Úterý 12. července 1960

Posl. Šubrt: Vážené Národní shromáždění! Vážený soudruhu presidente! Soudružky a soudruzi poslanci!

Chtěl bych se ve svém diskusním příspěvku dotknout té části vládního prohlášení, která se zabývá investiční výstavbou.

Velkorysá investiční výstavba zajistila v uplynulém období přechodu od kapitalismu k socialismu vytvoření mohutné materiálně-technické základny socialismu, která je zdrojem naší ekonomické síly a růstu životní úrovně všeho našeho lidu.

Plánovité hospodaření našeho státu umožňuje každoročně dávat více na investice za současného růstu výdělků našich pracujících.

Tak tomu bude i v období třetího pětiletého plánu, jehož splnění vyžaduje další vzestup investiční výstavby v nebývalém rozsahu. Vždyť ve třetí pětiletce vynaložíme v národním hospodářství na investice 322 miliard Kčs, což znamená více, než bylo investováno za celé uplynulé období naší socialistické výstavby.

Náš lid tak vytvoří díla, která jasně potvrdí převahu socialistického společenského zřízení nad kapitalismem. Vytvoří tak svojí cílevědomou prací pevný základ nástupu ke komunistickým zítřkům.

Uvedení celé série parních velkoelektráren a tepláren a vodních elektráren na Vltavě a Váhu do provozu představuje další podstatné rozšiřování výroby elektrické energie. Výstavba tlakových plynáren a rozšíření plynárny ve Stalinových závodech zvýší možnost využití plynu v průmyslu i v domácnosti. V chemickém průmyslu vybudujeme řadu závodů na výrobu syntetického kaučuku, nových druhů umělých hmot, papíru a celulózy a na výrobu všech druhů umělých hnojiv.

Rozvoj zemědělství a přechod na zemědělskou velkovýrobu znamená vytvořit pro to podmínky pronikavým zvýšením technické úrovně strojů a zařízení, zkvalitněním technologických postupů a soustavným snižováním fyzické námahy. Proto je počítáno s rozsáhlými investicemi na zemědělskou výrobu i na výrobu zemědělských strojů a zařízení.

Mimořádnou pozornost věnujeme investicím v hutnictví, zvláště pak ohromnému dílu na Slovensku - Východoslovenským železárnám, jejichž výstavba je významná i pro industrializaci Slovenska. Hutě musí být spolehlivým dodavatelem hutních výrobků, které náš průmysl ve stále větším množství potřebuje. Tak velké úkoly nelze splnit bez pronikavého zvýšení technické a ekonomické úrovně metalurgického průmyslu.

Podobně je tomu ve strojírenských resortech, jejichž postavení v národním hospodářství je i nadále klíčové. Znamená to, že strojírenský průmysl bude muset rozvinout hromadnou, vysoce automatizovanou velkovýrobu strojů a zařízení i pro ostatní odvětví našeho národního hospodářství.

Zkvalitňováním provozního parku strojů a zařízení, nástupem k cílevědomé automatizaci a mechanizaci, vytvoříme podmínky pro další růst společenské produktivity práce, odstraňování tělesné dřiny, podmínky pro úsporu pracovních sil a pro snižování vlastních nákladů. Naše průmyslová i zemědělská výroba se tak vskutku dostane na základnu hromadné a sériové velkovýroby socialistické společnosti, jejímž jediným cílem je neustálý růst životní úrovně lidu.

Naše továrny a závody budou moci vyrábět za takových podmínek více, lépe a levněji než dosud.

Při tom ovšem nesmíme zapomenout ani na dokonalé využití plodů práce našeho pracujícího lidu. Nemůžeme si přece dovolit, aby byly např. nové, krásné automobily ničeny garážováním na dešti a sněhu, nemůžeme dovolit, aby mnohde investiční dodávky strojů a zařízení byly na stavbách špatně uskladněny a vlivem nepohod znehodnocovány.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat podílu strojních investic na celkových průmyslových investicích, kde podíl stavebních prací proti strojním investicím je ve většině případů předimenzován. Vždyť jsou to především stroje a zařízení, které zabezpečují nutný vzrůst výroby, kdežto budovy a stavby pouze vytvářejí podmínky pro práci dělníků a strojů.

Snižování stavebních prací v investiční výstavbě na nezbytné minimum, plné využití možností rekonstrukcí, obnov a modernizací při současném zavádění vícesměnného provozu, to jsou nejvhodnější prostředky k zajišťování nejvyšší ekonomické účinnosti při využívání nejpokrokovější techniky, komplexní mechanizace a automatizace.

Při zavádění moderní techniky a nových technologických postupů je potřebí opírat se o bohaté zkušenosti našich dělníků, mistrů a techniků, podporovat jejich iniciativu a rozvíjet široké novátorské a zlepšovatelské hnutí. Velká odpovědnost bude i na našich konstruktérech, projektantech a výzkumných pracovnících. Oni především budou muset důkladně sledovat dodržování směrnic o zdokonalování technologických postupů, bojovat o nejvyšší kvalitu automatizace a mechanizace a při tom jako dobří hospodáři pečlivě prověřovat výši investičních nákladů při nezmenšené, naopak zvýšené kvalitě projektů.

Je v zájmu celé naší společnosti, aby obrovské prostředky investic byly co nejefektivněji využity, aby bylo docíleno maximální hospodárnosti při vynakládání investičních prostředků.

Dnes, kdy socialismus, dík prozíravé politice Komunistické strany Československa, dík nezištné pomoci SSSR, v naší zemi zvítězil, nám nic nebrání uskutečnit velké úkoly třetího pětiletého plánu.

Soudružky a soudruzi!

Chtěl bych nyní poukázat na některé významné úkoly investiční výstavby v Severočeském kraji, který, ač rozlohou malý, patří svým hospodářským významem mezi nejpřednější kraje ve státě.

Ta skutečnost, že je v něm největší hnědouhelná pánev republiky, ovlivňuje rozhodujícím způsobem celý rozvoj národního hospodářství v kraji. To má pochopitelně i odraz v celkovém zaměření investiční výstavby.

V kraji jsou a budou budovány nové velké kapacity ve všech průmyslových odvětvích. V průběhu třetí pětiletky vyrostou nové elektrárny v Tušimicích, Vernéřově a Ledvicích, budou vybudovány nové moderní velkolomy a závody na zpracování uhlí a na dalších dolech budou provedeny rozsáhlé rekonstrukční práce, například rekonstrukce dolu Obránců míru v okrese Most.

Je prováděna veliká investiční výstavba v chemickém průmyslu, zejména ve Stalinových závodech v Záluží, kde je v současné době proinvestováno denně zhruba 1 milión Kčs. Významnou je i investice při budování velkého chemického závodu v Lovosicích. V kraji je dokončena výstavba vodního díla ve Flájích a jsou zahajovány práce na dvou dalších velkých vodních dílech v Nechranicích a Jirkově.

Velký díl investic připadá na výstavbu závodů průmyslu hutního, strojírenského a spotřebního. Je samozřejmé, že ruku v ruce s obrovskou výstavbou průmyslovou musí jít i výstavba bytů a příslušných účelových zařízení. V Severočeském kraji to znamená postavit včetně roku 1960 40 000 bytových jednotek a vyřešit tak v podstatě bytový problém v kraji.

Mimořádné postavení v investiční výstavbě v kraji zaujímá okres Chomutov a Most, a to jak do rozsahu, tak i do problematiky. Těmto okresům bude třeba věnovat v investiční výstavbě zvláštní pozornost a nedostatky, které se mohou při tak obrovských úkolech vyskytnout, ihned v zárodku odstraňovat. Od stavebních organizací bude třeba důsledně vyžadovat pravidelné plnění jejich úkolů. Zvýšené úsilí musí vyvinout i dodavatelé strojního a ostatního speciálního provozního zařízení.

Na úseku zemědělské výstavby je rovněž v kraji počítáno se značnými investicemi. Poněvadž jde o kraj s více jak 50 % produkcí výroby chmele ve státě, je podstatná část investic věnována na výstavbu sušáren chmele.

Mám zato, že i tomuto úseku musíme věnovat větší pozornost a upravit podíl strojních investic v poměru ke stavebním pracím. Až dosud jsou stavěny sušárny chmele neúměrně stavebně nákladné, přičemž praktické využití těchto sušáren je jen na krátkou dobu v roce.

Vážené soudružky a soudruzi!

Přes nedostatky, které jsem uvedl, svědčí dosavadní výsledky o tom, že zásluhou velkého rozvoje iniciativy pracujících jsou velké a náročné úkoly investiční výstavby v Severočeském kraji úspěšně plněny.

Významnou pomocí se nám stává hnutí za přehodnocení investic, které podle vzoru pracujících Vladimirské národohospodářské oblasti SSSR má širokou odezvu a které již přineslo našemu hospodářství značné ekonomické výsledky. Není jediné důležité stavby, která by neměla svůj socialistický závazek na počest 15. výročí osvobození ČSSR Sovětskou armádou a na počest celostátní konference KSČ, která ukázala cestu k dalšímu mohutnému rozvoji tvůrčích sil naší socialistické společnosti. Dosažené výsledky v investiční výstavbě jsou dobrým předpokladem pro další rozvoj našeho národního hospodářství.

Dík těmto výsledkům, socialismus v naší vlasti zvítězil a my můžeme směle pod rudými prapory dělnické třídy v čele s KSČ vytvořit předpoklady pro budování komunistické společnosti. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Nyní má slovo poslankyně Leflerová.

Posl. Leflerová: Vážené Národní shromáždění, vážený soudruhu presidente, vážené soudružky a soudruzi!

Dnešní historické zasedání nově zvoleného Národního shromáždění je důležitým mezníkem pro život v naší vlasti. Projevili jsme bezvýhradný souhlas se socialistickou ústavou, která vyjadřuje výsledky naší práce, stanoví perspektivy dalšího rozvoje naší socialistické společnosti a vytváří předpoklady k našemu cíli - ke komunismu. Nyní projednáváme programové prohlášení naší vlády, které určuje cestu vpřed na nejbližší období.

Tím naše země přináší další čestný vklad síle socialistického tábora. Znovu tím potvrzujeme, že naše socialistická republika jako nedílná součást socialistického tábora jde v prvních řadách zdrcující většiny lidstva, které usiluje o život v přátelství mezi národy, v podmínkách pevného a trvalého míru na celém světě.

Československá zahraniční politika věrna zásadám Deklarace a Manifestu míru, který se stal Chartou současného komunistického a dělnického hnutí, důsledně uskutečňuje velké ideje leninismu - zásady mírového soužití zemí s různým společenským systémem.

Náš lid přijal s nadšeným souhlasem komuniké představitelů komunistických a dělnických stran socialistických zemí, vydané dne 24. června v Bukurešti, které potvrzuje znovu platnost myšlenek Deklarace a Manifestu míru. Uvítal je s odhodláním uskutečnit svojí prací a činy jeho závěry.

Uskutečňování zásad mírového soužití vyplývá zákonitě ze samotné podstaty našeho socialistického společenského zřízení, kde nejsou třídy ani skupiny lidí, které by vydělávaly na horečném zbrojení nebo měly zájem na rozpoutání agresivních válek. Jsme přesvědčeni, že na naší planetě je dostatek místa, aby všechny národy jako rovný s rovným žily a rozvíjely plodnou spolupráci v přátelství a míru.

Příznivý vývoj, kterým se svět ubírá, díky novému poměru sil ve světě, díky mírové politice SSSR a zemí socialistického tábora se stal trnem v oku agresivním kruhům imperialistických mocností.

Provokační akce Spojených států amerických, které předcházely přípravě konference na nejvyšší úrovni v Paříži ukázaly, že agresivní kruhy Spojených států nechtějí přistoupit k řešení nejzávažnějších otázek dneška k odstranění nenormální situace v Německu a Berlíně a k řešení nejdůležitější otázky, kterou je všeobecné a úplné odzbrojení. Záměrně a plánovitě zmařily konferenci na nejvyšší úrovni, ve kterou vkládal lid celého světa své naděje.

Sovětská vláda však strhla jejich masku pokrytectví a lží a ukázala celému světu pravou tvář amerického imperialismu jako hlavního kazimíra ve světě, který s neslýchanou drzostí oficiálně vyhlásil špionáž za linii své zahraniční politiky. Díky důslednému a ráznému postoji sovětské vlády byl agresor přistižen při činu a před celým světem přibita na pranýř jeho věrolomnost.

Nepřemožitelnost Sovětského svazu a celého socialistického tábora jim přistřihla křídla a jejich dravčí lety jsou omezeny. (Potlesk.)

My nelétáme bránit svoji bezpečnost nad Floridu nebo New York, nenarušujeme suverenitu druhých států, ale současně zdůrazňujeme, že nepřipustíme, aby kdokoliv porušoval suverenitu a hranice naší země a zemí států socialistického tábora. (Potlesk.)

Imperialistické kruhy Spojených států amerických a všech jejich přisluhovačů by měly vzít na vědomí, že naštěstí dnes vývoj lidstva už není určován silami, které spojily svůj osud s politikou války a agrese, ale hlavní vliv na vývoj lidské společnosti vykonává stále sílící mohutný socialistický tábor.

Lid naší země, jehož vůle je výrazem naší zahraniční politiky bezvýhradně schvaluje energické potírání agresivních rejdů USA a podporuje stanovisko Sovětského svazu, který dal jasně na srozuměnou, že agresory a jejich pomahače je třeba držet v patřičné vzdálenosti od hranic socialistického tábora, kde svobodný člověk je svým hospodářem a státníkem. (Potlesk.)

Bezvýhradná podpora našeho lidu ke stanovisku Sovětského svazu k agresivním aktům Spojených států amerických před pařížskou konferencí vyvěrá z trpkých zkušeností, které poznala celá naše země na vlastním těle svého lidu v průběhu příprav druhé světové války. Politika ústupků a kompromisů ze strany západních velmocí a naší vládnoucí buržoazie vůči agresorům zavedly tehdy naši zemi k Mnichovu a celý svět k nesmírné katastrofě.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP