Středa 8. července 1959

Ako ukazuje návrh štátneho záverečného účtu, boli dosiahnuté v priemysle významné úspechy, osobitne od uznesenia ÚV KSČ o zvyšovaní efektívnosti národného hospodárstva. No i napriek tomu sú v raste produktivity práce, v zhospodárňovaní výroby, v rozvoji a uplatňovaní novej techniky ďalšie možnosti, ktoré sú výrazom predností socialistického spôsobu výroby. Tempo znižovania vlastných nákladov na Slovensku sa zrýchlilo na 2,7 %. Jednako i keď sa plán zníženia nákladov v priemysle splnil, ostávajú veľké rezervy v spotrebe materiálu, najmä železa, ocele, cementu, dreva a v úrovni technických spotrebných noriem.

Produktivita práce v priemysle Slovenska rástla rýchlejšie než priemerné zárobky v r. 1958. Avšak aj pri dosiahnutých dobrých výsledkoch zaostalo využívanie najdôležitejších zdrojov, na ktoré sa v pláne kládla hlavná váha, predovšetkým novej techniky.

I keď boli na technický rozvoj vynaložené značné prostriedky, nepriniesol všade zodpovedajúce výsledky. Napríklad na úseku stavebno montážnych podnikov Povereníctva stavebníctva splnenie úlohy plánu technického rozvoja by znamenalo úsporu 3290 robotníkov. Dobre chápu význam tejto otázky súdruhovia v závode Bučina vo Zvolene, kde zavedenie výroby vodovzdorných preglejok umožní stavebníctvu úsporu dreva pri debnení až 11násobne oproti doterajšej spotrebe.

V roku 1958 bolo podaných na Slovensku vyše 31. 000 zlepšovacích návrhov a predpokladaná úspora je takmer 300,000. 000 Kčs. Vzhľadom na stále sa zvyšujúci rozsah priemyslovej výroby v celej našej vlasti musia všetky podniky lepšie uplatňovať a využívať hnutia vynálezcov a zlepšovateľov. Zatiaľ toto hnutie nie je zďaleka primerané tým možnostiam a potrebám, ktoré máme.

Dobrým príkladom v tomto smere je v mojom volebnom obvode závod na pálenie vápna vo Varíne. Tu vyskúšali novú technológiu pálenia vápna v šachtových peciach. V tej istej peci, kde sa až donedávna dosahoval výkon 100 ton vyrobeného vápna na 24 hodín, stúpla výroba na dvojnásobok len úpravou technológie bez nárokov na investície. Takto dosiahla výroba vápna v tomto závode v hlavných parametroch svetovú úroveň. Iste tento príklad v podobných závodoch prinesie značné úspory.

Dnes je viditeľnou skutočnosťou, že opatrenia ÚV KSČ a vlády z minulého roku na úseku priemyslu, či sa už jedná o ustanovenie technicko ekonomických rád, prestavbu robotníckych miezd, prechod na nové zásady riadenia a financovania, mali rozhodujúci vplyv na dobré výsledky dosiahnuté v priemyslovej výrobe našej vlasti.

Na rozvoj poľnohospodárstva a lesného hospodárstva sa vydalo na Slovensku 2 miliardy 797 miliónov korún. Efektívnosť týchto prostriedkov vložených do poľnohospodárstva sa však v plnej miere neprejavila. Dosiahnuté výsledky v rastlinnej a živočíšnej výrobe nezodpovedajú daným možnostiam. Obratu poľnohospodárstva bude preto treba dosiahnuť dôsledným splnením uznesení ÚV KSČ z marca a júna tohto roku a tiež d dôslednejším presadením národných výborov a všetkých stupňov na ekonomiku družstiev.

Štátny rozpočet v r. 1958 venoval na kultúrne a sociálne zabezpečenie pracujúcich našej vlasti prakticky okolo 40 % svojich výdavkov. Táto časť politiky Komunistickej strany Československa a vlády na úseku kultúry a sociálneho zabezpečenia ostáva i naďalej predmetom trvalého obdivu všetkých zahraničných hostí, ktorí sa s našou sústavou zoznamujú. Na Slovensku sa vynaložilo v r. 1958 na kultúrne a sociálne opatrenia vrátane investícií 8 miliard 705 miliónov korún. Výdavky na kultúrne a sociálne opatrenia včítane investícií robili na jednoho obyvateľa 2219 Kčs, čo je oproti r. 1957 viac o 156 Kčs.

Výdavky venované na školstvo, kultúru a zdravotníctvo, ostatné sociálne opatrenia, sú najpresvedčivejším dôkazom toho, že cieľom neustáleho rozvoja výrobných síl v socialistickom spoločenskom zriadení sú záujmy pracujúcich a že dobré plnenie hospodárskych úloh umožňuje ich život stále zlepšovať.

Na všeobecne vzdelávacích školách vidíme prehlbovanie polytechnickej výchovy, budovanie dielní a laboratórií. V dôsledku toho náklady na jednu triedu všeobecne vzdelávacích škôl vzrástli na Slovensku zo 4290 Kčs v r. 1957 na 4800 Kčs v r. 1958.

Počet dôchodkov vzrástol oproti r. 1957 o 32. 026 Kčs a na dávky sociálneho zabezpečenia a nemocenského poistenia sa vyplatilo v r. 1958 o 283,000. 000 Kčs viacej na Slovensku, než v predchádzajúcom roku.

Úroveň hospodárenia v zdravotníckych organizáciách sa ani v r. 1958 podstatne nezlepšila. Zdravotnícke zariadenia nesplnili na Slovensku plán rozvoja siete, prekročili vecné výdavky o 21 miliónov Kčs. Posteľová kapacita v nemocniciach nebola všade splnená. Napríklad v Žilinskom kraji o 3485 dní. V okresoch Ružomberok a Čadca následkom adaptačných prác, v nemocnici v Mikuláši a v Martine následkom ubytovania lekárov v týchto priestoroch.

Pozoruhodné sú niektoré výsledky z toho istého kraja. Napríklad úmrtnosť na TBC tu klesla oproti roku 1950 dva a pol krát. Výsledky preventívnych opatrení sa prejavili najmä v poklese zápalu mozgových blán u detí do 15 rokov oproti roku 1956 až trojnásobne. Zvýšenou zdravotníckou starostlivosťou o človeka poklesla v r. 1958 pracovná neschopnosť pre chorobu a úraz v celej našej vlasti.

Škoda, že sa vyskytujú stále vysoké ľudské straty na životoch alebo ľudskom zdraví, zapríčinené pri cestnej doprave. V r. 1958 v Žilinskom kraji alkohol zapríčinil 120 nehôd, usmrtil 14, ťažko zranil 44 a ľahko 48 osôb. Veľký počet mimoriadnych udalostí zapríčinili motocyklisti, ktorí v kraji usmrtili 19 občanov, ťažko zranili 98 a ľahko 77 občanov. Materiálne škody v r. 1958 z autohavárií činili vyše 1,250. 000 Kčs. Odstraňovaniu týchto nedostatkov bude potrebné venovať ďaleko väčšiu pozornosť cestou pôsobenia všetkých občanov našej vlasti.

Pred nedávnom sa prejednávalo v celej našej republike uznesenie ÚV KSČ o rozvoji školstva a vzdelania. Týmto opatrením je plnené uznesenie XI. sjazdu našej strany o dovŕšení kultúrnej revolúcie u nás. S ohľadom na komunistickú budúcnosť našej vlasti stoja pred mládežou v budúcnosti radostné i zodpovedné úlohy, na ktoré je mládež politicky i odborne pripravená a jej život materiálne zabezpečený. Z tohto hľadiska sa treba urýchlene vyporiadať s otázkou nevyhovujúceho prospechu žiakov napríklad v okresoch Námestovo a Čadca, kde okolo 40 % žiakov nedosiahlo zákonom stanoveného minimálneho vzdelania pre nevyhovujúci prospech. Tu musí ďaleko viac do popredia vystúpiť mimotriedna práca učiteľov a ich pedagogické a odborné znalosti.

Prostriedky vynaložené na školstvo, divadlá, film, rozhlas, televíziu a knihy, to všetko predstavuje v našich rukách ohromnú možnosť pôsobiť na výchovu našich občanov, v duchu komunistických ideí, čo je hlavným obsahom dovŕšenia kultúrnej revolúcie. Nechceme, aby sa nám premietali požiadavky ľudí len z úzkeho osobného hľadiska. Chceme, aby osobitne mládež pochopila veľkosť a spravodlivosť nášho spoločenského poriadku a aby osobnú účasť na jeho výstavbe pokladala za najmravnejšiu záležitosť a najvyššiu česť. K tomu všetkému ich musí učiť škola, to všetko musí potvrdzovať prax nášho života. Z tohto hľadiska je potom výchova správne docenená, keď sú jej vytvárané doteraz nevídané materiálne možnosti, ktoré sa musíme snažiť všetci priviesť k čo najvyššej účinnosti.

Súdružky a súdruhovia!

V splnení rozpočtu našej republiky sa prejavila vôľa pracujúceho ľudu urobiť našu vlasť bohatšou a silnejšou, zväčši ť náš podiel na veľkom diele socialistickej výstavby a v boji za svetový mier. Preto budeme všetci s radosťou hlasovať za vládou predložený štátny záverečný účet. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo poslanci Kubcovi.

Posl. Kubec: Soudružky a soudruzi!

Závěrečné účty se stávají příležitostí ke zhodnocení výsledků, kterých bylo v uplynulém roce dosaženo. Výsledky jsou rok od roku radostnější a plány, které si stanovíme, jsou stále vyšší a smělejší.

Rok 1958 byl svým významem bohatý na mezinárodní a vnitropolitické události. Byl rokem úspěšného boje zemí socialistického tábora a všech pokrokových lidí za udržení míru na celém světě. Pro nás to byl rok XI. sjezdu KSČ, který před veškerým lidem naší země vytyčil radostné perspektivy k dovršení socialistické výstavby. Byl to rok, který svým významem vešel do historie naší republiky. Byl to rok dalších úspěchů ve výstavbě socialismu v naší vlasti.

V roce 1958 byly provedeny dalekosáhlé změny v plánování a řízení národního hospodářství. Rovněž národní výbory byly reorganizovány, provedena široká decentralizace pravomoci od ministerstev až po místní národní výbory. Při této reorganizaci byl též i podstatně snížen administrativní aparát. Jak stoupá pravomoc a odpovědnost národních výborů je též zřejmé z rozpočtových částek, které dosáhly v roce 1958 více jak 31 % celkových výdajů státního rozpočtu.

Některé úseky našeho hospodářství patří zčásti nebo výlučně do péče národních výborů, jako je školství a kultura, zdravotní péče, zemědělská výroba a poskytování služeb místního hospodářství.

Hospodářství řízené národními výbory má velmi složitou problematiku, ale též velmi citlivou. Vždyť každý občan naší republiky přichází do styku s jednotlivými úseky tohoto hospodářství denně, denně používáme služeb, bez kterých si neumíme ani život představit - ať již je to městská doprava, prádelny, čistírny a celá řada dalších.

Národní výbory vykonaly na tomto úseku značný kus práce. Výsledky rozvoje hospodářství za rok 1958 ukazují, že u nás neexistují žádné překážky, které by se nedaly překonat.

V minulém roce bylo dosaženo rozhodující změny ve výrobních vztazích na vesnici - ke konci roku 1958 hospodařila JZD a státní statky na více jak 80 % veškeré půdy. Na této změně mají značný podíl národní výbory. Byli to členové národních výborů, kteří pod vedením KSČ každodenní politickou prací působili na zemědělce a získávali je pro družstevní hospodaření.

Přes všechny velké úspěchy, kterých bylo v činnosti národních výborů dosaženo, nesmíme pouštět ze zřetele i nedostatky, které se v práci objevovaly, a věnovat veškeré úsilí k jejich odstranění.

V minulém roce nebyl splněn plán zemědělské výroby. Jako příčina je uváděna velmi nepříznivá situace v počasí loňského roku, hlavně v období jarních prací, kdy byly značně zdrženy agrotechnické lhůty, což se pak projevilo na výnosech.

Provedeme-li srovnání plnění úkolů některých obcí a JZD vedle sebe ležících a majících stejné výrobní podmínky, ukazuje se, že bylo možno úkoly zemědělské výroby splnit daleko lépe. Možno posoudit dvě JZD v hradeckém okrese - JZD Rozběřice dodalo na 1 ha půdy 6,37 q zrnin a JZD Vysoká n. L. dodalo z 1 ha půdy 4,34 q zrnin, v mase vepřovém Rozběřice 98,3 kg na 1 ha půdy v realizační ceně 11,30 Kčs, Vysoká n. L. 58,7 kg za 7,70 Kčs.

Hlavní příčiny neplnění jsou však v nedostatečné organizaci práce, v podceňování agrotechnických lhůt, nízké úrovni řízení zemědělské výroby a malé pracovní kázni.

Za této situace byl i špatně plněn výkup. Vzhledem ke změnám, které nastaly ve výrobních vztazích, bylo ve zvýšené míře použito státního nákupu, takže byly vyplaceny vyšší částky ze státních prostředků než předpokládal plán na zajištění výkupních úkolů.

Obdobná situace je i u státních statků, kde rovněž nesou odpovědnost za řízení národní výbory. Celostátní plnění výroby státních statků bylo na 90,5 % a značně byly překročeny náklady. Plán hrubé výroby u státních statků nebyl splněn ani v jednom kraji. Při hlubším rozboru se zjišťuje, že mzdové náklady na 1 Kčs hrubé výroby ukazují vyšší podíl ručních prací v rostlinné výrobě proti výrobě živočišné. Z toho vyplývá nízká úroveň řízení, malé využití stávající mechanizace a pomalé tempo zavádění mechanizace do výroby vůbec.

Rozbor též ukazuje na nedostatečnou vnitropodnikovou kontrolu a vážné závady v evidenci. Politicko výchovná činnost mezi pracujícími na farmách má rovněž vážné nedostatky. Pracovníci na farmách nejsou informováni o plnění úkolů celého statku i farmy, nevědí sami za kolik vyrábějí, což se pak nepříznivě promítá do hospodářských výsledků státních statků.

V činnosti STS nastal podstatný vzestup výkonů v minulém roce jednak lepším využitím strojů. Pozoruhodný je též i vzestup kvality odváděné práce a postupné snižování nákladů na 1 ha, který byl v roce 1956 159,05 Kčs a skutečnost v roce 1958 je 114,42 Kčs.

Jako závažný nedostatek je nutno STS vytknout opožděnou fakturaci i inkaso. V Hradeckém kraji to bylo k 1. lednu 1959 více jak 16 miliónů Kčs a tyto nedostatky se ve větším nebo menším rozsahu opaku jí ve všech krajích.

Velká pomoc a péče byla věnována dosídlení pohraničí. Byly opraveny stovky rodinných domků, vybudováno mnoho dalších zařízení, jako jsou jesle, mateřské školy a ostatní kulturní zařízení. Náboru dosídlenců, který je rovněž úkolem národních výborů, bylo věnováno mnoho úsilí. Přesto se vyskytly i nedostatky, zejména při výběru osídlenců a malé politické náročnosti. Stále se ještě vyskytují případy, že se dosídlenci vracejí jen proto, že jim MNV a JZD nepomáhají překonávat počáteční obtíže. Na tuto činnost je vydáváno dosti prostředků z rozpočtu, ale někdy i málo hospodárně.

Rozvoj našeho národního hospodářství nám umožňuje ve stále větší míře uspokojovat materiální a kulturní potřeby našeho pracujícího lidu. Dnes již není pochyb o tom, že plnění úkolů k dovršení výstavby socialismu všemu našemu lidu zajistí soustavný růst životní úrovně.

Dopis ÚV KSČ k životní úrovni zdůraznil, že růst životní úrovně není možno zajistit jen jednostrannými opatřeními, nýbrž že je třeba zabezpečit trvalý a nepřetržitý růst blahobytu lidu souhrnně ve spojitosti s růstem produktivity práce, mzdovou a cenovou politikou, zajišťovat zdravé a pohodlné bydlení, vytvořit podmínky pro využití volného času pracujících pro oddych, vzdělání a zábavu.

Při stálém růstu reálných mezd a stoupající životní úrovni se mění i struktura výdajů obyvatelstva. Naše potřeby často rostou rychleji než je můžeme uspokojovat, to však není nedostatek; všichni dnes již chceme lépe žít než včera. Musíme se však vždy na uspokojování vyšších potřeb včas připravit a již dnes dělat opatření k zabezpečení stoupajících potřeb v příštích létech. V důsledku soustavného zvyšování životní úrovně v procesu budování socialismu, v průběhu plnění úkolů třetí pětiletky zákonitě porostou i požadavky obyvatelstva na široký sortiment spotřebního zboží, zejména dlouhodobé spotřeby, ale také na různé druhy služeb.

K zvýšení nároků na další zlepšení a rozšíření služeb nepůsobí a nebude působit jen rostoucí kupní síla, ale i rostoucí zaměstnanost žen. Nejde jen o to, že různé druhy služeb mají umožnit ženám účast v pracovním procesu, ale mají ženu skutečně osvobodit od většiny zdlouhavých a namáhavých prací v domácnosti, jako je praní prádla, velký úklid i nakonec otázka samotné kuchyně a vaření, to znamená služby obchodu a výroby polotovarů, tak, aby pobyt v kuchyni byl zkrácen na nejnižší míru.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP