Čtvrtek 8. listopadu 1928

Dále je potřeba uvésti, že v rozpočtu na r. 1929 je sice pamatováno s úbytkem na daně obratové 45 mil. Kč. Ovšem těchto 45 milionů, které napřed jsou zamluveny pro cukerní průmysl, nikam nestačí, poněvadž průmysl cukerní vyžádal si ještě dalších 35 mil. Kč z čisté daně z obratu. Zdá se, že v tomto státě máme jen jeden vývozní průmysl a to cukerní. Na ostatní průmysl při tomto hospodářství nedostane se ani haléře. Tento zákon, který jest jistě zákonem krajně výjimečným není ve své působnosti omezen. Budeme patrně odsouzeni doživotně k placení těžkých cen cukerních cukrovarníkům, neboť tato vláda nemá žádného programu, tím méně programu hospodářského. Zde ovšem přicházíme ještě k věci závažnější. Již nyní proti podpoře vyskytují se vážné námitky. Těch 45 mil. Kč jest sice v rozpočtu, ale pro použití jich nebylo zákona. Ten teprve nyní projednáváme. Ale těchto 45 mil. bylo již slíbeno cukernímu průmyslu, jež ovšem jsou myšleny na r. 1929. Pro rok 1928 není tu úhrady. A nyní, kde se uhradí onen schodek 35 mil. Kč na zapravené dani obratové? Tato vláda, která nemá ani haléře na sestárlé příslušníky toho státu, je na podiv, že má okamžitě úhradu pro opulentní cukrovarnický průmysl. Tento schodek ovšem má ještě trochu jinou vůni. Těchto 35 mil. Kč vybere se z kapes konsumentů a dá se cukrovarnickému průmyslu a to je proti tomuto zákonu, poněvadž zde jde jen o vrácení daní, které skutečně byly vybrány od cukerního nebo vůbec vývozního průmyslu, kdežto zde jde o daň, která byla vybrána z kapes konsumentstva a bude dána jako subvence cukernímu průmyslu. Řekl-li jsem, že v tomto opatření je vědomá defraudace daní, myslím, že jsem nepřestřelil, neboť daň obratová nebyla nikdy myšlena jako subvence, kterémukoliv průmyslu. Táži se vás, pánové z vládní koalice, zdali počítáte s tím, že ti všichni lidé, kteří dnes jsou konsumenty cukru, jsou jenom taková misera plebs contribuens, která je odsouzena trpět a platit! Připomínám vám, vážení pánové, že jste hřešili těžce na velmi cenném statku! Občané, kteří dříve neměli valné důvěry v řízení tohoto státu, po tomto faktu musí ztratiti absolutně důvěru v poctivost a spravedlivost řízení tohoto státu!

Z uvedených důvodů není pro nás jiné východisko, než zamítnouti tento temný návrh (Výborně!), který jest jenom odpornou maskou, za níž se kryjí sobecké cíle, který jest bezpečnou cestou v další demoralisaci a korupci v tomto státě! (Výborně! - Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dále jest přihlášen k slovu pan posl. de Witte. Uděluji mu slovo.

Posl. de Witte (německy): Dámy a pánové! Vládní návrh, daný na pořad jednání, který se podle svého krásného titulu týká "povolení ke vrácení daně z obratu nebo přepychové daně a daně přepravní vývozním průmyslovým podnikům", má ovšem, jak všeobecně známo, býti především darem, poskytnutým cukernímu kapitálu. Řadí se však mimo to také ještě k oněm pověstným československým zmocňovacím zákonům, neboť počíná větou: "Ministr financí se zmocňuje." K čemu se zmocňuje? K tomu, aby úplně nebo částečně vrátil průmyslovým vývozním podnikům nebo sdružením takových podniků daň obratovou, přepychovou, dopravní atd. Rozhodovati o tom, v jakém rozsahu budou takové daně vráceny, jest povolán ministr financí v jednotlivých případech, pokud jde o vrácení daně dopravním podnikům, také ještě ministr železnic, jehož při tom dlužno spolu slyšeti. To, oč se usiluje, jest však hospodářským protekcionářstvím nejhoršího druhu. Dávají se obrovské dary průmyslovým podnikům a jest nám mimořádně hubenou útěchou, že se provedení vkládá do rukou československé správy. Tento vládní návrh předvádí však především také ještě dvě skutečnosti v nejostřejším světle, jednu totiž, že skutečnými pány Československé republiky jsou velkobanky a vedle toho druhou, že máme zde co činiti s vládou, jejíž jednotlivé strany se sice stále uplatňují jako čeledíni velkokapitálu, jako nástroje lichvářů všech národností a vyznání, jež však také - v dalším průběhu ještě to odůvodním bezpříkladnou přímo demagogií, právě tak drzým jako nemotorným falšováním pravého stavu věci chtějí obyvatelstvo obelstíti. Málo jest dnes států kromě Československé republiky, kde jest lid tak vykořisťován a podle všech pravidel umění na něm požadováno výpalné jako zde; také však asi sotva kde jinde bude tak napalován posluhy svých vykořisťovatelů, jak tomu jest v Československé republice. Jest známo, že ministr financí proto odchází, poněvadž také on - jistě sám obhájce kapitálových zisků jako málokdo jiný - jest toho mínění, že nemůže převzíti odpovědnost za tuto frivolnost, projevenou předloženým vládním návrhem.

Jest dále známo, že cukerní panstvo pohrozilo, že zdraží cukr opět o 60 haléřů, nebude-li mu povolen tento dar. A vládní strany nepodnikají ničeho, co by bylo samozřejmé, aby přivedly cukerní kartel k rozumu. Přecházejí přes sociálně demokratický návrh, aby bylo zavedeno vázané hospodářství cukrem, přes náš návrh, aby bylo zrušeno clo na cukr a tím odňata půda lichvě a diktatuře kartelu. Vládní moc selhává. Pánové, kteří jsou tak silní proti dělnictvu, sklánějí se před Živnobankou, až jim kolena měknou, a snižují se na čeledíny nejnestydatějších lichvářských choutek, jaké si lze vůbec pomysliti. Jak mnoho potřebovali tito cukerní magnáti vládní pomoci, které se jim má tak vydatně dostati, podává se z uveřejněných bilancí cukerního průmyslu. Tak docílil v posledním roce Schöllerův cukrovar 8.2 milionu Kč čistého zisku při 36 milionech akciového kapitálu, akcionáři brali 20% dividendy a správní radové kromě toho ještě 600.000 Kč. Neštěmická cukerní rafinerie rozdílí po odpisu 2,989.327 Kč stále ještě 15% dividendy, cukerní rafinerie v Krásném Březně vyplácela arciť jen 12 1/2 % - jen - avšak čistý výnos byl by stačil, aby se vyplácela dividenda 27%. Ne méně než 2.6 milionu bylo tam odepsáno, aby byl zastřen obrovský zisk, hlavně však proto, aby si lid nemohl jasně uvědomiti, že vláda ochraňuje dividendovou lichvu. V tomto výpočtu lze pokračovati. Chropyňská, Lounská zemědělská cukerní rafinerie, rafinerie v Pečkách a cukrovar v Sokolnicích vydělaly po 10%, Česká společnost cukerního průmyslu 17.5%, cukrovar v Mor. Krumlově 25%, Opavská cukerní rafinerie 32.5% a cukrovar ve Šlapanicích dokonce 40% dividendy. (Výkřiky posl. Grünznera.) Ústecká a Neštěmická rafinerie vykázaly by ještě větší zisky, kdyby nebyly silně zadluženy a nemusely kromě čistého zisku vydělávati ještě ročně miliony na úhradu úroků z bankovních dluhů. Kdyby zaplatily továrny své dluhy, k čemuž by bylo potřebí, aby akcionáři plně splatili akciový kapitál, za který béřou dividendu, pak by na příklad bylo u Ústecké cukerní rafinerie zaznamenati ještě zisk vyšší o 8.2 milionu. (Posl. Kaufmann: [německy]: To jsou přece titíž pánové, kteří shrábnou úroky!) Zajisté, vydělají dvakráte, jednou dividendu akciového kapitálu továrny a kromě toho ještě svoji dividendu u banky.

Ale vše to jest obecně známo a přirozeně též vládním stranám. Avšak tito patentovaní křesťani, kteří musí zkracovati důchody válečným mrzákům a ponechati válečné sirotky a válečné vdovy na pospas hladu, poněvadž stát nemá peněz, aby uspokojil jejich oprávněné a naléhavé požadavky, jsou beze všeho ochotni miliony, jimiž by bylo lze ulehčiti úděl válečných obětí, hoditi do klínu dividendovým chamtivcům. Připomínám, že jsme zde svého času navrhli, aby lhůta k přihlášce pro ony válečné důchodce, kteří podali opožděně přihlášku a byli proto zamítnuti se svými oprávněnými nároky, byla znovu stanovena, poukázali jsme na to, že jest dnes na tisíce válečných vdov bez jakékoliv renty, poněvadž jejich žádosti byly svého času pohozeny, poukázali jsme na to, že jest dnes bez veškeré pomoci na desetitisíce válečných sirotků, jejichž poručníci opominuli podati včas žádost, a apelovali jsme na vládní většinu, aby souhlasila s novým stanovením lhůt, aby přijala dotčený náš návrh, aby se mohlo pomoci těm nejubožejším, kterým byl jejich živitel odstřelen; krčily rameny a prohlašovaly, že bohužel nemohou pomoci, že jim sice krvácí srdce, že však nemohou, poněvadž není v pokladně potřebných peněz. Tvrdilo se tehdy, že by bylo potřebí částky něco přes 100 milionů, aby se mohla veškerá přání uspokojiti. Nevím, není-li tento výpočet přehnán; avšak dejme tomu, že by to bylo 100 milionů: Tím bylo by se mohlo do jisté míry pomoci desetitisícům lidí, kteří mají plný nárok na tuto podporu; tvrdilo se však, že není na to peněz. Avšak vyšší částka dává se beze všeho těmto dividendovým chamtivcům, lidem, kteří 25 až 40% vydělávají i bez tohoto daru. Zřetelněji než na tomto srovnaní nelze charakterisovati toto křesťanství, obrážející se v postupu našich křesťanských sociálů a vládních straníků. (Výkřiky na levici.)

V tomto státě, ve kterém skutečná mzda dělnictva nedosahuje ani polovice mzdy placené v Londýně, kde životní úroveň pracujícího obyvatelstva jest pod polovinou životní úrovně anglického dělníka, vyhání vláda soustavně ještě ceny do výše. Tento občanský blok, ztmelený pouze z lichvářských choutek, zdražil mouku, chléb i maso a jedním z jeho prvních výkonů jest zvýšení daně z cukru. Panstvo si nechce uvědomiti a neklade na to váhu, že bude obyvatelstvo na to upozorněno. Dlužno však jim dnes ještě jednou uvésti na pamět, že to bylo jedním z prvních důsledků jejich práce; a při tom jest cena cukru u nás již neslýchaná. Uvedu jen následující srovnání, z něhož vychází, jak zde obyvatelstvo nemůže uhraditi svou potřebu cukru, ač žijeme v jedné z evropských zemí nejbohatší na cukr, a jak vysoko jest zde vyšroubována cena cukru. Československý cukr stojí v Anglii 4.30 Kč, v Rakousku 4.75 Kč, ve Švýcarsku 3.60 Kč, v Československé republice však stojí československý cukr 6 1/2 Kč za kg. Jest přirozeno, že také číslice spotřeby v Československu musí býti nepoměrně nízká. Spotřeba cukru v Anglii činí 38 kg na osobu za rok, v Dánsku 44 kg. Jsou to země, ve kterých jest spotřeba masa podstatně vyšší a kde důsledkem toho není naléhavě potřebí používati cukru k tomu, aby se dostalo tělu potřebných výhřevných látek. V Československu si však může obyvatelstvo dovoliti průměrně na osobu pouze 26 kg, tudíž o 18 kg méně než v Dánsku a o 12 kg méně než v Anglii.

Z tohoto srovnání nepodává se pouze, že pro přehnanou cenu cukru v Československu a nízkou mzdovou úroveň jsou lidé nuceni píti kávu bez přiměřeného množství cukru, nýbrž také ještě něco jiného. Cukerní průmysl volá o pomoc. Cukerní průmysl volá proto o pomoc, poněvadž pravděpodobně, jak se domnívá, poklesne vývoz cukru do Anglie následkem cla, které Anglie dnes vybírá na československý cukr, avšak pokles tohoto cukerního vývozu mohl by býti odčiněn v tuzemsku zvýšením domácí spotřeby, úbytek vzcházející našemu cukernímu průmyslu anglickým dovozním clem na československý cukr, event. úbytek vývozu mohl by býti odčiněn pozvednutím domácí spotřeby. Nevolí se však tato cesta, jež by musela býti spojena se snížením ceny cukru. Tendencím této vlády by to také vskutku neodpovídalo. Bylo by to mimo linii lichvy, jež za režimu občanského bloku musí býti směrodatnou. Nebylo by to též v ziskovém zájmu bank, které chtějí na cukru neobyčejně vydělati. Český sociální demokrat dr Macek uveřejnil nedávno v "Právu Lidu" velmi zajímavý článek, v němž vypravuje o obrovských ziscích, jichž mohou banky docíliti z cukerního obchodu. Poukazuje na toto: Nakupuje-li banka pro rafinerii surový cukr, vybírá 15 až 20 haléřů za 1 cent zvláště pro sebe. Prodává-li surový cukr pro továrnu, započítává si opětně provisi. Největší provisi má arciť při prodeji rafinovaného cukru, totiž 5/4 až 6/4%, t. j. 8.20 až 8.64 Kč za metrický cent krystalového cukru. Z celkového obratu počítá banka přibližně 2 promile provise a kromě toho, což pro tento hyenismus jest zvláště příznačné, pokouší se banka vydělati dokonce ještě provisi na státních daních. Aby se na tom ničeho nezměnilo, proto musíme kupovati předražený cukr, musíme nepřiměřeně omezovati svoji spotřebu cukru a poskytovati ještě těm, kdož vydělávají ve velkém, dar na daních v takovém rozsahu, jak se to žádá v této vládní předloze. Řekl jsem již, že se tato nynější vládní většina vyznamenává nejen tím, že dává těm nejbohatším neustále dary na útraty chudých lidí, nýbrž také ještě něčím jiným, že totiž pracuje demagogií, jaká není dnes vůbec nikde v zemi obvyklá. Jest to přímo groteskní, jak tyto vládní strany a přirozeně křesťanští sociálové v čele chtějí také ještě obalamutiti lid, který tak těžce poškozují svojí čeledínskou oddaností k cukernímu kartelu. Tu bych si pak dovolil provésti též ihned důkaz pravdy. Dne 29. dubna t. r. vyslovila se již křesťansko-sociální "Deutsche Presse" v článku "Opětné zdražení cukru?" rozhodně proti tomu, aby případný úbytek ve vývozu cukerního průmyslu byl paralysován zvýšením ceny domácího cukru. Praví se v dotyčném článku doslovně: "Zdá se, jakoby jistými přehnanými projevy posledních dnů mělo býti obyvatelstvo učiněno povolným, aby si dalo tím spíše líbiti nové zdražení domácího cukru. Pouze z projevu ředitele Hartmana z České akciové společnosti cukerního průmyslu bylo lze vycítiti tento úmysl, víme však, že takovéto úmysly dojdou vždy porozumění v cukerním kartelu. Jest proto účelno, praví se ve vůdčím orgánu něm. křesť.-soc. lidové strany, "poukázati již dnes k pochybenosti takového opatření. Předně nebylo by lze zdražením domácí ceny odčiniti případný schodek ve vývozu do Anglie, na druhé straně však muselo by býti naopak podniknuto vše, aby se pozvedla domácí spotřeba cukru, jež od posledního zvýšení ceny úžasně poklesla." To bylo již dne 29. dubna a tím měli býti čtenáři křesťansko-sociálního tisku utvrzeni v domnění, že se jejich strana postaví proti opětnému zdražení cukru. (Posl. Kaufmann [německy]: Hrají si nyní rádi na oposičníky!) Oh, pane kolego, přijde ještě něco podstatně horšího, tohle jest to první, co křesťansko-sociální tisk v tomto směru ze sebe vydal. Když přišel pak měsíc září, přišla věc do varu a řekl bych, do varu den ode dne většího. Dne 2. září přinesl křesťansko-sociální vůdčí orgán "Deutsche Presse" s velkým nadpisem článek: "Nepovolit." Uvidíme, kdo to byl, jenž nepovolil. Nepovolit? Proč? Cukr nesmí býti zdražen. "Zítra," praví se v tomto článku, "sejde se výbor cukerního kartelu, aby učinil, jak rozhlásil, usnesení za účelem odstranění krise jevící se v cukerním průmyslu. Jedním z úmyslů jest, zvýšiti cenu domácího cukru, aby se tím zvýšila konkurenční schopnost na cizozemských trzích. Avšak vláda a parlamentní většina projevily jednomyslnou vůli nepřipustiti zdražení." Takto se balamutí a napaluje voličstvo těchto pánů. Tato vláda, předkládající dnes tento návrh, usnesla se jednomyslně nepřipustiti zdražení cukru a o tom praví "Deutsche Presse": "Tento projev vůle byl časový a oprávněný." Ano, byl by býval. Kdyby tato vůle zde byla, kdyby nestála jen na křesťansko-sociálním papíru, kdyby nebylo lží a podvodem, penězokazectvím, co zde ze sebe vydal křesťansko-sociální tisk. Dále se praví v onom článku... (Výkřiky posl. Blatně.) To není ještě to nejhorší, přijde ještě něco silnějšího.

"V č. 165 časopisu "Deutsche Presse" z 20. července t. r. napsali jsme, když se po prvé vynořily pověsti o zamýšleném zdražení domácího cukru: Zastávali jsme vždy spravedlivých požadavků kteréhokoli stavu a každého výrobního odvětví a učiníme tak i nadále." (Posl. Katz [německy]: Především pro cukerní barony!) Především nikoliv, činí-li tyto požadavky dělnictvo, pak nejsou právě bohužel oprávněny, nebo nelze při nejlepší vůli vyhověti požadavkům dělnictva. "Vždy, praví se doslovně dále "postavíme se také proti dalšímu zdražování živobytí širokých vrstev. Dosud jsme nemohli nabýti dojmu a přesvědčení, že by požadavky cukerního průmyslu byly dostatečně odůvodněny, nebo že ukazují jedině možnou cestu, kterou lze krisi vyřešiti." Dále se praví v onom článku do slovně: "O hypertrofii cukrovarů v Československu byl podán pádný důkaz dobrodružnými plány a požadavky, domáhajícími se toho, aby se pro ně učinila zvláštní opatření. Tento problém nebude lze vyřešiti a národnímu hospodářství nebude trvale ulehčeno, jestliže nebude dříve nebo později, doufejme, že ne příliš pozdě, odvahy k nutné operaci." Tím tedy ohlašují již křesťanští sociálové, že podniknou něco velkorysého proti vyhánění cen do výše, jež provádí cukerní kartel. Mluví o nezbytné operaci, k níž se dlužno odhodlati, a jaké stanovisko k této nutné operaci zaujali, o tom budu ještě dále mluviti.

"Předně, praví zde doslovně, "dlužno v prvé řadě zvolati ku vládě: Nepovolit! Cukr nesmí býti zdražen!" Tak volají k vládě, ve které v této chvíli jest český přítel jejich strany náměstkem předsedy vlády a zastává úřad zástupce premierova. Tak volají k vládě, ve které zasedá p. Mayr-Harting. "Nepovolit! Cukr nesmí býti zdražen! Vláda se nesmí také skloniti před pokusem oktrojovati mírné zvýšení ceny, k čemuž bohužel poskytuje kartelu možnost sama o sobě nynější forma hospodaření s cukrem, poněvadž zdražení cukru bylo by naprosto neodůvodněné se zřetelem k výrobním nákladům. Tedy žádný oktroj cukerního kartelu, vláda se nesmí skloniti, nesmí ustoupiti, cukr nesmí býti zdražen a také mírné zvýšení ceny cukru není ospravedlněno a nebylo by lze za žádných okolností je strpěti. A nebylo by lze za žádných okolností je strpěti!" Tak stojí doslovně v křesť.-sociálním vůdčím orgánu "Deutsche Presse" z 2. září 1928. A tak to jde dále. Dne 9. září vyšel článek (ukazuje noviny), prosím, podívejte se, tato obrovská písmena: "V kolovém tanci zdražovacím." Tak si zde dělají blázny z ubohých politování hodných lidí, kteří odebírají tyto noviny a čerpají z nich celou svou politickou moudrost. Praví se tam: "Bude-li nerušeně dále postupovati tento kolový zdražovací tanec, dlužno počítati s tím, že se celá stabilita hospodářského života zhroutí. Uplatní se mzdové a platové požadavky, poněvadž přece nejde, aby ubohý příjemce mzdy nechal si vše na svých zádech vybubnovati, zvláště když již sám o sobě zoufale zápasí o holou existenci. Očekáváme, že vláda s veškerým urychlením a s celou energií provede ohlášená opatření, jež mají překaziti předražování." To očekávají od své vlády!

A hned na to dne 12. září, opět velký rozmach v křesťansko-sociálním vůdčím orgánu: "Žádný ústup před cenovou lichvou! Proti shnilému kompromisu! Dnes začíná ohlášené jednání mezi zástupci vlády a cukerního kartelu za účelem vyřešení neudržitelného stavu, způsobeného svémocným zdražením. Podle jednotlivých listů doufají interesované kruhy cukerního průmyslu, že jednání povede k rozsáhlým opatřením na odstranění hrozící krise v cukerním průmyslu, že však s druhé strany bude cukerní průmysl nucen odvolati pouze částečně provedené zdražení, že zůstane při zdražení cukru o 20 až 30 Kč za metrický cent v továrně." A tučným písmem jest dále vytištěno: "I když část vládního prohlášení pana dr Šrámka připouští jiný výklad" - než jaký se totiž snažili pisatelé křesťansko-sociálního tisku podati - "nerozpakujeme se prohlásiti bez obalu, že vláda odmítne shnilý kompromis. Rozhodně jest vyloučeno, aby se parlamentní zastoupení německé křesťansko-sociální lidové strany mohlo s ním ztotožniti a jej krýti." Jest vyloučeno, že by křesťansko-sociální strana souhlasila se shnilým kompromisem, jest vyloučeno, že by souhlasila se zdražením byť jen o 25 haléřů, jest vyloučeno, že by mohla projeviti ochotu, aby se poskytly průmyslu dary na daních, vše, vše to jest vyloučeno! A při tom přece tito lidé všechno to až do dnes spolu provedli, celý shnilý kompromis spolu uskutečnili a jsou v tomto okamžiku ochotni hlasovati pro návrh, ve výboru tak již učinili, a jsou pro to, aby tyto obrovské dary byly z daňových peněz hozeny cukerním průmyslníkům do klínu. Myslím, že se již nelze hůře uchýliti od pravdy, hůře se nelze dostati do rozporu mezi učiněným projevem a skutečností, hůře si nelze počínati, malovati obyvatelstvu nějaké X na místě U, jak se to stalo zde ve vůdčím orgánu křesťansko-sociální lidové strany. (Posl. Kaufmann [německy]: Neselžeš!) Nuž, tu byste přišli hezky daleko s tím, co lidem vypravujete. Viděl jsem ve Štrasburku v Alsasku malou uličku, jež má zcela pozoruhodné jméno ze starých časů. Jmenuje se totiž "Kde liška kachnám káže." Myslím, že bych měl navrhnouti, aby každá ulice, kde se nalézá křesťansko-sociální redakce, byla takto pojmenována.

A dále praví se v témže článku křesťanskosociálního listu: "Obyvatelstvu se neposlouží jen vládními projevy, data nechť promluví. Cukr, uhlí a maso jsou ono hromadné zboží, při kterém vláda nesmí strpěti cenové politiky výrobců a obchodu, jež se rovná drancování páchanému na síle obyvatelstva." S křesť.-sociální minulostí něco takového napsati jest bezpříkladnou smělostí, když křesťansko-sociální strana nepřetržitě souhlasila s tímto drancováním obyvatelstva a křesťanští sociálové by vůbec neseděli ve vládě, kdyby společným drancováním s jinými stranami občanského bloku nebyli bývali zahnáni do této vlády. Podle toho však, co v tomto okamžiku zamýšlejí a co od tohoto dne, 12. září v cukerní otázce ještě učinili, dlužno to, co zde napsali, označiti skutečně jako něco neslýchaného. V časopise "Deutsche Presse" z 12. září se pak praví dále: "Aby se tak stalo, převzala křesť.-sociální lidová strana spoluodpovědnost ve státní správě. Avšak nestane-li se tak", to jest, bude-li tudíž ujednán shnilý kompromis s cukerním průmyslem, "dojde-li ke zdražení cukru, dostane-li se cukerním průmyslníkům velkého daru z daňových prostředků, pak" - píše tento list - "musí německá křesťansko-sociální lidová strana dobře uvážiti, má-li dále nésti spoluodpovědnost." Uvážila to. Jest spoluodpovědnou. Uvízne v tom pěkně a dokazuje tím, že jsouc si plně vědoma a očekávajíc, že nastoupí tuto cestu, vypravovala prostě obyvatelstvu hanebnosti, dokazuje tím, že měla obyvatelstvo za blázna.

Po té se na jeden den tento list uklidnil, přichází však zase dne 14. září s velkým dvousloupcovým titulem: "Důsledky lichvy". Praví se tam: "Ve schůzi německé křesť.sociální lidové strany, konané ve středu v Ústí, byl za předsednictví poštovního vrch. ředitele Znamínky po referátě sekretáře Rollera jednohlasně usnesen ostrý protest proti zdražení cukru a proti způsobené tím drahotní vlně. Říšskému vedení strany, parlamentnímu klubu, jakož i listu ťDeutsche PresseŤ byly vzdány díky za to, že zaujaly proti původcům zdražení stanovisko vylučující veškeru pochybnost." Dlužno si představiti, co se těmto lidem podkládá. Tu sedí panstvo pohromadě ve schůzi, křesťanští sociálové, nevím, jaký to byl pododdíl strany, jenž v Ústí zasedal, mluví tu o drahotě, o zdražení cukru, k němuž došlo za souhlasu křesťansko-sociálního ministra, za souhlasu křesťansko-sociální strany, prohlašují, že zdražení to jest nesnesitelné, a vyslovují říšskému vedení strany a parlamentnímu klubu, který zdražení to spolu zavinil, díky a důvěru, vyslovují díky a důvěru listu "Deutsche Presse", že provedl takový lživý manévr. (Posl. Kaufmann [německy]: Blahoslavení chudí!) Jest však k tomu potřebí notné dávky chudoby, chudoby ducha - té asi tu nebude, neboť i slepec vidí, co se děje, musí to býti chudoba v něčem jiném, chudoba v morálce, chudoba v charakteru. Ta jest zde, jak myslím, vyjádřena.

Myslíte-li však, že vše to, co zde slyšíte, nelze již předstihnouti, mýlili jste se. Dne 25. září vyšla opět "Deutsche Presse", křesťansko-sociální list s článkem nadepsaným "Nejostřejší odsouzení zdražení cukru, pro úplné jeho odvolání." Praví se tam: "V neděli, dne 23. září se konala v Karlových Varech širší schůze krajského vedení německé křesťansko-sociální lidové strany v Karlovarském volebním okrsku. Po referátu" - praví se dále - "rozpředla se dvouhodinová rozprava, výsledky porady byly shrnuty v tuto resoluci, již přítomní jednomyslně přijali." Pan Mayr-Harting hlasoval tedy také pro tuto resoluci, právě tak jako všichni jiní křesťansko-sociální pánové, kteří byli pohromadě v Karlových Varech. Resoluce zní: "Širší schůze krajského vedení karlovarského kraje odsuzuje co nejostřeji cukerním průmyslem diktované a neodůvodněné zdražení jako nejtěžší poškození nejširších lidových vrstev a jako příčinu celé řady právě tak neodůvodněného zvyšování cen důležitých životních potřeb. Širší schůze krajského vedení strany vítá co nejupřímněji rozhodné stanovisko zaujaté krajským vedením strany, klubem křesťansko-sociálních členů parlamentu a křesťansko-sociálním tiskem proti tomuto cenovému diktátu a očekává od křesťanskosociálních zástupců lidu, že veškerými prostředky docílí co nejrychlejšího a úplného odvolání zdražení a kdyby toho v nynější koalici nemohli dosáhnouti, že vyvodí z toho krajní důsledky." V přítomnosti p. ministra Mayr-Hartinga bylo tudíž jednomyslně usneseno, že nelze absolutně strpěti žádného zdražení cukru, že celé zdražení musí býti bezvýhradně odvoláno a nestane-li se tak, že mají křesťanští sociálové vystoupiti z vlády, že má tudíž p. ministr Mayr-Harting ustoupiti od vládního stolu. Tak se to ujedná a dnes máte tu návrh podaný.

Dne 26. září přicházejí v listu "Deutsche Presse" s tímto oznámením: "Dnes se rozhodne v cukerní otázce." Mezitím nahlédli, že jest nutno vzadu se zabezpečiti a praví: "Jak se dovídáme, trvá německá křesťansko-sociální lidová strana právě tak jako dříve na tom, aby vláda zůstala věrnou svému prohlášení, jež ve sněmovně učinila ústy zástupce ministerského předsedy dr Šrámka." Jest to projev, o kterém "Deutsche Presse" několik dní před tím sama napsala, že jej lze vyložiti tak či onak. A celou tuto věc mají čtenáři listu "Deutsche Presse" tak čísti, jakoby křesťansko-sociální strana stále ještě trvala na stanovisku, že nepřipustí žádného zdražení cukru. Na to projdou 3 dny, po kteréž křesťansko-sociální vůdčí list byl již klidnější, a na to objeví se dne 28. září článek, označený nadpisem: "Drahota." Není to již dvousloupcový titul, není to tučný tisk, jest to již velmi klidný článek, projevující již snahu, tento obrat obyvatelstvu odůvodniti a okrášliti. Avšak i tu počínají si tak, že by ani jezuita nemohl jinak jednati. Mohou to činiti pouze tak, že se snaží jiné pošpiniti a pomluviti, se lží, osočováním a pomluvou zároveň dávají se na ústup. Doslova praví se v tomto článku: "Již opětně a podrobně bylo na tomto místě poukazováno k tomu, že bez ohledu na nepopíratelnou drahotní vlnu takové zdražení cukru, jakého se dožaduje cukerní průmysl, bylo neodůvodněné. Avšak kdo se měl proti tomu postaviti? Žádá se o pomoc stát, parlament i vláda. Moc státu proti volnému hospodářství jest však zcela úzce vymezena, jest zcela úzce vymezena proti cukernímu hospodářství, jehož svoboda, na což opětně dlužno vždy položiti důraz, byla vždy socialisty výslovně požadována a na jejichž popud byla provedena dávno před nynější vládou a parlamentní většinou." Dlužno říci, že jest lecčeho k tomu potřebí, aby se něco takového proneslo. Nepřetržitě nadávalo proto nám socialistům totéž panstvo a osočovalo nás u obyvatelstva jako vinníky na zdražení cukru, poněvadž jsme byli proti tomuto způsobu volného hospodářství. V čase, kdy se toto psalo, vědělo se již o návrhu, jejž podal klub německých sociálně demokratických poslanců na zavedení vázaného hospodářství v cukerním průmyslu. Vědělo se tudíž, že správným jest opak toho, co zde bylo napsáno. Aby byl aspoň poněkud kryt ústup, proneseno bylo zde hanebné, podlé, všemi formami sprostoty číšící utrhání na cti. Dále pak se praví v řečeném článku: "Kdyby nebylo lze zmoci cukerní průmysl, pak dlužno rozhodně a bezpodmínečně požadovati, aby celé a vlastně již provedené zdražení o 60 Kč za q bylo rozhodně odvoláno a cena cukru nanejvýše o tolik zvýšena, co jest skutečně a dokazatelně odůvodněno všeobecným hospodářským stavem" - kdežto dosud prohlašovali, že hospodářským stavem není vůbec odůvodněno žádné zvýšení. A ničeho již neslyšíme o krajních důsledcích, o nichž krátce před tím mluvili a psali. Najednou o tom ztichli a ještě dva dny později, dne 30. září objevuje se článek s titulem "Poučení", v němž se praví: "Ještě jednou zjišťujeme, že vláda nemá toho času prostředků, aby mohla donucovacím způsobem uplatniti vliv na zdražení v tom či onom případě." A při tom by přece nemuselo panstvo nic jiného učiniti, než souhlasiti se sociálně demokratickým návrhem, aby bylo zavedeno vázané hospodářství cukrem, aby bylo zrušeno clo na cukr činící přes 200 Kč, poněvadž by pak přišel k nám do Československa lacinější cizozemský cukr, stlačil by ceny a znemožnil by cukernímu kartelu, aby pokračoval ve zdražování. Všecko, co uvedli, uvedli proti svému lepšímu vědomí, jsou to vědomé nepravdy a lži, založené na jediné zásadě, že nebude lze je kontrolovati a je samé pak pohnati k odpovědnosti za to, co zde obyvatelstvu nalhali a nabalamutili.

Vrcholem všeho jest snad asi to, co uveřejňuje "Deutsche Presse" dne 9., 10., totiž usnesení říšského sjezdu německé křesťanskosociální lidové strany. Žasnu jen nad skutečností, že panstvo hrající si na říšskou stranu, které něco takového veřejně prohlašuje, se nestydí s něčím podobným předstupovati před veřejnost. Praví se zde kromě spousty nepravdivých tvrzení o chování křesťanských sociálů ku pracovní třídě a zaměstnancům atd. "Uznává" - totiž sjezd strany - "úsilí klubu naší strany, jenž jediný ve vládní většině až do posledního okamžiku žádal, aby úplně bylo odvoláno zdražení cukru a lituje, že jeho úsilí mělo jen částečný úspěch." Proč se však neusnesl sjezd strany, aby se skutečně provedlo, co jest obsaženo v resoluci a pro co hlasovali křesťansko-sociální zástupci včetně p. Mayr-Hartinga, že křesťansko-sociální strana má z toho vyvoditi krajní důsledky? Proč ne? Poněvadž i tato strana měla jen jedinou starost, jak by bylo lze zastříti skutečnost, že se křesťansko-sociální strana dopustila neslýchaného lumpáctví.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP