Čtvrtek 10. dubna 1930

Ministerstvo nár. obrany vydalo bez položky v rozpočtu 26 mil. Kč pro zásoby k válečným účelům. V republice máme různé fondy, tajné fondy, fondy k různým účelům. Tak také na fond, který lze plným právem označiti jako fond pro věčné trvání legií, bylo vydáno ze státní pokladny mimo rozpočet 256,186.000 Kč. Na hražení schodků, t. j. - abych to tak vulgárně řekl - zlodějny košicko-bohumínské dráhy, bylo vydáno ze státní pokladny bez rozpočtové položky 126,420.000 Kč. Tedy 409 mil. Kč se zde vydalo mimo rozpočet a proti rozpočtu, ale podle přání a potřeb finančního kapitálu, což bylo rozhodujícím. Ne státní rozpočet, ne finanční zákon, ale zájmy finančního kapitálu jsou tu rozhodujícími.

Naproti tomu však pravým protikladem je účetní uzávěrka při ministerstvu soc. péče. Ta nám potvrzuje úplně naše označení, že tento stát je řízen v duchu kapitalistickém, že je to stát parasitní, neboť ministerstvo soc. péče podle účetní uzávěrky r. 1928 ušetřilo ve vydáních na sociální pojištění 7,282.000 Kč, na bytové péči 13,896.000 Kč, na válečných poškozencích, na obětech světové války, 44,112.000 Kč a proto mohlo ministerstvo vnitra pro klid a pořádek ve státě zakoupiti za 2 mil. Kč vycházkové šavle pro policejní komisaře. Pozlacených šavliček je více třeba než dřevěných noh pro válečné poškozence.

Zvláštní kapitolou v ministerstvu soc. péče je kapitola nezaměstnaných. Ministerstvo soc. péče, které mělo r. 1928 v rozpočtu položku 21,800.000 Kč, ušetřilo bídou a hladem nezaměstnaných 6,847.000 Kč, aby se mohlo v ministerstvu školství a nár. osvěty více vydati pro zájmy černého kultu, neboť ministerstvo školství dostatečně dotuje černou reakci.

Ministerstvo financí nemělo a nemá pro státní zaměstnance, pro staropensisty žádných peněz, ale ihned mělo 24.000 Kč, třeba v rozpočtu r. 1928 položka nebyla, pro biskupa v Českých Budějovicích - jak se vláda usnesla. Pro náboženskou Matici mělo ihned 10 mil. Kč na stavbu kostelů, ale pro kolonisty nejsou nejen byty, ale kolonisté nedostali ani náhradu za násilně rozbourané jejich domečky, které si ze svých prostředků postavili. Z ministerstva financí jen prší subvence, j de-li o podporování černé reakce a nejen že se ze státní pokladny platí stamilionové příspěvky za služby církevní, nýbrž ještě zvláštním způsobem právě pomocí korupčních fondů podporují se všechny církevnické akce. V účetní uzávěrce za r. 1928 také vidíme, že náboženská obec pravoslavná na koupi kostela sv. Jana v Praze III. dostala 100.000 Kč. To je tedy znakem, že v Československu kostely se staví, školy se bourají a strhává se střecha chudým proletářům nad hlavou.

I pod titulem podporování kultury vidíme z účetní uzávěrky subvencování československé církve na stavbu jejích chrámů. Ale přestárlým více než 65letým dělníkům odpírá se i těch mizerných 500 Kč ročně, na které mají právo podle zákona o starobní podpoře. Subvencují se měšťácké sportovní organisace ze státních prostředků, co naproti tomu proletářské sportovní organisace jsou pronásledovány, persekvovány a jejich majetek konfiskován. Tak podle účetní uzávěrky vidíme, že na stavbu chaty měšťáckým trampům na Černém Vrchu dostalo se 2,900.000 Kč, ale proletářští trampové jsou vyháněni z lesů a pobyt v lesích je jim znemožňován. Ze všech korupčních fondů jen prší subvence, dokonce i k takovým účelům, které si nedovolí podporovat ani Mussolini v Italii. Tak ku př. k sanování schodků ve finančních ústavech vydalo se 18 mil., aniž by pro to byla položka v rozpočtě. Dokonce subvencovala se r. 1928 papírna soukromého podnikatele ve Slavošovicích. (Výkřiky komunistických poslanců.) Ministerstvo financí ze všech těch přebytků mimo rozpočet vytvořilo ohromný, do miliardy jdoucí fond, a pak slyšíme pana ministra financí, že ne z toho fondu, nýbrž z jiného hradil fusi bank a že z toho neznámého fondu hradí všechny zlodějny. (Výkřiky komunistických poslanců.) Jsou to fondy, které zde toto kapitalistické zřízení má k přípravě nové imperialistické války.

Rozpočet pro r. 1928 po této stránce ukazuje, že ve vydáních byl státní rozpočet v tom směru překročen o 1.732 mil. Kč. To je tedy dokladem rozpočtové rovnováhy.

Státní účet za r. 1928 potvrzuje úplně naše tvrzení o Československu, jakožto státu parasitů, o nějž se zasloužili sociálfašisté, kteří dnes nejen že budou schvalovati hospodářství panské koalice, ale připraví dělnické třídě pomocí zvýšených cel, pomocí vymílání mouky a jejího míšení, pomocí gentského systému jako prostředku proti dělnické třídě ještě další zbídačení a vykořisťování.

Budete tedy hlasovati pro to, že se pomocí cel vydřelo r. 1928 na dělnické třídě více o 1/2 miliardy, budete tedy schvalovati, že za pomoci zvýšených daní nepřímých vydřelo se více než 1/2 miliardy na pracujících, budete tedy schvalovati, že r. 1928 se buržoasii a majetné třídě vedle jiného vrazilo do chřtánu na odepsaných a dlužných daních 1 1/2 miliardy. Souhlasíte s tím, že zedřený dělník nedostává ani těch mizerných 500 Kč starobní podpory, ale naproti tomu biskup v Budějovicích ke svému ohromnému bohatství dostává vedle ohromného platu ještě příspěvek 24.000 Kč.

Budete hlasovati pro všechny tyto zlodějny proto, že berete také podíl r. 1930 ze všech těch politických fondů, které slouží v kapitalistickém státě za prostředek k ovládnutí a zotročení dělnické třídy. Otvírají se vám tedy dveře, kterými vcházíte do protidělnické fronty, jdete ve frontě finančního kapitálu proti dělnické třídě a proto musíte býti pracující třídou i se všemi bankovními zloději a celou kapitalistickou sebrankou smeteni. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce.

Nebude-li námitek, dokončíme ještě hlasování o 1. odstavci a projednáme odst. 4 až 7 dnešního pořadu. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme tedy nejprve k odloženému hlasování o prvém odstavci pořadu:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP