Čtvrtek 8. listopadu 1928

Místopředseda Zierhut (zvoní): Dále má slovo pan posl. Krejčí.

Posl. Krejčí: Slavná sněmovno! Vypadá to skoro komicky, že mezi paní poslance, které projednávají zákon o porodních asistentkách, vplétá se najednou poslanec muž. Ale pro vaše upokojení musím říci, že sám jsem se mezi ženami narodil. V zájmu národa a státu mám právo do této věci mluviti. Nejde mně ani tak o porodní asistentky, o pomocnice při porodu, jako spíše o jednu velmi bolestivou věc, která se týká t. zv. pomocnic od porodu. Nedávno četl jsem již, ani nevím ve kterých novinách, článek od spisovatele Čapka: "Kdy bude konec Československé republiky?" Spisovatel Čapek uvádí tam, jak rapidně klesá počet porodů, že je více rakví nežli kolébek v našem státě. Slavná sněmovno, měli bychom si jedenkráte uvědomiti, zejména my příslušníci českého národa, že nás Čechů a Slováků je tu jenom 60% a že ostatních národnostních menšin je 40%. A budeme-li pokračovati v celém tom národním životě tak, jako se pokračuje dnes, je otázka, jak dlouho těch 60% se udrží a co se stane, až ten počet 60 klesne na 50 a ten počet 40 vystoupí nad 50? Kdo bude pak udržovati československý stát? A je zajímavo, že soustavné vylidňování, onen tak zv. bílý mor, se děje pod patronancí státních úřadů. Kdyby nebylo svůdců, nebylo by také pachatelů. V tisku československém je soustavné svádění k vyhánění plodu. Ať si vezmeme časopis "Hvězda" (ukazuje časopis), který má 8 insertů svádějících k vyhánění plodů, ať si vezmeme "Pražský ilustrovaný zpravodaj" (ukazuje časopis), který má 9 insertů zřejmých a řadu zastřených, ať si vezmeme "Pražanku" (ukazuje časopis), která má 8 insertů, ať si vezmeme ostatní tisk českých socialistů i ostatních stran tak zv. pokrokových, vidíme v nich, že se dělá kšeft na úkor trvání našeho národa. (Výkřiky.)

Slavná sněmovno! Když vezmeme do rukou tyto časopisy, vidíme, že insertní část není nic jiného než bursou prostituce, a nejenom bursou prostituce, nýbrž i bursou homosexuality. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.) "Pražský ilustrovaný zpravodaj" přináší inserát: "Mladá žena hledá přítelkyni," a jiný inserát: "Přítele pro celý život hledám". Tedy zde výslovně český tisk strany, která si říká, že je národní, favorisuje a umožňuje protipřírodní pohlavní styk, ať je to t. zv. láska lesbická anebo styk muže s mužem. Jest už jednou na čase, aby také jednou s tohoto místa tomuto svinstvu byla věnována pozornost, a upozornilo se, že takovým způsobem dále jíti nemůžeme.

Je zajímavo, co dělá státní návladní. Proč nekoná svou povinnost? Máme zákon tiskový a každý redaktor, který by napsal článek, v němž by jakýmkoliv způsobem ohrožoval mír, kde by jakýmkoliv způsobem někoho urazil na cti, je pohnán před soud, a když se mu nepodaří provésti důkaz pravdy na 100%, kdyby v 90% provedl důkaz pravdy, je odsouzen. Tedy textové části novin se věnuje největší pozornost se strany zákona, ale insertní části pan státní návladní nevidí. Jestliže pan státní návladní je hluchý a slepý a jestliže je tak zaměstnán, že snad nedojde k tomu, aby četl insertní část, pak mu přečtu ty pomocnice od porodu, pokud jsem je z dnešních listů mohl čísti. Je jich celá řada. Procházková na Smíchově, Švandova ulice; Drégrová, Praha, Mezibranská ul., Horáčková, Královské Vinohrady, Lucemburská ulice; Nováková, Praha, Havlíčkova ulice; Malá, Královské Vinohrady, Fochova tř.; Roudenská, Praha II, na Jungmannově třídě; Omcirková na Moravské třídě; Pecharová na Král. Vinohradech a dr. Rubešová. Jestli je žena doktorem a má chatrnou praksi a nemůže se uživiti léčením lidi, ať zavře krám a nedělá ty věci, které podle zákona dělati nemá. (Posl. Karpíšková: Jde o věci, kterým nerozumíte!) Vy jim velmi dobře rozumíte. (Posl. Karpíšková: Že se nestydíte jako muž takto mluviti! Chlape nestydatý, drzý provokatére!)

Ty inserty jsou někdy zaobalené. Na př. takový insert zní následovně: "Poruchy měsíčků. Dámy obraťte se s důvěrou v každé době atd." Proč si stále hrajeme na schovávanou. Člověk nemusí býti ani lékařem a přece ví, že porucha měsíčků v 99% je znamením těhotenství. Jestliže se doporučují vyzývavým dryáčnickým způsobem prostředky, kterými by se menstruace obnovila, znamená to zabití plodu, třeba byl teprve před měsícem nebo dvěma počat.

Tu jsme na ohromném omylu. Paní kol. Karpíšková říká, že já věci nerozumím. Dovolil bych si jí říci, že ona a snad většina národa nerozumí věci, poněvadž si mate pojmy. Většina národa, vychovaná takovýmto tiskem, má za to, že tak zvané napravení poruchy měsíčků jest nějaký kosmetický nebo toaletní prostředek, jako když si na příklad dá někdo pěstiti nehty nebo zastřihnouti mikádo. To není pravda. Fakticky nejde o nic jiného než o vraždu. (Výkřiky.) Je to vražda! Je to vražda na nezrozeném dítěti. My oplakáváme ty, kteří ve válce padli a při tom se lhostejně svět dívá na to, že den ze dne tisíce bezbranných lidí jest vražděno. Církev učí, že duše dítěte od svého početí v životě matky jest přítomna v tom tělíčku, jež není ještě schopno samostatného života, a že ten, kdo ničí zárodek lidský, dopouští se vraždy a dopouští se bezpráví na spáse duše toho dítěte. (Výkřiky.) Stejně tak zákon světský uznává právo dítěte nezrozeného, sotva počatého. Kdyby se stalo, že by zemřel muž jeden den po početí dítěte, dítě to má všechna práva jako třeba děti 20 roků staré. Zákon světský jako zákon církevní staví dítě na roveň osobě dospělé a není rozdílu mezi vraždou osoby 40leté a mezi vraždou dítěte zrozeného a i nezrozeného. Rozdíl jest jen v tom, že jest to vražda zákeřně spáchaná na člověku, který se nemůže bránit. (Potlesk poslanců čsl. strany lidově. Výkřiky poslanců nár. socialistických: Až budou lidé mít co jíst, nedají si pomáhat!)

Bohužel, že tento zločin nešíří se jen v městech, nýbrž i po venkově. A státní úřady si ho naprosto nevšímají. Je mi znám zajímavý příklad. Na Milevsku žije bába Vlková, která se zabývá pomocí od porodu. A když již případy byly velmi křiklavé, když četnictvo zatklo tuto paní a dostala za to 4 měsíce vězení, jakmile se vrátila, provozovala svoji praxi dále. A když se dopustila trestného činu na svobodném děvčeti, takže nastalo nebezpečí života, zvěděla opět o tom vrchnost a tu to je zajímavá věc - nepřišli pro ni četníci z obvodu, do kterého náležela, nýbrž četníci z obvodu druhého. Ale ona jim řekla: "S vámi nepůjdu, půjdu s těmi, do jejichž obvodu náležím a pak jim povím, komu jsem pomáhala, ke komu jsem byla v Milevsku volána a pak povím, ke komu jsem byla volána v době, kdy jsem byla v Táboře v trestnici."

Velectění, nevím, mluvila-li ona paní pravdu, nevím, nemohu než opakovati, poněvadž důkazů nemám o tom, co ona řekla. Ale, je-li pravda, co ona řekla, že byla z trestnice volána, aby určitým paním pomohla, pak jest ten život u nás prohnilý vůbec. (Potlesk poslanců čsl. strany lidové.)

Jeden pak kolega zde řekl, abychom se starali o to, aby měl lid co jíst, a že si pak nebude musit pomáhati od porodů. Ale je zajímavo, že právě lidé, kteří těžce zápasí o skývu chleba, mají celou řadu dětí a lidé, kteří žijí velmi dobře, dětí nemají.

Minulé soboty sjel jsem se v Milevsku s jedním pánem, který se mně představil jako býv. kovář v Lišnici, nedaleko od mého bydliště. Ptal jsem se ho: "Kde nyní jste?" Odpověděl: "Já teď jezdím světem od jednoho dítěte ke druhému. Vychoval jsem 12 dětí, devět synů a tři dcery. 7 synů mám ve státní službě, ostatní jsou všichni dobře zaopatřeni a nedal jsem jim nic. Jeden syn mně padl na vojně. Teď jedu k jednomu synovi a jsem u něho měsíc, anebo tak dlouho, jak se mně líbí, anebo než mně druhý zavolá k sobě. Když jsem ovdověl, prodal jsem všechno, co jsem měl, mám pár tisíc, ale na ty nesáhnu. Děti mě vyživí a ještě mně peníze dají." A povídá mezi jiným: "Já jsem se ale něco napracoval. Na lišnické kovárně bylo chleba dosti, ale práce bylo ještě více. Je mně 65 let, jsem statný člověk a mohl bych dělat, kdyby mně to děti dovolily." Mně připadá ten kovář Mareš tak úctyhodný jako nějaký starozákonný patriarcha, jako člověk, který obohatil národ náš o 9 zdatných synů. A při tom jinde setkal jsem se s lidmi, jako nedávno s jedním advokátem ve vlaku, který má velkou klientelu a velké bohatství, mladou hezkou ženu a jenom 6leté dítě a za ním už žádné. Setkal jsem se s továrníkem, který má jedno dítě a bojí se, že by další neuživil, setkal jsem se statkáři, kteří mají jedno nebo dvě děti, a bojí se, že by další neuživili. A ten chudák kovář na obecní kovárně vychoval 12 dětí a nebojí se, že jich neuživí a nezaopatří. Ale je to celkem vzato dobře, poněvadž lidé, kteří se bojí míti děti, jsou slaboši, lidé malé mysli, to jsou lidé, kteří se bojí života, a život dnes nemůže potřebovat slabochů. Ať si takoví lidé vyhubí své rody. Za 50, 100 let ty rody vymizí a zatím naplní svět rodiny takových statných kovářů, patriarchů-Marešů. Jako synové Jakubovi vzrostli v Egyptě na velký, bohatý a obávaný národ, tak takový Mareš vzrostl na velkou, mohutnou a bohatou rodinu. Není to nedostatek peněžních prostředků, je to nedostatek obětí se strany otců a matek. To je ta hlavní příčina. Je to móda, aby porody nepůsobily zhoubně na štíhlé formy provdané ženy. Vzpomínám tak na naše matky. Ty měly především péči o to, aby domácnost, nejen jejich děti, ale i ta čeleď byla obstarána včas, aby měla včas uvařeno, vypráno, aby měla rodina spravené šaty a košile, když se rozpadávaly, celou noc nespaly, spravovaly, látaly a samy nejedly, až byla rodina nasycena. Znám jednu ženu, která vychovala 10 dětí, a ta mně řekla: Já jsem častokráte se nenajedla, já jsem častokráte musila počkati, až co na mne zbude, a ono na mne nezbylo. (Hluk. Výkřiky.) A při té příležitosti dovolte mně, abych učinil vzpomínku na svoji nebožku matku. Měli jsme malou chalupu a bylo nás celá řada. A tak se stalo, že jedenkráte přede žněmi nebylo chleba. Já jsem přišel ze školy ve 4 hod. odpol. a do večera v létě bylo tuze dlouho. Vyběhal jsem se na návsi a přišel jsem s tím: "Maminko, já mám hlad." A maminka řekla: "Bože, dítě, co ti dám, nemám chléb." Ale ten důmysl té obětavé mojí matičky! Došla do sklepa, přinesla sedlé mléko, rozdělala oheň, nechala mléko sraziti, vytlačila tvaroh a dala mně jej, abych se najedl. To dovedla moje dobrá, obětavá matka, to dovedlo tisíce obětavých dobrých matek, ale dnes nemáme už obětavých matek, ale jenom fintidla, která se chtějí jenom fintiti a nemají obětavosti ke svému rodu. (Potlesk poslanců čsl. strany lidové.) Poukazuje se na sociální poměry. Sociální poměry tím nejsou vinny, nýbrž nedostatek obětavosti, lehkomyslnost. Každý snaží se jenom o sebe, aby pro něho zbylo, každý sám chce všechno užíti a pro sebe spotřebovati v zábavách, v biografech, dostihách, kartách atd. (Potlesk poslanců čsl. strany lidově.) To však je příčinou, že se nedostává na toho druhého a ani ne na vlastní děti.

Paní kol. Vobecká řekla zde před chvílí, že porodní pomocnice jde s pole k ženě, ruce má od práce a že tím může přenésti nákazu na rodičku. Je řada případů, kde pomocnice při porodu jde z práce k rodičce, tu rodičku ošetří a přece nehrozí nebezpečí, ačkoliv ona před tím byla v práci. Ale nebezpečí nekyne z těch upracovaných rukou babských, nýbrž z těch jemných ručiček pražských a jiných pomocnic od porodu. Když taková žena, ať svobodná nebo vdaná, poněvadž není podle jejího názoru ještě čas, aby to jedno dítě, které chtějí míti, až náležitě užijí života, když tedy taková žena myslí, že ještě na to dítě má dosti času, a nechá na sobě po mnoho a mnohokráte provésti operaci, co se stane? V době, kdy rodí dítě, je ruinou, a jak se má s takové ruiny naroditi zdravé dítě, zdravý člověk, který má býti zakladatelem nového rodu. Tady vězí nebezpečí a na to by se mělo náležitě podívati. Jak jsem již pravil, naše úřady jsou hluché a slepé. Navrhovaný zákon v §u 6, odst. 2, lit. c) praví, že pomocnici při porodu, porodní asistentce má se odebrati diplom, jestliže se dopustila vyhnání plodu nebo spoluviny (účastenství) na tomto činu. Já budu rád viděti, jestliže po vejíti v platnost tohoto zákona zase bude inserovati Stázi Adamírová, zase bude inserovati dr Rubešová, Procházková, Dregerová, Horáčková, Nováková atd.: "Při každé příležitosti a v každém čase. Já jsem vám k disposici, diskretně dotaz zodpovím atd." (Posl. Chlouba: Vy byste si měl zaříditi kancelář na denunciaci!) Vy, páni komunisté, máte nejméně příčiny, abyste mluvili o denunciaci. Váš náhled na rodinu je nám dobře znám, my se jím nemůžeme říditi, náš národ jako malý národ nemůže si dovoliti takový experiment jako národ ruský, kde děti ve statisících běhají po ulicích jako cařihradští psi, kteří nemají vůbec domova a kde hladem umírají. I na pohlavní nemoci malé děti umírají. Takový luxus si nemůžeme dovoliti.

Na výstavě soudobé kultury v Brně vystavoval Čsl. Červený kříž různé obrazy, na příklad zedníka padajícího s lešení. Na tom byl nápis: "Národ náš je malý. Takto nesmí hazardovati se životy svých příslušníků." Náš národ je příliš malý a jako truchlíme pro každého člověka, který tragicky zahyne, jako truchlíme pro oběti tragicky zahynuvší na Poříčí, jako truchlíme pro každého, kdo spadne s lešení a zabije se, koho vlak přejede nebo kdo podlehne požáru, kdo jakýmkoliv způsobem sejde se světa, tak musíme truchliti a plakati i pro ty, kdo z nepochopení zločinného jsou vydáni smrti všanc, a to v době, kdy se nemohou vůbec brániti. (Hlasy: Nad těmi živými plačte!) Pane kolego, vy jste tu jistě nebyl, vy jste teprve teď přišel, když jsem dovozoval, že právě chudé rodiny mají řadu dětí a bohaté rodiny jich nemají. U nás žil v sousedství krejčí Holub, chudák, měl jen tolik, co si vydělal. Vychoval 8 dětí, zaopatřil 5, 3 zemřely jako dospělé. Chodil k němu bohatý sedlák a říkal mu: "Ty jsi dětem nedal nic a jezdí ti dcery v kloboucích a synové v kočárech domů, a já jsem dal dcerám tisíce a mně chodí domů plakat." (Posl. Karpíšková: Chvála chudoby! To dovedete církevníci! To jsme dávno odvrhli!) Vy jste to odvrhli. Vám to neříkám, vy jste dávno zájem národa zahodili a prohlásili: Kde dobře, tam vlast. Vám se nedivím, ale divím se národní straně, že ona tímto kšeftuje, že ona z toho žije. Je to strana, která žije ze skandálu, která ze skandálu má kšeft, která právě tímto způsobem žije z těchto insertů (ukazuje časopisy), z těchto časopisů, z tohoto ducha, kterého těmito časopisy pěstuje! Z toho žije strana národně socialistická.

Bude nutno nadále všimnouti si, jak dalece je respektován zákon, který právě děláme. Je dobře, stará-li se ministerstvo zdravotnictví, aby porodní asistentky, kterým se svěřuje život žen v době nejvážnější, byly náležitě připraveny pro svoje povolání, aby ochrana, které se ženě má dostati, byla skutečně kvalifikovaná. Ale není možno trpěti, aby právě ty, které mají býti ochránkyněmi ženy, stávaly se škůdnicemi žen a vražednicemi dětí nezrozených. Ovšem, že my jako strana vládní, jako strana pořádku, jako strana rekrutující se z nejčetnějších rodin, budeme pro tento zákon hlasovati. Jestliže jsem zde učinil těchto několik připomínek, učinil jsem tak proto, aby naše úřady byly již jedenkráte upozorněny na povinnost, kterou v zájmu zachování našeho národa a v zájmu udržení státu jsou povinny konati. (Potlesk poslanců čsl. strany lidově.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je paní posl. Blatná. Dávám jí slovo.

Posl. Blatná (německy): Slavná sněmovno! Dovolte, abych dříve než přejdu k vlastnímu obsahu návrhu, krátce se dotkla vývodů řečníka, jenž mluvil přímo přede mnou. Páni a dámy! V životě lidových mass se odehrává proces, jenž snad pro život národů jest důležitější než mnohá politická revoluce. Rodí se stále méně dětí, avšak umírá také stále méně kojenců. Máme z r. 1923 mezinárodní statistické výkazy, svědčící o tom, že počet porodů nezávisí již na abnormálních válečných poměrech; mohli jsme se tu dověděti zcela zajímavé věci, ku příkladu, že v oněch zemích, kde půda vykazuje dobrý výnos, kde jest dobré zákonodárství na ochranu dělnictva, kde jsou školy na určité výši, rodí se málo dětí, avšak také umírá málo kojenců. V oněch zemích však, kde jest mnoho analfabetů, kde jest bída domovem, rodí se mnoho dětí, umírá však také mnoho kojenců. Dovolte, abych vám aspoň něco vyprávěla ze své zkušenosti, jak to tam dole ve středu Moravy vypadá, kde se provozuje tkalcovství a barchetnictví jako domácký průmysl, kde muž tká a žena navíjí a děti pomáhají při navíjení a všichni dohromady mají týdenního výdělku 45 až 50 Kč. Kojenci nesmějí vyrušovati rodiče při práci - příze se vždy snadno přetrhne - a proto se namáčí cucák těchto kojenců v kořalce, skráně se potírají kořalkou a pak ovšem jsou děti skutečně tiše. Byla jsem asi ve 20 rodinách a vyptávala jsem se tam žen, kolik porodily dětí. Některé z těchto žen nemohly se vůbec upamatovati, kolik prodělaly porodů, šest, osm, deset a ještě více porodů (Výkřiky na levici.), avšak na živu jsou pouze dvě nebo tři děti. Nejvíce dětí zemřelo neduživostí v prvních dnech a měsících svého života. Čím zbídačenější a neuvědomělejší jest obyvatelstvo, tím více dětí se rodí, avšak tím více také dětí umírá. Řečník, jenž promluvil právě přede mnou, pravil, že přerušení těhotenství jest přirovnati k vraždě, k vraždě spáchané na živém člověku, avšak týž řečník a celá jeho strana neužily nikdy slova "vražda", když v té nejukrutnější válce národů, jaká kdy vůbec byla, skoseno bylo 12 milionů mužů (Souhlas na levici. - Různé výkřiky něm. a čsl. soc. demokratických poslanců.), a to zdravých a silných mužů. Nikdy nepronesli tito pánové slova "vražda", když byly vyneseny z kostelů zvony, aby byly proměněny ve vražedné nástroje. (Výkřiky na levici.) Neužili také slova "vražda", kdy o to šlo, aby se přinesla oběť militarismu, nýbrž hlasovali pro fond 3 1/2 miliardy na výzbroj, za něž pak, jak si jen srdce přálo, bylo nakupováno otravných plynů a třaskavin. Není to vražda? (Souhlas na levici.) Přímo předcházející řečník pravil, že prý jest to jen požívačnost žen, jež vede k častému přerušování těhotenství. Pánové a dámy, tento výrok jest nejen zpátečnický, tento výrok jest nejen nenávistný, jest pošetilý a nanejvýš povrchní (Výkřiky), neboť statisticky lze prokázati, že ze všech případů přerušení těhotenství, o nichž nabudou soudy vědomosti, omezuje se převážná většina na provdané ženy, které měly již dvě i tři děti, které se tudíž z hlubokého citu odpovědnosti ke svým žijícím dětem odhodlaly k tomuto zoufalému kroku. (Posl. Kaufmann [německy]: A u bohatých žen jde o to, aby ukryly následky způsobené domácím přítelem!) Nikoli požívačnost hraje při tom úlohu, výkřik jest zcela správný. Myslím však, že venku na vsích mají již dávno bohatí sedláci jen dvě a tři děti a bohaté ženy ve městech mají rovněž jen dvě nebo tři děti. Máme však také chudé rodiny, které vykazují dvě i tři děti a tu pak se odehrává ta velká tragedie. Bohatí, ti to mají snazší, ti mohou zaplatiti lékařům veliké peníze, které si tito dávají zaplatiti za risiko, že se dostanou do rozporu s trestním zákonem. Avšak vidíme-li, že také chudé ženy přerušují těhotenství, musíme se přece poněkud tázati, jak se to děje. Zde přechází věc v třídní zákon nejtrpčího řádu. Účastnily jsme se nedávno porady v Karlových Varech; přišla k nám nějaká paní a chtěla doporučující dopis, s nímž chtěla jíti po továrnách, aby doporučovala dělnicím ochranné prostředky. Nevyhověly jsme jí, nechtěly jsme takovou odpovědnost převzíti, neznáme přece tyto věci, avšak zmíněná paní vypravovala nám, co ubohé ženy dnes všechno provádějí, aby přerušily těhotenství. Jsem přesvědčena: dnes propadají tisíce a tisíce pracujících žen chřadnutí, používajíce prostředků, kterými si přerušují těhotenství; jsem přesvědčena: tisíce a tisíce jich kráčí vstříc smrti a také jsem zde již vypravovala, že jsou případy, kde se dopouštějí zločinu. A při tom každá matka miluje své dítě. Tak zpustlou není žádná žena, že by nemilovala svého dítěte, tak zpustlou není žádná žena, že by si také dítěte nepřála. Nejsme nadšenými ctitelkami toho, aby bylo těhotenství přerušováno, naprosto ne, chceme to pouze ve zcela určitých případech; jen tehdy, je-li dědičná nemoc v rodině, nebo je-li sociální bída v rodině tak velká, že by mohla býti ohrožena výchova dětí již narozených, jen tehdy chceme, aby bylo dovoleno přerušiti těhotenství. Jestliže však řečník přímo přede mnou zde prohlásil, že se bez ohledu na hrozbu těžkými tresty vyskytují v tomto státě ročně tak četné případy přerušení těhotenství, měl přece poněkud uvážiti, že důvody tohoto zjevu musí býti rázu donucovacího. Myslím, že stát, vláda, jež se dopustila zločinu vydáním zákona o obecních financích, vláda, která ruší ochranu nájemníků, vláda, která zkazila sociální pojištění, vláda, která nemůže lidem zabezpečiti život člověka důstojný, že taková vláda nemá práva na takový zákon.

Dámy a pánové, není to vůbec dobře, když se v souvislosti s touto předlohou duchovní zabývá porodnictvím. Z toho nevyjde obyčejně nic dobrého. Aspoň při této předloze z toho nevyšlo nic dobrého. Při tom lze ještě nadhoditi spornou otázku, zda zde jde o porod předčasný či opožděný. (Veselost.) O předčasný porod s jedné strany, poněvadž se v této předloze pomocnice k porodu zatěžují povinnostmi, přímo se reglementují, kdežto zákony z let 1920 a 1922, vydané na jejich ochranu, ještě dnes nejsou provedeny. S druhé strany o opožděný porod, poněvadž to tak dlouho trvalo, než se ministerstvo rozhodlo podati tento návrh. Či jest snad našemu demokratickému ministerstvu zdravotnictví naprosto neznámo, že porodní asistentky pracují dnes za platnosti instrukcí, které nikdy nebyly v souvislosti uveřejněny, tudíž za nezákonného stavu? Ať klademe tuto otázku jakkoliv, zda jde o předčasný či opožděný porod, každým způsobem jde o zrůdný porod. Tento návrh doopravdy není zákonem, jakého si přály porodní asistentky, není také zákonem, jaký jsme očekávali. Při tom chci bez dalšího uznati, že se touto předlohou razí aspoň cesta pro úpravu poměrů týkajících se školského vzdělání a výcviku pomocnic k porodu, chci bez dalšího uznati, že se v této předloze nekalý výkon prakse aspoň poněkud omezuje, chci bez dalšího uznati, že v příčině trestů bylo zaujato humánnější stanovisko, avšak to vše jest naprosto nedostatečné, nedokonalé, nemůžeme s tím naprosto souhlasiti. A nejdůležitější problémy tohoto povolání přechází předloha vůbec slepě, neberouc k nim zřetele. A to jest tím závažnější, dámy a pánové, poněvadž zde jde o skupinu pracujících lidí, kteří každou hodinu přebírají nejtěžší odpovědnost, odpovědnost za lidské zdraví, odpovědnost za lidský život. Tyto otázky převyšují svým významem daleko otázky stavovské, přecházejí v otázku všeobecného zdravotnictví, v otázku týkající se národního celku, a proto jsou tyto nedostatky tak mimořádně závažné. Co dlužno především na tomto zákoně vytknouti, jest okolnost, že rozhodující paragrafy, o které vlastně jde, obsahují opatření čistě zmocňovací. Neposlouží to stavu ani věci, o kterou jde. Nechci v této souvislosti mluviti o požadavcích demokracie, jež by prostě nedovolila, aby důležité věci lidské společnosti byly přenechány byrokracii. Pravá demokracie nenašla ještě cesty do této sněmovny, avšak při nejmenším byli bychom musili očekávati od tohoto zákona, že v rozhodujících paragrafech bude jasně rozvedeno, jak mají porodní asistentky vykonávati své povolání a jak má vypadati jejich výcvik atd. A jest největším zklamáním pro porodní asistentky, které s pravou toužebností po léta čekaly na tento zákon, že §§ 7 až 9 jsou tak rozbředlé, že jsou jako z kaučuku, že se mohou zcela libovolně vykládati. Při nejmenším byli bychom museli od tohoto zákona očekávati právnicky jasné a bezvadné formulování, a poněvadž tomu tak není, zavdává tento zákon podnět k nejzávažnějším pochybnostem.

Jiné důležité věci, vlastní problém povolání však předloha úplně pomíjí a slepě přechází a proto navrhujeme s tohoto místa, aby byly stanoveny nejvyšší a nejnižší tarify pro porodní asistentky. Celý stav porodních asistentek zápasí dnes těžce o svoji existenci a jestliže přijetím tohoto našeho návrhu zaručíte porodním asistentkám bezpečnou existenci, pozvednete sociální úroveň celého stavu, pozvednete však také jeho mravní úroveň, neboť jsem skálopevně přesvědčena, že finančně zajištěné porodní asistentky budou daleko méně, než tomu dosud bylo, podléhati svodům, aby si zjednaly fušerstvím vedlejší příjem. Tento návrh jde mnohem dále než pouhý návrh v zájmu porodních asistentek samotných a stává se požadavkem, týkajícím se celkového zdraví národa. V dalším návrhu žádáme, aby bylo také provedeno rayonování porodních asistentek. Není-liž to přímo kulturní hanbou - a o tom byl by mohl řečník přede mnou něco promluviti - že ve středu, v srdci Evropy jsou ještě daleké obvody, jež nemají upravenu službu porodní pomoci? Není to vskutku hanba? (Souhlas čsl. a něm. soc. demokratických poslanců.) Co jsme v tomto oboru v zdravotnickém výboru uvedli o škandálních poměrech v historických zemích, jest vskutku dokonalý škandál. Co jsme však museli slyšeti o obdobných škandálních poměrech na Slovensku, to volá přímo do nebes. Podali jsme tento návrh nejen z důvodů kulturních, nýbrž i z důvodů psychologických, z důvodů čistě lidských, neboť dnes žije tisíce a tisíce žen v pocitu stálé úzkosti, úzkostné psychose, že zůstanou ve své těžké hodince bez odborné pomoci. A jsem přesvědčena, že těmito duševními mukami trpí více, nežli tělesnými obtížemi těhotenství a porodními bolestmi.

Chtěla bych, i když to nelze do tohoto zákona vpraviti, promluviti zde v této souvislosti o jedné věci, která mně mimořádně leží na srdci. Myslím, že by bylo mimořádně důležité, aby k našim nemocnicím a všem našim podobným ústavům byly přičleněny pokoje vzdechů, tak zvané porodní pokoje, neboť dnešní stav porodnictví přenechává všechny porody veřejné zdravotní péči. Avšak nejen z tohoto důvodu. Pomyslíme-li, jak to důsledkem vládního umění oněch pánů, jejichž zástupce promluvil přímo přede mnou, vypadá na venkově, myslíme-li na bytovou nouzi a bytovou tíseň, kterou nám tito pánové nadělili, obíráme-li se poněkud tím, jak to vypadá v těchto přeplněných světnicích, kde nižší třídy obyvatelstva - bydlí, nechtěla bych vůbec říci - nýbrž živoří, jsou tam namačkáni jako slanečci, velký počet osob, muži a ženy, staří i mladí lidé, několik rodin dohromady, pak musí nám býti jasno, že za těchto okolností porod v takové světnici působí ženě daleko více duševních útrap, nežli jsou porodní bolesti. (Posl. Hackenberg [německy]: A nebezpečí pro zdraví takové ženy!) A to jest ještě k tomu. Proto bych vás prosila, abyste podporovali tento náš návrh.

Se zřetelem k důležitosti tohoto druhu povolání uplatňujeme společně s českými soudruhy důležitý požadavek, aby porodní asistentky byly převzaty do veřejných služeb. Kdyby tento náš návrh byl zde přijat, pak byly by příznivě vyřízeny zároveň veškeré podrobné návrhy, o kterých jsem již promluvila, pak byly by porodní asistentky finančně zabezpečeny, pak bylo by provedeno jejich rayonování, pak byly by také pojaty do nemocenského, úrazového a starobního pojištění. Kdekoli byl učiněn pokus převzíti porodní asistentky do veřejných služeb, docílilo se tím mimořádně dobrých výsledků, výsledků v rozličných směrech, poukazuji na pokusy provedené v Sasku. Požadujeme-li zde, aby porodní asistentky byly pojaty do nemocenského pojištění, avšak také i do úrazového a starobního pojištění, chtěla bych zde čeliti námitce, se kterou se neustále setkáváme, mluví-li se o těchto věcech, námitce, že porodní asistentky považují své povolání namnoze jen za vedlejší zaměstnání a jeho výnos za jakýsi druh kapesného a že proto není naprosto nutno, aby byly zvláště ještě chráněny proti případným změnám ve svém životě nemocenským, úrazovým a starobním pojištěním. Jest to naprosto mylný předpoklad a lze číselně dokázati, že převážná část pomocnic k porodu považuje své povolání za hlavní zaměstnání a že výnos z tohoto svého povolání naprosto nemohou považovati za vedlejší příjem, nýbrž že mnohé z nich jsou nuceny tím ještě vyživovati celé rodiny. I když můžeme také předpokládati, že jistý počet jest jich provdán, že jistý počet jich má štěstí míti po boku muže, jenž vydělává, musíme uvážiti, že ženy, které jsou nuceny podle svých služebních předpisů udržovati si čisté ruce a nekonati znečišťujících a hrubých prací, tedy také hrubých domácích prací, že tyto ženy jsou nuceny míti pomocnici v domácnosti a jí platiti a že tudíž nemohou také svůj příjem považovati jen za kapesné. Ve skutečnosti jest tomu tedy tak, že porodní asistentka, zestárne-li a stane-li se výdělku neschopnou, jest vystavena nouzi, ať jest již svobodná nebo provdána.

Žádáme také, aby porodní asistentky byly pojaty do úrazového pojištění. Povolání jejich skrývá v sobě těžká nebezpečí v rozličných směrech. Chtěla bych jen poukázati na nebezpečí nákazy, připomenouti, jak neustále vycházejí najevo nové případy, kde se porodní asistentky při výkonu svého povolání těžce nakazily a staly se pro další výkon svého povolání úplně nezpůsobilými. Povolání jejich jest spojeno také s nebezpečím jiného druhu. Považte jen, jak zejména na venkově jsou nuceny porodní asistentky často jíti několik hodin cesty, často po neschůdných cestách a v noci a jaká nebezpečí jim tu hrozí. Přihodilo se přece před nepříliš dlouhou dobou, že jistá porodní asistentka na takovéto cestě spadla do jámy a těžce se zranila. Po vleklém procesu podařilo se svazu dopomoci této porodní asistence ku právu. Bylo to v tomto případě možno, poněvadž bylo lze zjistiti odpovědnou osobu a poněvadž tato byla také majetná. Avšak v nejčastějších případech nelze odpovědnou osobu vůbec zjistiti. Tak se před krátkou dobou udál obdobný případ, kde se porodní asistentka opětně těžce zranila, odpovědnou osobu nebylo lze zjistiti a proto musela škodu sama nésti. Žádáme také, aby porodní asistentky byly pojaty do starobního pojištění již z toho důvodu, poněvadž konají pro veřejnost nejtěžší služby, poněvadž pokud jsou v činnosti, poskytly tisícům žen dvěma, třem, ba i čtyřem tisícům žen - pomoci v těžkých hodinách, a ztratily-li samy výdělečnou schopnost, jsou vystaveny nouzi. Proto se domáháme toho i s tohoto místa.

Návrh stanoví, že doba výcviku pro porodní asistentky má trvati 10 měsíců. Jest to pokrok proti nynějšímu stavu, avšak jest to přirozeně příliš málo, zejména pomyslíme-li, jak velké požadavky klade moderní věda o porodnictví na porodní asistentky. Jest to příliš málo, poněvadž víme, jak to na venkově vypadá, v našich průmyslových i selských vesnicích, kde často porodní asistentka, pomocnice k porodu, jest jediným rádcem žen a uplatňuje svůj vliv daleko i přes dobu vlastního ošetřování, ba často po celý život. Proto si musíme ujasniti, jak blahodárně mohl by tento vliv býti vykonáván, jaké výchovné účinky by mohl projeviti, kdyby byly porodní asistentky v každém směru, tedy i v sociálním směru zabezpečeny, a podáváme v tomto směru celou řadu podrobných požadavků, o kterých nebudu mluviti, a jež usilují o to, aby porodní asistentky byly dobře vycvičeny.

Jest to ve vaší moci - tím chci ukončiti abyste přijetím našich návrhů způsobili, aby duševně výše stojící ženy mohly se věnovati stavu porodních asistentek, aby tím přivedly tento stav tam, kde by vlastně měl býti, aby se stal vedoucím stavem všech ženských po volání ochranné sociální péče. Jest ve vaší moci, abyste ještě mnoho napravili z toho, co zpátečnická vláda a neorientovaná byrokracie spáchala zde s tímto návrhem, jež se úplně vyznačuje tím, co vytýká Grillparzer jako typický znak Habsburgů: "Na poloviční cestě při polovičním činu s polovičními prostředky liknavé úsilí." (Potlesk něm. a čsl. soc. demokratických a čsl. nár. socialistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP