Pondělí 18. září 1961

Potvrdila to i nedávná bělehradská konference, jejíž výsledky představují kladný přínos boji národů proti kolonialismu a imperialismu, za odvrácení hrozby války, za uskutečnění všeobecného a úplného odzbrojení, za svobodu a přátelskou spolupráci mezi národy.

Československý lid bude stát vždy na straně národů, bojujících za svržení koloniálního otroctví. (Potlesk.)

S nezištnou podporou ČSSR boji afrických národů se nedávno zblízka seznámily desítky představitelů politických a společenských organizací afrických zemí, které navštívily naši zemi u příležitosti Dnů přátelství československého a afrického lidu.

O mírovém úsilí našich národů a jejich upřímném přátelství k lidu Asie, Afriky a Latinské Ameriky, se v těchto měsících znovu přesvědčili při svých návštěvách v ČSSR vedoucí státníci a vládní činitelé přátelských zemí - Kuby, Indonésie, Ghany, Somálska, Nigerie, Nigeru a dalších.

Právě v uplynulých dnech jsme srdečně uvítali představitele revolučního kubánského lidu, presidenta dr. Osvalda Dorticosa Torrado, který k nám přijel na pozvání presidenta republiky soudruha Antonína Novotného.

Tato návštěva byla příležitostí, při níž náš lid znovu manifestoval vřelé přátelství k hrdinskému kubánskému lidu. Návštěva kubánských přátel význačně přispěla k dalšímu prohloubení srdečných vztahů našich zemí a k rozvoji všestranné vzájemné spolupráce. Představitelé revoluční Kuby se při této příležitosti přesvědčili, že kubánský lid má ve svém odhodlaném úsilí a statečném boji v Československé socialistické republice spolehlivého a věrného přítele. (Potlesk.)

V průběhu význačných návštěv představitelů různých zemí se. potvrdilo, že v základních otázkách mezinárodního vývoje, jakož i rozvoje vzájemných vztahů máme společné stanovisko. Tyto návštěvy představují důležitý příspěvek k praktickému uskutečňování zásad mírového soužití ve vztazích mezi státy s rozdílným společenským zřízením. Znovu se názorně ukázalo, jaké vážnosti a autoritě se těší naše socialistická republika a práce jejího lidu ve světě.

Národy Asie, Afriky a Latinské Ameriky se mohou spolehnout, že v ČSSR mají přítele, který jim bude v rámci svých možností spolu s ostatními socialistickými zeměmi poskytovat maximální podporu a pomoc. (Potlesk.)

V duchu své mírové politiky je ČSSR pro udržování a rozšiřování dobrých hospodářských a kulturních styků i s hospodářsky vyspělými kapitalistickými zeměmi Evropy a jiných kontinentů. Tyto styky musí vycházet z důsledného respektování nezávislosti naší vlasti a principu rovnoprávnosti.

Na to, jak si představujeme mezinárodní hospodářskou spolupráci, dává odpověď i náš letošní mezinárodní strojírenský veletrh v Brně.

Soudružky a soudruzi!

Zítra bude v New Yorku zahájeno XVI. zasedání Valného shromáždění OSN.

Delegace Československé socialistické republiky bude na tomto světovém fóru v těsné spolupráci s delegacemi SSSR a ostatních zemí socialistického tábora, jakož i dalších mírumilovných zemí rozhodně vystupovat za mírové řešení nejnaléhavějších otevřených otázek současných mezinárodních vztahů. S veškerou vážností čs. delegace upozorní na nebezpečí, které hrozí věci míru a bezpečnosti národů v důsledku militaristické a revanšistické politiky bonnské vlády.

Bezvýhradně podpoříme návrh Sovětského svazu na všeobecné a úplné odzbrojení. V této otázce půjde především o to, aby OSN schválila konkrétní závaznou směrnici pro další jednání o vypracování smlouvy o všeobecném a úplném odzbrojení pod přísnou mezinárodní kontrolou.

Velký význam bude mít také jednání o návrhu vlády Sovětského svazu na neprodlené uvedení v život Deklarace o poskytnutí nezávislosti koloniálním zemím a národům, schválené XV. VS OSN. Plně se za tento návrh postavíme. Ostře odsoudíme politiku koloniálních mocností a iniciativními kroky přispějeme k boji nových afro-asijských států za upevnění jejich nezávislosti.

Budeme nadále usilovat o to, aby se OSN stala účinným nástrojem míru a mezinárodní spolupráce a aby bylo znemožněno její zneužívání k prosazování zájmů jedné skupiny států, především USA. Budeme požadovat přijetí takových změn ve struktuře OSN, jež by byly v souladu se současným rozložením sil ve světě.

Čs. delegace bude prosazovat obnovení zákonných práv ČLR v OSN a přijetí Mongolské lidové republiky do této organizace. (Potlesk.)

Československá delegace spolu s ostatními delegacemi socialistických zemí vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby jednání XVI. Valného shromáždění vedlo k pozitivním výsledkům a aby byla přijata taková opatření, jejichž uskutečnění by napomáhalo ke zmírnění mezinárodního napětí, k upevnění světového míru a ke stále širšímu uplatňování zásad mírového soužití ve vztazích mezi státy.

Soudružky a soudruzi!

Naše rozhodné úsilí o mírové urovnání s Německem a řešení dalších mezinárodních problémů vyplývá z upřímného odhodlání odstranit hrozbu války a upevnit světový mír. Postavení Československé socialistické republiky je pevné, jako nikdy v minulosti. Vyvodili jsme ze svých historických zkušeností závěry a svou budoucnost jsme jednou provždy opřeli o pevné spojenectví se Sovětským svazem, který věrně stál po našem boku ve chvílích nejtěžších, osvobodil nás a získal nehynoucí zásluhy o záchranu lidstva před nacistickým barbarstvím. (Potlesk.)

Svoji národní a státní bezpečnost jsme zajistili v nerozborném svazku socialistických zemí a ve Varšavské smlouvě.

Vláda Československé socialistické republiky bude neustále a ze všech sil upevňovat bratrské přátelství, spolupráci a spojenectví se Sovětským svazem a posilovat jednotu a sílu celé socialistické soustavy, která je pevnou zárukou konečného vítězství míru a socialismu. (Potlesk.)

Významným příspěvkem v tomto úsilí bude návštěva stranické a vládní delegace Polské lidové republiky, vedená I. tajemníkem ÚV PSDS soudruhem Vladyslavem Gomulkou, která se uskuteční v nejbližších dnech. (Potlesk.)

Tato návštěva bude mít veliký politický význam. Nepochybně znovu potvrdí neochvějné odhodlání ČSSR i PLR, jejichž lid v minulosti tolik trpěl agresivitou německého militarismu, uzavřít mírovou smlouvu s Německem bez dalších odkladů. Přispěje jistě k prohloubení a upevnění bratrského přátelství polského a československého lidu a k dalšímu podstatnému rozšíření těsné spolupráce při koordinaci a plnění perspektivních plánů rozvoje obou zemí v příštích dvaceti letech.

Pro náš lid a všechny národy světa se stal velikou inspirující silou v boji za pokrok a trvalý mír návrh programu Komunistické strany Sovětského svazu, který bude projednáván XXII. sjezdem KSSS. (Potlesk.)

Leninský program Komunistické strany Sovětského svazu je pro nás obrazem i naší vlastní světlé budoucnosti, nevyčerpatelným zdrojem poučení a velikou posilou. Historický význam programu KSSS pro další vývoj lidstva charakterizoval I. tajemník ÚV KSČ a president republiky soudruh Antonín Novotný 2. září tr. těmito slovy:

"Ohlas na návrh programu ve světě vyznívá jednoznačně v tom smyslu, že jeho uskutečnění bude znamenat další podstatné zesílení vlivu Sovětského svazu a celé světové socialistické soustavy na vývoj událostí ve světě. Jsme plně přesvědčeni, že nový program Komunistické strany Sovětského svazu se stane skutečnou chartou všeho lidstva, jeho nejsilnější zbraní v boji za pokrok a za trvalý mír. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi!

V pevném šiku socialistických zemí kráčí náš lid s jistotou po cestě budování vyspělé socialistické společnosti. Pod vedením Komunistické strany Československa zvyšuje svoji aktivitu a úspěšně plní velkolepé plány výstavby naší Československé socialistické republiky. Proti válečné hysterii, kterou uměle vyvolávají agresivní imperialistické kruhy na Západě, staví své mírové budovatelské úsilí, které je ve světě známé a po zásluze oceňováno.

Vysoká občanská vyspělost našeho lidu, jeho uvědomění a jednota se denně projevují na všech pracovištích naší vlasti, na schůzích a shromážděních, v mnoha rezolucích, v dalším rozvoji socialistického soutěžení, v jehož čele jsou brigády socialistické práce.

Vše svědčí o tom, že náš lid si dobře uvědomuje, oč jde dnes ve světě. Rozhodně stojí za politikou Komunistické strany Československa a vlády republiky a svou tvůrčí obětavou prací ji uskutečňuje. Vysoce oceňuje a plně podporuje mírumilovnou politiku bratrského Sovětského svazu - našeho nejlepšího přítele a spojence - nezdolné tvrze míru a komunismu.

Československý lid bděle sleduje pikle nepřátel míru a je kdykoli připraven spolu se svými věrnými spojenci ubránit své revoluční vymoženosti. Nedá se ani nikým zastrašit, ani svést z nastoupené cesty. Už nikdy nedopustí, aby agresor sáhl na naši krásnou Československou socialistickou republiku. (Potlesk.)

Vycházeje z vůle čs. lidu, pokládá vláda ČSSR za hlavní úkol své zahraniční politiky zajišťovat mírové podmínky pro jeho tvořivou budovatelskou práci. V nerozborné jednotě s bratrskými socialistickými zeměmi a v úzké spolupráci se všemi mírumilovnými lidmi vynaložíme veškeré úsilí k tomu, aby bylo odstraněno nebezpečí ničivé termonukleární války, aby mír na celém světě byl zajištěn a aby se rozvíjela plodná spolupráce mezi národy. (Dlouhotrvající potlesk.)

Předseda Fierlinger: Děkuji soudruhu Davidovi za jeho projev.

Přerušuji schůzi do 15,00 hodin

(Schůze přerušena ve 12 hod. 35 minut a opět zahájena v 15,00 hod.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Zahajujem prerušenú schôdzu.

Predsedníctvo Národného zhromaždenia predkladá návrh na volbu komisie, ktorá podľa výsledku rozpravy a vašich pripomienok predloží v záveru jednania tohoto bodu návrh rezolucie.

Sú nejaké pripomienky proti tomuto postupu? (Neboli.)

Nie sú.

Predsedníctvo navrhuje, aby bola zvolená komisia v tomto zložení: Predseda: Leflerová, Členovia: Krček, Skála, Wait, Minárik, Danielová, Illa.

Sú nejaké pripomienky alebo doplňky k tomuto návrhu? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Tým bola schválená komisia, ktorá predloží návrh rezolucie.

Do rozpravy k výkladu ministra zahraničných vecí Václava Davida o medzinárodnej situácii sa prihlásili poslanci Čermák, Chlebec, Pospíšil, Bendová, dr. Kučera, Žiak, Müller, Štefánik, Koucký.

Dávam slovo prvému prihlásenému rečníkovi posl. Čermákovi.

Posl. Čermák: Vážené soudružky, soudruzi poslanci!

V květnu, před 16 léty si všichni mírumilovní lidé s ulehčením oddychli. Na troskách a spáleništích měst a vesnic, ještě plni hoře nad ztrátou svých nejdražších, začali si budovat nový život. Věřili, že již nikdy nebude dána možnost ke vzkříšení německého fašismu a militarismu, který uvrhl svět do strašné války, jež si vyžádala tolik obětí na lidských životech, která zničila tolik materiálních hodnot, vytvořených lidmi.

Dnes, po 16 letech, jsou lidé opět ve střehu. Vidí, že za pomoci západních mocností se v Německé spolkové republice dostávají opět ke slovu ti, kteří druhou světovou válku rozpoutali. Nám, jako sousedu Německé spolkové republiky a po trpkých zkušenostech, které máme s německým fašismem, nemůže být lhostejné, co se na druhé straně našich západních hranic - v západním Německu děje. Musíme být obzvláště bdělí a ostražití. Proto prohlášení vlády Československé socialistické republiky, že uzavření mírové smlouvy s Německem posílí mír a bezpečnost v Evropě, vychází z nejpodstatnějších životních zájmů lidu Československa a všech mírumilovných lidí v Evropě a v celém světě.

Agresivní a revanšistická politika vládnoucích kruhů v Bonnu, jež požívá plné podpory západních velmocí, halí své plány na porobení jiných národů a na uchvácení jiných území demokratickým heslem sebeurčení národů. Na své kůži jsme poznali, jak si představují sebeurčení němečtí militaristé a fašisté. Vůbec jim nejde o národostní a sociální svobodu německého národa. V roce 1938 pro německou národnostní menšinu okupovalo hitlerovské Německo pohraniční kraje Československa. Okupovali Rakousko. Toto tzv. sebeurčení pak pokračovalo v roce 1939 úplnou okupací Československa. Pod heslem sebeurčení národů, rozpoutalo hitlerovské Německo válku, která si vyžádala desítky miliónů životů. Začalo se vyhlazováním národů Československa, Polska a jiných evropských národů. Tak si představovali a nyní znovu představují němečtí militaristé a revanšisté v praxi demokratické heslo sebeurčení národů.

Stejně jako za Hitlera i nyní západní mocnosti postavily Spolkovou republiku ekonomicky na nohy. Stejně tak jsou v západním Německu dnes jako tehdy zavíráni pokrokoví činitelé a bojovníci za mír. Úplně stejné je i štvaní proti Sovětskému svazu a lidově demokratickým státům, říkají, že to co dělají, je v zájmu svobody lidstva, že je to boj proti bolševismu. Řeči dnešních činitelů neliší se nijak od řečí, které tehdy pronášel Goebels.

Stejně tak jako tehdy i dnes mají západoněmečtí fašisté pomocníky v pravicových sociálních demokratech - viz příklad p. Brandta, starosty Západního Berlína. Choutky agresivních sil jsou dnes v Německé spolkové republice stejné, jako za dob hitlerovského Německa. Ani politika západních mocností se od těch dob nijak neliší.

Vývoj v Německé spolkové republice je však úplně protichůdný k zájmům míru a pokoje v Evropě. Za pomoci západních mocností je budována v západním Německu nová revanšistická armáda bundeswehru a vyzbrojována nejmodernějšími zbraněmi. Této armádě velí bývalí hitlerovští generálové a důstojníci, kteří ve druhé světové válce dávali rozkazy k pálení měst a vesnic, k vyvražďování lidí téměř všech národností Evropy. Tito generálové jsou dnes na vedoucích místech Severoatlantického paktu a získávají tam stále větší moc. Jsou vytvářeny různé "krajanské spolky" (v uvozovkách), na jejich srazech mluví představitelé bonnské vlády otevřeně o revizi hranic zrovna tak, jako v roce 1938, 1939 a v dalších letech.

Jedním z fašistů, kteří takto štvou, je proslulý kapitalista p. Seebohm.Tento pán vlastnil v západních Čechách v dobách kapitalistické republiky i za okupace obrovské podniky. O jejich navrácení mu hlavně jde, proto volá po revizi hranic. Myslím, že můžeme doporučit tomuto pánovi a jemu podobným, aby si nechali zajít chuť. Toto štvaní a každý krok bonnské vlády spěje k rozdmychávání nového válečného požáru a nikoliv k upevnění míru. Takové jsou výsledky politiky západních mocností, které se na jaltské a postupimské konferenci zavázali pomáhat vytvářet Německo demokratické a mírumilovné.

Tato politika podpory agresivních sil v Německu od západních mocností není pro lid Československa, Polska a jiných států nic nového. Za pomoci a asistence západních mocností byla v roce 1938 rozkouskována bývalá Československá republika a v roce 1939, za jejich souhlasu úplně pohlcena fašistickým Německem. Podobný osud stihl i jiné národy. Západní mocnosti dávaly agresivním silám v hitlerovském Německu všechny posilující injekce, jen aby rozpoutaly druhou světovou válku. To se jim nakonec povedlo. Výsledek této války mají ještě desetimilióny lidí v živé paměti. Proto je v zájmu nejen ČSSR, ale všech lidí dobré vůle, aby byl navždy spoután německý militarismus a fašismus. Nepřipustit opakování historie sledují návrhy SSSR na podepsání mírové smlouvy s Německem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP