Lidová strana souhlasí s tímto zákonem
přes všechny jeho nedostatky, protože dořešuje
výstavbu organizace cukerního průmyslu, a
jak doufáme, uspokojuje alespoň částečně
spravedlivé požadavky našich družstevníků.
K osnově samé chtěl bych jménem lidové
strany podotknout toto:
Jsme si plně vědomi, že tato osnova má
četné nedostatky, mnohé mezery, že jsme
neprosadili požadavky, jichž splnění by
upevnilo vyhlídky na prosperitu celého průmyslu,
chceme však doufati, že při dobré vůli
zemědělců i zaměstnanců a za
prozřetelného působení resortního
ministerstva se přece jen podaří z valné
části vyřešiti hlavní problém
soužití obou složek cukerního průmyslu.
(Předsednictví převzal místopředseda
Komzala.)
Z otázek, ke kterým máme mnoho výhrad,
uvádím zejména otázku Akciové
společnosti pro průmysl cukrovarský, ke které
se vztahuje text § 2 navržené osnovy. Jak jsem
se již úvodem zmínil, pokládáme
tento problém za problém hospodářský,
nikoliv politický, při jehož řešení
musí býti vzaty v úvahu všechny hospodářské
a podnikové důvody, které mluví pro
zachování těch vybudovaných hospodářských
celků, které se osvědčily a jejichž
likvidací bude promarněno mnoho milionů národního
jmění, jež nelze nahraditi žádnými
úvahami o politické neúnosnosti větších
hospodářských celků.
Příslušníci strany lidové podávali
na základě svých životních a
podnikových zkušeností četné
návrhy v zájmu celého průmyslu cukrovarského.
Československá strana lidová nepřestane
sledovati s pozorností tuto životní otázku
našeho průmyslu, i když při tom bude pečlivě
přihlížet k mínění zemědělců
a zaměstnanců, ovšem k jejich mínění
skutečnému, nikoli k předstíranému
nebo demagogicky vybičovanému. Rovněž
několika dalšími řešeními,
jak k nim došlo v této osnově, není
lidová strana nadšena, ať je to instituce zakladatelů
družstev místo mnohem vhodnějšího
způsobu přeměny dosavadních akciových
společností na družstva, ať je to otázka
náhrady dosavadním akcionářům
atd. I zde je třeba říci, jak veliký
příklad a hodnoty přinesli zemědělci-řepaři,
jak po prvé světové válce, tak i po
této druhé, když jsme neměli na zahraničních
trzích jiného platidla než naše bílé
zlato, za které můžeme kupovat všechny
potřebné věci, kterých sami nemáme
a které musíme dovážet.
Je proto třeba vzpomenout všech těch, kteří
před více než 80 lety začali svépomocnými
akcemi budovati svoje rolnické spolkové cukrovary,
aby tímto způsobem lépe zhodnotili svoji
práci. V této době zpracovávali řepu
pouze cukrovary, které často nebyly v rukou zemědělců
a jejichž majitelé měli zájem, aby zaplatili
málo za řepu a odvedli zemědělcům-řepařům
co nejméně z odpadků této bohaté
suroviny. Proto si zemědělci začali budovat
sami svůj cukerní průmysl. Začátky
byly těžké. Upisovaly se akcie po 100 zlatých,
a tenkrát 100 zlatých byl velký kapitál,
který se těžko sháněl. Když
pak v roce 1873 po známém vídeňském
bankrotu stály rolnické cukrovary před krachem,
vyvolalo to mnoho slz a hořkostí v řadách
tehdejších podílníků-akcionářů.
Návrh tohoto zákona tisk 725 uzavírá
první epochu průmyslového podnikání
řepařů-zemědělců, která
tehdy ještě neznala formy družstevní,
a proto vítáme nový zákon, jímž
se zavádí družstevní forma zemědělského
průmyslového podnikání, jak ji umožňuje
dekret presidenta republiky ze dne 24. října 1945,
č. 101 Sb. Členy těchto nových družstev
budou nejen zemědělci-řepaři, ale
i zaměstnanci cukrovarského průmyslu. S tímto
zákonem v podstatě můžeme souhlasit,
ale přáli bychom si, aby základní
ideje a potřeby, které daly vznik těmto spolkovým
rolnickým cukrovarům, byly zachovávány
nejen pokud jde o účast ve správě
těchto podniků, ale i o všechna ostatní
práva z ní vyplývající. Chceme,
aby v těchto podnicích vládl dobrý
duch spolupráce, která by se vzájemně
doplňovala. Osnova neuznává obětí
těchto původních zakladatelů rolnických
cukrovarů, kteří před desítkami
let svým počinem pomáhali venkovu porolničovat
cizácký kapitál, je proto nutno najít
řešení, jak budou jejich potomci odškodněni.
Bylo by tvrdostí, kdyby tito podílnici neměli
být nějakým způsobem ve svých
nárocích odškodněni. Přáli
bychom si, aby do těchto nových družstev byli
vybráni nejlepší činovníci, kteří
budou mít důvěru všech řepařů
i zaměstnanců a budou zárukou dobré
prosperity podniků, aby i v budoucnosti jejich práce
přinesla takové výsledky, ze kterých
by se mohli těšit nejen řepaři, ale
i všichni zaměstnanci.
Všimneme-li si zastoupení řepařů
a zaměstnanců cukrovarů znárodněných
podle dekretu číslo 101 Sb., je přece jenom
trochu nespravedlivé pro řepaře v cukrovarech
družstevních, aby zůstalo stanovené
zastoupení, neboť připadá jeden zástupce
na 300 až 1000 řepařů a zároveň
jeden zástupce zaměstnanců jenom na 30 až
60 zaměstnanců. To, myslím, není spravedlivá
demokracie pro řepaře; proto je příslušná
resoluce na místě a přál bych si,
aby byly správní orgány těchto družstev
podle ní upraveny.
Věřím také, že demokratické
volby přivedou do vedení družstevních
cukrovarů vedle osvědčených také
mladé činovníky, kteří dokáží
vésti tento náš typický průmysl
i v dobách krize, která se ve výrobě
řepařsko-cukrovarské bohužel určitě
a brzo dostaví. Proto jedině spoluprací řepařů
a zaměstnanců cukrovarnického průmyslu
můžeme dosáhnout co možno nejlevnější
výroby i jiných úspor. Musíme již
dnes ve všech průmyslových odvětvích,
a to platí ve zvýšené míře
u cukru, dbát všemožných úspor,
poněvadž jsme se dožili ve světě
několika překvapení. Kuba hlásí
rekordní výrobu téměř 65 mil.
q cukru třtinového a i Java bude moci v brzké
době vyvážeti daleko více, než
se předpokládalo. Proto i my se musíme již
nyní tomuto faktu přizpůsobit a ze všech
sil se snažit, aby se snížily výrobní
náklady tak, abychom byli schopni konkurence.
Letošní naše výroba bude pro nedostatek
vláhy menší než loni a tudíž
exportní přebytek nedosáhne loňské
výše. Počítáme, že z letošní
kampaně vyvezeme 1,500.000 q v ceně 800-850 mil.
Kčs, zatím co z loňské sklizně
jsme vyvezli asi 2 mil. q v ceně asi 2 miliard Kčs.
To jsem měl za povinnost říci k právě
projednávanému zákonu o úpravě
poměrů v průmyslu cukrovarnickém,
abychom si oživili v paměti vše, co provází
pěstitele cukrovky i zaměstnance tohoto průmyslu
od počátku až do dnešní doby. Proto
při vědomí všech těchto potíží
s touto výrobou spojených doufám, že
se nám přece jen podařilo při projednávání
osnovy uplatnit své návrhy na její zlepšení.
Nezbývá než doufati, že toto dítko,
jehož vad zjevných i skrytých jsme si dobře
vědomi, bude přece jen dále vyrůstati
k radosti nás všech. Závěrem bych chtěl
ještě ujistit, že jsme si rovněž
vědomi, že provádění tohoto zákona
bude působiti četné obtíže, k
jejichž vyřešení přispěje
čs. strana lidová ze všech svých nejlepších
sil. Proto prohlašuji jménem tohoto klubu, že
budeme pro tento zákon hlasovat. (Potlesk.)
Podpredseda Komzala (zvoní): Ďalším
prihláseným rečníkom je pán
posl. Slíva. Udeľujem mu slovo.
Posl. Slíva: Slavná sněmovno, paní
a pánové!
Veliký zájem, projevovaný v poslední
době věcem cukrovarnického průmyslu
jak znárodněného, tak toho, který
je určen k združstevnění, ukazuje jasně
na důležitost tohoto průmyslu pro naši
republiku, ať je posuzován s hlediska přímé
výživy obyvatelstva podle hlavního jeho výrobku,
cukru, nebo s hlediska produkce masa, mléka a tuků
pomocí odpadků při pěstování
řepy a výrobě cukru vzniklých, nebo
ať je posuzován s hlediska dalšího zpracování
cukru v průmyslu potravinářském, t.
j. cukrovinkářském, pekařském,
dále v průmyslu chemickém včetně
léčiv a konečně podle zpracování
odpadků, hlavně melasy, v průmyslu lihovarnickém
a drožďárenském. Další důležitost
má pěstování řepy a výroba
ze řepy pro republiku hlavně s hlediska našeho
zahraničního obchodu, neboť cukr byl a je hlavně
dnes od našeho osvobození skoro jediným a jistě
největším a nejdůležitějším
zdrojem devis pro nákup nejen chybějících
nám potravin, hlavně tuků, ale i všech
ostatních surovin, jež potřebuje náš
průmysl.
Tak ku př. V r. 1922 vypěstovalo asi 160.000 řepařských
hospodářství našich zemědělců
na ploše 185.000 ha 43,800,000 q řepy, kterou dodali
158 cukrovarům a z níž bylo vyrobeno 7,500.000
q cukru. Z tohoto množství bylo vyvezeno 3,500.000
q cukru za hranice. V r. 1925 bylo vypěstováno týmiž
řepaři na 310.000 ha 88,250.000 q řepy, z
níž bylo vyrobeno přes 15 mil. q cukru v hodnotě
suroviny. Z tohoto množství bylo vyvezeno za hranice
10,800.000 centů cukru. Zde je nejlépe vidět,
co znamenal cukr již dříve pro bilanci našeho
zahraničního obchodu. Konečně v r.
1946, tedy za loňské kampaně, vypěstovalo
se na 152.000 ha 38 mil. q řepy, z níž bylo
vyrobeno 5,270.000 q cukru. Na vývoz připadá
z tohoto množství 2 mil. q cukru, které přinášejí
republice skoro 2 miliardy Kčs v devisách. Další
2 miliardy Kčs má stát za cukr z příjmů
na skutečných daních spotřebních
a z daně obratové.
Vývoz cukru umožnil po prvé světové
válce stabilitu naší měny a pomáhá
k udržení její stability také dnes,
a to velmi vydatně. Je to právě cukr, který
v prvé řadě umožnil a dále umožňuje
práci v četných našich továrnách,
odkázaných na dovoz surovin, a zajišťuje
tak zaměstnání desetitisícům
dělníků. Cukr je při tomto vývozu
devisa, která pozůstává z práce
rolníka a cukrovarského zaměstnance, při
čemž výrobek sám je čistý
uhlohydrát vytvořený synthesou světla,
tepla a vody. Nevyvážíme tudíž
v cukru nic jiného než tu těžkou a namáhavou
práci našeho zemědělce řepaře
a neochuzujeme půdu o žádnou její substanci.
Výroba cukru zaměstnává uhelné
doly, vápencové doly, dále papírny,
továrny na pytle, bednárny, továrny na umělá
hnojiva a jiné a jiné naše podniky. Je po velkou
část roku velkým zaměstnavatelem našich
železnic a jiných dopravců. Řepařství
je vedle zelinářství, vinařství
a chmelařství nejintensivnější
způsob zemědělského podnikání,
který vyžaduje nejenom mnoho těžké
a při tom vysoce kvalifikované odborně práce,
ale zároveň též velké znalosti
a inteligence našeho řepaře.
Z tohoto jen povšechného a neúplného
výpočtu je vidno, jakou úlohu hraje řepařství
a cukrovarnictví v našem národním hospodářství
jak vnitřním, tak i zahraničním. Je
tudíž zájem na prosperitě tohoto průmyslu
u nás zasloužený, ale také v prvé
řadě plně odůvodněný
a potřebný.
Na intensivní kultuře řepy vybudované
hospodářství je současně výrobcem
druhého důležitého zdroje devis, t.
j. nejkvalitnějšího sladovnického ječmene,
nehledě k vysoké produkci kvalitní pšenice,
k možnosti odchovu dobytka a tím výroby masa,
mléka, tuků, koží a dalších
věcí.
Naše československé cukrovarnictví a
řepařství má svoji velkou tradici
a bylo už od poslední světové války
učitelem a ukazovatelem cest v cukrovarnictví řepařském
skoro na celém světě. Není tomu tak
bohužel od našeho osvobození. Jiné státy
evropské a mimoevropské zdokonalily svůj
cukrovarnický průmysl i své řepařství,
jemuž se od nás učili, zatím co my jsme
za okupace nemohli a z velké části ani nechtěli
přicházet s novými věcmi a ani jsme
je nemohli vyzkoušet, jen proto, abychom neprospívali
a nepomáhali okupantům.
Bude nutné - a věřím, že není
ještě pozdě - aby naše vláda věnovala
více pochopení průmyslu cukrovarnickému.
Průmysl tento není za dnešního plánovaného
a řízeného hospodářství
podnikatelem, nýbrž je vlastně zpracovatelem
řepy ve mzdě pro stát. Zpracovatelská
odměna cukrovarům ponechaná je při
nízké ceně cukru doma konsumovaného,
kterou cukrovary dostávají, t. j. 6,91 Kčs
za 1 kg bílého zboží, tak nízká,
že jim po úhradě mezd a platů často
nestačí ani na vlastní udržovací
náklady. Rozdíl do 15 Kčs, prodejní
ceny za 1 kg, činí spotřební a obratová
daň, která činí 6,24 Kčs na
1 kg cukru, zbytek asi 2,85 Kčs připadá na
distribuci a rozvoz. Na rekonstrukci, modernizaci a mechanizaci
nemůže cukrovar za daných poměrů
v dnešní době takřka vůbec pomýšleti.
Další okolnost, která našemu cukrovarnickému
průmyslu od našeho osvobození neslouží,
a to loni hlavně na Slovensku a jižní Moravě,
letos bohužel skoro v celé republice, je nepřízeň
přírody a důsledek katastrofálního
nedostatku dešťových srážek v jarních
měsících. S obavou se dívá
rolník na špatnou řepu, jíž věnuje
při známém nedostatku pracovních sil
všechnu svoji práci. Se stejnou, ba větší
obavou však očekává průmysl další
vývoj řepy vzhledem k podzimní kampani a
stejnou obavu musí mít hlavně stát
z nedostatku cukru pro vývoz při malé sklizni
a neúrodě řepy a její malé
výtěžnosti.
Konečně nesloužila cukrovarskému průmyslu
a řepařství ani nejistota v organizaci tohoto
průmyslu. Dekretem pana presidenta republiky č.
101 ze dne 24. října 1945 staví se náš
průmysl cukrovarnický podnikatelsky na novou základnu
tím, že se jeho složka kapitalistická
znárodňuje, složka rolnická združstevňuje.
Rolnické cukrovary, vybudované rolníky-řepaři
za spolupráce zaměstnanců a dělníků
jako svépomocné podniky, vymaňující
řepaře z područí kapitálu vesměs
německého a za podmínek někdy velmi
těžkých, združstevňují se
plným právem. Jest jen litovati, že nebyly
určeny k podružstevnění ještě
mnohé jiné podniky, které si toho plně
zasloužily a které si rolníci vybudovali velikým
úsilím, velikou prací a finančními
obětmi, a že nebylo k těmto okolnostem za zmíněných
poměrů při rozhodování přihlíženo.
Mám na mysli hlavně rolnický cukrovar v Drahanovicích
na Moravě, kde rolníci jen nedodávkou řepy,
dovážením materiálu na stavbu nového
cukrovaru v jiné obci a hlavně solidárním
závazkem, že zadluží své usedlosti,
museli přinutit pověstného germanisátora,
kapitálově silného barona Kleina k tomu,
aby jim svůj závod prodal. Tak vznikaly rolnické
cukrovary a je škoda, že tyto okolnosti zná naše
širší veřejnost tak málo.
Další kapitolou je cukrovar v Hejčině,
vykoupený všemi moravskými rolnickými
cukrovary, který rovněž nebyl združstevněn,
a lze jen litovati, že ač původně jej
vláda dvakrát určila ke združstevnění,
nakonec, aniž přihlédla k zájmům
a přáním zemědělců-řepařů,
změnila své rozhodnutí na zákrok složek
nezemědělských v neprospěch zemědělců-řepařů.
Tím vznikla situace, že zemědělci, povětšině
podílníci z okolních rolnických cukrovarů,
zaujali, zvláště po vydání letáků
závodní radou tohoto cukrovaru, nepříznivý
postoj k tomuto kroku, a obávám se, že se to
projeví nepříznivě nejen pro sám
cukrovar, ale i ke škodě řepné produkce,
na které nám všem bez rozdílu dnes obzvláště
záleží.
Tentýž osud postihl rolnický cukrovar v Uničově,
po jehož združstevnění volá celá
tamní zemědělská veřejnost.
Podobně nebylo združstevněno dalších
7 porolničených závodů v Čechách,
kde započatá porolničovací akce nebyla
do okupace ukončena. Že se za okupace nemohlo v porolničování
pokračovat, když se Němci snažili uchvátit
v prvé řadě právě české
cukrovary a náš průmysl do své moci,
je nám všem dobře známo.
Veliký nápor byl veden z důvodů mně
neznámých a patrně často i osobních
obzvláště proti podružstevnění
hodonínské cukrovarské společnosti
na jižní Moravě. Tato společnost vyrostla
z obětí a práce drobných jihomoravských
zemědělců a plnila do svého vzniku
svoje rolnické poslání k úplné
spokojenosti svých členů, jimiž jsou
vesměs malí a nejdrobnější řepaři.
Do 20 ha orné půdy je zde 98,6 % podílníků
akcionářů, do 50 ha pouze 0,8 % a nad 50
ha necelých 0,6 % řepařů. Tito drobní
řepaři jsou vděční vládě
za její někdejší rozhodnutí o
podružstevnění Akciové společnosti
pro průmysl cukrovarnický a já to zde jako
rolník-řepař a zároveň podílník
této společnosti veřejně a s povděkem
kvituji. Zemědělci na jižní Moravě
však litují, že se ustanovením tohoto
zákona neřeší věci hodonínské
společnosti s konečnou platností a jasně
a že o konečném uspořádání
této společnosti má ještě dále
a znovu rozhodovati vláda. Tato společnost byla
a je ucelený, soustavně budovaný organický
celek, který musí počítat se speciálními
klimatickými poměry na jižní Moravě
a v přilehlém západním Slovensku a
s tamní opětovnou nepřízní
přírody, která zaviňuje nejistotu
řepné sklizně a veliké kolísání
jejích výnosů v jednotlivých letech.
Máme-li zájem na pěstování
řepy a výrobě cukru - a jsem pevně
přesvědčen, že máme -, na pěstování
ječmene a chovu dobytka na jižní Moravě,
nemůžeme uvažovati o okamžitém rozdělení
nynější Akciové společnosti pro
průmysl cukrovarnický, když víme, že
program vlády všude jinde náš průmysl
soustřeďuje. Zemědělské podniky
této společnosti konají největší
službu svým členům řepařům
dodávkou prvotřídního osiva řepní
šlechtitelské stanice, a to osiva klimatickým
poměrům dobře přizpůsobeného,
jak se ukazuje hlavně v letošním extrémním
roce, kdy pšenice šlechtění židlochovického
daleko předčí různé druhy oblastním
poměrům neodpovídající a nepřizpůsobené.
Tohoto osiva vyměňovala společnost svým
řepařům každoročně asi
150-160 vagónů za jejich obchodní osivo s
nepatrným příplatkem. Byli-li zemědělci
s touto činností spokojeni, o tom se lze ještě
u nich samých přesvědčit. Tím
zvedla tato akce produkci pšenice u drobných zemědělců
prokazatelně o plných 5 q na 1 ha. Za nejlepší
vysvědčení pro ni pokládám
dnes to, že o dodávky těchto osiv se dnes zajímá
sám Sovětský svaz. Mlynáři,
pivovary a sladovny byli při vykupování s
jednotlivými partiemi tohoto kvalitního zboží
spokojeni.
Obě podnikatelské skupiny, tedy jak cukrovary znárodněné,
tak i cukrovary združstevněné, mají
a musejí také pracovati v hlavních zásadách
výrobních a odbytových společně,
tak jak tomu dosud v našem cukrovarnictví bylo. Proto
musím říci, že bylo neuvážené,
když všichni chceme, aby oba sektory cukrovarského
průmyslu, jak družstevní, tak znárodněný
pracovaly společně, že když se jednalo
o otázku spolurozhodování ve vrcholné
organizaci řešené § 9, byl dán
návrh, aby i proti vládnímu návrhu
byl poměr zastoupení mezi průmyslem znárodněným
a družstevním zhoršen na poměr 2:1 místo
3:2. Byla by to křivda na našem družstevním
sektoru, jenž vždy v budoucnosti bude a zůstane
významnou a platnou součástí našeho
cukerného průmyslu, jenž byl nejlépe
organisovaným průmyslem u nás a sloužil
za vzor nejen ostatnímu průmyslu domácímu,
ale také zahraničnímu. Je si jen přáti,
aby to tak zůstalo i v budoucnosti.
Sněmovně předložená osnova zákona
o úpravě některých poměrů
v průmyslu cukrovarnickém, jez má býti
přijata, řeší přeměnu
nynějších akciových rolnických
cukrovarů na družstva a ve své druhé
části upravuje organizaci průmyslu celého.
Nutno jen litovati, že zákon nebere plně zřetel
na požadavky řepařů družstevníků
a na jejich budovatelskou práci již dříve
vykonanou, neboť oni to byli, kteří znárodňovali
už před 75 lety, vedeni heslem, že bez svobody
hospodářské by nebylo ani svobody politické.
Bez jejich práce a obětavosti nebyl by počešťovaní
proces v cukrovarnictví a tím hospodářské
osamostatnění českého národa
už za Rakouska tak rychle pokračoval a nebyl by mohl
připraviti půdu pro rychlé jeho dokončení
hned po první světové válce.