Pátek 11. června 1926

Posl. Karpíšková (pokračuje): V době, kdy každý mzdový zápas po těžkých obětech a solidárně vedený nepřináší takřka podstatného zlepšení, chystají se měšťácké strany k útoku na holý život dělnické rodiny. Za těch necelých 8 roků, jež uplynuly od světové války, stěží se nám podařilo zmírniti následky podvýživy, tuberkulosu a chudokrevnost, a již přicházejí ti, kdož jsou obtíženi nejstrašlivější vinou zbídačení našeho lidu ve válce, bezcitní, lakotní sedláci, aby ve spojení se stranou křesťanského prý lidu v době nejnižších mezd z touhy po vlastních ziscích zdražili krajíc chleba chudému konsumentu, znemožnili mu i ten nepatrný odběr masa a tuků, jejž si až dosud mohl dovoliti a vrhají jej tak i s dětmi, o nichž pokrytecky stále deklamují, že jsou budoucností národa, do nového živoření a nemocí. Vím, že jakýkoli sebevážnější apel není s to zadržeti zločin, jenž má tu býti s otrlostí přímo neuvěřitelnou spáchán na chudém lidu, chci však ještě v poslední chvíli upozorniti na poměry, v nichž rodiny naše dnes žijí, aby tak samočinně vyniklo, jak klesne jejich životní míra po účinku chystaných cel.

O mzdách a platech dělnických a zřízeneckých rodin a jejich skutečné ceně nabudeme jasné představy, srovnáme-li, co je možno za ně koupiti dnes a co bylo možno koupiti před válkou. Za denní mzdu 25 Kč může dnes dělnická žena koupiti 1 kg sádla a 1/2 kg bochníku chleba. Před válkou za tyto potraviny za stejné množství zaplatila: 1 kg sádla 1,60 K, 1 1/2 bochníku chleba 90 h, tedy 2,50 K. Nebo za tutéž mzdu denní nakoupí dnes dělnická hospodyně 1 kg hovězího masa za 16 Kč, 2 litry mléka za 4.40 Kč, 18 housek za 4.50 Kč, dohromady 24.90 Kč. Před válkou za tyto potraviny zaplatila: 1 kg hovězího masa 1.60 K, 2 litry mléka 48 h, 18 housek pouze 36 h, celkem 2.44 K. Nebo ještě jiný případ: Za denní mzdu 25 Kč nakoupí dnes dělnická žena 1/2 kg másla za 15 Kč, 2 kg mouky za 8.60 Kč, dnes už ovšem 9 Kč, 20 dkg tvarohu za 1.40 Kč. Před válkou zaplatila za tyto potraviny: 1.20 K za 1/2 kg másla, 84 h za 2 kg mouky, 16 h za 20 dkg tvarohu, dohromady 2,20 K.

Nikdo zajisté nebude tvrditi, že dnes se chce méně jísti než před válkou a že hlavní součástky výživy, jež jsem zde uvedla, zemědělské a moučné výrobky, mohou někde z rozpočtu býti škrtnuty. A to ještě nevypočítávám cenu vajec, jež stála touto dobou před válkou 5 h, dnes 70 až 75 h kus, a pomíjím zeleninu a ovoce, jež podražily 12- až 15kráte. Mohli byste, pánové a dámo z celní koalice, na tyto výpočty odpověděti, že šatstvo, obuv a prádlo platila venkovská hospodyně před válkou také mnohem levněji než dnes. To však není argumentem, poněvadž dělnická a gážistická hospodyně platí totéž zdražení průmyslových výrobků a nad to má neobyčejně zvýšeno nájemné, což ženu selskou vůbec nepostihlo a čehož zůstala ušetřena.

Odhadujme tedy a měřme, kdo může býti ještě dnes více zatížen, kdo může utahovati řemen a přinášeti nové nekonečné oběti. Dělnické vrstvy to nejsou - o tom svědčí cifry, jež jsem uvedla. Z vlastní zkušenosti tvrdím, že výpočet statistického úřadu, jako by dělnická rodina vynakládala 64% mzdy na živobytí, není správný, poněvadž jsou doby v dělnické rodině, kdy nedospělé, školou a učením povinné děti vyžadují nákladu, aniž by mohly samy přivydělávati, a proto se vše obrací na výživu a na ostatní se buď musí sehnati vedlejším výdělkem ženy nebo se musí prostě na všechno resignovati.

Nemůžeme dnes sice vypočítati přesně, jaké bude zdražení nejdůležitějších živin po účincích cel, ale tolik můžeme tvrditi s jistotou, že při známém talentu meziobchodu k zaokrouhlení směrem nahoru, bude to při tolika předmětech, jež cly zdražujeme, částka značně vysoká, tím vyšší, čím více dětí, těchto nevinných obětí naší internacionální selské lakoty, bude v rodině a čím nižší budou výdělky a zaměstnanost dělnictva.

Nejzhoubnější následky cla se ovšem dostaví v době neúrody, tedy v době, kdy se projeví clo v plné ceně. To přiznal sám pan dr Hotowetz, který je jinak neobyčejným příznivcem agrárních cel. Rovná-li se tedy dnešní obvyklá mzda dělníka ani ne pouhé desetině hodnoty mzdy předválečné, je jistě každé další zdražení, jež způsobí cla, brutálním útokem na životní míru dělnických rodin.

Vy nám stále sice vykládáte, že dosud není možno dostati se na předválečnou úroveň ve výživě, poněvadž prý produkce není ještě na té výši, jak bývala, ale nám nejde a nemůže jíti nyní o to, abychom stáli na té bývalé úrovni. Vždyť veliké události revoluční ve světě a vlastní přerod našeho státu k demokracii daly nám zvýšená práva politická, hlavně velikému celku žen, a my si naprosto nepředstavujeme, že bychom měli tuto svou politickou moc proplýtvati jenom formální účastí na parlamentárním životě. My jsme povinni obdobně, jako tomu bylo u buržoasie, když nastupovala vítězně po feudalismu, využíti své politické moci k zvýšení životní, hospodářské i kulturní úrovně vrstev pracujícího lidu. Vrháte-li nás vy svým třídním sobectvím nyní zpět za stav předválečný, lámete v nás víru v demokracii a v ty sociální snahy po spravedlnosti, jež jste projevovali pouze v době popřevratové ze strachu, aby zmučený lid nepověsil - jistě právem - bohaté selské keťasy a rakušácké stvůry kněžské pro výstrahu a na věčnou paměť příštím generacím. Nyní se ukazujete ve skutečné podobě. A je to zejména strana lidová a ľudová, která nenechává nikoho na pochybách o protilidové a protisociální tendenci svého postupu. To, co lze ještě odůvodňovati snad stavovským zájmem u strany agrární, nemá u našich stran lidových naprosto žádného odůvodnění, je to jen pokorné službičkování měšťáckým stranám za to, že odhlasují tučné platy kněžím, aby tito měli zaplacenu politickou agitaci v kostelích a aby větší část toho nebe, jež slibují svým ovečkám, stala se jim samým údělem již zde na této zemi. (Tak jest!) Mimo to sleduje jistě velmi chytrý politik monsignor Šrámek snahu, aby ke státnímu žlabu a proto také ke státní, světské morálce připoutal mladou církev československou, v níž právem byly kladeny naděje, že provede očistu a prohloubení našeho církevnictví a přinese i obrodu náboženskou.

Za nových 150 mil. Kč na kongruu zradily naše lidové strany ty chudé sedřené ženy, jež je volily v chudých, hlavně horských krajích v dobré víře, že hlasují pro křesťanskou lásku k bližnímu, pro toho Krista, který údajně volal: nechte maličkých přijíti ke mně, ale jimž lidové strany berou chléb od úst, aby si zabezpečily dobrými platy svůj kněžský dorost, poněvadž málo kulturní řemeslo katolických kněží nemá již dnes příliv adeptů.

Skutečně, vážení pánové a dámy, papež měl pravdu, když omezoval politiku katolických kněží, neboť tato politika kněžská bere víru i těm nejoddanějším věřícím chudákům svojí ohavnou praxí. Česká lidová strana v důsledku své protilidové politiky nebude se moci více honositi ve volbách plakátem o čistých rukách, neboť na těchto rukách dnes - už za několik hodin vlastně - lpí jidášský žold za zradu na chudém konsumenstvu, jež tvoří většinu obyvatel v tomto státě. (Výborně! Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.)

A poněvadž jsou to ponejvíce ženy, jež posilují tyto strany ve volbách a nyní na vlastní kůži zakusí dobrodiní farářské politiky, dojde jistě k velikému zúčtování v příštích volbách a ony zbytky dělnictva, jež lidovým stranám naším zůstaly, budou se museti - stačí-li jim k tomu ovšem rozum a soudnost - postaviti proti těmto stranám, jež zamítly náš návrh, aby k dobrozdání a vyjádření se o clech byly povolány dělnické organisace, když se bude rozhodovati o otázce cel.

Slavná sněmovno! Každý nepříznivý přesun v příjmech a každá hospodářská kalamita v nižších vrstvách pracujícího lidu nejtíživěji postihne ženu. Muž v těchto vrstvách musí mnoho a těžce pracovati a proto musí dostati své kvantum stravy, nemá-li klesnouti jeho kapacita pracovní. Děti jsou stále ještě v těchto vrstvách nejpočetnější, a oddanost matek k dětem právě v těchto vrstvách je bezmezná. Proto nesou tyto matky a ženy samy raději břímě nedostatku, často i hladu, jen aby udržely svou rodinu. Jménem těchto žen, jichž idealismu a pracovitosti děkuje republika za udržování rodu, protestuji co nejrozhodněji (Výborně! Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.) proti kombinovanému útoku naší internacionální buržoasie na skrovnou skývu chleba, jež je jim a jich dětem dosud údělem. Odsuzuji nemravný tento komplot na zbídačení našich rodin jenom za tím účelem, aby se pomohlo bohatým sedlákům, kteří mají aspoň 20 ha výměru půdy.

Slavná sněmovno! Je příznačno, že pouze jediná žena z 10 poslankyň v této sněmovně zvedne ruku pro to, aby byl dokonán ortel nad těmi, kdož nemohou platiti vysoké ceny, poněvadž jim společnost platí bídné mzdy. Byly bychom rády slyšely, kdyby nám tu paní posl. Chlebounová, jež je rozšafnou matkou a ženou nábožensky založenou, vyložila poměry a bolesti našich chudých žen venkovských, jimž cla nepomohou ani k větším mzdám ani ke zlevnění, naopak ke zdražení všech průmyslových výrobků, jež ony zkonsumují.

Jedním dechem se zvyšováním zisků pevnými cly odmítly strany celní koalice naše návrhy na úrazové pojištění zemědělského dělnictva a vyznávají se ústy pana kol. Mašaty ze své nelásky ke starobnímu a invalidnímu pojištění zemědělských dělníků. Zemědělská dělnice a žena malorolníka, domkáře atd. nemá na vsi sociální a hospodářské opory. Její děti jsou vystaveny nebezpečí bez dozoru, bez ochrany v potřebných dětských útulcích, které se na venkově nebudují, poněvadž děti nemají té ceny, jako to boží zvířátko, zatím co žena dře na polích a dvorech cizích.

Naskytl se nám nedávno v Táboře případ, kde stará zemědělská sedřená dělnice byla dokonce bita sedlákem, a v jiném případě nekonečné soudy musely přinutiti tvrdého a zpupného sedláka, aby zaplatil odškodné mladé dělnici, když jeho vlastním šlendriánem byl zaviněn její těžký úraz.

Chtěli-li jste pomáhati chudé zemědělské ženě, s níž cítíme a jejíž bídu a dřinu známe, zde jste měli nasaditi páky a měli jste spolu s námi působiti k soustavnému snižování cel průmyslových, aby si tato žena mohla koupiti levné výrobky průmyslové, jak to skutečně potřebuje a jak na to svou těžkou prací důležitou pro lidskou společnost má nárok. Místo toho jste se však dohodli, že rukou společnou s průmyslníky budete dříti chudého konsumenta měst i venkova bez nože. Spolu s námi jste měli zkoumati příčiny odbytové krise v zemědělství a žádati přísné zjištění toho, kolik neoprávněného zisku shrabuje meziobchod. Ministerský rada Zeman sám naznačil a statistikou dokázal, že počet řeznických živností od doby předválečné stoupl na některých místech až o 80%, zatím co naprosto nikterak nestouplo kvantum odběru. Již z toho plyne, že i bez předražování u řezníků musí tu vypadnouti značný díl na meziobchod, poněvadž při stejném odběru je tu více těch, kteří musejí docilovati určitých zisků. Vy jste si však svolali řezníky - byl to pan ministr Dolanský, který si je zavolal - a ti vám řekli, že toto všechno je zaviněno 8hodinovou dobou pracovní. Vy jste se s tím spokojili a začali jste útočiti na 8hodinovou dobu pracovní.

Vážení pánové a dámy z celní koalice, vlastně dámo, poněvadž jest jenom jedna dáma pro cla, jste posedlí ideou soběstačnosti, avšak ne v zájmu státu a všech národností, jež v něm obývají, nýbrž především v zájmu svém, v zájmu svých kapes. Vysoká cla na mouku a obilí, která vám už před dávnou dobou diktovali velkomlynáři, a zvýšené ceny zahraniční mouky mají býti pro nás donucením, abychom jedli na 70 až 75% vymílanou mouku. Podle vašeho názoru byla by to jedině schůdná cesta k soběstačnosti v obilní produkci, poněvadž dobře víte, že zavedenými cly agrárními nemůže se rozšířiti osevní plocha pšenice. Ale touto cestou černé otrubové mouky by nešli sedláci a boháči, ti by si i přes zákon, jejž jste nám chtěli vnutiti, ale jejž jsme vám hodili pod nohy, dali semlíti nebo zakoupili by si druhy vybrané a lid by byl zákonem donucen jísti otruby.

Strana mne vyslala do ankety komise pro technické hospodářství průmyslové a tam místo vědeckých statistik a zjišťování, na kolik nás poškozuje dovoz cizí mouky a obilí, zakrytě se nadávalo ústně i v došlých dopisech na minulou vládu, že nezavedla zákonem vysoké procento vymílání pšenice. Více šarlatán než odborník, pan inž. Holub, chtěl mně dokazovati, že k výrobě buchet na 1 kg hrubě mleté, na 35% vytažené mouky, je potřebí také 1 kg tuku. Tímto horentním nesmyslem chtěl dokázati, že na 75% vymletá mouka je lepší, že je plnotučná a že k zádělku těsta z 1 kg mouky jednomleté je potřebí jenom několik dekagramů tuku. Tedy představte si, mně, ženě, která rozumí hospodářství, vykládá tento "odborník", že na 1 kg mouky hrubé je potřebí 1 kg másla nebo sádla, abychom z ní udělali dobré buchty. (Veselost.) Kilo na kilo. Ten pán viděl ve mně poslance, ale zapomněl, že jsem současně i žena, která přes 20 let vaří a peče doma. Pan "odborník" byl ovšem rázně odbyt, ale, vážená sněmovno, představme si, jsou-li jeho statistiky s touže svědomitostí připravovány, hlavně aby sloužily jako důkaz, že nesmíme kupovati cizí lacinou mouku prvotřídní, pak je ta vědecká práce této komise, na niž stát platí a jíž předsedá pan docent dr Bramberg, opravdu málo spolehlivá a slouží v tomto případě pouze zájmům ministerstva zemědělství a velkomlynářům.

Pánové nám chtěli dokazovati nedostatek vlastenectví, když jsme nechtěli připustiti zákonem zhoršení výživy lidu. Připomínali nám Francouze, kteří jsou takovými znamenitými vlastenci, že neváhali a odhlasovali si zákon na vymílání pšenice na 70%. Měsíc pobytu ve Francii by je však přesvědčil, že francouzská kuchyně se svými zeleninami, masem, brambory, sýrem a nejvýše jakousi sušenkou se vůbec bez nejlepšího druhu mouky obejde, poněvadž francouzská kuchyň z mouky nevaří jako my knedlíky. Cla nyní zdraží mouku prvotřídní jakosti a tak stoupne naděje na tu slavnou soběstačnost z jednomleté mouky, což je ovšem v základě pochybená spekulace. Náš konsum mouky musí sestávati většinou z krupičnaté, méně vytažené mouky, jen pro jisté druhy pečiva, lité vdolky a zápražky, může býti konsumována mouka na vysoké procento vymílaná, ale nákup její nemůže nás přiblížiti k nějaké soběstačnosti po této stránce. Tato mouka se může v prodeji osvědčiti jen tehdy, když bude volně nabízena, když její kvalita bude lepší, když se nám ženám, které z ní pracujeme, vyplatí. Toho až dosud nebylo, proto jsou tyto pokusy marné.

Nejlepším jistě doporučením u takto nově zavedených výrobků nemůže býti vlastenectví, nýbrž jejich skutečná kvalita, rozhodující je však v otázce soběstačnost, abychom my, jak řekl prof. Macek, myslím velmi správně, nedávali více práce své za méně práce cizí. To je rozhodujícím pro posouzení soběstačnosti po stránce obilní produkce u nás.

Vážení pánové a dámy! Jako se nevyplácí dnes zemědělské ženě, aby vyráběla sirky, mýdlo, různé látky, kteréžto zboží k nám jde také z části z ciziny, švédské mýdlo, různé látky anglické atd., jako se nevyplácí výroba doma, tak se nemůže vypláceti našemu státu, nemůže se vypláceti našemu zemědělství, aby zanechalo výrobu cukru, zanechalo pěstování ječmene dobře placeného na vývoz a aby se nutilo za každou cenu k soběstačnosti, když nám cizina může dodati nezdraženou, dobrou kvalitu mouky levněji.

Jak jsem již s počátku podotkla, slavná sněmovno, vím, že moje vývody i vývody kohokoli jiného nejsou s to změniti ničeho a zadržeti celní koalici v jejím protisociálním díle, avšak, pánové a dámo, kéž by vás zadržel při této hrozné akci alespoň ohled na statisíce chudých dětí, jichž výživa bude zdražením tolika živin ohrožena, kéž byste se zastavili alespoň zde, kde vás k tomu nutí cit člověka.

Pánové a dámo! Vaše děti neměly za války hladu, ale děti průmyslového proletariátu trpěly hladem, ony prošly touto hroznou cestou a procházejí jí dosud tam, kde se jedná o rodinu nezaměstnaného nebo polozaměstnaného dělníka, tam, kde jde o málo placené textilní dělníky, a tam, kde jde o početné rodiny. (Posl. A. Chalupa: A co váleční invalidé budou tomu říkati!) Ano, vy jste, vážení pánové a dámo, nezažili toho hrozného stavu, kdy matka je nucena odpírati kousek toho chleba a kousek toho másla a tuku, dítěti tolik potřebného. Úmrtnost těchto dětí je zarážející, tuberkulosa má mezi nimi velmi bohatou žeň, jejich mládí je zatrpklé, zatížené vadami ducha i těla a vy jim zdražujete chléb, ačkoli dobře víte, že zvýšení mezd si dnes dělník tak rychle nemůže vybojovati, aby rodina měla v něm náhradu za zvýšené ceny životních potřeb.

Pánové a dámo! Je to věc vašeho svědomí a vkusu. Vy se často rozčilujete pokrytecky nad stoupajícím počtem umělých potratů, ač ve vašich kruzích je jich také dosti z pohodlnosti žen atd. Vy rádi deklamujete při této příležitosti o mravnosti, ale vy tu mravnost bijete ve tvář. Vy doháníte chudé matky k novému omezování počtu dětí, poněvadž ony nemají více svědomí, aby vychovávaly děti k bídě a v nezaměstnanosti. Vy pracujete přímo k potratářství, nad nímž se na venek rozhořčujete, a ke zvýšené morbiditě lidí. To bude přímým důsledkem vašeho smutného vítězství a těch 300 mil. Kč, které státní pokladně zbudou jako zisk z krvavé daně hladu, i v tom případě, že by byly použity k účelům sociální péče a zdravotnictví, pokud se nezkonsumují na platy farářů a slevu přímých daní, sotva stačí, aby napravily na zdraví dětí, žen a nemocných v ústavech a chorobincích všechno to, co bude drahotou a bídou zaviněno. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

Sehnali jste si k tomuto katovskému dílu většinu ad hoc, bezprogramovou a bezzásadní, zklíženou selsko-klerikálním cynismem. Vy si cla odhlasujete a vy utrpíte vítězství. Vaše vítězství bude vítězství Pyrrhovo. Budete-li se tedy diviti, že lid pozbývá lásky a důvěry k tomuto státu, jejž s takovými obětmi budoval, pro nějž sedláci a faráři nejen nekrváceli, ale těžce jej poškozovali, připočtěte si jen na svůj vrub. Neříkejte, že je to úbytek idealismu a vlastenectví, ale nazvete to pravým jménem. Bude to důsledek zbídačení způsobeného vaší chamtivostí, která v kritické chvíli zatlačuje ohledy a vnitřní svazky. Nechceme však býti pesimisty. Víme, že v nás socialistech je síla, která opět po době rozkolu najde svého vyjádření ve zvýšené moci pracující třídy, jež bude míti dosti síly, aby odčinila porážku vašeho pochybného dnešního vítězství. (Výborně! Potlesk socialistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu se přihlásil pan kol. Nitsch. Uděluji mu je.

Posl. Nitsch (německy): Slavná sněmovno! Již několik neděl zuří boj o celní otázku, nejlepší hlavy na obou stranách snesly různý statistický materiál a porovnávaly, jak cla té třídě budou škoditi a oné budou k prospěchu. Nuže, na tuto věc mohu jako zástupce německého zemědělstva na východním Slovensku krátce odpověděti, že já a my, agrárníci, nepotřebujeme žádných cel, zrušíte-li cla průmyslová, vrátíte-li nám zničený průmysl, zavedete-li znovu cizinecký ruch, jaký byl, zlevníte-li a snížíte-li nákladní sazby a odstraníte-li velké daňové zatížení, které nás tíží. (Posl. de Witte [německy]: Co mají činiti dělníci?) Nebojte se, k tomu se vrátím. Ve východním Slovensku neplatí volební heslo: Chléb se zdraží o 5 haléřů, tam nás tíží otázka: Dejte nám chléb. (Německé výkřiky komunistických poslanců: Dostane někdo od vás chléb zdarma?) Také. Jak jest tomu na východním Slovensku? Měli jsme tam místní spotřebu. Kvetoucí průmysl odebíral našemu zemědělství, co produkovalo. Dnes tam průmysl již více není, proto nám chybí možnost zpeněžení. Pánové, jedete-li železnicí z Prahy do Košic, vidíte smutný příklad naší hospodářské politiky, velký průmyslový podnik v ssutinách, který kdysi vzkvétal, a tuto ssutinu... (Hluk komunistických poslanců. - Výkřiky posl. Kreibicha.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Nitsch (pokračuje): To byli konsumenti zemědělské výroby, chudé slovenské vesnice, sedláci z okolí, z hor, zaopatřovali velký průmyslový podnik máslem, mlékem a vejci, ale dnes všichni tito lidé nemají více odběratelů pro své výrobky. (Německé výkřiky: A cla mají pomoci?) K tomu přijdu, nemusíte se báti. Krompachy byly zničeny, železárny zbourány, takže nikdy více nemohou býti dány do provozu. Zbouráním tohoto podniku byla zničena celá krajina, údolí, které tam sousedí. Celý malý železářský průmysl v gelnickém údolí, který si z Krompachů opatřoval suroviny, stal se neschopným soutěže, protože nesnese vysokých dopravních sazeb z Vítkovic. Tisíce a tisíce dělníků žilo z průmyslu, poživatiny pro tyto dělníky dodávali slovenští rolníci. Uvedu vám příklad, nejsmutnější z východního Slovenska. Krompachy vyrobily r. 1913 12.000 vagonů železa a potřebovaly k tomu 26.400 vagonů rudy, 14.000 vagonů koksu, 35.000 vagonů uhlí, 10.000 vagonů vápna. Pracovalo tam 3000 dělníků a 105 úředníků, celkem bylo živo od těchto závodů 20.000 lidí. Konsumenti zemědělců a tím i sami zemědělci byli zničeni. (Hluk komunistických poslanců.) Právě tak se vedlo i jiným podnikům. Veliké stavební zámečnictví, které r. 1922 vyrobilo 401.846 kg materiálu, vyrobilo r. 1925 pouze 182.271 kg, tedy třetinu. Továrna na kolejnicové hřebíky ve Vondrišeli vyrobila roku 1913 s 57 dělníky 41 vagon zboží, roku 1926 s 36 dělníky 22 vagony. Je to jediná továrna na kolejnicové hřebíky na Slovensku, a přes to nemůže dostati jediné dodávky pro státní dráhy a pracuje následkem toho jen 3 dny. (Různé výkřiky posl. Kreibicha.) Do toho vám nic není, nechte mne domluviti. (Výkřiky posl. Kreibicha.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím pana posl. Kreibicha, aby zachoval klid.

Posl. Nitsch (pokračuje): Ještě horší jsou poměry v textilním průmyslu. Textilní továrna v Kežmarku zaměstnávala r. 1913 650 dělníků a 500 domáckých dělníků, dnes zaměstnává 180 dělníků. Přádelna se 150 dělníky byla zrušena. Doly, které r. 1913 těžily 6,248.803 q rudy se 3862 dělníky, těží teď právě třetinu. Tak to jde dále. Ačkoli spišská železná ruda je nejlepší, ježto obsahuje 38% ferrum a před válkou hradila 70% domácí potřeby, hradí dnes pouze 35%. Hledejme příčinu velkého poklesu tohoto průmyslu a najdeme, že byl především odříznut od přirozeného odbytiště a že dnes nemá trhu, nemá odbytiště následkem vysokých daní, sociálních břemen a především proto, že Slovensko z 1300 milionů vydání, zařazených do rozpočtu na r. 1924 pro investiční objednávky, obdrželo jen 49,649.000, tedy 4%. R. 1925 dostalo z 953 milionů jenom 51 milion, tedy 5,5%. Uvedl jsem tyto věci jen proto, abych vám dokázal (Výkřiky komunistických poslanců.) - nemusíte se rozčilovati - že pro tento pokles průmyslu chybí také zemědělství jakákoli možnost odbytu. (Posl. dr. Gáti [německy]: To je pravda, ale pomohou cla? - Posl. Kreibich [německy]: Zvýši se odbyt?) Když se krajina dostala do tohoto stavu, musíme se tedy starati o to, aby zemědělství našlo jiná odbytiště, aby nezhynulo. Před válkou byla odbytištěm východního Slovenska pro ječmen, maso a zemáky moravsko-slezská uhelná pánev. Ječmen ze Spišska - jen ten přichází pro vývoz v úvahu - prodával se většinou do sladoven na Hané v Přerově a Olomouci. Vysokými dopravními sazbami bylo nám však znemožněno, abychom čelili konkurenci polského ječmene, a jsme dnes tak daleko, že náš ječmen dnes leží doma a nemůže se prodati, mezitím co sem přichází ječmen z Polska a proslulý slad z Hané, který byl chloubou Hané, se dnes vyrábí z méně cenného polského zboží. (Hluk. - Výkřiky.)

Totéž platí o chovu dobytka. Náš dobytek, jak tučný, tak i jalovice, se zpeněžoval v historických zemích. Pro vysoké sazby to dnes není více možno, neboť cizina nás zaplavuje docela. Roku 1920 dovoz dosáhl počtu 24.550 kusů, roku 1922 33.660 kusů a roku 1925 bylo dovezeno 597.252 kusů. (Hluk komunistických poslanců.) Pánové se tomu nemusí smáti. To jsou velmi smutná a zajímavá data. Bylo by možno se domnívati, že se cizí dobytek pouští sem beze všeho. Hlavní věcí však není to, co zákonnou cestou k nám dojde, ale to, co se sem přiveze cestou nezákonnou, podloudně, neboť činí to velké obtíže, střežiti tak dlouhou hranici. (Posl. Kreibich [německy]: Následkem cel se bude ještě více podloudně dovážeti!) Hranice musí právě býti lépe střeženy a nesmí se restringovati pohraniční stráž. Větší než dovoz dobytka byl dovoz masa. Páni z ruské krajiny se budou pamatovati, že se na hranicích vystavěly velké jatky, kde se porážel rumunský dobytek a maso bylo zde prodáváno. (Výkřiky posl. dr Gátiho.) Náklady za jednoho vola živé váhy, který byl dopraven přes hranice, činily 1500 Kč. Porazí-li se však za hranicemi a dodá-li se sem maso, stojí to celkem jen 700 Kč. Šikovní obchodníci toho využili a nedováželi sem více dobytek, nýbrž maso, ba zřídili, jak již bylo řečeno, na hranicích jatky. Nuže, pane doktore, myslíte snad, že jste proto maso v Užhorodě měli levnější? My nejsme toho názoru, neboť rumunské maso stálo na hranici 7 1/2 až 8 1/2 Kč z kterékoli stanice, a vy jste je platili 14 až 15 korunami. Je tedy zemědělství tím vinno, že je maso drahé? My jsme neprodávali voly dráže než cizina, a to nás právě docela zničilo, že nám zůstane dobytek přes stejné ceny na krku. Je snadno smáti se něčemu a dělati vtipy, ale třeba se přesvědčiti na místě, jak věci se mají. Třeba uvážiti, že zemědělství na východním Slovensku je ohromným dovozem a vysokými dopravními sazbami úplně stísněno. Dopravné za 100 kg obilí z Terstu do Prahy činí 15,71 korun a totéž za 100 kg z Košic do Prahy 29,10 Kč, za dobytek činí dopravné za vagon, je-li naloženo 8 kusů, 524,71 Kč, za každý další kus 18 Kč, za dovoz z Košic do Prahy se platí dovozného za 100 kg 51,60 Kč, to činí za kus 258 Kč. Vidíme tedy, že naše celní politika byla taková, aby se kupovalo cizí zboží, naši sedláci mohli pak i se svým dobytkem zemříti hladem. Předtím, když dr Dérer mluvil s tohoto místa, jsme slyšeli, že je mnohem důležitější dělati správnou dopravní politiku než naléhati na cla. Táži se tedy dr Dérera - vždyť byl ministrem za Slovensko roku 1920 - zdali tyto poměry tehdy znal a proč dr Dérer tehdy již nic nepodnikl, a proč jeho lidé, kteří přece vždycky byli při vládě a ve vládě, v této otázce vůbec nepomohli? Viděli jsme, že 7 let prošlo a na tomto poli se nestalo nic. (Hluk.) Nejdůležitější otázky, jež se týkají Slovenska, byly zanedbávány a zanedbávání těchto důležitých národohospodářských otázek je příčinou, že dnes na Slovensku panuje všeobecná národohospodářská krise. Jelikož roku 1925 v korunních zemích připadalo na 10 km drah státních 3,94 km drah soukromých, připadalo na Slovensku na 10 km drah státních 8,09 km drah soukromých, které se svými vysokými sazbami obstaraly 60,07% dopravy. Proč se v této věci ještě nic nestalo? Vím docela dobře, že dobrý národohospodářský politik, Stodola, již často svolal ankety do Bratislavy, jichž se zajisté zúčastnil dr Dérer, a kde Stodola chtěl uskutečniti, aby Slovensko se svým rozsáhlým územím bylo přiblíženo střediskům průmyslu a spotřeby. Vidíme právě, že se vůbec nic neudělalo a že my, kdož bydlíme na dalekém východě republiky, musíme snášeti velká břemena, jež nám ukládají soukromé dráhy svými vysokými sazbami. Vybudování příční dráhy Margeťany-Červená Skála nachází se ještě ve stadiu návrhu. Otázka elektrisace Slovenska jest také jedna z nejdůležitějších otázek. Uvážíme-li, kolik peněz se vydává za uhlí a za dopravu uhlí, vidíme, že by se těch ohromných peněz mohlo daleko lépe užíti k využití a k vybudování ohromných vodních sil, jež se na Slovensku odhadují na 350.000 kilowattových hodin. Sedm let uplynulo a nic se neudělalo na tomto poli. To jsou pravé důvody této hospodářské krise, že pro výše uvedené vysoké sazby nemůžeme choditi na své staré trhy a musíme se svými výrobky zůstati doma. Jsme vklíněni do trojúhelníku tří zemí, kde nás zbožím zaplavují cestou zákonnou i nezákonnou bohaté státy zemědělské, které mají mnoho plodin. Na východním Slovensku má se věc dnes tak, že své zboží nemůžeme odbýti a že sedlák, jenž vede vola na trh, vede jej zase domů. V tom je právě bludný kruh života: vede-li se rolníkovi špatně, vede se všem špatně, a viděl jsem sám, jak kupci a řemeslníci kladou ruce do klína, neprodá-li sedlák svých volů a nemůže-li si za to koupiti své potřeby. (Potlesk.)

Nadhodil-li jsem zde tuto těžkou otázku, jak by bylo lze vésti zdravou národohospodářskou politiku, chtěl bych jednou s tohoto místa vám říci vážné napomenutí: Odsuňte všechny eventuality stranou a zkusme to, všichni zástupci Slovenska, kteří zde sedíme, sednouti si k zelenému stolu a tam se raditi, jak by se daly tyto otázky řešiti a jak by bylo lze se dostati k výsledku. (Výkřiky.) Zastaňme se věci této společně a energicky. Nemohou-li to udělati páni ministři, můžeme to udělati my sami a budeme žádati, aby se tyto hospodářské otázky dostaly jednou důkladně na přetřes a byly vyřízeny, aby hospodářství Slovenska nespělo k bídě, neboť kdyby Amerika otevřela své hranice, měli bychom brzy málo lidí doma. (Posl. dr Gáti [německy]: A otázka Podkarpatské Rusi?) Tu přenechám vám, vy jste jejím zástupcem.

Vyslovuji-li se zde dnes pro agrární cla a stavím-li se za ně jménem své strany a hlasuji-li pro ně, činím tak z přesvědčení, že tím neodpomáhám jenom zbídačení národa německého, nýbrž i Slovenského. Touto otázkou není však vyřízeno všechno. Agrární cla jsou jen kapkou do moře. Agrární cla sama nás neučiní šťastnými. (Hluk. - Výkřiky.) Nebojte se, neztloustneme, neztučníme a nezbohatneme, i když se zemědělství dá všechno, co slouží ke zvýšení jeho výroby a co povede k tomu, aby se na Slovensku hospodařilo intensivněji. K tomu je zemědělství zapotřebí v první řadě - a to je nejdůležitější kapitola vedle toho, co jsem již uvedl - úpravy úvěru. Podívejte se dnes do pozemkových knih a uvidíte, že zemědělci jsou již zase zadluženi. Uvidíte však také, že věci nemohou dále jíti tak jako dosud a že nezdravý stav musí přestati, aby rolník, potřebuje-li půjčku na svůj majetek, musil koupiti zástavní listy a platiti 14% za vypůjčené peníze. To rolník ve svém hospodářství nevydrží. Nepomůže-li se zemědělství, nemůžeme nic vyráběti, a my chceme vyráběti, aby se nám nevytýkalo s protivné strany, že jsme příliš líní a hloupí a že se chceme spoléhati jenom na ochranná cla. Chceme pracovati, a sedlák ještě vždycky pracoval, ale musí se mu pomoci. Musí se vážně přemýšleti, aby se sedlákovi jako v západních státech půjčovalo na movitosti, jako na jeho obilí, jeho voly, jeho krávy, aby ten úvěr i zde dostal snadno a levně, neboť úvěr, který dostane rolník, je nejjistěji a nejlépe uložený kapitál.

Končím svou řeč a mohu vysloviti s tohoto místa jen ještě jednou: Podporuji cla, a to proto, protože se tím pomůže lidu na Slovensku bez rozdílu národnosti z jeho bídy. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP