Sobota 1. prosince 1934

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolučními návrhy, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy jsou zamítnuty.

Resoluce posl. Stenzla a druhů ke kap. 20. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

46 až 53. Resoluční návrhy posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů:

46. Ministerstvo financí se vybízí, aby na řídilo berním správám, aby běžné rekursy vyřizovaly v nejkratší lhůtě a aby žádosti o od klad placení podle §u 283 vyřizovaly blahovolně.

47. Ministerstvo financí se vybízí, aby na řídilo berním úřadům, aby při vymáhání daní co nejvíce přihlížely k hospodářské situaci poplatníků, zvláště drobných živnostníků, a aby příliš přísným postupem exekučních orgánů neničily existenci drobných poplatníků.

48. Ministerstvo financí se vybízí, aby nařídilo berním správám, aby řízení podle §u 276 daňového zákona (odpisy daní) v odůvodněných případech ochotně prováděly a urychlovaly, tudíž aby povolovaly placení ve splátkách se zřetelem na hospodářskou situaci ve výši pro poplatníka snesitelné.

Zvláštní zřetel dlužno míti při vymáhání daní na nouzová území.

49. Ministerstvo financí se vybízí, aby co nejdříve provedlo reformu vedení daňových účtů, která by poplatníkům umožnila učiniti si jasný obraz o daňových závazcích nebo přezkoumati jejich správnost.

Poněvadž skutečnosti dokazují, že decentralisací berních úřadů se docilují značně lepší výsledky, mělo by se uvažovati o novém zřízení dřívějších berních úřadů a o přímém placení daní na daňové knížky.

50. Vláda se vybízí, aby začala jednati o návrhu posl. Eckerta, Stenzla, Prause a druhů ze dne 22. ledna 1932, tisk 1589, na nejrychlejší spravedlivé daňové vyrovnání nebo na likvidaci daňových nedoplatků.

51. Ministerstvo financí se vybízí, aby nařídilo berním správám, aby daňové nedoplatky zajišťovaly hypotečně na nemovitostech jen v nejkrajnějších výjimečných případech.

52. Ministerstvo financí se vybízí, aby nařídilo berním správám, aby při rozvrhování daní přesně dodržovaly ustanovení zákona, zvláště §§ 310 až 319 a 324 (vyměřovací řízení).

53. Pan ministr financí se vybízí, aby co nejdříve dal provésti resoluční návrhy I, II a III, přijaté v 57. schůzi posl. sněmovny dne 10. prosince 1926, kterými se ukládá finanční správě:

aby vzájemnou dohodou paušalovala všeobecnou daň výdělkovou, zažádají-li o to poplatníci v předepsané lhůtě,

aby paušalovala placení daně z obratu v jednotlivých odvětvích živností a obchodů, u drobných živnostníků a obchodních jednatelů.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje na přikázání těchto resolucí výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přikázání výboru rozpočtovému je přijato. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Resoluce posl. Ostrého a druhů ke kap. 20. Prosím o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

54. Resoluční návrh posl. Ostrého a druhů:

Ministru financí se ukládá, aby upozornil všechny berní správy na znění zákona ze dne 15. června 1927, č. 76 Sb. z. a n., o přímých daních, v němž podle §u 54 má býti přiznáno obchodníkům a živnostníkům částečné neb úplné osvobození od daní, nepřevyšuje-li jejich daňový základ 7.000 Kč, aneb u poplatníků starších 65 let, podrobených dani alespoň 20 let, při daňovém základu 10.000 Kč.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje na přikázání výboru rozpočtovému, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přikázání je přijato.

Resoluční návrhy posl. Stenzla a druhů ke kap. 20. Prosím o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

55 až 60. Resoluční návrhy posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů:

55. Poněvadž počet členů daňových komisí, které podle vyhlášky ministerstva financí ze dne 30. července 1927, č. 131 Sb. z. a n., se skládají podle daňových okresů z 5 až 11 členů, jest příliš nízký, vybízí se ministerstvo financí, aby zvýšilo počet členů daňových komisí a k vyměřování daní zřídilo subkomise z jednotlivých odborných skupin (zemědělství, živnosti zpracovávající dřevo a kovy, živnost oděvnická atd., obchod s textilními výrobky, potravinami atd.).

56. Ministerstvo financí se vybízí, aby nařídilo berním správám, aby při předpisování pořádkových trestů, poněvadž nebyly včas zaplaceny splátky daně z obratu, přihlížely k hospodářské situaci poplatníků.

57. Ministerstvo financí se vybízí, aby nařídilo berním správám, aby v dohodě s odborovými organisacemi vypracovaly každoročně výpočty výnosů, kterých by se užilo jako pomůcek k vyměřování přímých daní v těch případech, kde není řádného vedení knih podle §u 10, odst. 2 zákona č. 76/1927 Sb. z. a n.

58. Ministerstvo financí se vybízí, aby ráčilo snížiti dosavadní výši procenta úroků z prodlení.

59. Ministerstvo financí se vybízí, aby před rozvržením rozličných přímých daní přibralo jako odborné poradce pro daňové odhady důvěrníky, které jmenují společenstva nebo jejich svazy.

60. Ministerstvo financí se vybízí, aby reformou zákona o dani z obratu zrušilo výhodu kombinovaných podniků nebo prodejných filiálek průmyslu a spotřebních družstev.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Resoluční návrhy posl. Jiráčka a druhů, posl. Olivy a druhů, posl. Ostrého a druhů, posl. Pechmana a druhů a posl. Pelnáře a druhů ke kap. 20. Prosím o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

61. Resoluční návrh posl. Jiráčka a druhů:

Vláda se vybízí, aby zrušila daň z vodních sil.

62. Resoluční návrh posl. Olivy a druhů:

Ministr financí se vybízí, aby pro nepatrný výnos potravní daně na čáře ji zrušil.

63. Resoluční návrh posl. Ostrého a druhů:

Vláda se vybízí, aby podle zákona ze dne 9. června 1933, č. 95 Sb. z. a n., o mimořádné moci nařizovací, zavedla pro tovární filiální závody všech podniků, domy s jednotnými cenami a konsumy 10%ní daň z obratu ve pro spěch samosprávy, t. j. obcí a měst, v nichž podniky tyto se nalézají.

64 až 65. Resoluční návrhy posl. Pechmana a druhů:

64. Ministr financí se vybízí, aby vypracoval osnovu zákona, dle níž snižují se daňové nedoplatky o 50%, daňové úroky se odpisují a ke splacení zbytku stanoví se splátky rozvržené na dobu pěti let.

65. Ministr financí se vybízí, aby snížil úrok z dlužných daní na 4%.

66. Resoluční návrh posl. Pelnáře a druhů:

Ministr financí se vybízí, aby zvýšil provisi z tabákových tovarů na 10%.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jsou zamítnuty.

Tím provedeno jest hlasování také o návrzích resolučních a vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Návrh, aby senátu prodloužena byla lhůta stanovená § 43 úst. listiny k projednání usnesení posl. sněmovny k vládnímu návrhu zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy tisk 2189-II).

Senát usnesl se ve 279. schůzi dne 8. listopadu 1934 požádati posl. sněmovnu za pro dloužení lhůty stanovené §em 43 úst. listiny o dalších 5 měsíců.

Dám hlasovati o návrhu senátu podle §u 78 jedn. řádu sněmovny.

Kdo souhlasí, aby posl. sněmovna o dalších 5 měsíců prodloužila senátu lhůtu k projednání jmenovaného usnesení poslanecké sněmovny, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Žádané prodloužení lhůty jest tedy povoleno.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se schvaluje dohoda mezi republikou Československou a spolkovým státem Rakouským o odbavování lázeňských a turistických propagačních tiskovin, sjednaná výměnou not v Praze dne 29. května 1934 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 4. června 1934, č. 103 Sb. z. a n. (tisk 2673).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. posl. Hrušovský, za výbor živn.-obchodní p. posl. Slavíček.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Hrušovský: Nie sú.

Zpravodaj posl. Slavíček: Nikoli.

Předseda (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Doplňovací volba náhradníka výboru inkompatibilitního.

Resignací posl. Hýbnera na poslanecký mandát uprázdnilo se místo náhradníka výboru inkompatibilitního.

Podle předpisu §u 11, odst. 2 zák. čís. 144 z r. 1924 vykoná se volba doplňovací na zbytek období, ubyl-li některý člen nebo náhradník ve volebním období výboru. Nově zvolený člen nebo náhradník musí náležeti k téže skupině jako ubylý, leč by skupina ta buď kandidáta nenavrhla nebo odepřela účastniti se volby.

Poněvadž skupina, k níž náležel ubylý náhradník, navrhla kandidáta, vykonáme volbu a žádám o přečtení kandidátního návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Návrh posl. Najmana a druhů, aby v inkompatibilitním výboru na uprázdněné místo resignací posl. Hýbnera zvolen byl za prvního náhradníka posl. Oliva.

Předseda (zvoní): Kdo tedy souhlasí, aby zvolen byl ve výboru inkompatibilitním posl. Oliva náhradníkem za resignovavšího posl. Hýbnera, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Posl. Oliva jest zvolen náhradníkem po resignovavším posl. Hýbnerovi.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu schůze.

K věcné poznámce se přihlásil pan posl. dr Rosche. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Rosche (německy): Slavná sněmovno! Jsem panu kol. dr Hodáčovi neobyčejně vděčný, že na mou včerejší řeč ve sněmovně ihned odpověděl. Jeho odpověď musí vzbuditi můj odpor, poněvadž se jeho odpověď opírá o falešné předpoklady. Výslovně konstatuji, že nepolemisuji s člověkem Hodáčem, nýbrž s politikem Hodáčem, s Hodáčem, funkcionářem Svazu jako jeho místopředsedou, úřadujícím členem presidia a generálním sekretářem. (Posl. dr Hodáč: Nejsem generálním sekretářem!) My Němci jsme protestovali proti tomu, aby pan kol. Hodáč šel v čele demonstračních průvodů. Domnívali jsme se, že máme k tomu plné právo, poněvadž považujeme chování Hodáčovo v tomto bodě za neslučitelné s jeho důvěrným postavením ve Svazu. Že náš odpor k Hodáčovi jako politikovi a k Hodáčovi jako důvěrníkovi ve Svazu jest oprávněn, je zřejmo již z toho, že sám Svaz, rozhodně pro jeho chování při volbě presidenta Masaryka (Posl. dr Hodáč: Já jsem volil presidentem Tomáše Masaryka!) a rozhodně pro vystoupení nár. demokratů z vlády pro měnová opatření, dal panu generálnímu sekretáři Hodáčovi dovolenou, poněvadž se Svaz již nedomníval, že může pana generálního sekretáře v tomto smyslu dále podržeti. Prohlašuj i, že Svaz jest celostátní organisace, ve které jsou zastoupeni

Češi, Slováci a Němci, a v této organisaci nemá pan kolega Hodáč nic jiného zastávati než důvěrnictví. Jeho prohlášení při dohodách, že si podrží svou národní volnost pohybu, jistě nebylo lze chápati v té míře, že může hájiti úmysly Němcům nepřátelské, jak se ukázalo při demonstracích. Jeho národní hrdost, aby naléhal na provedení zákona, jeho národní důstojnost, aby jasně a rychle prováděl zákony, odporuje jeho názoru, že se zákony mají prováděti na ulici.

Pan kol. Hodáč nevyvrátil mého tvrzení, že dostává od Svazu 250.000 až 300.000 Kč. Pan kol. Hodáč bude mi snad... (Hluk. - Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Rosche (pokračuje): .... ve svém nitru vděčný, že jsem tuto číslici jmenoval tak nízko. (Různé výkřiky. - Hluk.) Pan kol. Hodáč by měl přece oznámiti, kolik platí na rozpočet Svazu Němci, kteří jsou přímo členy Svazu, a kolik platí Hlavní svaz německého průmyslu a kolik dostává pan kolega Hodáč od Svazu. Pan kol. Hodáč dostává ještě dnes plný plat, přes to, že jako generální sekretář je na dovoleně a jeho příjmy se neskládají jen z platu, nýbrž i z remunerací, z placení daní za něho, z pojištění, z poskytování automobilu atd.

Pan kol. Hodáč popírá, že má fašistické tendence, a dovolává se toho, že národní demokraté hlasují pro kap. 2, to jest zákonodárné sbory, a tím chce dokázati svou státotvornou tendenci. Při veřejných demonstracích se demonstrovalo proti nám Němcům, demonstrovalo se proti marxismu a proti Židům. To bylo zjištěno při demonstracích při provádění universitního zákona, a tu vám chci něco odpověděti: My sudetští Němci jsme šli dále, my jsme svorně volili presidenta Masaryka a my sudetští Němci hlasujeme nejen pro kapitolu 2, nýbrž i pro kapitolu 1. Myslím, že mohu stručně říci, že my sudetští Němci považujeme Vaše postavení jako politika a jako funkcionáře Svazu v tomto smyslu za neslučitelné. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu k věcné poznámce se přihlásil p. posl. dr Hodáč.

Posl. dr Hodáč: Slavná sněmovno! P. posl. dr Rosche zde prohlašoval několik věcí, a já považuji za svou povinnost je vyvrátiti. (Hluk. - Výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prohlašoval, že prý jsem generálním sekretářem Svazu průmyslníků. Prohlásil jsem a prohlašuji, že na svůj vlastní návrh jsem byl již loni funkce generálního sekretáře zproštěn a že jsem také na dovolené z funkce úřadu jícího místopředsedy. Prohlašuji dále, že není pravda, co řekl p. posl. dr Rosche (Hluk. - Výkřiky.), že to bylo v souvislosti s volbou pana presidenta republiky, a to již proto ne, že jsem volil presidentem republiky podle svého svědomí Tomáše Masaryka. Jakým lehkovážným způsobem p. dr Rosche o těchto věcech hovoří, je zřejmé z toho, že nám vyčítal, že jeho strana šla dále než my, poněvadž hlasovala pro kap. 1 rozpočtu, t. j. pro rozpočet p. presidenta republiky, ačkoliv my jsme prohlásili a zde před krátkou chvílí hlasovali také všichni jako celý klub pro kapitolu p. presidenta republiky. Takovým lehkovážným způsobem se polemisuje, takovým lehkovážným způsobem se jde proti nám. (Hluk. - Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Hodáč (pokračuje): P. kol. dr Rosche opakuje svůj názor, že odborná práce v odborné, nepolitické korporaci je v rozporu s nacionální politikou. Opakuji znovu: Když pan dr Rosche někomu prodá perořízek, neprodá mu tím své přesvědčení. (Hluk a výkřiky. - Předseda zvoní.) Když český advokát zastupuje německého klienta, neprodává mu svého přesvědčení, a když já konám odbornou práci, o jejímž honoráři ponechte úsudek těm, kteří jej sjednávali, tedy jsem také neprodal svého přesvědčení. Kdo v tom může viděti rozpor?

Opakuji vám, že jsem neprodal svého pře svědčení, že ho neprodám, mám svobodu pro jevu svého přesvědčení, a o této věc mne ne bude p. dr Rosche poučovat.

Opakuji jasně.... (Hluk a výkřiky poslanců strany komunistické a čsl strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Hodáč (pokračuje): Neodpovídá také pravdě, jak p. dr Rosche líčil průběh pražských demonstrací. Pokud jde o mne, súčastnil jsem se průvodu studentů. Tento průvod směřoval k tomu, aby byl protestem proti počínání profesorů a studentů na německé universitě. V tomto průvodu nešli jenom nár. demokraté, nýbrž v tomto průvodu podle výzvy vydané také jinými stranami šli též příslušníci těchto stran. To, co zde dr Rosche prohlašuje, neodpovídá skutečnosti. Co se stalo v sobotu v Praze postupem akademického senátu a postupem studentů na německé universitě, znamenalo pokus, aby bylo při nejmenším protahováno, ne-li mařeno provedení zákona. (Výkřiky německých poslanců, výkřiky komunistických poslanců a poslanců čsl. nár. socialistických a nár. demokratických. - Předseda zvoní. - Výkřiky a pískání posl. Bílka.)

Předseda (zvoní): Volám p. posl. Bílka k pořádku.

Posl. dr Hodáč (pokračuje): Opakuji: Ať mám jakékoli postavení, ať jsem kdekoli, půjdu - doufám se všemi, kdo jsou toho přesvědčení, že zákon republiky platí pro každého - půjdu veřejně bez obav proti pomluvám za tím, abych hájil zákony republiky v zájmu silného národního státu. (Potlesk poslanců čsl. strany nár. demokratické. - Výkřiky. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Navrhuji, aby výborům brannému a rozpočtovému pro vládní návrh zákona o délce presenční služby (tisk 2768) stanovena byla k podání zprávy lhůta do středy, t. j. do 5. prosince 1934 do 12. hodiny polední.

Kdo s navrženou lhůtou souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta jest přijata.

Mezi schůzí rozdané tištěné vládní návrhy:

2769. Vládní návrh zákona o branném příspěvku,

2770. Vládní návrh zákona o započítání vojenské služby v některých služebních poměrech, přikazuji výborům brannému a rozpočtovému a navrhuji, aby byly jmenovaným výborům k podání zprávy o těchto vládních návrzích uloženy lhůty do středy, t. j. do 5. prosince 1934 do 12. hod. polední.

Kdo s navrženými lhůtami souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)
To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

*

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 2 jedn. řádu udělil předseda na dnešní den posl. Kleinovi a Chalupníkovi.

Omluvy.

K návrhu předsedovu byly dodatečné omluvy posl. Heller a na schůze posl. sněmovny 335 až 342, konané v době od 21. června do 4. července t. r., a posl. Marka na schůze 336 až 342, t. j. na dobu od 26. června do 4. července t. r., uznány za platně podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu.

Za platné podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu uznal předseda dodatečné omluvy posl. Lišky na dny 28. a 29. listopadu a posl. Marka na den 30. listopadu.

Došlé spisy.

Dotazy:

posl. dr Daňka a druhů ministru školství a nár. osvěty v záležitosti odborného učitele Františka Hutaře na měšťanské škole ve Žďáře na Moravě pro jeho útoky na katolickou církev a její představitele před školní mládeží (1417-III),

posl. Sladkého ministru vnitra, zdali souhlasí s "Pravidly pro vybírání obecní dávky z cizojazyčných návěstí" (č. D 1418-III).

*

Předseda sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 5. prosince t. r. ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů branného a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2768) zákona o délce presenční služby [podle §u 35 jedn. řádu].

2. Zpráva výborů branného a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2769) zákona o branném příspěvku [podle §u 35 jedn. řádu].

3. Zpráva výborů branného a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2770) zákona o započítání vojenské služby v některých služebních poměrech [podle §u 35 jedn. řádu].

4. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu Národního shromáždění (tisk 2745) o usnesení posl. sněmovny k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 1345), kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákonů o občanském řízení soudním, o řízení exekučním a o řízení nesporném (tisk 2767).

5. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu Národního shromáždění republiky Československé (tisk 2687) k vládnímu návrhu (tisky sen. 1289 a 1325) zákona o umořování listin (tisk 2771).

6. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlavného štátneho zastupitelstva v Košiciach v trest. veci posl. dr Törkölyho (tisk 2442).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Praze v trest. věci posl. Jiráčka (tisk 2618).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Novém Jičíně v trest. věci posl. dr Schollicha (tisk 2629).

9. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zástupitelstva v Košiciach v trest. veci posl. Szentiványiho (tisk 2658).

10. Doplňovací volba náhradníků volebního soudu.

Schůze skončena ve 12 hod. 59 min. dopol.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP