Pondělí 11. července 1960

Předvolební kampaň, ve které jsme vysvětlovali novou ústavu, rolníci, družstevníci vyjadřovali jednomyslný souhlas s čl. 8 odst. 3, který říká: "Půda sdružená ke společnému družstevnímu hospodaření je ve společném užívání jednotných zemědělských družstev." Při této příležitosti zavazovali se pečovat o zemědělskou půdu tak, aby nejen naše generace, ale i naše děti mohly využívat tohoto hlavního výrobního prostředku k hojnosti zemědělských výrobků pro blahobytný život našeho lidu.

Tyto zásady budou mít velký dosah pro obrat v zemědělské výrobě a pro její rozvoj. Když budeme půdu dobře obhospodařovat, vydá pro celou společnost veliké bohatství. Proto ji bude třeba chránit, nenechat ji znehodnocovat a starat se o její zúrodnění. Péče o vodní režim v půdě, o kompostování, boj proti plevelům a sdružování půdy jsou hlavní cesty, kterými dosáhneme vyšších výnosů z půdy.

Jenom pouhým sdružením jednotlivých hospodářství drobných a středních rolníků na vesnici proces nekončí. Pro vyšší výrobu, lepší využití pracovních sil a mechanizačních prostředků je třeba provádět sdružování malých jednotných zemědělských družstev ve velké celky. O těchto zkušenostech chci také hovořit z vlastních poznatků našeho sloučeného JZD "Mír a přátelství" ve Valu v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Začátkem letošního roku jsme sloučili dvě JZD, Val a Provoz. JZD Val mělo 280 ha zemědělské půdy, 66 pracovníků a 1 traktor Zetor 25. V Provozi bylo 180 ha půdy, 29 pracovníků a jeden starý Zetor.

Co nás k tomu vedlo a jak jsme to dělali?

Požadavky na řízení velkovýroby ukázaly, že v malém družstvu se těžko vyhledávají vhodní funkcionáři, kteří by byli dostatečně obeznámeni se základními pracemi v evidenci a účetnictví, bez nichž to v družstvu nejde.

Problémy byly i s odměnou pro funkcionáře. Funkcionář v malém družstvu má 20 až 30 pracovních jednotek měsíčně a není proto možné, aby se v plném rozsahu věnoval svěřené funkci.

Uvítali jsme rozhodnutí ústředního výboru Komunistické strany Československa o odprodeji mechanizačních prostředků ze strojně traktorových stanic družstvům.

Hned se však ukázalo, že v malém družstvu není možno zavést úplnou a zvláště těžší mechanizaci a to jak z důvodů finančních, tak i proto, že mnohé stroje nemohou být plně využity. Má-li však hospodářský celek více půdy, není již starost o jejich využití, nehledě na to, že plným využitím se stroje dříve zaplatí a je možno koupit nové, modernější.

Právě taková byla u nás situace, pokud se týče rozmístění pracovních sil, jakož i jejich množství vůbec. Ve Valu byl dostatek pracovníků, zejména početná stavební skupina, naproti tomu v Provozi byl nedostatek lidí. Bylo zde každoročně potřeba množství brigádníků jak na poli, tak i na stavbě, což se nemohlo družstvu vyplácet.

Ve sloučeném družstvu je možné specializovat se na určitou výrobu, aniž by bylo ohroženo plnění státního plánu.

Proto družstevníci a všichni obyvatelé obce uvažovali. A ještě více uvažovali v sousední obci Provoz, protože tam bylo družstvo o 100 hektarů menší než u nás a tím také problémy, které jsem uváděl, vystupňovanější.

Je samozřejmé, že rozhodnutí nepřišlo najednou.

Po loňském referátu soudruha presidenta Novotného dostala myšlenka vytvoření většího celku konkrétnější formu. Z iniciativy stranických organizací a místních národních výborů, za účinné pomoci soudruhů z patronátního závodu dobrušské posádky, kteří mají u nás dobré jméno a důvěru, jsme začali získávat družstevníky pro sloučení.

Nestačila jen slova, bylo třeba faktů a čísel, poněvadž naši družstevníci počítají. Vypracovali jsme proto za pomoci odborníků z okresního národního výboru rozbor dosavadního hospodaření a perspektivu nového družstva po sloučení. Ekonomický rozbor ukázal na přednosti hospodaření ve větším celku a bylo jasně dokázáno, že výsledky dosavadního jednotného zemědělského družstva ve Valu nebudou sloučením ani pro první rok ohroženy a výsledky jednotného zemědělského družstva Provoz že se naopak zvýší.

Podotýkám, že obě družstva nebyla na stejné výši. Jednotné zemědělské družstvo Val hospodařilo společně dva roky a na pracovní jednotku jsme si druhý rok vypláceli kromě naturálií 22 korun, přičemž 54 tisíc bylo ponecháno v provozně zajišťovacím fondu. Jednotné zemědělské družstvo Provoz následkem nedostatku pracovníků i jiných okolností bylo na tom hůře. Hospodařilo tři roky, pracovní jednotku před sloučením mělo 15,50 Kčs a zajišťovací fond neexistoval.

Měli jsme původně širší plán - sloučit tři družstva, včetně Chlístova. Do důsledku však byla dodržena zásada dobrovolnosti a proto zatím společně hospodaří jen dvě družstva. Dnes však již i v Chlístově jsou rozhodnuti a brzy se přidají do našeho kolektivu.

Ještě dříve než jsme se skutečně sloučili, navštívili jsme se navzájem, prohlédli si stáje, zásoby a celé účetní hospodaření. To nám pomohlo odstranit i počáteční nedůvěru, kterou někteří naši družstevníci měli přesto, že všechno již bylo vysvětleno a na číslech dokázáno. Toto je velmi nutné, neboť neslučujeme vždy družstva na stejné hospodářské výši. Je to důležité i z toho hlediska, že bývají v některých družstvech snahy rozdělit před sloučením co nejvíce na pracovní jednotky i za cenu snížení hospodářských výsledků v příštích letech.

Protože bylo nutno začít společné hospodaření se zpětnou platností od začátku roku, byl rychle vypracován nový společný celoroční výrobně finanční plán a návrh třetího pětiletého plánu, který byl na ustavující schůzi všemi členy schválen.

Tak došlo k prvnímu sloučení družstev v bývalém okrese Dobruška. To nás zavazuje, jako průkopníky dobré věci v budoucnosti řídit družstvo tak, aby byl skutečně splněn hlavní účel slučování družstev - zvýšit výrobu za nižších nákladů a ulehčit práci všem družstevníkům.

Nyní k tomu, jak jsme začínali?

Každým rokem před výroční schůzí byly zvláště v Provozi starosti s obsazením funkcí. Po tři roky byl zde po každé jiný předseda a podobně tomu bylo i s obsazováním ostatních funkcí. Při výběru lidí do představenstva a vedoucích funkcí jednotného zemědělského družstva, byla ve sloučeném družstvu situace mnohem lepší. Do představenstva byli zvoleni mladší družstevníci a jednotlivé funkce, obsazeny nejschopnějšími družstevníky. Významnou posilou pro sloučené družstvo je agronom a mechanisátor, kteří na výzvu ústředního výboru Komunistické strany Československa přešli z okresního národního výboru a ze strojně traktorové stanice k nám.

Prvním, čím jsme začali po společné ustavující schůzi bylo vypracování společných pracovních norem. Při jejich stanovení a úpravě se nám podařilo uplatnit progresivnější normy, které se nyní ukazují jako správné.

Důležitým úkolem bylo vyřešit organizaci práce tak, aby v plném rozsahu odpovídala novým podmínkám.

Máme ústřední účtárnu a sklad. V rostlinné a živočišné výrobě máme v každé obci skupináře, kteří jsou řízeni agronomem a zootechnikem družstva a osobně zodpovídají za své úseky.

Tento způsob organizace práce nám zatím vyhovuje, i když si myslím, že do budoucna ve sloučených velkých celcích bude účelnější řídit družstvo v každé dřívější obci přes vedoucího úseku, který bude odpovědný za veškerou výrobu přímo předsedovi jednotného zemědělského družstva a jím i řízen. I zde však plně bude platit, že za chod družstva zodpovídá představenstvo a ve všech závažných otázkách rozhoduje členská schůze.

Pro denní operativní řízení práce se nám plně osvědčil systém operativních porad, které provádíme vždy navečer a zúčastňuje se jich kromě předsedy agronom, zootechnik, mechanisátor nebo případně další pracovníci z těchto úseků, kde je nutno řešit a zajistit určitý úkol. To se nám plně osvědčilo jak v průběhu jarních prací, tak i nyní při senoseči.

Jarní práce při dodržení všech požadavků agrotechniky byly provedeny za 7 dní, což se nám v dřívějších letech nikdy nepodařilo. Při senoseči jsme si znovu ověřili výhody sloučení. Vzájemnou výpomocí mezi pracovními skupinami se nám podařilo i přes deštivé počasí sklidit seno za 14 dnů. Při tom máme však ještě značné zatížení na traktorovou jednotku a to plných 90 hektarů orné půdy.

Sloučení družstev kromě daleko lepšího využití prostředků nám dále umožňuje rozšíření strojového parku dalším nákupem nových mechanizačních prostředků. Kromě silážního kombajnu jsme koupili jeden kolový traktor Super 50, kultivační traktor, sazeč brambor, třídičku brambor a výkonnou mlátičku. To bychom si jistě před sloučením ani v jednom družstvu nemohli dovolit, nehledě na to, že by takové stroje nebyly ani plně využity.

Včasné provedení prací nám umožnilo vytvořit stálou pracovní skupinu pro meliorace. Tato skupina v průběhu jarních prací odvodnila trubkovou drenáží 8 hektarů zamokřené orné půdy a založila 550 kubíků kompostu.

Při vypracování celoročního výrobně finančního plánu jsme uplatnili i zásadu specializovat výrobu v jednotlivých skupinách. V rostlinné výrobě máme nyní možnost pěstovat cukrovku na nejvýhodnějších pozemcích, právě tak jako soustřeďujeme i pěstování travin na semeno a semenářské dílce. Počítáme i s další úpravou osevních postupů zejména tak, že kolem společných ustájení skotu zavedeme přifaremní osevní postup.

V živočišné výrobě jsme soustředili prasnice do Provoze a do Valu chovné jalovice a telata. Již pro příští rok počítáme se soustředěním všech dojnic do Valu, kde postavíme nový kravín. To je cesta k docílení vyšší produktivity práce, odstranění dřiny a snižování nákladů.

Soustředěním prasnic jsme ušetřili jednoho stálého ošetřovatele a vodným ustájením 50 kusů jalovic ušetříme další dva pracovníky. V letošním roce dále rozšíříme výkrm prasat na hluboké podestýlce o 120 kusů, čímž ušetříme dalšího jednoho pracovníka.

V pětiletém plánu si klademe další cíle. Vybudovat na méně výnosných stráních odchov mladého dobytka a na výměře 30 ha zřídit zavlažování.

Přesto, že hospodaříme společně teprve půl roku, můžeme již uvést některé konkrétní výsledky pokud se týká zvýšení výroby za současného snížení výrobních nákladů.

Tak ku příkladu v loňském roce bylo v průměru za první pololetí v obou družstvech dodáno 64 kg masa na jeden hektar zemědělské půdy. Za stejné období letošního roku jsme však dodali již 89 kg masa. Podobně je tomu i u mléka, kde loňský průměr obou družstev v dodávce na jeden hektar činil 300 litrů, zatím co letos je dodáno již 354 litrů. Stejně tak u vajec bylo vyrobeno proti loňskému roku za prvních šest měsíců na jeden hektar o 50 kusů víc. Toto zvýšení výroby představuje v penězích částku 190 tisíc korun.

Dosavadní výsledky ve výrobě ve sloučeném družstvu jsou tedy podstatně lepší, než jakých dosahovala obě družstva v loňském roce. Dosahujeme nyní lepších výsledků, než samotné Jednotné zemědělské družstvo Val, které patřilo k dobrým družstvům na okrese.

Zároveň máme i nižší náklady na výrobu. Oproti minulému roku se snížily náklady za první pololetí na každý hektar zemědělské půdy o 72 Kčs. Znamená to tedy, že při růstu výroby vyrábíme levněji, což je také jediná správná cesta do budoucna.

Hospodaříme v bramborářské oblasti a pro první rok ve sloučeném družstvu jsme si dali za úkol vyrobit například na každý hektar 850 litrů mléka a 162 kg masa. V časovém plnění plníme tyto úkoly v průměru na 110 % a nejméně tak splníme všechny úkoly letošního roku.

Tato vyšší výroba nám umožňuje dotovat nedělitelný fond 12 % a dává možnost k vytvoření provozně zajišťovacího fondu ve výši 140 tisíc korun.

Zavedli jsme také pro všechny družstevníky společné sociální výhody. Snažíme se a také se už rychle přibližujeme sociálním dávkám jako v průmyslu. Vyplácíme výbavné, porodné, náhradu za vojenské cvičení a pohřebné. Kromě toho úrazové pojištění, přídavky k důchodům a v případě nemoci 70 % ušlého výdělku. Tyto dávky jsou vyšší, než byly dávky v obou družstvech před sloučením. Začátkem pětiletky plánujeme úplné vyrovnání sociálních vymožeností s pracujícími ve městech.

Nezapomínáme ani na kulturu. Kulturní život v našem sloučeném družstvu i v obci nám závidí celé okolí. Velmi se nám osvědčuje úzká spolupráce s osvětovou besedou. Společně pořádáme zájezdy do divadel a jiných hodnotných kulturních podniků. Navštěvujeme přední a nejvyspělejší zemědělské závody a učíme se na jejich výsledcích. Pomáhá nám to zvyšovat zájem každého družstevníka, který se projevuje v úsilí docilovat co nejlepších výsledků ve vlastním družstvu na svěřeném pracovišti.

Svědčí o tom nejen závazky našich družstevníků, ale i dobře se rozvíjející soutěž mezi skupinami rostlinné výroby dřívějších družstev. Socialistickou soutěž chceme dále rozvíjet, poněvadž jsme se přesvědčili, že je to jediná a správná cesta, jak podchytit zájem družstevníků a tím dosáhnout ještě rychlejšího zvyšování výroby.

Vážně jsme se také u nás zamysleli nad dopisem ústředního výboru naší strany k zemědělství. Projednali jsme jej v představenstvu, na všech pracovištích a na členské schůzi. Výsledkem je odhodlání našich družstevníků zakotvené v závazku - splnit pětiletku za čtyři roky.

Máme k tomu ve sloučeném družstvu vytvořeny dobré předpoklady, máme pracovité družstevníky a máme podporu celé dělnické třídy. Jsme si vědomi odpovědnosti za zvyšování životní úrovně všech pracujících.

Všechny články ústavy jednající o zemědělství odpovídají plně dnešní situaci a perspektivám vývoje našeho socialistického zemědělství a proto je pokládáme za úplně správné.

Proto vyslovuji názor, že je správné i nadále podle podmínek uváženě jednotná zemědělská družstva slučovat.

Pracujme všichni pro rozkvět naší Československé socialistické republiky a pro zachování trvalého míru na celém světě. (Potlesk.)

Předseda: Nyní dávám slovo ministru poslanci dr. Neumanovi.

Ministr dr. Neuman: Vážený pane presidente, vážené Národní shromáždění!

Na zpracování naší nové socialistické ústavy se podílely opravdu široké vrstvy našeho obyvatelstva. To znamená, že její náplň vyjadřuje v plné míře vůli našeho lidu. Po trpkých zkušenostech prvé a zejména druhé světové války je náš lid prodchnut pevnou vůlí bojovat za udržení světového míru. Je si vědom, že boj za mír a za přátelské soužití všech národů je jeden z nejušlechtilejších cílů lidského snažení. Nemůže být také ušlechtilejšího cíle, než zbavit lidstvo strachu z hromadného krveprolití, bombardování měst, ničení hospodářských a kulturních statků a životů. Náš lid poznal, že válka je hrozná a strašlivě nelidská. Proto je naplněn vůlí zabránit válce a plně se věnovat mírové výstavbě. Nemůže být proto jinak, než že nová ústava je prodchnuta vůlí svého tvůrce - mírovým úsilím československého lidu.

Po zkušenostech, získaných v období buržoazní republiky, dospěl náš lid k přesvědčení, že jedině socialistické společenské zřízení může poskytnout lidstvu záruku mírového vývoje a šťastného života bez válek a vykořisťování člověka člověkem, národa národem. Proto v duchu své slavné husitské tradice dal se na cestu, kterou vytyčila pracujícím celého světa Velká říjnová socialistická revoluce. Dnes, po smělém a pilnou prací naplněném patnáctiletém úsilí, došli jsme na této cestě k svému prvnímu cíli. V úvodním prohlášení nové ústavy konstatujeme skutečnost, že socialismus v naší vlasti zvítězil! A dále: Zdůrazňujeme, že jsme tohoto cíle dosáhli pod vedením Komunistické strany Československa, vedoucí síly Národní fronty Čechů a Slováků. Bez ní nebylo by úspěšného socialistického rozvoje naší republiky, vysoké životní úrovně našeho lidu, ani významného postavení našeho státu v současném mezinárodním životě. (Potlesk.)

Naše země je nerozlučnými svazky spojena se Sovětským svazem, který je naším přítelem a spojencem, jemuž patří všechna láska našeho lidu. (Potlesk.) Sovětský svaz stál při nás v temných dnech Mnichova, jeho armády přinesly mír a svobodu našim domovům. Sovětskému svazu jsme neskonale vděčni za pomoc, kterou poskytl naší socialistické výstavbě. Naše přátelství k Sovětskému svazu je věčné a tuto skutečnost jsme také hrdě vepsali do naší ústavy po přání všeho československého lidu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP