Úterý 12. července 1960

Cestu k zvyšování péče o člověka spatřujeme především v rozvoji hospodářství. Je známo, že průmysl našeho kraje svou strukturou a svými výsledky do značné míry ovlivňuje další rozvoj celého národního hospodářství. Spojeným úsilím pracujících změnili jsme podstatně tvář ocelového srdce republiky. Vybudovali jsme náš nejmodernější hutní kombinát - Novou huť Klementa Gottwalda, dále Velkodůl Stalin v Ostravě-Heřmanicích, Hranickou cementárnu a vápenici a řadu dalších moderních závodů. Kromě toho byla provedena rekonstrukce a modernizace celé řady zastaralých závodů, které jsme převzali po kapitalistech. Nedaleko Ostravy a dalších průmyslových měst vyrostla od osvobození celá nová města a moderní rozsáhlá sídliště jako Havířov, Poruba, Třinec-Lyžbice, Karviná-Stalingrad a další. Za patnáct let bylo v celém Severomoravském kraji postaveno 106 840 krásných bytů, v nichž bydlí naši havíři, hutníci, stavbaři a ostatní pracující. K zabezpečení obyvatelstva a průmyslu vodou vybudovali jsme přehrady v Kružberku, Žermanicích a řadu intervenčních nádrží a rybníků. Před dokončením je přehrada v Těrlicku a další se budou stavět ve třetí pětiletce. Postavili jsme největší přivaděč vody ve střední Evropě - Kružberský přivaděč, kterým proudí zdravá pitná voda z Kružberské přehrady do Poruby, Ostravy a jinam.

Severomoravský kraj je krajem prudkého hospodářského rozmachu. Náročné úkoly výroby a výstavby, budování nových dolů a závodů si vyžadují stálého růstu počtu pracovníků. Přirozený přírůstek obyvatelstva k tomu nestačí, každým rokem se přistěhuje do kraje několik tisíc nových obyvatel z jiných krajů našeho státu. Letos bude mít náš Severomoravský kraj jeden milion 668 000 obyvatel. Za těchto podmínek prudce roste i zaměstnanost obyvatelstva. Tak například počet pracujících v roce 1949 byl 400 000, v roce 1960 činí již 660 000 a v posledním roce třetí pětiletky vzroste počet pracujících v kraji na 730 000. V důsledku zvýšení zaměstnanosti rostou celkové příjmy obyvatelstva. Také průměrné mzdy vyplácené dělníkům v průmyslu neustále stoupají. I zde nejlépe poslouží několik příkladů. Měsíční mzda dělníků v průmyslu činila v roce 1949 855 korun, v letošním roce činí v průměru 1780 korun a v roce 1965 bude činit přes 2000 korun. Zlevňování spotřebního zboží má spolu s celkovým růstem peněžních příjmů obyvatelstva největší podíl na tom, že v oblasti Severomoravského kraje vzrostl v roce 1959 maloobchodní obrat v porovnání s rokem 1954 o 28,2 procenta. Svědectvím rostoucí životní úrovně obyvatelstva je i rostoucí počet vkladatelů a růst výše vkladů ve státních spořitelnách. Letos má u státních spořitelen v kraji uloženo své vklady 1 341 000 střádalů. To jsou jen některé příklady velkého růstu životní úrovně pracujících kraje. Přitom by bylo nesmírně poučné a potěšující pro dělnickou třídu srovnávat v souvislosti s výsledky, z nichž se dnes radujeme, předválečný a poválečný vývoj průmyslu. Naše průmyslová výroba za patnáct let práce ve svobodné vlasti se zvýšila čtyřnásobně oproti roku 1937.

U nás v našem kraji při zabezpečování budovatelských úkolů na všech úsecích národního hospodářství věnujeme pozornost také čistotě ovzduší, které znečišťují ostravské závody, aby pracující žili a pracovali ve zdravém a kulturním prostředí jak v závodech, tak i ve svých bydlištích. I tato otázka je významnou součástí dovršování výstavby socialismu u nás a úzce souvisí s cílem strany - neustále zvyšovat životní a kulturní úroveň všeho našeho pracujícího lidu. Řešení tohoto úkolu vyžaduje postupně, avšak neprodleně odstranit i zde dědictví kapitalistické společnosti, která nám v tomto směru zanechala mnoho zla. Řada závodů již postupně řeší problém prašnosti. Avšak podle vládního prohlášení budeme chtít, aby se postupovalo ještě rychleji, aby ministerstva daleko operativněji uvolňovala finanční prostředky na potřebná odprašovací zařízení pro ostravské závody.

Stejně tak velkou péči věnujeme v našem kraji podstatnému zlepšení placených služeb obyvatelstvu. Ještě ve větším rozsahu než dosud bude zaměřena pozornost na zkrácení dodacích lhůt v prádelnách, čistírnách a barvírnách zaváděním směnnosti a využitím stávajících kapacit.

Soudružky a soudruzi poslanci! Zatím co kapitalisté dále vykořisťují člověka a jeho schopnosti a zbídačují pracující, jsou všechny naše dosavadní úspěchy v socialistické výstavbě dokladem toho, jaké velké tvůrčí síly pracujících uvolňuje společenský řád, v němž nevládne buržoazie, ale sám lid, vedený dělnickou třídou a spojený v nerozborné jednotě v Národní frontě v čele s Komunistickou stranou Československa. Je ještě v našich vzpomínkách, jak za vlády továrníků, velkostatkářů a uhlobaronů se stovky dobrovolných dobročinných spolků marně snažily zmírnit bídu desetitisíců dětí z rodin pracujících, jak staří lidé museli chodit žebrat a zdravotní péče byla jen pro vyvolené. Podívejme se například na péči o děti v našem socialistickém zřízení. Od nového školního roku všem dětem v naší republice zaplatí školní pomůcky a učebnice stát. Devět miliard korun věnuje naše republika na bohatý a všestranný rozvoj mladého pokolení. Takové podmínky neměla dosud nikdy žádná naše generace. Toto opatření naší strany a vlády nese, jak připomněl president republiky ve svém nedávném projevu na zasedání ÚV KSČ, zárodky rozdělování podle potřeb, které bude v komunistické společnosti.

Další nebývalá péče o člověka je zahrnuta i v našem zdravotnictví. I zde bychom se mohli podívat na Západ a srovnávat, jaký je "humanismus" v kapitalistické společnosti na tomto úseku. Nemocný člověk na Západě nemá pro kapitalisty žádnou cenu a je odkázán sám na sebe. U nás poskytujeme bezplatnou péči bez rozdílu všem občanům a naše zdravotní a sociální péče nemá na celém světě obdoby. Jen v našem kraji jsme postavili řadu nových moderních nemocnic a v průběhu třetí pětiletky síť lůžkových zařízení vzroste o dalších 3611 lůžek. Obdobně je tomu i v ostatních krajích naší republiky.

Při zvyšování životní úrovně a péče o člověka nezapomínáme u nás ani na naše nejstarší občany, kteří odcházejí na zasloužený odpočinek do důchodu po celoživotní práci. Pečujeme o jejich zdraví a sociální zabezpečení. Například na území Severomoravského kraje je celkem 39 sociálních ústavů pro důchodce. Stát vyplácí důchodcům v kraji přes 115 milionů korun měsíčně a postupně jsou zvyšovány všechny nízké důchody. Stavíme další moderní domy důchodců a například ještě letos bude zahájena výstavba moderního domu důchodců v Ostravě-Porubě.

Kromě všestranné a bezplatné lékařské a léčebné péče patří k dalším významným vymoženostem našich pracujících i výhodně stanovená délka dovolené na zotavenou, rekreace za snížené náklady a další výhody, které svým rozsahem a komplexností nejsou v žádném kapitalistickém státě. Tak jako jinde, i u nás na Ostravsku stovky závodů si vybudovaly vlastní moderní rekreační střediska v krásných Beskydách a Jeseníkách a v těchto dnech převzali do užívání své další rekreační středisko havíři Velkodolu Stalin v Heřmanicích, které si postavili v Rožnově pod Radhoštěm nákladem 2 miliónů korun.

O letošních volbách jsme zvolili nové orgány národních výborů, které mají před sebou veliké a radostné úkoly. Vždyť ony mají v rukou péči o zabezpečení kvalitních a levných služeb, péči o zdraví, o vzdělání, o zdravé prostředí, sociální zabezpečení a podobně. Národní výbory řídí také úseky, které mají rozhodující význam pro další zvyšování životní úrovně lidu ve městech i na vesnicích. Bude například správné, aby v celém Severomoravském kraji věnovaly národní výbory pozornost i dalšímu rozvoji a zkvalitnění služeb a umožnily zejména ženám, aby se mohly dále aktivně zúčastňovat práce ve veřejném životě a bez starostí pracovat v závodech, na polích i v úřadech.

To jsou některé příklady, soudružky a soudruzi poslanci, které jsem uvedl z rozsáhlé péče o člověka v našem Severomoravském kraji. Bylo by ještě hodně co říci. Mohl bych hovořit o tom, že řešíme v kraji komplexně rekreaci pracujících v oblasti Beskyd a Jeseníků, že jsme postavili u mnoha dolů a závodů moderní kulturní domy a ještě letos, v předvečer 43. výročí Velké říjnové socialistické revoluce předáme Ostravanům jeden z největších a nejmodernějších kulturních domů u nás, Všeodborový kulturní dům ROH v Ostravě, že ve třetí pětiletce započneme s výstavbou nové ostravské opery a dalších kulturních a zdravotnických a sociálních zařízení.

Vstoupili jsme do období všestranného rozvíjení vyspělé socialistické společnosti. Program naší další cesty kupředu je jasný. Ukázala nám ho znovu celostátní konference naší vedoucí síly Komunistické strany Československa.

Již dnes jsme dosáhli jedné z nejvyšších životních úrovní na světě. V další práci budeme dále prohlubovat péči o člověka. V každé další pětiletce bude stoupat osobní spotřeba pracujících. Dále rozvineme i společenskou spotřebu, například postupně přeneseme na stát a celou společnost i další úkoly i v oblasti péče o děti a mládež, zlepšíme dále zabezpečení pracujících v nemoci, stáří a podobně. S krásnými perspektivami můžeme hledět vstříc budoucnosti naší vlasti. Síla Komunistické strany Československa, síly lidu, spojeného v Národní frontě, um a talent našich dělníků, rolníků a pracující inteligence, dosažené výsledky v socialistické výstavbě, bratrská spolupráce se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi, vyhlídky na trvalý mír - to vše je pro štěstí člověka, pro slavnou socialistickou a komunistickou budoucnost naší země! (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Dávám slovo poslanci Kodajovi:

Posl. Kodaj: Vážený súdruh prezident, súdružky a súdruhovia!

Opravdu historicky významné je dnešné zasadnutie Národného zhromaždenia. Je pre nás všetkých veľká česť, že ako poslanci pracujúceho ľudu zúčastnili sme sa schválenia socialistickej ústavy. Socializmus, to bol dávny cieľ celého revolučného hnutia robotníckej triedy a ostatných pracujúcich. Naša, kapitalizmom zbedačovaná robotnícka trieda a pracujúci roľníci pod vedením KSČ v boji za tento cieľ priniesli nie málo obetí. Vďaka oslobodeniu našej vlasti slávnou Sovietskou armádou, mohli sme v roku 1945 započať s výstavbou tohoto ušľachtilého diela.

Výstavba socializmu bola od svojho začiatku, a je i dnes mierovou výstavbou. Náš ľud venuje všetky svoje sily výstavbe nášho hospodárstva, ktoré slúži zlepšovaniu životných potrieb všetkých pracujúcich. Najlepším dôkazom mierového zamerania nášho hospodárstva a všetkého nášho úsilia je i tretí päťročný plán. Nikdy by nebolo možné dávať si tak veľké úlohy a rozvinúť iniciatívu ľudí k ich plneniu, keby ľudia neboli presvedčení o tom, že výsledkom ich práce bude ďalší rozkvet našej vlasti.

Dnes je každému jasné, že nemožno rozvíjať národné hospodárstvo tak rýchlym tempom, ako je tomu v zemiach socializmu a súčasne pripravovať vojnu. Dokladom toho je i sama skutočnosť v kapitalistických zemiach a u nás.

Všetok náš ľud iste uvíta, že v novom vládnom prehlásení, prednesenom predsedom vlády súdruhom Širokým sa znovu zdôrazňuje, že základom našej zahraničnej politiky zostáva politika mierového spolunažívania a súťaženie štátov rôznych spoločenských sústav. Táto politika preukázala v posledných rokoch úplne svoju životnosť a príťažlivosť. Je príťažlivá pre pracujúcich, u ktorých bol vždy odpor k imperialistickým vojnám. Naša sila potom privádza tie sily, ktoré ju chcú agresívnymi činmi rozpútať, k rozumu. Tak tomu bolo v Sueze, Sýrii a Iraku, a tak by tomu bolo, ako ukazuje prehlásenie súdruha Chruščova i v prípade, že by sa USA pokúsili vojenskou intervenciou zahrdúsiť víťazný postup revolučného boja ľudu na Kube.

Udalosti, ku ktorým dochádza v poslednom čase v rôznych častiach sveta potom dokazujú, že politika mierového spolunažívania má veľký pokrokový, revolučný význam. Presvedčenie, že socializmus skutočne usiluje o mier, že zeme socializmu nechcú nikoho napadnúť, sa šíri v ľudových masách, čo má ďalekosiahly význam. Ľud, ktorí sa presvedčil o mierovom úsilí Sovietskeho sväzu a zemí tábora socializmu odmieta nechať sa ďalej zotročovať americkými alebo inými imperialistami, nechce sa nechať zavliecť do atómovej vojny pre ich záujmy, nechce byť vo vojne terčom, ktorý je určený na zničenie, aby za ním mohli, ako sa mylne domnievajú, skrývať a prežívať úder, obchodníci so smrťou.

Boj za mierové spolunažívanie pomáha rozbiť lžiteórie o "komunistickej agresii" a obracia tak pozornosť ľudu k tým, od ktorých skutočne hrozí nebezpečenstvo, že zatiahnú ľud do vojny - to jest k americkým agresívnym silám a čo je zvlášť dôležité - k vlastnej buržoázii. Toho svedkami sme boli v Turecku, Japonsku, Južnej Kórei a v posledných dňoch i v Taliansku.

Práve tieto udalosti ukazujú, že správne prevedená politika mierového spolunažívania neuspáva bdelosť ľudu, lebo nezamlčuje akcie agresívnych kruhov, ani nepodnecuje ich nebezpečenstvo. Sme si však plne vedomí svojej vlastnej sily. Sme presvedčení, že socializmus môže zvíťaziť na celom svete bez vojny, lebo je schopný dať ľudstvu nezrovnateľne viac materiálnych a duševných hodnôt, ako môže dať kapitalizmus.

Práve udalosti posledných mesiacov presvedčivo dokumentujú, aké veľké možnosti pre rozvoj akcií ľudových más dáva politika mierového spolunažívania a ako sú tieto akcie účinné. Pod ich tlakom odvolala Kišiho vláda návštevu Einsenhowera v Japonsku, bol zatknutý Menderes v Turecku a členovia jeho vlády sú súdení, utiekol Lisynman z Južnej Kórey a bol prehlásený za blázna.

Ľud berie otázky boja za mier za svoj, a to dôraznejšie ako kedykoľvek predtým, a to ukazuje, že naša politika je správna. Preto sa tiež Sovietsky sväz obracia teraz so svojimi návrhmi na odzbrojenie nielen na OSN a k vládam všetkých zemí, ale predovšetkým k ľudu všetkých zemí. Bez úsilia ľudových más, ako zdôraznil súdruh Chruščov, nemožno docieliť pokroku v odzbrojení. Zbrojenie je záujmom monopolistických kruhov, ktorých zástupci zaujímajú dôležité miesta vo vláde a v štátnom aparáte kapitalistických štátov. Pokrok od imperialistických vlád v tejto otázke je preto možno očakávať len vtedy, ak vyvinú ľudové masy na svoje vlády silný tlak.

Aby nemohli byť ľudové masy oklamané niekoľkoročným jednaním o odzbrojenie, ktoré slúži za zásterku horúčkovitému zbrojeniu, ako je tomu v posledných rokoch, odvolala vláda SSSR i naša vláda svojich zástupcov z výboru OSN pre odzbrojenie. Je správne, že naša vláda je ochotná i ďalej jednať, ale len vtedy, ak budú za jednaním nasledovať i činy, to jest, ak sa začne uskutočňovať odzbrojenie. Iné jednanie je len taktickým manévrom predstaviteľov imperializmu na oklamanie más.

Práve také manévre, spolu s priamymi agresívnymi činmi, ako bol výzvedný let lietadla U-2, ktorý bol rozhorčene odsúdený celým svetom, alebo ako sú nepriateľské akcie USA proti Kube, nás núti k vysokej bdelosti.

Nesmieme zabúdať ani na ďalšie agresívne kruhy, predovšetkým v našom susedstve na Západe - na západonemeckých revanšistov. Urýchlená výstavba a vyzbrojovanie bundeswehru zbraňami hromadného ničenia, revanšistické sjazdy, zrazy staronových fašistov, prejavy a výroky najvyšších predstaviteľov západného Nemecka, odpor proti uzavretiu mierovej zmluvy a iné fakty nenechávajú nikoho na pochybách, že príprava agresie, násilná zmena hraníc NSR, nový "Drang nach Osten", je oficiálnou politikou spolkovej vlády. Dnes je jasné, že starí fašisti a zabijáci z povolania, zotročovatelia druhých národov majú nielen vedúce miesta v bundeswehru a veľmi významné funkcie v štáboch NATO, kde získavajú stále väčší vplyv, ale že sú všade: vo vláde, v hospodárskych orgánoch, spolkoch a organizáciách. Preto nás Adenauer, ani nikto iný nemôže presvedčiť, že NSR je mierumilovný a demokratický štát a že Adenauer a jeho partneri nejdú cestou Hitlera.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP