Čtvrtek 29. března 1962

(Začátek schůze v 10 hod. 02 min.).

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Valo, Fiala, dr. Kyselý, dr. Škoda.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, Pavol David, místopředseda vlády dr. Dolanský, Hendrych, místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek; kandidáti politického byra ÚV KSČ Kolder, místopředseda vlády Strechaj; tajemníci ÚV KSČ Dubček, Koucký; místopředseda vlády Piller; ministři dr. h. c. Plojhar, Biľak, Černík, Krutina, arm. gen. Lomský, Machačová-Dostálová, Majling, Poláček, dr. Štrougal, Korčák, Reitmajer, inž. Púčik, inž. Krejčí.

265 poslanců podle prezenční listiny.

Z kanceláře NS: vedoucí kanceláře NS Kováčik

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi! Zahajuji 13. schůzi Národního shromáždění.

Předtím, než přistoupíme k pořadu dnešní schůze, je mou smutnou povinností požádat vás, abychom uctili památku nezapomenutelného soudruha Zdeňka Nejedlého, vůdčího představitele naší kultury a vědy, věrného příslušníka revolučního dělnického hnutí a člena našeho Národního shromáždění. (Shromáždění povstává.)

My všichni a všechen náš pracující lid zná a hluboce ctí Zdeňka Nejedlého, jeho všestrannou a mnohotvárnou činnost. Byl velikým znalcem historie našich národů a hlasatelem jejich pokrokových tradic. Po celý svůj dlouhý a plodný život byl soudruh Zdeněk Nejedlý statečným spolubojovníkem revolučního dělnického hnutí, v jehož prospěch neváhal nikdy pozvednout svůj hlas a svou vědeckou a lidskou autoritou vždy podpořil jeho revoluční zápas. Všemi svými silami přispíval k vítěznému boji Komunistické strany Československa.

Soudruha Zdeňka Nejedlého, hluboce cítícího českého vlastence, provázela od počátku neochvějná láska k Sovětskému svazu a Leninovu dílu. Byl předním bojovníkem za přátelství a těsnou spolupráci našich národů se sovětskými lidmi a celým svým životem usiloval o to, aby heslo "Se Sovětským svazem na věčné časy se stalo neotřesitelnou skutečností.

Svou činností za Velké vlastenecké války v Sovětském svazu i po návratu do osvobozené vlasti na jaře roku 1945 přispěl s. Nejedlý nemalou měrou k položení základů lidově demokratického Československa. Patřil k předním organizátorům politického, vědeckého a kulturního života. Od roku 1945 nepřetržitě až do své smrti byl také členem našeho Národního shromáždění. Byl skutečným poslancem svého lidu, za jehož šťastný život v míru a socialismu věnoval všechny své síly. Jeho památka bude věčně žít v myslích a srdcích nás všech. (Shromáždění usedá.) Děkuji.

Soudružky a soudruzi poslanci,

dovolte mi, abych dále oznámil, že předsednictvu Národního shromáždění došel dopis presidenta republiky ze dne 10. března 1962, v němž sděluje, že podle článku 62 ústavy Československé socialistické republiky

odvolal inž. Miroslava Šmoka z funkce ministra a

jmenoval inž. Josefa Krejčího ministrem a pověřil ho řízením ministerstva hutního průmyslu a rudných dolů.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil s pořadem dnešní schůze, na jehož návrhu se předsednictvo Národního shromáždění usneslo a který byl již poslancům Národního shromáždění rozeslán:

1. Zpráva ministra zemědělství, lesního a vodního hospodářství Vratislava Krutiny o provádění usnesení ÚV KSČ o zemědělské výrobě a o zajištění jarních prací.

2. Společná zpráva výborů zemědělského, zdravotního a ústavně právního (tisk 87) k vládnímu návrhu zákona (tisk 86) o sociálním zabezpečení družstevních rolníků.

3. Zpráva výboru průmyslového k vládnímu návrhu zákona (tisk 81) o měrové službě

4. Zpráva výboru zahraničního k vládnímu návrhu (tisk 80), kterým se předkládá Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky k projevu souhlasu Smlouva o Antarktidě, sjednaná ve Washingtonu dne 1. prosince 1959.

Má někdo k tomuto návrhu denního pořadu nějaké připomínky? (Nikdo.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Zjišťuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s návrhem denního pořadu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo svůj denní pořad.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

1. Zpráva ministra zemědělství, lesního a vodního hospodářství Vratislava Krutiny o provádění usnesení ÚV KSČ o zemědělské výrobě a o zajištění jarních prací.

Žádám soudruha ministra Krutinu, aby se ujal slova.

Ministr zemědělství, lesního a vodního hospodářství Krutina: Soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci!

V současných dnech nastupují družstevníci, pracovníci státních statků a strojních a traktorových stanic k úspěšnému zvládnutí jarních prací. S tím, jaký bude jejich průběh a jaké budou výsledky - úroda, žijí dnes nejen zemědělci sami, ale všechen náš lid. Proto se zabezpečením jarních polních prací v roce 1962 zabýváme také dnes na zasedání Národního shromáždění.

Ústřední výbor naší strany a vláda zdůraznily velký význam správného a kvalitního provedení jarních prací pro splnění velkých úkolů v zemědělské výrobě a nákupu v letošním roce. V jarních pracích vytváříme důležité předpoklady pro plánovaný růst výroby v letošním i příštím roce.

V čem a jak mohou dobře provedené jarní práce příznivě ovlivnit růst zemědělské výroby. Především můžeme vzornou péčí o ozimy a řádným osevem jarní pšenice zajistit potřebnou výrobu chlebového obilí. Plně je v našich rukou možnost zajistit krmivovou základnu všemi druhy krmných plodin tak, aby vzestup živočišné výroby a nákupu stál na reálných základech. Na jaře rovněž rozhodujeme o tom, jak náš zpracovatelský a potravinářský průmysl bude zabezpečen zemědělskými surovinami v plánovaném množství.

V letošních jarních pracích stavíme před pracující v zemědělství především úkoly, které chceme dosáhnout ve výrobě obilí, brambor, kukuřice a dalších plodinách tak, aby podstatné zlepšení intenzity výroby zabezpečovalo plánované úkoly.

Nespokojujeme se však jen s tím. Záleží nám dále na tom, jakým způsobem těchto cílů dosáhneme, jak budeme pracovat a vyrábět. To znamená, aby v jarních pracích byly práce převážně mechanizované, aby všechny výkonné stroje byly plně využity. Stavíme si zde úkoly ve vytváření a činnosti koplexních mechanizovaných skupin, ověříme letos pěstování cukrovky bez ruční práce (podle příkladu s. Světličného), vyzkoušíme nové velkovýrobní způsoby pěstování luskovin i dalších plodin. Žádáme, aby již v letošních jarních pracích naše STS a státní statky vzorně pracovaly, aby národní výbory novým způsobem řídily a organizovaly zemědělské práce. Jsou to tedy úkoly nemalé a významné.

Pozdní příchod jara má za následek téměř třítýdenní - ve srovnání s loňským příznivým jarem téměř měsíční - zpoždění. Koncem března minulého roku bylo již zaseto přes 600 000 ha jařin, zatím - co letos k 25. březnu jsme měli celostátně zaseto jen 307 ha jarní pšenice a 1057 ha jarního ječmene. Toto zpoždění nás musí vést k zvýšenému úsilí o urychlení jarního osevu, abychom využili zimní vláhy a splnili agrotechnické termíny, tak důležité pro zabezpečení vysokých výnosů.

Úspěšné zvládnutí jarních prací bude letos náročným úkolem nejen proto, že osev rozpočtovaných ploch jařin musí být proveden v podstatně kratším časovém období, ale také proto, že jarní polní práce jsou ztíženy některými nedokončenými úkoly z loňského roku

Tak například úkol osevu jarní pšenice se zvyšuje o nesplněné rozpočtované plochy ozimého žita ve výši 18 024 ha. Kromě toho bylo ústředním výborem naší strany uloženo zasít navíc dalších 40 000 ha jarní pšenice k zabezpečení naléhavé potřeby pšenice pro naše národní hospodářství.

Velmi neuspokojivě bylo splněno podzimní vyhnojení pozemků pro okopaniny a silážní kukuřici. Jednotná zemědělská družstva a státní statky místo 780 000 ha pohnojily zhruba jen asi 500 000 ha. To jen ukazuje, jak malou péči a pozornost věnují některé zemědělské závody přípravě půdy a jak národní výbory nedostatečně kontrolují plnění úkolů, které rozhodují o dosažení vysokých hektarových výnosů

Pro vyhnojení půdy nebylo v mnohých okresech dostatečně využito vyrobených kompostů. Celonárodní akce za zvýšení úrodnosti půdy přinesla sice řadu pěkných výsledků ve výrobě kompostů, ale mnoho jich zůstává v zemědělských závodech nevyužito, takže plocha vyhnojená organickými hnojivy se mnoho nezvýšila. Vzhledem k této situaci je nutné ještě teď, v jarních pracích, použít všech vyzrálých kompostů k pohnojení pod cukrovku, brambory a silážní kukuřici a dále zvyšovat jejich výrobu. Provést rovněž neodkladně vyhnojení zbývajících ploch chlévskou mrvou, pokud nebyla vyvezena.

Přesto, že došlo k časovému zpoždění a že máme některé ztížené podmínky, máme všechny předpoklady k úspěšnému zvládnutí jarních prací a vytvoření podmínek pro splnění plánovaného rozvoje rostlinné výroby v letošním roce. Spočívají v celkové dobré přípravě lidí, strojů, osiv i politické situaci na vesnici. V četných závazcích družstevníků a pracovníků státních statků na počest XII. sjezdu naší strany spatřujeme rozvoj široké iniciativy pracujících také na vesnicích.

Naše strana a vláda soustavně sledují a hodnotí situaci a vytváří některé další organizační předpoklady. V polovině března se vláda podrobně zabývala zabezpečením jarních prací a přijala s ohledem na současné zpoždění a některé nedostatky v organizačním a materiálním zabezpečení jednotlivých úkolů řadu opatření, z nichž se mnohá již realizují.

Nelze však říci, že přes veškerou pozornost přípravě se strany našeho ústředního výboru, vlády, ministerstva a národních výborů nemáme v některých místech ještě značné nedostatky. Půjde proto dnes o to, aby veškerá naše péče byla soustředěna na tato slabá místa, aby pomoc ministerstva byla zvlášť soustředěna na některé kraje a okresy a aby také národní výbory poskytovaly jednotlivým JZD a státním statkům účinnou a diferencovanou pomoc.

Jak ještě nyní je možno zlepšit připravenost na jarní polní práce?

Především je třeba všude tam, kde se již začalo, i tam, kde jarní práce dosud neprobíhají, důsledně překontrolovat přípravy z hlediska nových podmínek a přizpůsobit všechna organizační i kádrová opatření i materiální zabezpečení zásadě, že jarní práce nutno provést ve zkrácených lhůtách, že je nezbytné zajistit plánovaný osev jednotlivých plodin.

Základním předpokladem rychlého a kvalitního provedení osevu ve zkrácených termínech je, mít v družstvu, na statku, na místním i okresním národním výboru dokonalý přehled o tom, jak situace v postupu prací a v zajištění jednotlivých úkolů vypadá. Nutnost dokonalého přehledu zdůrazňuji zejména proto, že při dobré znalosti konkrétní situace ve výrobě je možno operativně provádět potřebná opatření k celkovému uspíšení prací, maximálnímu využití všech sil a prostředků a k zvládnutí i těch nejobtížnějších úkolů.

Především je třeba mít dokonalý přehled o zabezpečení základních potřeb k provedení jarních prací, jako jsou osiva, hnojiva a mechanizační prostředky. Jak však vypadá situace na tomto úseku?

Ačkoliv jsme nároky krajů na příděl osiv ze státních fondů v plném počtu uspokojili a dokonce vysoko překročili, množí se stále požadavky na další osiva, a to nejenom na výměnu, ale i bez protidodávky.

I když víme, že ozimy letos přezimovaly hůře než v jiných letech, považujeme požadavky krajů za zcela neúměrné. Vyplývají především z toho, že národní výbory nemají o skutečné situaci dokonalý přehled a bez náležitého ověření přejímají údaje od zemědělských závodů. Žádají osiva obilovin z centrálních fondů místo toho, aby prostřednictvím nákupních a zásobovacích podniků organizovaly výměny méně klíčivých partií osiv za osiva kvalitní mezi jednotlivými zemědělskými závody. S takovýmto postupem nemůžeme v žádném případě souhlasit. Pomoc bude možno poskytnout jen ve zcela výjimečných případech, až po důkladném přezkoušení naléhavosti potřeby, a to pouze za protidodávku.

Nemenší pozornost vyžaduje zabezpečení a příprava osiv kukuřice a bramborové sadby. Pokud jde o kukuřici, veškeré potřebné osivo bylo ve státních fondech plně zabezpečeno, takže požadavky krajů, okresů i zemědělských závodů bylo možno zcela uspokojit. K určitým obtížím došlo však v krytí požadavků na odrůdovou skladbu, protože se nám nepodařilo nakoupit ze sklizně 1961 zejména všechny rané odrůdy a hybridy. Tak např. se podařilo nakoupit osiva odrůdového hybridu KaZ místo plánovaných 968 vagónů jen 493 vagóny. Proto bylo nutno provést v původně stanoveném odbytovém plánu osiva kukuřice některé změny. Na málo odpovědný přístup pracovníků národních výborů a zemědělských nákupních a zásobovacích podniků k řešení tak závažného úkolu jako je nákup osiv kukuřice, zejména raných hybridů, nemohou doplácet družstva a státní statky v krajích, kde se toto osivo nevyrábí. Největší krácení proto postihlo především kraje s kukuřičnými oblastmi.

I přes tyto potíže a těžkosti dojde však letos k dalšímu zlepšení odrůdové skladby kukuřice pěstované na zrno. Zatímco v roce 1961 jsme měli výkonné odrůdy na 54,7 % ploch kukuřice na zrno, jsou letos k dispozici na 82,1 % ploch. U kukuřice na siláž je zlepšení jen malé s ohledem na nesplnění úkolů v nákupu, o kterém jsem hovořil.

V současné době je zapotřebí, aby zemědělské nákupní a zásobovací podniky distribuci osiva kukuřice do zemědělských závodů co nejvíce urychlily a zabezpečily, aby bylo také pečlivě namořeno.

Jedním z nejzávažnějších úkolů zemědělských závodů i národních výborů je zabezpečování dostatku kvalitní bramborové sadby. Nároky krajů na sadbu ze státních fondů na plánovitou obměnu a množitelské plochy byly plně pokryty. Touto sadbou bude možno osázet více než polovinu ploch brambor u socialistického sektoru. Zbývající část sadby měly zabezpečit zemědělské závody z vlastní sklizně. Ale to se všude nestalo. Nejhorší situace je v tomto smyslu v Severočeském kraji, kterému jsme uvolnili ze státních fondů sadbu téměř na 60 % rozpočtovaných ploch brambor u družstev a státních statků. Dnes je tam však situace taková, že ještě téměř na čtvrtinu rozpočtované plochy brambor se sadba nedostává. To znamená, že z vlastní sklizně si v tomto kraji družstva a státní statky nezajistily prakticky téměř žádnou sadbu. Velmi neuspokojivý stav je rovněž ve Středočeském a Východoslovenském kraji. Podle zpráv z jednotlivých okresů nám chybí sadba celostátně zhruba na 45 000 ha.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP