Středa 18. ledna 1961

Zdravie človeka a národa je najcennejšia hodnota a prvoradá podmienka ľudského šťastia. V pláne rozvoja zdravoníctva sa predpokladá ďalšie rozšírenie siete zdravotníckych zariadení, zlepšenie úrovne liečebno-preventívnej starostlivosti o pracujúcich. Do popredia vystupuje úvaha zlepšenia zdravotnej služby vo Východoslovenskom kraji, najmä pri výstavbe Východoslovenských železiarní. Na výstavbu zdravotníckych zariadení sa vynaloží 300 miliónov Kčs. Započne sa s výstavbou nemocnice v Šali, Čadci, dokončí sa nemocnica v Želiezovciach, Senci, Iľave a vo viacerých nemocniciach sa rozšíria a zlepšia liečebné zariadenia. Dobre poslúžia mnohé objekty zdravotníckych zariadení, získaných v rámci územnej reorganizácie. Počet postelí v zdravotníckych zariadeniach sa v roku 1965 zvýši, takže na 10 000 obyvateľov bude 12 postelí. Počet lekárskych miest sa zvýši takmer o 21 % a na 10 000 obyvateľov pripadne 18,2 miesta oproti 16,1 v roku 1960. Takúto radostnú bilanciu sme mohli dosiahnuť len v podmienkach socialistického štátu. Tým sa zo zaostalého Slovenska stáva i po zdravotnej stránke jedna z najpoprednejších krajín sveta. Po stránke lekárskej je lepšie vybavené ako Belgicko, kde na jedného lekára pripadá 961, vo Švédsku 1328, Anglicku 1858 obyvateľov. Zatiaľ na Slovensku v roku 1960 to bolo 682 obyvateľov.

Naše zdravotníctvo má vysokú úroveň. Vďační sme za mnohé podnety zo sov. zdravotnej orgánizácie, kde pomer lekárov k zdraviu ľudu je poznačený skutočne láskou k človeku a socialistickej spoločnosti. V našej liečebnej starostlivosti sme dosiahli veľkorysé výsledky, široká je liečebná starostlivosť o tehotné ženy a mládež a pracujúcich v závodoch a v družstvách. Významne sme znížili dojčeneckú úmrtnosť a predĺžili ľudský vek. Tuberkulóza je na podstatnom ústupe. Pozoruhodné sú úspechy v boji nášho zdravotníctva proti detskej obrne. Čím ďalej, tým viac sa uskutočňuje zásada predchádzať onemocneniam, tvoriť podmienky pre zdravé pracoviská, plnej bezpečnosti pri práci a zdravého bývania.

Cítime vážne nedostatky pri rozmiestňovaní lekárov do niektorých horských okresov a na východné Slovensko. Je potrebné zlepšiť výchovnú prácu medzi lekármi, najmä medzi medikmi už počas ich štúdia aby chápali, že aj vo Svidníku a v ďalších horských dedinkách ich ľudia potrebujú. Naši občania pociťujú nedostatok zubných lekárov. Keďže pri práci a na cestách dochádza k povážlive vysokému počtu úrazov, je treba venovať prvoradú starostlivosť bezpečnosti pri práci v závodoch a uvítať nové sprísnenie predpisov pre automobilovú a motoristickú dopravu i chodcov, platnú od 1. 1. 1961. Nesmieme púšťať zo zreteľa dymom a zdraviu škodlivými plynmi znečistené ovzdušie a splaškami z tovární otrávenú a znečistenú vodu. Ak neurobíme náležité, hoci i drahé opatrenia na zachytovanie čistého vzduchu a vody, budeme prinutení stavať viac nemocníc a sanatórií pre chorých, čo je drahšie i bolestnejšie.

S veľkým hospodárskym rozvojom sa navidomoči zvyšuje i kultúrna úroveň Slovenska. Elektrifikácia nám umožnila premietanie filmov vo všetkých obciach. Film, rozhlas, televízia, kniha a časopis je prístupné každému slovenskému občanovi. Nebývalý rozvoj divadelnej činnosti, kde pri stálych divadelných scénach nám vyrastajú takmer v každej obci ochotnícke súbory, ktoré tak približujú svojimi hrami život dneška a spomienky na neblahú minulosť.

Súdružky, súdruhovia!

Radostné sú úspechy, ktoré dosiahlo Slovensko v našej ČSSR v rozvoji školstva, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Vďaka patrí pomoci českej robotníckej triedy. Ešte radostnejšie sú však úlohy, ktoré si dáva. Tieto úspechy nás zaväzujú k tomu, aby sme v roku 1961 pracovali s nadšením, ešte lepšie a efektívnejšie, ako doteraz. Náš ľud svojou prácou nie raz dokázal, že miluje svoju vlasť a socializmus a dokáže to aj teraz, keď máme pred sebou tak radostný a jasný cieľ - budovanie vyspelej ľudskej spoločnosti.

Záväzky našich pracujúcich k 40. výročiu založenia KSČ sú prejavom úcty, vďaky a lásky k rodnej strane, ktorá je osvedčená vodkyňa, múdra organizátorka a starostlivá matka všetkého pracujúceho ľudu československej socialistickej vlasti. Pod jej múdrym vedením úlohy vytýčené v štátnom rozpočte na rok 1961 pre šťastie národa a mier s nadšením splníme. (Potlesk.)

Místopředseda NS dr. Škoda: Dávám slovo poslankyni Leflerové.

Posl. Leflerová: Soudružky a soudruzi poslanci!

Od doby, kdy vzal lid naší země vládu do svých rukou, při projednáváni státního rozpočtu se nedíváme do mlhavé budoucnosti a neřídíme se zbožným přáním. Projednáváme i letos rozpočet lidu, jehož položky jsou zaměřeny k mírovému budování a zvyšující se jeho hmotné a kulturní úrovně.

Vítězstvím socialismu v naší vlasti byly uskutečněny veliké změny života naší země, které jsme zakotvili v minulém roce v socialistické ústavě. Splněním plánu druhé pětiletky jsme vytvořili další předpoklady pro plnění úkolů všestranného rozvoje socialistické společnosti, jak o tom zde hovořili soudruzi poslanci přede mnou.

Prošli jsme změnami nejen u nás. Jsme svědky hlubokých změn a nového poměru sil ve světě, jak je s vyčerpávající úplností a přesností charakterizuje Prohlášení komunistických a dělnických stran.

Socialismus dosáhl rozhodujícího vítězství v celé socialistické soustavě. Socialistický tábor se stal mezinárodní silou, která ovlivňuje světový vývoj. Rozkládá se na 26 procentech zeměkoule. Podíl socialistického tábora v průmyslové výrobě tvoří více než třetinu a téměř polovinu světové sklizně obilovin.

Pokrokové síly v kapitalistických zemích vyrostly a národně osvobozenecké hnutí v koloniálních zemích dosáhlo velkého rozmachu. Proto vznikly i reálné možnosti řešit současné problémy mezinárodních vztahů novým způsobem v zájmu míru, demokracie a socialismu.

Naplňuje nás sebevědomím, že zásluhou stále rostoucího vlivu socialistického tábora, v jehož středu pevně stojíme, dnes existují ve světě reálné síly, schopné mařit agresivní plány válečných dobrodruhů. Nastala doba, kdy války nejsou osudově nevyhnutelné.

Dnešní události ve světě nás však přesvědčují, že nebezpečí dosud není zažehnáno, neboť agresívní podstata imperialismu se nezměnila. Není dnes žádným tajemstvím, že je nahromaděno tolik zbraní, jejichž síla je schopna zničit svět.

Při všech důležitých jednáních, a to se ukázalo zejména na XV. historickém zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů, že imperialisté v různých obměnách hovoří o odzbrojení, ale skutečnosti jsou jiné.

Vládnoucí kruhy USA nejenže nepřicházejí se žádnými návrhy o likvidaci nebezpečí nové války, ale se svými západními spojenci otevřeně podněcují a podporují agresívní plány Německé spolkové republiky přímo v našem sousedství. Agresívní síly v západním Německu již nezastřeně vytyčily požadavky úplné militarizace země a využívají zostření mezinárodního napětí k rychlejšímu uskutečňování svých hazardních plánů.

Vláda NSR provádí politiku revanše a násilné revize hranic. Pokusy tuto skutečnost popírat nemohou nikoho přesvědčit a nebezpečný stav horečného zbrojení není možné protahovat do nekonečna.

Proto tak historický význam pro osud lidstva má program všeobecného a úplného odzbrojení pod přísnou mezinárodní kontrolou, který byl předložen Sovětským svazem. Dosáhnout jeho uskutečnění je cílem boje pokrokových lidí na celém světě. Vždyť v tomto boji se jedná o samotnou existenci lidstva. Československý lid a jeho vláda proto návrhy SSSR na všeobecné a úplné odzbrojení plně a bezvýhradně podporují.

Imperialisté ve snaze změnit poměr sil ve světě se pokoušejí udržet svoji nadvládu v Asii, Africe a Latinské Americe. Čím více se zmenšuje jejich panství, tím větší je jejich zuřivost. Boj národů za sebeurčení, podporovaný pokrokovým lidstvem na celém světě, však nemůže být zastaven. A je hanbou našeho století, že ještě milióny lidí úpí v koloniálním područí. Koloniální národy se však nesmiřují se svým postavením, a osvobozovací boj koloniálních národů je jedním z nejdůležitějších jevů naší epochy. Národy Afriky stále rozhodněji vystupují proti kolonizátorům.

Vláda i lid Československé socialistické republiky jejich boj plně podporují. Naše sympatie vyplývají z trpké zkušenosti, které jsme nabyli v těžkých dobách hitlerovské okupace. Koloniální národy se mohou spolehnout, že mají v ČSSR, tak jako v celém socialistickém táboře své upřímné přátelé.

I když jsou dny kolonialismu sečteny, stále ještě existuje jeho nebezpečí v nových rafinovanějších formách. Proto burcování bdělosti světové veřejnosti proti novým formám světového kolonialismu nabývá stále větší důležitosti. ČSSR pomáhá v rámci svých možností státům Afriky, jako je Guinea, Ghana, Mali aj., položit první základy industrializace jejich zemí. Na základě dohod vysílá své techniky, geology, kulturní pracovníky apod. do těchto zemí.

Pomoc naší země je sledována nezištným cílem, směřujícím k rozkvětu země a blahu lidí těchto národů. Jsme toho názoru, že je věcí lidu každé země rozhodnout, jakou cestou půjde, aby vedle své státní nezávislosti dosáhl i plnou nezávislost hospodářskou.

Stejně tak přispíváme svou pomocí národům jihovýchodní Asie, v Indii, Indonésii a v jiných velkých oblastech, kde nebyly dosud využity velké a bohaté přírodní zdroje. Podporujeme tak oprávněné snahy těchto zemí co nejdříve likvidovat pozůstatky kolonialismu. (Řízení schůze převzal předseda NS Fierlinger.)

Československá socialistická republika na základě mírového soužití usiluje o přátelské vztahy mezi všemi zeměmi. Právě na dnešním zasedání budeme projednávat Smlouvu o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Kambodžským královstvím. Tato smlouva byla podepsána u příležitosti návštěvy šéfa Kambodžského státu prince Sihanuka, jehož snahy zachovat přes provokace SEATO vedené USA politiku aktivní neutrality své země, se plně osvědčily. Československo se plně staví za návrh prince Sihanuka, aby bylo skončeno s intervencí v Laosu, vedenou jižními sousedy a přímo USA. Budeme podporovat každé mezinárodní jednání, které by mohlo zajistit neutralitu této země, aby se nestala obětí agresívních plánů bloku SEATO.

Na území Latinské Ameriky se američtí imperialisté snaží zastrašit kubánský lid výhrůžkami a provokacemi. Ten však pevně stojí za výsledky své lidové revoluce a je podporován pokrokovým lidstvem celého světa, Latinské Ameriky nevyjímaje. Hrdinný lid Kuby se může spoléhat na přátelství našeho lidu i na to, že jeho zájmy budeme důsledně hájit v USA, které s Kubou přerušily diplomatické styky.

Nesmírné změny v poměru sil ve světě ukazuje dnešní situace v Kongu, Alžírsku i Laosu. Dříve si nebylo možno představit, že by tyto země mohly čelit takovým mocnostem jako USA s jeho ozbrojenými partnery, ať již v blocích Evropy nebo Asie. A přece imperialistické intriky v Laosu jsou stejně bezvýsledné jako spiknutí proti Kongu, jako válka v Alžírsku.

Mohutné lidové hnutí národů za mír, svobodu a demokracii dosáhlo velkého rozmachu. Velké stávkové boje otřásají kapitalismem. Na příklad již po několik týdnů bojuje dělnická třída společně s pracujícími Belgie proti návrhu zákona o úsporných opatřeních. Tento návrh je, jak známo, útokem na životní úroveň belgického lidu, na jehož úkor má být dosaženo rovnováhy pasívního státního rozpočtu.

To vše dokazuje, že v historickém boji mezi světem socialismu a kapitalismu síly socialismu, míru a pokroku se stávají ještě silnějšími a světová kapitalistická soustava je v úpadku a rozkladu, jak to analyzuje prohlášení komunistických a dělnických stran. Prohlášení a výzva k národům, která byla nadšeně přijata naším lidem, se stane mobilizující silou za mír a spolupráci mezi národy.

Soudružky a soudruzi poslanci! Rozpočtové položky prvního roku naší třetí pětiletky budeme uskutečňovat v činy v období, kdy "hlavní charakteristický rys naší doby spočívá v tom, že světová socialistická soustava se stává rozhodujícím faktorem v rozvoji lidské společnosti."

Československá socialistická republika má uprostřed socialistického systému, v bratrské spolupráci zemí socialistického tábora, jehož předvojem je SSSR, svůj nemalý úkol. Úkol, který odpovídá autoritě naší země, které se těší ve světě, a který nám určuje také odpovědnost dělnické třídě celého světa.

V našem rozpočtu je vydáno v letošním roce celých 51,1 % na další rozvoj výroby. Zapamatujte si zejména, pánové na Západě, číslo přes 57 miliard 222 miliónů Kčs, které vytvoří náš lid a bude sloužit k tomu, aby naše hospodářství bylo ještě silnější, abychom tak svým podílem přispěli k úplnému vítězství socialismu ve světě, které, ať si to někdo přeje nebo ne, je nevyhnutelné. Vždyť v USA, v zemi největšího mezinárodního vykořisťovatele, kterým je americký imperialismus, za dobu 9 let, v letech 1950-1959, vzrostl státní dluh o 34 miliardy dolarů. Proč tomu tak je, ukazuje skutečnost, že jen vojenské výdaje v této době vzrostly tři a půlkrát.

Skladba našeho státního rozpočtu ukazuje jasně i na jeho lidový charakter. 37,9 % výdajů státního rozpočtu je určeno na kulturní a sociální opatření. Tato položka státního rozpočtu představuje další zvýšenou lékařskou péči zejména v prevenci, o které se lidu i ve vyspělých kapitalistických zemích nemůže snít. Neboť tam, jak známo, zdraví záleží na množství peněz, které může být zaplaceno soukromým lékařům, podle zásady, nemá-li nemocný peníze, nemůže mít zdraví.

Znamená zajištění ve stáří, zvýšení vzdělání lidu, široký rozmach kultury. V západních kapitalistických zemích je tomu ve státních rozpočtech nejen obráceně, ale tam je kultura vyráběna soukromými společnostmi a monopoly k obrazu svému, tj. zamlčuje příčiny nezaměstnanosti, bídy, rasové diskriminace, národnostní nesnášenlivosti a válek. Vychovává v lidech strach, zbabělost a nadřazenost. Kape jed již do dětských duší ve školních učebnicích, jak nám ukazují příklady z NSR, kde děti jsou vychovávány v duchu nacismu a revanšismu.

V naší zemi nejdou výsledky práce do kapes jednotlivců, ale jsou spravedlivě rozdělovány pro další rozvoj jeho životní a kulturní úrovně. Náš rozpočet je rozpočtem lidovým, jeho položky slouží zájmům a potřebám lidu. Náš pracující lid přispívá do státního rozpočtu ve formě daní 10 %, zatím co rozpočet jako celek slouží výhradně jeho zájmům. V kapitalistických zemích pracující přispívají 70-80 % v příjmech státních rozpočtů, zatím co celá skladba vydání slouží vládnoucí třídě, zejména zbrojení.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Síla našeho národního hospodářství, politická jednota naší země, to je pevné zázemí naší zahraniční politiky, to jsou další předpoklady k úspěšnému plnění úkolů Československé socialistické republiky při uskutečňování zásad mírového soužití, pro upevňování světového míru a přátelství mezi národy.

Položky našeho státního rozpočtu budou realizovány pro rozkvět naší vlasti a tím pro upevnění světového míru. Letošní rok je rokem 40. výročí založení KSČ, která vždy vedla náš lid v boji proti kapitálu, za zvýšení blahobytu svého národa, vychovávala jej k internacionalismu, k boji proti imperialismu, k lásce a přátelství k vykořisťovaným.

Splnění čísel státního rozpočtu bude tedy příspěvkem naší země k dalšímu kroku v rozhodující etapě rozvoje socialistického systému, k míru a štěstí všeho lidstva. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Do rozpravy se již nikdo nehlásí, je tedy skončena.

Dávám nyní zpravodaji slovo k doslovu.

Zpravodajca podpredseda NZ Valo: Súdružky a súdruhovia!

V rozprave o štátnom rozpočte na rok 1961 bola demonstrovaná jednota a súhlas s navrhovaným rozpočtom. Ako z rozpravy vyznelo, uvedomujeme si všetci veľkosť úkolov, ktoré nám vyplývajú zo štátneho rozpočtu na rok 1961. Splníme tieto úkoly, ak budeme mobilizovať všetok náš ľud do činorodej práce.

Doporučujeme menom výboru pre plán a rozpočet štátny rozpočet ČSSR na rok 1961 Národnému zhromaždeniu ku schváleniu tak, ako bol výborom pre plán a rozpočet predložený.

Předseda Fierlinger: Přistoupíme k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat o celém vládním návrhu rozpočtového zákona a o státním rozpočtu na rok 1961, který je obsažen v přílohách 1 a 2 k tomuto zákonu, najednou podle předložené písemné zprávy výboru pro plán a rozpočet.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP