Čtvrtek 14. července 1927

Křesťansko-sociální poslanec vychloubá se tudíž tím, že provedl něco, čím má býti postižen velmi zasloužilý školský pracovník, který po 16 let ve Znojmě působil a u znojemského obyvatelstva požívá vážnosti, a pan posl. Zajicek praví zcela otevřeně: "Nechceme míti žádného marxistického diktátora" což vypadá čistě jako čenichání po tom, jakého je kdo smýšlení. (Výkřiky na levici.) To upomíná na doby, kdy ve Vídni Lueger pronásledoval učitele, pokud byli sociálními demokraty nebo německými nacionály. Můžete se jistě upamatovati, že tehdy platila u křesťanských sociálů výzva: Sociálním demokratům a německým nacionálům se místa nepropůjčují. (Hluk.) V souvislosti s tím chtěl bych ještě toto říci. Jeden z nejvíce pronásledovaných sociálně-demokratických vídeňských učitelů, nynější starosta Seitz, vykonal pro školství jistě již tehdy více, než oni patolízalové a nášlapníci, kteří byli protežováni křesťanskými sociály. Za činnosti učitele Glöckela, jakožto vedoucího školského činitele, jenž byl kdysi stíhán, provedla Vídeň takovou reformu ve školství, že z Německa, Ameriky a Anglie, ze všech zemí přicházejí znalci do Vídně prohlédnout si organisaci obecné školy a školství. Ve školském oboru bylo ve Vídni provedeno něco velkolepého. Avšak jaký duch vane z článku poslance Zajicka? A kam dospějeme, půjde-li to tak dále? Takovýmto způsobem vychovávají se pouze povrchní typy a povrchní povahy. Učitelé, učitelské osoby a profesoři, kteří něco dovedou a mají charakter a poněkud na sebe drží, nikdy se tak nesníží, aby se dali používati k udavačství. Co zde prožíváme, jest čenichání po tom, jakého kdo jest smýšlení, jest to opakování methody, pronásledovati učitelské osoby, jež jsou jinakého smýšlení, methody, jaká byla obvyklá v nejsmutnější době křesťansko-sociální vlády ve Vídni. To jsou ty skutečné výsledky aktivistické politiky. Budou-li se konati v říjnu obecní volby, doporučuji členům Svazu zemědělců, křesťanským sociálům a politickým živnostníkům, aby s těmito výsledky vešli do volebního boje. Byl bych zvědav vyslechnouti, jak se posuzuje v nejintimnějších kruzích českých většinových stran politika německých aktivistů. Nebude to jistě lichotivý úsudek, jaký bude tam pronesen. Navrhli jsme k osnově tohoto zákona, aby bylo zřízeno na pražské německé vysoké škole technické oddělení pro vzdělání geometrů, víme však z chování většinových stran v kulturním výboru, že tento návrh bude bez dalšího zamítnut. Avšak toto zamítnutí jest novou obžalobou proti pochybené politice, kterou nyní provádějí aktivisti. Kramář a Švehla oceňují německé aktivisty právě tak, jak toho zasluhují. Kdo se vrhne bezpodmínečně Kramářovi a Švehlovi v náruč, musí si dáti líbiti, že se s ním bude zacházeti jako s onucí. (Potlesk něm. soc.-demokratických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena. Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

1. Návrh posl. dr Schollicha a druhů:

Navrhujeme, aby se přes sedmý odstavec pořadu, týkající se úpravy zeměměřičského studia na vysokých školách technických, přešlo k dennímu pořadu.

2. Pozměňovací návrh posl. dr Schollicha a druhů:

Navrhujeme, aby se v §u 1, odst. 1 místo slov "na německé vysoké škole technické v Brně" užilo slov "na německých vysokých školách technických v Praze a Brně".

3. Doplňovací návrh posl. Schäfera a soudr.:

V odst. 1 §u 1 buďtež po slovech "na české vysoké škole technické v Brně" vložena slova "na německé vysoké škole technické v Praze".

4. Doplňovací návrh posl. inž. Nečase, V. Beneše a soudr.:

V §u 1 na konci odst. 1 budiž uvedeno:

"Studijním rokem 1927/8 otevírá se prvý i druhý ročník."

5. Pozměňovací návrh inž. Nečase, V. Beneše a soudr. k §u 2:

V odst. 1 budiž slovo "třemi" v řádce druhé tohoto odstavce zaměněno slovem "čtyřmi".

V odst. 2 mezi znění řádky první a druhé budiž za slovem "určí" vloženo "po návrhu sborů profesorských".

6. Pozměňovací návrh posl. inž. Nečase, V. Beneše a soudr.:

V §u 3 budiž do druhé řádky mezi slova "osvěty" a "studijní" vloženo "podle návrhu profesorských sborů".

7. Pozměňovací návrh posl. inž. Nečase, V. Beneše a soudr.:

V §u 6 budiž mezi první a druhou řádkou za slovem "stanoví" a před slovem "podmínky" vloženo "podle návrhů komisí zkušebních".

8. Resoluční návrhy posl. dr Schollicha a druhů:

Vláda se vyzývá, aby s počátkem studijního roku 1928/1929 zřídila báňskou fakultu na německé universitě v Praze.

Vláda se vybízí, aby s počátkem studijního roku 1928/1929 zřídila na německé universitě německou zvěrolékařskou fakultu.

Vláda se vybízí, aby neprodleně zřídila německou státní vysokou školu obchodní a hospodářskou s tříletým studiem v Ústí nad Labem nebo jako oddělení technické vysoké školy v Praze.

Vláda se vybízí, aby s počátkem studijního roku 1928/1929 zřídila německou vysokou školu lesnickou.

Vláda se vybízí, aby s počátkem studijního roku 1928/1929 zřídila německou vysokou školu pro tělesná cvičení.

Vláda se vybízí, aby s počátkem studijního roku 1928/1929 zřídila německou vysokou školu pro výtvarné a užité umění.

Vláda se vyzývá, aby do měsíce obsadila všechna neobsazená místa profesorů na německé universitě v Praze a na německých technikách v Praze a v Brně.

Místopředseda Stivín (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce a, nebude-li námitek, přistoupíme k projednávání odstavce dalšího. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme k projednávání odstavce dalšího, jímž jest:

4. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového k usnesení senátu o usnesení posl. sněmovny (tisk 489) k vládnímu návrhu zákona (tisk posl. sněm. 1133 a 1159) o poskytování podpor při živelných pohromách (tisk 1180).

Zpravodajem výboru zemědělského je p. posl. Dubický, zpravodajem výboru rozpočtového p. posl. Hancko.

Uděluji slovo prvnímu zpravodaji, p. posl. Dubickému.

Zpravodaj posl. Dubický: Slavná sněmovno! Senát Národního shromáždění usnesl se na dvou totožných změnách zákona o poskytování podpor při živelních pohromách. Změny jsou rázu více formálního než věcného a podle mého názoru ničeho na smyslu zákona, přijatého posl. sněmovnou, nemění.

V §u 1 škrtl senát slova: "a jsou na hospodářské existenci ohroženi" a nahradil je slovy: "při čemž budiž vzat náležitý zřetel na hospodářské poměry poškozených".

Tutéž změnu provedl senát v §u 2 uvedeného zákona.

V §u 3 přijal senát několik doplňků po stránce formální. (Výkřiky.) Uznávám právo senátu na věcné a důležité opravy zákonů, které přijdou z posl. sněmovny, ale v tomto případě jde o změny málo významné, které věcnou povahu zákona nemění.

Zdá se mi proto, že bylo zbytečné zákon tento posl. sněmovně vraceti. Jestliže přesto vyslovuji se pro schválení změn usnesených senátem, činím tak jen z toho důvodu, že dnes končí jarní zasedání posl. sněmovny a že v případě neschválení původního usnesení posl. sněmovny nadpoloviční většinou byl by celý zákon ohrožen.

Zemědělský výbor vyslechl ve včerejší schůzi zároveň zprávu, kterou podal p. ministr vnitra o rozsahu a následcích živelních pohrom v Rudohoří, které jsou tím tragičtější, neboť vedle úžasných škod materielních živelním pohromám za oběť padly i lidské životy. Celá státní administrativa, úřady samo správné a pomocné sbory vojenské učinily okamžitě vše, aby postiženému obyvatelstvu poskytnuta byla první pomoc. Vláda sama věnovala na zmírnění těžkých následků živelních pohrom  1/4 mil. Kč jako okamžitou podporu, čímž arciť péče vlády není nikterak vyčerpána, naopak podle prohlášení pana ministra vnitra činěny jsou další kroky, aby po vyšetření škod byla poskytnuta se strany vlády pomoc mnohem vydatnější.

Jménem zemědělského výboru prosím, aby poslanecká sněmovna schválila usnesení senátu Národního shromáždění. (Potlesk.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Uděluji slovo zpravodaji výboru rozpočtového, p. posl. Hanckovi.

Zpravodaj posl. Hancko: Slávna snemovňa! Rozpočtový výbor vo svojej schôdzi dňa 13. júla 1927 pripojil sa k usneseniu výboru zemedelského a doporučuje poslaneckej snemovni usnesenie senátu ku schváleniu. (Souhlas.)

Místopředseda Stivín (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahájím tudíž rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 30 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata.

Ke slovu jsou přihlášeni řečníci: na straně "proti" pp. posl. Kirpalová, dr Stern, dr Keibl; na straně "pro" p. posl. Böhm.

Uděluji slovo prvnímu přihlášenému řečníku, pí. posl. Kirpalové.

Posl. Kirpalová [německy]: Slavná sněmovno! Přes naléhavost návrhu pokládaly strany většiny v senátě za nutno návrh změniti a vrátiti sněmovně, takže jsme se musili dnes a většinou již včera zabývati v zemědělském a v rozpočtovém výboru tímto návrhem. Návrh sám znamená zhoršení proti prvnímu návrhu, poněvadž podle nového ustanovení mohou i větší majitelé, jejichž živobytí není nikterak ohroženo, uplatňovati nárok na podporu, takže - můžeme to zde klidně tvrditi - jistě nezbude mnoho pro malé majitele a zemědělce. Časopis "Landpost", jenž dnes zaujímá stanovisko v této otázce, prohlásil: Bylo změněno velmi pružné ustanovení, že mají nárok jen oni zemědělci, kteří jsou ve své existenci ohroženi, že prý bude brán při vyměření úvěru v nouzi ohled na hospodářské poměry poškozeného. Účel je jasný a nepochybný. Vše pro agrárníky a nic pro malorolníky. Odmítáme přirozeně toto zhoršení a žádáme - tak zní také náš návrh původní znění návrhu. Při té příležitosti vzpomněla bych řeči, kterou v senátě proslovil agrárnický senátor Miller a kterou si musí velmi dobře zapamatovati zvláště naši drobní rolníci. Agrárnický senátor Miller měl tu drzost, že ve výboru senátu prohlásil, jako by malorolníci byli jen spekulanti, kteří na tyto podpory spekulují. Nynější návrh ukazuje však přirozeně opak, že vše má býti uděláno pro velkorolníky a drobní rolníci mají býti pravděpodobně jen velmi málo obdařeni. Malorolníci si to musí pamatovati. Návrh jako takový je naprosto nedostatečný. Není tam ustanovení, že také poškození živnostníci a dělníci dostanou nějakou podporu. Důkazem toho je § 4, neboť provedení tohoto zákona přísluší ministru zemědělství a ministru financí. Kdyby se pomýšlelo také na podporu poškozených živnostníků a dělníků, musili by býti přece pověřeni provedením také ministr obchodu a veřejných prací.

Podali jsme také v tom směru dotaz v zemědělském výboru na přítomného tam ministra a pan ministr dal na to jasnou odpověď. Mínil, že poškození živnostníci a dělníci mají nárok na podporu jenom tenkráte, jsou-li zároveň zemědělci a musí platiti 12%ní pozemkovou daň.

Druhé opatření, jež je v tomto zákoně, jeví se nám rovněž v nejvyšší míře nedostatečným. Je to převzetí 3%ního zúročení zápůjček. Víme zcela dobře, že není možno dostati peníze na nižší úrok. Proto by se měla vláda postarati, aby se poškozeným dostalo peněz na velmi nízký úrok. V návrhu není pro to záruky. Ani důvodová zpráva o tom ničeho nemluví, zvláště, které ústavy, jež poskytují peníze, přicházejí v úvahu. Nepraví ničeho o tom, zda se ústavy k tomu propůjčily, takže dnes možno již jasně a zřejmě viděti, že nebude možno dostati peníze na 4, 5 nebo 6%, nýbrž, jak bohužel víme, na 8, 9 a 10%.

Žádáme přirozeně od vlády, aby v prvé řadě byly přidrženy zemské banky k tomu, aby poškozeným peníze poskytly. Žádáme nad to, aby vláda nesla celé zúročení. A kdyby naše návrhy v tom směru byly odmítnuty, žádáme, aby převzala břemeno úroků alespoň v nejkřiklavějších případech. Fond, který zřizuje předloha, a který byl již zvýšen z 10 milionů na 20 milionů, jest svrchovaně nedostatečný. Podáváme návrh na zvýšení fondu ze 20 na 50 milionů již s ohledem na to, že ministr sám prohlásil, že s těmito penězi není prý možno mnoho počíti a zvláště vzhledem k živelním pohromám, jež nastaly v poslední době.

Při této příležitosti ráda bych poukázala na to, že v Ústí n. L., Podmoklech a Teplicích udála se v posledních dnech veliká živelní pohroma. Bylo ovšem o tom již mnoho psáno a mluveno, myslím však, že jen očití svědkové si mohou učiniti skutečnou představu o tom neštěstí, jež postihlo právě tato místa a tamější lidi. Jen krátký náčrtek tohoto neštěstí: Celé kilometry jdeme přes zničené silnice, voda potoků vystoupila z břehů a rozlila se přes sousední pozemky, takže koryto potoka je v jedné rovině s vedlejšími pozemky. Bystřiny zaplavily spoustami vod celý kraj, byty, tovární místnosti jsou zaneseny ssutinami, bahnem, kameny a pískem. Dva veliké tovární podniky jsou téměř doslovně rozbořeny. Strojovna jedné továrny je úplně odplavena, stroje učiněny na dlouhou dobu nepotřebnými. V jedné továrně je zaměstnáno přes 20 osob, ve druhé přes pět set osob. Tyto osoby nebudou moci přirozeně přes noc opět nastoupiti práci, poněvadž i tenkráte, bude-li strojovna opět zřízena, bude podle výroku odborníků vyžadovati velmi dlouhé doby, než budou stroje očištěny od bahna a naplaveného písku a opět učiněny způsobilými k použití. Opatření obyvatelstva bezvadnou pitnou vodou je ohroženo, poněvadž potrubí a vodovod jsou částečně pobořeny. Lesy, louky, zahrady jsou zničeny, většinou ovšem také i žeň. Velké domy jsou pobořeny, čtyři domy zmizely úplně s povrchu země, mosty a cesty jsou zničeny, dráhy a kanály jsou podemlety. Lidské životy byly ohroženy, nutno oplakati dva lidské životy. V Schönwaldu utonul otec, který se pokoušel svého syna zachrániti, spolu s ním. Ministr prohlásil ve včerejší schůzi zemědělského výboru, že vláda nasadí vše, aby pomohla radou, ale také skutkem. Byla již poskytnuta okamžitá výpomoc 250.000 Kč. To je příliš málo! Neboť ti lidé nebyli vůbec s to, aby něco ze svého majetku zachránili. Zachránili jen svůj holý život. Ubožáci jsou většinou zcela nuzně oblečeni. Nemají vůbec bytů, jsou zcela nuzně ubytováni. Obce jsou sice nuceny je ubytovati, bohužel schází k tomu možnost. Ti, kteří někde mají příbuzné, žijí zatím u nich. Jiní byli ubytováni obcemi, avšak nejnuznějším způsobem. Ministr slíbil, že vzhledem k tomuto velkému neštěstí poskytne ještě větší částku, řekl však právě v souvislosti s tím, že prý fond daný mu k použití je téměř spotřebován a bude tedy třeba, aby mu sněmovna povolila nový úvěr. Nuže, sněmovna jde již dnes na prázdniny. Ti lidé nemohou naprosto čekati, až se sněmovna po dvou nebo třech měsících opět sejde. Bude proto povinností pana ministra financí, aby se postaral, aby pokud možno brzy peníze byly sehnány, a těm ubožákům vyplaceny. Ministr vnitra to sice slíbil, avšak ministr financí, který dával přednost tomu, nezúčastniti se schůze, který ani dnes není přítomen, se ještě nevyjádřil. Ministr vnitra odbyl svou věc tím, že učinil ve výboru prohlášení, dobře věda, že to může býti a zůstati pouhým prohlášením, jestliže pan ministr financí neposkytne k tomu peněz. Pan ministr financí skví se nepřítomností, aby nemusel odpovídati na dotazy poslanců. Zcela jinak bylo tomu v Německu. Také jsme to včera panu ministru vnitra řekli a radili jsme mu, aby si vzal příklad z rychlé pomoci, které se dostalo od německé říše nešťastníkům postiženým tam živelní pohromou. V Německu byla hned mobilisována říšská pomoc, říšský ministr financí odevzdal ministru vnitra milion zlatých marek. Ovšem náš ministr vnitra prohlásil, že prý neštěstí, které se událo v Německu, nemůže býti vůbec srovnáváno s naším, myslel snad, že to může býti pro nás útěchou. Říšský ministr financí dal však zároveň příkaz ředitelství silničních a vodních staveb, aby opět zřídilo příchody do postiženého kraje. Zde však vlastně vláda v této otázce vůbec nic neučinila. Obce se musely starati o vše, vojsko přišlo teprve později. Jednotlivé pomocné osoby, které se nabídly, musely zřizovati s nasazením vlastního života nouzové cesty, pomáhati, všude zasahovati a jen jim dlužno děkovati, že se nestalo ještě více a větší neštěstí.

Nyní ráda bych zde probrala také otázku viny. Jistě se na to odpoví: Za pohromy povětrnostní a živelní není možno činiti lidi odpovědnými. Přece však musíme činiti odpovědnými lidi, v tomto případě vládu a příslušná ministerstva. Jeden příklad místo mnohých: Od r. 1912 namáhá se obec Maršov nepřetržitě o zahrazení obou bystřin. R. 1914 příslušná ministerstva a zemský výbor již vyslaly do Maršova a Bohosudova, tedy do území těchto bystřin, komisi a již tenkráte byla uznána nutnost a důležitost, aby tyto bystřiny byly zahrazeny. R. 1914 byl dohotoven odborem pro hrazení bystřin v ministerstvu orby úplný projekt. Pak se opět nic nehýbalo, až v roce 1920 poškodila tento kraj veliká živelní pohroma. Tu snažili se znova ústními žádostmi a podáními u patřičných úřadů o zahrazení těchto bystřin. R. 1923 opětně žádáno, posílány takřka prosby, ministerstvo zemědělství poslalo své zástupce, aby věc shlédli, avšak dodnes nebyla učiněna opatření, nedošlo vyřízení. V r. 1927 právě neštěstí nastalo. Vidíme tedy, že není možno přece jen odmítnouti otázku viny. Kdyby bylo bývalo učiněno včasné opatření, nebylo by snad možno neštěstí zadržeti, to nechci tvrditi, avšak jistě by bylo velmi zeslabeno a jistě nebylo by třeba bědovati nad tak mnohými škodami na porostu a statku a snad také ne nad ztrátou lidského života. Vedl se také spor o to, zda bystřina, jež se vlévá u Telnice, je bystřinou a poněvadž tato otázka není vyřešena, nebylo nic podniknuto, a raději se hádali o kompetenční otázky, takže i zde musí se vládě přičísti mnoho viny.

Nemůžeme se tedy naprosto prohlásiti za srozuměny s tím, že pan ministr vnitra nám dává sliby. Prohlašujeme částku čtvrt milionu Kč, jež byla postiženým poskytnuta, za zcela nedostatečnou, neboť těm lidem musí se dostati okamžité pomoci a zde je třeba pomoci nejrychlejší. Žádáme od vlády a ministerstva financí, aby páni ministři méně mluvili nebo vyslovovali méně soustrasti, avšak aby více pomáhali. Nemůžeme se dáti utěšovati sliby, chceme viděti skutky a skutky můžeme spatřovati jen v tom, že se nejprve poskytne dostatek peněz pro postižené a pak že co nejdříve budou bystřiny zahrazeny a zřízeny údolní přehrady. Zřízení údolních přehrad je nejlepší ochranou proti opakování se takových pohrom. Pan kolega Böhm snaží se vyprávěti, že toho čtvrt milionu Kč bylo vládou jen proto ihned katastrofou postiženým poskytnuto, protože prý jsou Němci ve vládě. Za tak hloupé nesmějí přece jen ty lidi považovati, aby věřili, že jen poslanec Böhm nebo Krumpe by byli mohli tento pakatel vynutiti, celá vláda musila by přece míti mozek zabedněný anebo nemíti vůbec lidského citu, kdyby byla ihned neposkytla první po moci. Myslím ovšem, že tito pánové potřebují této látky k agitačním účelům, a jestliže pan Böhm si ve včerejší schůzi tak mnoho na tom zakládal, že on to vlastně byl, který požádal pana ministra Spinu, aby ihned přijel do kraje neštěstím postiženého a aby shlédl škody, vydal vlastně panu ministru Spinovi jen velmi smutné vysvědčení. Pan ministr Spina nebude mu jistě vděčným za tuto zprávu, neboť Böhm vylíčil ministra jako člověka, který nemá pro tuto věc naprosto žádného zájmu, který čeká teprve na vyzvání svého kolegy Böhma, aby se podíval na to velké neštěstí. (Posl. Pohl [německy]: To bude tak!) Tak to je, ovšem. Vyzvala bych nyní, jak samozřejmo, vládu, aby byly uvedeny v pohyb všechny páky, neboť je bezpodmínečně třeba rychlé pomoci. Kdo rychle pomáhá, pomáhá dvojnásob. Těm ubohým obětem musí býti ulehčena ta trocha žití. Byla bych si přála, aby pan ministr Spina nebo pan Böhm byli mluvili s těmi lidmi tak, jako jsme to učinili my. Ti lidé žebrali, aby jim byla poskytnuta pomoc, aby nebyla žádná cesta zanedbána, aby byly uvedeny v pohyb všechny páky, aby vláda a to je příznačné, že tito lidé již znají stanovisko vlády - byla vybídnuta, aby jim ihned poskytla pomoc. Nuže, jestliže Böhm a Krumpe se mnoho vynášejí, že mohou pomoci, protože jsou u vládních stran, ať to nyní dokáží. Čtvrt milionu Kč je maličkost na toto veliké neštěstí. Zde by se musilo užíti několika milionů. Škoda činí asi 20,000.000 Kč. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.) Bude to podle výroku odborníků trvati dvě lidské generace, než Schönwald sám, to jest místo, jež bylo nejvíce zničeno, bude přiveden opět do stavu, jako byl před pohromou. Proto chci říci, že jen nejrychlejší pomoci je třeba a opakuji svá dříve pronesená slova: méně řečí a více skutků! (Potlesk něm. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Böhm. Uděluji mu slovo.

Posl. Böhm (německy): Vážené dámy a pánové! Senát vrátil poslanecké sněmovně návrh, který se dnes znovu projednává. Mám--li jménem svého klubu zde prohlásiti, že budeme hlasovati pro tento návrh, odůvodním toto stanovisko tím, že zvláště slova v návrhu změněná vždy budou míti ve vážném případě velký význam pro zemědělství. V prvním znění bylo ustanoveno, že podporu z fondu mohou dostati jen ti, jejichž existence jest ohrožena. Změna byla nyní stylisována tak, že se poskytuje podpora i oněm zemědělským podnikům, které byly poškozeny ve svých hospodářských poměrech. Rozdíl a význam tohoto přestylisování jest v tom, že se zvláště drobnému zemědělství dostalo ochrany, neboť je-li ohrožena existence drobného zemědělce, přijde se někdy s podporou příliš pozdě, takže jeho ohroženou existenci nelze již zachrániti. Byl-li však poškozen a poškození bylo pojato také do paragrafu zákona, pak jest možno, že bude dále existovati. Vážené dámy a pánové! Nesmíme zapomenouti, že právě letos byla v několika minutách zničena naděje mnoha set drobných zemědělců, nesmíme zapomenouti, že namáhavá těžká práce mnoha měsíců byla zničena živelními pohromami. Při projednávání tohoto zákona rád bych poukázal ještě na několik jeho vad, které povstávají při zjišťování škody tím, že se zjišťování přenechává četnictvu. Poukazuji zde na dva případy v děčínském okrese, které nám prokazují, že zjištění provedená četnictvem nejsou naprosto spolehlivá. Jedním případem jsou škody obce Borek-Choratice v r. 1926, kde děčínský státní okresní stavební úřad zjistil škodu 45.000 Kč, kdežto četnictvo zjistilo škodu 10.000 Kč. Jest tedy potřebí, aby příště nebylo ponecháváno četnictvu zjišťovati škody způsobené živelními pohromami, nýbrž aby tím byly pověřeny jiné úřady a zvláště státní stavební úřad s přibráním odborníků z obyvatelstva. Dalším jest případ jistého jílovského zemědělce, o němž četnictvo uvedlo, že žije ve velmi dobrých poměrech. Ve skutečnosti však trpí tento muž špatnými hospodářskými poměry a sotva uhájí svou existenci.

Nyní mi dovolte, abych několika slovy poukázal na neštěstí v severních Čechách. 8. červenec byl pro okresy teplický, ústecký, chabařovický a děčínský osudným dnem a bylo jistě úkolem poslance zavolati ministra, jenž v neděli dne 10. července přišel do území zničeného živelní pohromou a sedmihodinovou pochůzkou po tomto území mohl se osobně pře svědčiti o živelních škodách. Ministr Spina viděl škody způsobené na soukromém majetku, na veřejných komunikacích a na státním majetku, ministr Spina mohl tedy ihned v pondělí podati o tom zprávu ministerské radě a tak bylo možno od ministerstva vnitra dostati ihned nouzovou výpomoc 250.000 Kč. Konstatuji, že tato nouzová výpomoc naprosto nemůže uhraditi škod, byť jen přibližně, nýbrž byla poskytnuta jen proto, aby těm, kdož v noci bez oděvu musili utéci ze svých domů, v prvních hodinách se dostalo pomoci. Vojenská pomoc byla sem přikázána již v pondělí a musím konstatovati, že po rozmluvách našeho ministra jakož i mých s obyvatelstvem dlužno s tohoto místa vysloviti vojsku, které dnes pracuje venku v tomto území, zvláště v Schönwaldu, plné uznání za tuto práci. To není můj výmysl, nýbrž to jest výsledek dohovoru s obyvatelstvem v těžce poškozených územích. Vrchní stavební rada Lieber byl ihned vyslán do nouzového území, aby zařídil další. Byla tedy učiněna všechna možná opatření. Nyní jest nutno, aby se v této práci pokračovalo, aby se v tom, co bylo nyní rozpočato, pokračovalo v daleko větší míře. Děčínské a ústecké okresní politické správě nelze odepříti uznání za to, že rychle a důkladně zasáhly, že podnikly vše, co by přispělo ke zmírnění nouze obyvatelstva. Musím zdůrazniti, že okresní hejtman dr Kahler a okresní komisař Houdek od děčínské okresní politické správy, jakož i ústecký hejtman Schmidthausen pracovali v neděli jako ve všední den, aby rozhodně přispěli ke zmírnění této nouze. Dosud se stalo, co se státi mohlo a jménem těchto set těžce poškozených v tomto území žádám dnes vládu, aby pokračovala v podpoře tak dalece, aby nezměrné škodě, (Hluk a různé výkřiky.) kterou může posouditi jen ten, kdo ji viděl, dostalo se skutečně pomoci. Nutno zde konstatovati, že škoda činí v tomto území nejméně 20 milionů Kč, a musíme tudíž žádati, aby vláda vydatnou měrou poskytla pomoc. Včera mi slíbil ministr Spina, že se učiní vše, co jest nutno, aby těžce postižené severočeské území dostalo se znovu do pořádku. Proto bych s tohoto místa v této vážné hodině vyzval vládu, aby tyto škody, které jsou v severočeském území ojedinělé, jak jich nebylo, lze zaznamenati dosud v žádném území, vážně úplně napravila a obyvatelstvu vydatně pomohla. My jako poslanci máme povinnost učiniti vše, abychom obyvatelstvu poskytli rychlé a vydatné pomoci. Ujali jsme se v prvních dnech nouze obyvatelstva a musíme to také příště činiti v těchto těžkých chvílích. Při dnešním projednávání žádám o vydatnou pomoc pro těžce poškozené území a jeho nešťastné obyvatelstvo a očekávám, že toto oprávněné přání bude také vyslyšeno. (Různé výkřiky na levici.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP