Čtvrtek 8. listopadu 1928

Na Zakarpatské Ukrajině není tajemstvím, že zemský president Rozsypal jest jen kreaturou a že tam skutečně vládne vrchní rada Brandeys, generální sekretář agrární strany Zajíc s posl. Králíkem a známým státotvorným mužem posl. Štefanem. (Výkřiky.) To se konečně ukázalo také zde v plenu v poslanecké sněmovny. Sotva domluvil posl. Hrušovský o Rozsypalově případě, přihlásil se ke slovu agrární poslanec p. Králík (Výkřiky posl dr Králíka.), který se cítil patrně povolán k tomu, aby činil prohlášení za zemský úřad na Podkarpatsku. Teprve později pochopila vládní většina, že tímto vystoupením Králíkovým se jenom doznává faktický stav (Výkřiky posl. dr Králíka.) a poslala sem do sněmovny ministra vnitra Černého, aby přeříkal z papírků pár slov. Na Podkarpatské Ukrajině obyvatelstvo je si faktického stavu opravdu vědomo. Bez rozdílu národností chudí rolníci nechodí jednat o pozemkové reformě k úřadu, nechodí ani k úřadům berním, nýbrž do agrárního sekretariátu, kde se fakticky všechno rozhoduje. Nač choditi ke kováříčkovi, když je možno jíti ke kovářovi. Mezi podkarpatským obyvatelstvem byly vědomě rozšířeny zprávy, že pozemkovou reformu provede agrární sekretář Višnovský. Zemědělský referát a lesní ředitelství jsou úplnými filiálkami agrární strany. Všichni exponovaní úředníci musí vstoupiti do agrární strany a podříditi se zcela stranické disciplině, jinak ztratí místo.

Za těchto poměrů je přirozené, že generální sekretář agrární strany Zajíc, který přišel na Podkarpatsko úplně nahý, staví si u užhorodského zámku úplný palác a že agrární poslanec pan Králík (Výkřiky posl. dr Králíka.) a státotvorník Štefan vystupují jako diktátoři. Agrárníci se ovšem nezmocňují pouze zemědělského bohatství Zakarpatstva a neterorisují jen obyvatelstvo zemědělské. Mají ve jménu české buržoasie úplný monopol k politickému ovládání Zakarpatské Ukrajiny. Ostatní měšťácké strany se vůbec o konkurenci agrárníkům nepokoušejí a uvolňují jim cestu.

Před časem si zavolal zemský president Rozsypal předáky Zakarpatských židů a oznámil jim, že by pro ně bylo nejvýhodnější, kdyby se organisovali v "Židovské republikánské straně", která je sekcí čsl. strany agrární. (Výkřiky.) Je to pravda či ne! (Posl. dr Králík: Není!) Je to pravda, já vám to dokáži. Není rozporů mezi lichvářským kapitálem obchodním a kapitálem agrárním. Redaktoři antisemitského "Večera" se objímají se židovskými obchodníky a ani pejzy tomuto spojení nepřekáží. Věříte ještě nyní, soc. demokratičtí dělníci a nár. socialističtí dělníci, tak jak vaši vůdcové, že stát je nad třídní institucí, že není prostým nástrojem buržoasie?

To všechno, co jsme dosud o Zakarpatské Ukrajině uvedli, jest jenom předehra k vlastní volební symfonii, kterou na Zakarpatské Ukrajině agrárnící zahrají. Obyvatelstvo Zakarpatské Ukrajiny je zpracováváno opravdovou "skotskou sprchou". Komu nepomůže sprcha teplá - větší obnos, sladké řeči, pozemky, stavební úvěr - tomu pomůže sprcha studená. Zavolají ho na úřad, oznámí mu, třebas se na Zakarpatské Ukrajině narodil a třebas se tam narodili i jeho rodiče, že není příslušníkem republiky a že bude vypovězen. A kde to nepomůže, vezmou se na pomoc železné pruty, tak jako v Boroňavě. Tak kupují a terorisují zejména naše důvěrníky.

Obyvatelstvo Zakarpatské Ukrajiny zažilo volby maďarské, nemá tuze daleko do Rumunska, aby nevědělo, jak se dělají volby tam. Teď pozná tatarské methody agrární. Na podstatě třídního boje, na vnitropolitické a zahraniční situaci se tím ovšem nic nezmění. Mohou krásti hlasy, mohou kupovati lid, mohou prováděti teror, jaký chtějí, takovými methodami se vážné problémy řešiti nedají. Většina obyvatelstva nedá se korumpovati a bude voliti dále stranu komunistickou. (Potlesk poslanců komunistických.)

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce pořadu a přistoupíme k odloženému hlasování o projednaných osnovách.

Jsou námitky? (Nebyly.)

Není jich. Přistoupíme proto ke hlasování o odstavci prvém pořadu.

Ad 1. Hlasování o osnově zákona o čepování alkoholických nápojů v den před volbami a v den volby (tisk 1681).

Zpravodaji jsou pp. posl. Náprstek a Ostrý. (Hluk.)

Prosím o klid.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 3 paragrafy, nadpis a úvodní formuli. (Výkřiky. - Hluk.) Prosím o klid.

Ježto byly podány návrhy formální i věcné, míním postupovati při hlasování takto:

Nejprve bychom hlasovali o návrhu posl. dr Dérera a soudr. na přechod k pořadu.

Bude-li tento návrh zamítnut, budeme hlasovati o prvním eventuálním návrhu týchž poslanců na vrácení osnovy výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností.

Bude-li i tento návrh zamítnut, přikročíme ke hlasování meritornímu, a to:

O §§ 1 a 2 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 3 bychom hlasovali v úpravě druhého eventuálního návrhu posl. dr Dérera a soudr.; nebude-li přijata, budeme hlasovati najednou o §u 3, nadpisu a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Jsou proti navrženému pořadu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. dr Dérera a soudr. na přechod k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s prvním eventuálním návrhem týchž poslanců, aby osnova zákona vrácena byla výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s § § 1 a 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 1 a 2 jsou přijaty podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě druhého eventuálního návrhu posl. dr Dérera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 3, nadpisem a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3, nadpis a úvodní formule zákona jsou přijaty podle zprávy výborové.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme v příští schůzi.

Touto osnovou vyřízeny jsou podle zprávy současně iniciativní návrhy tisky 1291, 1296 a 1297.

Tím jest vyřízen 1. odstavec pořadu. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Přistoupíme nyní k hlasování o odst. 2 pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o pomocné praxi porodnické, jakož i o vzdělání a výcviku porodních asistentek (porodních pomocnic) (tisk 1699).

Zpravodaji jsou pí posl. Chlebounová a p. posl. Fr. Matoušek.

Osnova zákona má 4 části nadepsané římskými číslicemi I až IV, které obsahují 13 paragrafů, dále nadpis zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formuli.

Poněvadž byly podány pozměňovací návrhy, míním o osnově dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Karpíškové, Blatné a soudr., aby osnova byla vrácena výboru k novému projednání, při němž by se přihlíželo k úpravě sociálních poměrů porodních asistentek, k jich nemocenskému a úrazovému pojištění, jakož i k výslužnému.

Nebude-li tento návrh přijat, hlasovali bychom o jednotlivých paragrafech takto:

O §u 1 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 2 bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů; nebude-li přijata, v úpravě eventuálního návrhu posl. Pechmanové a druhů; nebude-li ani ta úprava přijata, budeme hlasovati najednou o §§ 2 až 5 podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o doplňovacím návrhu posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového §u 6 za § 5 osnovy.

O §u 6 osnovy budeme hlasovati podle zprávy výborové a pak o doplňovacím návrhu posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového §u 7 za § 6 osnovy.

O §u 7 osnovy bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu posl. Blatné, Karpíškové a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 7 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 8 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Karpíškové, Blatné a soudr.; nebude-li přijata, budeme o §u 8 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 9 nejprve v úpravě návrhu posl. Blatné, Karpíškové a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů; nebude-li ani ta přijata, dám o §u 9 hlasovati podle zprávy výborové a pal. o doplňovacím návrhu posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového paragrafu za § 9 osnovy.

O §u 10 budeme hlasovati v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů; nebude-li přijata, budeme hlasovati najednou o § §ech 10 až 13, nadpisu zákona, nadpisech jednotlivých částí a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Jsou snad nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Karpíškové, Blatné a soudr., aby osnova byla vrácena výboru k novému projednání, při němž by se přihlíželo k úpravě sociálních poměrů porodních asistentek, k jich nemocenskému a úrazovému pojištění, jakož i k výslužnému, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 1 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě eventuálního návrhu posl. Pechmanové a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s § §y 2 až 5 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§y 2 až 5 jsou přijaty podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového paragrafu za § 5 osnovy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 6 podle zprávy výborové nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 6 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového paragrafu za § 6 osnovy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 7 v úpravě návrhu posl. Blatné, Karpíškové a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava ta je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 7 v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 7 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 7 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 8 v úpravě návrhu posl. Karpíškové, Blatné a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 8 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 8 jest přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 9 v úpravě návrhu posl. Blatné, Karpíškové a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 9 v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §em 9 podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 9 přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Pechmanové a druhů na vsunutí nového paragrafu za § 9 osnovy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 10 v úpravě návrhu posl. Pechmanové a druhů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §§y 10 až 13, nadpisem zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§y 10 až 13 nadpis zákona, nadpisy jednotlivých částí a úvodní formule jsou přijat y podle zprávy výborové.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení provedeme v příští schůzi. Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Nebude-li námitek, vyřídíme ještě 5. a 6. odst. pořadu. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme tedy k projednávání odstavce 5, jímž jest:

5. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu (tisk 1839).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest p. posl. dr Labaj, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. dr Samek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Labay: Ne.

Zpravodaj posl. dr Samek: Není jich.

Předseda: Přistoupíme ke hlasování.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím jest vyřízen 5. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

6. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění a doplňuje zákon ze dne 9. října 1924, číslo 221 Sbírky zákonů a nařízení, o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří (tisk 1845 a k tisku 1845).

Zpravodajem výboru soc.-politického jest p. posl. Malík, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. Adámek. Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Malík: Nikoliv.

Zpravodaj posl. Adámek: Nejsou žádné.

Předseda: Přistoupíme ke hlasování.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Rozhodneme ještě o resolucích.

Máme především tři resoluce výboru soc.politického, otištěné ve výborové zprávě, tisk 1845.

Pak je zde resoluční návrh pp. posl. Tauba a soudr. Žádám pány zpravodaje, aby se o něm vyslovili.

Zpravodaj posl. Malík: Vyslovuji se pro tři resoluce výborové a co se týče resoluce posl. Tauba a soudr., vyslovuji se proti ní.

Zpravodaj posl. Adámek: Připojuji se k prohlášení pana kol. zpravodaje za výbor soc.-politický.

Předseda (zvoní): Budeme nyní o resolucích hlasovati, a to nejprve najednou o třech resolucích přijatých výborem soc. politickým a otištěných ve zprávě výboru soc.-politického (tisk 1845).

Kdo s těmito resolucemi souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržené resoluce jsou přijaty.

Nyní budeme hlasovati o resolučním návrhu posl. Tauba a soudr.

Kdo s tímto resolučním návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluční návrh posl. Tauba a soudr. jest zamítnut.

Tím jest vyřízen 6. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: na dnešní schůzi posl. Landové - Štychové, Neurathovi, Dědičovi, Schmerdovi, Steinerovi, Wünschovi; na dnešní a zítřejší schůzi posl. Gregorovitsovi, Freisingovi a Wagnerovi- vesměs pro neodkladné záležitosti.

Chorobou omluvil se na tento týden posl. dr Franke.

Lékařské vysvědčení předložil p. poslanec Štětka.

Předseda: Došla oznámení o změnách ve výboru. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru soc. - politického vyslal klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. Pázmána za posl. Čillika; klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" posl. Hawelku za posl. Oehlingera a posl. Bartela za posl. Zajička.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP