Středa 8. července 1959

Posl. Závěta: Soudružky a soudruzi poslanci!

IV. všeodborový sjezd, který se konal v polovině měsíce května t. r., znamenal pro nás, kteří pracujeme v závodech a v každodenní své práci řešíme spolu s dělníky nejrůznější otázky výroby a jak bychom vytvořili nejlepší podmínky pro splnění plánovaných úkolů našich závodů, velikou posilu a pomoc. Sjezd vyjádřil naše myšlenky a naše slova, když vyřešil všechny ty veliké problémy, před kterými nás denně staví zvládnutí úkolů vyplývajících z linie XI. sjezdu KSČ - dovršit výstavbu socialismu v naší zemi v co nejkratší době,

Sjezd byl mohutnou manifestací 4 miliónů pracujících, členů Revolučního odborového hnutí a ukázal celému světu, zejména pracujícím v kapitalistických zemích, jak budeme plnit svoje úkoly na dobudování socialismu v naší vlasti.

Sjezd svými usneseními "O úkolech Revolučního odborového hnutí při dovršení výstavby socialismu v naší vlasti" a" O závodních výborech základních organizací Revolučního odborového hnutí" ukázal nám v závodech nejen na které hlavní otázky se máme zaměřovat, ale také jakým způsobem máme jako odborová organizace v závodě pracovat.

Sjezd vysoko vyzvedl význam úlohy základních organizací a jejich orgánů v závodech. Sjezd tím zdůraznil, kde je těžiště práce odborového hnutí, kde je těžiště úkolů naší výstavby.

Naši pracující správně pochopili význam tohoto zaměření usnesení našeho sjezdu. Od povědí na ně bylo zvýšení iniciativy a aktivity našich pracujících, která se projevila formou dalších závazků směřujících k ještě lepšímu plnění výrobních úkolů. Tato zvýšená aktivita se projevuje nejenom ve vyšším pracovním úsilí, ale zejména v kvalitě odvedené práce. Je radostným zjevem a důkazem stále se lepšící výchovné práce naší strany a odborů, jak neustále roste uvědomění našich pracujících. Dnes pracující nedívají se jenom na to, aby co nejvíce vyrobili, ale dívají se také na to, kolik jejich práce stojí, jak ušetřit materiál, energii a jak v co nejkratším čase dosáhnout nejlepších výsledků.

Za těchto podmínek stává se usnesení o závodních výborech základních organizací Revolučního odborového hnutí účinným nástrojem v rukách našich pracujících. Učí je, na které hlavní problémy v životě závodu se mají zaměřovat a ukazuje jim, jakými prostředky mají přistupovat k jejich řešení. Z tohoto usnesení jasně vidí, že je to jejich odborová organizace na závodě, která jim umožňuje, aby jako hospodáři na svých pracovištích se podíleli a účastnili řízení závodu, který jim patří, a soudružskou kontrolou pomáhali vedení závodu a tím i sobě.

Tímto usnesením znovu potvrdil nám sjezd, že odbory jsou školou socialismu a komunismu, že nejúčinnější formou přetváření vědomí pracujícího člověka je jeho účast na rozvoji výroby v podmínkách socialistické organizace práce.

Usnesení sjezdu o závodních výborech má velkou a účinnou instruktivní sílu nejen pro základní organizace Revolučního odborového hnutí, pro všechny jejich orgány na závodech, ale i pro samo vedení závodu. Ukazuje oběma navzájem, jak mají spolu spolupracovat, v čem se má rozvíjet jejich součinnost a v kterých otázkách závodní výbory a vedení závodu spolurozhodují.

Považuji za velmi důležité, že toto usnesení staví na nový základ vztahy mezi závodními výbory a vedením závodu. Tím, že oprošťuje dřívější právní úpravu od nánosu ochranářství, ze kterého v mnoha směrech např. ještě dekret o závodních radách vycházel, ukazuje závodnímu výboru, co v dnešní době, kdy dovršujeme výstavbu socialismu, znamená hájit zájmy pracujících.

Vezměme si jen takovou otázku, jako je např. zesílení účasti závodních výborů na přijímání a propouštění zaměstnanců. Tím, že v těchto otázkách závodní výbory budou s vedením závodu spolurozhodovat, to jest, že budou k takovým opatřením dávat souhlas, nelze chápat jako zvýšení ochrany pouze jednotlivého zaměstnance, ale jako zvýšení ochrany zájmu celého kolektivu závodu na tom, aby uvnitř závodu byly správně rozmístěny pracovní síly v žádoucím počtu a podle jejich kvalifikace. Jde tudíž o otázku hospodářskou, která má velký význam a dosah v současné době, kdy chceme od národních výborů, aby se zabývaly stále ve větší míře otázkami celokrajovými nebo celookresními, otázkami perspektivního vývoje i v oblasti plánu pracovních sil.

Obdobně můžeme vidět, že v ustanovení usnesení o kontrole pracovně právních, bezpečnostních, mzdových předpisů se dává závodním výborům možnost, aby plně ovlivňovaly dodržování všech těch základních zásad péče naší strany a vlády o pracující, které tvoří základ těchto předpisů. Vždyť upravují pracovní podmínky, ukazují, jak zachovávat zásady bezpečné a zdravé práce, stanoví, jak správně uplatňovat v současných podmínkách zásadu odměny podle množství a kvality práce.

Tak usnesení o závodních výborech učí naše základní organizace a tím i všechny pracující, aby jako hospodáři přistupovali k řešení všech těchto otázek, kterými žije závod, které vytváří podmínky, aby naše závody jako rozhodující opěrné body naší výstavby uskutečňovaly smělou linii XI. sjezdu KSC.

Je třeba, soudružky a soudruzi poslanci, si připomenout, že odborová organizace se k této vysoké úrovni organizátora a vychovatele mas dostávala po těžkých bojích v období kapitalismu, že se k tomuto postavení probojovávala v období po roce 1945, kdy musela hájit revoluční vymoženosti našich pracujících i jednotu odborového hnutí a tím všech pracujících proti držitelům neznárodněného průmyslu, obchodu a jiných podniků. Nesmíme zapomínat, že tato vzestupná linie v postavení a významu odborové organizace neprobíhala snadno, ale upevňovala se v tuhých bojích jak se zjevnými nepřáteli, tak i s přežitky kapitalismu ve vědomí mnohých pracujících. Naše odbory věrny revoluční tradici pod vedením KSČ vítězně překonávaly všechny tyto překážky. Důvěra našich pracujících ve svou odborovou organizaci zračí se i ve vysokém procentu organizovanosti v odborech na našich závodech. Vždyť jen v závodě VŽKG, kde v roce 1945 bylo 11 % organizovaných odborově a v roce 1948 přes 50 %, dnes tato organizovanost činí 97 %.

Chci tím ukázat, jak velikou sílu představuje Revoluční odborové hnutí, jak velkou oporou je naší lidové demokracie. Proto vyjadřujeme-li dnes v našem Národním shromáždění zákonnou formou, že vztahy mezi odborovými a hospodářskými orgány se napříště budou řídit usnesením IV. všeodborového sjezdu, prohlašujeme tím, že celá společnost našeho státu má zájem na tom, aby Revoluční odborové hnutí pod vedením strany ještě úspěšněji a k prospěchu všech pracujících i obyvatel naší země svoji velkou úlohu plnilo a splnilo. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Dávam slovo poslancovi Josefu Čermákovi.

Posl. Josef Čermák: Soudružky a soudruzi poslanci!

Přehlížíme-li dnes, jaké složité a mnohotvárné úkoly řešilo Revoluční odborové hnutí v době od roku 1945, vidíme pak také, jak jeho význam neustále roste. Nyní stojí před všemi pracujícími a tím více před Revolučním odborovým hnutím úkol vytyčený na XI. sjezdu KSČ, to jest dovršení socialistické výstavby v naší republice. Znamená to, aby nejen orgány, ale hlavně základní organizace vyvíjely větší činnost a dostaly se tak svou organizátorskou prací na úroveň současných úkolů.

K tomu má také sloužit návrh nového zákona, který dnes projednáváme a budeme schvalovat. Návrh nového zákona nejen odstraňuje a nahrazuje mnoho zastaralých a již překonaných předpisů, ale současně vytyčuje správné postavení odborů v dnešní etapě dovršení výstavby socialismu v naší zemi. V současné době je nejdůležitějším úkolem odborových organizací našeho podniku, Závodů V. I. Lenina v Plzni, zajišťovat co nejširší účast pracujících na rozvoji výroby, rovnoměrném plnění všech kvalitativních ukazatelů a exportu. Toto vše je možné zajistit spoluúčastí všech pracujících na řízení a důslednou kontrolou výrobních plánů odborovými organizacemi pod vedením Komunistické strany Československa.

Heslo "Čelem k závodům" zdůrazněné na IV. všeodborovém sjezdu bude mít stále větší význam. A to především proto, že stále více bude v rámci decentralizace přenášena větší pravomoc směrem dolů na výrobní hospodářské jednotky a tím také na příslušné odborové orgány.

Prohlubování bezprostřední účasti pracujících na rozvoji národního hospodářství je hlavním úkolem odborů. Na jeho úspěšném zabezpečování je závislé vytváření hodnot, které umožňují stále lépe uspokojovat všechny potřeby pracujících. Touto cestou může odborová organizace nejlépe spojovat plnění výrobních úkolů s trvalou péčí o člověka, o jeho zdraví, bezpečnost při práci a veškeré jeho hmotné a kulturní potřeby.

Socialistická soutěž je jednou ze základních forem účasti pracujících na řízení výroby. Cenným přínosem jsou zejména socialistické závazky jednotlivců i kolektivů, které jsou výsledkem cílevědomé ekonomické výchovy pracujících. Nejnovějším rysem socialistického soutěžení je hnutí za získání titulu "Brigáda socialistické práce", které má v našem podniku velkou odezvu. V Leninových závodech máme 123 kolektivů, které soutěží o tento hrdý titul.

Ukáži na dvou kolektivech, které soutěží o získání titulu "Brigáda socialistické práce", jakých výsledků je možno docilovat nejen po výrobní stránce, ale i po stránce výchovné. Jako prvý kolektiv v našem podniku se přihlásila již v minulém roce četa s. Smrže ze slévárny ocele. Již v prvém čtvrtletí letošního roku dokázal tento kolektiv vysoko překročit výrobní plán. Přitom tento kolektiv se skládá převážně z mladých lidí, kteří pracují na výrobě nejtěžších a nejsložitějších odlitků. Dobrých výsledků docilují tím, že pravidelně každý den ráno si řeknou, jak pro tento den budou práci organizovat, na základě hodnocení směny předcházejícího dne. V tomto hodnocení a každodenní kontrole plnění úkolů je základ jejich mimořádného úspěchu. Svou iniciativou je kolektiv vzorem pro celý provoz, který je vítězem v celostátní soutěži o nejlepší slévárnu oceli v naší republice.

Chtěl bych ukázat na příkladu kolektivu, vedeného s. Smržem, jak chtějí bojovat za výchovu lidí. Mají ve své partě dobrého a schopného slévače. Tento mladý slévač má jednu vadu, a to, že si nedovede odříci pití. Před časem se provinil tím, že se opil a ztropil výtržnost. Nyní nastalo dohadování a domlouvání, vedoucí provozu i předseda DV ROH říkali: Nejlépe bude soudruha dát z této čety pryč, aby jim nedělal ostudu.

Kolektiv čety s. Smrže a předseda ZO KSČ měli na to jiný názor. Před celým kolektivem řekli soudruhovi: "Děláš ostudu nám všem. Při hodnocení výsledků naší úderky nebudeme pro tvůj čin hodnoceni dobře, ale přes to budeme o tebe bojovat. Jsi mladý a pojedeme se podívat, jaké kamarády máš ve svém bydlišti a promluvíme také s tvými rodiči, ale v četě zůstaneš. "

Soudruzi měli správný názor - bojovat o lidi, kteří mají chyby, pomáhat jim chyby odstranit, a ne si vybírat jen ty nejlepší, které v dílně máme. Musíme výchovně působit na všechny pracující, aby se ne z jednotlivců, ale z naprosté většiny stali lidé nového typu - skuteční budovatelé socialismu.

Druhý kolektiv, o kterém bych chtěl hovořit, tvoří 26 zaměstnanců, kteří pracují ve strojním středisku na výrobě zařízení pro doly. V tomto kolektivu je zapojeno také 5 techniků, kteří pomáhají brigádě při řešení konstrukčních, technologických a jiných problémů. Dříve bylo na tomto strojním středisku mnoho prostojů z různých příčin, nyní plán určený pro tento kolektiv je nejen plněn, ale soustavně překračován. Mimo to pravidelně je docilováno ještě úspor technicko organizačními opatřeními 490 normohodin za měsíc. Členové kolektivu podali také dva zlepšovací návrhy. Zmetkovitost určená limitem na 5475 Kčs byla snížena na pouhých 525 Kčs. I plán určený na opotřebení a zničení nářadí částkou 7159 Kčs, byl vyčerpán pouze na 1319 Kčs. Mimo to členové kolektivu na svých schůzkách pravidelně hodnotí také účast na členských schůzích KSČ, ROH i ČSM i práci a osobní život všech členů kolektivu. Projednali také, kdo jakou pomoc bude potřebovat ve školení politickém nebo odborném. Možno říci, že v těchto kolektivech jsou počátky výchovy lidí pro komunistickou společnost. Proto také úsilí odborových organizací v našem podniku se zaměřilo nyní k tomu, aby socialistické soutěžení v plné šíři pomáhalo k převýchově pracujících a stalo se nástrojem politické a morální výchovy, ke které hnutí brigád socialistické práce směřuje. (Potlesk.)

Stejně tak by bylo možno hovořit o skupině konstruktérů parních turbin, kteří také soutěží o získání titulu, a o všech ostatních dalších soutěžících o tento titul v našem podniku.

Odborové organizace, vedoucí pracovníci našeho podniku, ekonomové, normovači, mistři stojí v současné době před vážným úkolem, uskutečnit přestavbu dělnických mzdových soustav. Je to úkol vysoce politický, ekonomicky jeden z nejvážnějších, které jsme od roku 1945 na úseku mzdové politiky prováděli. Znamená to dosáhnout obratu od nezdůvodněných a zastaralých norem k normám technicky zdůvodněným. Výkonová norma jako nástroj určující společensky nutnou spotřebu času musí být současně také zrcadlem každé technické změny ve výrobě. Musíme si být vědomi toho, že zavádění technicky zdůvodněných norem a snižování pracnosti výrobků nám také umožní využití všech rezerv.

Provedením mzdové přestavby však práce odborových organizací na tomto úseku nekončí. Trvalým úkolem odborů zůstává prohlubovat aktivitu pracujících v oblasti odměňování a technického normování práce. Jen tak bude možno dosáhnout toho, aby nová mzdová soustava účinně působila na rozvoj výroby, na růst produktivity práce a v souladu s růstem produktivity práce i na plánovitý růst průměrných výdělků. Při dovršení výstavby socialismu má rozhodující význam rychlý růst produktivity práce, dosahovaný uplatněním technického pokroku.

Hlavním předpokladem rozvoje nové techniky je soustavné zvyšování technických znalostí a odborné kvalifikace pracujících. Zde bude muset sehrát důležitou úlohu Československá vědecko technická společnost, která byla na základě usnesení XI. sjezdu je sdružovat technickou inteligenci, vynálezce, zlepšovatele a novátory k rozvíjení pokrokové techniky, k zlepšení výrobně technické propagandy zaměřené na zvyšování odborné kvalifikace všech pracujících. Důležitým úkolem zůstává pro odborové organizace dobudovat závodní pobočky Československé vědecko technické společnosti a pomáhat jim při rozvíjení jejich činnosti. Podmínky pro dobrou práci těchto poboček na závodech musí vytvářet odborové organizace spolu s vedením a prostřednictvím závodních škol práce pak zajišťovat zvyšování odborné kvalifikace a rozšiřovat technické znalosti mezi všechny pracující.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP