Čtvrtek 8. května 1930

Rád bych zde promluvil ještě o pobuřujícím případu, který se stal před několika dny na Slovensku. Víte, že tam panuje neomezená vojenská diktatura, že tam nejen civilní obyvatelstvo žije pod výjimečnými ustanoveními, nýbrž že i vojáci, kteří jsou tam posádkou, musejí trpěti pod fašistickými methodami potlačování. (Předsednictví přezval místopředseda Roudnický.)

Dne 25. dubna zemřel v košické vojenské nemocnici vojín Rudolf Svárovský od horského dělostřeleckého pluku v Kežmarku. Tento vojín hlásil se nemocným dne 11., 12., 13., 14. a 15. dubna. Vojenský lékař v Kežmarku ho neuznal. Teprve 16., kdy již nemohl vstáti a zůstal ležeti, zastrčil mu tento vojenský lékař teploměr v podpaží a když viděl, že měl přes 40 stupňů horečky, odvážil se ještě prohlásiti: "Běda, není-li ten chlap nemocný, já ho dám zavříti, až zčerná." Když 17. upadl do poloviční agonie a blouznil, bylo konečně nařízeno, aby byl převezen do vojenské nemocnice v Košicích. Tam bylo zjištěno, že tento vojín trpí dosti pokročilým zápalem plic, mimo to hnisavým zánětem pohrudnice a žloutenkou, tedy nikoliv jednou, nýbrž několika nemocemi. Dne 25. dubna tento vojín zemřel z neslýchaného vyčerpání ochrnutím srdce. Dne 17. nechtěl ho vojenský lékař v Kežmarku uznati nemocným a 25. zemřel hnisavým zánětem pohrudnice, zápalem plic, žloutenkou a ochrnutím srdce. Z hnisavého zánětu pohrudnice lze usuzovati, že trval nejméně již 3 neděle a přes to musil tento vojín od 11. do 17. nebo 16. každý den konati svou službu, a služba vojáků na Slovensku jest spojena s neslýchaným trýzněním, jehož se tamější důstojníci a představení proti vojákům dopouštějí. Víme, že i když dnes proti tomu protestujeme, poměry na Slovensku, pokud jde o zacházení s vojáky, se nezmění. Víme, že budete v tomto svém systému dále pokračovati, že pak začnete prováděti ještě ostřejší utlačování vojáků. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 8. května 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Uvádíme-li tyto číslice a fakta, neděláme to proto, abychom vás žádali o změnu tohoto kursu. Víme, že to udělati nemůžete. Dějiny nás učí, že se žádný boj nevede s tak neúprosnou krutostí jako boj třídy proti třídě. Svých metod nezmírníte, nýbrž naopak je zostříte. Ale právě tak jako carský systém se svým rafinovaně organisovaným ukrutným potlačovacím aparátem byl proletariátem smeten, právě tak nebude váš potlačovací aparát s to, aby zadržel boj dělnické třídy o politickou moc. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 8. května 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Pak se s vámi konečně vypořádáme, pak vyrovnáme s vámi účet do posledního haléře, pak budeme souditi my.

Dělnická třída stále více poznává ráz nynější krise. Vaše utěšování novým rozmachem vaše podvodné manévry s gentskou soustavou, váš podvod na staropensistech, zvýšení cel, zamýšlené zvýšení osobních a nákladních sazeb na drahách, vše to správně poznávají a oceňují stále větší masy dělníků. Dělníci poznávají, že nynější krise není dočasným zjevem, jaký prodělává kapitalistický systém každých 4 nebo 5 let a po kterém následuje nová vlna konjunktury. Dělníci poznávají, že tato krise jest zjevem trvalým, jejž lze odstraniti jen povalením kapitalismu.

Přes váš zuřivý teror, přes zatýkání, žalářování, přes propouštění revolučních dělníků z podniků komunistické hnutí stále vzrůstá a sílí. Volby do bratrské pokladny v Mostě, volby do závodního výboru Škodových závodů v Plzni a v Mladé Boleslavi, volby do závodního výboru Pražské železářské společnosti na Kladně zřetelněji než všechno jiné ukazují, že komunistické hnutí postupuje. Domníváte-li se, že můžete komunistické hnutí vymýtiti a potlačiti těmito methodami, jakých jste dosud užívali, náramně se zmýlíte. Komunistické hnutí jest hnutí, jež přejde přes vás. Přejde přes teror a fašismus, přes váš teror a fašismus spolu s celou dělnickou třídou povede k boji proti vašemu systému a k jeho úpadku, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 8. května 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen. Rozprava je skončena.

Nebude-li námitek, přeruším projednávání tohoto odstavce pořadu a přistoupíme k projednávání dalšího odstavce. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme tedy k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP