Úterý 19. září 1961

Směrnicí pro to jsou zásady zvyšování politické a odborné kvalifikace poslanců a pracovníků NV, které je třeba na všech stupních rozpracovat a důsledně uvést v život. Významnou úlohu v tomto směru musí sehrát i společenské organizace, které jsou prodlouženou rukou národních výborů v jejich práci mezi občany i tlumočníkem jejich oprávněných zájmů.

K tomu cíli jistě přispěje urychlené zevšeobecňování všech dobrých zkušeností i každého porušování socialistické zákonnosti, zejména budeme-li je vysvětlovat v souvislosti s těmi nepříznivými hospodářskými a společenskými důsledky, které každé porušení s sebou přináší.

Je nutno si však uvědomit, že k některým rozpakům v denní praxi vedou i některé normy, jež zaostávají za současným životem, za ekonomickými a politickými cíly, které si naše společnost v daném období vytyčila.

Stejně tak nejsou zcela jasné všechny naše základní předpisy, což vede k vydávání doplňujících norem, interních směrnic a pokynů. Tyto doplňky jsou pak mnohdy měněny a teď se v tom vyznej, kdo můžeš! Za tohoto stavu je třeba vítat počin Právnického ústavu ministerstva spravedlnosti, které připravuje vydání srozumitelné právnické příručky pro funkcionáře národních výborů. Máme však jen jedno přání - aby vyšla již co nejdříve. Bude to nesporně dobrá a velká pomoc pro širokou masu poslanců národních výborů, pro to, aby bližší znalost předpisů je vyvarovala od mnohdy bezděčných chyb a omylů.

Končím, soudružky a soudruzi.

Dnešní nové zákonné předpisy o národních výborech jsou nejen směrnicemi pro národní výbory, ale i pro milionové masy pracujících při budování vyspělé socialistické společnosti. Tím více jejich každé porušování, nedbání nebo obcházení ohrožuje bezprostředně naše budování a tvoří, jak zdůrazňuje soudruh Lenin, průlom, kterého ihned využívají nepřátelé pracujícího lidu. Je tedy přísné zachovávání zákonů a předpisů, přísné zachovávání socialistické zákonnosti nevyhnutelnou podmínkou úspěšného budování naší společnosti. Proto je třeba při každé příležitosti zdůrazňovat její význam a potřebu jejího neúprosného hájení.

Podstatné posílení pravomoci a odpovědnosti národních výborů, neustále se rozšiřující podíl pracujících na správě a řízení a další zkvalitnění práce národních výborů jistě přispějí dalším výrazným způsobem k tomu, abychom pod vedením naší rodné komunistické strany dovršili socialistickou výstavbu naší drahé země v období co nejkratším. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Dávam slovo poslanci Brančíkovi.

Posl. Brančík: Soudružky a soudruzi poslanci!

Vývoj v upevňování a dodržování socialistické zákonnosti v zemědělství je poznamenán změnami, kterými naše zemědělství v posledních 10 letech prošlo.

Vítězství socialistických výrobních vztahů znamená nejen přechod na zemědělskou socialistickou velkovýrobu, ale zároveň s tím se neustále formuje myšlení lidí, stále více roste odpovědnost vůči společnosti a státu.

Strana a vláda věnuje velikou pozornost rozvoji našeho zemědělství a únorové zasedání ÚV KSČ znovu obrátilo pozornost orgánů a organizaci strany, NV a všech pracujících k rychlému růstu rostlinné a živočišné výroby.

Prostředky, které jsou do zemědělství ukládány, ať už jde o stavební investice, které byly v I. pololetí letošního roku vyšší o 12,5% oproti téže době roku 1960, nebo stroje, umělá hnojiva atd. umožňují, aby stanovených cílů bylo nejen dosaženo, ale úkoly byly i překročeny.

Všechno to spolu s úsilím našich pracujících v zemědělství přináší své ovoce. Letos daleko lépe a rychleji byly provedeny jarní práce, včas provedena senoseč, byla překročena dodávka řepky a obilí. V živočišné výrobě se proti I. pololetí 1960 zvýšily celostátně stavy skotu o 106 000 kusů, prasat o 107 000 kusů, slepic o 477 000 kusů. Nákup živočišných produktů, když není ve všech ukazatelích plněn, je vyšší než v roce 1960.

Nové vztahy na vesnici úplně vymýtily různé ty tradiční spory o půdu, které často končily u soudu, bylo odstraněno vykořisťování drobných zemědělců a stanovením jednotných cen za zemědělské produkty mizí také spekulace a šmelina. Avšak i v průběhu upevňování našich JZD se stále více prosazuje zdravý poměr družstevníků k plnění státního plánu a k dodržování stanov JZD. O tom by bylo možno přinést řadu konkrétních důkazů. Tak například je všeobecně známo, že jedním z důvodů, proč není v JZD dostatek zrnin v krmných fondech, je nesprávné rozdělování úrody, kdy se nedodržují stanovy a vydávají se vysoké naturálie.

Tak například v okrese Vyškov dělaly naturálie v roce 1959 16% z celkové úrody zrnin a v roce 1960 již jen 11,5% a v okrese Prostějov dokonce jen 11%. A letos bude dosaženo dalšího podstatného snížení, což umožní daleko více dotovat krmné fondy a překročení dodávek státu.

Dalším takovým problémem, který vedl k soustavnému rozkrádání družstevního majetku, bylo nadměrné držení záhumenkového zvířectva, zejména krav. I zde nastává rychlé zlepšení, tak například v roce 1959 bylo na okrese Vyškov 2760 kusů hovězího dobytka a letos již jen k 1. červenci - 1724 kusů, přitom celkový zástav je překročen o 7,1%, tj. o 2205 kusů.

Avšak právě všechny ty úspěchy v zemědělství dávají ještě více vyniknout všem nedostatkům, které jsou zapříčiňovány nedodržováním socialistické zákonnosti ze strany jednotlivců i družstev a státních statků. O práci je možno říci, že boj za splnění 3. pětiletky v zemědělství za 4 roky a vyrovnat do roku 1970 rozdíl mezi průmyslem a zemědělstvím znamená zároveň důsledně řešit dodržování a upevňování socialistické zákonnosti na našich vesnicích.

Všichni víme například, že všude tam, kde jsou důsledně dodržovány stanovy JZD, nejen že nedochází tak často k trestné činnosti, ale JZD jde rychle dopředu i s výrobou.

Zarážející je skutečnost, že odhalená trestná činnost za poslední tři roky na zemědělském úseku nepoklesla a má velmi škodlivý vliv na rozvoj zemědělské výroby, poněvadž v mnohých případech se projevuje na těch úsecích výroby, které jsou rozhodující pro další vývoj.

Tak v roce 1958 bylo v zemědělství odhaleno 2869 případů a škody způsobeny v hodnotě 26 miliónů Kčs, v roce 1960 2458 případů, škody v částce 21 miliónů Kčs, a v prvním pololetí letošního roku bylo odhaleno 1997 případů a škody činí 12 miliónů Kčs.

Kde tedy hledat příčiny porušování socialistické zákonnosti na zemědělském úseku? Především je to doposud nedostatečná výchovná a preventivní činnost všech orgánů a složek, které se na této práci podílejí a pak je to skutečnost, že v zemědělství nejsou dost rychle odstraňování ty nedostatky, které umožňují provádět trestnou činnost. Mezi tyto nedostatky patří nedostatečná prvotní evidence, špatná organizace práce, nepořádky v odměňování a některé objektivní příčiny, jako je nedostatek ustájovacích a skladovacích prostorů, nedostatek pracovních sil apod.

Když k tomu přidáme nedostatečnou kontrolu ze strany nadřízených orgánů NV a revizních komisí, tak se nám ukáže, že jsou někde vytvořeny podmínky, které svádějí různé lidi k páchání trestných činů.

Uvedu jen několik příkladů z bezpečnostní praxe, které to potvrzují.

Pracovníci VB vybrali před započetím výkupu obilí několik výkupních skladů, ve kterých byla provedena inventura, která odhalila 56 vagónů obilí, 209 q strojených krmiv a jiné produkty, které nebyly evidenčně podchyceny. Na okrese Svitavy provedli namátkově v několika skladech u státních statků inventuru a zjistili 20 vagónů neevidovaných přebytků. Že tyto přebytky pak slouží k rozkrádání, o tom svědčí řada příkladů, např. odhalený případ v okrese Komárno, kde pachatelé Fabián a spol. rozkradli ke škodě zemědělského zásobovacího podniku a Západoslovenských mlýnů 10 vagónů obilí.

Špatná kontrola účetních dokladů vede často k podvodným machinacím za účelem rozkrádání finančních prostředků. Tak např. v JZD Čejkovice na okrese Hodonín byl účetním Berka Rajmund, bývalý účetní firmy Baťa, spolu s pomocným účetním v účetních dokladech vykazovali peněžní částky, které měly být vyplaceny členům JZD na investiční zápůjčky, ovšem tak, že si je nechávali a tím okradli JZD o 162 000 Kčs.

Velké škody jsou způsobovány nedbalostí odpovědných pracovníků, nedodržováním bezpečnostních opatření a pasivním postojem ke svěřenému majetku. Tak v zimních měsících 1960-61 došlo k částečnému nebo úplnému znehodnocení několika desítek vagónů obilí. Přitom v řadě případů bylo prokázáno, že vedení závodů bylo na závady ve skladech upozorněno, ale opatření se nedělala.

Mnohdy představenstvo JZD jako kárné orgány místo důsledného řešení a postihu se víc starají o to, jak způsobené škody prominout.

Tak např. v JZD Letonice byla nedbalostí způsobena uhynutím drůbeže škoda 21 000 Kčs, v JZD Marefy bylo vlakem usmrceno 5 kusů jalovic vinou nedbalého ustájení. V JZD Hodějice byla odcizena kola i s pneumatikami, protože stroj byl ponechán na poli daleko od vesnice. Těchto případů je velmi mnoho a známe prakticky jen ty případy, které jsou odhaleny bezpečností.

Vždyť jen nedodržováním protipožárních předpisů vznikají další veliké škody našemu národnímu hospodářství. Jen za první pololetí 1961 vzniklo v zemědělství 799 požárů, kterými byla způsobena škoda 17 315 000 Kčs. Většina těchto požárů vznikla z nedbalosti a jsou to zbytečné škody.

Naše JZD jsou už dnes veliké podniky s mnohostrannou činností, kde se leccos ztratí a právě toho stavu využívají různí spekulanti k nezákonnému obohacování. Je známo, že pod hlavičkou JZD různí bývalí živnostníci provádějí práce, které nesouvisí se zemědělskou výrobou. Tak například autodopravci jezdí pod firmou JZD, část příjmů odevzdávají JZD a větší část si ponechávají pro sebe, přitom jízdní příkazy si vyplňují sami, jak tomu bylo v JZD Zbýšov na okrese Vyškov, kde obohacení jde do desetitisíců.

Snaha po dosažení co nejvyšší hodnoty pracovní jednotky vede ke spekulaci, provádějí se různé nedovolené způsoby přidružené výroby, jak tomu bylo v JZD Pustá Ves v okrese Trnava, JZD Bzince pod Javorinou, okres Trenčín, JZD Rovinka, okres Bratislava-venkov a JZD Liptovský Kříž, okres Liptovský Mikuláš, kde zavedli protipožární postřiky v průmyslových objektech. Jak bylo zjištěno, poškodily svou spekulační činností a rozkrádáním zadavatelské podniky o částku 489 776 Kčs. Tak by bylo možno vedle sebe řadit řady příkladů, které škodí našemu národnímu hospodářství a kterým je třeba zamezovat.

Zvláště je třeba zdůraznit, že nové vztahy na vesnicích přinesly i nové problémy a těchto problémů dovedou využít lidé, kteří se nesmířili s tím, že pozbyli možnost vykořisťování, kulaci a jiné živly z řad bývalých vykořisťovatelů. Vždyť ve většině odhalených trestných činů mají své prsty. Nelze také nevidět, že tradiční příbuzenské vztahy na vesnicích jsou mnohdy velikou překážkou k důslednému řešení všech případů, kdy je socialistická zákonnost porušována, a není možno mnohdy ani zajistit dodržování domácího pracovního řádu. Vždyť porušování socialistické zákonnosti se neprojevuje jen v odhalení trestní činnosti, ale ještě šířeji se projevuje v samostatném hospodaření našich JZD a státních statků.

Mnohdy nejsou dodržovány osevní plochy, a to i u těch ploch, které jsou stanoveny státním plánem, jako je kukuřice na siláš, což má za následek nedostatečnou krmnou základnu. Často jsme svědky nedodržování agrotechnických termínů, nedobré pracovní morálky, že není dobře pečováno o stroje a strojní zařízení, které jsou dnes na našich JZD v miliónové hodnotě. Ne vždycky je vina na JZD a ČSSS. Známe dost případů, kdy do zemědělství jsou dodávány nekvalitní stroje, kdy projekce zemědělských staveb je dělána neodpovědně, takže se stavby předražují apod.

Proto se nelze uspokojit se stavem, který v současné době v zemědělství je, poněvadž náš cíl je odstranit ze života společnosti všechno, co brzdí jeho rozvoj.

K tomu je však také třeba, aby výklad zákonů a nařízení byl jasný a srozumitelný, zejména pro národní výbory a jejich komise.

Tak např. Prováděcí směrnice číslo 65/56 sbírky instrukcí pro výkonné orgány národních výborů, které jsou v podstatě hlavním právním předpisem pro zajišťování a udržování pracovních sil v zemědělství, jsou dnes již zastaralé a nedostačující. Byly vydány v době, kdy na převážné většině půdy hospodařil soukromý sektor, a dnes je přece situace v podstatě jiná.

Není žádného právního podkladu pro to, jak přinutit zemědělce - člena JZD, aby v JZD pracoval, odešel-li jakýmkoliv způsobem pracovat jinam. Je mnoho případů, že když MNV nedá povolení k přechodu do průmyslu, odstěhuje se pracovník z obce někde ke svým příbuzným, sežene si práci a nikdo jej nemůže přinutit k navrácení. Obyčejně to dopadne tak, že děti zemědělců dědictví nepřijmou a odevzdají je ve prospěch státu.

Rozhodně nemám na mysli, abychom vytahovali pracovníky z průmyslu do zemědělství, ale bylo by možno řešit individuálně ty případy, kde skutečně není jiné cesty, jak zajistit zemědělskou výrobu, protože zemědělci s výměrou 4-5 i více ha pracují v průmyslu. V Kučerově na okrese Vyškov je 20 rodin, které vůbec nepracují, i když jejich výměra činila 10-15 ha. V JZD Podomí máme v celém JZD 3 mužské síly včetně funkcionářů a další není možno už po několik let získat.

Jako nedostatečný se jeví postih těch soukromě hospodařících zemědělců, kteří soustavně odmítají plnit své povinnosti vůči státu. Je pravda, že procento půdy, na kterém hospodaří, je dnes už nepatrné, na našem okrese to dělá 1,5%. Jsou to tak zvaní skalní zemědělci, kteří vstup do JZD zásadně odmítají, a přes to, že jejich dodávky jsou už dnes nižší nežli z JZD, neplní již několik roků a přitom jsou zdrojem spekulací a šmeliny. Tak na Slovensku byl odhalen případ, kdy nakupovali ovčí kůže po celém Slovensku za 20-50 Kčs za kus, z každé získali 2-3 kg vlny, kterou prodávali za 60 Kčs za 1 kg. Celkem vykoupili 5.333 kůží a za vlnu utržili 1 milion Kčs. Do této trestní činnosti bylo zapojeno 102 občanů.

Soudružky a soudruzi!

Na zemědělství jako jeden z hlavních článků našeho národního hospodářství jsou kladeny nemalé úkoly. Je třeba vidět, že zemědělská výroba má ještě mnoho nedostatků a že jsou zde jiné podmínky nežli v průmyslu, které umožňují v mnohých případech porušovat socialistickou zákonnost, a my si přece stavíme úkol odstranit rozdíl mezi průmyslem a zemědělstvím, to znamená rozdíl v řízení výroby, v organizaci, v mechanizaci, ve vybavení zemědělství schopnými kádry a to prakticky znamená, že bude odstraněna řada příčin, které dnes v celém tom procesu znemožňují učinit všechna opatření proti narušování socialistické zákonnosti.

Jde tedy o to, abychom už dnes zesílili preventivní a výchovnou činnost, aby represivních opatření bylo používáno jen tam, kde jde o třídní nepřátele a o recidivisty, kde výchova je marná. Není také pochyb o tom, že uvedením do praxe zákona o organizaci soudů a zákona o kontrole a statistice podstatně přispěje k posílení socialistické zákonnosti i v zemědělství.

Souhlasím se zprávou generálního prokurátora a jsem přesvědčen, že dnešní naše jednání a usnesení, které z něho vzejde, přispěje k tomu, abychom se zbavili nedostatků, které v naší vyspělé socialistické společnosti jsou pozůstatkem kapitalismu a vykročili ještě rychleji k vybudování komunismu. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Dávam slovo posl. Janulíkovi.

Posl. Janulík: Soudružky a soudruzi poslanci!

Zpráva generálního prokurátora o stavu socialistické zákonnosti v podstatě obsahuje všechna hlavní hlediska, přičemž i správně poukazuje na některé zásadní příčiny ovlivňující současný stav trestné činnosti. Já chci však ukázat na jednu nebezpečnou část trestné činnosti, to je na hospodářské trestné činy, kde situace není uspokojivá.

Výchova komunistického člověka není diktována pouze nutností budoucího rozvíjení života v komunistické společnosti, nýbrž potřebami dneška, potřebami současné etapy rozvinuté výstavby socialismu.

Pěstovat a rozvíjet vlastnosti, jako je vysoké politické uvědomění, socialistický poměr k práci a společenskému vlastnictví, soudružský vztah ke kolektivu, aktivní účast na správě státu, řízení hospodářství, dodržování socialistické zákonnosti a další vlastnosti, to je základní směrnice platná a závazná okamžitě, již dnes i pro státní orgány, jako je bezpečnost, prokuratura a soudy.

Rozhodující vliv na myšlení a vědomí má nepochybně důsledné uskutečňování úkolů v oblasti třídních vztahů, v rozvoji výrobních sil, prohlubování socialistické demokracie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP