejména Agrostroj Roudnice a Jičín. Také dodávky strojů, potřebných pro jarní práce, musí ministerstvo všeobecného strojírenství lépe plnit.

Přestože jarní práce již začaly, nesmějí národní výbory polevit v úsilí veškeré tyto nedostatky v přípravě řešit a odstraňovat, protože každá sebemenší závada bezprostředně ohrožuje plynulý průběh setí a způsobuje další zbytečné zdržení.

Na jaké problémy je třeba zaměřit pozornost v letošních jarních polních pracích?

Zkušenosti z minulých let ukazují, že nejdůležitější podmínkou zabezpečení plánované tržní produkce a vytvoření osivových a krmivových fondů v zemědělských závodech je dodržování rozpočtovaných ploch obilovin.

Celková plocha obilovin v letošním roce má dosáhnout 2 mil. 294 000 ha, což je o 26 722 ha více než činil skutečný osev v roce 1961. Kromě toho má být zaseto - jak jsem již uvedl - navíc dalších nejméně 40 000 ha jarní pšenice. Jaká je však reakce mnohých zemědělských závodů i národních výborů na tyto direktivní úkoly a na usnesení naší strany a vlády? Sekretariát Ústředního výboru Komunistické strany Československa požádal jednotlivé okresní výbory strany, aby podle stavu k 15. březnu podaly zprávu, jak budou rozpočtované plochy v okresech dodrženy. Jaký byl výsledek? Sumarizace čísel ukázala, že do splnění rozpočtovaných ploch jarní pšenice včetně uloženého zvýšení o 40 000 ha již v plánu není zajištěno zhruba 15 000 ha.

Za dodržení a překročení rozpočtovaných ploch obilovin a za dosažení výsokých výnosů je třeba svést rozhodný boj a organizovat zemědělským závodům veškerou potřebnou pomoc. Národní výbory musí zajistit, aby osev jařin byl ve všech zemědělských závodech co nejvíce urychlen a aby přednostně byla zaseta jarní pšenice.

V současné době je zapotřebí věnovat mimořádnou pozornost včasnému a řádnému ošetření ozimů, zejména přihnojení prořídlých porostů i přísevům. Na včasnosti těchto opatření velmi mnoho záleží, neboť provedou-li se správně a ve vhodných agrotechnických lhůtách, dá se jimi stav ozimů ještě podstatně zlepšit. Agrotechnická služba národních výborů musí nyní vývoj ozimů soustavně sledovat a přímo na místě spolu s vedením zemědělských závodů rozhodovat o způsobu jejich ošetření.

Také luskoviny na zrno je třeba co nejrychleji zasít, abychom dosáhli dobrých výnosů. V porovnání s loňským rokem chceme jejich plochu zvýšit nejméně o čtvrtinu. Na rozdíl od minulých let se nám podařilo v loňském roce výrazně zvýšit výrobu osiv, takže jsme mohli potřeby jednotlivých krajů plně uspokojit. Letošní rok pokládáme ve výrobě luštěnin za rok rozhodujícího přelomu, neboť již máme odrůdy hrachu, které ve srovnání s dosud používanými odrůdami dávají dvoj i trojnásobné výnosy a přitom umožňují zavádění velkovýrobní technologie při jejich pěstování a sklizni. Jejich rozšířením musíme vyřešit v krátké době - nejdéle do dvou let - nedostatek jedlých luštěnin a odbourat zbytečný dovoz a současně zvýšit i výrobu bílkovinových krmiv

Po neuspokojivých výsledcích loňského roku bude velmi vážným úkolem zabezpečení plánovaného rozsahu výroby silážní kukuřice. Státní plán nám ukládá zasít 328 000 ha kukuřice na siláž a 218 000 ha kukuřice na zrno. Výnos kukuřice na siláž má dosáhnout v průměru 360 q/ha a kukuřice na zrno v průměru 31,5 q/ha. Na základě usnesení Ústředního výboru KSČ z února letošního roku zabezpečujeme další rozšíření osevní plochy kukuřice na zrno o 20 000 ha v Západoslovenském kraji. Ve srovnání s loňským rokem tedy plochu silážní kukuřice nerozšiřujeme; zvýšení výroby musí být dosaženo především podstatným zvýšením výnosů.

V současné době jde především o to urychleně dokončit vyhnojení všech pozemků pod kukuřici, neboť se ukázalo, že jednou z hlavních příčin nízkých výnosů je především neuspokojivé zabezpečení výživy kukuřice. Skutečnost je zatím taková, že úkol ve vyhnojení ploch pod kukuřici není ještě v mnoha zemědělských závodech a okresech splněn. Například v okrese Pardubice mají zasít kukuřici na siláž na 2210 ha, avšak na podzim tam bylo vyhnojeno pod kukuřici pouze 960 ha. Okres Klatovy má z plánované plochy 3506 ha silážní kukuřice vyhnojeno pouze 720 ha. Podobně okres Plzeň-sever má vyhnojeno jen 1491 ha, ačkoli bude kukuřici pěstovat na ploše 5100 ha.

Pěstování i sklizeň kukuřice jsou již letos prakticky plně mechanizovány. K osevu budeme mít v zemědělských závodech k dispozici 4553 speciálních secích strojů, což je zhruba o 1900 kusů více než loni. Těmito stroji budeme moci zasít všechny větší plochy kukuřice, dosáhneme-li na každý stroj průměrného výkonu nejméně 100 ha.

Rozhodující úlohu ve výrobě kukuřice musí sehrát komplexně mechanizované čety, kterým je třeba poskytovat všestrannou pomoc a vytvářet jim pro jejich práci veškeré potřebné předpoklady. Jenom tak se nám podaří dokonale zvládnout kultivační práce a zabránit zaplevelení, které snižuje hektarové výnosy.

Velmi náročným úkolem bude letos také zabezpečení plánované výroby cukrovky. V celostátním průměru máme dosáhnout výnosu 310,3 q/ha a to klade vysoké nároky na úroveň agrotechniky. Pro cukrovku musíme vzhledem k zdržení prací bezprostředně začít připravovat půdu a tím předejít zaplevelení porostů; v nejširší míře pak využít raných osevů a kultivační práce maximálně mechanizovat. Půjde zejména o mechanické prosekávání a prosvětlování porostů vláčením a důkladné, několikrát opakované plečkování.

Situace v přípravě půdy pod cukrovku zatím není ve všech krajích příznivá Značné nedostatky se dosud projevují ve vyhnojení pozemků chlévskou mrvou. Nemůžeme být spokojeni se stavem hnojení zejména ve Středočeském kraji, kde podle zjištění cukrovarů ještě na konci února zbývalo vyhnojit zhruba 7500 ha. Také v kraji Jihomoravském nevěnovaly národní výbory této otázce náležitou pozornost, neboť jinak by se nemohlo stát, aby k cukrovce zůstalo nevyhnojeno více než 7000 ha.

Tyto nedostatky v podzimní přípravě a vyhnojení půdy musí být vyrovnány výrazným zlepšením agrotechniky v jarních pracích a v průběhu celé vegetace. Výsledky dosažené v loňském roce znovu potvrdily, že i za méně příznivých podmínek lze uplatněním správných agrotechnických zásad dosáhnout dobré úrody a že v každém zemědělském závodě jsou ve zvyšování výnosů dosud značné rezervy.

K získání zkušeností a ověření velkovýrobní technologie pěstování sklizně cukrovky chceme uskutečnit letošního roku široký provozní pokus na ploše 20 000 - 30 000 ha. Potřebné množství obrušovaného jednoklíčkového semene cukrovky pro tuto plochu podařilo se nám včas vyrobit. Mechanizaci pro tuto technologii zabezpečujeme v souladu s usnesením vlády z 20. prosince loňského roku a zajišťuje to i ministerstvo všeobecného strojírenství. Je však třeba dodávky těchto strojů co nejvíce urychlit.

Nejslabším článkem rostlinné výroby je již po několik let výroba brambor. Zlepšení této situace je nejnaléhavějším úkolem, který musíme letos vyřešit. Rozhodující pro výrobu je především dodržení rozpočtovaných ploch a účinná opatření, směřující ke zvýšení hektarových výnosů. Oběma otázkám je třeba věnovat důkladnou pozornost. V současné době je možné ještě mnoho udělat k zlepšení výživy brambor. K dokončení hnojení musíme využít všech zásob dobře rozleželé chlévské mrvy a pohotových kompostů. Platí to zejména pro Středočeský kraj, kde dosud není pohnojeno asi 50 % ploch pro brambory, ale platí to i pro další kraje a další okresy.

Za základní metodu k dosažení vysokých výnosů brambor pokládáme soutěž okresu Poprad a Havlíčkův Brod. Za tím účelem pomáháme rozvíjet ve všech okresech, předeším pad v tradičních bramborářských oblastech - je to 22 okresů, které se přihlásily - hnutí za dosažení výnosu 200 q brambor z hektaru na podkladě této výzvy soutěžení mezi zemědělskými závody a mezi okresy. Metoda zabezpečování výroby brambor v okrese Poprad a Havlíčkův Brod musí být využita všemi národními výbory, neboť pomáhá ke zlepšení agrotechnické péče o porosty a tak k podstatnému zvýšení výnosů.

Zvláštní pozornost vyžaduje řešení výroby raných brambor. Letos se nám podařilo zabezpečit sadbu tak, abychom mohli jejich celkovou plochu výrazně zvýšit. Vyžaduje to potřeba zásobování obyvatelstva, neboť v loňském roce i v letech předcházejících jsme měli v zásobování ranými brambory určité potíže. V zájmu vyrovnání časového zdržení ve výsadbě raných brambor bude třeba zabezpečit, aby co největší plocha byla zavlažována a tak byl urychlen vývoj porostů. Národní výbory musí vést zemědělské závody k včasnému zabezpečení potřebných příprav.

Podstatně větší pozornost musí letos věnovat národní výbory zabezpečení plánované tržní produkce a nákupu zeleniny. Zatím nepřikládají výrobě zeleniny patřičný význam a pohlížejí na ni jako na okrajovou záležitost zemědělské výroby.

Zkušenosti ukazují, že v produkci a nákupu zeleniny není dodržována potřebná kázeň a že u mnohých funkcionářů a odpovědných pracovníků zemědělských závodů a komunálních podniků převažují spekulační zájmy především s kytičkami. Pracovníci nákupních organizací se namnoze spokojují jen s formálním uzavřením smlouvy a dále se již nestarají o zabezpečování výroby, neposkytují zemědělským závodům odbornou a organizační pomoc, nekontrolují dodržení smluvních ploch a spokojují se pak s živelným průběhem nákupu.

K zabezpečení plánované výroby a nákupu zeleniny v roce 1962 bude zapotřebí větší disciplinovanosti zemědělských závodů, účinnější pomoci a kontroly národních výborů, ale i podstatně většího úsilí v zabezpečování výroby ze strany nákupních organizací.

Jak nejlépe jarní polní práce organizovat?

Vedoucí pracovníci všech zemědělských závodů a funkcionáři národních výborů musí mít plně na vědomí, že letošní rok má z hlediska plnění dalších úkolů naší pětiletky mimořádný význam. V průběhu jarních polních prací v největší míře ovlivňujeme výši příští úrody, a proto všechna naše organizátorská práce musí být zaměřena na dokonalé využití každé příhodné hodiny k dohnání časového zdržení a k provedení jednotlivých prací v nejpříznivějších agrotechnických lhůtách.

Z tohoto hlediska je nutné upravit dříve již vypracované plány jarních prací. Pro jednotlivé práce bude třeba stanovit nové časové termíny, rozpracovávat doslova denní úkoly na každý stroj a pracovní četu, denně sledovat plnění časového plánu a vytvářet podmínky k celkovému zkrácení doby, potřebné k provedení jednotlivých pracovních operací tak, aby jarní práce byly provedeny plynule.

Rozhodující pro plnění úkolů je dokonalé využití strojů. Jedná se tu o sestavování agregátů, které se nám již v jarních pracích nejednou osvědčily a řada družstev i státních statků má s nimi velmi dobré zkušenosti. Jsou spolehlivou a osvědčenou cestou k urychlení přípravy půdy, ale i k osevu. Tam, kde zemědělské závody zkušenosti s agregáty dosud nemají, musí jim účinně pomoci strojní a traktorové stanice prostřednictvím své technické a poradenské služby. Je také třeba, aby mechanizátoři a technici STS pomáhali družstvům práci se stroji správně organizovat, dále aby stanice jim poskytovala veškerou materiální pomoc, kterou potřebují. Strojní a traktorové stanice nesou plně bezprostřední odpovědnost za udržování provozuschopnosti všech strojů jak jednotných zemědělských družstev, tak statků a za rozšíření nových forem organizace práce při plném a účelném využití veškeré mechanizace.

Pracovníkům STS byl svěřen odpovědný úkol, organizovat techniku na vesnici. Tento úkol se jim může podařit úspěšně splnit jen tehdy, budou-li se soustavně podílet na řešení problémů přímo v družstvech, která naléhavě potřebují jejich pomoci. Tímto směrem by okresní národní výbory měly řízení činnosti pracovníků STS správně zaměřit.

Mimořádné podmínky, za kterých letošní jarní polní práce provádíme, vyžadují dostat zrno co nejrychleji do půdy, aby mohlo dobře využít zimní vláhy. Přípravu půdy a setí je třeba provádět pokud možno v jednom sledu. K tomu účelu je třeba využít dobrých zkušeností z minulých let a organizovat práci ve více směnách.

Práce na dvě i více směn, která je letos naprosto nezbytná s ohledem na nutnost zasetí všech rozpočtovaných ploch v co nejkratší možné době, vyžaduje samozřejmě větší počet traktoristů. Národní výbory musí mít o jejich zajištění náležitý přehled a pro družstva a státní statky, kde traktoristé chybí, je zapotřebí aby organizovaly bezodkladnou pomoc ze strojní a traktorové stanice a z patronátního závodu. Také organizace ČSM a Svaz pro spolupráci s armádou by neměly stát v těchto dnech stranou, neboť se doslova rozhoduje o výši příští úrody. Každý den, o který se zrno dostane dříve do půdy, znamená zvýšení hektarového výnosu o 20 - 30 kg. A proto by mládež i ostatní občané měli pomoci všude, kde je to zapotřebí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP