Úterý 12. července 1960

Prejavená iniciatíva pracujúcich v rozvoji socialistickej súťaže a zlepšovateľského hnutia prináša kladné výsledky i v doterajšom plnení úloh štátneho plánu a je dobrým prísľubom i pre plnenie úloh tretej päťročnice. Za prvých päť mesiacov tohoto roku bola hrubá výroba v priemysle splnená na 101,5 % s indexom rastu oproti minulému roku o 23 % a výroba tovaru tiež na 101,5 %. Naše závody vyrobili takto navyše plánu v hrubej výrobe za 73 miliónov 585 000 Kčs a vo výrobe tovaru za 68 363 000 Kčs. Pritom na vlastných nákladoch ušetrili 41 929 000 Kčs a plánovaný zisk sa prekročil o 7 miliónov 269 000 Kčs.

Avšak úspechy, ktoré sme v doterajšom plnení plánu dosiahli, nás nijako neuspokojujú a pre zaistenie plnenia úloh tretej päťročnice musíme neodkladne urobiť v niektorých smeroch nápravu. Vychádzame pritom z uznesenia XI. sjazdu i celoštátnej konferencie Komunistickej strany Československa v ktorom sa hovorí, že hlavným zdrojom rýchleho rastu spoločenskej produktivity práce a znižovania vlastných nákladov na výrobu je dôsledné zavádzanie a maximálne využívanie novej techniky. Práve v tejto oblasti máme mnoho nedostatkov. Zavádzanie novej techniky a pokrokovej technológie, komplexnej mechanizácie a automatizácie do výroby je pomalé a nerozhodné. Máme tiež veľké a nevyužité rezervy v samotnom strojovom vybavení závodov. V našom kraji máme veľký počet závodov vybavených modernými strojmi, avšak mnohé z týchto strojov sú nedostatočne využité ani čo do času, ani čo do ich vlastností. Na závodoch máme vynikajúcich robotníkov-novátorov, ktorí používajú najpokrokovejšie metódy pri výrobe, tieto metódy sa však slabo propagujú, nepracujú nimi široké masy robotníkov.

Aby sa prekonali tieto nedostatky v našich závodoch, vytvorila sa pri krajskom výbore, a vytvárajú sa pri okresných, ako i pri celozávodných výboroch KSČ komisie pre technický rozvoj, ktorých úlohou je za pomoci širokého aktívu technikov, vedeckých pracovníkov a najlepších robotníkov skúmať v jednotlivých závodoch podmienky pre zavádzanie novej techniky a technológie a navrhovať opatrenia na jej lepšie využitie. V súčasnom období sa prevádzajú takéto previerky vo všetkých väčších závodoch kraja. Doterajšie výsledky previerok ukazujú, že táto akcia bude mať veľký význam pre zlepšenie technického rozvoja v našich závodoch. Z previerok na závodoch vychádzajú konkrétne opatrenia, napr. na zriaďovanie výrobných, montážnych a iných liniek, na zvýšenie technickej úrovne výrobkov, zdokonaľovanie výrobných procesov, zavádzanie pokrokovej technológie, výroby jednoúčelových strojov a mnohé ďalšie cenné návrhy. Ich realizovanie bude znamenať dôsledné plnenie a uvádzanie do života téz strany a vlády o technickom rozvoji, prijatých v roku 1955. Výsledky práce krajskej, okresnej a závodných komisií pre technický rozvoj budú spracované a predložené na prerokovanie plénu krajského výboru strany v auguste tohoto roku, na ktorom budú prijaté konkrétne uznesenia, zamerané na zavádzanie novej techniky a pokrokovej technologie v jednotlivých závodoch. Pritom kladieme rovnaký dôraz i na ďalšie otázky, súvisiace so zvyšovaním produktivity práce a zavádzaním novej techniky, najmä pokiaľ ide o zvyšovanie kvalifikácie pracujúcich, skvalitňovanie riadenia a organizácie práce a využívanie základných fondov v závodoch, t. j. zvyšovanie smennosti.

Súdružky a súdruhovia,

doterajšie výsledky plnenia štátneho plánu svedčia o tom, že naši pracujúci majú dobrý pomer k plneniu úloh, ktoré im ukladá naša strana a vláda a s plnou zodpovednosťou sa pripravujú na úspešné splnenie úloh tretej päťročnice.

Aby programové vyhlásenie vlády bolo splnené, o to sa zo všetkých svojich síl pričiníme i my, poslanci Národného zhromaždenia.

Předseda Fierlinger: Dávám slovo poslanci Petruželovi.

Posl. Petružela: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi, vážený soudruhu presidente,

jak vyplývá z jednání celostátní konference strany a z prohlášení předsedy vlády, velké úkoly očekávají naše národní hospodářství na úseku zemědělské výroby. Chtěl bych na příkladu přerovského okresu a družstva Prosenice, kde jsem předsedou ukázat, že rezervy v zemědělství máme a že jejich správným využitím můžeme v zemědělství rychle dosáhnout podstatného obratu a přispět tak k rychlejšímu zvyšování životní úrovně všech členů naší společnosti.

Jak je vám pravděpodobně všem známo, družstevníci přerovského okresu si dali závazek zvýšit celkový objem zemědělské výroby v letošním roce o 9,75 %, z toho výrobu rostlinnou o 10,45% a výrobu živočišnou o 8,74 %.

Můžeme říci, že se nám pod vedením vesnických organizací za přímého řízení národními výbory a při účinné pomoci patronátních závodů podařilo ve značné míře rozvinout iniciativu družstevních rolníků, odhalit četné rezervy zemědělské výroby a tak vytvořit předpoklady pro úspěšné splnění státního plánu i přijatého závazku.

Zaměřili jsme se především na zabezpečení krmivové základny. Velkou pozornost jsme v letošním roce věnovali především osevu silážní kukuřice. Po dobrých zkušenostech z minulých let, rozhodli se družstevníci v našem okrese rozšířit osev této plodiny z původních 1820 ha na 2879 ha. Přesto zůstává velkým problémem v podmínkách našeho okresu zařadit osev kukuřice do stálých osevních postupů. Avšak další zvyšování zemědělské výroby ve III. pětiletém plánu nutně předpokládá osev kukuřice rozšířit. Úkolem našeho okresu bude uspořádat strukturu osevních ploch a zařadit kukuřici do stálých osevních postupů i za předpokladu, že budou sníženy plochy brambor, ovsa a méně hodnotných plodin. I v plánu na rok 1961 si vytyčujeme úkol osít 12 % ploch kukuřicí, v řepařské oblasti nejméně 10 %.

Velkou pozornost jsme věnovali porostům pícnin na orné půdě, tj. jetelům a vojtěškám. Porosty byly na jaře řádně pohnojeny, ošetřeny a sklizeň první seče dává předpoklad, že dosáhneme na 1 dojnici 10,5 q, tak jak vyjadřuje náš závazek. Sklizeň sena a pícnin na orné půdě se přes dobrou přípravu zpozdila vlivem nepříznivého počasí a také proto, že je dosud v malé míře zavedeno umělé dosušování sena ventilátory, popřípadě dosoušení teplým vzduchem. Bude třeba, aby již v příštím roce bylo v každém jednotném zemědělském družstvu zavedeno dosoušecí zařízení, aby vliv počasí neohrozil dobrou sklizeň a její jakost. Bude třeba stále ve větší míře používat při dosoušení teplého vzduchu a pro tento účel získat potřebná zařízení.

Daří se nám plnit také úkoly v živočišné výrobě, kde je nám velkým pomocníkem socialistická soutěž. Socialistická soutěž se v našem okrese stala hybnou pákou pro zajišťování všech úkolů. Stálá kontrola a vyhodnocování závazků přispívají k tomu, že na úseku živočišné výroby jsou úkoly státního plánu za I. pololetí plněny a ve větším počtu družstev překračovány. Časový plán výkupu za I. pololetí byl splněn u masa vepřového na 115,03 %, u masa hovězího na 111,08 %, u mléka na 110,86 % a u vajec na 91,6 %. Družstevníci přerovského okresu dodají navíc veřejnému zásobování 2000 q vepřového masa, přičemž jsou předpoklady stoprocentního plnění úkolu ve III. a ve IV. čtvrtletí.

Rovněž v dodávce mléka jsou dobré předpoklady pro splnění závazku. Za první pololetí bylo dodáno navíc o 1 911 000 litrů, takže závazek 1 000 000 litrů mléka navíc bude vysoko překročen.

Nejvážnější situace v našem okrese je dosud ve výrobě a dodávce vajec. Přesto jsou předpoklady, že celoroční úkol bude splněn. Tato situace je zaviněna nízkým stavem slepic ve společných chovech. Tento nepříznivý stav řešíme zvýšeným odběrem kuřat do společných chovů. Provádíme vhodné adaptace hospodářských budov pro chov slepic na hluboké podestýlce.

Přesto, že v zemědělské výrobě dosahujeme celkem dobré výsledky, máme ještě v některých JZD značné rezervy. Proto orientujeme všechna družstva v okrese na odstranění rozdílu v intenzitě výroby a náš cíl je dostat všechna JZD na úroveň předních družstev v našem okrese.

Při zajišťování plnění plánu růstu zemědělské výroby je dbáno ze strany národních výborů, představenstvem JZD na neustálé snižování vlastních nákladů. Ve většině JZD a v současné době přikročujeme ve všech JZD ke sledování vlastních nákladů na jednotku výrobku, aby tyto údaje nám sloužily pro zlepšení řízení a upevňování JZD.

V současné době vycházíme z předpokladu, aby podstatná část našich JZD přešla na vhodné odměňování a prémiování podle vzoru JZD Dluhonice, Prosenice, Penčice a Věšky. Rovněž tak dbáme o to, aby se postupně zvyšovala dotace nedělitelných fondů tak, aby na 1 ha zemědělské půdy z dosavadních 450 Kčs v novém okrese byla tato částka zvýšena na 600 Kčs.

Cestou odhalování dosud nevyužitých rezerv v každém zemědělském závodě a překročením úkolů letošního roku si vytváříme podmínky pro splnění III. pětiletého plánu za čtyři roky a v některých ukazatelích i dříve. Z celkového počtu 146 JZD se k návrhu III. pětiletého plánu po projednání na pracovištích vyjádřilo již 94 JZD a 22 JZD se zavázalo splnit III. pětiletý plán za čtyři roky.

Z rozboru těchto 22 JZD je zřejmé, že je možno splnit v objemu výroby III. pětiletý plán za čtyři roky, a to ve výrobě mléka, masa a vajec, a to není ještě poslední slovo.

Soudružky a soudruzi, nyní bych vás chtěl seznámit, jaká opatření jsme učinili v našem JZD při projednávání dopisu ÚV KSČ ke splnění III. pětiletky plánu za 4 roky.

Prvním naším úkolem je zvýšit intenzitu rostlinné výroby. Dosavadní průměrné výnosy obilovin 34 q po ha, zvýšíme postupně do roku 1964 na 36 q a u cukrovky zvýšíme hektarový výnos ze 400 q na 500 q. U brambor z 200 q na 220 q. Do osevního plánu zařadíme kukuřici na siláž ve výměře 35 ha, tj. 12 % z orné půdy. A plánujeme dosažení 600 q z každého ha s podílem 35 % palic. Zvýšení výroby bílkovinné píce docílíme vyššími hektarovými výnosy na lukách a pastvinách, a to průměrně o 8 q z 1 ha. U pícnin na orné půdě, kde převládá hlavně vojtěška, docilujeme už dnes 90 q sena z každého hektaru. A tyto vysoké výnosy plánujeme během pětiletky ještě podstatně zvýšit.

V živočišné výrobě plánujeme rovněž zvýšení výroby, a to jak u mléka, tak i ve výrobě masa. Průměrnou roční dojivost na 1 dojnici 3000 litrů zvýšíme do roku 1964 na 3600 litrů, tj. 1640 litrů mléka na 1 ha zemědělské půdy. Masa vyrobíme celkem z každého hektaru zemědělské půdy 287 kg. Současně zvýšíme početní stavy hospodářských zvířat. Ve 4. roce III. pětiletého plánu budeme chovat 340 kusů skotu, z toho 160 dojnic, což činí na 100 ha 90 kusů skotu celkem, z toho 42 dojnic. Stav vepřového dobytka ve 4. roce III. pětiletého plánu plánujeme na 400 kusů celkem, z toho 60 prasnic, na 100 ha zemědělské půdy to činí 16 %.

Splnění III. pětiletého plánu za čtyři roky jak v rostlinné, tak i v živočišné výrobě je veliký úkol, ale my jsme věc řádně projednali se všemi družstevníky a s jejich přispěním vypracovali podrobný plán opatření, která nám umožní splnit i veliké úkoly, jak jsem o nich mluvil.

Zaměřujeme se především na půdu a zvýšení její úrodnosti. Tak na ploše 20 ha provedeme odvodnění a pravidelnou údržbou povrchových svodnic zabráníme zamokřování pozemků. Těmito zásahy zvýšíme průměrný výnos na lukách na 55 q po 1 ha. Dále rozšíříme a zkvalitníme výrobu statkových hnojiv, tj. v prvé řadě chlévské mrvy a kompostu. Dosavadní výroba chlévské mrvy a kompostů stačí na pohnojení 75 ha orné půdy, tj. asi 25 % z celkové její výměry. Kompostování chlévské mrvy na polním hnojišti, kam se bude mrva pravidelně dovážet, ušetříme 2000 kg čistého dusíku ročně. Kvalitní chlévskou mrvou přihnojíme ročně o 8 až 10 ha větší výměru. Výrobu kompostu zvýšíme na 2000 m3, tj. 6 m3 na 1 ha zemědělské půdy. Zelené hnojení zvýšíme na výměru 30 ha a tím zajistíme další zdroj humusu v půdě. Těmito zásahy ve výrobě statkových hnojiv docílíme vyhnojení celé výměry orné půdy za 3 roky a plně zajistíme plné hnojení statkovými hnojivy pod kukuřici na siláž a pod cukrovku.

Pro zvýšení hektarových výnosů všech ploch a jejich stabilizaci provedeme další opatření: u všech druhů obilovin budeme používat nových osvědčených odrůd - u pšenice zavedeme v plném rozsahu pěstování měkkých pšenic, které nám dávají v našich podmínkách nejvyšší hektarové výnosy. Dosavadní péči věnovanou cukrovce rozšíříme o čpavkování a v suchých létech využijeme plně umělého zavlažování. Pro zkvalitnění a usnadnění práce plně využijeme mechanizace používané při obdělávání cukrovky.

Každoroční výměnou bramborové sadby z vyšších poloh na polovinu plochy zvýšíme výnosy a nahradíme tím plochu, kterou odebereme pro kukuřici.

Prováděním podmítky za kosou a využitím všech novodobých chemických prostředků zvýšíme účinnost boje proti plevelům.

Přímou kombajnovou sklizní řepky a dvoufázovou sklizní obilovin snížíme ztráty na minimum.

Výrobou vlastního jetelového a vojtěškového semena zajistíme pěstování těchto pícnin v čisté kultuře.

Pokud jde o živočišnou výrobu, zaměřujeme se na zkvalitnění stáda a zlepšení krmení. Pro zkvalitnění stáda zavedeme ve zvýšené míře odchov mladého dobytka, k čemuž nám pomohou i dvě salaše, kde budeme používat dávkové pastvy za pomoci elektrických ohradníků, což už také činíme.

Zvýšenou výrobou kukuřičné siláže zajistíme krmení siláží po celý rok a ve vhodné kombinaci se zelenou a v zimě suchou pící zajistíme živiny v základní krmné dávce na výrobu 10 až 12 litrů mléka denně na dojnici.

Realizace tohoto plánu je spojena s hmotnou zainteresovaností všech družstevníků a také brigádníků, kteří jsou odměňováni podle nového způsobu, tj. podle pevné odměny měsíčně plně vyplácené. Základní odměna je doplněna prémií podle včasnosti a kvality vykonané práce a podle dosažených výrobních výsledků. Stále jsme si vědomi toho, že o výsledcích rozhodují lidé a proto i nadále hlavní náplní naší práce bude péče o politický a odborný růst všech členů družstva, zejména funkcionářů.

Soudružky a soudruzi!

Víme, že podmínkou růstu životní úrovně všeho pracujícího lidu je nejen plnění úkolů průmyslové výroby, ale dnes hlavně zemědělské výroby, která dosud za průmyslem zaostávala. Zkušenosti našeho družstva a družstev na celém přerovském okrese ukazují, že máme rezervy pro zvyšování zemědělské výroby, a to i v intenzivních oblastech. Využitím těchto rezerv můžeme dosáhnout rychle rozhodujícího obratu v zemědělství a zlepšit tak zásobování našich pracujících potravinami.

O dosažených výsledcích - jak jsem již řekl - rozhodují lidé, zapojení přímo do výroby. Úspěchy zemědělství záleží proto především na tom, jak se nám tyto lidi podaří přesvědčit, získat, zorganizovat. Naši družstevníci ukazují, že při dobré práci vedení družstva, při pomoci místního národního výboru, patronátního závodu a všech ostatních, jsou schopni splnit náročné úkoly, které před nás strana a celá společnost staví - splnit třetí pětiletý plán zemědělství za 4 roky. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger: Dávám slovo poslanci Závětovi.

Posl. Závěta: Vážený soudruhu presidente, soudružky a soudruzi poslanci!

Ve vládním programovém prohlášení bylo zdůrazněno, že při veškeré své práci máme neustále na mysli blaho a šťastný život pracujícího člověka; to plně odpovídá velikým zásadám socialistického humanismu, které jsou pevně zakotveny v naší socialistické ústavě. Dosavadní vývoj naší republiky, výsledky minulé práce nás přesvědčují, že jdeme správnou cestou.

Před dvěma měsíci jsme vzpomínali na slavnou cestu patnácti svobodných let naší republiky, v nichž Komunistická strana Československa zocelená v dřívějších bojích získala si úctu a lásku všeho našeho lidu a semkla jej v pevném svazku Národní fronty pod jejím vedením. Na každém kroku po celé naší zemi se setkáváme s nespočetnými fakty, která nám dokumentují skutečnost, jak se rozrostla a zbohatla naše republika, jaké proměny se odehrály v člověku a jak hluboce již proniká nové soudružství do celého našeho života. Za patnáct let od doby, kdy nás osvobodila slavná a hrdinná Sovětská armáda, můžeme vetkat na vlajku republiky "Socialismus v naší zemi zvítězil!"

Za poslední léta, díky správnosti politiky Komunistické strany Československa, byla na základě velkého rozmachu výrobních sil úspěšně zvýšena životní úroveň našeho lidu. A naši občané se s hrdostí zamýšlí nad vykonanými díly, která zlepšují náš život. Ať náš současný život srovnáváme s kteroukoliv dobou v minulosti, nemá obdoby.

Každý kraj naší republiky se může pochlubit tím, jak se k nepoznání změnila jeho tvář a život jeho lidu. A právě Severomoravský kraj, rozkládající se nyní od Beskyd až k Jeseníkům a úrodné Hané, je jedním z pozoruhodných příkladů péče Komunistické strany Československa a vlády Národní fronty o blaho pracujícího člověka.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP