Pátek 26. listopadu 1926

Finanční správa, jakož i celá naše veřejnost považovala každého živnostníka a obchodníka za ohromného boháče a podle toho platební předpisy také vypadaly. Mnohý nemohl předepsané obnosy zaplatiti. A co nejhoršího jest nyní, že berní správy předpisují daně a daňové nedoplatky za několik let, a není možno, aby je střední stav zaplatil. Obnosy dlužné přesahují u mnohého poplatníka celý jeho majetek.

Musím zde žalovati. Pan ministr financí dr Engliš přislíbil, že nastane vyrovnání mezi poplatníkem a státem pokud se týče dlužných daní a nedoplatků. Přislíbil, že daně budou mírně vybírány. A, velectění, oproti tomu nutno konstatovati, že stížnosti zcela oprávněné na bezohledné vybírání daní a nedoplatků se stále množí. Není vinou poplatnictva, že berní správy každým rokem daně řádně nepředpisovaly. Vina jest na úřadech i na samotné finanční správě, jakož i na celém bývalém státním režimu! (Výborně!)

Dnes je vyloučeno, aby tyto ohromné obnosy mohlo poplatnictvo zaplatiti. Dámy a pánové! Tvrdší nežli berní správy a exekutoři jest dnešní hospodářská krise. Snad ještě nikdy nebyla taková nezaměstnanost v řadách živnostenských jako letošního roku, zvláště na našem českém chudém jihu. Jménem tisíců živnostníků a obchodníků protestujeme proti tomuto šikanování a žádáme vládu, žádáme ministra financí, aby dané slovo dodrželi, aby otázka daňových nedoplatků byla v tomto státě vyřešena ve prospěch živnostnictva, ve prospěch obchodnictva a ve prospěch pořádku v tomto státě. Živnostnictvo a obchodnictvo, ač v této době řadí se do nezaměstnaných řad dělnictva, snáší svůj osud klidně. Nežádá od tohoto státu nic, než spravedlnost a té spravedlnosti se dovolávati musí, aby jeho stav byl zachráněn. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Máme důvěru ve vládu a doufáme, že našim oprávněným a spravedlivým požadavkům bude vyhověno. Naše poplatnictvo, živnostnictvo, obchodnictvo i rolnictvo očekává spravedlnost od daňové reformy. Jsme si plně vědomi své platební povinnosti ve prospěch a k udržení tohoto státu. Správa tohoto státu a její finační úřady nesmějí však na poplatnictvu žádati více, než ono platiti může. Daně musí býti menší, daně nesmí býti pro poplatníka trestem, nýbrž spravedlivou provisí z jeho výdělku, aby každý občan s láskou na tento stát platil. Daně nesmí ničiti možnost výroby, možnost konkurence, možnost hospodářského života. Přílišné daňové zatížení brzdí výrobu, podnikavost i investice, což znamená zmenšení konkurenční schopnosti, práce a výdělku, udržování nezaměstnanosti a zvyšování životních potřeb. Musí se konečně chopiti, že zdravý hospodářský život je základem moci a síly. Proto žádáme aby reforma daňová přinesla co největší ulehčení malému a střednímu živnostníku, obchodníku a rolníku.

Ještě nebyl znám návrh reformy daňové bylo známo pouze studijní dílo pana min stra v financí dr Engliše a už se z toho dělalo politikum. Obě socialistické strany obou směrů napadaly stranu naši, že vstupem do této vlády zradila svůj daňový program a že daňová reforma nepřinese žádné ulehčení pro živnostnictvo a obchodnictvo. Jisto je, že nemůžeme úplně souhlasiti s návrhem, který nám byl předložen. Své požadavky předneseme. A stanovisko k tomuto pro nás důležitému zákonu zaujmeme až při projednávání osnovy samé. Souhlasíme s tím, aby v zákoně byla stanovena výše samosprávných přirážek a budeme trvati na tom, aby pro obce bylo 200%, pro okres 110% a pro země 160%, neboť právě tyto přirážky zatěžovaly nejvíce náš stav. Protestují-li proti tomu strany socialistické, je viděti, jakými přáteli živnostnictva a obchodnictva jsou. Základní daň výdělková nebyla nikdy tak velká, aby ji poplatník nemohl zaplatiti, ale právě tyto samosprávné přirážky nejvíce zvyšovaly daň výdělkovou, kterou platí živnostnictvo a obchodnictvo.

Není naším úmyslem, ani úmyslem vlády, aby rdousila samosprávu jak s druhé strany se prohlašuje, ale je jisto, že musí v obcích nastati jiné hospodářství, než bylo posud. Když přirážky obecní rdousily živnostnictvo a obchodnictvo a doháněly střední stav na mnohých místech až k sebevraždám, tu, velectění, s druhé strany neozval se ani jediný hlas, aby se tohoto pronásledovaného stavu zastal. Jeden náš finančník, který byl blízký do nedávné doby stranám socialistickým, napsal: "Volební řád do obcí není na podkladě finanční demokracie, neb v obcích rozhodují lidé, kteří na to neplatí, a podle toho to hospodářství obecní vypadá." Myslím, že to napsal dosti zřetelně.

Živnostnictvo a obchodnictvo velice dobře ví, jakými jste byli a jakými jste jeho přáteli, a proto marné jest vaše útočení proti naší straně, která jedině hájí živnostnictvo a obchodnictvo. Nemáme nic proti tomu, hájíte-li vy zájmy dělnictva, ale musíte uznati, že zase my máme právo hájiti zájmy živnostnictva a obchodnictva. Živnostnictvo a obchodnictvo, organisované v naší straně, je si plně vědomo, že jejich zástupci dělají politiku rozumnou a prospěšnou pro jeho stav i pro tento stát. Živnostnictvo dobře ví, že po celých sedm let, když jste měli moc, vládu i většinu v tomto zákonodárném sboru, neudělali jste jediného zákona pro živnostnictvo a obchodnictvo. Právě opak! Všechny zákony, které byly v tomto zákonodárném sboru odhlasovány, byly proti živnostnictvu a obchodnictvu. Pro všechna zatížení jste hlasovali, a dnes, ač ve skutečnosti víte, že pro živnostnictvo a obchodnictvo udělati nic nemůžete, opět je lákáte. Ale živnostnictvo je tak vyspělé, že vám již dnes nevěří, ale že věří těm, kteří mohou tento stav hájiti.

Útočí-li se a píše-li se dnes, že pozemková daň je nižší, než daň výdělková, a píše-li se z druhé strany, co tomu říká živnostnictvo a jejich zástupci, tu, přátelé, mohu lehce odpověděti jménem zástupců, kteří živnostnictvo a obchodnictvo hájí. Byla-li daň pozemková vždy menší, než daň výdělková, byli jste vy stejně spoluvinníky, když jste vždy pro tyto dvě daňové položky hlasovali, ač jste na to byli našimi zástupci upozorněni. Křičeti dnes "zvyšte daň pozemkovou", odpusťte, to je prostě demagogie. Jestliže dnes poplatnictvo volá "snižte daně", není možno na druhé straně daně zvyšovati. To není absolutně možno, to snad bylo možno po převratu, ale dnes již nelze přicházeti se zvýšením pozemkové daně, neboť ani rolnictvo, ani domkářstvo by tohoto zvýšení nesneslo. A pak je to také věc nepopulární a nemožná. Druhé strany to dobře vědí, že to není možno, ale z důvodů agitačních operují i nepravdou.

Mají-li býti daně menší, musí v prvé řadě nastati ještě větší šetření ve státní správě. Náš rozpočet by mohl býti ještě menší. Je pravda, že tato vláda nastoupila cestu šetrnosti, ač mnohé šetření není na místě. V prvé řadě musíme se přiznati, že máme ještě mnoho zbytečných ministerstev, a jest podivno, že již po tři léta likviduje ministerstvo zásobování a nemůže býti s likvidací u konce. Každý, i oposice, musí uznati, že dnes ministerstvo zásobování i se svými lichevními orgány jest úplně zbytečné. Ve státním rozpočtu opět je částka na toto zbytečné ministerstvo na 11 milionů Kč. Prohlásil jsem již v zásobovacím výboru, že lichva je zločinem a že musí býti trestána. Ale lichva skutečná! Tam, kde bují pravá velká lichva, tam se nestíhá, tam lichevní orgány se neobjevují, ba snad ani nesmějí. U malého obchodníka nebo živnostníka, tam je, prosím, prohlídka za prohlídkou. A jaká pak, pánové, lichva? Vždyť je volný obchod, každý má právo nakoupiti, kde je laciněji, a to je, myslím, největší zbraní v rukou konsumenta. My jsme pro to, aby se lichva stíhala, my jsme také konsumenty, ale, prosím, k tomu není zapotřebí, abychom vydržovali celou armádu lichevních komisařů, k tomu není zapotřebí, abychom vydržovali zbytečné ministerstvo. Jestliže lichva se chce stíhati, pak máme politické správy, máme obce, máme stráž bezpečnosti, ba máme i četnictvo. Jestliže se stíhá krádež, pak ať se stíhá také lichva, ale pak ať ti orgánové, kteří mají lichvu stíhati, smějí také stíhati lichvu v peněžních ústavech, bankách, kartelech a tam, kde lichva bují. Kdyby v posledním případě, který se u nás odehrál s cukrem, byly přísné lichevní orgány, musely by vyvoditi z toho důsledky. Ale jsme svědky toho, že malý nevinný živnostník, obchodník je pokutován, a velcí lichváři jsou zákonem chráněni. (Tak jest!) Těch 11 mil. Kč, které se na toto ministerstvo věnují, bychom mohli, myslím, věnovati na jiné důležitější účely.

Dále musí státní správa šetřiti ve svých státních podnicích, které má stát ve své režii. Není možno, aby se stále na některé podniky doplácely veliké milionové obnosy. Srovnáme-li jednotlivé položky ministerstev, musíme prohlásiti, že je zarážející, že vždy a nejvíce se šetří na ministerstvu obchodu, průmyslu a živností. Na toto ministerstvo jest v tomto státním rozpočtu obnos 34,129.038 Kč. Tento obnos jest malý a jsem přesvědčen, že pro budoucnost není udržitelný a že musí býti nejméně o 50% příště zvýšen. Myslím, že veliká chyba byla již od převratu, když na ministerstvu obchodu, průmyslu a živností se šetřilo. Vždyť právě toto ministerstvo má se starati o odborné vzdělání, zvelebování živností a obchodu, informovati se v cizině, a hlavně starati se o odbyt našich výrobků. To vše ministerstvo obchodu, průmyslu a živností konati nemůže a nekoná, neboť k tomu nemá finančních prostředků. Rozpočet tento je dělán co nejúsporněji, a tu, myslím, že je na škodu celému našemu národnímu hospodářství. Sledujeme-li jednotlivá vydání, přijdeme k tomu, že zde šetrnost přece jen není na místě. Na obchodní zpravodajství jest částka 50.000 Kč, na zvelebeni průmyslu 140.000 Kč, na členství mezinárodních Unií, různé příspěvky a náhrady 70.000 Kč, na zvelebení živností 227.000 Kč.

To jsou obnosy příliš nízké a jest logické, že za tyto nepatrné obnosy nemůže se nic udělati a také nic žádati. Jsem jist, že mnohem větší podniky dají více na svoji reklamu a ke zvelebení svého podniku větší obnosy, než má naše ministerstvo obchodu, průmyslu a živností. (Posl. Kyncl: Pro celou republiku!) Pro celou Československou republiku.

Nezapírejme si skutečně stav naší nezaměstnanosti. Máme spoustu nezaměstnaného dělnictva. A tu čeká na tuto vládu těžká práce, velká odpovědnost, jak tomuto kritickému stavu odpomoci, a o to především měl by se starati právě ministerstvo obchodu, jakož i naše konsulární úřady zahraniční. Vyplácení podpor v nezaměstnanosti nezachrání tuto situaci. Zde je nutno postarati se o náš vývoz, o zlevnění našich výrobků, abychom byli schopni zahraniční konkurence a tím mohli dáti dělnictvu práci, možnost výdělku, aby se svými rodinami mohlo býti živo. Neboť spokojenost je základem pořádku ve státě. Je dále nutno snížiti zatížení naší výroby v prvé řadě snížením daňového zatížení, snížením úrokové míry v peněžních ústavech a bankách, a konečně snížením dávek na sociální vymoženosti. To prohlásil sám pan ministr financí dr Engliš v senátě a před ním prohlásil to již v měsíci říjnu p. dr Hodač na schůzi Svazu průmyslníků.

Slavná sněmovno! Téměř všichni řečníci v této debatě odůvodňovali novelisaci starobního a invalidního pojištění. I naše strana po této novelisaci volá. Zatížení toto náš hospodářský život nesnese, neboť zákon vešel v platnost v době nejhorší hospodářské krise. Myslím, že na toto pojištění nebyla vhodná doba a že se mohlo s tímto pojištěním ještě několik let posečkati.

Uvážíme-li podle zprávy, že od 1. července do 6. listopadu vydalo se na starobní a invalidní pojištění přes 53 mil. Kč, prohlásil-li zde pan posl. Dubický, že měsíčně se má vybrati na 50 mil. Kč, tu, velectění, spočítejme ten veliký obnos, k tomu pojištění nemocenské, pojištění úrazové, a ostatní veškeré daně a dávky, a dejme si otázku my, ale musí si ji dáti také i strany socialistické snese-li to náš hospodářský život, snese-li to naše výroba? To je důležité! Žádáme-li novelisaci zákona, nechceme bráti dělnictvu jeho sociální vymoženosti, a já bych si ani nepřál, aby tato vláda a vládní většina dělala politiku proti dělnictvu. Naopak, tato vláda i sama prohlásila, že chce býti spravedlivou ke všem třídám v tomto národě, a to bude na rozdíl vlád bývalých neboť tyto vlády byly vládami třídními, zahrocenými mnohdy proti střednímu stavu, zvláště proti živnostnictvu a obchodnictvu.

Novelisací tohoto zákona chceme spíše tento zákon zlepšiti. Budeme se domáhati, a to nám s druhé strany pánové musí odpustiti, aby učeň byl osvobozen od starobního a invalidního pojištění, aby pod to pojištění spadal až po 17. roce. Budeme dále také žádati, aby služebné, když se provdá, obnos, buď který tam zaplatí, byl vrácen. Dále budeme žádati snížení příspěvku a větší úsporu v této administrativě, (Tak jest!) neboť, dámy a pánové, není přece možno, abychom udržovali, řeknu, celou armádu drahého úřednictva, takže se zde říká otevřeně, že toto pojištění není pro ty, kteří jsou tam pojištěni, nýbrž pro ty, kteří toto pojištění vedou.(Tak jest! - Potlesk poslanců živnostensko-obchodnické strany středostavovské.)

Útočí se proti nám, že nejsme dost sociálně založeni k našim učňům, že učňové nám vydělávají a my je vyssáváme a nepřejeme jim pojištění. To, prosím, mluví a píší pánové, kteří páchali největší zločin na našem živnostenském dorostu. Včera s tohoto místa mluvil kol. Al. Beneš o živnostenském školství. Pánové, a je to přímo kulturní ostudou, jaké živnostenské školství v našem svobodném státě máme. Podívejte se, jaké školství má náš živnostenský dorost! My nemáme místností, nemáme pomůcek, nemáme odborných učitelů. Proč? Protože není možno je platiti, jelikož není k tomu finančních prostředků. (Hlasy: Ale na konsumy jsou!) A na jiné věci byly. V těch miliardových rozpočtech, které jsme od převratu měli, mohlo býti přece pamatováno v té v položce těmi 15 až 20 miliony na živnostenské školství a zvláště v době nynější, kdy, prosím, náš stát vydává ohromné miliony na ruské studentstvo. Podívejte se jenom, kdo za naše peníze studuje, jděte a podívejte se, kdo navštěvuje tyto vysoké školy, podívejte se do na kaváren, kdo tam sedí za naše peníze jenom proto, že se přihlásil jako ruský student. Nikdo nemůže říci, že toto ruské studentstvo snad někdy se nám odmění. Mám důkazy, že vychováváme nepřátele tohoto státu. A v této době, kdy tyto miliony se vydávají, neměli jsme nepatrné obnosy na školství, na výchovu živnostenského dorostu pro syny svého národa, pro nastávající poplatníky tohoto státu. Vítáme, že v důvodové zprávě stojí, že ministerstvo školství a nár. osvěty připravuje na návrh zákona o živnostenském školství. A je charakteristické, že právě vláda, o které se tvrdí, že je vládou reakce, má větší pochopení pro odborné školství nežli vlády, ve kterých byli pokrokoví socialisté.

Živnostnictvo i obchodnictvo dalo státu vše, co mohlo a nyní přichází, aby také vůči němu stát vykonal svoji povinnost a umožnil mu slušnou existenci. Doufáme, že tato vláda bude všemožně podporovati naše spravedlivé požadavky. Žádáme, aby daňová reforma vstoupila v platnost od 1. ledna 1927. (Posl. Vávra: Ale musila by býti lepší!) Ano, o tom jsem již mluvil, pane kolego, nápravy se budeme dožadovati až při zákoně samém.

Dožadujeme se upravení daně z obratu, reformy živnostenského řádu a dále žádáme průkaz způsobilosti pro hostinské, kteří již celá léta na tento průkaz způsobilosti čekají, a myslím, že tato vláda konečně dokáže, že průkazu způsobilosti se hostinským dostane.

Doufáme, že naše oprávněné požadavky celého stavu živnostenského bude tato vláda realisovati a proto prohlašuji jménem celého klubu, že náš klub bude pro tento rozpočet hlasovati. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Grebáč - Orlov. Uděluji mu slovo.

Posl. Grebáč-Orlov: Slávna snemovňa! Předložený rozpočet na r. 1927 ukazuje nám isté úspory proti r. 1926. Je tu zrejmé, že pán minister financií všemožným spôsobom sa vynasnažoval, aby naše štátné hospodárstvo priviedol do takého stavu, že by ono nielen v tuzemsku, ale i pred cudzozemskými faktory finančnými vzbudilo všeobecnú spokojnosť. Kto zná širokú agendu štátneho hospodárskeho života a jej spletitosť vzhľadom na rozpočet, nemôže sa s istým obdivom nedívať na predložený štátny rozpočet tak po stránke teoretickej, ako keď vezmeme tú jeho snahu, že pán minister financií sa usiluje nášmu štátnemu hospodárstvu dať dobré meno pred cudzozemskými finančnými faktory. Pri tom všetkom, slávna snemovňa, tento predložený obnos nás Slovákov neuspokojuje preto, poneváč tento štátny rozpočet Slovensko osobitne nevykazuje. Od prevratu, od prvých dňov jestvovania spoločného štátu Slovákov a Čechov vždy sa hovorí, že vraj štát, táto republika, na Slovensko dopláca. To nemôže uveriť ten, kto zná prirodzenú bohatosť Slovenska a najmenej vtedy, kto sa pamätá, že práve v prvých dňoch po prevrate toto Slovensko bolo zásobovacou komorou i historických zemí.

Ale, slávna snemovňa, naší faktori aj s tohoto miesta viac ráz ohlašovali a zdôrazňovali toto: aby štátny rozpočet osobitne vykazoval rozpočet pre Slovensko - ale hľa, štátny rozpočet ani posiaľ osobitne nevykazuje Slovensko. A konečne raz by sme chceli vedieť, čo platí Slovensko do štátnej kasy a čo sa za to na Slovensko dáva. Ale s druhej strany ani preto, slávna snemovňa, nás tento rozpočet neuspokojuje, poneváč na Slovensko ozaj veľmi malichernými obnosy prispieva. Či vezmeme verejnú správu, či školstvo, či hospodárstvo, či iné odvetvie štátneho hospodárskeho života, vidíme, ako štát macošsky so Slovenskom zachádza. Kým v historický ch zemiach prispieva veľkými obnosy, zatiaľ na Slovensko veľmi minimálnymi obnosy pamätuje.

Slávna snemovňa! Mojou úlohou pri tejto príležitosti je špecielne prehovoriť o budgete ministerstva poľno-hospodárstva. Ako iné odvetvie štátno-hospodárského života, tak i tento budget vykazuje nám isté úspory. Je to pekné a chvalitebné, ale pri tom všetkom toto nás nemôže uspokojiť, poneváč schodok tohoto rozpočtu pri tom všetkom obťažuje naše daňujúce malé roľníctvo. S druhej strany však sú tu ešte také položky, kde by bola potrebná dôkladná revízia celého hospodárstva. Sú tu i také objekty, ktorých čistý výnos pri lepšom hospodárení iste by sa zvýšil. Veď len pozrime na široké, veľké štátné lesy! S ich hospodárskymi výnosy nie sme spokojní. Veď keď niekedy, tak práve teraz toto odvetvie hospodárstva najlepšie sa vypláca. Tu väzia isté veľké chyby, ktoré sa napraviť musia, a to je úlohou terajšej vlády.

Slávna snemovňa! Pri tejto príležitosti chcel by som sa zmieniť i o týchto krivdách, ktoré sa nás Slovákov práve pri tomto odbore najviac dotýkajú. Je to zvlášte nesprávné zachádzanie s našími lesníckymi zamestnanci a inženiery. Naší slovenskí lesnícki inženieri, slovenskí horári sú svojimi českými nadriadenými prenasledovaní. Táto bratrovražda nás skutočne až do krvi uráža. Mám faktá, že naší lesnícki zamestnanci, hájnici a inženieri sú šikanovaní, prenasledovaní a nepotrebne premiesťovaní len preto, že sú Slováci, len jednoducho preto, že sa to nepáči nadriadeným Čechom. Mám tu práve prípad od jedného priateľa, kde mi píše, že tam v Brusne inženier Slovák menom Ján Bella vo Svätom Ondreji našiel nesprávnosti v hospodárstve horára Láblera. (Hlas: Už je přeložen on i Bella!) Ale prečo mal byť preložený? Preto, že poukázal na švindle jedného českého inženniera! Máme také prípady, že naší inženieri a lesníci sú prenasledovaní a šikanovaní.

A pri tejto príležitosti, slávna snemovňa, nemôžem sa nezmieniť, tak by som mohol povedať, o tom kultúrnom škandále, ktorý sa stal tým, že našu jedinú lesnícku akademiu v Banskej Štiavnici jednoducho zrušili, zredukovali, zhabali. Táto lesnícka akademia bola svetochýrna a vychádzali z nej odborníci na slovo vzatí, pod ktorých vedením naše štátně slovenské lesníctvo skutočne kvitlo. Táto a kademia sa jednoducho zrušila a tým spôsobom naše lesy dostaly sa do rúk často nekvalifikovaných. Práve preto naša strana si žiada, aby konečne nastal poriadok a aby bola vybudovaná táto jediná vysoká škola lesnícka v Banskej Štiavnici.

Ďalej chcel by som prehovoriť niečo i o školách hospodárskych, zemedelských. Pán minister zemedelstva vo svojej reči v rozpočtovom výbore vzpomenul toto, že školy hospodárske musia byť reorganizované na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi. Netreba mi zdôrazňovať, že skutočne je toto veľmi potrebné. Nechcem sa tu zmieňovať o školách vyšších, takej ani jedinej Slovensko nemá. Chcem poukázať tu len na t. zv. nižšie hospodárske a hospodyňské školy. Tieto školy v terajšom stave svojmu povolaniu neodpovedajú. V mojej domovine v Orave sú obidva typy týchto škôl: štátna hospodárska škola v Širokej a štátna hospodyňská škola vo Veličnej Hospodárska škola v Širokej mala by mať za cieľ povzniesť naše hospodárstvo primerane k pomerom hornatého kraja, a čo vidíme? Táto škola skutočne svojmu povolaniu neodpovedá, lebo miesto toho, že by sa tam vyučovalo prakticky o pasienkárstve a chove dobytka, zaoberajú sa tam obilnárstvom, kdežto každý vie, že v Orave sotva sa urodí ten ovsík alebo jačmienok, ale o pšenici a žite tam niet ani reči. A táto hospodárska škola robí pokusy s obilnárstvom a umelým hnojivom. Štát tam veľké obnosy dopláca a tamojší hospodári nemajú z toho nič. Nie je div, že tamojší roľníci majú tú školu za posmech. Keď majer v Širokej ešte bol pod pánstvom oravským, mal hodný výnos, ale teraz štát na to dopláca.

Tedy takéto školy hospodárske v tomto smysle a pri tejto organizácii vôbec nezodpovedajú. S druhej strany, slávna snemovňa, k poukážem na to, ako by tieto hospodárske tý školy maly vypadať, aby mal z toho náš ľud zisk. Bolo by treba zvýšiť počet týchto ho v: spodárskych škôl. Je síce pravda, že inženieri n a učitelia škôl hospodárskych chodia po dedinách a držia prednášky, exkurzie, ale v tom b je chyba, že práve títo prednášatelia, profeori berú svoju úlohu strannícky - miesto toho, aby ich prednášky boly odborné. Je to v z všetko politicky pribarvené a takéto prednášky obyčajne vyvrcholia v agitácii za rolnícku stranu. (Tak je!) Následok toho je, že ti naší ľudia k takým prednáškam nemajú dvery a ich nenavštevujú. Prednášky odborné sú skutočne potrebné, ale musia byť skutočne odbornými, a nie konané z politické agitácie. (Tak je!)

Ale slávna snemovňa, ani to by ešte neslúžilo k povzneseniu nášho hospodárskeho života. Najlepšie by bolo, keby naše ľudové školy, vyššie ich ročníky, pretvorily sa na školy roľnícke, odborné. Potom i naše najširšie vrstvy roľníctva oboznámily by sa s modernými vymoženosťami na poli hospodárskom. Pri takomto stave našich hospodárskych škôl majú naší roľníci z nich pramalý v zisk.

Slávna snemovňa, chcel by som sa ešte zmieniť o školách hospodyňských. Sú potrebné, lebo dobrá gazdiná, dobrá hospod ňa v je dušou v dome. Metodami, akými sa teraz na naších hospodyňských školách vyučuje, nemôžu sa naše gazdinie príliš vzdelať.

Chcel by som sa zmieniť o hospodyňskej škole vo Veličnej. Táto hospodyňská škola je krásne zariadená, lenže chyba lávky. Tejto krásnej škole, tomuto palácu chybia žiačky. V celej škole je asi 19-20 žiačok, kdežto štát na túto školu prispieva vyše pol mil. Kč ročne. Nie je to nič iného, než výsadné miesto pre niekoľko učiteliek a pre pár mestských žiaček, s mestských dám, ktoré sa hanbia, keď idú pod z kravu a rukavičky si naťahujú, keď idú dojiť. Malá návšteva je zavinená systémom terajšej hospodyňskej školy, poneváč nemajú tam prístup len žiačky také, ktoré bývajú v ústave. Samozrejme pri terajšom hospodárskom živote náš chudobný roľník nemôže si dovoliť, aby tam svoje dievča posielal a mesačne veľký obnos platil. To je výsadné miesto niekoľkých mestských dám.

Mal by sa tu nový systém uviesť. Trebárs, štát dáva isté subvencie tamojším žiačkam, je to málo a pre nášho roľníka mesačne tých 200-300 Kč, ktoré musí platiť, predsa d trochu veľa. Veľmi dobre by bolo, keby žiačky, hlavne naše roľnícke dievčatá z okolia .i v mohly školu navštevovať bez toho, aby tam bývaly, vtedy by sa počet žiačok zvýšil a škola n by sa vyplatila. Tedy je treba i na tomto poli istej reorganizácie.

Slávna snemovňa! Chcel by som sa ešte o zmieniť o poľnom hospodárstve a vzal by som tu na kritiku práve hospodárskych inšpektorov a zverolekárov. Je samozrejmé, že obe tieto inštitúcie sú potrebné, i hospodárski inšpektori i zverolekári, lenže, žiaľbohu, hospodárski inšpektori svoju úlohu berú strannícky a sú jednoduchými agitátorm za roľnícku stranu. (Různě výkřiky.)

Sú uprázdnené četné miesta, ale Slovák sa i na ne dostať nemôže. Jediný Slovák, ktorý, vyšiel už zo slovenskej školy, nemohol sa dostať na miesto zverolekára a musel ísť do Kežmarku za mestského zverolekára. Štátné miesto mu dať nechceli, poneváč berú strannícky celú vec. Slovák nemôže dostať miesta, ale ich nechávajú pre českých zverolekárov.

Na druhej strane by som sa zmienil o t. zv. zemskej úradovni práce. To je tiež vaše dieťa. To je agitačné hniezdo republikánskej strany. Tam sa nesmie ukázať náš človek akonáhle nemá legitimácie roľníckej strany, vyženú ho a jednoducho odstránia.

Ešte by som sa chcel zmieniť o švindloch, ktoré sa dejú pri zprostredkovaní práce do Ameriky, Francie, Rakúska a Nemecka. Tam by bolo treba revízie, aby naší robotníci neto boli vydávaní na pospas skutočne ľudským hyenám. (Posl. dr Blaho: Ako sa tam dostali ti komunisti?)To je tiež vaše dieťa, to je vaša práca.

A ešte chcel by som sa zmieniť niekoľko, slovy o komasácii. Komasácia, zceľovanie poo zemkov je veľmi dobrá vec. Vo štátne-hospodárskom živote je veľmi potrebná, ale samoe zrejme musí sa tá vec chápať dobre, po ľudsky, ľudomilne a nie strannícky. V Orave sa tiež komasovalo, a to inž. Hrách. A ako komasoval? V Beňovej Lehote tak komasoval, že Brincov, ktorí sú ľudáci, pán inž. Hrách ukrátil niekoľko honov poľa. Úlohu svoju ch chápal strannícky. (Hlasy: Je to možně?) no, je to možné, je to fakt. Ten samý inženier komasoval i v Pucove. Ale akú agitáciu prevádzal počas minuloročných volieb, to sa ani popísať nedá! A že sa mu státní Pucovci nepoddali, v bezhraničnej svojej zlosti tak prenasledoval jednotlivcov, že to až poburovalo. Že takýto inženier nerobí dobré služby ani štátu, ani obciam, je na bielom dni. (Hlasy: Argalášske!) Áno. A poneváč sa mu nechceli jednotlivci poddať, ukrátil ich pri zceľovaní. (Posl. dr Blaho: Komu to pridelili?) Vašemu stranníkovi. My chceme, aby sa komasovalo, ale musí sa komasovať spravodlive a nie strannicky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP