Pátek 6. března 1931

Předseda (zvoní): Pane řečníku, upozorňuji, že vaše řečnická lhůta uplynula.

Posl. Šalát (pokračuje): Hned prosím, už končím.

Aký to nesmysel, štátnická neobozretnosť: nechávať stále celé státisíce voličov novinami vládnymi biľagovať za vlastizradcov, špionov, nespokojníkov, maďarónov. Neženie sa tým vdada na mlyn maďarských revizionistov? Či títo práve na základe straníckym jedom písaných článkov čsl. vládnych novín nemôžu oprávneno hovoriť pred cudzinou: Hľa, samé čsl. vládne noviny píšu stále, že veľká časť občianstva Slovenska je proti republike Československej atď.

Áno, sama vládna čsl. tlač svojim straníckym, jedovatým písaním oproti slovenským ľudákom, oproti slovenským katolíkom dáva stále zbraň do rúk maďarským revizionistom oproti Československej republike. (Potlesk.) Nech je v úradoch naprostá objektívnosť, nech sa rovnak zachádza s občanmi už či sú agrárníkmi, socialistami, lidákmi alebo ľudákmi, či sú katolíkmi, evanjelíkmi, alebo pokrokármi, či sú Čechmi alebo Slovákmi. Nech Slovákov t. zv. pokrokári alebo neverci nedráždia stále svojimi pokrokárskymi lapáliami. Nech už raz zamlknú oní páni, ktorí hlásajú potrebu asimilácie, čechizácie Slovákov. Nás táto teoria, i keď si úprimne vážime kultúry českej a národa českého, dráždí, ona nás roztrpčuje ako kedysi grünwaldovčina, lebo je nám tiež škodlivá, cudzia. (Tak je!)

My Slováci bráníme a brániť si budeme len svoje a po cudzom sa nepachtíme. Po Maďaroch naprosto netúžime a k bratrom Čechom v politických zápasoch privolávame: Jasné smluvy, dobrí priatelia. (Výborne! - Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dále je ke slovu přihlášen p. posl. dr Stern. Dávám mu slovo.

Posl. dr Stern (německy): Zatím co se zde začíná jednání jarního zasedání, venku se pomalu zastavuje celý komunistický tisk. Již nyní jest celý český komunistický denní tisk potlačen. Děje se to podle paragrafů kapitalistického právního řádu, ale kde jest nutné, děje se to i fašistickými methodami proti vlastním kapitalistickým zákonům. Tak na př. byla zastavena brněnská "Rovnost", ačkoliv dokonce ani zákon tohoto kapitalistického státu nedával k tomu práva. Zároveň se tento fašistický teror zostřuje ve všech oborech. Dnes jsme tak daleko, že okresní hejtman v Boru u České Lípy může prohlásiti, že v Československu není práva na stávku, že se zakazují schůze stávkujících, schůze odborových organisací. Vidíme komunistické poslance a senátory v žaláři a vidíme, jak se vydávací praxe stále více zostřuje. Tyto fakty ukazují, jak se situace zostřuje. Příčinou toho jest strach před revolučním hnutím zde uvnitř země, ale i to, že se buržoasie Československa, stát, připravuje pro blížící se imperialistickou válku.

Právě nyní byla uzavřena dohoda o námořním loďstvu mezi Anglií, Francií a Italií. Dnešní číslo časopisu "Sozialdemokrat" vyličuje tento fakt jako velkou mírovou vymoženost anglické dělnické vlády. Tvrdí, že se touto dohodou ulehčí příští odzbrojovací konferenci, že odzbrojování pokračuje. Ale co souhlasí se skutečností, jak se věci mají skutečně?

Dohoda o námořním loďstvu mezi Anglií, Italií a Francií znamená, že ze dvou imperialistických proudů, které spolu dnes zápasí, jeden proud zase v jistém smyslu získal převahu. Oč jde? Jde o to, že v Evropě jest imperialistický proud, vedený Francií, k němuž se připojilo také Československo a který směřuje k tomu, aby se nejprve prozatím zase odstavily rozličné imperialistické rozpory mezi evropskými státy, aby se vytvořila jednotná fronta jednak proti Americe, jednak, ale ještě ve větší míře, proti Sovětskému svazu. Tento směr dosáhl úspěchu touto dohodou o námořním loďstvu. Jest to vědomý podvod na dělnících, když se jim říká, že tato dohoda o námořním loďstvu znamená ulehčení odzbrojení. V této dohodě o námořním loďstvu nebylo ustanoveno, jak se má odzbrojiti, nýbrž jak ví každý, kdo má jen ponětí o abecedě mezinárodní politiky, se ustanovuje, podle jakého poměru se bude zbrojiti. Tam se ustanovuje, kolik nových válečných lodí bude míti Italie, Francie, Anglie atd., a jakého druhu lodi se budou stavěti. Jde pouze o to dosíci dohody, která na krátkou dobu odsune do pozadí rozličné rozpory mezi Italií a Francií v otázce zbrojení. Že tomu tak jest, vysvítá z toho, že jde o prozatímní dohodu, která po určité době všem těmto mocnostem znovu poskytne svobodu. Tato dohoda znamená, že se tyto rozpory mají odstraniti jen na krátkou dobu, aby se tím snáze mohla zříditi mezinárodní fronta, jak jsem již řekl, jednak proti Americe, ale ještě spíše proti Sovětskému svazu.

Máme v celém kapitalistickém tisku celou řadu projevů, které to dosti upřímně doznávají, ale i v dnešním socialistickém tisku máme vysvětlení, jak se tyto věci chápou v Maďarsku, z čehož tam lze poznati, že jde o to, aby se zmírnily jisté třenice a nesnáze a aby se ulehčilo spojení kapitalistických mocností proti Sovětskému svazu.

Právě tak se to má s jinou událostí, která se také vyličuje jako velký úspěch MacDonaldovy vlády, pacifikace: Jest to dohoda anglické vlády s Indií. Líčí se to tak, jako by byl býval uzavřen mír mezi Anglií a Indií. Samozřejmě nejde o mír mezi Anglií a Indií, mezi státem, který krvavě utlačuje stamiliony Indů, a mezi těmito otroky, kteří bojují o své osvobození. Jde o dohodu mezi indickou buržoasií a indickými feudálními pány na jedné straně a anglickou imperialistickou buržoasií, zastoupenou svou věrnou MacDonaldovou vládou, na druhé straně. A právě tato dohoda ukazuje a dokazuje, že nemůže jíti o uklidnění Indie, nýbrž naopak. Indická buržoasie a indičtí feudálové jsou nuceni veřejně svrhnouti masku, otevřeně vystoupiti jako zrádci svého vlastního lidu a kapitulovati z obavy před revolučním hnutím ve vlastní zemi. Poněvadž v této zemi revoluční hnutí mezi dělníky a sedláky stále více vzrůstá a indičtí buržoové a feudálové se jich obávají, proto jsou nuceni veřejně zraditi toto revoluční hnutí, aby zachránili své třídní panství. Ale to znamená, že tento národní kongres, který projevil souhlas s touto hanebnou smlouvou, s touto kapitulační smlouvou mezi Indií a anglickou vládou, jest odhalen před širokými vrstvami indických dělníků a sedláků, že se vůdcům proletářského a selského hnutí snáze povede uvésti dělníky a sedláky na správnou cestu revolučního boje. Znamená zostření indické revoluce a nikoliv to, co by rád vylíčil kapitalistický a socialistický tisk.

Nejzřetelnějším důkazem, jak se věci mají, jest proces, který se nyní koná v Moskvě a který má velmi velký a ohromný význam, proces, jehož události musejí velmi pozorně sledovati všichni pracující a potlačení, ale i široké vrstvy potlačených národů, poněvadž jim otvírá oči, aby viděli, co se děje. V tomto procesu jest celá druhá internacionála obžalována z nejhanebnějšího zločinu, který si vůbec lze pomysliti. Druhá internacionála jest v tomto procesu obžalována, že podporovala organisování hladu a hospodářského poškozování v Sovětském svazu a finančně mu pomáhala, aby tam dosáhla zhroucení proletářské vlády, aby podporovala a připravila imperialistickou válku proti Sovětskému svazu, aby v Sovětském svazu znovu zřídila vládu kapitalistů a velkostatkářů, což by znamenalo, že by se tam konec konců domohl moci zase carismus.

V moskevském procesu jsou obžalováni vynikající vůdcové ruské menševické strany. Dnes přicházejí pánové ze všech sociálfašistických stran všech zemí a prohlašují, jak se praví v dementi, která byla uveřejněna v berlínském časopise "Vorwärts": "To jsou buď provokatéři, kteří sedí na lavici obžalovaných, nebo nešťastníci, na nichž bylo doznání násilím vynuceno". Pánové při tom zapomínají na jedno - to platí i pro časopis "Sozialdemokrat" u nás a také pro "Právo Lidu" že ve svém tisku před několika měsíci, když bylo oznámeno, že tito lidé byli zatčeni, vyličovali tyto lidi jako vynikající muže, že v jejich vlastním tisku bylo řečeno: "To jsou nejznamenitější bojovníci pro proletariát, ti se v Rusku žalářují a fašisticky ohrožují terorem a Stalinovou diktaturou". A dnes jsou tito lidé, kteří jmenovitě byli uváděni jako vynikající vůdcové dělníků, najednou provokatéry nebo nešťastníky. Proč? Protože tito lidé, tito vůdci menševické strany veřejně doznali, jaké směrnice dostali od druhé internacionály, od koho dostali peníze, aby připravili válku proti Sovětskému svazu. Prohlašuje-li dnes někdo, že Gromanové, Sucharové, Ikanové atd. nejsou vůdci menševiků, jest to totéž, jakoby chtěl někdo tvrditi, že dr Bauer nebo Bechyně nebo Czech nejsou vůdci soc. demokratů. To jsou vedoucí osobnosti v menševickém hnutí, které jsou známy na celém světě, o kterých každý ví, jakou úlohu hrály, když se tito přistiženi zločinci nyní pokoušejí dostati alibi tím, že říkají, že tito lidé prý již dávno vystoupili z menševické strany, pak zamlčují, že část těchto lidí nikdy nevystoupila, nýbrž že nepřetržitě byli vedoucími členy strany, že však druzí, kteří vystoupili, již před více než 2 lety zase vstoupili do menševické strany, a že vůdcové tak zvaného zahraničního výboru, tedy zahraniční ústředny strany, Abramovič a Dan a jak se všichni jmenují, udržovali nelegální spojení se členy své strany, jak bylo v tomto procesu prokázáno. (Předsednictví převzal místopředseda Špatný.)

Jak veliký jest tento neslýchaný zločin, který byl zde dokázán druhé internacionále, vyplývá z toho, když si uvědomíme, s kým tato tak zvaná svazová kancelář menševiků, jejich tamější nelegální ústředna, udržovala spojení, od koho dostávala pokyny a peníze. Obžalovaní veřejně doznávají, že byli ve spojení: nejprve ovšem se svým zahraničním výborem, s ústřednou své strany. A právě tímto zahraničním výborem a vlivem tohoto zahraničního výboru - naprosto nemluvě o Abramovičovi, Danovi a soudr. - vlivem vůdců druhé internacionály, zvláště Hilferdinga, byla tato svazová kancelář pohnuta navázati ještě jiné styky, styky s protirevoluční ruskou kapitalistickou stranou, s tak zvanou stranou průmyslovou, proti které se nedávno konal proces a spojení s protirevoluční stranou kulaků. Tedy ve spojení s ruskými kapitalisty a ve spojení s ruskými kulaky byla organisována tato škodlivá práce a to zvenčí. Od Abramoviče a soudr. dostali tito lidé návod, aby se zařídili na intervenci, t. j. konali celou práci tak, aby se tím připravila imperialistická válka proti Sovětskému svazu. Navázali styky s Ramsinem. Ramsin byl již předvolán jako svědek a potvrdil to. Dostali od této průmyslové strany jakož i od strany kulaků statisíce rublů a další statisíce z ciziny, zvláště od německé soc. demokratické strany prostřednictvím jejího vůdce Hilferdinga, aby připravili imperialistickou válku proti sovětskému Rusku. Kautský veřejně hlásal tuto válku proti sovětskému Rusku. Hilferding a Bauer byli takoví pokrytci, že veřejně vystoupili proti Kautskému, zatím co současně posílali do Ruska peníze, aby se připravovala tato akce, tato válka proti sovětskému Rusku.

Svazová kancelář nebyla původně tak orientována. Původně byla orientována tak, aby čekala, že se bolševická soustava tak zvanou politikou "Nepu" sama sebou zvrhne. Měla posilovati živly kapitalistické, oslabovati živly socialistické a tím způsobiti, aby se vývojem "Nepu" kapitalismus v Sovětském svazu sám sebou vzmohl. Tyto naděje byly však důkladně zničeny. Ohromný vývoj socialismu v Sovětském svazu ukázal, že všechny takové naděje jsou směšné iluse. Nyní zahraniční výbor dal svazové kanceláři tento pokyn: "Musíte se nyní orientovati na jedinou cestu, která může vésti k našemu cíli, a to na cestu ozbrojeného zakročení imperialistického světa proti prvnímu státu dělníků a sedláků, aby byl povalen krvavou válkou." To se stalo a to také tito lidé ve sporu otevřeně doznali. Za tímto účelem byl v Moskvě sám Abramovič a byl v Moskvě Braunstein, jednal i s těmito obžalovanými o těchto věcech. V soc. demokratickém tisku četli jsme dementi, dementi, které vlastně hlavní věci přiznává to rozhodující. V tomto dementi se doznává, že byl v Moskvě Braunstein. Popírá se jen, že v Moskvě byl Abramovič. Úplně by stačilo, že tam byl jeden. Ale výpověďmi svědků již bylo konstatováno, kdo všechno mluvil s Abramovičem v Moskvě.

Toto dementi lže. Ale na druhé straně se v něm doznává, že aspoň jeden byl v Moskvě. V tomto dementi se dále popírá, že by druhá internacionála dávala peníze na tyto zločinné účely. Praví se, že toto tvrzení obžaloby jest utrhačné. Ale dokonce i v tomto dementi se doznává, že se skutečně posílaly peníze do Moskvy, že zahraniční výbor finančně podporoval tuto menševickou nelegální stranu v Sovětském svazu, že tyto peníze pocházejí z části od bratrských stran, od stran druhé internacionály. V dementi se prohlašuje, že se neposkytovaly žádné peníze na přípravu intervence, nýbrž že všechny peníze, které tam byly poslány, sloužily jen k tomu, aby uhradily schodek menševické strany v Rusku a aby se jimi podporovali uvěznění. Co to znamená: "Hraditi schodek?" Co je to za schodek? To totiž znamená: Peníze, jichž potřebovala svazová kancelář, aby provedla své úkoly, posílaly se jí z ciziny a podle doznání menševiků i peníze bratrských stran. Popírají jen, že mezi těmito bratrskými stranami byla právě německá strana, že při tom byl pan Hilferding. Ale to jest vedlejší otázka. Popírají to, zatím co právě Hilferding zasílal peníze výslovně proto, aby podporoval intervenci, chtějí smazati tuto stopu, ale musejí sami doznati, že druhá internacionála poskytovala peníze k tomuto účelu.

Není to náhoda, že právě český zástupce ve výkonném výboru druhé internacionály, předseda senátu dr Soukup, jest jedním z nejvášnivějších, jedním z nejfanatičtějších štváčů k válce proti Sovětskému svazu. To ukazuje, jak celý výkonný výbor druhé internacionály jest orientován tímto směrem, a jak právě Soukup, který to všechno zná, který má také v rukou nitky hnutí, se zde v Československu již po léta pohybuje na této čáře, která jest předepsána celou politikou druhé internacionály v této otázce. Na tom celém se vědomě a jasně usneslo nejvyšší vedení druhé internacionály, které si řeklo: "Nevidíme již jiné cesty. Jest marné doufati, že se bolševické panství zhroutí, nezbývá nám nic jiného než připravovati válku proti sovětskému Rusku, aby Sovětský svaz byl povalen a abychom my - jak se v jednom takovém článku veřejně doznává - ve vlastních zemích byli s komunistickou stranou hotovi". Jest to věc zcela neslýchaná, neuvěřitelná, která zde byla odhalena a lze pochopiti, že se přistižení zločinci nyní pokoušejí všemi prostředky zapírati, poněvadž vědí: Až se dělníci dovědí, co se zde stalo, pak každý poctivý dělník naplivá této druhé internacionále do obličeje a bude se styděti, aby třebas jen o vteřinu déle patřil k takové internacionále, která se dopustila takových zločinů.

Když r. 1914 vyzvali dělníky, aby se vzájemně vraždili, když r. 1918 vyzvali dělníky, aby dobrovolně vydali moc buržoasii, když Noske a Scheidemann dávali stříleti na revoluční dělníky, člověk se domníval, že se zvrhlost druhé internacionály, která se tehdy ukázala, nedá již ničím předstihnouti; a dnes to předstihla těmito zločiny, že posílá peníze a pokyny, aby se v Rusku organisoval hlad, jemuž pak spílají, aby se tam konala škodlivá práce, aby bylo lze vésti válku proti Sovětskému svazu a to s úspěchem. Druhá internacionála dosáhla vrcholu svých zločinů a hanebných činů těmito věcmi, které byly nyní odhaleny Sovětském svazu. Odtud pochází obava, že by se dělníci mohli o těchto věcech dověděti, že by si vlastní členové mohli dnes utvořiti o těchto věcech svůj správný úsudek. Jako proces proti průmyslové straně ukázal dělníku, jak vážné jest nebezpečí války, tak ukazuje tento proces, který se tam nyní koná, dělníkům pravou tvář druhé internacionály a ze sociálfašistických vůdců. Naším úkolem jest vysvětliti všem pracujícím, i sedlákům, všem pracujícím vrstvám a všem potlačeným, také masám potlačených národů to, co se nyní odhaluje v Sovětském svazu; a pánům nepomůže zapírání, neboť jsou zde i listiny - nejen výpovědi svědků - které jim budou ukázány, kde se jim černé na bílém ukáže, co spáchali. Zaneseme to mezi masy, budeme říkati dělníkům: "Podívejte se na své vůdce, jak vždy prohlašují, že komunisté jsou utrhači, když říkají: Připravujete válku proti Sovětskému svazu již pouhým štvaním proti Sovětskému svazu atd. Nyní jest prokázáno, že připravovali válku mnohem konkrétněji a hůře, že kuli plány na spolupráci s kapitalisty, že posílali do Moskvy emisary, aby tam organisovali všechny tyto věci, které nemají jiného účelu, než připravovati k válce". To nám pomůže, abychom dělníkům otevřeli oči o těchto vůdcích, abychom jim ukázali, že je tito sociálfašističtí vůdcové zradili a podvedli nejen v těchto otázkách, nýbrž ve všech jejich životních otázkách, že ve všech svých bojích, v boji o kus chleba, v boji o politická práva, proti fašismu, proti nebezpečí války vůbec a především v boji proti celému kapitalistickému systému musejí nejen bojovati proti kapitalistům, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz těsnopiseckou zprávu o 111. schůzi posl. sněmovny.] nýbrž i proti těmto nejnebezpečnějším spojencům, kteří otevřeně ve všech oborech pracují o útočném plánu, proti sociálfašistickým vůdcům, proti druhé internacionále. Užijeme toho faktu i k tomu, abychom ještě jednou ujasnili pracujícím celou velikost nebezpečí, které zde hrozí. Jak se imperialistický svět, i Československo, připravuje k přepadení Sovětského svazu, poněvadž nemůže snésti účinků ohromných výkonů, tvořených v Sovětském svazu. Právě dnes přináší kapitalistický časopis "Prager Presse" číslice a fakta o třetím rozhodujícím roku pětiletky, ve kterém se rozhodne, že se tato pětiletka skončí za 4 léta. Četli jsme to nesčíslněkrát v kapitalistických časopisech, které samy doznávají, že kapitalistickému světu hrozí smrt, ale kapitalistický svět nechce dobrovolně umříti, chystá se, aby porazil a zničil Sovětský svaz, aby kapitalistický svět nemusel zemříti, a druhá internacionála páchá nejhanebnější zločiny, aby při tomto plánu pomohla imperialistickému světu. To jest výsledek moskevského procesu, to jsou fakta, kterým dnes musí a může porozuměti každý poctivě smýšlející člověk. Toho využijeme, abychom přivodili to, co jest nutné, aby pracující ve svém boji konečně vyrvali těmto lidem vliv na pracující, a abychom obnovili jednotnou frontu pracujících a utlačovaných pod revolučním komunistickým vedením. (Potlesk.) Proto jest také důležité, aby právě nyní dělníci šli do Sovětského svazu a sami se podívali, jaká jest situace Sovětského svazu. Chci zde přečísti pozvání dělníků, aby šli do Sovětského svazu a sami se na tyto věci podívali:

"Pryč s menševiky připravujícími válku! Ať žije květnová delegace československých dělníků a dělnic do Sovětského svazu! Dne 1. března byl zahájen před nejvyšším soudem Sovětského svazu proces proti 14 členům svazové kanceláře protirevoluční ruské soc. demokratické strany - menševiků -, který jasně odhaluje válečné úmysly druhé internacionály a všech jejich stran proti Sovětskému svazu. Druhá internacionála a zvláště německá soc. demokracie finančně podporovala škodlivou práci proti socialistické výstavbě v Sovětském svazu, přípravy k intervenci. Těsné spojení s imperialistickou buržoasií, s průmyslovou stranou, jest prokázáno výpověďmi obžalovaných. I oni dávali peníze menševikům, kteří nyní musejí doznati svůj úpadek. Jako proces proti průmyslové straně, tak i tento proces proti ústředně menševiků odhaluje s hrozivou skutečností přímé nebezpečí intervence všech imperialistů, podporované všemi sekcemi druhé internacionály. Když zmizela naděje, že bude znemožněna socialistická výstavba v Sovětském svazu, zůstala jedinou nadějí pánů z druhé internacionály ozbrojená intervence. Domnívají se, že mohou pro sebe zachrániti ráj kapitalismu jen útokem na vlast všech pracujících, Sovětský svaz. Ale dělníci se nedají oklamati. Všechno popírání, že obžalovaní nejsou menševiky, válečným štváčům nepomáhá. I masy soc. demokratického dělnictva chovají se nyní sympaticky k Sovětskému svazu a odsuzují štvaní svých vůdců. I zástup nezaměstnaných vidí v Sovětském svazu jedinou zemi, která dává dělníkovi chléb a práci, dává jim chléb, přes všechnu škodlivou práci nepřátelů dělníků. Vidí, že jen socialistický systém může [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] I českoslovenští dělníci a dělnice vědí, jak odpověděti na štvanici soc. demokratických vůdců proti Sovětskému svazu. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Naopak, přesvědčí se vlastníma očima, jak se to má se lžemi soc. demokratického tisku. Budou z velkých podniků Československa delegovati do Sovětského svazu poctivé soc. demokratické dělníky, poskytnou možnost nár. socialistickým dělníkům a dělníkům nepatřícím k žádné straně, aby jeli do Sovětského svazu, kde je dne 1. května radostně uvítají dělníci Sovětského svazu. Již nyní sbírají na cestu delegátů. V Sovětském svazu oznámí českoslovenští dělníci, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] že chtějí věděti pravdu o socialismu v Sovětském svazu a nedají se odbýti lživými tvrzení o tom.

Ke všem poctivým dělníkům a dělnicím voláme: Delegujte své zástupce na 1. května do Sovětského svazu, ukažte tím solidaritu československé dělnické třídy se Sovětským svazem ohroženým imperialisty a menševiky, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Dělníci Sovětského svazu vás očekávají, připravujte se k jízdě, sbírejte, vyberte delegáty a ukažte, že jest marné válečné a lživé štvaní. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řád vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Ať žije květnová delegace do Sovětského svazu! (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Uděluji slovo dalšímu řečníku, kterým je p. posl. Sedorjak.

Posl. Sedorjak (malorusky): Jako zástupce pracujících mas [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 193 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz těsnopiseckou zprávu o 111. schůzi posl. sněmovny.], jako zástupce utlačeného ukrajinského národa jsem nucen hned na počátku své řeči co nejrozhodněji protestovati proti postupu nynější agrárně-soc. demokratické vlády, který znamená pro pracující masy [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] nouzi, úplné národní zotročení a smrt hladem.

Hospodářská krise má na [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] každodenně horší následky. Skoro všechny práce byly zastaveny. Tam, kde ještě jest nějaká práce, žádají podnikatelé, aby se jim pracovalo zdarma. Vinařským dělníkům v okolí Berehova se odpírá platiti více než 7 Kč denně. Dne 19. února svolalo si ředitelství parní pily ve Žděnově na verchovině dělníky a dalo jim své ultimatum. Buď bude pila pracovati, ale potom musíte býti srozuměni se snížením platu na 8 až 9 Kč, nebo se pila zastaví. Abychom porozuměli postavení našeho Verchovince, musíme věděti, že 1 kg chleba prodává se ve verchovinských obcích po 4 Kč. Tak žije naše Zakarpatí pod okupací československého imperialismu.

Nezaměstnanost se hrozivě rozšířila. Před několika týdny oznamoval časopis zemského úřadu, že na [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] jest úhrnem asi 800 nezaměstnaných. Nyní musil tentýž časopis uznati, že jen v jediném mukačevském okrese jest 3000 až 4000 nezaměstnaných. Ale ještě ani tato číslice nesouhlasí se skutečností. Nepočítaje míst, uvedu některé údaje, jakých rozměrů nabyla nezaměstnanost v obcích [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Boroňava více než 220 nezaměstnaných, Veliký Bočkov asi 4000 nezaměstnaných, Ťačovo 700 nezaměstnaných, Nižní Seliště 150 nezaměstnaných, Královo nad Tisou 200 nezaměstnaných, Loza 95 nezaměstnaných, Veliké Komňaty 140 nezaměstnaných, Brod 215 nezaměstnaných, Říčka 108 nezaměstnaných, Imstičovo 150 nezaměstnaných, Palanok asi 500 nezaměstnaných, Dovhé asi 250 nezaměstnaných, Rosvegovo 100 nezaměstnaných, Berezovo 200 nezaměstnaných, Baťovo 260 nezaměstnaných, Velatín 650 nezaměstnaných, Iršava 105 nezaměstnaných, Vlachovo 119 nezaměstnaných, Strojno 220 nezaměstnaných, Čomonín 300 nezaměstnaných, Selce 180 nezaměstnaných, Kopašnovo 250 nezaměstnaných, Černá 120 nezaměstnaných, Volové 300 nezaměstnaných, Ljutá asi 500 nezaměstnaných atd.

Nezaměstnaných městských a venkovských proletářů a selského poloproletariátu, který jest bez výdělku a odsouzen ke smrti hladem, jest na [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] více než 60.000. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] 60.000 hladovějících zakarpatských nezaměstnaných dostalo v lednu úhrnem 50.000 Kč státní výpomoci. Agrárně-soc. demokratická vláda vypomohla každému našemu nezaměstnanému 83 hal. měsíčně. Státní úřady dokonce odpírají zapisovati nezaměstnané. Když se v městských nebo obecních zastupitelstvech odhlasuje nějaká částka na podporu hladovějících, pak státní úřady pro odvolání proti takovým rozhodnutím znemožní vyplatiti peníze (Užhorod, Mukačevo a j.). Následky se ukazují. Vyčerpaný organismus nemůže odporovati nakažlivým nemocem, šíří se tyfus a jiné epidemie.

Ale nejen situace zakarpatského proletariátu jest hrozná. Pracující sedláci spějí k hromadnému úpadku svých hospodářství a docházejí k žebrotě. Zdanění pracujícího obyvatelstva na [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] zvětšilo se od r. 1925 o 30% a v téže době byly daně v historických zemích sníženy o stamilionů Kč. Exekuce jsou stále častější. Exekutoři odnímají našemu obyvatelstvu nejen poslední kus dobytka, oni mu berou dokonce poslední slepici, poslední peřinu. V berních úřadech je takový pořádek, že sedlák nejednou musí platiti jednu daň dvakrát. Latorice dluhuje desítky milionů Kč na daních, ale od ní stát nevymáhá. Na to nemá stát dosti síly a odvahy. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

U sedláka Vasia Terpaje ze Selce vzal exekutor bez jeho vědomí tele a prodal bez dražby za 220 Kč, ačkoliv mělo mnohem větší cenu. K Hermanu Markovičovi v téže obci přišel exekutor a již ve dveřích zavolal: Ruce vzhůru! Prohlédl mu všechny kapsy, našel 20 Kč, vzal je, ale potvrzení nedal. Andrej Oros z Izy vezl minulého měsíce nějakému chudákovi brambory. Na cestě zastavil ho exekutor, vypřáhl voly a vůz s brambory nechal na cestě. Ivan Olexij z Izy, který nemá žádného majetku, vypůjčil si z banky peníze a koupil si telátko. Přišel exekutor a telátko mu vzal (chudák má 7 dětí). Že exekutoři hledají u lidí peníze přímo na ulicích, to je u nás [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] každodenním zjevem. Dne 6. února zabavil exekutor u vdovy po Ivanu Vargovi z Velikých Louček 9 slepic, když nebyla doma, U sedláka Dmitra Muchy v Loučkách začal bráti ze skříně prádlo, ačkoliv ten ještě nedostal platebního rozkazu. Uvádím jen několik faktů. Mohl bych jich zde uvésti celá sta. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Firma Latorice, které stát odevzdal skoro zadarmo ohromné majetky hraběte Schönborna, místo aby je rozdělila mezi pracující sedláky, strašně sedláky odírá. Ačkoliv cena všech selsko-hospodářských výrobků poklesla, ačkoliv vzrostly daně, Latorice každého roku zvyšuje nájemné za pastviny a půdu. Panská zvěř požírá selskou sklizeň a podle zákonů demokratické republiky není dovoleno se proti ní brániti. Zvyšují se daně, zvyšují se pachty, klesají ceny výrobků selského hospodářství, není žádných výdělků. Zadlužení rychle vzrůstá. Banky žádají 18%, lichváři až 100%. Pracující obyvatelstvo [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. března 1901 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] stále více se přibližuje situaci koloniálních otroků.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP