Čtvrtek 8. listopadu 1928

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Hrušovského, dr Dérera a druhů vládě o zneužívání úřední moci viceguvernérem Podkarpatské Rusi drem Rozsypalem,

posl. Zeminové, dr Klapky, Pechmanové, Špatného, Bergmanna a druhů ministru zdravotnictví a tělesné výchovy, jak úžasně stranicky a nespravedlivě ministerstvo zdravotnictví a tělesné výchovy přidělilo medaile a diplomy za "zásluhy",

posl. dr Czecha, Pohla, Tauba a soudr. vládě o pronásledování svazu socialistické mládeže.

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1864. Zpráva výboru zemědělského o vládním návrhu (tisk 1604) zákona o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1865. Vládní návrh zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti a přeložení do výslužby v řízení správním.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1711. Naléhavá interpelace posl. Johanise a soudr. ministrovi veř. prací a ministrovi financí, že se nevyplácí mzda za státní svátky 1. květen a 28. říjen dělnictvu zaměstnanému u státního báňského podniku v Příbrami.

1712. Naléhavá interpelace posl. Slavíčka, Netolického, inž. Záhorského, Langra, Moudrého a druhů vládě o příští úpravě zákona o stavebním ruchu.

1760. Naliehavá interpelácia posl. dr Dérera, Bečku a súdr. vláde o reči pána ministra školstva 19. augusta t. r. v Turč. Sv. Martine.

1761. Naléhavá interpelace posl. Procházky, Buřívala, Bergmanna a druhů vládě o odstranění nesrovnalosti slovenské a karpatoruské úpravy železničních zaměstnanců.

1762. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Slavíčka, Pechmanové, Špatného, Bergmanna a druhů vládě o novém neslýchaném útoku na konsumenty zkartelovanou "Pražskou prodejnou uhlí" zdražením uhlí ve Velké Praze o 90 hal. na 1 q a o úplné vládní indolenci proti drahotě.

1781. Naléhavá interpelace posl. Brodeckého, Svobody a soudr. ministru železnic o katastrofě železniční v Zaječí na Moravě.

1782. Naléhavá interpelace posl. Buřívala, Procházky, Bergmanna a druhů náměstku předsedy vlády dr Šrámkovi a ministru železnic Najmanovi o děsivé železniční katastrofě na čsl. stát. drahách dne 10. září 1928, způsobené srážkou mezinárodního rychlovlaku č. 16 s vlakem nákladním č. 681 v Zaječí na trati Brno-Břeclav.

1783. Naléhavá interpelace posl. Bergmanna, Tučného, dr Klapky, Zeminové, Špatného a druhů vládě o konečném provedení úpravy poměrů zemských zaměstnanců podle platového zákona.

Předseda: Paní posl. Weberová pronesla ve své dnešní řeči výrok, obsahující projev ohrožující bezpečnost státu

Předsednictvo posl. sněmovny se usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projev tento ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 9. listopadu 1928 o 9 1/2 hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 1686) zákona, kterým se povoluje vrácení daně z obratu nebo přepychové a daně přepravní vývozním podnikům průmyslovým (tisk 1862).

2. Zpráva výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 1748) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 647 a 683), kterým se zrušují úlevy stanovené z důvodu války pro nastoupení a provozování živností (tisk 1838).

3. Zpráva výboru zemědělského o vládním návrhu (tisk 1604) zákona o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy (tisk 1864).

4. Zpráva výboru ústavne-právneho o usnesení senátu (tlač posl. snem. 1751) k vládnemu návrhu zákona (tlač sen. 601 a 698) o úprave niektorých organizačných otázok v oboru súdnictva (tisk 1856).

5. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů:

a) o čepování alkoholických nápojů v den před volbami a v den volby (tisk 1681),

b) o pomocné praxi porodnické, jakož i o vzdělání a výcviku porodních asistentek (porodních pomocnic) (tisk 1699),

c) o povolení k vrácení daně z obratu nebo přepychové a daně přepravní vývozním podnikům průmyslovým (tisk 1862),

d) o zrušení úlev stanovených z důvodu války pro nastoupení a provozování živností (tisk 1838),

e) o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy (tisk 1864),

f) o úpravě některých organisačních otázek v oboru soudnictví (tisk 1856).

6. Volba 16 členů a 16 náhradníků Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 4 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP