Středa 18. ledna 1961

Zvýšené nároky sa kladú tiež na výrobu spotrebných tovarov, rozvoj platených služieb a na riadenie obchodu. Výroba i obchod majú hlbšie skúmať a lepšie predvídať zložité problémy rastu životnej úrovne a jej kvalitatívne zmeny. Majú na základe systematického prieskumu potrieb obyvateľstva dobre znať nielen potreby súčasné, ale vedieť správne určiť aj budúci vývoj a vo vzájomnej úzkej spolupráci majú tieto poznatky preverovať a v predstihu zabezpečovať. Tieto úlohy majú riešiť nielen podľa globálnych a percentuálnych ukazovateľov, ale aj v žiadúcej štruktúre a kvalite.

Zvýšená právomoc národných výborov vyžaduje, aby za pomoci bilancií príjmov a výdavkov obyvateľstva, na základe konkrétnych znalostí potrieb občanov a s využitím skúseností finančných orgánov zodopovedne riadili plynulé zásobovanie obyvateľstva, zlepšovali prácu obchodu, reštaurácií a služieb.

Niektoré národné výbory vyvíjajú už plánovité úsilie za účasti občanov o zlepšenie práce obchodu a o lepšie uspokojovanie potrieb občanov službami. Spolu so spoločenskými organizáciami za tvorivej účasti pracujúcich vypracovávajú dokumenty o rozvoji služieb v svojom obvode. Akú veľkú a zodpovednú úlohu majú zvládnúť národné výbory, to vidíme aj z toho, že napríklad len na Oravskej priehrade a na Priehrade mládeže do roku 1965 len počet výletov rekreantov na lodiach vzrastie na 230 000. V roku 1953 navštívilo naše pamätné miesta 1 200 000 osôb a v roku 1959 už 5 000 000 osôb. Tieto čísla ukazujú, ako sa zvyšuje zodpovednosť národných výborov za riadne ubytovanie a stravovanie, ako aj za kultúrne prostredie a hygienicko-zdravotnícke opatrenia.

Nedostatočné tempo rozvoja služieb je ešte zhoršované zdražovaním a nekvalitnými prácami.

Národné výbory dosiaľ málo využívajú svoju zvýšenú právomoc pri stanovení cien služieb a pri kontrole, aby ceny neboli zneužívané.

Ceny za opravy sa účtujú podľa celoštátnych cenníkov alebo celoštátne platných zásad kalkulácie pri individuálnej tvorbe cien priamo podnikom. Pri stanovení cien opráv v závade sa vychádza z 5 % rentability a 3 % dane z výkonov. U opráv účtovaných podľa celoštátnych cenníkov podniky môžu dosahovať znižovaním nákladov i vyššiu rentabilitu pri nezmenených cenách. Národné výbory za aktívnej účasti všetkých občanov nemajú pripustiť, aby došlo k porušovaniu týchto zásad, k predražovaniu, najmä nemajú trpieť, aby podniky jednotlivé položky zvyšovali nepravdivými údajmi a aby pri opravách v bytoch hodinové zúčtovacie sadzby zneužívali.

V roku 1961 činia rozpočtové výdavky na školstvo, kultúru, zdravotníctvo, národné poistenie a bytové hospodárstvo 42 441 mil. Kčs.

Na školstvo a kultúru sa určuje 8325 mil. Kčs, t. j. viacej o 14,2 %. Z týchto veľkých prostriedkov 84,8 % je zverených národným výborom.

V duchu úsilia našej strany o výchovu socialistického človeka a dovŕšenie kultúrnej revolúcie hlavný podiel na raste výdavkov majú náklady na predĺženie povinnej školské dochádzky, na spojenie školy s praxou, na poskytovanie učebníc na školských pomôcok zadarmo, na zníženie poplatkov za stravovanie detí v jasliach a v materských školách, na ďalší rozvoj divadiel, kín, televízie, na osvetovú činnosť a ľudové školy umenia.

Na vysokých školách v tomto roku bude študovať 71 000 poslucháčov, t. j. o 9 % viacej. Z toho na Slovensku 23 000 poslucháčov. Okrem toho bude na vysokých školách študovať pri zamestnaní ešte 27 000 poslucháčov.

Užším spojením školy s praxou sa plánovite zvyšuje aj podiel závodov, jednotných roľníckych družstiev, Revolučného odborového hnutia a ostatných spoločenských organizácií a vedeckých inštitúcií na výchove.

Počet televízorov v tomto roku prekročí 1 000 000. Súčasne sa zvyšuje a neustále rastie počet návštevníkov divadiel, kín, výstav, prednášok a kultúrnych pamiatok. Potvrdzuje sa, že s rozvojom televízie spolu rastie aj počet návštevníkov divadiel, kín a koncertov, že za socializmu kultúra sa stáva majetkom všetkých a za tvorivej účasti všetkých sa bohato rozvíja. Ľudia sa učia socialisticky pracovať i socialisticky žiť. Už vyše 320 000 pracujúcich v brigádach socialistickej práce pod vedením komunistov uvedomele rozvíja ľudské úsilie o nový socialistický štýl života.

Výdavky na zdravotníctvo, nemocenské poistenie a sociálne zabezpečenie činia 27 432 mil. Kčs.

Na zdravotníctvo sa určuje 6330 mil. Kčs. Z toho národným výborom je zverených 97 %. Dnes už viac ako 90 % obyvateľov má nárok na bezplatné liečenie. V zdravotníckych strediskách je ošetrený každý občan priemerne raz mesačne. Na 550 obyvateľov pripadá dnes jeden lekár oproti 1.236 obyvateľom pred vojnou.

Výdavky na nemocenské poistenie činia 7712 mil. Kčs a sú viac ako šestnáťkrát vyššie než v kapitalistickom Československu.

Prídavky na deti, ktoré v prvej republike takmer neexistovali, činia v tomto roku 4300 mil. Kčs, t. j. o 31 % viacej než v roku l957. V tomto roku už 262 000 detí sa zúčastní pionierskej rekreácie.

Spoločným úsilím pracujúcich, odborových organizácií, zdravotníckych orgánov a vedenia podnikov klesla pracovná neschopnosť od roku 1955 z 5,22% na 4 %.

Na sociálne zabezpečenie sa určuje 13 390 mil. Kčs, t. j. o 9,5 % viacej. Počet dôchodkov od roku 1955 sa zvýšil z 1 944 000 na 2 297 000, t. j. o 18,2 %.

Súdruhovia a súdružky!

Víťazstvo socializmu v našej republike a historická skutočnosť že svetová socialistická sústava sa stáva rozhodujúcim činiteľom v rozvoji ľudskej spoločnosti, ukazujú veľkú prevahu socialistického zriadenia.

Sú preto dané všetky možnosti, aby sme si i naďalej vytyčovali smelé úlohy a tiež ich realizovali. Z uvedomenia si tejto možnosti a tiež nutnosti vyviera náš optimizmus tvorivej ľudskej sily.

Náš pracujúci ľud s pocitom vysokej zodpovednosti bude zabezpečovať plnenie všetkých úloh, pevne zomknutý okolo svojej strany, ktorá čtyridsať rokov správne ukazuje smer a - riadiac sa marxizmom-leninizmom - vidí ďaleko dopredu a bezpečne nás vedie k ďalším cieľom.

Vážené Národné zhromaždenie!

V mene vlády Československej socialistickej republiky navrhujem, aby Národné zhromaždenie schválilo návrh rozpočtového zákona a štátneho rozpočtu na rok 1961. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Děkuji soudruhu ministrovi za jeho projev. Přerušuji nyní schůzi na 15 minut.

(Schůze přerušena v 11 hod. 55 min. - opět zahájena ve 12 hod. 16 minut.)

Podpredseda NS dr. Kyselý (zvoní): Zahajujem prerušenú schôdzu Národného zhromaždenia.

Do rozpravy k prvému bodu poriadku sa prihlásili poslanci Houser, Klas, Josef Němec, Kríž, Zedník, Jaromír Kubánek, Dobiáš, Hollý a Leflerová.

Dávam slovo prvému prihlásenému rečníkovi poslanci Houserovi.

Posl. Houser: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Ve svých obvodech při návštěvách závodů, národních výborů i v každodenním styku s občany, v rušném shonu, který je kolem nás, máme příležitost ověřovat si výsledky politiky Komunistické strany Československa a vlády Československé socialistické republiky. Hovoříme s lidmi, oni říkají svoje názory, rady, kritizují věci, které se jim ještě nelibí, svěřují se se svými problémy. Je samozřejmé, že se velmi živě zajímají o plnění usnesení k zajištění růstu životní úrovně. Stejně jako v jiných krajích naší vlasti, je to i v našem Severomoravském kraji a nemůže to být jiné ani u nás na Valašsku, kde za posledních 15 let došlo v růstu životní úrovně k převratným změnám. V mém volebním obvodě na Rožnovsku to byla rozsáhlá výstavba Tesly a Gumáren v Zubří, která měla podstatný vliv na přeměnu chudé zemědělské oblasti v důležitý průmyslový okrsek. A lidé tam dobře vědí, proč se jim dnes žije daleko lépe než kdy v minulosti. Výstavba závodů přinesla nový život do hor, a nejinak je tomu i v ostatních krajích republiky, zvláště pak na Slovensku.

Soudružky a soudruzi poslanci, denně se setkávám mezi svými voliči s velkým zájmem o to, jak a co se bude stavět v okrese, v kraji, jak bude pamatováno na výstavbu ostravské rekreační oblasti v našich Beskydách, co bude s dalšími stavbami socialismu v celé republice. Jistě mi dáte za pravdu, že vystoupení s tématikou státního rozpočtu na jakékoliv schůzi v obvodě je vždy velmi přitažlivé. A je radostné, že naši pracující věnují pozornost rozmachu výrobních prostředků, zejména v našem Severomoravském kraji, který se v letošním roce bude podílet značným procentem na kapitole státního rozpočtu věnované investiční výstavbě.

Tak např. k nejvýznamnějším stavbám na úseku centralizované výstavby patří na Ostravsku rekonstrukce Železáren Bohumín, budování nového dolu v Paskově, moderní kyslíková konvertorová ocelárna ve Vítkovických železárnách, dostavba NHKG, dehtochemických závodů ve Val. Meziříčí, zahájení elektrifikace trati Hranice-Bohumín, přehrada na Morávce v Beskydech, významné meliorační dílo Šternberk-Bruntál-Jeseník a jiné stavby, které spolu s centralizovanou výstavbou národních výborů představují přes 4 miliardy Kčs. Rovněž vysoká částka je v r. 1961 věnována decentralizované investiční výstavbě. Investiční výstavba má zabezpečit další rozvoj výroby na podkladě nejmodernější techniky. Na dobrém plnění investic bude záviset úspěšný nástup v prvním roce pětiletého plánu.

V investiční výstavbě, o které bych chtěl pohovořit, je třeba soustředit zájem na její efektivnost a na dodržování, případně zkracování termínů uvádění kapacit do provozu. Při hodnocení uplynulého roku na úseku centralizované výstavby shledáváme značné nedostatky v plánu dokončování staveb. Tím je do značné míry narušena efektivnost výstavby. Týká se to také staveb v Severomoravském kraji. Nemůžeme být spokojeni s tím, jak je plnění plánu zajišťováno. V plánu centralizované výstavby v kraji není realizováno přes 356 mil. Kčs, z čehož největší výpadek je právě u hutí. l u centralizovaných investic národních výborů je výpadek 30 mil. Kčs. Jednou z příčin neplnění plánu u této výstavby je neujasněná koncepce jednotlivých resortů, která se odráží zejména v nedostatečném projekčním předstihu. Doba výstavby některých velkých investic činí u nás i 8 let, i více. Toto dlouhé trvání staveb si vynucuje zásadní změny koncepce, a to i několikrát během výstavby, se všemi důsledky ve změnách projektů a u objednávek technologického zařízení pro morální zastarání projektů. Tak například výstavba válcovny lehkých kovů investora Kovohutě Břidličná v Severomoravském kraji byla zahájena v r. 1951 rozpočtovou částkou 150 mil. Kčs. Během výstavby došlo k pěti změnám koncepce projektu a dnešní rozpočtová cena je vyšší než cena původní. Při všech těchto změnách byl také samozřejmě oddalován termín uvedení do provozu.

Ani stavební organizace nevěnují mnohdy prvořadou pozornost zajišťování centralizované výstavby. Je tomu např. i při výstavbě gumáren Rudý říjen v Zubří, v mém volebním obvodě. Prověrka KNV ukázala v mnoha případech malou spolupráci stavebních organizací s generálním projektantem při zpracování zadaného projektu. Stavební organizace přebírají od investorů často nedostatečně vypracovanou projektovou dokumentaci. Nejsou to však jenom projekční nedostatky, ale vznikají i skluzy v zásobování důležitých staveb stavebním materiálem, a zde především zámečnickými výrobky, dále jsou to nedostatky v přísunu pracovních sil na pracoviště. Dochází také k neplnění vládního usnesení o konzultování investičních akcí s odpovědnými orgány státní moci. Tato neujasněnost vede k rozporům mezi investory a národními výbory, kdy dochází k asanacím bytů, škol a přitom nejsou zajištěny náhradní objekty, ani finanční prostředky na jejich výstavbu a také ani potřebná stavební kapacita v předstihu. Na druhé straně některé okresní národní výbory nevěnují dostatečnou pozornost plnění centralizované výstavby na svém území. Okresní funkcionáři si musí uvědomit, že centralizovaná výstavba nemá jen význam celostátní, ale že je důležitou součástí rozvoje každého místa, města nebo okresu. Potom se stává, že ONV podle přísloví "bližší košile než kabát" se staví proti přesunu pracovních sil z decentralizovaných staveb na centralizované. Taková politika je krátkozraká a je třeba proti ní bojovat. Bylo by prospěšné, aby odpovědní funkcionáři našich okresních orgánů se pravidelně zúčastňovali kontrolních dnů centralizovaných staveb a tam společně s ostatními zainteresovanými složkami operativně odstraňovali nedostatky, brzdící dokončení objektu.

Také decentralizovaná výstavba, která je plánována v našem kraji miliardovými částkami, není bez závad, které především tkví v jakosti projektové přípravy. Proto všechny stavby bez řádné projektové dokumentace budou v našem kraji vyřazeny z plánu. Jde o zásadu, se kterou jistě budete všichni souhlasit, že každá nepřipravená stavba je drahá. Je mnohem lepší stavbu dobře připravit a pak rychle postavit bez těch obvyklých a mnohdy velmi těžko překonatelných obtíží. Tuto skutečnost si musí uvědomit všichni investoři a národní výbory.

Další závadou je velká rozestavěnost objektů. Byl-li například plán dokončení objektů obou druhů výstavby v kraji do 30. 10. splněn o něco více než 50 %, hovoří to o značných nedostatcích. Nepříznivé pro státní rozpočet je především to, že velká rozestavěnost způsobuje značnou roztříštěnost výrobních prostředků, velké ztráty na produtivitě, nákladech a materiálu. Neplněním plánu dochází ke skluzům, které odsunují jiné důležité akce. Jedním z rozšířených nešvarů je praxe, že se uplatňují investiční akce v určité hodnotě, ačkoliv jejich rozpočtová cena je někdy i dvojnásobkem v plánu uplatněné částky, a to jen proto, aby akce byla rozestavěna.

My se však můžeme v našem kraji pochlubit i významnými úspěchy v uvádění důležitých staveb do provozu, které již přinesly národnímu hospodářství velký přínos. Je kladným zjevem, že jde o investice na důležitém úseku metalurgie, jako kupříkladu aglomerační pás v Třinci, a na úseku dolů. Dobrým příkladem centralizované výstavby v kraji je uvedení moderního kamenouhelného dolu Suchá-Stonava do zkušebního provozu a jeho předání pravidelné těžbě k 1. 1. 1961, tj. 15 měsíců před termínem. Zvlášť potěšující je skutečnost, že při výstavbě bylo použito v nejširším měřítku u povrchových objektů pokrokových metod výstavby. Protože nám jde především o efektivnost výstavby, zmíním se o některých dobrých zkušenostech n. p. Výstavba Ostravsko-karvinských dolů. Jejich nejširší uplatnění v další výstavbě dolů přinese desítky miliónů korun úspor, jak tomu bylo i při výstavbě tohoto dolu. Při povrchové výstavbě dolu bylo důsledným použitím panelové technologie proti tradiční výstavbě docíleno materiálových úspor, např. 240 m3 řeziva, 500 000 cihel, 500 m3 malty, a hlavně pak se ušetřila těžká lidská práce v hodnotě asi 22 000 hodin tesařských a 8700 hodin vyzdívacích prací. Doba výstavby se zkrátila oproti tradiční výstavbě zhruba na polovinu. Také náklady u této, možno říci, prototypové stavby nejsou vyšší proti současným zvyklostem. To je jen začátek. Podle získaných zkušeností projektanti navrhují závazný konstrukční systém, zpracovávají katalog prvků prefabrikátů a ověřují jejich skladebnost tak, aby bylo možno téměř všechny panelové objekty dolů stavět z prefabrikátů. Dodavatel stavebních prací bude moci jen na 15 druzích forem vyrobit asi 140 druhů prefabrikovaných dílů. To zajišťuje objemovou variabilnost skladebnosti jednotlivých objektů. A zvláště důležité je to, že tím prakticky bude likvidována sezónnost stavebních prací při výstavbě dolů vůbec. Další vývoj zprůmyslnění výstavby bude zaměřen k zmenšování váhy prefabrikátů, k využití nových hmot, typických pro Ostravsko, a také nebude opomenuta otázka mechanizace a automatizace. Nedostatkem celého postupu je, že toto zprůmyslnění v ostravské oblasti je prováděno organizacemi ministerstva paliv a energetiky a přestože i ostatní dodavatelé stavebních prací Ostravska mají zájem o tento způsob výstavby, nenašla se dosud koordinující složka, která by mohla zajistit ještě lepší využití těchto zkušeností.

Nové metody, které jsem na tomto příkladu uváděl, znamenají, že pro rok 1961 je možno náklady hrubé stavby u výstavby dolů snížit o 8 %, což není pro další léta pětiletky snížení konečné. Projektant s. inž. Jar. Kolář z Báňských projektů Ostrava a soudruzi z výstavby OKD odvedli kus dobré práce. Byly to zejména kolektivy panelářů pod vedením s. Kielkowského a montážníků pod vedením s. Čepela, které soutěžily při výstavbě dolu o titul brigáda socialistické práce. Také technici Výstavby OKD se s. inž. Hvězdou se úspěšně vyrovnali s obtížnými úkoly. Neměli také snadnou cestu při prosazování nových metod výstavby. A jestliže výstavba investic v OKD dosahuje v ročním průměru téměř miliardy korun, je nutné a naléhavé, aby všichni zainteresovaní činitelé plně podporovali tento způsob stavby a uplatňovali jej při průmyslové výstavbě na území celé republiky.

Dovolte, abych uvedl ještě jeden příklad správného přístupu k investiční výstavbě. Ve Vsetíně, kde jsem působil v minulém volebním období, byla 1. 7. 1960 uvedena do provozu slévárna šedé litiny n. p. MEZ Vsetín o kapacitě cca 15 000 t jako centralizovaná výstavba. Řeklo by se: "stavba jako každá druhá, postavená na zelené louce". Soudruzi však vzhledem k úzkému profilu v litině přijali úkol uvést stavbu do provozu v kratším termínu než stanoví vyhláška 142/59, a to ke dni 1. 7. 1960, když s prvním výkopem bylo započato 1. 4. 1958. Byl to úkol velmi obtížný, protože s podobným typem slévárny, vybavené nejmodernější technikou, nebyly zkušenosti, byly velké potíže s dodávkami zahraničních dodavatelů, kterých bylo 6. Soudruzi z investičního oddělení podniku MEZ volili správnou cestu. Cestu, odpovídající tempu a duchu výstavby socialismu. Celé oddělení investic vedené s. Smělým vstoupilo do soutěže o titul brigády socialistické práce a na výzvu tohoto 12členného kolektivu se zapojila většina dodavatelů také do socialistické soutěže. Celé výstavbě pomohlo především to, že investor volil cestu úzké soudružské spolupráce s generálním projektantem Kovoprojektu Brno, gen. dodavatelem ZVIL v Plzni, dále s n. p. Sigma Hranice, EZ Brno, Transporta Chrudim, Vzduchotechnika Milevsko a s ostatními, jichž bylo 56, zejména však s Pozemními stavbami Gottwaldov, které stavbu prováděly. Iniciativně pomáhal zajišťovat materiál a zařízení, vyškrtl ze slovníku slova arbitráž, obezlička, byrokracie, a práce i za těžkých podmínek šla rychle kupředu. Mnoho by mohli hovořit soudruzi Smělý z MEZ, Grebík a Řezanina z Pozemních staveb Gottwaldov a mnoho jiných o tom, jak dobrý poměr k lidem a odpovědnost mezi jednotlivými kooperujícími firmami, důsledně uplatňovaná na kontrolních dnech, dovedly překonat potíže, takže litina 1. 7. 1960 tekla, stejně tak jako pracovala kovomodelárna již 1. 7. 1959 s tříměsíčním předstihem proti termínu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP