Čtvrtek 25. října 1928

Slávna snemovňa! Mne je veľmi ľúto a mňa to veľmi bolí, že štátny pozemkový úrad a vôbec agrárna strana nevedely a nevedia, čo zapáli srdce roľníctva k roľnicko-stavovskému povedomiu. Je to zem. Keby ste dali maloroľníckemu ľudu v dostatočnej miere zem, boli by ste mu zapálili srdce k prevádzaniu hesla "svoj k svojmu". Keby ste boli dali maloroľníckemu ľudu zem, boli by ste ho zapálili k utvoreniu roľníckych sriadeností, aby splnené boly jeho žiadosti a práva, a boli by ste do roľníckeho stavu vniesli boj, aby už raz roľnícky stav bol rovnocenný s akýmkoľvek iným stavom. Áno, vtedy by každý maloroľník oduševnene volal: Kto si z potu roľníckeho dieťa, poď do boja, ktorý nám vydobyje právo, aby konečne už raz roľník bol roveň s akýmkoľvek pandrlákom. Z tohoto boja bola by vyrástla tá pravá agrárna demokracia, o ktorej tak často spieva a reční agrárny slovenský predák pán minister dr Hodža. (Výborně!) Dajte tedy ľudu z veľkostatkov, ktoré ešte sú, zem a v prvom rade maloroľníckemu chudobnemu ľudu dajte zem.

So žiaľom konštatujem, veľactená snemovňa, že Rumunsko už pred vojnou malo viac porozumenia pre stav roľnícky, než ho máme my dnes po svetovej vojne. V Rumunsku minister Lahovary už r. 1912 podal návrh zákona, ktorom žiada pre seba zplnomocnenie, aby mohol odpredať t. zv. majetok mrtvej ruky. Čo to je mrtvá ruka? Umrie niekto, poručí svoj majetok nejakému inštitutu alebo nejakým ustanovizniam, alebo právnej osobe, štátu, obci, a týmto poručenstvom viaže majetok k právnej osobe. Takého majetku bolo v Rumunsku státisíce hektárov, ale takého majetku je na státisíce hektarov i u nás. V Rumunsku už r. 1912 odpredali roľníkom takého majetku 400.000 ha, následkom čoho asi 80.000 roľníkov dostalo sa k pôde. Koľko radosti, koľko chleba, koľko rodín, koľké zveľadenie národa. Prečo by sa to nemohlo stať s majatkom mrtvej ruky i v našej slovenskej krajine? Veď majetok mrtvej ruky nepatrí nikomu než živým, má byť v ruke živých. Mrtvá ruka nesmie zasiahnuť na živnosť živých, nesmie prekážať v živote živým pokoleniam.

Slávna snemovňa! V Kodani, hlavnom meste Dánska, vypína sa nádherný obelisk, pomník to slobody. Ale nie slobody pánov, ale tej skutočnej voľnosti najprvšieho, najprednejšieho, najstatočnejšieho stavu ľudskej spoločnosti. Je to pomník slobody roľníckej. Agrárna strana hlása, že ona s pozemkovou reformou vyslobodila ľud z otroctva, že z bírešov a vôbec z ľudí, ktorí boli otrokmi, spravila slobodných občanov, slobodných maloroľníkov. Viďme, či je to pravda? Viďme z kalkulácie, ako agrárníci vyslobodili ten náš ľud z otroctva, menovite malý ľud. Pozrime sa, čo ten Slovák mal ako bíreš? Videl som to na cirkevných statkoch na vlastné oči.

Mal zdarma byt, kurivo a svetlo, mal obmedzenú pracovnú dobu, rizika nemal žiadneho. Deputát mal: 800 kg raži, 500 kg pšenice, 300 kg jačmeňa ročne; mal 900 kvadrátnych siah poľa, mal právo držať dve prasnice, tri fršlíny, kačice, husy a kurčatá. Mal ročne 360 litrov mlieka a 1200 Kč platu. Krem toho mal ešte niektoré prémie, hodiny prez čas, diety atď., čo mu vynieslo asi 300 Kč. Viem dobre, že to nie je dáky veľky blahobyt, viem, že bol otrokom, ale dostatok chleba mal, akúsi existenciu mal ten slovenský bíreš.

A teraz pozrime na dosavádnu prax Štátneho pozemkového úradu. Čo robí s tými bírešmi? Taký bíreš podľa dosavádnej praxe Štátneho pozemkového úradu dostane priemerne niečo vyše hektára pôdy - asi 3 hony. Pri priemernej prídelovej cene dostane to asi za 6000 Kč. Na to mu dá Pozemkový úrad ako príspevok z kolonizačného fondu 2/3 odbytného, jemu patriaceho, čo činí asi 4500 Kč. Príspevok tento obnáša teda v danom páde 3000 Kč. Zo zbytku prídelovej ceny, z 3000 Kč, musí bíreš 300 Kč zaplatiť v hotovosti, na ostatok, t. j. 2700 Kč sa mu poskytne úver so 7% amortizáciou. A teraz kalkulujme. Ten bíreš si musí vystavať domček a stajňu, čo stojí najmenej 5000 Kč, na ktorý štát požičia mu polovicu, 2500 Kč, na lacný úrok. Ďalej potrebuje inventár - aspoň 1 kravu, pluh a ďalšie nevyhnuteľne potrebné nástroje k hospodárstvu, čo ho stojí ďalších 5000 Kč. A ďalej potrebuje ešte 3000 Kč ako prevodzovací kapitál. Potrebuje teda v hotovosti najmenej 10.800 Kč. Poneváč bíreš toľko peňazí nemá, musí si ich vypožičať. Riadny úrok v bankách obnáša dnes s amortizáciou najmenej 14%, takže by v stálych ročných výsledkoch mal: 1. Úroky Pozemkového úradu a štátu na pole a domček 364 Kč, 2. úroky od 10.800 14% je 1512 Kč, 3. palivové drevo, dane, reparácia 834 Kč, spolu 2700 Kč.

Súvaha je teda táto: Ak na poli urodí sa mu toľko, čo mal ako bíreš, teda 1600 kg obilia a povedzme, že k tomu bude mať ešte aj tú úrodu, čo mal predtým z deputátneho poľa, a že konečne môže z úrody krmiť kravu, ošípané a hydinu, myslím, musí byť so svojou úrodou spokojný a väčšie požehnanie od Pána Boha žiadať nemôže. Toto všetko mal ale aj ako bíreš, k tomu však ztratil plat, mzdu v peniazoch, nie je poistený proti nemoci a úrazu a má stály výdavok 2700 Kč. Nuž, či mu bolo s tými 3 honkami pôdy pomožené? Nie. On mal dostať, aby môhol vyžiť, aspoň 5 ha pôdy. Ak nereflektuje na pole, nuž obdrží odbytné asi 4500 Kč alebo penziu 1500 Kč ročne - práve dosť, aby si kúpil torbu, vzal palicu a vyvandroval. Slávny sneme! Spomenul som, že tam v Kodani je pomník, nádherný obelisk, pomník roľníckej slobody. A dušu moju zachvacujú smutné myšlienky, keď si uvážim, že i môj slovenský národ je národom roľníckym, že i môj slovenský národ je nadaný, bystrý, pobožný, pracovitý ako dánsky národ, a predsa aký veľký rozdiel!

Musím spomenúť ešte jednu vážnu a príkru vec, príkru natoľko, že skutočne každý, kto presvedčí sa o pravdivosti tejto veci, o ktorej hovorím, musí zanevrieť proti nespravodlivosti prevádzanej Štátnym pozemkovým úradom. Vieme všetci dobre, veľmi dobre, že ŠÚP. právo Slovákov na pôdu pochoval obyčajne tým a pochováva podnes, že zákonom predpísané vyhlášky naschvál nechal premlčať. (Tak je!) Naschvál nechal premlčať, aby takéto najväčšie veľkostatkárske objekty, najväčšiu časť pôdy mohol pomocou protekcie zašantročiť do rúk mnohokrát cudzích ľudí. Človek musel by byť ozaj slepý, aby nevidel, aké množstvo ľudí usalašilo sa na Slovensku ako zbytkárov, a hodne ich vidíme aj na cirkevnom majetku. Ale najviac potupy v tomto ohľade, najviac pohany a najviac poníženia ušlo sa slovenským katolíkom, a ďalej slovenským katolíckym inteligentom. (Výborne!)

Veľactená snemovňa! Veď dnes v slovenskej krajine medzi zbytkármi slovenský katolícky inteligent je skoro bielym havranom, vidíme okolo seba mnoho zbytkárov Čechov, veľké množstvo židov, (Tak je!) ale slovenských katolíkov vidíme len veľmi zriedka. (Tak je!)

Aby som vám to dokázal, uvediem maličkú štatistiku, preto prosím o bedlivú pozornosť vašu. Majetok "Pustavárkony" - 500 kat. jutár - dostal istý český novinár Drobný po 1500 Kč kat. jutro. Hodnota je 10.000 Kč za jutro. (Slyšte!) Za dva týždne mal to schválené. (Výkřiky slovenských ľudových poslanců.) Z tohoto majetku zostávalo ešte 200 kat. jutár, ktoré pán český novinár dal zasa poukázať štyrom pánom z Čiech, lebo on tým dišponoval. Majetok "Kerénypusta" pri Senci vypustený bol zo záboru a dostal ho poľský žid Adaj Müller. (Výkřiky.) Majetok ten činí 600 kat. jutár. Poľský žid Müller dostal po 1600 Kč kat. jutro, hoci cena toho jutra je 10.000 Kč.

Majetok "Vágvecse" - 500 kat. jutár dostal maďarský žid Bertalan Bán. Tento pán vtedy nemal ešte ani štátneho občianstva. (Výkřiky.)

Majer Rumanovú - asi 500 kat. jutár dostal žid Mikša Schwartz, udajne vychodil mu to žid dr Stránský od "Lidovek", redaktor brnenských "Lidových Novin". (Čujte!) Pekný majer - 300 kat. jutár - v Bolerázi dostal žid Switzer, je to Pálffyho majetok. Ružový majetok, majetok Förstera, 500 kat. jutár, uvoľnili židovi Löwymu, a on ho odpredal ďalej židovi Kolišovi, riaditeľovi šuranského cukrovaru. (Výkřiky.)

Pri Leviciach dostal zbyťák žid Popper.

Ulmanovský zbytkový statok pri Mužli dostal žid Lustig, udajne vychodil mu to agrárny tajomník Šeda.

Na Žitnom ostrove dostal zbytkový statok ruský spevák Baklanov. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Maďarské cukrovarnícke konzorcium Diószeg-Trnava-Sereď dostalo na 30 rokov do prenájmu 25.000 kat. jutár najúrodnejšej slovenskej pôdy. (Výkřiky.) Ak niektorý Slovák chcel na tomto vidieku dostať čo len, prosím, 50, 60 honíkov ako nediel, proti tomu ohradil sa vždy Pfeffer, hovoriac, že on nedovolí nič odpredať, lebo on má prednosť, a že to patrí maďarskému cukrovarníckemu konzorciu. Pýtam sa,. kto dal prednosť Pfefferovi a za čo mu dal prednosť?

Fakópusztu - asi 150 katastrálnych jutár - dostal prednosta kolonizačného oddelenia Krečan.

Lenčehely pri Diószegu - asi 250 kat. jutár - dostal Cyril Barinka. Dostal to, hoci bolo povedané, že tento majetok potrebujú na drobný prídel. A v tejto veci mohol by som pokračovať i do rána a ešte by som nebol hotový.

Akokoľvek, slávna snemovňa, sa toto stalo, akokoľvek sa toto urobilo, Štátny pozemkový úrad nemal byť natoľko krátkozraký, nemal byť natoľko strannícky a nemal dopustiť také potupenie a zneváženie, také poníženie na katolíckych Slovákoch, na katolíckych slovenských inteligentoch. (Souhlas na pravici.) Tak sa mi zdá, ako by tí katolícki Slováci a slovenskí inteligenti považovaní boli za psancov. Nech si zapamätajú všetci tí páni, ktorí v tom brali účasť, že slovenskí katolíci nie sú psanci, nech si zapamätujú, že týmto pokračovaním slovenská krajina sa neutíšila, lež naopak, znepokojila. Či vie Štátny pozemkový úrad - a mal by to vedieť - že zákon o pozemkovej reforme vynesený bol pre celú republiku, pre všetky krajiny republiky, tak mal sa a má sa vystríhať toho, čo by znepokojovalo slovenskú krajinu, (Výborně!) mal sa a má sa vystríhať všetkého, čo by dráždilo Slovákov. A, slávny snem, dajte, čo ešte je, slovenskému katolíckemu ľudu, i tak sa mu skoro nič neušlo. Dajte slovenskej zemi, čo jej patrí, aby sme nemuseli potom kričať, vlastne nariekať: Navigat infelix Slovaquia nostra, quia caret huius ope - nešťastlivo plave naša slovenská krajina, lebo postráda toho, čo jej patrí, slovenskej zeme. (Potlesk ľudových poslanců slovenských.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Čermák. Uděluji mu slovo.

Posl. Čermák: Chápu se slova při příležitosti rozpočtové debaty, abych s tohoto místa protestoval proti celé řadě zločinů, páchaných za 10letého trvání tohoto státu na státních zaměstnancích a hlavně železničářích. Právě před 10 lety apelovali jste na státní zaměstnance, na jejich zdatnost, uznávali jste jejich důležitost, slibovali jste, že jejich práva jim budou zaručena. Ovšem tenkráte jste, pánové, nevěděli ještě, jak to s vámi dopadne, protože od východu vál nebezpečný pro vás vítr. Mocenský aparát byl rozložen a nebezpečná krise, která se tenkráte pro vás jevila, musela býti překonána úskokem a podvodem za spoluúčasti socialistických vůdců. Z důvodů sebezáchrany musili jste také učiniti státním zaměstnancům určité výhody a ústupky, s vědomím, že, až vybudujete za spoluúčasti reformistických vůdců své pevné posice, vezmete státním zaměstnancům opět všechno zpět i s úroky. Státním zaměstnancům a hlavně železničářům nejen že nebyl dodržen slavnostní příslib, nýbrž byla jim odbourána ta práva, která sobě přinesli do svobodné vlasti, demokratické republiky. Ovšem toto vše se mohlo státi jen za aktivní spoluúčasti socialistického vedení. Kde jsou vaše slavnostní prohlášení, kde jsou vaše sliby? Zákony č. 394, 286 a 103 a celou řadou jiných, při stálém stoupání životních potřeb, zatlačili jste státní zaměstnance na nesnesitelnou úroveň. Teror a persekuce jsou na denním pořádku. Nedodržují se nařízení, ba nerespektují se ani ústavní zákony. Kde béřete práva k tomu, že žvaníte o demokracii, když dáváte výpověď dělníkům ve státních podnicích proto, že přináležejí k té nebo oné politické straně nebo odborové organisaci? Zde jeden příklad z mnoha jiných, který jasně mluví o svobodě přesvědčení státních zaměstnanců. Jest zde přípis ředitelství košického jednomu železničáři, kde se mu sděluje (čte):

"Nariadil som, aby bolo proti vám zavedené disciplinárne pokračovanie podľa ustanovenia §u 98, odst. 2 slúžobného poriadku, poneváč ste obvinený, že ste jednal proti ustanoveniam §§ 18 a 34 slúžobného poriadku tým, že ako člen obecného zastupitelstva vo Vrútkach za komunistickú stranu znemožňujete svojou činnosťou konzolidáciu pomerov vo Vrútkach. Dňa 10. mája 1928 protestoval ste na schôdzi obecného zastupiteľstva vo Vrútkach proti chystaným oslavám desiatého vyročia republiky Československej a hlasoval ste za návrh komunistickej strany, aby obec týchto oslav neporiadala, s čím zaujal ste stanovisko neslučiteľné s vaším postavením, neprajne ste pôsobil na obyvatelov vo Vrútkach a nedbajúc povinností, uložených každému štátnemu občanu, a svojich zvláštnych povinností, ktoré vyplývajú z postavenia zamestnanca štátneho podniku, účastnil ste sa hnutia a podnikov, ktoré sledujú zrejme snahy štát poškodzujúce alebo protištátné. Riaditel čsl. štátných železníc Ing. Slávik."

Prosím, zde je člověk, příslušející legálné straně, který je povinen, když byl poctěn důvěrou, aby v obecním zastupitelstvu nejen hájil, nýbrž aby tam také prováděl, co mu nařizují jeho voliči. A v dnešním demokratickém režimu jest železničář za tohleto hnán k disciplinárce. U nás člověk, který se schová do některé státotvorné strany, může býti lump a prováděti největší svinstvo, může páchati ty největší lumpoviny, může okrádati stát, může prováděti různé korupce, to nic nevadí, protože je natřen červeno-bíle nebo je v nějaké jiné vládní partaji.

Celá řada takových věcí je zjištěna a musilo se hodně naléhati, aby takoví zlodějové a korupčníci ve státních podnicích byli hnáni k odpovědnosti. Nejen naši členové, nýbrž i členové jiných socialistických stran, poněvadž se staví na stanovisko třídního boje, poněvadž se staví za své kamarády a hájí poctivě jejich zájmy a nejsou korupčníky a nechodí s ohnutou páteří, jsou od různých fašistických představených denuncováni, udáváni a vyhazováni ze státních služeb. A jsou to lidé s nejlepší kvalifikací, protože musejí svědomitě svou službu vykonávati, aby služebně se jim nikdy nemohlo něco vytknouti, ježto každé nepatrné slovo nebo každý nepatrný přestupek ve službě, obzvláště když je to komunista, ba i když je v odborové organisaci, stačí, aby byl hnán před disciplinární soud. Takové jsou poměry dnes v desetiletém trvání tohoto státu! (Výkřiky komunistických poslanců.)

To se však neděje jen na Slovensku a v Podkarpatské Ukrajině, nýbrž i u všech ředitelství státních drah. Dotázal jsem se jednotlivých služeben na služební chování zaměstnanců, kteří jsou obětí této ničemné persekuce, a zjistil jsem, že jsou to vzorní a dobří odborníci, proti kterým není se strany nadřízených stížností. Jsou to zaměstnanci, otcové šesti, sedmi i vícečlenné rodiny a jsou již 8 až 15 roků ve službách dráhy a ti, kteří mají přes 12 let služby, nemohou býti bez disciplinárního soudu vůbec propuštěni. Toto vyhazování starších zaměstnanců děje se také z "úsporných" důvodů.

Železničáře, kterým ještě zbyla určitá práva ze starého Rakouska, to znamená, kteří mají určité výhody, hledí tento systém vyházeti a nabrati řadu smluvních laciných zaměstnanců Ovšem důsledkem toho jsou na denním pořádku katastrofy.

Pan ministr měl by náležitě dodržovati provozní řád a neměl by nechati řáditi v ministerstvu byrokraty ke škodě podniku samého i ke škodě zaměstnanců, což stojí velký počet životů a značné oběti finanční.

Restringtování, persekuce a hospodářské zbídačování státních zaměstnanců jsou důsledkem politiky reformistického vedení, která se vždy staví v zájmu státu - prý - to jest v zájmu buržoasie proti státním zaměstnancům a v daném okamžiku je vždy zradila. Státní zaměstnanci musejí v desítiletém výročí vzpomenouti všeho toho, co na nich v této době bylo napácháno, a sraziti se do jednotného šiku. Bude nutno vytvořiti sílu, před kterou jedině bude buržoasie kapitulovati. Poučným příkladem jsou státní zaměstnanci v republice Rakouské, kde zaměstnanci nedali nic na fráse o "zájmu státu" atd., nýbrž postavili se jednotně do boje a zvítězili. A proto dnes vláda rakouská nemá odvahy sahati na práva a existenci svých zaměstnanců, nýbrž musí vycházeti požadavkům svých zaměstnanců vstříc.

Pánové, svým režimem a celým svým postupem poučujete státní zaměstnance názorně o své lžidemokracii. Co zasíváte, budete také jednou sklízeti. Persekucí a celým svým brutálním postupem proti proletariátu nezachráníte svých imperialistických snah. Pánové, neměli byste býti zbabělí a schovávati se za demokracii! Rozpusťte Mezinárodní všeodborový svaz, sekci železniční, a neprovádějte to tak zbabělým způsobem, jako to provádíte nyní! Ukažte svou pravou tvář! (Výkřiky posl. Majora.)

Dále chci ukázati na otázku staropensistů, na jejich požadavek o zrovnoprávnění, po kterémžto požadavku volají tito vysloužilci již po několik roků. Úprava, uzákoněná letošního roku, je tak minimální, že nenahradí pomalu ani to, v čem se jim zdražily v poslední době životní potřeby. Zde opět vidíme, jak koalice a vláda řeší tyto otázky u nás a jak se řečí jinde. Právě v posledních dnech dočítáme se v zahraničních listech, že v Rakousku mají býti staropensisté zrovnoprávněni s příjmy novopensistů, a sice staropensista, který dovršil 65 roků svého stáří, od 1. října 1926 a ostatní od 1. října 1927, mimo to dostane se jim 50%ního aktivního přídavku. Tak jsou odměňováni státní zaměstnanci v jiných státech, hospodářsky hůře postavených, než je stát československý. U nás byla sice také vpuštěna zpráva do listů, že se dostane státním zaměstnancům jubilejního daru, ale to jen pro vyvolání určité nálady a oklamání železničářů, kteří měli před volbami do důvěrnických výborů. U nás buržoasie nemá nic pro státní zaměstnance. Ale má dostatek pro generály, cukrobarony, zkrachované banky, militarismus a korupci.

Státní zaměstnanci jsou vyléčeni z ilusí, poznali, že jich bylo zneužito k tomu, aby zachránili buržoasii a vedoucím činitelům ze socialistických stran aby pomohli k blahobytnému buržoasnímu životu na úkor svůj vlastní.

Státní zaměstnanci poznají, že v tomto kapitalistickém zřízení, ať jsou socialisté ve vládě nebo v oposici, nemohou očekávati žádného hospodářského a sociálního zlepšení, nýbrž kompromisním stanoviskem socialistů k buržoasii nastanou další choutky ke zbídačování a odbourávání dosavadních práv. Proto proletariát státně-zaměstnanecký musí společně s dělníky bojovati proti nemravnému systému a bojovati proti zrádné politice svých vlastních vůdců. Pryč s buržoasním terorem a diktaturou! Nechť žije diktatura proletariátu! (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Slovo dále má p. posl. Kvasnička.

Posl. Kvasnička: Slavná sněmovno! Byl jsem pověřen opět svým klubem, abych promluvil za něj několik kritických slov k rozpočtu ministerstva pošt. Učiním tak velmi stručně. V prvé řadě musím konstatovati, že ministerstvo pošt není podnikem postaveným na obchodní základ. Správní výbor u ministerstva pošt není daleko tím, čím je správní orgán v kterémkoli podniku výrobním i obchodním. Ze správního sboru ministerstva pošt stala se čtvrtá instance, a to instance zbytečná, a bude jí do té doby, dokud nebude přibrán k rozhodování laický živel. Odpor proti tomuto přibrání, který uvádí ministerstvo pošt, není dosti zdůvodněn. Ochotně přiznávám ministerstvu pošt snahu o důstojné vybudování budov a důstojné zařízení úřadů. Ale, prosím, jak daleko jsme zde oproti sousednímu Německu, zejména Bavorsku. Budov máme málo, specielně k tomu účelu vybudovaných, a ani místnosti naše daleko nemohou se vyrovnati svým zařízením a čistotou úřadům německým. Prosím, aby v tomto směru nebylo šetřeno, aby bylo vynaloženo vše, aby úřady naše důstojně se representovaly, a aby byl vzat zřetel i na úředníky a zřízence, kteří té měř celý den jsou nuceni v těchto místnostech tráviti. Všem je nám velmi dobře známo, jak okolí působí na výkon zaměstnance. Neškodilo by snad těm přednostům, kteří zejména účelně snaží se vypraviti své úřední místnosti, poskytnouti určitý paušal, snad i odměnu obdobně, jak je tomu snad i na železnicích, a případně poznamenati to do kvalifikace. Upozorňuji znovu po zkušenostech v Praze, aby uvarováno bylo adaptací starých budov, do nichž je nutno investovati ohromné peníze, za které by se často postavila budova nová, a které přece jenom nemohou vyhovovati tak, jako specielní budova k tomu účelu zřízená.

Prohlížeje rozpočet podniku, musím konstatovati zajímavou věc, že je zde úžasný vzrůst úroků na úmor, resp. anuity investic, letošního roku o 19,381.635 Kč, t. j. o 53%. Je to důsledkem toho zařízení, řeknu nemožného, kde veškeré zisky se musí odváděti, aniž by se počítalo s určitou kvotou na investice, a s investicemi je podnik odkázán na úvěr. Tedy, bude-li se touto cestou postupovati, budou anuity vzrůstati a vznikne nám geometrická řada, která za 6 let již souhrnně vyčerpá celý zisk poštovního podniku. A mluviti o zisku je vůbec dosti problematické, když nepočítáme v tomto rozpočtu s náležitou kvotou na odpisy. Podnik bez odpisů je nemožný. Odpisy se vykazují v závěrečných účtech, vykazují je i všechny úřady, automobilová doprava, ale naprosto ne rozpočet vlastního podniku. Odvolávání se pana referenta na to, že není možno vypočítati investice, když neznáme sumu reparací, je nemožno. Prostě je možno učiniti odhad, anebo bylo to ještě lépe možno učiniti v době, kdy se pošta přeměnila r. 1925 na státní podnik, a z této substance určitou kvotu odpočítati na odpisy, připočítávati odpisy nových a nových investic, které podnik obstarává.

Jsou stížnosti na to, že telefonní poplatky jsou příliš vysoké. Ale nesmí se při tom zapomínati, že máme zde 20%ní dávku z r. 1924 podle zákona č. 287 na úpravu požitků pensistů, 20% je dosti značná suma. Tato dávka vynesla, je to příspěvek k všeobecnému etátu, za rok 1925 až 1927 74 mil. Kč. Vedle toho hradí si podnik vlastní náklad pensijní obnosem preliminovaným na r. 1929 152 mil. Kč. Tedy i tyto obnosy nutno vlastně připočísti k zisku poštovního podniku.

Potěšitelným zjevem letošního roku je vykázaný zisk z dopravy autobusové. Neustále jsme měli ztráty, až letos první rok je počítáno s jedním milionem Kč zisku.

Ať je to jak chce, snad je to důsledek toho, že celá řada nákladů je převedena na okresy, ale zisk zde vykázán je a pravděpodobně také bude. Je to tím více potěšitelné, že právě autobusová doprava byla jaksi bolákem v celém hospodářství poštovním, a je konečně na čase, že tento bolák byl odstraněn a zaveden pořádek. Na druhé straně nemohu uzavříti očí, třeba by to bylo nepopulární, před tím, že je tu veliká ztráta u filiálky poštovního úřadu šekového v Brně, a to obnosem 2 mil. Kč. Obávám se, že tato ztráta bude chronická, a nedovedu si ani dobře zisk představiti. Je to důsledek toho, když nedbá se na hospodářské zdůvodnění a rozhodují vlivy jiné. Vždyť při podniku aspoň nejméně můžeme žádati, aby byl soběstačný. Ovšem nezapřu, že na druhé straně mně samotnému zdálo se Brno pro šekový úřad centrální polohou příhodnější než samotná Praha.

Za svůj výsledek vděčí poštovní podnik svědomitosti personálu, který pracuje za velmi těžkých podmínek, zejména v území zněmčeném. A nemůžeme zavříti očí ani nad tím poštovním personálem, který je nucen konati službu v místech lázeňských, kde má zhoršené existenční podmínky, aniž se mu za to dostává jakéhokoliv ekvivalentu. Tento poměr je nemožný a musí zde nastati určitá změna. Nechtějme přehlížeti, že v těchto místech poštovní zaměstnanci jsou representanty státu, že s nimi cizinci přicházejí nejvíce do styku a že podle jejich postavení soudí na konsolidaci celého státu.

Úřednictvo a zaměstnanectvo bude slaviti 28. říjen s láskou. Láska k republice překlene všechny bolesti, zklamání a rozladěnost mezi státními zaměstnanci, která je zejména velmi značná v území zněmčeném. Požitkový systém, systemisace, zejména v poněmčeném území, přinesla mezi úřednictvo přímo rozčarování. V poslední době stávají se docela případy, že úřady - a týká se to v prvé řadě ministerstva pošt - zapomínají na lepší svoji minulost a postupují vůči českým zaměstnancům způsobem, který ani za Rakouska nebyl obvyklým. Udání německých spolků, zejména udání německých poslanců a senátorů, vyřizují se s urychlením, s vzácnou blahovolností a často až na úkor spravedlnosti. Zapomíná se při tom, že jde velmi často o cílevědomou akci, směřující k oslabení našich národních posic. Vedoucí místa se obsazují Němci, kteří neovládají dokonale ani českého jazyka. Prakse tato jest ohlasem dnešní politické konstelace a doufáme, že nemůže býti trvalou. Jaké by mohly nastati poměry, až jednou se bude vyžadovati od těchto zaměstnanců bezpodmínečná věrnost ke státu? Žaloby vyřizují se nejen se stran vládních, nýbrž i stran oposičních. Byl dokonce vysloven i požadavek, aby byl dán státním zaměstnancům pokyn, aby se varovali práce a vystupování v národních obranných korporacích, dokonce i v Sokole. Možnost a žádost toho již ukazuje, jak nezdravé jsou u nás poměry a jak radostně slavil by se u nás 28. říjen, kdyby ne možnost stranické agitace, nýbrž zájem státu a národa byl vždy zákonem nejvyšším. Ve vysílání sil do zněmčeného území musí býti zaveden spravedlivý systém, ale ne libovůle ovlivňovaná politickými vlivy.

Výsledky činnosti pošt se jistě zlepší a mravně zesílí, bude-li zaměstnanectvo aspoň částečně uspokojeno. Zde nutno dožadovati se vysvětlení, proč je v rozpočtu pamatováno 2% interkalářem, když vláda několikráte prohlásila že interkaláře vzhledem ke spoře vyměřené systemisaci dělati nebude. Následkem nízce vyměřeného stavu nutno si u centrálních úřadů vypomáhati exponováním sil z provozu. Nejde zde o potřebu dočasnou, nýbrž stálou. V provozu se hledá náhrada v silách smluvních, poštovních pomocnících, silách to sice laciných, ale jde to na úkor služby, jak kvality, tak kvantity. Úspora vykazovaná u ministerstva je mnohem menší, neboť nutno odečísti požitky sil exponovaných. To nutno poznamenati ke zprávě referenta, dokazujícího, že se podařilo do stavu zavésti pořádek.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP