Pondělí 18. září 1961

Západní Berlín leží hluboko na území NDR. V důsledku porušení spojeneckých dohod západními mocnostmi vytvořila se v západním Berlíně zcela nenormální situace. Je stále ještě okupován západními velmocemi, které z něho spolu s bonnskou vládou vytvořily středisko a nástupiště studené války proti NDR a druhým socialistickým zemím, středisko nenávistné, štvavé a pomlouvačné propagandy, revanšistických provokací, diverze a špionáže. Proto západní mocnosti chtějí okupační režim zachovat, neboť jim a jejich militaristickým, revanšistickým partnerům ze západního Německa až dosud poskytoval možnost zneužívat západního Berlína jako "frontového města", "nejlevnější atomové pumy", a "klíče, kterým prý lze otevřít dveře na východ".

Nynější situace v západním Berlíně ohrožuje také bezpečnost a zájmy ČSSR. Je známo, že území západního Berlína je zneužíváno k přímým provokačním a špionážním akcím proti naší republice. V západním Berlíně jsou umístěny špionážní a podvratné centrály, jejichž činnost je v neposlední řadě zaměřena na ČSSR. Vysílají špióny a záškodníky do naší republiky, organizují proti ní štvavé kampaně, západní Berlín je vyhledávaným místem srazů různých revanšistických organizací, vyvíjejících nepřátelskou činnost proti ČSSR. Ze západního Berlína se vyhlašují drzé požadavky odtržení čs. území. Proto ČSSR, stejně jako další socialistické země, nemohla k tomu všemu mlčky přihlížet a nejednou na tyto rejdy s veškerou vážností upozorňovala a důrazně žádala západní mocnosti, aby jim byla učiněna přítrž.

Přestože západní mocnosti dokonce samy přiznávají, že západní Berlín není součástí NSR, podporují bonnskou vládu, aby činila drzé a neoprávněné nároky a vměšovala se do jeho záležitostí.

Vzdušných koridorů, které byly dočasně vyhraženy západním spojencům pouze pro potřeby spojení s jejich okupačními jednotkami v západním Berlíně, je nepřípustně zneužíváno. S ostrým protestem vlády SSSR proti tomu plně souhlasíme.

Ani západní velmoci nemohou popřít, že současná situace v západním Berlíně je zcela neudržitelná a také široká veřejnost na Západě si to stále více uvědomuje.

Jak v důsledku toho, že dosud nebyly odstraněny pozůstatky druhé světové války stoupá drzost západoněmeckých militaristů, svědčí předem připravená provokace západoněmeckých vojenských letadel, která nejhrubším způsobem porušila svrchovanost Německé demokratické republiky a přistála na území záp. Berlína. Cílem tohoto dobrodružství je dále zostřovat mezinárodní napětí a zmařit možnosti dohody o řešení palčivých mezinárodních problémů.

Nepřátelská, rozvratnická a provokační činnost ze západního Berlína proti Německé demokratické republice a dalším socialistickým státům se v posledních měsících nebezpečně vystupňovala. Proto vláda Německé demokratické republiky na doporučení vlád zemí Varšavské smlouvy uskutečnila nutná bezpečnostní opatření na hranici západního Berlína k ochraně svého hlavního města a znemožnění protimírových úkladů. Tyto energetické kroky NDR byly uvítány veškerým obyvatelstvem a mají plnou podporu československé vlády a lidu naší země. (Potlesk.)

Uskutečnění návrhu Sovětského svazu na vytvoření svobodného města západní Berlín, podporovaných všemi socialistickými státy a všemi mírumilovnými silami ve světě, bude normalizovat situaci v západním Berlíně. Nijak se nedotkne oprávněných zájmů kterékoli strany a zajistí západoberlínskému lidu podmínky svobodného rozvoje.

Sovětský svaz, NDR a ostatní socialistické země mnohokrát vyjádřily ochotu pevně zaručit západoberlínskému obyvatelstvu, že se nikdo nebude vměšovat do vnitřních záležitostí svobodného města, ovlivňovat jeho vztahy a omezovat jeho spojení se světem.

Vláda Československé socialistické republiky již prohlásila, že je ochotna podílet se na těchto zárukách. Ze své strany je rovněž ochotna podstatně rozšířit styky se svobodným městem západním Berlínem a prohloubit s ním spolupráci v hospodářské i kulturní oblasti.

Ve světě se ozývá stále více rozumných hlasů, požadujících reálný přístup k řešení německé otázky. Ukázalo se to i v celé řadě projevů vedoucích představitelů na nedávné bělehradské konferenci. President Ghany, dr. Kwame Nkrumah kupř. prohlásil:

"Je tomu již 16 let, co skončila poslední válka, a přece ještě nebyla podepsána žádná mírová smlouva s Německem. Podle mého názoru je uzavření mírové smlouvy s Německem naléhavé a dávno nutné. V německé otázce není místa pro pokrytectví. Každému je známo, že existují dva německé státy, které vznikly jako výsledek poslední války. Okolnosti, které vedly k jejich vytvoření trvají. Mimoto v obou těchto státech se vytvořily různé typy politického a společenského zřízení - totiž kapitalistické a socialistické - a tato skutečnost je natolik podstatná při zkoumání otázky Německa, že podle mého názoru bude pouze rozumné, když svět bude akceptovat fakta současné situace".

Převážná většina účastníků konference uznala existenci dvou německých států a staví se s porozuměním k návrhům socialistických zemí na mírové urovnání německé otázky. Pokusy imperialistů namlouvat světu, že existuje jedno Německo a že NSR je jeho jedinou představitelkou, se zhroutily. Na tom nic nezmění ani výhrůžky bonnského ministra Brentana na adresu účastníků bělehradské konference.

Pro posílení důvěry ve vztazích mezi státy a rozvoj mezinárodní spolupráce by mělo velký význam, kdyby všechny státy vyvodily logický závěr z faktu, že existuje NDR i NSR a s oběma byly navázány diplomatické styky.

Věcí míru a bezpečnosti národů by prospělo přijetí obou německých států do Organizace spojených národů, což by znamenalo jejich mezinárodně-právní uznání. Členství NDR a NSR v OSN by bylo i důležitým brzdícím činitelem pro západoněmecké agresívní síly a jejich spojence z NATO, kteří je podporují.

Je skutečně nejvyšší čas, aby zdravý rozum převládl i na Západě a aby lid Francie, Velké Británie, Belgie, Holandska, Norska, Dánska a v neposlední řadě i západní Němci sami pochopili svou odpovědnost za zajištění míru a využili všech možností ke zkrocení sil, které je bezohledně ženou do neštěstí.

Rozhodné úsilí Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí dosáhnout mírového urovnání s Německem bez dalších odkladů přináší již své ovoce. Vlády západních zemí si zřejmě začínají uvědomovat, že bubnováním na válečný buben nic nespraví. V poslední době se v projevech některých odpovědných státníků na Západě, zejména ve Velké Británii, Itálii, Kanadě, Belgii, objevila ochota k jednání se Sovětským svazem o německé otázce, i jiných problémech. Nedávno učinil v tomto směru prohlášení také president Spojených států amerických. Jak známo, sovětská vláda na toto přání USA odpověděla kladně. Vždyť Sovětský svaz od počátku naléhavě vybízí k jednání. Plným právem ovšem požaduje, aby takové jednání vedlo k pozitivnímu řešení, aby to nebylo jen jednání pro jednání, které by oddalovalo řešení a tak klamalo světovou veřejnost.

Tak u příležitosti XVI. Valného shromáždění OSN v New Yorku dojde k výměně názorů ministra zahraničních věcí SSSR soudruha Gromyka se státním tajemníkem USA Ruskem.

Vítáme tuto skutečnost. Bylo by žádoucno, aby Spojené státy přistoupily k výměně názorů seriozně, z pozic zdravého rozumu v zájmu neodkladného uzavření mírové smlouvy s Německem a úpravy situace v západním Berlíně na tomto základě.

Vůbec k mírovému vyřešení německé otázky je naléhavě třeba, aby představitelé Západu více dbali hlasů svých národů a vymanili se z vleku bonnské politiky ustrnulé na pozicích studené války.

V tomto směru je všeobecně zarážející postoj presidenta de Gaulla. Vždyť právě Francie má s německým imperialismem a militarismem nejednu tragickou zkušenost. Předpokládalo by se tedy, že francouzský president se aspoň poněkud zamyslí nad těmito zkušenostmi, namísto aby opakoval obehrané absurdní pomluvy socialistických zemí, jak to učinil na své tiskové konferenci dne 5. září t. r.

Soudružky a soudruzi!

V duchu své dosavadní politiky budeme spolu se spojenci dále usilovat o to, aby mírového urovnání bylo dosaženo s oběma německými státy a aby se ho zúčastnily všechny státy, které válčily proti hitlerovskému Německu.

Jestliže naše upřímná snaha znovu narazí na odmítnutí vlád západních zemí, neodradí nás to od mírového urovnání s Německem. Budou-li se západní mocnosti s NSR vyhýbat podepsání mírové smlouvy, podepíšeme ji do konce roku spolu se zeměmi, které si to budou přát s Německou demokratickou republikou, se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Je samozřejmé, že mírová smlouva kategoricky vymezí svrchovaná práva Německé demokratické republiky, včetně všech práv, týkajících se pozemních, vodních a vzdušných přístupových cest do západního Berlína. To si budou musit uvědomit a respektovat všichni, kdo budou chtít přístupových cest do západního Berlína používat. Jakýkoliv pokus o narušení svrchovaných práv Německé demokratické republiky by nutně ztroskotal.

Jsme spolu s ostatními socialistickými zeměmi pevně rozhodnuti definitivně odstranit zbytky druhé světové války. Pokládáme za svoji povinnost maximálně k tomu přispět. Nelze dopustit, aby agresívní síly starého - odcházejícího světa - rozdmychaly z dosud doutnajících uhlíků poslední války nový, ničivý požár.

Vláda ČSSR, vycházejíc z tohoto stanoviska, zahájila přípravu všech nutných zahraničně politických i hospodářských opatření, souvisejících s neodkladným uzavřením mírové smlouvy.

Vláda ČSSR, opřená o náš lid vynaloží v zájmu zajištění bezpečnosti naší vlasti i bezpečnosti ostatních národů, v zájmu upevnění míru v Evropě a ve světě veškeré úsilí k neodkladnému urovnání německé otázky. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi!

Československá socialistická republika plně podporuje boj Sovětského svazu za vyřešení kardinální otázky současnosti - všeobecného a úplného odzbrojení. Jeho uskutečnění by odstranilo všechny prostředky k vedení války a vytvořilo by neotřesitelný základ trvalému míru; zbavilo by lidstvo těžkého břemene zbrojení a obrovské, mnohamiliardové sumy, které se ročně ve světě na zbrojení vydávají, by bylo možno využít výlučně pro mírové účely.

Upřímné a vytrvalé úsilí Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí o dosažení dohody o všeobecném a úplném odzbrojení naráží však na tvrdošíjný odpor vládnoucích kruhů západních mocností.

Přestože jejich představitelé na půdě Organizace spojených národů a jejích orgánů, které se otázkou odzbrojení zabývaly, nešetřili slovy o ochotě po dohodě, vlády západních mocností ani na okamžik neustaly v horečném zbrojení.

Jen za šest měsíců své činnosti prosadila Kennedyho vláda zvýšení vojenského rozpočtu USA o více než 6,5 miliardy dolarů, takže přímo na zbrojení v tomto roce vydává obrovskou částku - 47 miliard dolarů, k čemuž je třeba připočítat více než 8 miliard dolarů na výzkum atomových zbraní, programy tzv. vojenské pomoci aj.

Vláda USA povolala do aktivní služby na 250 000 záložníků, horečně urychluje válečnou výrobu a podniká celou řadu dalších vojenských opatření. Stejnou politiku vnucuje i ostatním zemím Severoatlantického paktu. Celé toto útočné seskupení, které neustále zvyšuje početní stavy svých vojsk, vydává na přímé vojenské výdaje ročně přes 62 miliard dolarů. Člen NATO - Francie přes naléhavou výzvu OSN nepřestal zdokonalovat jaderné zbraně a nezastavil jejich zkouškíy ani v době, kdy tak učinily ostatní velmoci.

Současně s těmito opatřeními západní mocnosti dosud soustavně mařily dosažení jakéhokoliv pokroku při řešení problému odzbrojení.

Tato jejich politika se projevila i na jednáních o zastavení jaderných zkoušek, která se táhla po tři roky v Ženevě. Svým postupem chtěly před světovou veřejností zakrýt svoji snahu po nepřetržitém zdokonalování jaderných zbraní.

Proto na ženevském jednání představitelé západních mocností kladli nejrůznější překážky a odmítli zastavit všechny druhy zkoušek na věčné časy, jak to prosazoval Sovětský svaz. V průběhu jednání se snažili zatlačovat Sovětský svaz a ostatní socialistické země do nerovnoprávného postavení a získávat jednostranné výhody. Neváhali ustupovat od svých vlastních návrhů a dohodnutých otázek.

Těmito obstrukcemi západní mocnosti povzbuzovaly Francii, aby v zájmu zemí NATO pokračovala v provádění jaderných zkoušek.

V samotných Spojených státech stupňovaly nejreakčnější militaristické kruhy neustálý nátlak na obnovení zkoušek. Existuje řada dokladů o tom, že vláda USA byla dávno rozhodnuta zkoušky obnovit. Kdyby tak nechtěla učinit, proč by budovala rozsáhlá a nesmírně nákladná zařízení pro provádění podzemních zkoušek v Nevadě?

O neserióznosti přístupu USA a velké Británie k zastavení pokusů svědčí konec konců jejich nedávná nabídka Sovětskému svazu zastavit pokusné výbuchy v atmosféře. O tom, že tuto nabídku nebraly samy vážně dokazuje skutečnost, že ještě před uplynutím lhůty, kterou samy navrhly, USA oznámily, že provedou vlastní pokusy atomových zbraní.

Zahájení série podzemních pokusů, které se uskutečnilo v USA koncem minulého týdne a které si bezesporu pro svoji komplikovanost vyžádalo dlouhodobou přípravu, hovoří samo za sebe o tom, že vláda Spojených států čekala jen na záminku, aby mohla zkoušky obnovit.

Je zcela zřejmé, že to byli američtí militaristé, kteří zatáhli ženevská jednání do slepé uličky. Východisko z této situace ukázal Sovětský svaz, který doporučil, aby zastavení zkoušek nukleárních zbraní bylo řešeno v souvislosti s otázkou všeobecného a úplného odzbrojení. To je nyní jedině možná cesta. Vždyť je zcela jasné, že sama smlouva o zastavení nukleárních zkoušek nezabrání výrobě a nahromadění zásob ničivých bomb. Naproti tomu v rámci všeobecného a úplného odzbrojení by byla definitivně vyřešena otázka zastavení nukleárních zkoušek, neboť po jeho uskutečnění by už nebylo co zkoušet. Proto pokládáme boj za všeobecné a úplné odzbrojení za hlavní úkol a vynaložíme všechno úsilí k jeho uskutečnění.

Současně s tím však nelze pouštět ze zřetele, že imperialisté mobilizují všechny reakční síly proti míru, demokracii a socialismu ve světě a provádějí rozsáhlé vojenské přípravy. Agresívní kruhy zejména Spojených států se nijak netají tím, že hlavním cílem jejich horečného hromadění zbraní a zvyšování mezinárodního napětí je příprava ozbrojeného útoku proti státům světové socialistické soustavy.

Tváří v tvář této situaci nemohou socialistické země zůstat nečinné a musely učinit opatření, směřující k tomu, aby kterýkoliv útočník v případě, že by se odhodlal k agresi, mohl být náležitě zneškodněn. Bylo nutno varovat agresory, že ve světě existuje nepřemožitelná síla, schopná postavit se na účinný odpor a zasadit útočníkům zdrcující úder.

Po všestranném zvážení nebezpečí, které plyne z politiky imperialistických mocností, rozhodla se vláda SSSR provést pokusné výbuchy jaderných zbraní. Vláda ČSSR jménem všeho našeho lidu již prohlásila, že pokládá toto rozhodnutí za nezbytný krok nejen k zajištění bezpečnosti Sovětského svazu, ale i všech socialistických států. Široká světová veřejnost chápe toto opatření jako čin, který ve svých důsledcích vede k zajištění míru a bezpečnosti národů. (Potlesk.)

Ti, kdo se pokoušeli zneužít rozhodnutí sovětské vlády k rozpoutání pomlouvačné kampaně proti SSSR, dočkali se trpkého zklamání. Národy si dnes dobře uvědomují, že dokud nebude dosaženo všeobecného a úplného odzbrojení, je nejúčinnější bojová technika v rukou SSSR nejpevnější zárukou světového míru. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi!

K problémům, jejichž řešení je velmi naléhavé, patří likvidace kolonialismu ve všech jeho formách a projevech. Mnohé národy zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky těžce pociťují loupeživou agresivní politiku imperialistů, kteří ohněm a železem odpovídají na spravedlivý boj národů za svobodu a upevnění nezávislosti. Kolonizátoři, kteří se vydávají za demokraty a puncované obhájce svobody, vyvražďují desítky tisíc vlastenců Alžírska, Angoly, Ománu, Kenje a dalších zemí a šlapou po svatých právech národů.

K odstranění kolonialismu, této hanby lidstva, se soustřeďuje boj všech demokratických a mírumilovných sil.

Dnes již imperialisté nemohou odvrátit zánik kolonialismu. Jak mocné je hnutí národů za svobodu a nezávislost, dosvědčuje fakt, že na světovou arénu vstoupilo v uplynulých 16 letech 43 nových afrických a asijských států, které se stále aktivněji podílejí na mezinárodní politice.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP