Úterý 12. července 1960

Všetky tieto činy nás nútia k zvýšenej bdelosti. Znova nám pripomínajú, že mierové spolunažívanie nepríde samo, že je treba ho vybojovať proti snahe agresívnych síl a politike z pozície sily. A práve preto, že prevaha je na našej strane, na strane socializmu, je márne úsilie o návrat k politike z pozície sily, lebo je ťažko vyhrávať niekomu niečím, čo nemám. A keď budem vyhrávať tým čo nemám, i tak sa ma nikto nezľakne.

Všetok náš ľud bude preto i naďalej dávať všetku svoju iniciatívu, všetok svoj rozum mierovej výstavbe svojej vlasti. Urobí všetko, aby rástla sila celého tábora socializmu, v ktorej je záruka našej bezpečnosti i záruka, že sa imperialistom nepodarí rozpútať novú vojnu.

Bojujúc o zachovanie a upevnenie mieru, nerobíme si - ako to zdôraznil na celoštátnej konferencii KSČ s. Novotný - žiadne ilúzie o charakteru imperializmu, jeho plánoch a cieľoch, nepodliehame pacifizmu. Skúsenosti nás presvedčujú, že od toho, že imperialisti hlasujú za mierové rezolúcie, prídu na konferenciu a prípadne i zasadnú za konferenčný stôl, sa ešte nestanú mierotvorcami, a hlavne nie automaticky.

Preto pokiaľ nebudeme mať spoľahlivé garancie, že nás imperialisti nemôžu napadnúť, pokiaľ sa nevzdajú svojich agresívnych plánov a pokiaľ svoje reči o mieri nedokážu činmi, musíme udržovať obranyschopnosť našej socialistickej vlasti na potrebnej úrovni a venovať bojaschopnosti našich ozbrojených síl náležitú pozornosť.

Dôležitú úlohu v zaistení bezpečnosti a obranyschopnosti našej zeme má naša ľudová armáda.

Príslušníci našej armády, práve tak ako všetci naši pracujúci dobre chápu, že naše ozbrojené sily ako súčasť ozbrojených síl socialistických štátov, zavŕšených Varšavskou zmluvou, a ich mohutná technická výzbroj sú dôležitým činiteľom krotenia agresívnych imperialistických chúťok, a to je dôležitým činiteľom zachovania mieru, bezpečnosti socializmu a slobody národov.

Vďaka našej Komunistickej strane Československa, veľkým budovateľským úspechom československého ľudu a obetavému úsiliu všetkých vojakov, dosiahla naša armáda v poslednej dobe ďalších významných úspechov vo zvyšovaní svojej bojovej pripravenosti. Veľké budovateľské úspechy a nadšenie ľudu inšpirovali príslušníkov armády ešte k väčšiemu úsiliu, ktoré sa konkrétne prejavuje v rozvoji socialistického súťaženia, rozmachu hnutia za vzorné jednotky a v iných formách. Pri spoločnom riešení hospodárskych, politických i kultúrnych úloh sa ďalej prehĺbilo a upevnilo i spojenie armády s ľudom.

Naši vojaci cítia za sebou veľkú, neotrasiteľnú silu svojho ľudu, ktorá sa v 15. roku oslobodenia tak výrazne prejavila v hospodárskych výsledkoch, v raste jeho kultúry a blahobytu. Cítia sa silní tiež tým, že do armády nastupuje stále zdatnejšia mládež i záložníkmi, ktorí prichádzajú na cvičenie s budovateľským nadšením a optimizmom a svojim úsilím dokazujú, že myšlienky budovania a obrany socializmu sú im rovnako blízke a v ich vedomí nerozlučne späté. Sme hrdí na robotníkov, roľníkov a inteligenciu v zálohách našej armády, a ak sme s úspechom splnili rastúce náročné úlohy bojovej a politickej prípravy, naši záložníci majú na tom nemalú zásluhu.

V treťom päťročnom pláne vidíme pomimo veľkého hospodárskeho a kultúrneho rozmachu vlasti a rastu blahobytu pracujúcich i spoľahlivý základ ďalšieho upevňovania obranyschopnosti našej socialistickej republiky. Za vytýčenými úlohami a číslami nevidíme len prudký rast možností materiálneho vybavenia armády, ale i ďalšie upevnenie morálnej sily a jednoty nášho ľudu, upevnenia bratstva Čechov a Slovákov a nové politicky a technicky vyspelé kádre zo všetkých krajov našej republiky a to nielen zo závodov, ale i z jednotných roľníckych družstiev. Toto všetko sú vedľa úspešne zvládnutých úloh pri výcviku a osvojovaní si modernej bojovej techniky dôležité faktory zvyšovania bojovej sily našej armády a upevňovania obranyschopnosti republiky.

Cítime sa silnými nielen svojimi vnútornými možnosťami, ale i príslušnosťou k mohutnému socialistickému táboru a svojou príslušnosťou k spojeným ozbrojeným silám štátov Varšavskej zmluvy. Spoločne s nami stojí na stráži socializmu bratská Sovietska armáda s najmohutnejšou výzbrojou, akú kedy poznalo vojenstvo.

V nerozbornom spojenectve so Sovietskym sväzom, v príslušnosti k socialistickému táboru a v našich spojených ozbrojených silách vidíme hlavnú záruku našej bezpečnosti. Preto budeme toto spojenectvo a jednotu celého socialistického tábora upevňovať a vynaložíme všetko úsilie, aby naše ozbrojené sily boli vždy spoľahlivým článkom spojených ozbrojených síl štátov Varšavskej zmluvy, spoľahlivou strážou bezpečnosti našej vlasti a celého socialistického tábora na jeho západnej hranici.

Náš ľud môže smelo pristúpiť k plneniu veľkých, radostných úloh, vytýčených našou komunistickou stranou a vyjadrených i v dnešnom programovom vyhlásení vlády. Československá ľudová armáda bude stáť bdelo na stráži svojej socialistickej vlasti, vždy pripravená spoločne so Sovietskou armádou a ostatnými socialistickými armádami odraziť každý pokus imperialistov o agresiu. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Přerušuji nyní schůzi. K pokračování ve schůzi se sejdeme v 15 hod. (Schůze přerušena ve 12 hod. 58 min. - opět zahájena v 15 hod. 01 min. Shromáždění vítá povstáním a potleskem presidenta republiky Antonína Novotného.)

Předseda Fierlinger: Zahajuji přerušenou schůzi Národního shromáždění. Dávám slovo poslankyni Šťastné.

Posl. Šťastná: Soudružky a soudruzi poslanci, vážený soudruhu presidente!

Včera jsme s pocity štěstí, radosti i odpovědnosti schválili naši socialistickou ústavu a vyslovili jsme tak i souhlas s plněním smělých perspektiv dalšího rozvoje naší společnosti při plnění náročných úkolů 3. 5LP, což předpokládá další posílení hospodářsko-organizátorské a kulturně výchovné funkce státu.

Rovněž i prohlášení nové vlády přednesené s. Širokým mimo jiné zdůrazňuje velikou úlohu socialistického státu. Při tom je zřejmé, že tato základní funkce se v příštím období jeho rozvoje bude rozšiřovat u všech jeho orgánů, zejména u národních výborů, které jsou hlavním nástrojem uskutečňování vůle lidu.

Úloha našeho socialistického státu se projeví zejména v tom, že bude účinně vést a organizovat pracující, rozvíjet jejich iniciativu a aktivitu k plnění úkolů kulturní a hospodářské výstavby.

Mimořádně důležité postavení při plnění vytýčených úkolů rozvinuté socialistické výstavby připadá národním výborům, nejmasovější organizaci pracujících.

Pravomoc a odpovědnost národních výborů jako zastupitelských orgánů byla přijetím ústavy a nedávnými usneseními strany a vlády dále rozšířena a posílena.

Národním výborům bylo svěřeno řízení důležitých odvětví národního hospodářství, především zemědělství, bytové výstavby, silniční dopravy, místního hospodářství, školství a kultury a zdravotnictví.

Národní výbory dnes řídí hospodářství, ve kterém pracuje 50 % pracujících, a spravují 32 % státního rozpočtu.

Netřeba zdůrazňovat, že národní výbory nesou dnes významnou odpovědnost při zabezpečování a plnění úkolů rozvoje krajů, okresů a míst.

O rozsahu hospodářství, které v našem kraji řídí národní výbory, svědčí ta skutečnost, že v rozpočtu kraje je pamatováno na výdaje téměř 3 miliardami Kčs, z nichž 40 % připadá na hospodářství, 54 % na kulturu a sociální opatření a zbytek 6 % na správu. Přitom více jak polovina výdajů připadá na hospodářství a je věnováno na zvýšení zemědělské výroby. V hospodářství řízeném národními výbory pracuje v našem kraji téměř 111 000 pracovníků.

Zvýšením odpovědnosti a pravomoci národních výborů byly vytvořeny příznivé podmínky, aby neustále rostla účast a úloha pracujících v činnosti národních výborů, jako rozhodující předpoklad plnění vytyčených úkolů. V současném období půjde o to, zabezpečovat, aby se tato možnost stala skutečností. To předpokládá opustit některé dosavadní byrokratické formy a metody práce, a naplnit činnost národních výborů přímou organizátorskou prací. Zvýšení a upevnění autority národních výborů závisí především od nové činnosti komisí a od uvědomělého využívání a řízení širokého aktivu, který je u národních výborů vytvořen.

Významné postavení připadá zejména okresním národním výborům, které řídí více než 60 % hospodářství. Odpovídají za jeho celkový rozvoj a přísluší jim rozhodující úloha v řízení místních národních výborů, které jsou nejblíže pracujícím.

Prvá plenární zasedání národních výborů v našem Východočeském kraji ukázala, že všechny stupně národních výborů si plně uvědomují odpovědnost a zvýšenou pravomoc a správně stanovily směr své činnosti. Za hlavní a rozhodující úkol na vesnicích považují zvýšení zemědělské výroby, podporu iniciativy družstevních rolníků a pracovníků ČSS, splnit 5LP v zemědělství za 4 roky. Jsme přesvědčeni, že toto hnutí se stane v celém kraji masovým, že se stane věcí cti každého družstva závazek nejen přijmout, ale také překročit a tak nejlépe odpovědět na dopis ÚV KSČ a vlády republiky. Proto také počítáme s tím, že národní výbory na nejbližších zasedáních rozpracují svá usnesení v konkrétní organizační opatření a budou vycházet z úkolů jednotlivých stupňů národních výborů v řízení zemědělské výroby a organizovat jejich plnění. Půjde o to, aby národní výbory využily všech dosavadních zkušeností s organizováním socialistické soutěže uvnitř JZD a mezi jednotlivými zemědělskými závody a rozvíjet úspěšně iniciativu o zvýšení úrodnosti půdy, a kvalitní plnění všech úkolů. Velké možnosti rozvoje socialistické soutěže jsou přímo v organizacích, které jednotlivé stupně národních výborů řídí a které zároveň svoji činností mají nemalý vliv na rozvoj zemědělské výroby. Jsou to např. traktorové stanice šlechtitelské, pěstitelské a plemenářské stanice. Novým momentem v socialistické soutěži na zemědělském úseku v kraji je předávání zkušeností socialistické soutěže z průmyslových závodů v rámci patronátní pomoci, kde dělníci i technici hovoří s družstevními rolníky o své praxi. Nic by nám však nepomohlo uzavírat závazky pouze formálně, které by pouze JZD odhlasovala a nikdo se pak nesháněl o jejich plnění. Naopak usilujeme o to, aby tyto závazky se projevily v odpovědném plnění současných úkolů výroby i výkupu.

Nemalé úkoly jsou před NV i na ostatních úsecích. Ve městech půjde o zabezpečení bytové výstavby, údržby bytového fondu a rozvíjení služeb, školství a kultury i úsilí o zkrášlení vzhledu měst za široké účasti a aktivity pracujících.

O reálnosti splnění velkých úkolů svědčí velké hnutí národních výborů k 15. výročí osvobození a velká uvědomělá aktivita našich občanů. Půjde zejména o to, aby poslanci národních výborů občany pro velké úkoly opět získali a dovedli jim vysvětlit současné úkoly, které chceme za jejich zvýšené účasti a aktivity řešit ve prospěch celé společnosti. Svědčí o tom úsilí národních výborů udržet vysokou předvolební aktivitu a zájem občanů o plnění všech současných úkolů národních výborů.

Není třeba zdůrazňovat, že dobré výsledky budou záležet především od forem a metod práce orgánů národních výborů i jejich poslanců.

V našem kraji chceme nyní soustředit pozornost především k práci komisí NV. Jde o to naplnit funkci těchto orgánů národních výborů a spojovat rozhodování s uskutečňováním přijatých usnesení.

Ustavující schůze národních výborů vymezily pravomoc jednotlivým komisím. Zkušenosti však již nyní ukazují, že to nestačí. Hlavním úkolem nyní bude, aby komise začaly ihned aktivně pracovat. V plánu své činnosti aby si stanovily konkrétní úkoly, které chtějí v druhém pololetí řešit a předložily své plány radě národních výborů.

Představujeme si práci v komisích tak, že při projednávání jednotlivých problémů a otázek bude ihned stanovena odpovědnost členů komise, pracovníků odborů a jednotlivých aktivistů a budou přijímána konkrétní organizační opatření k jejich splnění.

Chceme docílit, aby se komise nezabývaly - jak tomu bylo doposud - pouze materiály, které předkládají radě národního výboru, ale aby si uvědomily, že těžiště jejich práce je v řešení a plnění celého odvětví a radě ukládaly jen nejvážnější úkoly svého úseku. Rady národních výborů budou mít tak možnost věnovat se své řídící činnosti a řešení hlavních problémů.

Aby organizátorská činnost byla reálná, vytváříme v jednotlivých komisích početné aktivy, které budeme cílevědomě řídit, radit se s nimi, organizovat a kontrolovat plnění přijatých usnesení. Tak např. při přípravě zasedání přijala rada KNV takové organizační opatření: k rozvoji zemědělství a vytvoření podmínek pro splnění pětiletky v zemědělství za 4 roky, že budou zapojeny stovky odborníků a pracovníků, především ze zemědělské výroby. Zemědělská komise vytvoří k řešení dílčích problémů, jako jsou otázky zúrodnění půdy, řešení problému krmivové základny, rozvoje živočišné výroby, zavádění nové technologie, pomocné aktivy, které připraví dokument k řešení základních otázek a budou se podílet na jeho uskutečňovaní. Kromě toho budou problémy podrobně projednány v řadě JZD, státních statků i celých obcí. K návrhům na opatření se vyjádří okresní i místní národní výbory.

To je jen jeden příklad, že chceme pracovat novými metodami práce, za přímé účasti občanů řešit základní otázky, které nás nejvíce tíží ve východočeském kraji.

Tak se stanou komise iniciativním nástrojem účasti pracujících při plnění úkolů a umožní jim širokou účast na činnosti NV a jejich rozhodování.

Veliký význam přikládáme také ustavení aktivů ÚNV. Nejpozději do 15. 8. budou ve sloučených obcích zvoleny občanské výbory, jejichž hlavním úkolem bude dále zajišťovat a rozvíjet politickou aktivitu, zejména při plnění úkolů zemědělské výroby. Současně s volbami do Výborů žen budou ve městech zvoleny občanské výbory, o jejichž činnost se budou opírat rady národních výborů.

Stejně usilujeme, aby činnost NV a jejich aparátů prostoupil duch konkrétní organizátorské práce a skoncovali jsme již s bezduchým úřadováním.

Změny v metodách práce vyžadují také zvýšit pomoc vyšších orgánů nižším. Jde o konkrétní pomoc při řešení hlavních problémů při respektování pravomoci a odpovědnosti jednotlivých stupňů NV. Půjde o to, aby vedoucí pracovníci se osobně zúčastnili jednání orgánů a projednávali problémy s pracovníky a poslanci nižších NV a účinně jim radili a pomáhali při plnění přijatých usnesení.

Velikou důležitost přikládáme v nových podmínkách činnosti MNV a jejich tajemníků, neboť zde se rozhoduje převážná část plnění našich usnesení. Počítáme s tím, že ONV se budou radit s pracovníky MNV, s funkcionáři JZD i ostatních úseků o přijatých usneseních a budou organizovat účinnou pomoc pracovníků obcím při řešení naléhavých úkolů.

Vzhledem k tomu, že nemáme dosud zkušenosti z činnosti NV v nových podmínkách zvýšené pravomoci a odpovědnosti, budeme věnovat značnou pozornost zobecňování dobrých zkušeností a jejich rozšiřování v praxi.

Proto budeme organizovat semináře k jednotlivým problémům a zvláště pečovat o politický a odborný růst pracovníků a poslanců NV.

Na těchto několika příkladech jsem chtěla ukázat zvýšenou pravomoc a odpovědnost NV a jejich hospodářsko-organizátorskou a kulturně výchovnou práci.

Členové NV v minulosti plnili obětavě a uvědoměle své úkoly. I nové NV pokračují v nových podmínkách a zabezpečují smělé a nové úkoly. Důvěra všech občanů naší země projevená jednotlivým poslancům a orgánům NV nás zavazuje k dalšímu rozvíjení a zdokonalování organizátorské a kulturně výchovné práce NV.

Soudružky a soudruzi!

Jsme přesvědčeni, že národní výbory Východočeského kraje pod vedením Komunistické strany Československa se vyrovnají se všemi úkoly za nejširší účasti pracujících a přispějí svým podílem k dalšímu rozvoji naší Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Předseda: Dávám slovo poslanci Šubrtovi.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP