Sobota 1. prosince 1934

Ad 1. Druhé čtení státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona na rok 1935 (tisk 2760).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Remeš: Není návrhů.

Předseda (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou státního rozpočtu a finančního zákona na rok 1935 tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu také ve čtení druhém.

Přikročíme ke hlasování o resolucích.

Zpravodajem je p. posl. Remeš.

Žádám p. zpravodaje, aby se o resolucích vyslovil.

Zpravodaj posl. Remeš: Slavná sněmovno! Co se týče resolucí, navrhuji především, aby přijato bylo 5 resolucí, které přijaty byly ve výboru rozpočtovém a otištěny jsou ve zprávě výborové tisk 2760 na str. 191.

Co se týče resolučních návrhů podaných při jednání zde v plenu, navrhuji:

Ze sedmi resolučních návrhů, podaných ke kap. 3 rozpočtu, navrhuji, aby resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr., posl. Stenzla a druhů, posl. Jiráčka a druhů a posl. Kejmara a druhů přikázány byly výboru rozpočtovému za tím účelem, aby o nich nově pojednal a usnesl se pak přikázati je příslušným resortům státní správy, aby na ně byl vzat zřetel. Naproti tomu doporučuji, aby dva resoluční návrhy posl. Pekárka a druhů a jeden resoluční návrh posl. Mlčocha a druhů, podané k téže kap 3, byly zamítnuty.

Ze čtyř resolučních návrhů, podaných posl. Dvořákem a soudr. ke kap. 4, navrhuji, aby rozpočtovému výboru přikázán byl resoluční návrh týkající se bezplatné dopravy čsl. příslušníků, vypovězených z cizího státu, kdežto další tři jeho resoluční návrhy aby byly zamítnuty.

Čtyři resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr., podané ke kap. 5, doporučuji zamítnouti, rovněž tak šest jeho návrhů podaných ke kap. 6 a dva jeho návrhy ke kap. 7.

Všechny resoluční návrhy podané ke kap. 10, totiž dva resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr. a po jednom resolučním návrhu posl. Stenzla a druhů a posl. Al. Beneše a druhů, jakož i oba resoluční návrhy podané ke kap. 11, totiž resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr. a posl. Olivy a druhů - doporučuji zamítnouti.

Z resolučních návrhů podaných ke kap. 13 navrhuji, aby přikázány byly výboru rozpočtovému resoluční návrhy posl. Al. Beneše a druhů, posl. Pechmana a druhů, posl. Pekárka a druhů a posl. Vávry a druhů, jakož i resoluční návrh posl. Najmana a druhů, týkající se zrušení správkáren. Naproti tomu doporučuji, aby ke kap. 13 podané resoluční návrhy posl. Kejmara a druhů, posl. Lišky a druhů, jakož i zbývající dva resoluční návrhy posl. Najmana a druhů byly zamítnuty.

Ke kap. 14 podaný resoluční návrh posl. Stenzla a druhů navrhuji přikázati výboru rozpočtovému.

Dále doporučuji, aby zamítnuty byly resoluční návrhy: posl. Pelnáře a druhů ke kap. 15, jakož i resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr., posl. Al. Beneše a druhů, posl. Mlčocha a druhů a oba návrhy posl. Vávry a druhů, podané ke kap 17.

Z resolučních návrhů, podaných ke kap. 20, navrhuji, aby osm resolučních návrhů posl. Stenzla a druhů - jsou to návrhy týkající se vyřizování rekursů, vymáhání daní, odpisů daní, daňových účtů, likvidace daňových nedoplatků, hypotečního zajišťování jejich, rozvrhování daní, všeobecné daně výdělkové a daně z obratu - a dále resoluční návrh posl. Ostrého a druhů, týkající se osvobození od daní, byly přikázány výboru rozpočtovému. Naproti tomu doporučuji zamítnouti všechny ostatní resoluční návrhy ke kap. 20 podané, totiž zbývajících 6 resolučních návrhů posl. Stenzla a druhů, zbývající resoluční návrh posl. Ostrého a druhů a dále resoluční návrhy posl. Jiráčka a druhů, posl. Olivy a druhů, posl. Pelnáře a druhů a oba resoluční návrhy posl. Pechmana a druhů.

Předseda (zvoní): Nejprve budeme hlasovati o resolucích, které navrhuje výbor rozpočtový a které otištěny jsou ve výborové zprávě na stránce 191.

Kdo souhlasí s těmito pěti resolucemi výboru rozpočtového, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Jsou přijaty.

Nyní budeme hlasovati o resolučních návrzích, podaných v plenu.

Resoluce posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 3. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr.:

Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by zaručil důkladné oddlužení drobných zemědělců, maloživnostníků, dělníků a nižších zaměstnanců na účet kapitalistů a velkostatkářů, škrtnutí jejich úrokových závazků vůči bohatým věřitelům, jakož i zastavení všech exekucí zámožnými věřiteli, státem a veřejnými orgány proti nim vedeným.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje na přikázání výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přikázání přijato.

Resoluce posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů ke kap. 3. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

2. Resoluční návrh posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů:

Vláda se vybízí, aby v dohodě s ministerstvem financí a s ministerstvem obchodu předložila co nejdříve sněmovně návrh zákona o úvěrové pomoci pro živnosti a obchod.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým na přikázání výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Resoluce posl. Jiráčka a druhů a posl. Kejmara a druhů ke kap. 3. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

3. Resoluční návrh posl. Jiráčka a druhů:

Vláda se vybízí, aby pro neutěšené hospodářské poměry živnostnictva a obchodnictva předložila osnovu zákona o oddlužení těchto stavů.

4. Resoluční návrh posl. Kejmara a druhů:

Vláda se vybízí, aby při všech státních do dávkách, jakož i při dodávkách a zadávání různého zboží pro nezaměstnané bylo v prvé řadě pamatováno na legitimní obchod a živnosti.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým na přikázání výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Resoluční návrhy posl. Pekárka a druhů a posl. Mlčocha a druhů ke kap. 3. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte): 5 a 6. Resoluční návrhy posl. Pekárka a druhů:

5. Vláda se vybízí, aby urychleně předlo žila osnovu o zajištění stavebních pohledávek.

6. Vláda se vybízí, aby zrušila zákon ze dne 23. prosince 1932, č. 198 Sb. z. a n., o do pravě motorovými vozidly.

7. Resoluční návrh posl. Mlčocha a druhů:

Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona na zákaz fušerství.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuty.

Resoluce posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 4. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

8. Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr.:

Vláda se vybízí, aby všem dělníkům a nemajetným československým příslušníkům vůbec, vypovězeným z cizího státu, poskytovala bezplatnou dopravu jak osob, tak svršků na československých drahách od hranic do příslušné obce.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje na přikázání výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 4. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

9 až 11. Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr.:

9. Vláda se vybízí, aby okamžitě zrušila všechny podpory bělogvardějských emigrantů.

10. Vláda se vybízí, aby všem nemajetným československým příslušníkům, kteří se dostaví k odvodu v cizině, promíjela poplatky za lékařskou prohlídku a hradila cestovní výlohy příslušným konsulátem.

11. Vláda se vybízí, aby československým příslušníkům-reemigrantům, kteří v Německu i ve Francii platili příspěvky na podporu v nezaměstnání, vyplácela tyto podpory ve výši, jaká jim byla poskytována v oněch zemích.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuty.

Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 5. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

12 až 15. Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr.:

12. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by vojákům zaručoval plná demokratická práva, zejména:

1. plné právo volební aktivní a pasivní do zákonodárných a samosprávných sborů;

2. volených důvěrnických sborů a disciplinárních komisí, požívajících příslušnou imunitu;

3. právo k podávání kolektivních stížností;

4. plné právo shromažďovací a koaliční, právo volné četby, tajemství listovní, ochranu proti prohlídkám kufrů a pod.;

5. přísné potrestání nadřízených za hrubé nakládání s podřízenými (nadávání, fackování, sekýrování a pod.);

6. zákaz používati vojska proti dělnictvu v jeho hospodářských bojích a k pracím stávkokazeckým;

7. zavedení systému teritoriálního, tak aby každý vojín sloužil v území obývaném jeho národností a aby velení a služební styk se děl v mateřské řeči vojínů.

13. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by rodinám, jichž živitelé konají vojenskou službu, zaručil plné zaopatření na účet státu a podnikatelů.

14. Posl. sněmovna se vyslovuje proti každému prodloužení vojenské služby, ukládá vládě, aby neprodleně učinila opatření k podstatnému zlepšení stravy a žoldu vojínů.

15. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, podle kterého by zaměstnavatelé byli nuceni přijmouti zpět do zaměstnání všechny ty, kdož se vrátili z presenční služby vojenské, a který by vrátivším se vojínům zaručoval plnou podporu bez zaměstnání.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jsou zamítnuty.

Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 6 a 7. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Ke kap. 6:

16 až 21. Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr.:

16. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by lidu umožňoval plný výkon svobody shromažďovací, spolčovací, stávkové, volební, osobní a bytové, jakož i úplnou volnost projevů mínění slovem a tiskem.

17. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila neprodleně návrh zákona, kterým se zrušuje zákon o mimořádné moci nařizovací, zákon o rozpouštění politických stran a o zastavení jejich činnosti, jakož i zákon o tisku z r. 1934.

18. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně neprodleně předložila návrh zákona, kterým se zrušují zákony čís. 77/27 a 125/27 Sb. z. a n. a umožňuje obcím, okresům a zemím, aby finanční prostředky, nutné k zachování a zlepšení jejich hospodářství samy vybíraly od bohatých poplatníků a aby svobodně rozhodovaly o svých záležitostech bez zásahu byrokracie.

19. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž se zrušují všechny výsady jazyka státního oproti jazykům druhých národností, obývajících území ČSR.

20. Vládě se ukládá, aby neprodleně zrušila všechna opatření stěžující styk občanů ČSR s občany SSSR (nevydávání cestovních pasů, nepovolení odjezdu a vjezdu a pod.) a aby upustila od šikanování sovětských občanů, zdržujících se na území ČSR (sportovci a pod.).

21. Vládě se ukládá, aby neprodleně předložila posl. sněmovně návrh zákona, kterým se zaručuje plné právo asylu cizincům, uchýlivším se do ČSR před pronásledováním pro jejich pokrokové smýšlení a skutky.

Ke kap. 7:

22 a 23. Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr.:

22. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by všem politickým vězňům a vyšetřovancům zaručil plná politická práva a chránil je proti svévolnému protahování vyšetřovací vazby.

23. Budiž neprodleně vyhlášena všeobecná plná a nepodmíněná amnestie a abolice pro všechny skutky směřující k osvobození dělnické třídy nebo vyplývající z hospodářské nouze.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jsou zamítnuty.

Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 10. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

24 a 25. Resoluční návrhy posl. Dvořáka a soudr.:

24. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým se zrušují všechny státní a veřejné podpory kleru a církví (kongrua atd.).

25. Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým se všichni nemajetní žáci a studenti osvobozují od školného, kolejného, studijních poplatků a tax a jímž se zavádí progresivně odstupňované školné žáků a studentů z bohatých rodin.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Resoluční návrh posl. Stenzla a druhů ke kap. 10. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

26. Resoluční návrh posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů:

Ministerstvo školství a nár. osvěty se vybízí, aby co nejdříve učinilo vhodné kroky ke zřízení německé vysoké obchodní školy.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto re solučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluční návrh posl. Al. Beneše a druhů ke kap. 10. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

27. Resoluční návrh posl. Al. Beneše a druhů:

Vláda se vybízí, aby ministerstvu školství zvýšila položku na živnostenské pokračovací školství o 100 mil. Kč.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto re solučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 11. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

28. Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr.:

Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by malozemědělcům zaručil příjem dostačující k řádné obživě a k udržení hospodářského provozu, bez zdražení životních prostředků nezámožných spotřebitelů.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto resolučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluční návrh posl. Olivy a druhů ke kap. 11. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

29. Resoluční návrh posl. Olivy a druhů:

Vláda se vybízí, aby zvýšila příspěvek k státnímu fondu pro vodohospodářské meliorace část B z 16 mil. Kč na 50 mil. Kč.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto resolučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluce posl. Al. Beneše a druhů, posl. Najmana a druhů, posl. Pechmana a druhů, posl. Pekárka a druhů, posl. Vávry a druhů ke kap. 13. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

30. Resoluce posl. Al. Beneše a druhů:

Ministr obchodu se vybízí, aby s největším urychlením předložil návrh novelisace živnostenského řádu.

31. Resoluční návrh posl. Najmana a druhů:

Ministr obchodu se vybízí, aby urychleně předložil návrh zákona, kterým do tří měsíců ruší se dosavadní správkárny.

32. Resoluční návrh posl. Pechmana a druhů:

Ministr obchodu se vybízí, aby s největším urychlením předložil osnovu zákona o volbách do obchodních a živnostenských komor s poměrným zastoupením a rovným právem hlasovacím.

33. Resoluce posl. Pekárka a druhů:

Ministr obchodu se vybízí, aby působil k nejrychlejšímu uzákonění změny §§ 16, 17 a 18 zákona ze dne 26. prosince 1893, čís. 193 ř. z., jímž se upravují koncesované živnosti stavební ve smyslu podaného návrhu tisk 2352.

34. Resoluce posl. Vávry a druhů:

Vláda se vybízí, aby učinila největší možná opatření proti racionalisaci velkovýroby, rozšiřující nezaměstnanost dělnictva i živnostnictva.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje na přikázání těchto resolucí výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přikázání výboru rozpočtovému je přijato.

Resoluční návrhy posl. Kejmara a druhů, posl. Lišky a druhů, posl. Najmana a druhů ke kap. 13. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

35. Resoluce posl. Kejmara a druhů:

Vláda se vybízí, aby zrušila syndikáty a monopoly všeho druhu.

36. Resoluce posl. Lišky a druhů:

Vláda se vybízí, aby zrušila vládní nařízení ze dne 29. července 1933, čís. 154 Sb. z. a n., o otváracej a zatváracej hodine obchodných miestností v zemi Slovenskej a Podkarpatoruskej.

37 a 38. Resoluční návrhy posl. Najmana a druhů:

37. Ministr obchodu se vybízí, aby předložil návrh zákona na zákaz zřizování filiálek, platný od 1. ledna 1934.

38. Ministr obchodu se vybízí, aby urychleně předložil osnovu zákona na zrušení obchodních domů s jednotnými cenami.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolučními návrhy, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy jsou zamítnuty.

Resoluce posl. Stenzla a druhů ke kap. 14. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

39. Resoluční návrh posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů:

Ministerstvo veř. prací se vybízí, aby při zadávání státních dodávek přísně dbalo toho, aby se bral zřetel k Němcům podle klíče jejich počtu.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým na přikázání této resoluce výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přikázání výboru rozpočtovému je přijato.

Resoluční návrh posl. Pelnáře a druhů ke kap. 15. Žádám o přečtení. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

40. Resoluční návrh posl. Pelnáře a druhů:

Ministr pošt se vybízí, aby zvýšil provisi z prodeje poštovních známek na 3%.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto resolučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr. ke kap. 17. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

41. Resoluční návrh posl. Dvořáka a soudr.:

Vládě se ukládá, aby urychleně ujednala s Francií a s Belgií vzájemnostní smlouvy v oboru sociálního pojištění, podle níž by československým státním příslušníkům při návratu do Československa zůstaly uchovány všechny nároky, plynoucí ze sociálního pojištění, na které v oněch zemích platili. Pokud vzájemnostní smlouva nebude ujednána, nechť vláda učiní ujednání s vládou francouzskou a belgickou, že českoslovenští příslušníci ne budou propouštěni ze zaměstnání a že vzájemnostní úmluva vztahuje se také na československé příslušníky, kteří v roce 1933 a 1934 byli propuštěni ze zaměstnání a v důsledku toho byli nuceni přesídliti do ČSR.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tímto re solučním návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Resoluční návrhy posl. Al. Beneše a druhů, posl. Mlčocha a druhů, posl. Vávry a druhů ke kap. 17. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

42. Resoluční návrh posl. Al. Beneše a druhů:

Vláda se vyzízí, aby položka na sociální péči o živnostnictvo zvýšena byla z 1 mil. Kč na 50 mil. Kč.

43. Resoluční návrh posl. Mlčocha a druhů:

Vláda se vybízí, aby do rozpočtu na rok 1935 pojala částku 200 mil. Kč na starobní a invalidní pojištění osob samostatně výdělečně činných.

44 a 45. Resoluční návrhy posl. Vávry a druhů:

44. Vláda se vybízí, aby do novelisace sociálního pojištění pojato bylo zákonné ustanovení o zřizování živnostenských společenstevních nemocenských pojišťoven v sídlech okresních úřadů.

45. Vláda se vybízí, aby snížila příspěvky nemocenského, invalidního, starobního, úrazového a pensijního pojištění.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP