Středa 9. listopadu 1932

Pán posl. Hlinka predniesol svoje obvinenie s tribuny posl. snemovni a na cti urazený predseda našej strany nemá možnosti si zadovážiť zadosťučinenie za toto osočovanie pred súdom preto, lebo p. posl. Hlinka s týmto svojim osobným útokom schoval sa za poslaneckú imunitu.

Abych však verejne ukázal, že je u ľudovej strany pravý systém osočovania proti politickým odporcom, tak prečítam nasledujúce odvolanie, ktoré uverejnil ústredný orgán slovenskej strany ľudovej v Bratislave vychodiaci, "Slovák", v jednom čísle, a to 7. októbra.

V tomto čísle je 6 odvolaní:

V prvom odvolaní odvolávajú urážku, ktorou postihli prepošta v Bojniciach Karola Medveckého, odprošujú ho, odvolávajú a ľutujú. Nasledujúce odvolanie je toto: "V časopise "Slovák" zo dňa 13. novembra 1931 bol uverejnený článok s nadpisom: "Slovo korupčník a Václav Klofáč", v ktorom bol pán senátor Václav Klofáč obvinený z korupcie... Žiadame p. sen. Klofáča o preminutie, lebo sme ho na cti uraziť nechceli a článok spočíval na mýlnych informáciách."

Nasledujúce odvolanie: V časopise "Slovák" zo dňa 2. marca 1932 bol uverejnený článok pod nadpisom: "Povesti, ako by sa mal starý korupčník Václav Klofáč vrátiť do senátu", prosíme pána sen. Klofáča za odpustenie a dávame mu týmto osvedčenim satisfakciu". Ďalej tu prosia Juraja Miadoka, notára v Podkriváni. Článok je nepravdivý, spočíva na mylných informáciách a preto ho odvolávame. Ďalej tu zase prosia Jozefa Hranca, verejného notára v Topoľčanoch je to sociálny demokrat. - Článok spočíva na mylných informáciách, je nepravdivý "a preto ho odvolávame a ľutujeme, že došlo k jeho uverejneniu".

Ďalej posl. dr Julius Reisz. Priznávajú, že útok bol nepravdivý a preto ho s prejavom ľútosti odvolávajú.

Toľko o vierohodnosti orgánu slovenskej ľudovej strany. Vierohodnosť p. posl. Hlinku zaiste není väčšia než vierohodnosť jeho orgánu.

Toľko som považoval za nutné reagovať zo svojej strany na reč p. posl. Hlinku. Polemizovať s nenávistnou rečou p. Martina Rázusa nemiením, je príliš duševne závislou na Slovenskej strane ľudovej.

Vzhľadom k prehláseniu vlády stanovisko klubu tlumočila miestopredsedkyna klubu nášho posl. Zeminová a odôvodnila ho v miere náležitej a podrobnej. Ja so svojej strany pripojujem len kredo svoje a strany svojej vzhľadom ku Slovensku.

Milujem svoj slovenskí ľud tak ako pred tým, tak aj teraz vždy a stále a nezmenene, som z hlbky duše svojej presvedčený, že jeho budúcnosť, jeho pokrok, jeho blaho spočíva jedine v úzkej spolupráci s ľudom českým. (Výborně!) Len jednotný štát československý a jeho demokratická a republikánska sústava spočíva a zabezpečuje ho pred pohromami. (Výborně!) Preto nemôžem ináč, len pracovať na tom, aby sjednotenie trvalé a nerozborné stalo sa skutkom, aby všetky hradby a prekážky tohoto splynutia boly odstránené, aby prúdil širokým tokom spojený živel český i slovenský po celom území našej republiky. Čech i Slovák nech sú doma na celej pôde, ktorá slove Československom, v tom je naša budúcnosť, v tom sú všetky naše nádeje. (Výborně! - Potlesk.)

Místopředseda Taub (zvoní): Dále má slovo p. posl. Najman.

Posl. Najman: Slavná sněmovno! Mám promluviti k vládnímu prohlášení. Dovolíte, abych několika málo slovy se zmínil o řeči zástupce nejsilnějšího klubu - agrární strany. Ten zde řekl, že všem stavům a všem třídám v našem státě má se dostati stejné rovnoprávnosti a že se všemi stavy a třídami se má stejně jednati. Já to akceptuji a říkám zde právě tak, jako říkám na schůzích, že bychom si přáli, aby v tomto státě nebylo stavů, které by se musily považovati za utlačované, a stavů, které by byly privilegované. Bohužel, musím konstatovati, že v naší republice, v demokratické republice tomu tak není, že v naší republice máme stav živnostensko-obchodnický, který plným právem stěžuje si na utiskování. A kdo slyšel vládní prohlášení, které zde bylo učiněno, ví, že ani jediným slovem tohoto stavu zde nebylo vzpomenuto a že právě naopak ve vládním prohlášení byly učiněny narážky, jako by meziobchod, t. j. živnostnictvo a obchodnictvo, byl jednou z příčin dnešních neutěšených poměrů.

Představovala se nám zde nová vláda, ale ve skutečnosti se nám představovaly jenom asi 4 osoby nové a ostatek byli vesměs staří politikové. Ale představoval se nám zde směr takový, jaký byl v poslední vládě. A já řeknu docela otevřeně, že mám za to, že tento směr, který dnes ještě je posílen, t. j. směr socialistický, nepřivede zlepšení v našich poměrech. Řeknu také docela klidně a otevřeně, že socialisté dělají zde v parlamentě lepší politiku nežli občanské strany. Vidíme to nejlépe z toho, že socialistický vliv, o němž zde kol. Zeminová pravila, že tvoří 1/3, tvoří v lavicích ministrů polovinu, a přihlížíme-li k resortům, vidíme, že socialisté mají největší a nejdůležitější resorty. Podívejme se: Nejdůležitější resort má ministr financí. (Výkřiky.) Přece nebudete zapírat, že je to socialista, nár. socialista. (Posl. Mikuláš: Není žádným nár. socialistou!) I je, pane kolego. Račte si přečíst "České slovo", pak budete vidět, že se tento list hlásí k p. ministru financí a nebudete snad jej zapírat. Vždyť já vám to přeji, když jste tak chytří v tomto seskupení, že toho ministra máte. Nár. socialisté mají dále ministra zahraničních věcí, mají ministra pošt, tudíž nár. socialisté mají v tomto parlamentě své 3 ministry. (Posl. Slavíček: Jenom dva!) Prosím, tři. Soc. demokraté mají ministra spravedlnosti, ministerstvo školství a získali, poněvadž dosud měli více méně bezvýznamné ministerstvo zásobování. Získali tedy změnou vlády, že dostali, jak říkám, za půl ministerstva, za což považuji ministerstvo zásobování, více než celé ministerstvo, čili že soc. demokraté dnes mají tři velká ministerstva. (Hlasy: Dvě a půl!) Třebas tři a půl, poněvadž to ministerstvo, které jste získali, jest jistě nejméně jedno a půl.

Soc. demokraté němečtí mají ministerstvo soc. péče. Vidíme tedy, že socialisté změnou ve vládě získali. A co získaly občanské strany? Lidová strana zůstala se svými dvěma ministerstvy tak, jak byla, a největší strana, strana agrární, vešla do této vlády zeslabena. (Posl. Mikuláš: Jak to? Vždyť mají zase ministra vnitra!) Vy jste se prve nehlásili k ministrovi Traplovi a říkali jste, že to není váš ministr, ale okamžitě dáváte pana ministra Černého agrárníkům. Tímtéž způsobem bychom mohli říci, že není agrárník, ale prosím, agrárníci ztratili ministerstvo vnitra. Vy říkáte, že pan ministr Černý, jehož si osobně vážím, jest agrárníkem, ale já říkám, že je pan ministr Černý považován daleko méně za agrárníka, než pan ministr Trapl za nár. socialistu. (Výborně!) Tedy agrárníci ztratili v této vládě jedno ministerské křeslo. To znamená, že občanské strany, které tvoří v tomto Národním shromáždění, jak kol. Zeminová řekla, většinu.....(Výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda Taub (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Najman (pokračuje): ... že občanské strany přicházejí do nové vlády zeslabeny a že jsou daleko zeslabenější než dříve. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.) Řeknu docela otevřeně a klidně, že stát za těchto poměrů jde ke katastrofě. Je to těžký osud občanských stran, že jim schází jejich veliký vůdce Švehla. Kdyby zde byl Švehla, byla by jiná politika, bylo by lépe pro občanské strany, ale také pro celý stát a republiku. (Posl. Slavíček: Rudozelená koalice!)

Dnes můžeme říci, že máte rudo-zeleno-černou koalici, poněvadž nár. demokraté v této koalici jsou celkem moc slabou jednotkou. Vy to dobře víte a docela klidně použijete strašáka, když nár. demokraté vám nechtějí dělati to, co si přejete. Malé děti se straší čertíkem. Říká se jim: nebudeš-li dělati dobrotu, vytáhnu na tebe čertíka. Nár. demokraty strašíte tím, že jim řeknete, když nebudete dělati dobrotu, vytáhneme na vás živnostníky. (Veselost.) A nár. demokraté jsou takoví, že na tyto strašáky jdou.

Vážení pánové a dámy! Padlo zde slovo, že jsme chtěli jíti do vlády. Mohu prohlásiti jako předseda strany, že jsme nikdy nežádali, nikoho nezplnomocňovali, aby naším jménem jednal o vstup do vlády. (Posl. Hatina: Nikdo s vámi nejednal?) Nejednal a nikoho jsme se nedoprošovali, aby s námi jednal. (Výkřiky čsl. nár. socialistických poslanců.) Nikoho jsme nezplnomocnili, aby s někým jednal. (Posl. Slavíček: Vždyť by to nebylo žádné neštěstí!) Nebylo by to žádné neštěstí, ale, pánové, nám prospěch lidu, prospěch stavu živnostensko-obchodnického, který hájíme, je milejší než ministerské křeslo. My se ho nedržíme jako někdo jiný. A voličstvo si o tom nakonec udělá svůj úsudek.

Ve vládním prohlášení říkáte klidně, že máte veliký schodek a že budete míti ještě větší. Pánové, budete míti schodek, poněvadž jste si nedovedli vážiti těch, kteří vám jej odstraňovali. Když si vzpomenu, co bylo štvanic proti mně, když jsem byl ministrem železnic - a přece já jsem odvedl státu ze železnic za 3 léta 2.000 mil. Kč na daních. Já jsem provedl za 1.500 mil. Kč investic, já jsem za 3 léta rozmnožil státní majetek o 3 1/2 miliardy Kč - a vy jste nadávali a štvali proti mně. Vy jste štvali i proti Mlčochovi, když za celou nejhorší dobu udělal 100 mil. dluhů na železnicích, resp. železnice takovým schodkem skončily. Vy jste všichni na výsost vynášeli odborníka - toho odborníka dávám ovšem do uvozovek - který vám byl milejší než parlamentní ministr, který vám však dovedl nadělati dodnes 700 mil. Kč dluhů a nezaplatil 400 mil. Kč daní, čili udělal vám u železnic schodek 1.100 mil. Kč. (Hlasy: V jaké době, pane kolego?) Za dobu 8 měsíců, po které byl ve vládě.

Řeknu vám dále, pánové, jakými jste. Vy podkopáváte demokracii, vám je, myslím, tisíckrát milejší neschopný a nezpůsobilý úředník, než způsobilý váš kolega z parlamentu. Vy jste zde vyčítali, jaké ohromné cesty automobilem jsem dělal já a můj nástupce p. ing. Hůla ujel za 6 měsíců automobilem o 14 tisíc km více než já. (Posl. Mikuláš: Pravděpodobně to potřeboval!) Pravděpodobně to potřeboval on i jeho rodina. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.) To je tak: on to potřeboval. Já jezdím automobilem od r. 1912, a to svým, ale pan Hůla začal jezditi automobilem teprve v době, kdy se stal ministrem. Proto to potřeboval. Nemluvil bych o této věci, kdybych vám nechtěl ukázati, jací jste. Proti svému poslanci děláte všechno, úředníka pak vynášíte. Máte-li schodek, je-li hrozný a poroste-li ještě dík věcem, které p. ministr Hůla začal dělat, pak za to máte co děkovati pánům z ministerstva železnic. Nezávidím kol. Bechyňovi jeho úřad, poněvadž po tom odborníkovi bude muset odstraniti mnoho a mnoho neodborných věcí.

Vy říkáte ve vládním prohlášení, co budete dělat. Budete snižovat platy. Pánové, říkám vám docela klidně: proč jste neřekli a neřeknete tomu úřednictvu pravdu. Proč nejste spravedliví ke všem úředníkům? Vy budete státním úředníkům snižovati platy. Prosím, zdali pak budete také snižovati platy úředníkům nemocenských pokladen? (Posl. Biňovec: Těm se už vzaly!) Pane kolego, jestliže sekční šéf má dnes menší plat než úředník, ředitel nemocenské pokladny, je to spravedlivé? A jestliže dnes nemocenské pokladny jsou pasivní a vy na př. takovému řediteli nemocenské pokladny odhlasujete koupi automobilu, ovšem francouzského, ten automobil se rozbije a vy mu potom dáte povolení, aby jel do Francie jiným automobilem koupit součástky a aby je přivezl sem, je to hospodářství? (Hlasy: Kdo to udělal?) Nebo případ - vy jej znáte - tuším v Železném Brodě nebo v Semilech s nemocenskou pokladnou, když jste tam vypověděli ředitele, nechali jste ho 3 roky vypovězeného a pak jste byli odsouzeni zaplatiti mu 180.000 Kč? Pánové, měřte všem stejně. Je nespravedlivostí, aby státní úředník, mající schopnosti, mající kvalifikaci, byl daleko hůře a méně placen, nežli úředník u nemocenské pokladny bez veškeré kvalifikace. (Výkřiky.) Budeme vidět a jistě uvidíte, že ti chudáci státní úředníci to odnesou a že těm úředníkům v nemocenských pokladnách se na konec nestane nic. (Posl. Biňovec: Všichni nejsou nekvalifikovaní!) Prosím, pane kolego, co bychom se o to přeli. Uzavřeme sázku a zjistíme 50 úředníků v nemocenských pokladnách a uvidíme, mají-li kvalifikaci nebo ne. Mají kvalifikaci snad v tom, že mají předpisovat nebo posílat nemocné dělníky k lékařům, kteří jim na všechny nemoci předpisují jeden lék, a to je aspirin. (Posl. Hatina: Že se nestydíte takto mluvit!) Nestydím, já vám to dokáži. (Hluk. - Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.) Ano, pánové, o nemocenských pokladnách a o placeni na nemocenské pokladny mají právo mluviti ti lidé, kteří na nemocenské pokladny platí. A vy právě na nemocenské pokladny neplatíte; proto vám odmítám právo, abyste o tom mluvili. (Obrácen k posl. Hatinovi.) Vy jste asi v nemocenské pokladně vinohradské. Já se nechci do detailů pouštět. Ženě, která je v nemocenské pokladně vinohradské 20 let pojištěna a která tam platí, když přišla a chtěla si dát plombovat zuby, jste řekli, že jí uděláte jeden zub a za čtvrt roku druhý. Tak vy jednáte. Vždyť veškeré to podnikání.... (Posl. Hatina: Jmenujte tu ženu!) Já to dokáži. Já nejsem povinen, abych jmenoval její jméno a nejsem také oprávněn, abych jmenoval tuto dělnici, a jmenovat nebudu, vy to však sami dobře víte. My platíme na vaše nemocenské pokladny.... (Hluk. - Výkřiky.) Co to rozčilování? Křičel jsem do toho já vám? Nerozčilujte se, přihlaste se o slovo a řekněte odpověď. (Hluk. - Výkřiky.) Pro to já platím na vaše nemocenské pokladny jako zaměstnavatel za dělníky 20.000 Kč měsíčně, ale kdybych spočítal, co dáte dělníkům, nečiní to ani 20.000 Kč za rok. (Posl. Biňovec: Jděte s tím do dozorčích rad!) Pánové, rozpusťte vaše dozorčí rady, rozpusťte vaše správní sbory, dejte lidu hlasovací lístek a proveďte volby do nemocenských pokladen. (Výborně! - Potlesk. - Hlasy: Nejsme proti tomu!) Já také ne.

Vaše nemocenské pokladny žádají zvýšení příspěvků. Když uvážíme, kolik dnes dělají příspěvky a že vaše nemocenské pokladny žádají až 7% ze mzdy dělníka, když máme sociální pojištění a pensijní pojištění, vidíme, že vy dělníkům tímto způsobem béřete 17% všech jejich mezd. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní. - Hlasy: Vždyť máte většinu v pokladnách!)

Nepovídejte pánové "většina". Je tam polovina ze zaměstnavatelů a polovina ze zaměstnanců a předseda je vždy ze zaměstnanců. (Posl. Biňovec: Jeho návrh měli jste si opsati, aby byl spravedlivější a lidumilnější!) My jsme lidumilní a chceme, abyste z těch příspěvků, které od dělníků vyberete snad také něco vrátili, aby nemocenská pokladna byla pro lidi, kteří jsou tam pojištěni, a ne pro ty, kteří pojištění provádějí. (Hlasy: Vezměte si statistiku!). K vám se půjdu učit. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Prosím, bylo zde konstatováno, že prý se musí drahota potírat. Ano, jsem pro to, aby se drahota potírala tam, kde drahotou je, a aby potíral ten, kdo ji dělá. Jděte na kartely a na trusty, udělejte zákon, aby byly přísně stíhány. Nic proti tomu nebudeme mít, a třebas jsme byli v oposici, budeme s vámi pro to hlasovati. Ale nestíhejte lidi, kteří lichváři nejsou a lichvu neprovozují, a nedávejte přímo rozkazy těm lidem, aby se lichváři stali.

Mám zde prosím výměr, má jednací číslo XXIV/6/1932. Je to směrnice, jak se mají zdaňovati živnostníci. A prosím, co vy tu říkáte? Automobilista musí prý s malým vozem ročně ujeti 25 tisíc km a musí míti obrat 60.000, jeho zisk činí 50%, na šoférovi vydělá 25%, to znamená, že ministerstvo financí nařizuje, aby živnostník, který má automobil nejmenší typy, vydělal 30 tisíc korun ročně. (Hlasy. Vy jste ten zákon dělali!) Tohleto se nedělalo za nás. Já odpovídám jen to, co se dělalo za nás, ale toto se dělá za vás a za to odpovídá celá koalice. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.) Pánové, poslechněte, to jsou směrnice, kterých jsem já nenapsal.

Stře dní vůz typ II. ujede 30.000 km, obrat 75 tisíc, zisk majitele 37 tisíc. - Na velkém voze ujede prý 35 tisíc km, obrat 90.000, zisk majitele 45 tisíc.

Představte si! Pan ministr Trapl nebo jeho úředníci - myslím, že ne ani pan ministr Trapl, chci býti spravedlivým - nařídili, aby se autodrožkáři vyměřil čistý výdělek, daň z čistého výdělku 30 tisíc až 45 tisíc. Ptám se, prosím: není to šílenství něco takového nařizovati? (Posl. Ostrý: Nejen výdělkovou daň, tam přímo předpisují, kolik bude míti obratu!) Prosím, 45 tisíc čistého zisku vydělá autodrožkář a při tom chudáci nemohou zaplatiti daně, zkonfiskují jim jejich automobily a prodávají jim je ve dražbě anebo jim je nechávají státi, poněvadž nemohou platiti. Pánové, jak toto zodpovíte, jak zodpovíte v této těžké době, že dáváte rozkazy k ničení existencí středního lidu, mnohdy k ničení existencí lidí, kteří z vás samých vzešli. Vždyť mnohý ten drožkář dělal léta dělníka, něco si uhospodařil, aby mohl provozovati živnost. A najednou se mu naměří z 45.000 Kč daně, kromě daní jiných, obratové a pod. Prosím, může tohle existovat? Ale podívejme se dále. (Posl. Biňovec: Kdybyste ve vládě seděli vy, myslíte, že by se něco změnilo? - Místopředseda Stivín zvoní.) Pane kolego Biňovče, dávám vinu ne vám, nýbrž celé vládní koalici, poněvadž kdyby jedna z koalovaných stran řekla, že se to nesmí dělat, nesmělo by se to dělati. (Posl. Biňovec: To je systém, který jste budovali! - Výkřiky.) Počkejte, já vám přečtu jiné zajímavé věci. Bednář. (Výkřiky. - Posl. Biňovec: Vy jste se tímto finančním zákonodárstvím honosili!) Prosím, pane kol. Biňovče, vy jste starý parlamentář, račte dovoliti, vy víte, že je něco jiného zákon a něco jiného praxe. To není žádný zákon, kterým jsme se honosili, to je praxe berní správy, za kterou jste vy odpovědni. (Výkřiky.)

Řekněme barvírna. Jedna živnostenská síla zpracuje ročně 100 kg barev. Obrat na 1 kg barev zpracovaných činí 300 Kč. Činí tedy celkový roční obrat při 1 zaměstnanci 30.000 Kč. Zisk činí 75%, pracuje-li majitel sám. Jedna barvírna vydělá tedy 21.000 Kč. Táži se vás, zdali ten člověk, který to sestavoval, měl zdravý rozum. Prosím, pojďme dále.

Bednář s učněm pracuje na voznici 4 dny a voznice stojí 400 Kč. Podle toho činil by obrat za 1 sílu 28.000 Kč. Ježto však 1/3 roku pracuje bednář též na správkách a vyrábí levnější nádobí, celkový jeho obrat činí 40.000 Kč a čistý zisk 50%. Ale to by ten bednář musil míti tu voznici každý den. A co, když dělá tu voznici jednou za měsíc, 20.000 Kč prý vy dělá zde bednář bez dělníka. (Výkřiky.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Najman (pokračuje): Já se tomu divím, že dnes, když jsou tak dobré výsledky u těch živností, nejdou všichni ostatní na tu živnost, když je zde možno tak lehce vydělati 20.000 Kč. Prosím, pánové, řeknu vám jednu věc: U nás je veliká nezaměstnanost a nemůžeme dostati učně. V jediném mosteckém okresu schází 1.000 učedníků. Divím se, když jsou ty zisky tak ohromné, že ti lidé nejdou na učení. Ale je lépe bráti podpory v nezaměstnanosti, nežli se učiti řemeslu. (Výkřiky poslanců čsl. stran socialistických, čsl. strany živnostensko-obchodní a čsl. republikánské strany. - Místopředseda Stivín zvoní.) To křičte, prosím vás, někde na schůzi, tam to bude míti dojem, na mne dojem neuděláte. (Stálé výkřiky.)

Přejděme dále k drogerii. Obrat nutno zjistit individuálně. Majitel s učněm trží 200.000 Kč. Majitel s jedním příručím trží 350.000 Kč. Tak prosím, představte si: majitel drogistického obchodu podle těchto výměrů trží 350.000 Kč (Výkřiky. - Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.) a vydělá prý průměrně 40%. Tedy to je neobyčejně dobrý obchod! Vy na základě těchto směrnic pracujete k tomu, aby byla ještě větší nezaměstnanost. Podívejte se, co udělal Papen v Německu. Papen řekl: Když živnostník bude zaměstnávati o jednoho dělníka více, dostane 400 marek ročně, jimiž bude moci platiti daně. To znamená, že dostane 3.200 Kč ročně, jimiž bude moci platiti daně. A prosím, co se stane u nás? U nás, když někdo zaměstnává o jednoho dělníka více, dostane ze 150.000 Kč větší daně.

Prosím, to je systém náš, a to je systém německý. U nás ti, kteří zaměstnávají, kteří nepropustí dělníky, jako je propustily velké továrny, jsou pokutováni, trestáni, nesmírným způsobem zdaňováni. Já se divím, že vás tohle tak rozčiluje. Kdybyste byli klidni, museli byste říci: Ano, to jsou přehmaty, my jako koalované strany přičiníme se, abychom takovéto přehmaty odstranili. Není správné, abyste na toho, kdo zde o těchto přehmatech mluví, křičeli a útočili. Čeho dosáhnete tímto systémem? Dosáhnete toho, že vyženete posledního živnostníka a obchodníka z krámu, ze živnosti. To je konečné přání. Vy (obrácen ke komunistickým poslancům) se často potýkáte, nejkrajnější levice se střední levicí, ale ve skutečnosti děláte obě dvě stejnou politiku: vyhlazení středních vrstev živnostnictva a obchodnictva, a zapomínáte, že tím podkopáváte půdu státu a celé naší republiky. Zařiďte poměry tak, jak je zařizují v Německu. Dejte možnost živnostníkovi, aby zaměstnával, netrestejte ho, pak bude pomoženo také dělnictvu, které práci hledá. (Výkřiky komunistických poslanců.) Já nechci mluviti o fašistických nařízeních Papenových, já mluvím o hospodářských věcech a řeknu vám, že kdybych chtěl o té věci mluviti, musil bych říci, že pan president Hindenburg dopustil se vůči soc. demokracii, která ho zvolila presidentem, největšího nevděku. (Výkřiky. - Hluk.)

Vy vedete velkou akci proti daňové reformě a říkáte, že daňová reforma je špatná. (Výkřiky: To je zlodějna!) To je váš názor, já zase říkám, že tato daňová reforma jest jednou z nejlepších a nejspravedlivějších, jenom kdyby byla řádně a správně prováděna.

Zákon o daňové reformě praví, že malý živnostník do 7000 může býti osvobozen od placení daní, kdyby tím byla ohrožena jeho existence. Osvobozují berní správy někoho? Dále zákon o daňové reformě praví, že mohou býti osvobozeni od daně lidi starší 60 let, kteří aspoň 20 roků platí daně s příjmem do 10.000. Je to špatné nařízení? Není. Děláte to? Nedělá se to. Mluvte s živnostníky, obchodníky, a ti vám to nejlépe řeknou. Řekne vám to takový stařec nad hrobem, který 30, 40 roků platí daně nemá co jíst a exekutor mu zabaví jeho poslední majetek. Je vinen zákon nebo prakse? Zákon je dobrý, ale prakse je špatná, a povinností vaší by bylo, abyste tuto praksi pomohli změniti. (Posl. Jos. Tůma: Dělníci platí daně kupředu a vy pozadu a ještě je nechcete platit!) Řekněte to kol. Slavíčkovi, ten je zástupcem vašich živnostníků, on snad k těmto věcem vaše živnostníky vede, ale já myslím, že Slavíček ani ne, jak ho znám. (Výkřiky posl. Tůmy.) Pane kolego, jedna z nejhroznějších věcí našich je ta (Výkřiky posl. Jos. Tůmy), že jinak mluvíte před dělníky, jinak na úřednické schůzi a jinak na schůzi živnostníků. Řekněte to, co jste tady říkal o dělnictvu, na schůzi živnostnické a nemusím vám dávati odpověď já, dají vám ji živnostníci. Já přiznávám, že dělníci platí daně, byl bych nespravedlivý, kdybych to nepřiznal, vždyť v mém závodě se dělníkům daně strhují a jsou to daně značné. Z ničeho dělníka neviním, ale nemáte také vy, pane kolego, který tak rád často křičíte, aniž byste mluvil s tribuny, někoho z něčeho obviňovati.

Co si máme mysleti o této praksi? Znáte jistě všichni Rožmitál, je to městečko s 2000 obyvateli, ve kterém je koňský řezník. Tomuto řezníku s koňským masem vyměřili daň z čistého zisku 35.000 Kč a řekli mu, že trží v Rožmitále za koňské maso 350.000 Kč! Že by se snědlo tolik koňského masa v Rožmitále, to nebude přece nikdo chtíti věřit.

Nebo další příklad: Berní správa v Příbrami vyměřila holiči daň a říká mu, že vydělá na umělých copech 5000 Kč. (Hlasy: Dnes? - Veselost.) Chtěl bych vidět ženu, která by ještě dnes nosila cop. (Výkřiky.) Leda že by to byl cop byrokratický. (Hlasy: To snad čínské copy!) Možná, že vám je dodává. (Hlasy: U ministerstva financí přichází cop do mody!) Tam mají copů dost a nejlepší jsou takové copy, když se poplatníku, který dluhuje dva haléře daní, pošle platební rozkaz, který sám stojí 5 až 6 Kč.

Ve vládním prohlášení se říká, že všechno co je, nestačí, že bude nezbytně nutné dělat nové daně, že se bude muset udělati daň z masa, z piva, z kávy a čaje. Myslím, pánové, že by se měla udělat ještě jedna: daň na daň. Kam tyto věci spějí? Vy jste zde říkali, že jsme všechny tyto věci dělali. My jsme byli ve vládě šest let, se všemi dnešními stranami skoro tři léta a s občanskými také tři léta. A můžete, pánové, říci, že bychom byli bývali někdy neloyální, že bychom byli nehlasovali pro věci, které byly často proti naší straně, nebo proti našim lidem? Nemohou to říci ani občanské strany, nemůžete to říci ani vy. My jsme vždycky měli na zřeteli dříve stát a republiku než zájmy vlastní. Byla doba, kdy nám pan min. předseda Švehla nabízel zřízení ministerstva pro živnosti a obchod, rozdělení nynějšího ministerstva. Stranicky bychom toho byli mohli dobře potřebovati, ale nechtěli jsme zatěžovati stát zřízením nového ministerstva a raději jsme obětovali zájem strany, než bychom byli bývali stát poškodili.

Mluví se dnes, že je zrušeno jedno ministerstvo, že bude zrušeno ministerstvo zásobování. Já tomu dosud nevěřím, poněvadž prozatím snad pánové nemají pro ně obsazení, ale mám za to, že tato vláda, když chtěla nové oběti na poplatnictvu, úřednictvu a jiných, měla přijíti s daleko větším úsporným opatřením, než je problematické zrušení ministerstva zásobování.

Vzpomínám si, co jste se nadělali štvanic proti naší straně, když jsme vstoupili do oposice pro stavbu ministerstva železnic. Mám zde orgán pana ministra zahraničních záležitostí (ukazuje "Večerník českého slova") a tam stojí: "Pro každého přednostu dvě kanape za účelem úřadování." (Veselost.) A zde dále, velice tučně: "do železničního ministerstva ještě masérský salon". Pánové, takhle píše tento časopis, takto píše list strany, která má tři ministry! Zde stojí psáno: "Bývalí ministři železnic nemohou býti hnáni před soud..., u výsledku prohlídky nových..." atd. Bylo vysloveno politování, že dosud nemáme zákona na obžalobu ministrů, poněvadž zde prý byl právě takový případ k zakročení. Já však lituji, že nemáme zákona, aby bývalý ministr mohl býti chráněn před útoky komory, kde nemůže mluviti. Jakým právem odsuzuje senátní výbor ministra za to, co sám odhlasoval? Senátní výbor rozpočtový odhlasoval všechny stavby pro ministerstvo železnic a tento rozpočet, senátním výborem a senátem samým, právě tak jako výborem posl. sněmovny schválený, nebyl ani o jediný haléř překročen. A pak tam přijdou - odpusťte, já z toho soc. demokraty ani nár. socialisty neviním - pan senátor Novák a slečna Plamínková, kteří rozumějí stavitelství jako koza petrželi (Veselost.), a začnou honiti ministry k odpovědnosti a ještě se najde časopis, který takovým způsobem píše. Pro koho, myslíte, se tím pracuje? Myslíte, že proti nám? To je práce pro komunisty, kteří toho využijí, a pro pana Gajdu. (Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP