Pátek 26. června 1936

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji o odst. 3 pořadu, panu posl. dr Novákovi.

Zpravodaj posl. dr Novák: Slavná sněmovno!

Projednávání zákona novelisačního o přímých daních mělo tentýž výjimečný charakter, jako mělo projednávání v rozpočtovém výboru. Uvědomme si, že tento návrh zákona se projednával, zatím co se vyměnily na křesle ministerstva financí tři osoby. Z toho je tedy už viděti, že bylo to projednávání důkladné, a také to bylo vidět, že tento zákon neměl pravého ochránce, poněvadž většina změn nebyla vedena a nesena finanční správou, nýbrž kruhy parlamentárními. Také i zde v plenu mělo projednávání trochu odchylný charakter. Jak bylo viděti z debaty a já jsem poznal z většiny řečí, které zde byly pronášeny, nebylo v podstatě útočeno na jednotlivé materiální ustanovení naší novelisace.

Prosím, dvě výjimky zde byly, to jest v řeči pana posl. inž. dr Touška, který si nebyl jist, jakým způsobem jsme přišli ke kvotám odlišným u holdingu, po případě u platů převyšujících 250.000 Kč u zvláštní daně výdělkové a všeobecné daně výdělkové. Když toto uvažujeme, musíme si uvědomiti, že ta ustanovení nejsou souměřitelná pro obě daně, poněvadž jsou konstruovány úplně odlišně; je zde různá odpočitatelnost, různé stanovení zdaňovacího základu a proto také sazba u všeobecné daně výdělkové je 4% a u zvláštní daně výdělkové 9 %. Proto ona kvota, která se týká služebních platů nad 250.000, musila býti stanovena odlišně u všeobecné daně výdělkové a zvláštní daně výdělkové, aby byla zachována parita.

P. posl. Kopřiva zde přednesl návrhy strany komunistické, které měnily staré sazby. Slavná sněmovno, daňový zákon již předpokládá určité vyrovnání a není možno bez rozbourání celé struktury zákona nasazovat v jednotlivých případech daně, o nichž nevíme, jak by se ve svých důsledcích srovnávaly s celým hospodářským životem.

Proto se po stránce meritorní vyslovuji proti všem pozměňovacím návrhům, které tu nebyly podány jako návrhy nové, nýbrž o kterých bylo obšírně jednáno již v subkomisi i v plenu rozpočtového výboru a které tam byly zamítnuty. Musím se vysloviti proti obojí serii těchto pozměňovacích návrhů, ať jsou to návrhy posl. Špačka, dr Štůly, dr Domina, nebo na druhé straně posl. Kopřivy.

Nyní mně dovolte připomenouti, že výtky řečníků nejen vládních, nýbrž i oposičních směřovaly hlavně proti finanční správě. A tu se bojím, kdybych se o té věci trochu nevyslovil, že by ten obraz, který zde namalovali páni řečníci, byl příliš temný, že by příliš strašil, neboť zde bylo využito všech přitěžujících okolností a žádných polehčujících. Pokládal bych to za velmi tragické, kdyby se měla kritika finančních úřadů, které v některých případech neupírám věcné správnosti, přenésti na osoby a kdyby se mělo následkem toho u mnohých dobrých úředníků dostaviti zklamání, že jsou za to, že konají správně svou povinnost, po případě ze plní pokyny nadřízených orgánů, cucháni a kritisováni v posl. sněmovně.

Musím připomenouti, že výtky zde přednesené byly z části oprávněné, ale z části se týkaly věcí starých a dávno napravených. Na př. p. posl. Petrášek zde mluvil o případu, který se stal r. 1932, t. j. dávno před platností novely zákona, kterou nyní novelisujeme. Byly zde také vzneseny stížnosti proti finanční správě, pokud jde o zákon poplatkový, což ovšem s naším zákonem nesouvisí, nebo pokud jde o daň obratovou, tedy daň nepřímou - to všechno tu bylo nahromaděno.

Domnívám se, že je třeba, jak jsem to již zdůraznil v původním referátu, aby se u úřednictva i po projednání tohoto zákona, kdy se kritisoval postup finanční správy, dostavilo vědomí, že od nich žádáme svědomitou práci a spravedlnost i nadále, ale že také žádáme, aby ten lidský moment, svoje popuzení potlačili v zájmu důvěry občanů ke státní správě.

A nyní slovo do řad poplatnictva. Domnívám se, že jsme tímto zákonem dali poplatnictvu velký dar, neboť jsme mu dali zbraň ke snadnějšímu se hájení. Ale připomínám ještě něco. V souvislosti s půjčkou obrany státu byl vydán amnestiční zákon. Zde je příležitost, aby se poplatníci, kteří mají nějaké hříšky na svědomí, vyzpovídali, a tady v zákoně jim dává státní finanční správa rozhřešení již napřed, a to rozhřešení takového rázu, že nehledí na velikost viny, jen když upíší půjčku na obranu státu takovou částkou, oč byl stát zkrácen na daních.

Zákon, který novelisujeme, dává záruku, že vyměřování a také vyúčtování do budoucnosti bude se díti způsobem pro ně blahovolnějším, a proto je dlužno, aby s tohoto místa i posl. sněmovna ústy zpravodaje o té osnově zákona vyslovila očekávání, že také poplatníci budou v budoucnosti konati své povinnosti při nejmenším lépe, nežli je konali v letech předešlých, na což si bylo silně stěžováno.

Proto navrhuji, aby posl. sněmovna schválila osnovu zákona tak, jak byla usnesena v rozpočtovém výboru, se změnami rázu namnoze jenom buď stylistického nebo podružného, nezasahujícími do merita zákona, jak jsou podány ve společném návrhu posl. Teplanského, dr inž. Brdlíka, dr Meissnera, dr Klapky, dr Nováka, Tauba a Ostrého, a aby byly odmítnuty pozměňovací návrhy, o nichž jsem mluvil. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Vykonáme nyní oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov a budeme hlasovati nejprve o odst. 2:

Ad 2. Hlasování o osnově zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb. z. a n., o dani z masa (tisk 541).

Zpravodajem jest p. posl. dr inž. Brdlík.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 5 článků, nadpis a úvodní formuli. i Poněvadž jsou podány pozměňovací návrhy, mám v úmyslu dáti hlasovati takto:

Nejprve budeme hlasovati o celé osnově v úpravě návrhu posl. Teplanského, Remeše, Mikuláše, Vičánka, Rodovského, Tauba a Viereckla; nebude-li přijata, hlasovali bychom o celé osnově podle zprávy výborové. Pak budeme hlasovati o doplňovacím návrhu posl. Nepomuckého, Schenka a Kopřivy.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu hlasování? (Námitek nebylo.)

Není jich.

Budeme tedy podle něho hlasovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona v úpravě návrhu posl. Teplanského, Remeše, Mikuláše, Vičánka, Rodovského, Tauba a Viereckla, jejíž přijetí doporučuje pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova jest přijata v úpravě návrhu jmenovaných poslanců.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Nepomuckého, Schenka a Kopřivy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Předsednictvo usneslo se podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Vykonáme proto ihned čtení druhé.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb. z. a n., o dani z masa (tisk 541).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr inž. Brdlík: Není jich.

Předseda (zvoní): Není změn.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Nyní vykonáme hlasování o odst. 3 pořadu:

Ad 3. Hlasování o osnově zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o přímých daních (tisk 542).

Zpravodajem jest p. posl. dr Novák.

Osnova zákona má 5 částí s příslušnými články, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž byly podány pozměňovací a doplňovací návrhy, mám v úmyslu dáti hlasovati takto:

Nejprve budeme hlasovati o osnově zákona v úpravě pozměňovacího a doplňovacího návrhu posl. Kopřivy a Schenka; nebude-li tato úprava přijata, dám hlasovati o osnově zákona v úpravě pozměňovacích a doplňovacích návrhů posl. Špačka, pozměňovacího návrhu posl. dr Domina a pozměňovacího návrhu posl. dr Domina a Jana Sedláčka; nebude-li tato úprava přijata, budeme hlasovati o osnově zákona v úpravě eventuálních návrhů posl. Špačka; nebude-li ani tato úprava přijata, hlasovali bychom o celé osnově v úpravě návrhů posl. Teplanského, dr Meissnera, dr inž. Brdlíka, dr Klapky, dr Nováka, Ostrého a Tauba; kdyby ani ta nebyla přijata, hlasovali bychom o celé osnově podle zprávy výborové.

Potom rozhodli bychom o doplňovacích návrzích posl. Petráška a poté o doplňovacím návrhu posl. dr Dominika.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich.

Budeme tedy hlasovati podle něho.

Kdo souhlasí s osnovou zákona v úpravě pozměňovacího a doplňovacího návrhu posl. Kopřivy a Schenka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s osnovou zákona v úpravě pozměňovacích a doplňovacích návrhů posl. Špačka, pozměňovacího návrhu posl. dr Domina a pozměňovacího návrhu posl. dr Domina a Jana Sedláčka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s osnovou zákona v úpravě eventuálních návrhů posl. Špačka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona v úpravě návrhů posl. Teplanského, dr Meissnera, dr inž. Brdlíka, dr Klapky, dr Nováka, Ostrého a Tauba, jejíž přijetí doporučuje pan zpravodaj, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona přijata je v úpravě návrhů jmenovaných pp. poslanců.

Je ještě hlasovati o návrzích doplňovacích.

Kdo souhlasí nyní s doplňovacími návrhy posl. Petráška, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy ty jsou zamítnuty.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. dr Domika, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Tím jsou vyřízeny zároveň iniciativní návrhy tisky 15, 20, 148, 183, 196 a petice čís. 182, 317, 337, 394, 411, 449, 500, 555, 559, 560 a 612.

Předsednictvo usneslo se podle §u 54, odst.

1 jedn. řádu, aby o této osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Vykonáme proto ihned čtení druhé.

Ad 3. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o přímých daních (tisk 542).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Novák: Slavná sněmovno!

Navrhuji jednak opravu drobných tiskových chyb podle výtisku zprávy výborové, který jsem odevzdal sněmovní kanceláři, a dále opravu tiskové chyby ve čl. 32, odst. 2, poslední řádek, aby tam totiž za číslici "1/8" doplněna byla značka "% ", takže tam bude státi "1/8 % ".

Předseda (zvoní): Kdo nyní ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravami uvedenými panem zpravodajem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Zbývá ještě hlasovati o resolucích. Jsou to jednak resoluce otištěné ve zprávě výborové - je jich šest - jednak resoluční návrh, podaný posl. Petráškem.

Žádám o přečtení podaného resolučního návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Resoluční návrh posl. Petráška:

Slavná sněmovno, račiž se usnésti:

Vládě se ukládá, aby cestou nařizovací osvobodila malorolníky do 50 kat. jutár od komplikovaného přiznání k daním a aby vydala pro ně zvlášť jednoduché tiskopisy a to též v každém jazyku menšinovém. Přiznání budiž platné na 2 roky a jen v případě výjimečném na 1 rok. Rovněž pro živnostníky a obchodníky, dále pro duchovní správce, pro varhaníky a pro zvláštní úředníky mají se vydati potřebné, zvláštním požadavkům vyhovující tiskopisy.

Předseda (zvoní): Žádám pana zpravodaje, aby se o tomto návrhu vyslovil.

Zpravodaj posl. dr Novák: Vyslovuji se proti přijetí tohoto resolučního návrhu.

Předseda (zvoní): Budeme hlasovati o resolucích.

Kdo souhlasí se šesti resolucemi otištěnými ve zprávě výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tyto jsou přijaty.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Petráška, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

Nikdo. Návrh jest zamítnut.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání další o odstavce, jímž jest:

4. Zpráva výborů soc.-politického a ústavněprávního o návrhu posl. Klema, Stivína, Pika a Němce (tisk 18) na vydání zákona o pracovním poměru redaktorů (tisk 538).

Zpravodaji jsou: za výbor soc.-politický p. posl. Klein, za výbor ústavně-právní p. posl. dr Markovič.

Oba páni zpravodajové přednesli již své zprávy ve včerejší, 57. schůzi sněmovny.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP