Čtvrtek 25. října 1928

Ale hlavní můj zájem směřuje k neudržitelným poměrům v naší radiotelegrafii a v radiotelefonii. Je to u nás už tradiční bolest. Radioamatéři a ministerstvo pošt představují dva póly, navzájem se přímo nenávidící. Ministerstvo pošt velmi chybuje, když dívá se na radioamatéry jako na věčné kverulanty, na něž musí býti přísnost. Ministerstvo pošt by naopak mělo tyto obětavé snaživce k sobě připoutati a jich lásku a obětavost k tomuto úžasnému vynálezu lidského mozku co nejvíce ve vlastním zájmu podporovati. V prvé řadě žádáme vypracování nového, dnešní době odpovídajícího zákona radioamatérského. Hlavním a starým požadavkem naším je povolení koncesního vysílání na krátkých vlnách. Je tomu tak na celém světě, ve všech kulturních státech, ve všech státech kolem nás. Mám zde grafické znázornění, ve kterých státech je to povoleno. Jsou to Spojené státy severoamerické, kde je 19.000 krátkovlných vysílacích amatérských stanic, Vel. Britania jich má 1640, Argentina 870, Australie 800, Kanada 630, Francie 279, Švédsko 220, Finsko 200, Uruguay 186, Belgie 170, Italie, Německo 162, Brit. Již. Afrika, Nový Zeeland 160, Brazilie 120, Chile 95, Havajské Ostrovy 83, Španělsko 79, Dánsko, Kuba 63, Rakousko 58, Brit. Indie 52, Portugalsko, Aljaška, Sovjet. Rusko 45, Filipiny 41, Mexiko 39, Čína 32, Irsko, Rhodesie 21, Norsko, Japonsko 17, Nizozemsko 14, Madeira 12, Alžír, Paraguay 11, Maďarsko 7, Egypt, Bermudy 6, Island, Lucembursko, Maroko, Peru, Java 5, Litevsko, Polsko, Švýcary, Syrie 3, Liberia, Nicaragua, Siam 2, Estonsko, Rumunsko, Turecko, Angora, Jamaica, Habeš, Kamerun, Palestýna, Tunis, Tahiti 1.

Ze všech států pouze Československá republika stkví se tam nulou. Tedy je to poměr nemožný, neudržitelný, který pomalu stane se světovou ostudou. Není místa na zeměkouli, s nímž by radioamatéři neudržovali styky. I u nás se tak děje, třebas se to děje tajně, poněvadž všichni ti horlivci jsou vystaveni nebezpečí přísného trestu. Je vám známo, co vykonali radioamatéři při povodni Missisipi, když avisovali nebezpečí, a co vykonali při Nobilově výpravě. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.) To musí u nás i laikové doznati, to je všem známo. Najdou se sice i u nás horlivci, kteří s nepatrnými prostředky chtějí nalézti spojení s cizími díly světa, ale musejí se obávati přísných trestů. Marně se ucházejí o koncesi pro vysílací stanici. Je předepsána zkouška, po několika urgencích dostane kandidát výzvu, aby složil nemalou zkušební taxu 300 Kč. Tu složí, ale ke zkoušce se vůbec nedostane a marně urguje a čeká, že bude předvolán. Tato animosita jde tak daleko, že ani vědeckým pracovníkům, profesorům techniky a university, není dovoleno, aby experimentovali ve vysílacích stanicích. Chtějí-li nabýti prakse a zkušeností, musí se odebrati do ciziny, kde snadno dosáhnou povolení k vědeckému badání. Ovšem, že se mnoho experimentuje tajně, ale tím se podkopává vážnost úřadů, zákon se obchází, a jistě velmi často i se stran států nepřátelských. Má to i jiné důsledky, o kterých se mohu hned několika slovy zmíniti. Jsou to na př. důsledky strategické; snad je širší veřejnosti neznámo, jak daleko radiofonie a vůbec radiotelemechanika postoupila ve světě. V ohledu strategickém je známo, že dnes je možno používati válečných přístrojů na dálku bez působnosti vojínů. V cizině dějí se ohromné pokroky, ale u nás jsme odkázáni na poslouchání Prahy často s více nebo méně podařeným programem.

Rovněž v ohledu hospodářském má dosavadní stav za následek značné škody. Radiovým monopolem nastalo u nás státní obhospodařování se všemi důsledky. Po dlouhé době byla připuštěna výroba přijímacích přístrojů. Vysílací stanice musí se dodnes dovážeti za veliké peníze z ciziny. U nás není v tomto oboru výroby přihlášen ani jediný domácí patent přijímací stanice, pochopitelně, poněvadž přihlašující by měl na krku trestní vyšetřování, ale jsou přihlášeny desítky patentů cizích.

Jest zde odpor ministerstva vnitra, které tvrdí, že by se mohlo vysílacích stanic zneužívati k účelům velezrádným. Obráncům tohoto opatření není asi známo, že dnes máme takové pomůcky ke kontrole služby, že ani jeden hovor nemusí uniknouti. Dnes máme goniometry, pomocí nichž lze v několika minutách vypátrati polohu vysílací stanice a odposlouchati a ověřiti si celé vysílání, nehledě ani k tomu, že je vyloučeno, aby hovor nechytli radioamatéři.

Ne lépe jsme na tom se stavem vysílacích stanic. Byla slibována stanice v Mor. Ostravě, uplynul rok a dosud nefunguje. Bratislavská stanice je slabá, o výkonnosti ne více než 1/4 kw, slibovaná 10 kw není dosud instalována, zařízení košické 2.5 kw ukázalo se rovněž velmi slabým, a tak Slovensko a zejména Podkarpatská Rus jsou odkázány na přijímání stanic v Budapešti a Moskvě. Co to znamená pro Podkarpatskou Rus a východní Slovensko při tom stavu obyvatelstva, dovede si každý z nás velmi dobře představiti.

Již loňského roku jsem upozornil s tohoto místa na to, jak Maďarsko rafinovaně provádí propagandu u nás pomocí radia, upozornili na to soc. demokraté interpelací tisk 1713/I, ale ani ministerstvo pošt, ani ministerstvo zahraničí na to nereagovalo. Poměry se čím dále tím více horší. Každý z nás může i zde v Praze po 11. hodině poslouchati vzkazy do bývalých částí země uherské a modlitbu za obnovení celistvosti Uher. Upozorňuji na to znova a prosím, aby obě ministerstva konala svou povinnost. Konstatuji, že při kladení základního kamene k domu tisku v Budapešti rozesílána byla zpráva do okolních států: "Vy představitelé tisku maďarského, kažte našim bývalým maďarským bratřím z území nám vyrvaných, aby měli trpělivost a neztratili důvěru v sebe sama. Velké Maďarsko není vzdáleno."

Při odhalení pomníku Košutova posílána byla z Budapešti rozhlasem tato slova Apponyiova: "Ať tento pomník připomíná každému věrnému Maďarovi, že nemá ochabovat v boji, pokud nebudou všechny křivdy odčiněny a dokud se nestaneme tak velkými, jako jsme kdysi byli."

O slavnosti při odhalení pomníku 600.000 maďarských mrtvých, kteří padli za světové války, byly 20. května 1928 vysílány radiem velké řeči. Mezi jiným: "Ztratili jsme dvě třetiny své vlasti. Ztratili jsme svoji čest, domy a lesy, ale neztratili jsme víru v Boha. Maďar nikdy nezapomíná a proto radiem, jehož vlny se nesou světem, volám k vám v Košicích, kteří se tam v domkách hrbíte před československým státem, i těm v Marmaroši a v Banátě, abyste se nehrbili, abyste vzpřímili své hřbety a čekali, že Maďarsko k vám přijde."

Radia v Budapešti je zneužíváno dokonce i příslušníky bývalého panujícího rodu habsburského. Jako jeden z příkladů slouží slova, pronesená Jos. Habsburkem za přítomnosti říšského správce Horthyho: "Pánové, jen to vám chci říci, že maďarská země, která přes tisíc roků zůstala spojena, bude spojena znovu. Vzhlédni na nás, sv. Štěpáne, aby se celý maďarský národ vzkřísil z krvavé smlouvy, kterou nás svázali.".

Budapešťský rozhlas roznášel při oslavě spolku Delvidéky Othon tato slova: "Krutým je každé panství, ať je turecké, německé nebo slovanské. Ale důvěřujme v Boha, že, až nastanou jarní povodně, zavlaje i v obsazeném území purpurový prapor sv. Štěpána."

Při převážení ostatků Rákocziho vyhlašovalo se: "Jest však hrozné, mám-li pomysliti, že kosti největších hrdinů vlasti jsou uloženy jednak v košickém dómu a jednak v evangelickém kostele v Kežmarku. Ležte tam klidně, ale každý, kdo má kapku maďarské krve v těle, hrozí se této strašné skutečnosti. Proto ať každý Maďar probudí v sobě bojechtivost, neboť musíme dostati oba kostely zpět."

To je jen nepatrná ukázka těch věcí, které se dějí. Já jsem na ně loni upozorňoval a žádal ministerstvo pošt a zahraničí, aby učinily určitá opatření. Dodnes se však ničeho nestalo. Urguji to tedy znovu a upozorňuji, že je to velmi důležité a často důležitější než celá řada služeb, ukazujících, že jsou to služby osobám a nikoli služby státu. A zde jde o zájem státu. (Souhlas.)

V době, kdy radiofonie činí četné pokroky, oblast Prahy se neustále zužuje a my víme, že otázka vybudování velké centrální stanice v Praze je hudbou snad ne daleké, ale jistě blízké budoucnosti. Ale i kdyby k tomu došlo, nemůžeme se vzdáti požadavku vybudování regionálních stanic venkovských se slabší kapacitou. Myslím v prvé řadě na zřízení stanice v Plzni pro oblast západní, stanice v Budějovicích pro oblast jižní, pak na stanici v Hradci, Pardubicích, Olomouci atd. Tyto stanice se dají lehko zříditi, poněvadž bude k nim použito strojů ze stanic velkých. Obavy, že máme nedostatek vln, nepadají na váhu, vždyť je možno těchto regionálních stanic používati k vysílání přenosu ze stanice centrální, abychom umožnili přijímání na krystal. Krystal je lidový nástroj. Lampové přístroje jsou velké části národa nedostižným ideálem jednak svou velmi značnou investicí, jednak výdajem za udržování. Každému je známo, že udržování tří- až čtyřlampového přístroje stojí 50 Kč měsíčně, a je k tomu také potřebí určité znalosti fysiky, mechaniky a elektrotechniky, kterou každý nemá, kdežto přístroj krystalový je jednoduchý a laciný. Za 150 Kč je možno zříditi celou stanici. Tím, že umožníme přijímání na krystalové stanice, zvýšíme úžasně vzrůst abonentů i příjem státu. Prosím, dovedete si všichni představiti, jakou to může míti úžasnou výhodu, když budeme moci pomocí těchto stanic regionálních posílati zprávy z ústředí, pokud se týče mobilisace, povodně, neštěstí, zprávy policejní, které se okamžitě dostanou do tisíců uší členů národa a státu. A jen tímto rozšířením krystalovým umožníme vzrůst abonentů a příjem státu. Opakuji, že bez regionálních stanic to není možné. Je to nutné, je hodina nejvyšší, poněvadž všichni velmi dobře víme, že abonentů ubývá; nebudou-li zařízeny regionální stanice, které by zachytili majitelé krystalů, je vyloučeno, aby náš radioprůmysl mohl prosperovati.

Je přirozeno, že tyto nedostatky se značně kritisují, a to věcně v kruzích odborných; vždyť si musíme uvědomiti, že v tom Radiosvazu nejsou děti, jsou tam docenti, profesoři, lidé s akademickým grádem vesměs. Ale když se kritisovalo na sjezdu v Brně, přišel tento přípis - cituji bez dlouhého výkladu (čte): "Čís. 44.005/XI-1928 z 29. července 1928. T. Radio svazu, do rukou p. dr Šafránka. Ministerstvo pošt a telegrafů přijalo zprávu od svých úředníků o průběhu Vašeho sjezdu. Z podané zprávy vyšlo na jevo, že ministerstvo se stalo předmětem výtek se strany předsedy Svazu dr Baštýře. Tímto postupem je ministerstvu jakýkoliv styk s Vámi znemožněn a ministerstvo nebude napříště přijímati podání od Vás ani Vás zváti k poradám, které pro interesenty uspořádá. Za ministra: dr Fatka."

Prohlašuji, že jde o hrubý přehmat se strany ministerstva. To je, prosím, něco nemožného. Ministerstvo pošt a telegrafů je zde pro potřebu občanstva a toto má právo, poněvadž si rozhlas platí za peníze, které na to v měsíčních poplatcích věnuje, aby za to dostalo spravedlivý ekvivalent. (Tak jest!) Ministerstvo má pouze rozhlas administrovati a vysílati, jak to dělá při poště listovní.

Žádáme proto, aby byl zřízen poradní sbor, v němž by interesenti měli své zastoupení. Neboť co provedlo ministerstvo pošt při rozdělování přebytků Radiožurnálu, to přesahuje všecky meze. V jednomyslném návrhu bylo při rozdělování zisku pamatováno mírou nepatrnou na podpory kulturním a sociálním dobročinným korporacím a institucím, jako je Masarykova akademie práce, sociální péče atd. Zástupce ministerstva pošt odvolav se na 51% zastoupení tento návrh zmařil. Žádáme, aby v Radiožurnálu nebylo zastoupeno jenom ministerstvo pošt, které má míti na starosti jen technickou dopravu, jako je tomu u pošty listovní, nýbrž i ministerstva jiná, na př. především ministerstvo školství, které má vykonávati vliv na program, dále ministerstvo obchodu, nár. obrany a ostatní ministerstva, jichž pomoc by byla velmi vítaná. U všech, víme to ze zkušenosti, najdeme větší pochopení než u ministerstva pošt. Uvedu doklady: Ministerstvo nár. obrany po dohodě s Radiosvazem zkouší brance znalé radiotelegrafie a telefonie a zařazuje je na potvrzení Radiosvazu do telegrafních oddílů. Je ustavena zkušební komise z odborníků a zástupců ministerstva nár. obrany. Zkoušce se podrobilo v Praze 12, v Brně 4 branci, zkoušel se magnetismus, elektrotechnika, radiotelegrafie, Morseovy značky a zkušenosti ministerstva jsou skvělé. Všichni tito branci jsou přiděleni k telegrafním oddílům, a, pokud mám zprávy, v několika měsících stali se mnozí vedoucími stanice a poddůstojníky.

Rovněž ministerstvo obchodu vychází nám velice vstříc, věnovalo 10.000 Kč na to, aby byla dána odměna tomu, kdo vynalezne nejlepší přijímač domácí konstrukce.

Konstatuji nakonec, že poměry v Radiožurnálu se lepší. Jeví se větší ochota vůči amatérům, ale při tom nemůžeme se vzdáti našeho zásadního požadavku, aby 200.000 abonentů bylo vůbec vyloučeno ze správy. Žádáme také, aby část zisků věnována byla i na propagaci a podporu Radioklubu, který tolik toho vykonal, zejména, aby byly dány odměny vyniknuvším jednotlivcům na základě veřejné soutěže, těm radioamatérům, kteří vynikli v konstrukci nebo v jiných oborech širokého pole radiotelegrafie a radiotelefonie. Konstatuji s vděčností, že radiožurnál umožnil českým radioamatérům, aby na výstavě soudobé kultury v Brně mohli vystavovati. Všechny žádosti o podporu byly zamítnuty. Nikde jsme nedošli sluchu, nikde nebylo dáno haléře, všechno bylo odkázáno pouze na podporu velmi často nezámožných příslušníků svazu radioamatérů. Tvrdí se - nemám důvodu tomu nevěřiti - že státní podpora udělena byla, a to 30.000 Kč, německému Radiobundu, a to se strany pana ministra veř. prací dr Spiny. Nezávidím jim to, zaslouží si jí, je to dobrá věc, ale bolí nás velmi, když příslušníci státního národa nemohou dostati aspoň té podpory, jako minorita.

To je asi souhrn našich bolestí, o jichž vyléčení žádáme. Prosím vás, kteří jste zde přítomni, abyste nehleděli na radioamatéry jako na fanoušky, kteří jsou více k smíchu. Radio je úžasný vynález lidského mozku, o jehož obzorech nedovedeme si my dnes učiniti dobré představy. Máme nepatrné obrysy úžasného vynálezu lidské tvořivosti, který se nám zde dnes jeví. Prosím proto, abyste všichni pomáhali spoutati tento výplod lidského ducha, aby použití jeho bylo k blahobytu lidstva. Končím. (Potlesk poslanců čsl. nár. demokracie.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Nyní má slovo pan posl. Fr. Matoušek.

Posl. Fr. Matoušek: Slavná sněmovno! U lůžka umírajícího tehdejší doby ministra financí dr Rašína shromáždili se politikové, s nimiž pracoval na budování čsl. státu. Nemyslil v tom okamžiku na své fysické bolesti, ani na blízkost smrti. Jemu na mysli tkvěla myšlenka, kterou chtěl pronésti jako svou poslední závěť národu tak milovanému, a proto trhaně, přerývaně, s vynaložením posledních sil praví:

"Pravda jest trpká, těžce se snáší. Přijde-li však její čas, musí býti řečena bezohledně..."

Toto životní poučení dra Rašína, za nějž položil svůj život, za nějž umřel smrtí tak bolestnou, mělo by býti připomínáno velmi často, zvláště ve chvílích, kdy zástupcům národů má se klásti otázka důvěry v tento stát a kdy se má rozhodovati o dalším hospodaření v něm.

Mám mluviti k rozpočtu ministerstva obchodu, průmyslu a živností. Nemohu jinak, než zhodnotiti význam těchto tří složek v našem národním hospodářství, abych tak dovodil, jak až dosud choval se náš stát k některým těmto stavům a jaké směrnice musí ovládati naši hospodářskou politiku, chceme-li dospěti kýženého míru hospodářského, politického i sociálního.

V široké naší veřejnosti až dosud není u nás doceněn význam reálního obchodu pro republiku Československou. Je to s podivem, že právě u nás, ve státě tak vývozním, pohlíží se na činnost obchodnictva s despektem, ba namnoze i s nepřátelstvím.

Nebylo by v zájmu obchodního stavu, kdyby se někdo odvážil k obhajobě lichvy, nesolidnosti, nepoctivosti. S těmito nepřáteli obchodního stavu svádí většina našich lidí ustavičný zápas. Nikdo neuvítal s takovým zájmem a za. dostiučiněním zákon proti nekalé soutěži, jako právě seriosní obchod čsl. Obchodní stav ve svém celku správně chápe, jak velikou mravní odpovědnost béře na se každý, kdo zakládá jakýkoliv obchodní podnik a ví, že na morálce obchodníkově závisí značnou měrou i morálka veřejná.

Jest velmi málo povolání, která by takovým vlivem zasahovala do života národa, jako jest povolání obchodníkovo. Jeho mravní výše po vznáší jeho okolí, získává vlivu jeho zásadám a stává se ideálem jiným. Jeho častý styk s konsumenty dává mu možnost propagovati určité mravní i právní zásady, jež, jsou-li správné, přinášejí požehnání, jsou-li nezdravé, mohou býti největším nebezpečím.

Činnost obchodníkova objímá celý život moderního člověka. Bez ní stal by se život nemožným. Jemu jest dáno, aby zprostředkoval styk vzdáleného producenta s konsumentem, on se stará o včasné opatření životních potřeb široké veřejnosti. Nezáleží, zda v samostatném závodě jako jeho majitel nebo jako ředitel široce založené akce svépomocné nebo jako po slední zaměstnanec v obchodním podniku.

Obchod stal se vynikajícím povoláním zvláště v posledním čase, kdy čsl. obchodník a průmyslník musí hledati cestu na světový trh. V okamžiku našeho osamostatnění ocitli jsme se před nesmírnými úkoly: Ovládnouti světová odbytiště našimi výrobky. Zde bylo nutno jíti ruku v ruce našim výrobcům a obchodníkům, aby získali přízeň a důvěru zahraničních kupců, kteří o nás dosud nevěděli, nebo kteří byli proti nám zaujati.

Kdo by chtěl popírati na tomto poli zásluhy, jichž si získali čeští obchodníci na světovém trhu o naše dělnictvo, o náš průmysl, naši dopravu? O solidní hospodářský základ státní a sociální klid vnitřní?

Budiž konstatováno s největším zadostiučiněním, že ministerstvo obchodu tuto úlohu čsl. obchodu pochopilo v plné míře a že vykonalo vše, aby zjednáváním právní pomoci, uzavíráním obchodních smluv a dohod se všemi státy, přicházejícími v úvahu pro náš obchod, napomáhalo všem, kdož se snažili roztočiti kola našich továren a dílen.

Široké obzory světového významu čsl. obchodu nalezly u nás správného pochopení i v jiném směru. Vybudování velkolepého podniku Pražských vzorkových veletrhů nebylo dílem malým a bezvýznamným. Jejich zabezpečení a usídlení v nové budově, jejich další vybavení a soustředění všeho našeho hospodářského života v rámci tohoto veletržního díla bude korunou dosavadních snah.

Avšak čsl. obchodu schází dosud široký organisační rámec, v němž by mohl jako jednotná, cílevědomá složka, uplatňovati svá přání a své potřeby vůči státu i veřejnosti. Postrádáme velmi citelně celostátní organisaci obchodu. Vybudovati tuto organisaci a dovršiti tak dílo již připravované musí býti úkolem nejbližší doby, neboť zájem státu přikazuje, aby tak významná složka národní potence hospodářské nebyla vydána na pospas osobním a stranickým zájmům, nýbrž aby všecku svou pohotovost a sílu soustředila na konkretní úkoly svého celku.

V nedostatku jednotného vedení čsl. obchodu nutno spatřovati příčinu neúspěchů, jichž se dočkala některá jeho odvětví - a také neporozumění, které často tak okatě se dávalo na jevo vůči obchodnímu stavu z některých politických skupin. Má-li nastati náprava, nutno podříditi vše konečnému cíli: Celostátní, nepolitické ústřední organisaci obchodnictva československého.

Také československý průmysl má možnost v desátém roce československého státu předstoupiti před veřejnost s dokumenty, které výmluvně prokazují, že od našeho osamostatnění nastala přes všecky překážky vzestupná zaměstnanost průmyslová, získány byly nové možnosti odbytové a tím položen, jak doufáme, trvalý základ k dalšímu rozvoji výrobnímu.

Průmysl československý jest representován na venek Ústředním svazem československých průmyslníků jako celostátní organisací zaměstnavatelů průmyslových a proto může se již nyní sám brániti i poukazovati na výsledky své činnosti ve státě. Nebudu tak činiti za něj. Při této kapitole chci si více všimnouti našich vnitřních výrobních poměrů, abych poukázal na jejich nedostatky a vady a dal příležitost k jednání o jejich odstranění.

Vývin našeho českého průmyslu byl velmi povlovný. Nepřízeň dřívějšího státu, nedostatek podnikavosti českých lidí a nedostatek kapitálu, toť příčiny, jež přemoci bylo každému průmyslníku. Ani dnes není pro začátečníka situace nijak růžová. Roste-li z malých poměrů od řemeslníka k továrníkovi, možno mluviti o křížové cestě podnikatele. Naše poměry dosud nezbavily se oné nepřízně a závisti, s níž jest provázen každý, kdo se snaží výše.

Avšak ani z řad těch, kdož již vynikli, nejeví se vždy dosti porozumění pro dorost jejich výrobních odvětví. A tak vidíme, jak soustředěné závody ostře konkurují se závody specielními, jak domáhají se výhod, které nijak nemohou býti omlouvány pro ty, kteří spoluužívají státních zařízení, ochrany, pomoci a bezpečnosti, avšak vymykají se přispívati stejnou kvotou na potřeby státu.

Drastickým dokladem toho jest jednání o paušalování daně z obratu v textilním průmyslu a obchodu, při němž právě soustředěné závody kladou největší překážky a požadavky.

Do našeho průmyslu vnáší se víc a více bezohledný boj velkých proti malým. Vidíme to n. př. v jednáních o prodejní podmínky strojíren na hospodářské stroje, kde koncern strojíren Agrární banky ostře staví se proti dvouletému úvěru a sám navrhuje úvěr tříletý, jen aby znemožnil menší výrobce na trhu hospodářských strojů.

Vidíme to v zápase obuvníků s továrnami na obuv, vidíme to v zápase krejčí s továrnami na konfekci, vidíme to v zápase bednářů s pivovary a továrnami na sudy a kádě, vidíme to v zápase kolářů s továrnami na vozy atd.

Náš hospodářský život státní stává se velmi odvislým od těžkého průmyslu a jeho hospodářské potence. Bude nutno zvážiti, pokud tento průmysl participuje na státních povinnostech a pokud sám pro sebe reklamuje nových a nových práv, benevolencí a úsluh. V československém průmyslu bude nezbytně nutno připamatovati zásadu sociální spravedlnosti nejen vůči zaměstnancům, nýbrž i vůči podnikatelům samým, protože by nebylo zdrávo, aby vliv jedné složky ve státě rostl nad její význam a poplatnost, nad její povinnosti a početnost.

Dorost čsl. průmyslu rostl až dosud z řad malých lidí. Musí tu býti možnost, aby tito snaživí, pilní, svědomití a přičinliví podnikatelé mohli vyrůsti zrovna tak, jako vyrostli jiní. Těmto musí býti věnována péče státní, podpora v jejich práci a ochrana proti silnějším. Má-li český lid ovládnouti i obor průmyslový, musí najíti se strany státu větší porozumění než dosud a zásadní pomoci ve všech potřebách, směřujících k jeho hospodářskému rozvoji a moci.

Doufám, že vedoucí činitelé pochopí ohromný význam této otázky pro budoucnost státu.

A živnostnictvo československé? Zdá se mi, že nosím dříví do lesa, chci-li opět zdůrazniti, že postavení středních vrstev ve vylíčeném konkurenčním zápase s velkovýrobou není nikterak závidění hodné. I když připustím, jedinci zdatní, schopní a vynikající zdolávají lehce konkurenci továren, musím míti na paměti, že zde jsou také lidé, kteří postrádají genia podnikatelského a kteří by i za příznivých okolností ulpěli na prostřednosti.

A těchto jest obrovská většina. Nemůže býti z každého podnikatele továrník. Není to také v zájmu státu a společnosti, aby všichni, kdož podnikají, musili eo ipso státi se milionáři. Základem blahobytu ve státě není vysoký počet milionářů, nýbrž blahobyt širokých vrstev lidových.

Proto otázka zachování středních vrstev výrobních jest otázkou nesmírné důležitosti. Jest nutno zachovati střední stav nejen proto, že tu jest, aby tu byl. My zapomínáme ve spleti zájmů stavovských, že proto byl u nás poměrný klid a sociální spokojenost, protože tu byl dosud kádr rodin, které měly své samostatné postavení a jakous takous existenční základnu. Necháme-li tyto vrstvy zproletarisovati, vezme-li jim několik jedinců možnost existence, rozroste se nám sociální bída do rozměrů, které musí ohroziti tento stát. Nesmíme jíti za příkladem Ameriky, neboť bychom dospěli k zániku jako národ i jako stát.

Amerika konečně také již pochopila nebezpečí, které jí hrozí z ustavičného vzrůstu proletářstva. Chápeme-li zákaz stěhování do Ameriky jako obranu proti bolševictví, prosím, abychom se na tento problém podívali také s hlediska amerického a pochopili, že v tom jest také určitá sociální politika. Amerika nechce chudých přistěhovalců také proto, aby tam přišli lidé hospodářsky lépe situovaní a aby pomohli rozmnožiti řady samostatných rolníků nebo živnostníků. Amerika provádí cílevědomou politiku posilování středních vrstev a my zatím, nevidouce nic jiného než jejich mrakodrapy, opičíme se po jejich podnikatelích a ničíme to, co Amerika buduje a o co tak úzkostlivě pečuje: samostatný střední stav.

Sociální rozdíly amerického hospodářského života stávají se víc a více předmětem pozornosti vynikajících politiků severoamerických Spojených států, takže ani zápas o stolec presidentský nebyl ušetřen otázek západních farmářů a středních výrobních vrstev městských a guvernér Smith jako kandidát demokratické skupiny ujímá se těchto vrstev velmi vřele.

Učme se proto z příkladu Ameriky nejen po stránce podnikatelské horečky, nýbrž i po stránce jejich sociálních problémů, protože cesty, jež nastoupila část našeho průmyslu, vedou ke stejným důsledkům u nás, jako v Americe: ke zproletarisování dalších statisíců příslušníků čsl. státu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP