Úterý 12. července 1960

Posl. Hron: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Před naše nové Národní shromáždění, před všechen náš lid předstupuje dnes vláda se svým programovým prohlášením obsahujícím radostné perspektivy a cíle, které chceme v nastávajícím období dosáhnout. Nepřetržitý a rychlý růst společenské výroby na základě všestranných úspor společenské práce je hlavní cesta k jejich splnění. Ke splnění této zásadní směrnice nám významně pomohou výsledky i zkušenosti, které získali naši pracující při zajišťování úkolů 2. pětiletky a které svědčí o tom, že stejně odpovědně rozhodnou o splnění úkolů 3. pětiletky.

V průběhu 2. pětiletky došlo v našem Jihomoravském kraji k dalšímu podstatnému vzestupu výroby. Za 4 a půl roku druhé pětiletky byl objem výroby v kraji zvýšen o 57 %. Přírůstku výroby bylo dosaženo z 69 % růstem produktivity práce a z 31 % zvýšením stavu pracovníků. V uvedeném období bylo navíc vyrobeno zboží za 1 miliardu 752 miliónů Kčs.

Pracující našich závodů zaznamenali v plnění úkolu pětiletky příznivé výsledky i v ukazatelích, vyjadřujících kvalitu práce. Jen v uplynulém roce byly zhotovené výrobky vyrobeny o 106 miliónů levněji, než se v plánu uvažovalo a do státní pokladny bylo odvedeno o 37 miliónů Kčs zisku více než stanovil plán. Těchto vcelku příznivých výsledků bylo dosaženo rozvinutím iniciativy a aktivity pracujících, rozvinutím socialistické soutěže a stále širší účastí na organizaci a řízení výroby, zaměřené na dosažení maximální efektivnosti.

Veliký význam má úsilí pracujících o zvýšení kvalifikace, osvojení si nejlepších pracovních zkušeností a jejich uplatnění na pracovišti. V tomto směru zejména jsou progresivní silou kolektivy soutěžící o titul "Brigáda socialistické práce", kterých je již v Jihomoravském kraji 2685 a ve kterých je zapojeno více jak 20 000 pracujících. Tak např. Brigáda socialistické práce vedená s. Marešem v MEZ Nedvědice si vytyčila náročný úkol modernizace a automatizace strojů. Navázala spolupráci s nositelem Řádu republiky a laureátem státní ceny Františkem Hamrem a začala používat za jeho spolupráce dělených lisovacích nástrojů.

Navázala styk s Akademií Lotyšské SSSR a připravuje zavedení 12 významných zlepšovacích návrhů do výroby. Tyto zlepšovací návrhy přinesou nejméně 400 000 Kčs úspor ročně. Také pětičlenná Brigáda socialistické práce s. Antonína Jury v Elektrárně Hodonín vyřešila náročný technický úkol, který by za jiných podmínek mohl vyřešit jen kolektiv techniků a inženýrů. Soudruzi provedli v krátkém čase automatizaci řízení tepelného hospodářství 4 parních kotlů a tím zabezpečili jejich technicky dokonalý a hospodárný provoz. Brigáda si sama připravila výkresy, navrhla potřebné součástky, provedla nezbytné výpočty a provoz moderní elektrárny tak zdokonalila spolehlivým zařízením vysoké technické úrovně. Se zanícením pracují např. také dělníci, technici a inženýři na nových programově řízených obráběcích strojích v TOS Kuřim. V tomto roce bude vyrobeno 8 kusů frézovacích strojů programově řízených, 2 stroje numericky řízené a rovněž 2 stroje řízené systémem nahrávání. V roce 1961 bude již těchto strojů vyrobeno 112.

Kvalitativní stránky soutěže a zaměření závazků na splnění plánu letošního roku jsou hnací silou i na našich stavbách a v průmyslové výrobě stavebních hmot. Jsou to právě kolektivy soutěžících brigád, které jsou jádrem soutěže o značku "Vzorné kvality stavebního díla" a soutěže "Každý novátorsky". Dík socialistické soutěži stavaři Jihomoravského kraje splnili plán bytové výstavby v I. pololetí na 51 % z celoročního úkolu.

Vedle rozvoje nové techniky a modernizace stávajícího výrobního zařízení je před námi úkol náležitě využít základních výrobních fondů a to cestou dvousměnného provozu. V současné době pracuje na 1. směně 72 % a na 2. směně 22 % dělníků. Přestože došlo k určitému zvýšení směnnosti, je dosavadní tempo nedostačující. Nespokojujeme se pouze s vykazováním koeficientu směnnosti, ale vedeme podniky a závody k tomu, aby směnnost byla hodnocena takovým hodnověrným ukazatelem, jako je produkce 2. směny. V tomto směru příkladně postupují v ZKL Líšeň, kde si stanovili úkol do prvního roku pětiletky vkročit s plně dvousměnným provozem. Dobrým pomocníkem jim přitom je strojně početní stanice, kterou využívají pro kontrolu vytíženosti směn, pracovišť i plnění norem v jednotlivých směnách. Těmto opatřením předcházela široká uvědomovací kampaň, aby pracující pochopili nutnost dvousměnného provozu jako normálního pracovního řádu. Tomuto životu se přizpůsobují také sociální a distribuční zařízení, včetně mateřských školek v okolí závodu. Rovněž jsou prováděna opatření, aby výuka v Závodních školách práce byla zavedena i dopoledne a mohli se jí účastnit ti pracující, kteří pracují na odpolední směnu.

Požadavek uspíšení mechanizace zemědělství a vytvoření předpokladů - splnit pětiletku v zemědělství za 4 roky, staví před nás otázku, jak jsou připraveny podniky zemědělského strojírenství k zvládnutí úkolů. Jsme si plně vědomi významu a odpovědnosti, které má Jihomoravský kraj za vybavení zemědělství novými moderními mechanizačními prostředky. Vždyť v našem kraji je sídlo sdružení, které řídí všechny závody zemědělského strojírenství v republice a výrobní kapacita strojírenských závodů, zajišťujících mechanizaci zemědělství jen v našem kraji, má mimořádný význam pro celý stát. Významnou měrou se podílí zejména podniky ZKL Líšeň a ZJŠ Brno, které vyrábí traktory, a Agrostroj Prostějov.

V ZKL Líšeň i v ZJŠ Brno jsou v plném tempu přípravné práce na zahájení výroby traktorů unifikované řady v tomto roce. Je třeba vyzvednout obětavost pracovníků ZKL Líšeň, kde doposud běží výroba traktorů Z 25, zatímco v halách nad hlavami dělníků se montují již nová zařízení pro výrobu nových typů traktorů. Jak v ZKL Líšeň, tak také v ZJŠ Brno si celou řadu univerzálních a jednoúčelových strojů zhotovují sami pro zabezpečení náročného úkolu - za plné stávající výroby přestavět závod na výrobu novou.

V Agrostroji Prostějov se přepracovává dokument technického rozvoje pro 3. pětiletku. Vyráběné zemědělské stroje v tomto závodě vcelku dobře splňují předpoklady maximálního zkrácení doby sklizňových prací. Například již v letošních žních bude zkoušena nová stacionární mlátička MA 110, jejíž výkon 30 - 40 q/hod. odpovídá světové úrovni. Jsou dělána opatření, aby nová mlátička byla sériově vyráběna již v r. 1961. Jedním z nejdůležitějších mechanizačních prostředků pro naše zemědělství, který bude v Agrostroji Prostějov vyráběn, je univerzální podvozek pro nesené zemědělské stroje. V r. 1961 jich bude vyrobeno 110 kusů, z toho 50 % s nesenou mlátičkou a dále se silážní řezačkou. Výhoda univerzálního podvozku je především v možnostech celoročního užívání a úspor nákladů na podvozky jednotlivých sklizňových strojů.

Také v pěstování zeleniny, vína, chmele a lehké dopravy v zemědělství jsou připravovány malotraktory na způsob stavebnicového uspořádání. Výhodou těchto strojů bude až 70 % unifikace dílců.

Dosažení rozhodného obratu v zemědělské výrobě je pro náš Jihomoravský kraj velmi závažný úkol, neboť svou výměrou půdy a zemědělskou produkcí patří mezi největší kraje v republice. Kromě chmele pěstujeme u nás všechny plodiny pěstované v ČSSR. Obiloviny sejeme na 377 000 ha, brambory na 100 000 ha, cukrovku na 46 000 ha, zeleninu na 9000 ha a len na 8000 ha. V současné době chováme v kraji přes 600 000 kusů skotu, z toho 279 000 krav.

Z celkové výměry zemědělské půdy v kraji, která činí přes 950 000 ha, obhospodařují JZD, státní statky a ostatní socialistický sektor 91,6 % půdy. Letos vstoupilo do družstev 2220 rolníků se 7500 ha půdy. Do socialistického sektoru zbývá získat 6 % půdy. Vzhledem k tomu, že socialistický sektor obhospodařuje podstatnou část půdy, je vytvořen hlavní předpoklad nejen ke splnění 3. pětiletky v zemědělství, ale i k jejímu zkrácení.

Projednávání dopisu ÚV KSČ ve stranických organizacích, JZD a na státních statcích ukazuje, ze zemědělští pracovníci jsou odhodláni učinit vše pro to, aby bylo dodáno více zemědělských produktů, aby bylo možno rychleji zvyšovat životní úroveň našeho lidu. Přesvědčivě to např. vyjádřila s. Švancarová, vedoucí kolektivu soutěžícího o titul Brigády socialistické práce v JZD Kralice na Hané, když se zvýšení zemědělské výroby projednávalo v byru KV KSČ. "Soudruzi, já nejsem žádný řečník a moc mluvit neumím, ale náš pracovní kolektiv je odhodlán svůj závazek beze zbytku splnit!" A kraličtí soudruzi to již nyní dokazují svými činy. Kralické JZD bylo ještě v loňském roce průměrným družstvem. V lednu kupř. dosahovali ve volném ustájení prasat denního přírůstku 30 dkg. Když jsem však družstvo navštívil v červnu při projednávání dopisu ÚV KSČ, pochlubili se družstevníci, že již dosahují 60 dkg denního přírůstku. To svědčí o tom, že jak kraličtí, tak i ostatní družstevníci a pracovníci státních statků usilují o to, aby již v letošním roce vytvořili předpoklady pro zvládnutí náročného úkolu - splnit pětiletku za 4 roky. Tak např. kukuřice na siláž je zaseta v kraji na více než 38 000 ha, na zrno ve více než 19 000 ha a na zeleno téměř 10 000 ha, to činí celkem 8,5 % orné půdy. JZD Moravská Nová Ves na Břeclavsku např. pěstuje kukuřici na siláž a na zrno již na 22,3 % orné půdy.

Ke zlepšení úrodnosti půdy bylo v letošním roce založeno 759 869 m3 kompostu na úkol 1 milión m3.

Projednávání dopisu s družstevníky ukazuje, že v řadě družstev jsou podmínky splnit objem výroby i tržní produkce za 4 roky. Na okrese Blansko prozkoumalo 57 JZD své možnosti a zavázalo se splnit za 4 roky objem výroby a dodávky u některých produktů. Družstevníci v Dětkovicích na Vyškovsku splní za 4 roky objem tržní produkce u pšenice, žita, ječmene, řepky, brambor, cukrovky, masa, mléka a vajec, družstevníci ve Vnorovech na Hodonínsku v živočišných výrobcích, a takových příkladů máme již dnes desítky. Takovýto způsob projednávání dopisu svědčí o tom, že družstevníci přistupují k řešení celého komplexu zemědělské výroby.

V organizačně-technických opatřeních hledají rezervy především doma ve svém JZD. Věnují pozornost otázkám zúrodňování půdy - výrobě kompostů, zavodňování, odvodňování, zúrodňování málo výnosných luk apod. Např. v JZD Vnorovy ve svých opatřeních říkají, že rozorají 94 ha málo výnosných luk a této půdy využijí k rozšíření ploch kukuřice. Rozhodli se provést úpravu zavlažovacího zařízení na 192 ha luk a na 60 ha provádět závlahu postřikem. Chlévskou mrvou a zeleným hnojením budou hnojit v prvních dvou letech pětiletky 33 % a v r. 1964 již 38 % orné půdy. Každoročně budou vyrábět 2000 m3 kompostu, tj. 2 m3 na 1 ha. Podobně i v ostatních JZD se ukazuje, že při správném rozpracování 3. 5LP na 4 roky zdaleka nebude stačit výroba 1 m3 kompostu na 1 ha. Ve výrobě krmiv jsou hledány rezervy. Prověřuje se struktura osevu, osevní plochy, aby byla získána půda pro kukuřici, která se v dobře zpracovaných plánech 3. 5LP rozšiřuje v kukuřičných oblastech přes 20 %, v ostatních vysoko přes 10 %. Např. na Prostějovsku, kde se kukuřice na zrno téměř nepěstovala, plánují nyní JZD vysoké procento kukuřice na zrno. JZD Kralice v tomto okrese počítá s tím, že bude pěstovat kukuřici na 16 % orné půdy. I v tradičních obilovinách se družstevníci rozhodli pro nejvýkonnější odrůdy.

Ve všech organizačně-technických opatřeních počítají se zaváděním nové technologie v rostlinné i živočišné výrobě. V rostlinné výrobě počítají s výsevem kukuřice čtvercově hnízdovým způsobem s umělým dosoušením sena a dvoufázovou sklizní obilí. V živočišné výrobě pak s volným ustájením skotu, se samokrmením prasat mokrým i suchým způsobem, s hlubokou podestýlkou u slepic apod.

Dosavadní přistup k dopisu ÚV KSČ, odhalování rezerv ze strany družstevníků nám ukazuje, že heslo - splnit pětiletku za 4 roky - je správné a reálné a že se stává pro všechna JZD nástrojem k řešení všech úkolů k podstatnému zvýšení zemědělské výroby.

Soudružky a soudruzi, vládní prohlášení, které dnes projednáváme, bude mobilizující silou k rozvoji další iniciativy pracujících. Ve volební kampani jsme se my všichni poslanci přesvědčili o odhodlání našich pracujících splnit úkoly 3. pětiletky. Setkávali jsme se s projevy lásky a důvěry k naší Komunistické straně Československa a k jejímu ústřednímu výboru. Naši lidé si velmi dobře uvědomuji komu vděčí za to, že dávné sny o nové, spravedlivé společnosti se v naší zemi staly skutkem.

Významným projevem státnosti našeho lidu je, že odpovědně přistupuje k zajišťování smělých plánů a stávají se opravdovými hospodáři ve své zemi. S naším lidem se nemusíme bát žádných obtíží a překážek. Odpovědně rozhodl svým platným a konstruktivním přístupem k diskusi o ústavě, rozhodl, když ve volbách dal svůj hlas kandidátům Národní fronty. A svoje slovo řekne dnes a zítra, při své každodenní práci, kde se svádí rozhodná bitva za dosažení cílů, za které bojovali i umírali ti nejlepší lidé na celém světě, za dosažení šťastného, radostného a pokojného života nás všech, našich dětí a celého lidstva - za komunismus. (Potlesk.)

Předseda: Další příspěvek přednese posl. inž. Lajčiak. Dávám mu slovo.

Posl. inž. Lajčiak: Vážené Národné zhromaždenie, vážené súdružky a súdruhovia!

Vo svojom diskusnom príspevku chcem naviazať na tú časť programového vyhlásenia vlády, v ktorej sa zdôrazňuje veľká úloha, akú má technický rozvoj pri raste produktivity práce v našom priemysle. XI. sjazd Komunistickej strany Československa zdôraznil, že pre uskutočnenie veľkolepého programu dovŕšenia socialistickej výstavby má v našej zemi prvoradý význam nepretržitý a rýchly rast produktivity práce vo všetkých odvetviach národného hospodárstva. V geniálnych prácach s. Lenina je podaný hlboký vedecký rozbor dôležitosti úlohy, akú má produktivita práce v budovaní socialistickej a komunistickej spoločnosti. Produktivita práce, píše s. Lenin, je koniec koncov to najdôležitejšie a najhlavnejšie pre víťazstvo nového spoločenského poriadku. Nutnosť neustáleho rastu produktivity práce vyplýva zo základného ekonomického zákona socializmu, ktorého podstatou je zabezpečovanie neustále rastúcich materiálnych a kultúrnych potrieb celej spoločnosti nepretržitým rastom a zdokonaľovaním socialistickej výroby na základe najvyššej úrovne techniky.

Rast produktivity práce spolu so znižovaním vlastných nákladov priemyselnej výroby vytvára nezbytné podmienky pre sústavné znižovanie maloobchodných cien, predmetov hromadnej spotreby a tým pre zvyšovanie reálnych miezd pracujúcich.

Nepretržitý rast produktivity práce je teda základným zdrojom pre zväčšovanie bohatstva spoločnosti a pre sústavné zvyšovanie úrovne hmotného blahobytu pracujúcich. Je tiež rozhodujúcou podmienkou pre prechod na skrátený pracovný čas. Obrovský význam úlohy produktivity práce v budovaní socialistickej a komunistickej spoločnosti vyžaduje, aby sme na zabezpečovanie jej rastu sústredili všetko úsilie a využili všetky skúsenosti robotníkov a technikov v každom závode a na každom pracovisku. Treba docieliť toho, aby zabezpečovanie rastu produktivity práce bolo v popredí dennej starostlivosti straníckych, odborových a mládežníckych organizácií a vedúcich hospodárskych pracovníkov na všetkých stupňov riadenia výroby.

V našom Stredoslovenskom kraji venujeme tejto základnej podmienke úspešného budovania socialistickej a komunistickej spoločnosti plnú pozornosť. Vedie nás k tomu nielen to, že si plne uvedomujeme obrovský význam rýchleho rastu produktivity práce pre dobudovanie socializmu v našej vlasti, ale vedú nás k tomu i veľké úlohy, ktoré pre rozvoj národného hospodárstva v našom kraji vyplývajú z plánu na rok 1960 a hlavne na tretí päťročný plán. Vedie nás tiež k tomu súčasný stav v zabezpečovaní rastu produktivity práce a v znižovaní vlastných nákladov, ako i prechod na skrátenú pracovnú dobu, ktorý sa v našom kraji začína uskutočňovať vo vybraných závodoch banského, hutného a chemického priemyslu už v tomto roku.

Stredoslovenský kraj je najpriemyselnejším krajom na Slovensku. Jeho priemyselná výroba tvorí 44 % priemyselnej výroby Slovenska a 6,8 % priemyselnej výroby celej republiky. V roku 1960 v Stredoslovenskom kraji vzrastie hrubá výroba v priemysle v porovnaní s minulým rokom o 11,6 % a výroba tovaru o 13,5 %. Tieto úlohy majú byť zabezpečené v prevážnej miere rastom produktivity práce, ktorá má vzrásť o 24,3 % pri súčasnom znížení vlastných nákladov o 2 - 3 %.

Ešte prudší rozvoj zaznamená v priemysle náš kraj v rokoch tretej päťročnice, keď hrubá výroba v roku 1965 vzrastie oproti roku 1960 o 63,09 % a výroba tovaru o 62,3 %. Produktivita práce bude sa na zabezpečovaní týchto úloh podieľať 38,9 %. Pritom treba zabezpečiť zníženie vlastných nákladov v jednotlivých rokoch o 2 - 3 %.

Tieto veľké úlohy mobilizujú pracujúcich našich závodov, rozvíjajú ich iniciatívu, ktorá sa prejavuje najmä v širokom rozvoji socialistickej súťaže, v rámci ktorej sa úspešne rozvíja aj vyššia forma súťaženia - hnutie brigád socialistickej práce.

Pracujúci závodov v Stredoslovenskom kraji prijali mnohé cenné záväzky k 15. výročiu oslobodenia našej vlasti Sovietskou armádou, ktoré boli ďalej prehlbované a spresňované na počesť celoštátnej konferencie Komunistickej strany Československa. Pracujúci v priemysle nášho kraja prijali k týmto významným udalostiam vyše 83 000 individuálnych, 18 655 kolektívnych a 655 celozávodných záväzkov, ktorých splnenie prinesie hodnotu v hrubej výrobe 129 181 000 Kčs, vo výrobe tovaru 97 846 000 Kčs, v odvode zisku 19 081 000 Kčs a v úprave vlastných nákladov 10 439 000 Kčs.

V súťaži o hrdý titul "Brigáda socialistickej práce" je zapojených 744 kolektívov, v ktorých je 15 290 pracovníkov. Titul "Brigáda socialistickej práce" získalo už 86 pracovných kolektívov. V súčasnom období zameriavame v kraji úsilie a pozornosť na to, aby táto vyššia forma súťaže úspešne plnila svoju úlohu aj pokiaľ ide o výchovu nového človeka, aby sa heslo, socialisticky pracovať - socialisticky žiť, stalo skutočnou náplňou každého súťažiaceho kolektívu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP