Středa 26. listopadu 1930

U nás však došlo k tomu, že exekutívna moc nariadila sčítanie ľudu dvojakým spôsobom, a to sčítacím hárkom a súpisovým hárkom, a rozhodla tak, že úrad zemského prezidenta vysloví sa o tom, v ktorej obci akým spôsobom má byť sčítanie ľudu prevedené. A vtedy vyšlo nariadenie úradu zemského prezidenta, že na celom Slovensku je každý negramotný, a tedy sčítanie ľudu treba vykonať súpisovým hárkom na celom Slovensku a Podkarpatskej Rusi. Tým je znova dokázané, že vôdčou zásadou je, že kontinuita so sčítaním ľudu r. 1921 musí byť zachovaná a pravda na žiadny spôsob nesmie byť uplatnená.

Avšak prosím, práve teraz dňa 1. januára budúceho roku bude konané sčítanie ľudu tiež v Maďarsku, a podívajme sa, aký rozdiel je medzi spôsobom sčítania ľudu v demokratickej republike Československej a medzi sčítaním ľudu v Maďarsku. Tam je vyslovené, že sčítanie ľudu môže byť vykonané iba jedným spôsobom, a to použitím sčítacích listov. Sčítací list vyplní si každý sám, a nevie-li písať, je-li negramotný, tedy učiní to na miesto neho sčítací komisar, avšak vyplnenie sčítacieho listu deje sa každým pádom v materinskom jazyku dotyčného sčítanca. Sčítacie listy podpíše každý sám a tedy nebezpečie zámeny je vylúčené. Tam je pravidlom, že sčítacími komisarmi musia byť menovaní jednotlivci, ktorí štátny jazyk dokonale ovládajú, avšak mluvia tiež jazykami inými používanými v dotyčnom obvode, aby jednotlivcom, ktorí maďarsky nevedia, mohli položiť otázky v ich vlastnom jazyku. Tam tedy nie je k 20%nému pomernému číslu viazané to, aby jednotlivci patriaci k rasovej a jazykovej menšine mohli byť sčítaní v ich vlastnom materinskom jazyku, lebo sčítanie ľudu v Maďarsku nie je politikum, ako u nás, lež iba prostý administratívny výkon.

My keď sme videli nariadenie o sčítaní ľudu v Československu - a chybou je i to, že otázka tá nebola riešená zákonom, lebo nechávajú sa tu dvierka ukrutným zneuživaniam - pokusili sme sa o reformu, dostavili sme sa do rozpočtového výboru a ja sám som si dovolil podať asi 15 návrhov, ktoré všetky smerujú k tomu, že je-li tu raz poctivá snaha pri tomto sčítaní ľudu, vtedy treba poskytnúť i možnosť, aby zneužitia obmedzené boly na pole čo najužšie. Je-li moja snaha opravdu poctivá, vtedy musím vyčerpať všetky obmedzenia a možnosti, ktoré zabezpečujú úspech týmto mojím poctivým snahám. Proti tomu sa však pán minister vnútra príkre uzatvára.

A predsa reparácia cestou nariadenia bola by ešte i dnes prípustná, aspoň po tej stránke, o čom som dnes predložil tri rezolučné návrhy. Podľa týchto návrhov nech ráči pán minister vnútra nariadením ustanoviť, že každý sčítací komisar je povinen dať podpísať sčítacie hárky držiteľom bytu, nech ráči nariadiť, aby tieto hárky každý večer v uzavretej a zapečatenej obálke odvedené boly obecnému predstavenstvu, ktoré ich uloží a uschová, kým ich revizor neprevezme, nech ráči nariadiť, že kto má podozrenie, že jeho národnosť alebo jazyk neboly správne zapísané, môže v podaní požiadať okresného náčelníka, aby mu ukázal, ako boly jeho národnostné dáta zapísané, a mohol povedať všetko, čo s hľadiska korekcie pokladá za nutné. Všetko to je dnes ešte možné, všetko to by mohlo ešte znamenať dôkaz poctivej snahy a zabránenie zneužitiu.

Nuž nech tedy vláda ukáže, že sčítanie ľudu chce previesť poctive a spravodlive, lebo potom aspoň nebudeme museť sa toľko obávať, koľko sme sa obávali dosiaľ, lebo tie nespočetné zneužitia, ktoré sa dosiaľ páchaly, vyvolávajú v nás výkrik: "Lasciate ogni speranza". Chcete pokračovať tam, kde ste r. 1921 prestali.

Táto beznádejnosť vzkľúčila v naších srdciach vtedy, keď chtiac každým spôsobom pomôcť, nášmu národu a nevidiac inej možnej cesty obrátili sme sa na Spoločnosť národov. Podali sme našu petíciu, v ktorej sme si sťažovali, že nariadenie o sčítaní ľudu nerešpektuje naše slobody a práva zaistené v menšinových smluvách. Žalovali sme si, že podľa nariadenia môže sčítací komisar sčítanca medzi štyrma očima kapacitovať a keď tento ubožiak ešte i potom trvá na svojom materinskom jazyku a sčítací komisar nie je s tým spokojný, postúpi vec okresnému náčelníkovi. Okr. náčelník predvolá dotyčného jednotlivca a potom rozhodne okresný náčelník. To znamená, že okresný náčelník môže z vlastnej vôle samovoľne rozhodovať, lebo v nariadení nie je predpísaná materiálna a formálna podmienka rozhodovania.

Je tedy isté, že tu bude uplatnené ľubovoľné sčítanie ľudu a preto museli sme vyzvať pozornosť Spoločnosti Národov na to, že tu ide o ochranu menšinových smlúv významu medzinárodného a že dnešný stav môže znamenať nástup ďalších nebezpečí.

Žalovali sme u Spoločnosti národov, že na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi bolo sčítanie ľudu pomocou súpisného hárku učinené všeobecným a že toto ustanovenie porušilo zásadu rovnosti pred zákonom a zásadu rovnakého zachádzania, boly tedy tým porušené príslušné články smluvy saint-germainskej, ktorú predsa republika Československá uznáva za svoj zákon základný.

Touto cestou chceli sme sa domôcť právnej pomoci, ktorej v tomto okamihu potrebujeme.

K použitiu tohoto prostriedku k ochrane práva donútila nás vláda Československej republiky sama tým, že sa uzavrela pred akýmkoľvek povšimnutím naších dobre myslených návrhov.

Avšak len z týchto dôvodov použili sme petície u Spoločnosti Národov, ač už i dnes máme celú kopu dát, ktoré by sme mohli tiež v jednej petícii predostrieť a žiadať o učinenie príslušných opatrení a pokynov, lebo konec koncov, tiež vláda Československej republiky je povinná rešpektovať práva menšinové.

Nuž nech mi je dovolené len niekoľko zneužití uviesť, ktoré dokazujú, že zákony boly nielen principialiter, ale i fakticky porušené. Po tejto stránke uvádzam príkladmo prípad, že menovanie komisarov ešte i dnes sa zatajuje, aby nebolo možno proti nemu rekurovať. Z akej príčiny sa to zatajuje, to veľmi snadno pochopíme, zmienim-li sa o tom, že menovanie stalo sa na návrh líg.

Tým ste už úplne prezradili, aké účele má sčítanie ľudu. Menovanie komisarov nestalo sa podľa pomeru národnostného kľúča obyvateľstva, a podľa vlastného nariadenia ministerstva vnútra nemusia byť tieto funkcie obsadené jednotlivcami, ktorí jazyky menšinové ovládajú. Na pr. v okrese Berehovskom je 80%ná maďarská menšina, naproti tomu v meste Berehovo bolo menované 35 komisarov, z ktorých 18 nehovorí maďarsky.

Totiež stalo sa v okrese Starej Ďaly a totiež stalo sa v Komárne, kde zo 46 komisarov ovládajú maďarčinu len dvaja. Avšak tu máme mesto Rimavskú Sobotu, kde z 19 sčítacích komisarov boli dvaja už trestaní, avšak takých, ktorí by maďarský jazyk ako tak ovládali, je len 6 až 7, ostatní maďarsky nevedia, ale všetci sú prononsovaní Čechoslováci, ktorí už v nespočetných prípadoch preukázali svoju národnú intoleranciu.

A k tomu povedá nariadenie, že treba menovať takých, ktorí sa tešia nerozdielnej dôvere obyvateľstva. Tu prehlašujem, že tých 19 sčítacích komisarov, menovaných v meste Rimavskej Sobote, požíva nerozdielnu nedôveru celého obyvateľstva.

O okrese Rimavskosobotskom vyslovil sa najvyšší správny súd, že stanovisko, dľa ktorého maďarská menšina činí 19.01%, neobstojí a na tomto podklade nemožno tamojšie obyvateľstvo zbaviť práva na používanie jazyka maďarského. Väčšina československá po r. 1921 bola v okrese Rimavskosobotskom utvorená umele pripojením niekoľko slovenských obcí okresu a preto nemožno to brať v úvahu. Avšak pán minister vnútra nevšíma si ani rozhodnutia najvyššieho správneho súdu a tak dôjde k tomu, že sčítanie ľudu v Rimavskej Sobote budú vykonávať komisari, ktorí jazyku obyvateľstva nerozumejú.

Avšak sčítanie ľudu ani nemožno prakticky previesť, jestliže dotyčný komisar nerozumie jazyku sčítaného ľudu. V Bratislave činí počet komisarov 300. Medzi nimi nieto ani jediného Nemca alebo Maďara. V Senci sú dva českí profesori, jeden československý legionár a iní známi denuncianti. Avšak najzaujímavejším je, že v istej obci župy Berežskej boli menovaní sčítacími komisarmi finanční strážníci, počtom 5, v inej dedine však četníci. Tu už bude opravdu zbytočné dotazovať sa, do akej miery požívajú menovaní financi a četníci nerozdielnej dôvery obyvateľstva.

Sčítancovi nepodáva sa úradné vysvetlenie v jeho materinskom jazyku, avšak nám zabraňujete v tom, aby sme toto vysvetlenie náležitým spôsobom vykonali my, lebo keď my použijeme prípustnej cesty a spôsobu a zákonitým spôsobom vysvetľujeme úkoly, vtedy naše vysvetľovacie sošitky nám jednoduše zhabajú. Avšak úradní orgáni môžu pri tom voľno agitovať. Tak notár v Udvarde napísal do "Slovenského Denníka" článok o tom, že povinnosťou sčítacích komisarov je dbať toho, aby meno niektorého sčítanca, ktoré neznie maďarsky, nebolo zapisované iným ako Čechoslovákom.

Toto jednanie udvardského notára je činom trestným a ja ohlašujem, že proti tomuto notárovi podám bez odkladu trestné oznámenie. V tejto obci, v Udvarde, bol menovaný sčítacím komisarom istý nezletilý český učeň a sčítacími komisarmi stali sa manželky četníka a financa. Nuž prosím, je to zjav veľmi interesantný a dôkladne posvecuje na celý postup.

Avšak prečo sa hodily na židovskú otázku listy mocenskou politikou tajne alebo verejne podporované? Prečo lákajú Židov do tábora československého? Nuž či to nie je politika priezračná? Avšak všetko marné! Je veľa maďarských alebo nemeckých Židov, ktorí napriek každému teroru a napriek všetkým vyhrážkam priznávajú sa verejne za Maďarov.

V Košiciach povstali inteligentní Židi a prehlásili, že vraj "len naše náboženstvo je židovské, avšak my sme národnosti maďarskej. Maďarský je náš jazyk materinský, maďarská je naša národnosť, lebo keby naším materinským jazykom bol jazyk židovský, vtedy by sme museli mluviť hebrejsky alebo jiddisch, čo je vlastne zkazená nemčina, a tedy museli by sme sa priznať za Nemcov". Toto stanovisko maďarských a nemeckých Židov, trvajúcich na svojich národnych citoch a na svojej národnej kulture, predstavujeme jako príklad hodný nasledovania.

O ďalších zneužitiach sa nezmieňujem, len pripomínam, že sme na bedlivom pozore a keď už budeme mať všetky zneužitia na hromade posbierané, obrátime sa znova petíciou na Spoločnosť národov, lebo veď očakávame, že naše kroky neminú sa s účinkom. Niektorý člen rady Spoločnosti národov docela iste si osvojí naše stanovisko a čo do tohoto nášho stanoviska vyvolá so zúčastneným štátom debatu medzinárodnej významnosti, čoho výsledkom bude, že celá otázka dostane sa pred stály rozhodčí súd v Haagu, ktorý už vopred dal odpoveď na túto otázku vo svojej decizive č. 12.

Súdim, že túto otázku som úplne vyčerpal. Poukázal som na to, že zámerom vlády je použiť sčítanie ľudu k cieľom odnárodňovacím. Pomocou dobre vybraných komisarov a v labyrinte záľudnej techniky chcete pohrbiť sto či dvesto tisíc maďarských duší. Rozhodovať chcete o našich citoch a chcete ich neprávom korigovať.

Vy si prajete, aby naše snížené číslo poskytlo argument proti revizionistickému hnutiu. My však miernymi a zákonitými prostriedky chceme primať úradnú vôľu československú ku vytvoreniu revízie, ktorá povedie k večnému mieru národov. Nech dáva každý pozor, aby nenapomáhal tlačiť káru svojho nepriateľa alebo odpôrcu svojou nevedomosťou, zbabelosťou, svojím oportunizmom alebo - čo i vysloviť je už hrozné - zradou svojho národa.

Nebojte sa. Maďari, vytrvajte chrabre, priznávajte sa za Maďarov voči všetkým pokusom. Každé podozrenie zneužitia musí každý oznámiť. Postaráme sa o to, aby prípad ihneď oznámený bol príslušnému revizorovi, okresnému náčelníkovi, úradu zemského prezidenta, ministrovi vnútra. Budeme požadovať vyšetrovanie a reparáciu. Budeme požadovať, aby nám bolo povolené nahliadnúť do súpisového hárku pre sčítanú osobu, aby sa ona mohla presvedčiť o tom, či jej materinský jazyk, národnosť vo smysle svojho priania boly zapísané.

Na dotaz, stažnosť musí prísť vyšetrovanie a odpoveď, ktorou sa sdeľuje výsledok. Nedajme sa tedy defraudovať nášmu národnému životu. Buďte kľudní, že naša sebaobrana bude úplne vybudovaná. Nebudeme sa báť použiť ani trestného oznámenia, ani uplatňovania ministerskej zodpovednosti, ani prostriedkov sťažnostných u najvyššieho správneho súdu ani prostriedkov petičných u Spoločnosti národov.

Nebojte sa, vašu penziu vám vziať nemôžu, disciplinárku proti vám nemôžu zahájiť, vo vašich platoch nemôžu vás ukrátiť, vaše dane nemôžu vám zvýšiť, vás samých nemôžu persekvovať, a keď vás budú persekvovať, tu sme my, prispejeme vám každým spôsobom obranou, dokiaľ žijeme, lebo náš národ nedáme zabiť ani jedom pozvoľna otravujúcim.

Keďže sčítacia politika v dnešnej jej asimilačnej forme už sa v plnej skutočnosti vybarvuje, vyvoláva náš odpor, a keďže činí nemožným, aby sme vláde, ktorá v tomto nespravedlnom a nesprávnom jednaní pokračuje, odhlasovaním rozpočtu dali do ruky prostriedok ku vládnutiu, budeme hlasovať proti rozpočtu.

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo p. posl. Dvořák.

Posl. Dvořák: Ctěná sněmovno! Rozpočet na r. 1931, který předkládá t. zv. koncentrační vláda, ve které mají sociálfašisté všech odstínů po dohodě s buržoasií 6 ministrů, potvrzuje správnost stanoviska komunistů, že tato vláda je vládou hladu, fašismu a zrychlených příprav nové imperialistické války.

Rozpočet sám o sobě je dokladem otřesu kapitalismu vůbec, rozežíraného rozrůstající se hospodářskou krisí, vzrůstajícího fašismu, nejen ve státní správě, nýbrž i v buržoasních a sociálfašistických stranách. Tento rozpočet odhaluje dokonale politiku soc. demokratů a nár. sociálů jako politiku sociálfašismu. Při projednávání minulého rozpočtu zdůrazňovali sociálfašisté, že rozpočet na r. 1930 byl sestaven bez nich, čímž chtěli dokázati, že nenesou viny na třídním charakteru tohoto rozpočtu. Tento rozpočet na r. 1931 usvědčuje je ze lži a dokazuje, že sociálfašisté splynuli úplně s buržoasií a přešli tím definitivně na stranu kontrarevoluce. Nesl-li minulý rozpočet charakter protidělnický a protilidový, pak tento rozpočet jest otevřeným útokem na pracující třídu v tomto státě. Všechny specielní rozpočty jednotlivých ministerstev, obsažené v celkovém rozpočtu, jsou toho nezvratným důkazem.

Z celkového rozpočtu, kde je souhrn veškerého vydání, chci zabývati se kapitolou 5, kde jest obsaženo vydání na ministerstvo války, nebo, jak vy tomu říkáte, ministerstvo nár. obrany, ze kterého jasně vysvítá imperialistický charakter Československa. Rozpočet ministerstva nár. obrany nese dva hlavní zásadní znaky. Jest to v prvé řadě zrychlené tempo v přípravě nové války a třídní rozdělení armády samé. I když ministři dr Engliš a dr Viškovský snažili se zatušovati tyto základní rysy rozpočtu, nepodařilo se jim to. Celkové vydání na ministerstvo války činí opět jako v rozpočtu minulém jednu pětinu celkového rozpočtu, t. j. skoro 2 miliardy československých korun. V rozpočtu samém jest preliminována položka 1,400.000 Kč. Stálý ozbrojovací fond, ze kterého každý rok dostává 350,000.000, uveden není, jakož i položky na výchovu a vojenskou instruktáž, které jsou zařazeny v rozpočtu ministerstva školství a nár. osvěty. Ani tato eskamotáž ministrů financí a nár. obrany nezakryje tyto výdaje a nepomůže žádné fixlování.

Vezměme v úvahu několik číslic z rozpočtu samotného. I když konečná položka, která jest preliminována obnosem 1,400.000 Kč, jest shodnou s položkou v minulém rozpočtu, jsou v rozpočtu přesuny ve výdajích, které dokazují zrychlené tempo v přípravách nové imperialistické války. Tak v sumáři na str. 7, paragraf 5, jest počítáno ve výdaji na tiskoviny, přirozeně vojenského rázu, o 10,000.000 Kč více nežli roku minulého. Znamená to, že bude v následujícím roce třeba zrychlené instruktáže, rozkazů a depeší.

Na stránce 9, paragraf 12, jest na letectví vydáno na rok 1931 skoro o 30,000.000 Kč více nežli tohoto roku, co podle sociálfašisty posl. Srby jest ještě málo.

Jest viděti, že československá buržoasie za vydatné pomoci sociálfašistů dbá toho, aby letectví jako prostředek výzvědný mohl se řaditi důstojně do flotily mezinárodních imperialistů.

Poslední letecké manévry ve východních Čechách a Moravě dokázaly, proč československá buržoasie podporuje tak značnými obnosy letectví.

Však i sociálfašisté ve svých orgánech často poodhrnou clonu těchto příprav. Tak při leteckých pokusech praporčíka "Svozila" napsal "A-Zet", orgán ministra zahraničí Beneše, článek, kde vypočítával, jaká vzdálenost jest z libereckého letiště na Berlín, kolik by k tomu bylo potřeba litrů benzinu a kolik set kilogramů třaskavin jest možno na letadlo zavěsiti. To myslím, že dostačí, aby dokázalo imperialistické choutky československé buržoasie a jejích podomků.

Na stránce 10 § 16 v položce na automobilism jest počítáno s obnosem o 4,000.000 Kč větším nežli v rozpočtu minulém. Ten, kdo byl ve válce světové, ví, že automobil jako dopravní prostředek ať osobního či válečného materiálu má velkou důležitost. V §u 21 na téže stránce jest počítáno na střelivo a výbušiny o 12,000.000 Kč obnosem vyšším než v rozpočtu minulém. To bude asi pravděpodobně proto, jak říkají sociálfašisté dělníkům, aby dělníci měli více práce.

Na str. 11 § 30 jsou výdaje o 5,000.000 Kč zvýšeny na výcvik vojáků. Proč? Vždyť máme na sto roků zajištěný mír, jak všichni pacifisté žvanili a žvaní dosud. Tyto cifry svědčí o zločinné lži. Tyto cifry svědčí o úmyslu rychlejšího výcviku lidského materiálu pro kanony a letecké bomby.

Všechny tyto přesuny rozpočtu ministerstva války, i když konečná položka preliminována jest jako loňského roku, svědčí o zrychleném tempu příprav nové války, války imperialistické.

Však ještě jeden znak v Československu dokazuje, jak buržoasie a její pomocníci mají zájem na vedení nové války. Jest to pronikavá koncentrace válečného průmyslu v Československu. Majitelé akcií zbrojařského koncernu Škoda-Praha a Schneider-Creuzot mají stejný zájem na vedeni nové imperialistické války jako buržoasie československá a francouzská, spojená s buržoasií všech kapitalistických států. Akcionáři zbrojařského koncernu proto, aby zvýšenými zisky za dodaný válečný materiál nacpali svoje nenasytné lichvářské kapsy, imperialisté všech kapitalistických států, aby hledali východisko k prodloužení svého panství z hospodářské krise, kterou jim připravil jejich vlastní hospodářský a výrobní systém.

Již při minulém rozpočtu ukázal jsem na postupující koncentraci válečného materiálu. Tehdy přišel soc. demokrat posl. Hummelhans a řekl, že by mně dělníci tohoto koncernu poděkovali, že mluvím proti výrobě vražedného materiálu; chtěl tím říci, že se stavím proti zaměstnání dělnictva v tomto koncernu. Dnes, kdy koncern jen ve Škodovkách v Československu vyházel za pomoci sociálfašistů přes 8000 dělníků, může stejně říci, že není objednávek a že se válka nepřipravuje, poněvadž se válečný materiál nevyrábí a dělnictvo se propouští.

Propouštění dělnictva v tomto koncernu jest však právě dokladem zrychlené přípravy výroby vražedného materiálu. Propouštění dělnictva děje se v době, kdy zařízení a výrobní systém rychle se předělává právě na výrobu válečného materiálu.

Pro akcionáře koncernu má toto propouštění dvojí význam. Hlavní význam jest zbaviti se radikální a nepohodlné části dělníků, kteří by byli na závadu klidného vykořisťování a chodu výrobního procesu v období výroby vražedného materiálu. Za druhé nemusí platiti dělnictvu, které nemůže plně zaměstnati při přeorientaci výroby. Všechny objektivní a subjektivní příčiny uvnitř koncernu dokazují, že toto tvrzení jest pravdivé. Minulého týdne, kdy mluvil jsem o poměrech dělníků v tomto koncernu, ukázal jsem na řadu taktických změn, které se provádějí při přeorientaci výroby na výrobu vražedných zbraní. Tato fakta byla mně však z mé řeči parlamentní censurou škrtnuta. To, co však škrtli parlamentní censoři z předsednictva poslanecké sněmovny, propustil i zfašisovaný censor ze státního zastupitelství v Plzni [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 26. listopadu 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Místopředseda Stivín (zvoní): Volám pana řečníka pro tento výrok k pořádku.

Posl. Dvořák (pokračuje): Podle předsednictva této sněmovny nemá se dověděti veřejnost, že Škodovka vystavěla v poslední době nové rozsáhlé šestiposchoďové oddělení nazvané "nová modelárna". V této modelárně jsou však takové modely, se kterými modelářské řemeslo nemá nic společného. [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 26. listopadu 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy.] V řadě dalších oddělení předělává se strojové zařízení, odpovídající podle specielní znalosti zaměstnanců výrobě válečného materiálu.

Továrna v Nýřanech, zvaná "Zieglerův důl", kde se plní šrapnely a granáty výbušnými látkami, pracuje plnou parou, i když se dělnictvo propouští, tam se nepropouští. To jest nejlepším dokladem, jak československá a francouzská buržoasie, která jest monopolním držitelem výroby vražedného materiálu, činí zrychlené přípravy k nové válce plnou parou.

Buržoasie, která není držitelem akcií v tomto koncernu, má stejně zájem na urychlených přípravách, neboť jest to východisko pro prodloužení starého prožraného hospodářského systému, který se octl v krisi. Tato krise staví čsl. buržoasii do jedné fronty mezinárodních imperialistů, kteří hledají cestu k dalšímu trvání jejich panství.

Koncentrace válečného průmyslu v Československu, které je zeměpisně výhodně postaveno a skýtá možnost rychlého zásobování imperialistických armád, poskytuje doklad, že všechny tyto zrychlené přípravy válečné jsou namířeny proti SSSR na východě.

Je nutno ukázati ještě na jednu věc, kterou nelze v rozpočtu přehlédnouti. Je to třídní charakter rozpočtu ministerstva války, který dokazuje třídní nenávist buržoasie proti dělníku i v armádě. Tak jako kapitalistický svět rozdělen je na dvě třídy, tak i armády kapitalistických státű nesou toto třídní rozdělení. Zatím co buržoasie všech kapitalistických států prostřednictvím svých vlád, zvláště sociálfašistů, platí velmi dobře buržoasní části armády - důstojníkům a generálům, ubírá většině armády - dělníkům, prostým vojákům. Tak na tento rok bylo počítáno mužstvu sloužícímu v armádě 184,199.600 Kč na stravu a 51,220.500 Kč na chléb při stavu 111.500 mužů. Na příští rok 1931 počítáno je na stravné jen 176.135.500 Kč a na chléb 33,176.800 Kč, při zvýšeném stavu mužstva o 500 mužů.

V tomto rozpočtu, který byl sděláván za součinnosti sociálfašistických ministrů, utrhlo se na stravném více než 8 mil. Kč a na chlebu skoro 18 mil. Kč. Voják, dělník má hladověti, aby se mohlo dáti více na střelivo, letectví a výcvik. I tato charakteristika třídního rozdělení armády samé souvisí s rychlejší přípravou nové války.

Buržoasie prostřednictvím svého exponenta ministra Viškovského a dalších sluhů zastírá tento fakt, svědčící o třídním rozdělení armády. Ministr Viškovský velmi často mluví o demokratickém duchu v armádě a o přátelském vztahu mezi důstojníky a prostými vojáky. To je snaha celé kontrarevoluční bandy, aby si namluvila, že armáda je spolehlivým nástrojem k vraždění a potlačení nespokojenosti v dělnické třídě. Praktický život ve vojenských ubikacích ukazuje však pravý opak. Nadávky, které zde a na cvičištích slyšíme, šikanování vojáků a spousta sebevražd ukazuje rub té vaší demokracie.

Mám zde dopis, který ukazuje, co jsem uvedl, v plné nahotě. Píše mi voják, dělník, kamarád, se kterým jsem dříve pracoval v továrně (čte): "U pěšího pluku č. 35 v Plzni zacházejí s námi hůře nežli s dobytkem. Stal se zde případ, že kapitán Hubert kopl vojáka ve vzteku na borském cvičišti, poněvadž jim už nestačí nadávky, které se na nás denně sypou, kterými nás častují. Dostáváme zde málo jídla a velmi často studené. Většina hochů, zvláště těch, kterým z domu nemohou nic poslati, si stěžuje, ovšem jen mezi sebou, poněvadž kdybychom šli výše, zavřeli by nás. I ze školy poddůstojníků je slyšeti stížnosti, že mají málo jídla a mizernější než u roty. Za to nás ovšem více honí. Vojáci, kteří jsou na obranu buržoasní vlasti, jsou také skoro žebráky.

Přišla výzva od pluku, kdo se dobrovolně hlásí v neděli sbírati staré hadry pro nezaměstnané; ovšem, že se nikdo nehlásil, neboť jsme vojáci a ne abychom chodili žebrati, aby buržoasie nemusila nic dáti ze své kapsy a nezaměstnané uklidnila. Rozkázali tedy, že musí jíti 80 mužů a 20 poddůstojníků, a kdo nepůjde, že bude zavřen. Stal se zde také případ, jak jsem slyšel od chlapců z poddůstojnické školy, že jim bylo vyhrožováno poručíkem Pivouskem, který je nyní ve škole důstojníků na Moravě v Hranicích, že je nechá nastoupiti v trojřadu do řeky.

Také si musíme kupovati ze žoldu nátěr na kamna a bylo nám ze žoldu strženo na záhlavní cedulky a na pušku. Pro každou maličkost zavírají, na př. že nemá vojín zapnutý knoflík, že mluvil nebo že se pohnul v pozoru atd. Není pak divu, že se stanou případy, že vojín uteče nebo se zastřelí. S pozdravem zůstáváme věrni dělnické třídě."

Myslím, že tento prostý dopis vojína-dělníka mluví za celé referáty o demokratickém duchu armády. Jako koncern Škodovky generálním útokem na mzdu dělníků si hledí zajistiti poslušné raby při výrobě vražedného materiálu, tak i buržoasie pomocí vlády ubírá vojákům jídla a chleba, aby si zvykli na válečné útrapy v zákopech v chystané imperialistické válce. Avšak buržoasie se i se svými lokaji mýlí, myslí-li, že si touto cestou zajistí poslušný nástup dělníků-vojáků. Komunistická strana, která je jediným vůdcem pracující třídy v Československu, je také vůdcem a jediným zastáncem té části dělníků ve vaší armádě. Komunistická strana přes všechen teror a persekuci povede dělnickou třídu do boje na odražení všech zbídačujících plánů a ku konečnému vítězství. V tomto velikém boji bude hráti i vaše armáda důležitou roli. [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 26. listopadu 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): K této prvé, politické části podrobné rozpravy o státním rozpočtu a finančním zákoně není již nikdo přihlášen, listina řečnická jest vyčerpána a rozprava skončena.

Přistoupíme proto k další části podrobné rozpravy, to jest k části kulturní a sociální, zahrnující tyto rozpočtové kapitoly ze skupiny I státního rozpočtu: kap. 10. Ministerstvo školství a nár. osvěty, kap. 17. Ministerstvo soc. péče, kap. 18. Ministerstvo pro zásobování lidu, kap. 19. Ministerstvo veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, kap. 20. Odpočivné a zaopatřovací platy.

Ke slovu v této části rozpravy jsou přihlášeni řečníci: na straně "pro" pp. posl. Sladký, Jaša, Vičánek, dr Hajn, Müller, Vávra, Tůma, Polívka, dr Singer, Košek, dr Lukavský, Häusler, Hatina, Jurnečková, Stejskal, Hummelhans; na straně "proti" pp. posl. dr Schollich, Simm, Fritscher, Mojto, Fedor, Čižinská, Barša a Krosnář.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP