Pátek 8. července 1927

Odstavec 2 pamatuje na případy, kdy šestileté zaměstnání v živnosti hostinské, pivovarské nebo v hospodářství viničném nebylo plně dokonáno před účinností tohoto zákona. Aby tato doba nepřišla na zmar a dotyčné osoby nemusely předložiti průkaz způsobilosti, jak se dnem účinnosti tohoto zákona zavádí, doplňuje se nedostávající se doba zaměstnání do účinnosti zákona na šest roků zaměstnáním také po účinnosti zákona.

Ustanovením § 4 pamatuje se na pensionáty a lázeňské domy, kterým může se prominouti průkaz pro podávání pokrmů hostům v nich bydlícím, vázané na koncesi, dále na ústavy, jako jsou kuchařské školy a pod., provozuje-li se živnost hostinská jako živnost vedlejší.

§em 5 pamatuje osnova zákona na případy, ve kterých by šlo o zřízení nebo převzetí význačných hotelových podniků v zájmu povznesení ruchu turistického a cizineckého takovými odborníky, kteří sice nemají formálního průkazu způsobilosti vyučením a delším zaměstnáním, zato však svým rozhledem neb zkušenostmi a znalostmi, zejména získanými pobytem v cizině, podávají záruku odborného vedení takovýchto význačných podniků. V těch případech může ministerstvo průmyslu, obchodu a živností výjimečně udíleti dispens od průkazu způsobilosti předlohou zaváděného a účelnost tohoto výjimečného opatření jest plně odůvodněna okolností, že takových význačných podniků se našemu státu nedostává a nebylo by tudíž účelno schopným jednotlivcům klásti meze jejich podnikavosti.

§ 6 jedná o přeložení živnosti hostinské a výčepnické ze Slovenska a Podkarpatské Rusi na ostatní území republiky; tato otázka jest upravena již platným zákonem č. 155/1925 Sb. z. a n., kterého se předloha pro úplnost dovolává.

Tento zákon dle §u 8 nevztahuje se na území Slovenska a Podkarp. Rusi, ježto tam není dosud vybudována odborná organisace společenstevní, ani není vytvořeno odborné školství pro živnost hostinskou a výčepní. Jakmile však tyto předpoklady budou splněny, bude jistě snahou vlády zavésti průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepnickou i na tomto území.

Z těchto citovaných jednotlivých paragrafů, slavná sněmovno, vyplývá, jaké ústupky učiněny byly zájemným kruhům a požadavkům činěným právě při projednávání průkazu způsobilosti živnosti hostinské.

Pokud se týká jiných států, poukazuji k tomu, že před rokem v Maďarsku byl zaveden průkaz způsobilosti bez jakéhokoliv omezení počtu obyvatelstva a bez poskytnutí výhod ostatním zájemným kruhům živnostenským a tento průkaz způsobilosti byl zaveden v takovém rozsahu, jako u nás jednotlivé živnosti, zejména živnosti řemeslné, mají. U nás rovněž byl nedávno zaveden průkaz způsobilosti pro živnost fotografickou a cementářskou a jistě kdo sleduje právě projednávání těchto dvou osnov pro tyto dvě živnosti, - a kolegové, kteří byli zúčastněni v živnostenském výboru, to přiznají - vidí, že nebylo žádných výhod právě v tomto průkazu způsobilosti poskytnuto, že se nedají tyto dva průkazy porovnati s průkazem způsobilosti hostinské, který tolik výhod poskytuje zájemným kruhům živnostenským, které dosud podle zvyklostí ucházely se o koncesovanou živnost hostinskou. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Slavná sněmovno! Zmínil jsem se s počátku, že zavedení průkazu způsobilosti nebude míti náhlého nějakého přechodu, že nebude žádné poruchy právě v této živnosti, ani u těch, kteří v této živnosti jaksi jsou súčastněni, ať jako majitelé hostinské koncese nebo pachtýři nebo náměstkové. Všichni, kteří dosud z ostatních kruhů živnostenských, o kterých jsem se zmínil, získali živnost hostinskou, podrží dále tuto koncesovanou živnost hostinskou a budou míti jistě příležitost v případech, kdyby jim šlo o to, získati buď celou hostinskou koncesi nebo po případě jen jednotlivou část koncese pro živnost hostinskou a výčepní, právě na základě tohoto zákona a výhodnými předpisy živnostenského řádu získati živnost hostinskou na podkladě průkazu způsobilosti, ovšem zase jen se zřetelem na potřebu obyvatelstva. Podle výnosu ministerstva obchodu z 1. února 1922 má býti hostinská koncese na 500 obyvatel, výčep lihovin na 1000 obyvatel, živnost kavárenská na 5000 obyvatel, a jestliže přihlížíme k celkovému počtu a spočítáme, kolik zejména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku máme dnes hostinských koncesí a srovnáváme-li to s tímto výnosem ministerstva obchodu, vidíme, že máme o 100% více těchto koncesí hostinských a výčepnických. Okrouhle máme hostinských koncesí v těchto vyjmenovaných zemích 56.000 a jestliže srovnáváme tento celkový počet hostinských koncesí vzhledem k tomuto počtu stanovenému při udělování nových hostinských koncesí, jichž by mělo býti 27.000, tedy vidíme, že je to přes 100% více proti znění tohoto výnosu a že je třeba, pokud se týče živností hostinských, zejména v obcích a v příslušných odborných společenstvech vždy hleděti na potřebu a zejména k tomu, aby schvalovací orgánové, úřady I. stolice, se řídili nejen tímto výnosem, nýbrž hlavně potřebou obyvatelstva. Jestliže dnes vidíme v živnostech hostinských a výčepních, že přes to, že platí ochrana nájemníků, je zde fluktuace, že je tu výměna osob, vidíme v tom důsledek neutěšených poměrů plynoucí právě z nadpočtu živností hostinských a výčepnických. Jak známo, sám primátor tohoto města dr Baxa prohlásil, že neměly by nové hostinské koncese býti povolovány ve Velké Praze, pouze s výjimkou, kde vznikají nové části Velké Prahy, nové ulice a kde je třeba posudku právě při udělování nových hostinských koncesí. Dnes každý, komu snad hospodářsky se nevede, kdo ztroskotal, myslí vždy, že dosažením hostinské koncese získá pevnou existenci. Máme však statisticky dokázáno, že právě velká většina těchto nových osob, které přicházejí do živností hostinských, ztěží se uchytila a ztratila zde poslední majeteček, který do této živnosti přinášela. Bohužel, že právě hostinské koncese vymáhají se způsobem ne vždy právním a správným. Bylo by opravdu velice zdravé, kdyby hostinské koncese, o které jednotlivci se ucházejí, byly ponechány volnému uvážení nadřízených úřadů, kdyby na tyto úřady nebyl činěn nátlak určitých osob nebo určitých tříd a pod. a kdyby skutečně úřad měl tu možnost posouditi, zda potřeba obyvatelstva nové hostinské koncese vyžaduje. A jsem přesvědčen, že kdyby toho tlaku nebylo, nerostl by tak počet hostinských koncesí a že by jistě úřady spíše restringovaly takové živnosti, ve kterých mnozí hostinští ať jako majitelé, pachtýři nebo náměstkové ztroskotali. Vůbec by tyto koncese měly býti likvidovány až na ten počet obyvatelstva, o kterém mluví výnos ministerstva obchodu z 1. února 1922.

Na konec bych se zmínil o živnosti kavárenské vzhledem k požadavkům cukrářů, kteří právě se domáhali, jak jsem se zmínil, v §u 3, odst. 3, aby od průkazu způsobilosti v živnosti hostinské a výčepnické byla osvobozena živnost cukrářská při podávání nejen kakaa, čokolády a čaje, který byl přidán, ale i při podávání kávy. Poukazovali na svou starou tradici, zapomínajíce, že novelou živnostenského řádu z r. 1907 byl právě průkaz způsobilosti akcentován pro živnost hostinskou a výčepnickou a že cukráři již průkaz způsobilosti mají a že podávání teplých nápojů v jejich živnosti jako živnosti vedlejší je částečná koncese na základě §u 16. V tomto směru musím poukázati na to, že u nás kavárenská živnost, zejména kavárny čisté, jsou vedeny v jiném genru, v jiném typu, než jak se poukazuje tu a tam od neinformovaných. Poukazuje se zejména na kavárny v jiných státech, kde prý cukráři mají kavárny zavedeny a kde se nedělají takové překážky jako v tomto případě u nás, kde zejména v případě průkazu způsobilosti živnosti kavárenské a organisace hostinské domáhají se toho, aby káva byla zachována jenom pro živnost kavárenskou. Musím poukázati na velkou režii, kterou dnes kavárny mají. Víme, že kavárny jsou dnes vlastně čítárnami, neboť vidíme, jaká vydání má každý jednotlivý kavárník, počínaje tím nejmenším do toho největšího, jak ohromnou položku výdajovou má právě za časopisy denní nebo různé revue a obrázkové časopisy, víme, že živnosti kavárenské v zimě jsou vlastně ohřívárnami právě pro studenty, na které poukazují zejména organisace cukrářské, že právě u nich by mohli míti svůj útulek. Poukazují také na vysoké nájemné, režii a ostatní zatížení a dokazují, že kavárenské živnosti musí býti v těch místech, kde průkaz způsobilosti bude zaveden, umožněno, aby čistě aspoň opravdu mohla existovati. Ale i výnos ministerstva praví, že teprve tam, kde je 5000 obyvatel, může býti otevřena jedna kavárna. Vidíme, že v tomto případě požadavek kavárníků je oprávněn vzhledem k režii, která je. Tam, kde cukráři jednotlivci by viděli svoji budoucnost v kavárenské živnosti, jistě budou míti možnost pro své nástupce, aby je stejně dali vyučiti, jako číšník se musí vyučiti živnosti hostinské, aby se jednou stali samostatnými. Když uvidí, že by se rodinným příslušníkům lépe vedlo v živnosti kavárenské než cukrářské, mají možnost dáti je vyučiti, aby dosáhli průkazu způsobilosti a mohli se věnovati této živnosti.

V tomto krátkém výkladu jsem se pokusil slavné sněmovně vylíčiti a zdůvodniti průkaz způsobilosti. Organisace hostinské prošly jistě hodně trnitou cestou, než se dočkaly uskutečnění tohoto návrhu a musily činiti mnoho různých ústupků. A právě v tom předpokladu, že všecky tyto ústupky, které byly dosaváde učiněny, budou uznány slavnou sněmovnou, prosím, aby osnova zákona tisk 1110 byla jednomyslně schválena. (Potlesk.)

Místopředseda Stivín (zvoní): K této osnově jsou přihlášeni řečníci. Zahájíme proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická byla stanovena 30 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata.

Ke slovu jsou přihlášeni: na straně "proti" p. posl. L. Wenzel; na straně "pro" pp. posl. Tichi a Pechman.

Uděluji slovo prvnímu zapsanému řečníku na straně "proti", p. posl. L. Wenzelovi.

Posl. L. Wenzel (německy): Tento návrh zákona, kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní, byl předložen živnostenskému výboru ve sněmovně již r. 1925, a to 15. července. Zemský svaz cukrářských společenstev s německou jednací řečí v Čechách zaujal k tehdejšímu návrhu zákona stanovisko energickým protestem, za slaným ministerstvu obchodu v Praze dne 6. prosince 1925 pod č. j. 180/25. Tehdejší dopis zemského svazu společenstev cukrářů s německou jednací řečí v Čechách se sídlem v Teplicích, zněl doslovně takto: "S jistým pobouřením cítí celý cukrářský stav, že připravovaným zákonem bude mu zasazena značná rána. Kdežto vláda v řečeném návrhu beze všeho poskytovala opět cukrářské živnosti starodávné právo, podávati bílou kávu, živnostenský výbor poslanecké sněmovny pokládal za nutné odníti mu hlavní součást starých zaručených práv." Dále se praví v tomto protestu: "Dobře víme, že za činem zmíněného výboru, za jeho požadavky vězí nenasytná žádost - mělo by vlastně státi český pivovarnický kapitál - který se snaží připraviti všechny jiné ostatní živnosti s potravinami o všechna práva, sám však při tom zasahuje do práv ostatních. V tomto požadavku, ochromujícím cukrářskou živnost, nespatřujeme nic jiného než nesmyslný a bezohledný požadavek ničící ostatní živnosti. Protestujeme co nejostřeji proti postupu živnostenského výboru poslanecké sněmovny jménem všech německých cukrářů v republice a vznášíme velmi naléhavou a vřelou žádost, aby zmíněný vládní návrh byl po této stránce zrevidován, a aby do něho bylo opět pojato právo podávati kávu v cukrářstvích bez průkazu způsobilosti.

Cukráři r. 1924 za předsednictví a pod vedením liberecké obchodní a živnostenské komory vyjednávali s hostinskými a výčepníky již třikráte v paritních komisích a účelem jednání mělo býti, aby byly vytvořeny normy, které by uspokojily obě strany. Kdyby se však bylo ve vyjednáváních pokračovalo, byli by cukráři dosáhli všeho jiného, jen ne uspokojivého vyrovnání. To bylo také důvodem a příčinou, proč všichni cukráři žádali tehdy, aby vyjednávání s hostinskými byla přerušena. K nynějšímu požadavku hostinské živnosti, aby byl podán průkaz způsobilosti pro podávání kávy v živnosti cukrářské, uvedli bychom toto:

Jak potvrzuje nejstarší tradice, podávání kávy a také ostatních teplých nápojů bylo v cukrářství odedávna obvyklé. Jest známou skutečností, že různým rozšiřováním některých cukrářských závodů vznikly z nich kavárny, čímž jest prokázáno, že káva byla podávána dříve v cukrářství než v hostincích. A dnes tito lidé chtějí cukrářům toto staré právo upírati, ba dokonce odníti. Jaký význam má podávání kávy pro cukráře a na druhé straně pro spotřebitele? Cukrářství bez podávání kávy jest jako chléb bez másla. Dnes jest každý zvyklý zajíti na procházce s rodinou osvěžiti se do kavárny nebo do jiné hostinské místnosti. Kavárny jsou ostatně pro děti i v průvodu rodičů zakázány. Zvláště starší dámy a ti, jež odrážejí kavárny a hostince se zakouřeným vzduchem, dávají vždy přednost přechodnému pobytu v cukrářství, aby se mohli tělesně osvěžiti. Majíce na mysli tyto okolnosti, docházíme k přesvědčení, že podávání kávy v cukrářství stalo se pro lid skutečnou nutností, o níž také dotčení, svrchu zmínění spotřebitelé nemohou býti nikdy připraveni. Od těchto stálých zákazníků v cukrářství nelze však žádati, aby pojídali pečivo bez koflíku kávy. Tím jest dostatečně prokázáno, že podávání kávy patří k živnosti cukrářské jako starodávná součást a bez něho nemůže cukrář vůbec provozovati celou nebo plnocennou úspěšnou obchodní praksi. To mělo by v zápětí, že by cukráři ztratili většinu stálých a jistých zákazníků a tím by byli zničeni. Chtějí snad rozhodující činitelé skutečně tohoto cíle dosíci? My, cukráři, tomu nevěříme a pokládáme postup výboru poslanecké sněmovny za ukvapený, vyslovujeme však svou nedůvěru v tom smyslu, že, než se výbor usnese na tak hluboko zasahujícím činu, měl by dříve vyslechnout zástupce příslušné živnosti. Nesmí se zapomínati, že dosavadní právo podávati nápoje v cukrářství zakládá se jen na omezené koncesi, která byla vázána jen na provozování cukrářství, dala se tedy využíti jen společně s ním, což nemůže nikdy býti konkurencí pro vlastní výčepní živnost. V duchu těchto vývodů protestujeme jménem všech německých cukrářů v republice proti zamýšlenému odnětí práva podávati kávu v cukrářstvích a žádáme, aby cukrářské živnosti byla ponechána staletá její práva a aby nebyla vázána, jak se to zamýšlí, na průkaz způsobilosti."

Připomínám, že toto byl tehdejší protest zemského svazu cukrářů. Na základě tohoto protestu a poněvadž tenkráte nedošlo k dohodě, návrh zákona byl vzat z denního pořadu sněmovny. Došlo k tomu v prosinci 1925. Když návrh, který jest nyní podán opět sněmovně, téměř plné dva roky ležel ve stole referentově, zdálo se, že nadešla pravá chvíle, kdy má býti nezměněn předložen opět poslanecké sněmovně. U tohoto návrhu zákona, kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní, musí dojíti v zájmu obou sporných stran ke zlepšení. V § 3, odst. 3, nesmí státi: "Od průkazu způsobilosti v předchozím paragrafu uvedeného jest osvobozen cukrář, který žádá za koncesi obmezenou na podávání kakaa a čokolády, v časové i místní spojitosti s vlastní živností cukrářskou." Proti tomuto znění zaujal jsem již stanovisko v živnostenském výboru a byl jsem pevně přesvědčen, že jednám v zájmu hostinských i cukrářů.

Mezi slova "podávání" a "kakaa" patří slova "kávy a čaje". Když dne 15. července byl návrh projednáván v živnostenském výboru, ujal jsem se tenkráte jako jediný německý řečník, dobře smýšlející se živnostnictvem, slova v zájmu hostinských. Tenkráte jsem zvláště konstatoval, že se národně socialistická strana vždy zásadně přičiňuje o zachování živnostenského stavu a proto také ráda vítá, vyhoví-li se dávnému přání živnostenského stavu tím, že hostinští dostanou konečně průkaz způsobilosti. Tenkráte dovolával jsem se současně také citu členů živnostenského výboru pro spravedlnost. Tenkráte jsem již zdůraznil, aby při budování nového práva pro hostinské nebylo zároveň spácháno bezpráví na těžce ohrožené živnosti cukrářské. V živnostenském výboru jsem tenkráte poukázal a poukazuji na to opět také dnes, že právě v této sporné otázce vyjednávala již paritní komise zástupců německých živnostníků a výčepníků se zástupci německých cukrářů, a to dne 15. listopadu 1926. Účelem tohoto jednání paritní komise bylo dosáhnouti vyrovnání ve sporných otázkách obou živností. Toho bylo také nyní dosaženo ve 4. vyrovnávací schůzi, která se konala dne 5. srpna 1926 v Teplicích-Šanově. Cukráři povolují hostinské živnosti s neobmezenou koncesí, to jest těm, kteří mají právo podávati jídla, právo na vlastní výrobu cukrářského zboží, jak to bylo sjednáno ve třetí vyrovnávací schůzi v Chomutově, pod názvem "domácí dorty a domácí pečivo", čímž dlužno rozuměti pečivo, které si liší svým složením, velikostí jednotlivých porcí a tím způsobenou vyšší cenou od obyčejných výrobků cukrářských. Těmto podnikům se také dovoluje přijímati cukrářské pomocníky. Obě svrchu poskytnutá práva, tedy ani změnná výroba, ani přijímání cukrářských pomocníků netýká se kaváren, nemají-li plné koncese k podávání jídel. Hostinští upustí příště od držení zvláštních cukrářských obchodů, dále od prodeje přes ulici a vyvěšování zvláštních plakátů, jimiž se upozorňuje na výrobu a prodej z vlastního cukrářství, a podávají dovolené cukrářské výrobky jen jako doplněk k jídlům. Odlehlým horským a turistickým hotelům, které nemají spojení s nejbližším cukrářstvím, dovoluje se úplně vyráběti všechno cukrářské zboží.

Cukráři mají býti příště osvobozeni od žádaného průkazu způsobilosti pro podávání kávy, čaje, čokolády atd., kteréhožto práva nabývá se koncesí. Při takovýchto žádostech zavazují se společenstva hostinských, že nebudou činiti námitek, pokud bude dána otázka potřeby a otázka místnosti bude odpovídati úředním předpisům. Aby bylo dosaženo nestrannosti při projednávání takovýchto žádostí, zavazují se hostinští, že se postarají aby ve výborech jednotlivých hostinských společenstev zasedal také aspoň jeden zástupce společenstva cukrářů. Oba svazy zavazují se, že v případech, kde se členové dopustí přehmatů v mezích těchto dohod, náležitě vystoupí proti onomu vlastnímu členovi. Tato dohoda byla uzavřena v dobré shodě mezi zájemci svazu německých cukrářů a německých hostinských v Liberci, v Teplicích-Šanově dne 15. listopadu 1926.

Jestliže při čtení písemných protestů proti tomuto návrhu zákona svaz cukrářů činí výtku hostinským, že se tito nepřímo snaží zúžiti privilegovaná živnostenská práva cukrářů, nemůže se to podle mého mínění na žádný způsob týkati německých hostinských. Strana německých národních socialistů dostává každoročně od říšského svazu živnostenských společenstev darem hostinský kalendář, z něhož si mají živnostenští zájemníci strany opatřiti náležité informace. V hostinském kalendáři pro r. 1926 píše se na str. 94 a 95 zcela jasně s nadpisem "Zavedení průkazu způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní", že cukráři mají býti osvobozeni od průkazu způsobilosti. Tento článek, pokud vím, zůstal nevyvrácen. Nelze tedy pochybovati, že němečtí hostinští mají dobrou vůli se dorozuměti.

Na poslední poradě německých a českých cukrářů, kteří zde ve sněmovně intervenovali u kol. posl. Pechmana, jako předsedy živnostenského výboru, a u posl. Petrovického, jako referenta, došlo k velmi ostrému a jasnému projevu českých cukrářů. I čeští cukráři žádali svá práva na podávání kávy bez průkazu způsobilosti. Já osobně přál bych si z celého srdce, aby rozdíly byly vyřešeny dorozuměním. Jestliže zde dnes zcela zvláště beru v ochranu veškeré řemeslné cukrářství, mám pro to své odůvodnění.

Kdysi byli u společenstev cukrářských cukráři, pernikáři, voskáři, výrobci cukrovinek, koláčníci, výrobci mandolet, oplatkáři a čokoládníci.

Dnes z této skupiny zůstali již jen těžce ohrožení cukráři. Ostatní již pohltil průmyslový velkokapitál. Mám zde několik číslic, které svědčí o tom, jak se v tomto státě dělá hospodářská politika. Čokoládový průmysl vyvezl r. 1920 3075 q, r. 1926 již jen 360 q, tedy vývoz klesl na jednu desítinu. R. 1920 bylo vyvezeno 37.648 q cukrovinek, r. 1926 jen 830 q cukrovinek. Tak se rdousí vývoz anebo se znemožňuje, jak ukazují číslice vývozu. Produkce cukrářského průmyslu podstatně poklesla na útraty vnitřního odbytiště. Tím nejcitelněji trpí němečtí cukráři.

Československý cukerní a cukrářský průmysl náleží k nejlépe organisovaným průmyslovým odvětvím. Převrat měl v zápětí pro 80 velikých průmyslových továrních podniků značné omezení odbytiště. 80 obrovských továrních podniků, které nemohou již plně vyvážeti, hází každodenně sta metrických centů cukroví na trh s cukrovinkami. Jde to na účet cukrářů. Dávky na daň přepychovou a všechny ostatní daně přivedou cukrářskou živnost na mizinu. Výdělečné poměry cukrářů klesají, vzrůstá nadmíru tovární výroba. Češi zde v poslanecké sněmovně se dopustí velikého bezpráví, jestliže tímto způsobem hodí cukrářům provaz kolem krku a budou-li trvati na stanovisku, že cukrářům má býti odňato volné podávání kávy. (Posl. dr Rosche [německy]: Pane kolego, kdo pak to vlastně zmařil?) Vlastním původcem zdá se v tomto případě, že jest pan kol. Petrovický.

Musíte přece věděti, že tím nebudou postiženi jen němečtí cukráři, nýbrž i čeští, zvláště pak bude ohrožen mladší dorost. Cukrářství, jak ukazuje návrh, má býti katy českého pivovarnického kapitálu a na druhé straně cukerními a cukrářskými barony vehnáno do úzkých a tímto způsobem má býti zničen čestný stav živnosti cukrářské a majetníci této živnosti mají se státi proletáři a tuláky. Až dosud snažil se drobný mistr udržeti si existenci. Pracoval dosud s vynaložením všech sil, lopotil se od časného rána do pozdní noci a nutil své syny a pomocníky a celou rodinu, aby pracovali nad své síly. Nebude-li dnes do návrhu zákona pojato jediné slovíčko "kávy" a cukráři nebudou směti již prodávati kávu, musí drobný cukrář, bojující o svou existenci, opustiti pracovní místo.

Máme-li dnes před sebou samostatného cukráře, jest již tak jako tak závislý úplně na velkokapitálu. Jeho samostatnost jest již jen zdánlivá, neboť ve skutečnosti pracuje jen pro vyssavače krve "daň z cukru, daň z přepychu a jiné daně". Existence cukrářů visí v mnoha případech jen na nitce. Cukráři jsou závislí na lichvě cukerního kartelu a na nadprodukci cukrářského průmyslu. Tak, jako velkokapitál vytlačuje všude svými nádeníky drobné živnostníky krok za krokem, ve všech oborech, tak také udeřila poslední hodina pro cukráře. Tak vyrůstají obrovské podniky pivovarnického kapitálu a cukerního průmyslu, zaměstnávající desítitisíce špatně placených dělníků. My, němečtí národní socialisté, vždy jsme poukazovali na to, že český velkokapitál se svými pomocníky sleduje určité cíle. Tak mizí svoboda německé živnosti a řemeslného stavu! Tak stanou se svobodní němečtí řemeslníci otroky!

Ke znění §u 5 tohoto návrhu zákona žádáme, aby byly škrtnuty odst. 1 a 2. Nepokládáme za správné, aby se velkoprůmyslu dostalo privilegia vykonávati živnost bez průkazu způsobilosti, když se naproti tomu finančně slabým a nemajetným průkaz způsobilosti předpisuje. Jestliže zaujímáme stanovisko k tomuto návrhu zákona a přejeme si některých změn, jest to požadavkem našich voličů. Především si přejeme, aby byly přijaty naše pozměňovací návrhy a prohlašujeme, že zásadně v zájmu hostinské a výčepní živnosti budeme hlasovati pro zavedení průkazu způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní, zdůrazňujeme však, že ovšem nejlepším řešením by bylo, kdyby při řešení tohoto problému nebyla cukrářská živnost úplně ubita. (Potlesk poslanců něm. strany nár.-socialistické.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo p. posl. Tichi.

Posl. Tichi (německy): Slavná sněmovno! Požadavek hostinské živnosti, aby byl zaveden průkaz způsobilosti, není nový. Již před 30 lety, kdy v rakouském parlamentě r. 1906 byl projednáván a usnesen živnostenský řád platný až do dneška ještě i v tomto státě, byl průkaz způsobilosti v hostinské živnosti předmětem velmi vážných rozprav. Věc šla tenkrát tak daleko, že dokonce při prvním čtení živnostenského řádu v parlamentním živnostenském výboru, který byl tehdy permanentní, bylo ustanoveno, že pro hostinskou a výčepnickou živnost jest nutný průkaz způsobilosti, a to jen do jisté míry, neboť průkaz způsobilosti pro tuto živnost měl býti prozatím zaveden jen pro zemská hlavní města a lázeňská místa. Dále chtěli nařízením zavésti průkaz způsobilosti pro hostinskou živnost v místech s větším počtem obyvatel nebo s velikým cizineckým ruchem. Vidíme, že již tehdy všechny vrstvy považovaly za naléhavou nutnost, aby v hostinské živnosti byl zaveden průkaz způsobilosti.

Nedošlo-li tehdy k tomu, bylo to neblahým vlivem dosti silné liberální skupiny v parlamentě, která stála na stanovisku svobodné živnosti, nikoliv naposled bylo to také panující postavení této skupiny v obchodních a živnostenských komorách, jež přimělo vládu, aby bojovala proti tomuto požadavku živnostenského výboru, jenž také ve druhém čtení padl. (Posl. L. Wenzel [německy]: Ale jak tento návrh vyhlíží dnes!) Boj o průkaz způsobilosti v hostinské živnosti trvá tedy již 30 let a není živnostenské schůze, na níž by tento požadavek nebyl znovu vytýčen. (Posl. L. Wenzel [německy]: Tehdy byli cukráři oprávněni, nyní byli vyškrtnuti!) Ve starém Rakousku nikoliv. Mluvím o návrhu, jenž ve starém Rakousku již tehdy byl na denním pořadu.

Ale nejen samostatní hostinští požadují průkazu způsobilosti, nýbrž především i pomocníci v hostinské živnosti, což by nemělo býti přehlédnuto v táboře nepřátel průkazu způsobilosti. Moje strana podle svého programu stojí na stanovisku, že v živnostech jest vůbec zapotřebí průkazu způsobilosti, a proto jsme považovali za jeden z prvých svých úkolů nasaditi vše, abychom dobyli průkazu způsobilosti pro některé skupiny živností, mezi tím zvláště pro živnost hostinskou a výčepnickou, což se nám nyní po mnoha jednáních konečně podařilo.

Průkaz způsobilosti v živnosti jest průkazem vzdělání. Skládá se především z ukončené učební doby, jež jest spojena s povinnou docházkou do pokračovací školy, z vykonání tovaryšské zkoušky a několika tovaryšských let.

Vytýká-li se nám, že naše snaha zdokonaliti průkaz způsobilosti v živnostech jest zpátečnická nebo cechovní, není to správné.

Právě jako dělník usiluje o ochranu své práce, právě jako každý úředník zdůrazňuje své předběžné vzdělání a zhodnocuje je, právě jako každý dělník chce býti placen podle jakosti svých znalostí, právě tak chce i řemeslník, aby byla uznána jeho způsobilost, kterou si získal a aby mu poskytla jistých práv.

Bojujeme-li nyní pro řádný dorost v živnostech požadavkem, aby byl zaveden průkaz způsobilosti, chceme-li tím, aby se učni dostalo přiměřeného odborného vzdělání, aby kromě své odborné činnosti teoreticky doplnil své vědomosti v pokračovací škole, pak jest naše práce kulturní prací, která nezaslouží výtky úzkoprsého cechovnictví, kterou nám několikráte učinily socialistické strany. (Výkřiky posl. L. Wenzela.) Ale, pane kolego Wenzele, o tom není řeči. Přijdu již k tomu. Jsem vždycky rád, slyším-li, že se dělnická mládež vychovává ve vzdělávacích spolcích, povzbuzuje-li se ke zdravému tělocviku a sportu, neboť tuto práci konáme také ve svých útulcích a domovech pro učně. (Posl. Schweichhart [německy]: Vždyť nechcete učně vůbec posílati do školy!) To není pravda. My chceme pokračovací školu a bojujeme pro ni. (Posl. dr Czech [německy]: Ale kdy? V neděli! Učňům se béře poslední volná chvíle!) To není pravda. Nejsme rádi, zatahuje-li se učen ve svém mládí do politického boje. (Posl. dr Czech [německy]: Jest to nepolitický boj, jejž vedete?) My nevychováváme učně k politickému boji, jako to činí jiné strany. Nemáme nic proti tomu, pracují-li zástupci dělníků ve prospěch zájmů dělníků, to jest jejich dobré právo, kterého jim nikdo nechce upírati; ale žádáme stejného práva pro sebe, abychom mohli pracovati v zájmu živnostenského stavu. (Posl. dr Czech [německy]: Těch se také my zastáváme, to není váš monopol, to jest optický klam!) To jest věc chuti. Ani nám nenapadá, abychom vám nadávali zachránců dělníků, kdežto vy máte stále na programu označení "záchrana živností". (Různé výkřiky. - Posl. L. Wenzel [německy]: Živnostníci mohou zahynouti stálým placením daní!) Zachraňování živností kolegou L. Wenzlem, to jest přímo typické!

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP