Sobota 1. prosince 1934

O skupině IV, Správa státního dluhu, budeme hlasovati při kap. 20. Ministerstvo financí, se kterou tato skupina souvisí. Při hlasování o kap. 20 budeme hlasovati také o rozpočtové skupině III, t. j. Podíly na státních daních, dávkách a poplatcích s rozpočty státních fondů.

Při kap. 21 budeme zároveň hlasovati o nadpisu, celkových přehledech skupin a sumářích státního rozpočtu, které jsou přílohou finančního zákona.

Tímto postupem vyřídí se hlasování o rozpočtových skupinách I, II, III i IV.

O pozměňovacích návrzích k rozpočtu rozhodneme tím způsobem, že budeme hlasovati o úpravách kapitol, titulů, položek a podobně, které tyto návrhy mají způsobiti.

Bude-li samostatným hlasováním zamítnut návrh na škrtnutí, neznamená to samozřejmě; že byla přijata položka, jejíž škrtnutí se navrhovalo.

Budou-li zamítnuty pozměňovací návrhy k té které kapitole skupiny I neb k příslušným paragrafům skupiny II, budeme hlasovati o celé kapitole skupiny I a k ní příslušných paragrafech skupiny II najednou podle zprávy výborové, a to zároveň o příjmech i vydáních.

Až bude odhlasován státní rozpočet i s nadpisem, s celkovými přehledy rozpočtových skupin i se sumáři státního rozpočtu, vykonáme hlasování o finančním zákoně na rok 1935.

Budeme při tom postupovati způsobem, který jest obvyklý při hlasování o zákonech:

Nejprve bude se hlasovati o změnách, které I mají vzniknouti podanými návrhy. Budou-li zamítnuty, bude se hlasovati o finančním zákoně ve znění zprávy výborové.

O návrzích resolučních rozhodne se - jak I obvykle - při čtení druhém.

Jsou nějaké námitky proti pořadu hlasování, který jsem přednesl? (Nebyly.)

Není jich.

Budeme tedy podle něho hlasovati.

Kap. 1 ze skupiny I. President republiky a kancelář presidenta republiky.

Kdo souhlasí s kap. 1 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 1 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 1 President republiky a kancelář presidenta republiky, jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 2 ze skupiny I. Zákonodárné sbory a kanceláře sněmoven.

Kdo souhlasí s kap. 2 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 2 Zákonodárné sbory a kanceláře sněmoven jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 3 ze skupiny I Předsednictvo min. rady, a ze skupiny II §§ 13 a), 14 a 15, to jest Státní tiskárny v působnosti min. rady, Úřední noviny v Praze a Bratislavě, Československá tisková kancelář.

Kdo souhlasí s kap. 3 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 3 ze skupiny I a s §§ 13 a), 14 a 15 ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 3, Předsednictvo ministerské rady, ze skupiny I a §§ 13 a), 14 a 15 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 4 ze skupiny I Ministerstvo zahraničních věcí.

Kdo souhlasí s kap. 4 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 4 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 4 Ministerstvo zahraničních věcí jest schválena ve znění zprávy výborové.

Kap. 5 ze skupiny I Ministerstvo nár. obrany a §§ 10, 11 a 13 b) ze skupiny I, t. j. Vojenská továrna na letadla, Vojenské lesní podniky a Státní tiskárny v působnosti ministerstva národní obrany.

Kdo souhlasí se škrtnutím veškerých výdajů kap. 5 podle návrhu posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 5 ze skupiny I, jakož i s §§ 10, 11 a 13 b) ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 5 Ministerstvo nár. obrany, ze skupiny I a §§ 10, 11 a 13 b) ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 6 ze skupiny I Ministerstvo vnitra.

Kdo souhlasí s kap. 6 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 6 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 6 Ministerstvo vnitra, jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 7 ze skupiny I Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem.

Kdo souhlasí s kap. 7 v úpravě návrhu posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 7 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 7 Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem, jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 8 ze skupiny I Ministerstvo pro sjednocení zákonův a organisace správy.

Kdo souhlasí se škrtnutím veškerých výdajů kap. 8 podle návrhu posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 8 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 8 Ministerstvo pro sjednocení zákonův a organisace správy, jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 9 ze skupiny I Nejvyšší správní soud a volební soud.

Kdo souhlasí s kap. 9 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 9 Nejvyšší správní soud a volební soud, jest schválena podle zprávy výborové.

Kap. 10 ze skupiny I Ministerstvo školství a nár. osvěty, a §§ 7, 8, 16 a 17 ze skupiny II. t. j. Uhřiněvský školní závod zemědělský, Školní závod zemědělský v Děčíně-Libverdě, Žabčický školní závod zemědělský, Kuřimský školní závod vysoké školy zvěrolékařské v Brně.

Kdo souhlasí s kap. 10 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 10 ze skupiny. I, jakož i s §§ 7, 8, 16 a 17 ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 10 ze skupiny I Ministerstvo školství a nár. osvěty, a §§ 7, 8, 16 a 17 ze skupiny II schváleny jsou podle zprávy výborové.

Kap. 11 ze skupiny I Ministerstvo zemědělství, a § 6 ze skupiny II Státní lesy a statky.

Kdo souhlasí s kap. 11 v úpravě návrhu posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 11 ze skupiny I a s §em 6 ze skupiny II ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 11 Ministerstvo zemědělství, ze skupiny I a § 6 ze skupiny II Státní lesy a statky jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 12 ze skupiny I Státní pozemkový úřad, kap. 13 ze skupiny I Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností, kap. 14 ze skupiny I Ministerstvo veř. prací a § 9 ze skupiny II Státní báňské a hutnické závody.

Kdo souhlasí s kap. 12, 13 a 14 ze skupiny I a s §em 9 ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 12 Státní pozemkový úřad, kap. 13 Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností, kap. 14 Ministerstvo veř. prací, ze skupiny I a s § 9 ze skupiny II Státní báňské a hutnické závody, jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 15 ze skupiny I Ministerstvo pošt a telegrafů, a §§ 4a) a 4b) ze skupiny II Československá pošta a Poštovní spořitelna; kap. 16 ze skupiny I Ministerstvo železnic, a § 5 ze skupiny II Československé státní dráhy.

Kdo souhlasí s kap. 15 ze skupiny I a §§ 4a) a 4b) ze skupiny II a s kap. 16 ze skupiny I a §em 5 ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 15 Ministerstvo pošt a telegrafů, ze skupiny I s §§ 4a) a 4b) ze skupiny II Československá pošta a Poštovní spořitelna; a kap. 16 Ministerstvo železnic, ze skupiny I s §em 5 ze skupiny II Československé státní dráhy jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 17 ze skupiny I Ministerstvo soc. péče; kap. 18 ze skupiny I Ministerstvo veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, a § 12 ze skupiny II Státní lázně; kap. 19 ze skupiny I Odpočivné a zaopatřovací platy.

Kdo souhlasí s kap. 17, s kap. 18 ze skupiny I a s §em 12 ze skupiny II, jakož i s kap. 19 ze skupiny I podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.).

To je většina. Kap. 17 Ministerstvo soc. péče; kap. 18 Ministerstvo veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, s §em 12 ze skupiny II Státní lázně, a kap. 19 Odpočivné a zaopatřovací platy, jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kap. 20 ze skupiny I. Ministerstvo financí, a ze skupiny II §§ 1, 2 a 3, to jest Tabáková režie, Státní loterie a Státní mincovna v Kremnici, skupina III. Podíly na státních daních, dávkách a poplatcích a rozpočty státních fondů, skupina IV. Správa státního dluhu.

Kdo souhlasí s kap. 20 v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s kap. 20, s §§ 1, 2 a 3 ze skupiny II, a se skupinami III a IV ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 20 ze skupiny I. Ministerstvo financí, s §§ 1, 2 a 3 ze skupiny II. Tabáková režie, Státní loterie a Státní mincovna v Kremnici, skupina III. Podíly na státních daních, dávkách a poplatcích a rozpočty státních fondů, a skupina IV. Správa státního dluhu, jsou schváleny ve znění zprávy výborové.

Kap. 21 ze skupiny I. Nejvyšší účetní kontrolní úřad, nadpis, celkové přehledy rozpočtových skupin a sumáře státního rozpočtu na r. 1935, tvořící přílohu finančního zákona.

Kdo souhlasí s kap. 21 s nadpisem, celkovými přehledy a sumářem státního rozpočtu podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 21 ze skupiny I. Nejvyšší účetní kontrolní úřad, nadpis, celkové přehledy rozpočtových skupin a sumáře státního rozpočtu jsou schváleny podle zprávy výborové.

Nyní vykonáme hlasování o finančním zákoně na rok 1935, a to podle prve schváleného pořadu hlasování.

Kdo souhlasí s celým finančním zákonem, jeho nadpisem a úvodní formulí v úpravě návrhů posl. Dvořáka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s celým finančním zákonem, nadpisem a úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Finanční zákon s nadpisem a úvodní formulí jest přijat podle zprávy výborové.

Hlasováním právě provedeným posl. sněmovna přijala finanční zákon a státní rozpočet na rok 1935, který jest přílohou finančního zákona, a to ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově státního rozpočtu a finančního zákona na rok 1935 bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke druhému čtení:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP