Čtvrtek 30. listopadu 1961

2. den - čtvrtek 30. listopadu 1961

(Začátek schůze v 9 hod. 02 min.)

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Valo, Fiala, dr. Kyselý, Pospíšil, dr. Škoda.

Členové politického byra ÚV KSČ místopředseda vlády Barák, Hendrych, místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise inž. Šimůnek; kandidáti politického byra ÚV KSČ místopředsedkyně vlády inž. Jankovcová, Köhler, Kolder, místopředseda vlády Strechaj, tajemníci ÚV KSČ Dubček, Koucký, ministři dr. Neuman, Biľak, Černík, Václav David, Ďuriš, Krajčír, arm. gen. Lomský, Majling, Poláček, Uher, dr. Kahuda, Reitmajer, dr. Vlasák, inž. Púčik a inž. Šmok.

260 poslanců podle prezenční listiny.

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi! Zahajuji přerušenou 10. schůzi Národního shromáždění.

Přistoupíme k projednání šestého bodu pořadu, kterým je

6. Výklad předsedy Státní plánovací komise o stávající situaci v národním hospodářství a předpoklady pro sestavení ročního hospodářského plánu na rok 1962.

Žádám místopředsedu vlády a předsedu Státní plánovací komise soudruha Šimůnka, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise Šimůnek: Vážené soudružky a vážení soudruzi!

Vláda republiky, podávajíc Národnímu shromáždění zprávu o plnění státního plánu rozvoje národního hospodářství v roce 1961, plní úkol, který pro ni vyplývá z čl. 68 ústavy, přičemž vychází z toho, že projednání této zprávy již v současné době umožní Národnímu shromáždění posoudit i předpoklady pro sestavení plánu rozvoje národního hospodářství na rok 1962.

Národní shromáždění schválilo v loňském roce zákon o třetím pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství. Na jeho základě stanovila vláda plán na rok 1961, který vycházel z kladných tendencí, které se v posledních letech druhé pětiletky projevily v rychlém rozvoji výrobních sil, zejména průmyslové výroby, která se v roce 1960 zvýšila proti výchozímu roku druhé pětiletky o 65 %. Bylo tedy možné stanovit pro rok 1961 úkoly mobilizační a plánovat v průmyslové výrobě zvýšení proti roku 1960 o 9,3 procenta, zatímco třetí pětiletka počítala s růstem o 8,7 %. Plán na rok 1961 vycházel přitom z nutnosti odstranit některé nepříznivé důsledky, které vznikly v roce 1960 neplněním plánu centralizované výstavby a některých jmenovitých úkolů v základních odvětvích národního hospodářství a které vznikly nízkým plněním plánu zemědělské výroby v posledních letech druhého pětiletého plánu.

V plánu na rok 1961 byly vytyčeny úkoly, které měly zajistit vysokou efektivnost výroby, plnění plánovaného sortimentu, urychlení růstu produktivity práce a překročení plánovaných úkolů na centralizovaných stavbách a podstatné zvýšení výroby v úzkoprofilových oborech strojírenství. Na úseku zemědělské výroby byly stanoveny konkrétní úkoly zejména v růstu hektarových výnosů a zvyšování užitkovosti hospodářských zvířat; největší část přírůstku rostlinné produkce měla přispět zejména k posílení krmivové základny. Bylo uloženo považovat závazky všech odvětví vůči zahraničnímu obchodu jak v objemu a v sortimentu, tak v kvalitě za minimální. Konečně jako jeden ze základních požadavků bylo zdůrazněno, že rovnoměrné plnění plánu v roce 1961 je důležitým předpokladem k dosažení cílů třetí pětiletky.

Hodnotíme-li, jak jsou hlavní úkoly v plánu na rok 1961 plněny, musíme konstatovat, že hospodářský vývoj v letošním roce se od záměrů plánu odchyluje. Podle předběžných odhadů bude sice plán průmyslové výroby v celkovém objemu v podstatě splněn. Nebudou však splněny plánované úkoly na rozhodujících úsecích národního hospodářství. V letošním roce dochází k narušování základních plánovaných proporcí v důsledku neplnění výroby základních surovin a materiálů a důležitých výrobních prostředků a překračování plánu ve výrobcích spotřebního charakteru. Vedle neplnění rozhodujících výrobních úkolů v průmyslu pokračuje i neplnění plánu zemědělské výroby. V investičním programu se - i při plnění celkového objemu - značně zpožďuje centralizovaná výstavba. To vše oslabuje předpoklady harmonického a proporcionálního rozvoje národního hospodářství v příštích letech.

Není plněn plánovaný objem vývozu zboží, což znesnadňuje zajišťování potřebných dovozů.

Při neplnění řady kvantitativních úkolů plánů dochází též k neplnění úkolů kvalitativního charakteru, zejména ve snižování vlastních nákladů a růstu produktivity práce. Oslabení podílu produktivity práce na růstu výroby přináší s sebou vyšší zaměstnanost, která vede k nadměrnému růstu mzdových nákladů, narušuje zejména plánované proporce v růstu osobní spotřeby a odčerpává pracovní síly ze zemědělství. Nepříznivý vývoj v oblasti kvalitativních ukazatelů plánu těsně souvisí s neplněním úkolů v technickém rozvoji ve všech odvětvích národního hospodářství.

Stručná charakteristika souhrnných výsledků hospodářského rozvoje v letošním roce vychází z předběžných propočtů očekávaného splnění plánu. Její objasnění vyžaduje, abychom přistoupili k podrobnějšímu rozboru situace podle jednotlivých odvětví. Bude účelné, abychom současně přihlédli k tomu, jak výsledky letošního roku ovlivňují tvorbu plánu na rok 1962.

V odvětví paliv jsme v plánu na rok 1961 předpokládali zvýšení těžby uhlí proti třetí pětiletce o 2,3 ml. tun, tj. o 2,6 %. Byl to jistě úkol nemalý, neboť proti skutečnosti roku 1960 bylo třeba zvýšit těžbu o 7,3 %. Rychlejší růst v souladu s potřebami byl předpokládán zejména u hnědého uhlí. Plán těžby uhlí bude podle očekávaného splnění celkově překročen o 1,2 %, a to především zásluhou úspěšného plnění v těžbě hnědého uhlí, kde bude plán překročen o 1,8 mil. tun.

Došlo však k značným potížím v ostravsko-karvinském revíru, kde nebude v letošním roce dosaženo ani loňské úrovně těžby. Příčiny není možno vidět jen v tragických haváriích, ale jsou to zejména vnitřní nedostatky, špatná připravenost dolů, jejich nedostatečné řízení a nedostatečná organizace práce. Ve výrobě uhlí vhodného pro koksování jsou vedle těžebních potíží ještě značné nedostatky v úpravnách, které způsobily, že nebyla zvládnuta ani úprava nižšího objemu těžby. Neplnění těžby a výroby uhlí vhodného pro koksování v ostravsko-karvinském revíru způsobilo národnímu hospodářství vážné potíže, které musely být řešeny nejen vnitřními opatřeními, ale také zvýšeným dovozem.

Tento vývoj má nepříznivé důsledky i pro plán na rok 1962. Podle současného stavu prací bude nutno zajistit proti očekávanému splnění v letošním roce zvýšení odbytové těžby černého uhlí o 1 mil. tun. I za tohoto stavu však v ostravsko-karvinském revíru nedosáhneme úrovně těžby předpokládané třetí pětiletkou.

Zvýšení těžby černého uhlí v příštím roce má být dosaženo především těžbou na nově vybudovaných kapacitách, a to v rozsahu asi 750 tisíc tun. Bude dále třeba provést řadu organizačních a technických opatření, která jsou nutná nejen k zajištění růstu těžby, ale také k podstatnému zvýšení přípravných a otvírkových prací. Zásadní obrat v důlně technické připravenosti jednotlivých dolů je nezbytný nejen pro rok 1962, ale i pro další léta třetí pětiletky. V souvislosti s tím musíme věnovat zvýšenou a cílevědomou pozornost komplexnímu rozvoji mechanizace. Neméně náročným úkolem bude zajištění ostravsko-karvinského revíru pracovními silami.

V hnědém uhlí se pro rok 1962 předpokládá zvýšit těžbu proti třetímu pětiletému plánu nejméně o 3,1 miliónu tun, tj. o 5%. Možnosti dalšího zvýšení těžby se prověřují jak z hlediska nutné potřeby, tak z hlediska zabezpečení odvozu hnědého uhlí z revírů.

V příštím roce budeme muset velmi bedlivě sledovat vývoj spotřeby uhlí a důsledně odstraňovat jakoukoliv nehospodárnost. Bude třeba věnovat zvláštní pozornost využití průmyslového uhlí, to je zejména kalů a proplástků, protože jejich zvýšené používání by pomohlo obtíže v bilanci řešit.

Odvětví energetiky plní v letošním roce plán výroby elektrické energie v podstatě bez narušení plynulosti v zásobování národního hospodářství. Ve srovnání s rokem 1960 vzroste výroba elektřiny o 10,6 %. Očekává se, že celoroční výroba dosáhne více než 27 miliard kWh, tj. 99,4 % plánu.

Plán výstavby nových elektrárenských kapacit byl v r. 1961 již vcelku splněn. Do provozu byly uvedeny výkony ve výši 670 MW. Elektrárna Mělník byla uvedena do chodu 3 měsíce před plánovaným termínem a rovněž na vodních elektrárnách Lípovec a Kamýk byla zkrácena doba výstavby o 1 - 2 měsíce.

V elektrárně Orlík byla instalována 3 soustrojí. Naproti tomu došlo ke značnému prodlení v odstraňování nedostatků na prototypovém soustrojí v elektrárně Tisová a ke zpoždění dodávek zařízení pro další etapy výstavby této elektrárny.

Nižší výkony vodních elektráren a obtíže v zásobování elektráren černým uhlím způsobují v nastávajících zimních měsících napjatost výkonové bilance. Vláda proto uložila mobilizovat náhradní výkonové zdroje a dodržovat v odběru elektřiny přísnou kázeň.

Pro rok 1962 počítáme s dalším růstem výroby elektřiny proti očekávanému plnění letošního roku o 10 %, to je na 29,7 miliardy kWh. Nadále je třeba počítat i v příštím roce s intenzívním používáním hnědého a méně hodnotného černého uhlí a s nejvýše úsporným a omezeným spalováním kvalitního černého uhlí pro energetické účely. Palivová a energetická situace v letošním i v příštím roce vyžaduje, aby všichni spotřebitelé vyvinuli maximální úsilí pro docílení úspor paliv, elektřiny a tepla.

V našem hutnictví bylo v letošním roce dosaženo pouze některých dílčích úspěchů. Uspokojivě je plněna výroba kameno-uhelného koksu a výroba ocelových trubek, která bude asi o 25 tisíc tun překročena. Úspěšně byla zavedena výroba nízkolegované betonářské oceli v hřebínkovém provedení a výroba oceli Toros; výroba ohýbaných profilů byla zvýšena proti roku 1960 o 61 %. Tím, že byla v širokém měřítku zavedena výroba rour velkých průměrů svařovaných ve šroubovnici, bylo umožněno zajistit výstavbu ropovodu v plánovaných termínech a zabezpečit trubní materiál pro plynofikaci. Celkem úspěšně budou splněny úkoly ve výrobě barevných kovů a v těžbě železné rudy.

Přes tyto úspěchy nejsou v metalurgii plněny nejdůležitější jmenovité úkoly.

V roce 1961 vzrostla ve srovnání s rokem 1960 sice výroba surového železa o 8 %, výroba oceli o 5,5 % a výroba válcovaného materiálu o 6 %, je to však ve všech případech nižší růst, než předpokládal plán.

Zvýšení výroby mělo být docíleno v podstatě intenzifikací nových agregátů, zlepšením jejich časového využití a výrobou na nově postavené blokovně v Kunčicích. V prvém pololetí letošního roku nebyla splněna výroba surového železa, výroba oceli, výroba válcovaného materiálu a průsada blokoven. Ve třetím čtvrtletí došlo k podstatnému dalšímu zhoršení.

Přes veškeré úsilí se nepodařilo dosáhnout v práci hutí žádoucí obrat. Výpadky ve výrobě pokračují i ve čtvrtém čtvrtletí.

Vysoce se překračuje spotřeba oceli na válcovaný materiál. Příčinou toho je zejména nízká úroveň technologie na blokovnách a válcovacích tratích a špatná kvalita ingotů. Tyto výsledky rozhodně našim hutníkům nedávají dobré vysvědčení.

Naše hutě neuspokojují potřeby národního hospodářství ani v sortimentu hutních výrobků. Ve druhé pětiletce jsme měli nedostatek jemných profilů a plechů. Postavili jsme proto dvě moderní vysoce výkonné kontinuální tratě a jednu polokontinuální trať na jemné profily a drát. Ke zmírnění nedostatku v plechách jsme postavili dvě moderní tratě pro válcování oceli v pásech. Zdálo by se, že nové kapacity přinesou podstatné zlepšení ve vyráběném sortimentu. Skutečnost je však taková, že ke zlepšení nedošlo, neboť nové tratě vyrábějí zčásti sortiment, který národní hospodářství nepotřebuje. Je tomu tak mimo jiné proto, že k zavádění výroby nových profilů se přistupuje liknavě. Kromě toho se na tomto stavu podílejí i investičně nedokončené výběhové úseky nových tratí a nesoulad mezi kapacitami hotovních válcovacích tratí a dokončujících operací. Nemalou vinu mají i ocelárny, které nedodávají ocel v požadované kvalitě.

Dosavadní zkušenosti ukazují, že decentralizace řízení, plánování a financování nebyla v hutích správně pochopena. Při decentralizaci plánování výrobních úkolů došlo k tomu, že ministerstvo hutního průmyslu a rudných dolů se sice velmi podrobně zabývá státními jmenovitými úkoly, ale nemá dostačující přehled o státních úkolech, které přeneslo do pravomoci podniků. Protože ani výrobní hospodářské jednotky nevěnují těmto úkolům náležitou pozornost, stává se, že u řady důležitých výrobků se řeší výpadky teprve tehdy, když už existují. Bude proto třeba zvážit i možnost zavést a prohloubit na ministerstvu hutního průmyslu a rudných dolů na přechodnou dobu čtvrtletní, případně měsíční ústřední plánování výroby a spotřeby a rozšíření výrobní nomenklatury státního plánu.

Nedodržování plánovaných temp základních hutních výrobků v letošním roce má nepříznivý vliv na stanovení úkolů pro rok 1962. I za tohoto stavu by však došlo k značnému vzrůstu výroby oceli a válcovaného materiálu proti letošnímu roku, a to v rozsahu 12 až 14 %. V souladu s výrobou oceli se počítá s růstem výroby surového železa asi o 9 %.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP