Čtvrtek 24. dubna 1930

Mluviti o útoku na četníky je strašlivou lží (Hlasy: Vždyť by musil býti někdo raněn!), musily by útočiti děti. Tvrdí se v relacích, že bylo házeno kamením se stráně na četníky. Proč by tedy bylo mířeno a stříleno do průvodu, do prvých řad, do dětí, které šly na silnici jako celý průvod? Je lživou výmluvou, že vystřelil jen jeden četník (Výkřiky posl. Čižinské.), prý nejvíce ohrožený. Nebyl ohrožen žádný četník! V dobu, kdy četníci vystřelili, byla mezi nimi a průvodem vzdálenost 15 kroků. Na četníky a před četníky nepadl jeden kamének. Všechno to je lživý výmysl, stejně tak, jako je lživým na první ráz tvrzení o výstřelu ze zadu průvodu. Nevystřelil jeden četník, nýbrž vystřelili na ráz salvu čtyři četníci z pravého křídla kordonu, přesně podle instrukcí pro četníky o střídání se čtveřic při salvách v kordonu. Potvrzují to a zároveň plně vyvracejí celý ten systém lží, vybudovaný na tvrzení o přepadení jednoho četníka a jedné střele, zranění čtyř střelených. Je raněna Reichová do stehna a do ruky, je raněna Riči do břicha, je raněna Drdová do pravé ruky, je raněna Martincová do břicha.

Kdo by uvěřil, že to vše bylo od jedné střely? Nikoli. Bylo střeleno ze čtyř pušek a bylo mířeno přímo do polovičky těla ve výši břicha a rukou. Bylo střeleno na povel k salvě. (Výkřiky komunistických poslanců.) Byl tu proveden bestiální zlotřilý čin. Četníci musili míti příkazy, aby se chovali naprosto bezcitně. Když jsme odnášeli raněné, přicházel další oddíl četníků, ale chovali se, jakoby vůbec raněných neviděli. I ve válce se mohou zranění sebrati a odnésti a nepřítel má tolik citu (Hlasy: Nepřítel sám pomáhá!), ale k dělnickým dětem, na které se střílí, nesmějí četníci znáti ohledy, ani jako ve válce. (Výkřiky komunistických poslanců.) Při střelbě četníků použito bylo cvičných střel terčových (Scheibenpatronen), které jsou snad ještě hroznější než střely dum-dum., ježto důsledkem jejich jest strašlivé zranění.

Sociálfašistický tisk, aby nás pošpinil, lhal, že se komunističtí demonstranti a já nestarali o raněné. Je to ničemná lež. Bohužel, byli jsme to jen my, kteří jsme se starali o raněné, a to za velkých obtíží. Radotínští občané, přihlížející na ulicích, báli se ujmouti se zraněných, a někteří fašističtí buržoové v Radotíně, stranicky zaujatí, nás odmítali. Musili jsme vléci raněnou Reichovou několik set metrů bez podpory, až jsme ji donesli k lékaři. Doběhli jsme si také sami pro lékaře dr Winternitze i dr Vodenku. Na poštovním úřadě jsme žádali, aby byla zavolána záchranná stanice, ale poštovní úřednice odmítala mne spojiti pod záminkou, že jen četnická strážnice má právo ji zavolati. Hrozil jsem jí, že ji udám, jestliže nedovolí, abych mohl zavolati záchrannou stanici. Přišel četnický strážmistr. Prosil jsem ho, když je třeba jeho svoleni, aby tak učinil on. Odmítl, že dříve se musí vyšetřiti, co se stalo. Radotínem jelo v té chvíli sanitní auto. Zastavil jsem je a žádal, aby vzalo zraněnou. Šofér původně odmítl, ale přece jsem docílil, že se auto vrátilo. Ale co se stalo? Skaut, který se tím autem vracel domu, kde ležela těžce zraněná Reichlová, byl četníkem ohrožován revolverem a komisař politické správy dr Dvořák zakázal tohoto auta použíti, přesto, že v něm bylo ještě místa pro dvě raněné, a prohlásil, že mohou býti odvezeny jen vlastním osobním autem. Také auta buržoů, která jela v té chvíli po radotínské silnici, nechtěla zastaviti a zraněné převézti. Získali jsme potom radotínské občany. Měli však auta tak slabá, že nebyla s to při tom nákladu zraněných se rozjeti, a tak jsme musili auto, které vezlo Drdovou a Martincovou, sami několik kroků tlačiti, aby se při tom velkém nákladu mohlo rozejeti. Také jsme se sami postarali o ošetření a odvezení všech zraněných. Budeme si to pamatovati a říkati dělníkům, jak se buržoové a soc. demokrati dovedou bezcitně zachovati v takové chvíli a jak ani ve chvíli volání o lékařskou pomoc pro zmírající nezapomenou na třídní a politickou zášť, tito pokrytečtí hlasatelé velikonočního míru a potírači třídní zášti.

Sociálfašistický a měšťácký tisk se pokusil lživými výmysly vylíčiti naši zbabělost, že prý jsme se schovávali za děti. Je to lež a lživý výmysl. Dali jsme děti vpřed, jako je do předu svých průvodů dávají jiné organisace. Což v našem průvodu nesmějí jíti dítky, což naše děti nemají právo jíti v průvodu, jako je mají děti sociálně-demokratické a sokolské? Chápeme, že vás rozzuřuje, že v těch útlých dětech proletářských roste třídní vzdor. Ano, roste, nejen vzdor, nýbrž i pochopení, že patří do řad třídního boje, že se musí třídního boje i aktivně zúčastniti se svými rodiči a sourozenci. Což netrpí nezaměstnaností i proletářské děti? 200.000 proletářských dětí je bez chleba v důsledku ohromného vzrůstu nezaměstnanosti. Na 100 tisíc dětí proletářských je zaměstnáno při těžké práci průmyslu domáckého a při zemědělských pracích na polích. Komunistu ovšem nemůže uraziti urážka, která je vržena měšťáky a sociálfašisty, nemůže zlehčiti čest komunisty. Komunista je odhodlán obětovati život. Můžete se tázati těch, kteří dnes raněni leží v nemocnicích. Střelba četníků do průvodu dělnické mládeže a dětí byla vraženým útokem. Dnes je to jasné každému dělníku, i soc.-demokratickému a nár.-socialistickému, a my vidíme, ze ten prolhaný sociálněfašistický plátek "A-Zet", který v pondělí přinesl ty nejnestoudnější lživé zprávy, ty nejnestoudnější výmysly o událostech radotínských, je nucen na celé čáře obrátiti a ustoupiti. Dnes již mluví, že nikdo z místních lidí nevěří, že by při povoleném táboru došlo k výtržnostem, dnes píší o tom, že jádro tvořili komunističtí trampové, že četnické hlídky byly nemožně umístěny, že rány nebyly odraženy, nýbrž že šly přímo do břicha. Dnes "A-Zet" volá po přísném vyšetřování. My ovšem říkáme dělníkům, že je to manévr, že tento obrat a snaha, postaviti se do lepšího světla . . . (Výkřiky posl. Čižinské.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kopecký (pokračuje): .... že tento obrat v psaní sociálfašistického prolhaného plátku "A-Zet" má za účel maskovati strašlivé lži, které přinesl v pondělí a v následující dny, a že jeho účelem je zamaskovati, že sociálfašisticky "A-Zet" schvaloval vražedný útok v Radotíně, poněvadž věděl, co se v Radotíně stane, a že je to pokus, smýti vinu [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] z rukou sociálfašistických vinníků. Dělnictvo se ovšem tímto manévrem nedá zmásti. Ví, kdo je vinníkem. Ví, že není vinníkem jen ten četník, že katem nejsou jen četníci, nýbrž vládní kurs a vládní režim sociálfašistických stran, které by se nebály a nestyděly třeba všechny dělníky postříleti, jen aby v nich udusili odpor a bojovnou vůli proti kapitalistickému systému. Přes všechno nejničemnější lhaní a štvaní smečky sociálfašistických a měšťáckých žurnálů zůstává dnes nezvratným a jasným faktem, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] za který si nejen dělnická mládež, nýbrž celá dělnická třída jednou vezme krutou odplatu.

Vy ovšem jen cynicky napíšete, že Radotín byl zakázán. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] Ano, dělnictvo béře na vědomí, že dnes konati demonstraci přes zákaz znamená očekávati, že četničtí a policejní pochopové budou bez výstrahy a bez pokusu o rozhánění střílet do dělníků, dělnických žen a dětí. (Výkřiky posl. Štětky.) [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] - (Potlesk komunistických poslanců.) [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] je však pro všechno dělnictvo signálem, aby povstalo k nejostřejšímu boji na obranu svých zájmů proti sociálfašistické vládě, která v neděli 20. dubna ukázala dělnictvu cynicky svou krvavou pěst. Dělnictvo pochopilo, že kule z četnických pušek, které zasáhly v Radotíně 3 ženy a 2 dělnické dítky, byly mířeny a vystřeleny proti všem dělníkům, proti statisícům nezaměstnaných, proti všem proletářům, kteří volají po práci, chlebu, bydlení a moci, proti všem, kteří volají po zrušení gentského systému a žádají všeobecnou a státní podporu v nezaměstnání, aby nemusili zmírati hladem, a kteří se bouří proti chystaným hladovým clům. Dělnictvo odpovídá na radotínské krveprolití živelným pobouřením, sty rozhořčených protestů, demonstračními stávkami. (Výkřiky poslanců komunistických a čsl. nár. socialistických.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kopecký (pokračuje): Pod dojmem rozhořčených protestů stojí Praha, otřásá se Ostrava, Brno a severní Čechy. Dělnická mládež na to odpovídá: Radotín. Krvavě krade se vrahů stín: Radotín. Jásejte vlastenci, kulky letí do dětí. Proto nás nezrodil matky klín, aby nás povraždil Radotín. K máji nás vede vražedná zvěst, k odboji Radotín povelem jest. Proti pěsti pěst! Na radotínskou událost odpovídá dělnická mládež [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] (Ukazuje obrázek. Hluk trvá. Místopředseda Zierhut zvoní.) Odpověděla symbolem mladého statečného revolučního bojovníka. Obrací se proti vám [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.]

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kopecký (pokračuje): ... všechno dělnictvo bez rozdílu, poněvadž pravda o radotínských událostech již plně pronikla a i soc. dem. a nár. socialistickým dělníkům se osvětluje. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid. Slovo má pan posl. Kopecký. (Trvalý hluk.)

Žádám pana řečníka, aby pokračoval.

Posl. Kopecký (pokračuje): Nedosáhli jste svými lžemi a nedocílíte, aby soc. demokratičtí a nár. socialističtí dělníci se postavili na stranu střílejících četníků, na stanovisko prestiže zfašisovaného státu, na stanovisko, že přes zákaz se nesmí demonstrovati. Pražské dělnictvo má jistě v živé paměti . . . (Výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kopecký (pokračuje): ... krvavé události z boje za všeobecné hlasovací právo roku 1905, kdy byl zastřelen mladý dělník Hubáč. Vlna rozhořčení, jež se nyní zdvihla proti strůjcům nedělního, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] vlna rozhořčení, jež se zdvihla proti četníkům, je podobna oné vlně rozhořčení, jež cloumala masami pražského proletariátu v r. 1905 po zastřelení mladého dělníka Hubáče. (Výkřiky. - Místopředseda Zierhut zvoní.)

Měla-li radotínská salva do dělnických dětí a mládeže, využitá vámi k štvanici proti komunistům, prohloubiti propast mezi dělníky revolučními a dělníky druhých stran, pak jste se zmýlili. Váš zločin sblížil dělníky v továrnách, přiměl je, aby si podali ruce a poznali, že musí svorně, solidárně se postaviti proti katanské sociálfašistické vládě. V tomto znamení společného protestu proti radotínskému krvoprolití připravuje se dělnictvo k 1. máji. Jestliže byl inscenován [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] jako provokativní záminka k potlačení demonstrací 1. máje, ukazuje živelní a svorný protest veškerého dělnictva proti radotínskému krvavému zločinu, že k 1. máji nastupuje proletariát Československa v široké bojovné frontě, schopný zlomiti provokační úmysly a přivésti na ulici tak mohutnou sílu, aby 1. máj byl nejen mohutnou odpovědí, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] nýbrž i mohutným nástupem proti celému tomuto krvavému režimu. Dokazuje to nejjasněji provolání a usnesení konference pracujícího lidu, konference jednotné proletářské fronty Velké Prahy, jež zní:

Veškerému proletariátu Velké Prahy! V pondělí dne 21. dubna sešli jsme se my, zástupci akčních výborů jednotné proletářské fronty, zástupci dělnictva ze závodů a proletářských organisací k široké konferenci pracujícího lidu Velké Prahy, abychom pojednali o bojovné demonstraci 1. května. Sešli jsme se pod dojmem zvěstí o krvavých událostech v Radotíně. Na základě jednomyslného rozhodnutí konference oznamujeme veškerému pracujícímu lidu Velké Prahy:

Nejhlouběji pobouřeni [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] usnesli jsme se, aby 1. květen konal se v Praze ve znamení nejmohutnějšího bojovného protestu všeho dělnictva [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] a ve znamení vypovězení nejostřejšího boje proti sociálfašistické vládě Meissnerů, Bechyňů, Frankeů, Czechů a Udržalů, která ve snaze o záchranu krisí rozvráceného kapitalistického systému a ve snaze o potlačení volání dělnictva po chlebu, práci a bydlení. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.]

Vyzýváme veškeré pražské dělnictvo, aby přišlo 1. května dáti na ulici odpověď sociálfašistickým katanům pod prapory KSČ, pod prapory komunistického svazu mládeže, revolučních vůdců dělnické třídy. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Ani jediný dělník a pracující člověk nesmí zůstati 1. května doma a mimo demonstrační průvody. Všichni dělníci a dělnice 1. května s bojovnou vůlí a ve sražených řadách na ulice! [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] Volá všechny dělníky, ať náleží ke kterékoli organisaci, ať jsou organisovaní nebo neorganisovaní, do jednotné proletářské fronty a zpečeťuje svazek bojovné jednoty, který dělníky k sobě poutá v boji za chléb, práci a bydlení, v boji proti strašlivým bědám kapitalistického otroctví a za lepší budoucnost dělnictva (Potlesk poslanců strany komunistické.) [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] i všem sociálně-demokratickým a národně socialistickým dělníkům, že sociálfašističtí vůdcové, kteří odpovídají za nynější vládní režim, jsou nejhoršími nepřáteli dělnictva, vykonavateli bestiálního protidělnického teroru, s nimiž nemůže dělník míti nic společného, proti nimž se musí rozhořčeně postavit a jimž musí každý dělník vypovědět nejostřejší boj. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.]

Obracíme se proto zvláště na sociálně-demokratické a národně socialistické dělníky a vyzýváme je, aby 1. května ukázali záda sociálfašistickým vůdcům, aby se proti nim postavili a šli 1. května společně s námi, společně se vším třídně uvědomělým dělnictvem demonstrovati pod revolučními prapory do ulic. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Bylo by hanbou pro dělníka, aby [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] šel do průvodu sociálfašistických stran oslavovat 1. květen jako den parády podle svodů těch, kteří každým rokem stále nestoudněji hanobí tradici 1. máje a učinili z 1. května manifestaci smíření s vydřidušským kapitalistickým systémem, jemuž slouží i za cenu nejkrvavějších zločinů. Pracující lid nemá důvodů k tomu, aby vyšel 1. máje 1930 na ulice něco oslavovati.

Proletariát vyjde 1. května do ulice, aby masovým bojovným nástupem ukázal, že ani katanské řádění, zběsilé střílení a bezcitné prolévání dělnické krve sociálfašistickou vládou není s to zastaviti boj proletariátu za chléb, práci, bydleni a moc. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

1. května vyjde proletariát do ulic, aby po radotínské salvě do dělnické mládeže a dětí zahřměl ještě mohutnějším hlasem na ulicích, že hladovějící dělníci chtějí jíst, že nezaměstnaní chtějí práci a chléb, že proletáři chtějí řádně bydleti, že dělnictvo nestrpí dalšího zbídačování a vyhladovování, zdražování živobytí, zvýšení obilních a živočišných cel, snižování mezd, že nestrpí, aby dělníci byli policisty surově tlučeni, aby se do dělníků střílelo, aby dělnictvo bylo brutálně fašisticky zotročováno. 1. máje vyjde dělnictvo přes krvavý sociálfašistický teror demonstrovat svou nezdolnou vůli, vybojovat si vyšší mzdy, větší kus chleba, kratší pracovní dobu, řádné bydlení, respektování svých politických práv, vyjde demonstrovat svou nezdolnou vůlí odstraniti kapitalistický systém. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] (Potlesk poslanců strany komunistické. - Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Všichni vykořisťovaní, všichni utlačovaní 1. máje v jednotné frontě pod revoluční prapory, do komunistických průvodů! Toť příkaz, v jehož znamení musí dělnictvo Velké Prahy mobilisovati své bojovné řady k 1. máji 1930. V zájmu zorganisování jednotného bojovného nástupu k 1. máji, který by ve znamení společného protestu proti střílení v Radotíně přivedl na ulice v nejmohutnější síle masy veškerého organisovaného i neorganisovaného dělnictva, pronášíme tuto výzvu:

Vyzýváme dělnictvo v závodech, aby konalo v každém závodě neprodleně závodní schůzi, na které by zaujalo stanovisko k událostem v Radotíně, u sneslo se na kolektiv ní účasti na společném protestu a na demonstraci 1. května, aby zvolilo akční výbor pro zorganisování nástupu k 1. květnu a aby se 1. května dělnictvo pražských závodů shromáždilo ve svých bydlištích ve všech obvodech Velké Prahy u továren a kolektiv ně odešlo na komunistické demonstrace pod revolučními prapory. (Potlesk komunistických poslanců.)

Radotínská salva byla salvou do řady žen a pracující mládeže. Pracující ženy jsou povinny, aby nejmohutnější účastí na májové demonstraci ukázaly, že četnické střely zasáhnuvší tři ženy cítí jako střely proti sobě, proti všem pracujícím ženám, že na ně odpovídají tím, že pracující ženy ze závodů a domácností vyjdou 1. května po boku mužů rozhořčeně protestovati [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] a odhodlaně demonstrovati za požadavky pracujících žen a za společné požadavky veškeré dělnické třídy. Apelujeme proto na všechny pracující ženy Velké Prahy, aby svojí hromadnou účastí dodaly bojovné síly demonstracím proletariátu 1. května.

Statečné vystoupení revoluční dělnické mládeže v Radotíně, vražedný útok na řady mladých dělníků a pionýrů, demonstrujících za požadavky pracující mládeže, zavazuje a volá veškerou dělnickou mládež Velké Prahy, aby se 1. května soustředila pod prapory statečné své avantgardy, komunistického Svazu mládeže a vyšla hlasem tisíců mladých dělníků a dělnic říci 1. května na ulicích to, co sociálfašistická vláda chtěla v Radotíně umlčeti salvou z četnických pušek. Dělnická mládež patří 1. května celá do demonstračních průvodů revolučního proletariátu. Apelujeme na dospělé dělníky, aby v závodech a proletářských masách mobilisovali v nejširším měřítku dělnickou mládež k bojovné demonstraci 1. května.

Vyzýváme dále všechny nezaměstnané dělníky a dělnice, aby se ve všech obvodech a místech Velké Prahy sešli ke schůzím, na kterých by projednali účast nezaměstnaného dělnictva na bojovné demonstraci 1. máje a pod vedením zvolených akčních výborů nezaměstnaných připravovali se nastoupiti v nejširších masách 1. května do ulic. Ve všech zprostředkovatelnách práce, noclehárnách a ve všech místech, kde se nezaměstnaní soustřeďují, je třeba zvoliti důvěrníky, kteří by v den 1. května vedli nezaměstnané na shromaždiště komunistických průvodů v obvodech. Navrhujeme posléze, aby v den 1. května byl uskutečněn hromadný pochod nezaměstnaných ze všech obcí pražského okolí do Prahy a vyzýváme nezaměstnané, aby se k tomuto pochodu v den 1. května připravovali, 1. května ráno se ve všech okolních obcích Velké Prahy shromáždili a spolu s ostatním dělnictvem nastoupili demonstrační pochod do Prahy.

Vyzýváme proletářské obyvatelstvo všech pražských barákových kolonií, aby se připravilo ke hromadné účasti na demonstraci 1. máje a vyšlo 1. května pod vedením akčních výborů kolonistů solidárně demonstrovati proti bourání kolonií a na obranu svých zájmů.

Apelujeme na všechny revoluční a ostatní masové proletářské organisace, aby učinily vše pro zmobilisování veškerého svého členstva ke hromadné účasti na 1. máje. Apelujeme zvláště také na kruhy levých intelektuálů, aby se 1. května demonstrativně připojily k šikům revolučního proletariátu.

Podle usnesení dělnictva vyjdou 1. května demonstrovati v řadách komunistických průvodů oposice reformistických odborových svazů. Vyzýváme proto zvlášť všechny třídně uvědomělé dělníky reformistických odborových svazů, aby se 1. května připojili k šikům revoluční odborové oposice a dali tak demonstrativní výraz svému odporu proti sociálfašistické politice vedení reformistických odborů a svému pochopení nutnosti bojovné revoluční jednoty dělnictva.

Všechna tato mobilisační opatření, jichž provedení dělnictvu navrhujeme, směřují k tomu, aby se 1. května ve znamení jednotné fronty soustředily pod prapory třídního boje nejširší masy dělnictva a pracujícího lidu a byla tak na ulice přivedena tak mohutná bojovná síla dělnických mas, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 24. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 59 této těsnopisecké zprávy.] (Výborně!)

U vědomí tohoto velikého cíle chopili jsme se v zastoupení všeho dělnictva přípravy 1. máje. Zvolili jsme na společné poradě ze svého středu 24-členný akční výbor Velké Prahy pro přípravu 1. máje, který jest složen ze zástupců akčních výborů, zástupců dělnictva ze závodů a proletářských organisací. Uložili jsme mu, aby za nejužší spolupráce s existujícími akčními výbory a s vedoucími orgány proletářských masových organisací usnesení naší konference provedl a bojovnou mobilisaci veškerého dělnictva k 1. máji ve znamení jednotné proletářské fronty vedl.

Vyzýváme dělnictvo Velké Prahy, aby se za naše usnesení jednotně postavilo, zvolený akční výbor v jeho činnosti plně podporovalo a připravovalo se k Rudému 1. máji pod hesly, jež nám, dělnickým zástupcům, byla vodítkem při usneseních: (Výborně! - Potlesk komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP