Středa 18. ledna 1961

Dokonce v našem Jihomoravském kraji se vyskytly i takové případy, kdy základní prostředky spravované národními výbory a organizacemi jimi řízenými, právě z důvodů nedostatečné evidence byly využívány soukromníky bez náhrady a dokonce přivlastňovány. Takové závady v evidenci mnohdy končí i nepříjemnými následky pro toho, kdo zanedbal péči řádného socialistického hospodáře.

Nedostatkům v hospodaření zabrání národní výbory také rozborovou a kontrolní činností, řádně a včas prováděnou. V současné době prováděné komplexní rozbory pomohou zhodnotit celou činnost národních výborů na hospodářském i kulturním úseku za široké účasti občanů. Bude ovšem třeba provádět vhodná operativní opatření k dalšímu vzestupu produktivity práce, k zajištění hospodárnosti na základě maximálního využití všech vlastních zdrojů národních výborů a jimi řízených podniků.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Komunistická strana Československa a vláda ČSSR soustavně vede národní výbory k tomu, aby vytvářely podmínky pro posílení účasti všech pracujících na řízení hospodářství národních výborů. Jsme si vědomi, že nové se zpravidla nerodí bez obtíží. Bez obtíží se neprosazuje ani to, aby hospodářskou a kulturní politiku v obvodu národních výborů prováděly volené orgány. Zvyk z dřívějška - rozhodovat v užším kolektivu funkcionářů - dnes působí jako brzda, zejména při dalším rozvíjení práce komisí. Je však poctivou snahou hledat nové cesty a metody ke zkvalitnění práce národních výborů a odstranění jakékoliv formálnosti.

O tom svědčí například příprava a průběh zasedání pléna Okresního národního výboru v Hodoníně, kde v listopadu projednávali splnění zemědělské pětiletky za 4 roky. Zasedání okresního národního výboru bylo dvoudenní. První den byl přednesen referát, ale rozprava se konala až na druhý den. Po hlavním referátu byli poslanci ONV rozděleni do 13 skupin, a odpoledne se rozjeli do některých obcí okresu, aby si tam ověřili, jak jsou JZD připravena na nástup do třetí pětiletky a to přímo v diskusi na pracovištích a večer pak na schůzích aktivů. Druhý den pak pokračovalo zasedání ONV diskusí, která byla bohatá, věcná a také kritická a poslanci ONV přinesli řadu podnětů, které se promítly do plánů další činnosti ONV a způsobu řízení místních národních výborů.

Tento příklad uvádím proto, abych ukázal na jednu z možných metod práce národních výborů, kde se znovu prokázalo, že vždy a všude je nutno hledat příležitost a radit se s lidmi.

Tedy ne plané schůzování a jiné projevy formálního přístupu, ale skutečná a rozhodující role pracujících při řízení hospodářské a kulturní výstavby má být charakteristická pro všechny národní výbory.

Přes kladné výsledky činnosti národních výborů nepodařilo se však dosud odstranit některé vážné nedostatky, které nepříznivě působí na práci národních výborů, jako například to, že plenární zasedání národních výborů nejsou řádně připravována, neopírají se ve své přípravě o komise národních výborů a zkušenosti všech občanů, které by měli získávat poslanci národních výborů ve styku s voliči. Rady některých národních výborů nedoceňují novou úlohu komisí jako iniciativních výkonných a kontrolních orgánů a v některých případech rady národních výborů nahražují svými rozhodnutími komise.

Aktivní účast občanů a využívání jejich tvůrčí iniciativy při rozhodování hospodářských otázek, při sestavování plánu a rozpočtu i kontrole jejich plnění je zárukou úspěšného hospodaření. To předpokládá v současné době připravit řádné plenární zasedání národních výborů, která budou projednávat plán rozvoje a rozpočet územních celků, které spravují.

Národní výbory musí jako hlavní organizační činitel celého našeho života představovat správu společnosti prováděnou doslova všemi občany. To bude znamenat zdesateronásobení jejich síly a zároveň tvořit stěžejní součást při rozvíjení naší socialistické státnosti směrem ke komunistické samosprávě.

Rozvržení výdajů státního rozpočtu na rok 1961, který dnes projednáváme, dokumentuje opravdu mírové úsilí našeho pracujícího lidu a proto také budeme všichni poslanci jistě pro něj hlasovat. (Potlesk.)

Místopředseda NS Pospíšil: Dávám slovo poslanci Jaromíru Kubánkovi.

Posl. Jaromír Kubánek: Soudružky a soudruzi poslanci!

Projednávání rozpočtu je příležitostí poslanců Národního shromáždění i národních výborů všech stupňů zamyslet se, jak jsme účelně využili peněz, určených pro rozvoj hospodářství v minulém roce a posoudit, zda částky uvedené do rozpočtu na rok 1961 jsou v souladu s výrobními úkoly, které si dáváme v prvním roce naší třetí pětiletky.

Částka 10 miliard 4 miliónů korun přidělená rozpočtem pro rozvoj zemědělské výroby je rozdělena pro účely zvlášť potřebné k úspěšnému hospodaření a tato čísla nejlépe vyjadřují péči vlády o naše zemědělství v současné době. Ve sněmovním archivu se dočtete, že v letech 1931-1936 bylo průměrně ročně přidělováno na celou kapitolu ministerstva zemědělství 220 miliónů korun a z toho ještě bylo určeno 35 miliónů na chov koní, hlavně pro feudální pány a statkáře. Tehdejší politice odpovídal také život drobných a středních rolníků na našich vesnicích, kde často rolník při různých pracích v pantoflích, zástěře nebo bos zachraňoval nejnutnější potřeby pro svoji rodinu. Stejně tak jeho obydlí, světnička s primitivním nábytkem, lavicí okolo kamen, stolem se dvěma židlemi, který se dědil z pokolení na pokolení. Pracovní den byl téměř bez omezení bídnou odměnou za práci. Tyto poměry patří nenávratně minulosti.

Náš rozpočet je úzce spjat s ročním plánem výroby. Můžeme to říci tak, že v celkové bilanci státu je rozpočet na stránce dal a výroba na stránce má dáti. To znamená, že zemědělská výroba - významný úsek našeho hospodářství, musí být řízena tak, aby v průběhu hospodářského roku dosáhla vyšších výrobních výsledků, než si dnes dávají jednotná zemědělská družstva pro svůj celoroční plán. Že to možné je, ukazuje závazkové hnutí v rámci soutěže splnit pětiletku za 4 roky.

JZD Přátelství na okrese Pardubice zpracovalo výhledový plán na rok 1961 a zároveň závazek dosáhnout hektarových výnosů za dva až tři roky, mléko a maso splnit v objemu za 41/2 roku, a ukládá si celkové překročení prodeje výrobků do státních fondů, plánovaných v třetí pětiletce na 110-120 %. Technicko-organizační opatření počítají se zlepšením agrotechniky, zúrodňováním půdy, s bojem proti plevelům a škůdcům, s použitím výkonných odrůd osiv a sádí, s novou technologií rostlinné i živočišné výrobě, se zvýšenou péčí o louky a meziplodiny a s přípravou mechanizace a školení. Tato všechna opatření jsou zpracována v dílčích plánech až na pracoviště, takže jsou úkoly propočítány až na každou dojnici s přiměřenou užitkovostí, na každou prasnici, takže každá soudružka, která má na starosti tuto část živočišné výroby, zná své úkoly a je přesvědčena o tom, že svůj závazek splní. Takto důkladně zpracovaný plán je prakticky konkrétní návod jednání každého technika nebo i družstevníka pro celý letošní rok.

V současné době probíhá vylepšování tohoto lánu. Družstevníci přicházejí s novými podněty. Tři a půl kubického metru kompostu na jeden hektar zemědělské půdy, podle názoru družstevníků nestačí pro vysoké hektarové výnosy. Proto družstvo Přátelství původní plán výroby kompostů doplňuje tím, že bude ustavena zvláštní tříčlenná skupina, která bude mít k dispozici 4 vozy k dennímu odvozu hnoje z každé stáje, jeden traktor dopravní a jeden traktor s nakladačem. Recept na složení kompostů bude doporučovat a schvalovat samo představenstvo. Pro skupinu jsou navrženy až 25 % prémie při vysoké kvalitě kompostů. Již nyní se začínají dělat rychlokomposty pro jarní hnojení. Plán kompostu je postupně ročně zvyšuje až na 5 m3 na jeden hektar zemědělské půdy, tj. celkem 4000 m3. Podobně fekální vůz bude ve stálém provozu pro hnojení močůvkou, pro provádění kultivace močůvkovačem, pro prolévání kompostů a tak podobně. K cukrovce nebo ke kukuřici bude družstvo provádět přístřik komposty na jaře před kultivací, aby mladé rostlinky byly dobře vyživovány, rychle rostly, brzy vytvořily bujné vyrovnané porosty, které nebudou trpět suchem. "Nám to růst musí, i kdyby nechtělo", říká parta družstevníků, která tento návrh představenstvu předložila. Družstevníci mě požádali, abych se přičinil, aby bylo víc strojů pro překopávání a rozhazování kompostu a pokud možno aby i dosavadní finanční podpory pro stavbu kompostu byly zachovány.

Druhou velkou starostí družstevníků je zabezpečit dostatek krmiv s vysokým obsahem stravitelných bílkovin. Loňského roku se osvědčila dvoufázová sklizeň na 18 ha ječmene s podsevem jetele. Sláma i s jetelem byla dobře usušená, sklizená, a má dnes vyšší krmnou hodnotu než luční seno. Druhá seč strnišťáků na 8 ha ploše byla z poloviny zesilážována s kukuřicí a pařenými bramborami. Z 10 ha byl jetel sklizen za nepříznivého deštivého počasí a byl svážen často značně vlhký, usušen pomocí ventilátorů vháněným studeným vzduchem. Seno ve stodole krásné doschlo, dnes voní jako koření a zootechnik říká: "Dvě kila tohoto sena má vyšší krmnou hodnotu, než 5 kilo sena usušeného starým způsobem." Proto již nyní se probourává zeď dalších přístodůlků, budují se rošty a tři ventilátory budou pojízdné, aby mohly být na nejvíce místech použity. "Deštivé počasí v senoseči nám neublíží, říká předseda, "a budeme sekat mladou šťavnatou píci o vysoké krmné hodnotě a touto metodou ji bezpečně beze zbytku sklidíme."

Jednotné zemědělské družstvo Přátelství přejde letošního roku na peněžní odměnu za práci. Přestože v družstvu není v dostatečné výši vytvořen zajišťovací fond, je možné dát souhlas k finanční odměně. Družstvo se nevyprodalo u příležitosti skončení hospodářského roku. Má zajištěný plynulý prodej zemědělských výrobků a tím i potřebu provozních peněz. Jsou připravena k prodeji jatečná prasata, býčci z rychlovýkrmny, bude zde denní příjem za mléko a později i tržby za zeleninu ze skleníku a pařenišť. V prvním pololetí v CVP se počítá s režií 650 000 Kčs a s tržbou 780 000 Kčs. Spolu s provozním úvěrem je zde ještě 130 000 Kčs finanční rezerva. Odměna za splnění normy je stanovena 18 Kčs plus 10-15 % prémie. Při dobrém hospodaření a převyplnění plánu bude přebytek rozdělen, polovina jako odměna členům za práci a druhá polovina na posílení fondů družstva.

Družstevníci si vytvořili podmínky pro sociální zabezpečení. Je navrženo 70 % nemocenského z průměrného výdělku, 4 měsíce placená mateřská dovolená, podpora členům při studiu, placená řádná dovolená, příplatek na děti jako v průmyslu a jednorázová pomoc u příležitosti svatby nebo křtin 500 korun, rovněž tak při úmrtí 500 korun pohřebného. Přestárlí družstevníci dostanou ke svému důchodu peněžnímu zdarma naturálie a živobytí. Pro rodiny mladých družstevníků je založen bytový fond s počátečním vkladem 40 000 Kčs. Těchto sociálních opatření si družstevníci mimořádně váží, mají pocit existeční jistoty a proto souhlasí se zrušením záhumenků.

Vedle těchto JZD, která svědomitě zajišťují výrobní úkoly v letošním roce, jsou ještě družstva taková, která podceňují význam hesla strany "Splnit pětiletku za 4 roky". JZD Kříčeň patří do první výrobní oblasti a řadí se mezi družstva, která v loňském roce vysoko převyplnila plán ve všech produktech. V družstvu je vypracován závazek splnění 5LP za 4 roky a byl odeslán na okresní národní výbor 22. 12. 1960. S družstevníky však nebyl důkladně projednán dodnes. "Na projednávání není čas", říká předseda. Pravá příčina je v tom, že zootechnik a agronom se na zpracování málo podíleli, nejsou přesvědčeni o splnitelnosti závazku a bojí se starostí, které při zvýšení zemědělské výroby na ně čekají. Závazek byl zpracován aktivistou ONV, zootechnikem s. Ostatkem a předsedou s. Štěrbou. Byla to jistě velká práce a je třeba oba soudruhy pochválit. Ovšem samotné zpracování závazku nestačí. Organizace strany nesouhlasila na své schůzi s odkládáním projednávání závazků s každým družstevníkem. Členové správně ukazovali, že je nutné pochválit a vyjádřit vděk družstevníkům, kteří se minulého roku zasloužili o dobré výsledky hospodaření. Vyšší úkoly, to znamená rozmnožit počet těchto svědomitých pracovníků v družstvu. Musíme vytvořit nové výrobní prostředí, dokonalejší formy práce a proto i nové myšlení těch, kteří budou odpovědni za plnění úkolu. Právě projednávání této zvýšené výroby je velkou příležitostí k vytvoření lepšího soudružského soužití, k odstraňování netečnosti ke společným starostem, k omezení úzkých osobních, sobeckých a zištných zájmů. Tam, kde jsou přijaty smělé splnitelné úkoly, důkladně projednány a podloženy příslušným závazkem osobním, tam se práce stává hrdinstvím a v novém výrobním prostředí rodí se nový člověk. V JZD Kříčeň závazek proto důkladně projednán bude a tím budou i vytvořeny podmínky pro splnění závazku. Věříme, že družstvo i v letošním roce má předpoklady umístit se na čestném místě v soutěži splnění pětiletého plánu ve zkrácené době.

Překročit výrobu v třetí pětiletce v rámci celého okresu a i Východočeského kraje nebude snadná práce. Zvýšenými úkoly vzniká mnoho různých nesnází a starostí a proto bude nutno družstvům poskytovat dobrou radu nebo i rychlé rozhodnutí, a to ne od stolu, ale přímo na místě výroby. Počet návštěv na ONV roste. Někteří funkcionáři z vesnic dojíždějí na okres z daleka a když přijedou, někdy slyší třeba: "Dnes není úřední den, musíte přijít jindy, příslušný referent není přítomen, je nás zde nyní málo, práce je mnoho, jste sami rozumní, zvýšili jsme pravomoc, poraďte si, máte na obci schopné funkcionáře" a tak podobně.

Omezení počtu návštěv a úzké spojení družstev s okresními národními výbory je nutné a může je vyřešit dobře řízený, z odpovědných soudruhů ustavený aktiv funkcionářů, kteří svou práci neomezí jen na jednání s předsedou družstva nebo zootechnikem, nebo jen na schůze v radách MNV nebo představenstvech JZD, ale seznámí se důkladně se stavem výroby, výrobními podmínkami, ověří si jak jsou usnesení prováděna v praxi a na základě těchto poznatků potom aktivisté poradí, pomohou nebo zprostředkují potřebné na příslušných orgánech nebo hospodářských organizacích.

Vyřizování potřeb družstva není lehká věc ani u podniků a zařízení, která mají uloženou pomoc v náplni své práce, jako kupříkladu Krajský podnik zemědělských a lesních maliorací, KPUS nebo Okresní zemědělské projekční středisko, STS, Agrotechna, Mlékárna, Výkupní závod, Obchod ovocem a zeleninou, Plemenářská stanice, Podniky na výrobu zemědělských strojů, Spotřební družstva Jednoty, tuto pomoc někdy poskytují neradi a neochotně. Mám na mysli kupříkladu zorganizování využití maximálního množství odrůd, osiv a sádí s vysokými hektarovými výnosy a poskytnutí jich v nejširší míře pro všechna družstva v rámci okresu, nebo přednostní odběr nebo i prodej selat slabým družstvům. Výkup chovných jalovic vhodných pro doplnění stavu v jiném družstvu, provedení rychlého a účinného postřiku ve vhodnou dobu k hubení škůdců anebo plevelů, přidělování materiálů na stavby z nejbližších vzdáleností, nebo sehnat součástku, rychle poradit, jak poruchu odstranit i když součástka hned k dispozici není, nebo pomoci opatřit nutné vybavení opravářské dílny JZD, zajistit občerstvení při práci, nebo návštěva inseminátora, veterináře, měla by být příležitostí k jednání i k výchově lidí ve stájích. Mám zkušenosti, že často se podobné věci vyřizují z hlediska ulehčení práce nebo prospěchu vlastního podniku. Odpověď soudruhů v těchto zařízeních - "nemůžeme vyhovět, nemáme, musíme plnit plán, chybí nám materiál, máme málo lidí" apod. - je častá.

Jsou soudružky a soudruzi, skutečně tyto podniky ohroženy v plnění plánu nebo finančním rozpočtu, když budou ochotněji a účinněji pomáhat zemědělské výrobě? Vždyť řada podniků průmyslových obětavě pomáhá a podporuje výrobu v JZD, a jejich hlavní ukazatele výroby ohroženy nejsou a plán se plní.

Východočeské chemické závody n. p., v našem okrese, kde ředitelem závodu je soudruh Vojtas, člen ÚV KSČ, sám chodí do obcí na schůze strany, MNV i JZD. Další technici po jeho příkladu znají výrobní podmínky i potíže, které v družstvech jsou, a proto družstvům účinně pomáhají. Tak kupříkladu prohloubili a vyčistili 6300 m melioračních koster. Zpracovali projekty odvodnění a závlah na 54 hektarech. Svazáci závodu založili 600 m3 kompostu, po pracovní směně smontovali polní mlat z ocelové konstrukce, postavili 10 T bud pro prasnice, parta elektrikářů po práci provedla úplnou elektroinstalaci 4 kravínů, technici a údržbáři vyrobili prototyp velkoprostorového vozu pro sklizeň sena a slámy při dvoufázové sklizni nebo k odvozu siláže od silážního kombajnu. Tyto vozy vyrábějí z vlastního odpadního materiálu a ve výrobě pokračují pro ostatní družstva. Nyní strojaři pracují na plánech pro konstrukci rozmetadla chlévské mrvy. Závod zapůjčil pro zemní úpravy vlastní stroje jako buldozery, nakladače, bagr, traktory s vlekem. Soudruzi se stávají novátory v používání trhavin k zemním pracím. Dělají se zkoušky s hloubením příkopu, jamek pro sázení stromů a v poslední době se zkouší použití trhaviny k přehazování kompostu. Bylo by to nejrychlejší a nejlacinější. Načechraná hromada kompostu je hned a pak už zbývá jenom upravit ji znova buldozerem nebo jiným mechanizačním prostředkem. Budeme spolupracovat s ČSAZV, jak tuto metodu zdokonalit. Kolektiv brigády socialistické práce v závodě ve zkráceném termínu vyzkoušel v poloprovozu výrobu kombinovaných hnojiv. Nyní se zkoumá výroba speciálních hnojiv pro zeleninu, zvláštní hnojiva pro tabák, víno, květiny apod. Dělníci říkají: "Chtěli bychom od JZD, aby rychle byla tato hnojiva prověřena v praxi a aby nám soudruzi řekli, jestli to, co připravujeme je dobré, abychom mohli brzo vyrábět ve velkém pro širokou praxi." Z uvedeného příkladu je zřejmé, že pomoc zemědělství je považována za vážnou věc, jako o vlastní závod. Takže kupříkladu ekonomové, mechanizátoři, stavbaři, vodohospodáři, chemici, dělníci apod., si dělají starost nejen s plněním plánu vlastního závodu, ale i s dobrým hospodařením patronátních družstev. Proč je v tomto závodě takové nadšení pro pomoc zemědělské výrobě, a každý pomáhá rád a nikoho to neobtějžuje? Je to proto, soudružky a soudruzi, že na závodě je dobrá politická práce, soudruzi si dovedou představit, že když využijeme veškerou půdu a na každém hektaru zvýšíme výnosy, že vytvoříme další veliké hodnoty, které jsou podmínkou pro naši rychlou cestu vpřed.

Nejsou u nás samy takové příklady pomoci. Myslím, že budete souhlasit, když při této příležitosti výjádřím upřímný dík a uznání za tuto obětavou práci všem pracovníkům ve všech podnicích v naší republice, kteří správně chápou výzvu naší strany, že zvýšení zemědělské výroby, má-li být úspěšně plněno, musí být úkolem celonárodním.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP