Pátek 11. června 1926

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Knejzlík. Uděluji mu slovo.

Posl. Knejzlík: Slavná sněmovno! Způsob, jakým projednává celní většina návrh zákona na zavedení cel, je způsobem takovým, který znevážňuje naši ústavu a naši republiku. (Tak jest! Výborně!) Pánové sice dovedli vytvořiti pevnou majoritu, která jim odhlasuje celní zákon, která jim odhlasuje kongruu, ale tito pánové, aby k tomuto cíli dospěli, suspendovali ústavu! (Oho!) Už vám řekl s tohoto místa dr Patejdl, že navržený celní zákon jest svým složením a obsahem protiústavní, a jestliže již tento zákon je protiústavní, pak chcete, pánové, přijetím zákona kongruového dopustiti se zločinu na naší ústavě proto, poněvadž způsob, jakým chcete tento zákon projednávati anebo včera jste projednávali ve výborech, znamená porušení jednacího řádu takového druhu, že se divím, jak je možno, abyste nabrali tolik odvahy ke smělosti dopouštěti se tohoto porušení.

Prosím, co říká na př. § 41 naší ústavní listiny? "Návrhy zákonů mohou vycházeti buď od vlády nebo od kterékoli sněmovny. Ke každému návrhu zákona podanému členy některé sněmovny budiž přiložen rozpočet o finančním dosahu osnovy a návrh na úhradu potřebného nákladu." A kde máte vyhověno při kongruovém zákonu na př. tomuto paragrafu naší ústavní listiny? Vy jste ho suspendovali, poněvadž jste chtěli podvésti veřejnost, aby se nedověděla, jak hluboko sáhnete do kapes poplatnictva a zaplatíte hlasování za cla.

Velectění pánové, všude - a už tu bylo mnohými pány kolegy zdůrazněno - kde jednalo se o cla, jednalo se o nich jako o problému vysoké důležitosti. My jsme slyšeli, že Anglie řešila otázku cel velikým volebním politickým bojem. Německo vypracovalo celou literaturu. U nás však stačí na to tvrdá pěst apoštolské většiny, u nás stačí na to několik probděných nocí ve výborech, u nás stačí na to omezení řečnické lhůty, u nás stačí na to několik dní, aby veřejnost nemohla chápati, jakého zločinu dopouštíte se na státě, o němž tak farisejsky mluvíte, že vám na něm záleží. (Smích. - Různé výkřiky.)

Pánové, vám je to k smíchu. Jedná se na př. o nepatrný zákon proti zákonu celnímu, o zákon o újezdních občanských školách. Kolikráte tento zákon prošel rukama odborníků a expertů a dosud toho zákona nevidíme, poněvadž pan ministr školství - dík mu za to - věnoval pozornost, péči a píli tomuto zákonu. My jsme na př. projednávali zákon o prodloužení pachtu tři měsíce, aby byl dobrý. (Posl. Sladký: Byl to zákon ve prospěch malozemědělců!) Ano. Celní sazebník se má projednávati za podmínek, které jsou příliš podezřelé. Celní koalice dala vládě na ústa zámek, aby nemohla říci svůj názor, aby ministři ze své resortní povinnosti nemohli říci, co bude znamenati zavedení celního sazebníku podle diktátu celní většiny. (Výkřiky posl. Sladkého.) Že prý je velice nutno honem spěchati se zavedením celního sazebníku, aby prý byla chráněna domácí produkce. Tak jsme to slyšeli od pánů kolegů z apoštolské většiny v zemědělském výboru. Ale ku podivu, orgán zemědělské rady "Zemědělské zprávy" poučuje mne o něčem naprosto jiném. Tam se totiž píše, že zásoby našich mlýnů nejsou prý už veliké, pšenice tuzemské prý už mnoho nezbývá. Tedy kdy chcete, když toto potvrzuje ústřední orgán zemědělské rady, chrániti, či jak chcete do těch žní chrániti tu produkci toho zemědělství, když už nemá co na prodej? (Posl. Sladký: Vždyť pan dr Zadina je členem zemědělské rady! Proto to musí věděti!) Pan dr Zadina viděl jednou za 10 roků vycházeti slunce, agrárník je vidí vycházeti každý den. (Veselost.)

Pánové nám nevěří, když tvrdíme, že cla, tak jak jsou tu navržena, neprospějí malému lidu. Nebudu se dovolávati výpočtů. Každý, kdo zná jen trochu život na venkově, dovede si vypočísti, kolik ten drobný zemědělec, i kdyby hospodařil na 15 ha, bude míti užitku a škody z tohoto zákona. Ale já chci se dovolati autority národohospodáře, jehož podceňovati nebude nikdo, prof. dr Bráfa. Ten dal zjistiti, jakým blahodárným účinkem působila cla pro malozemědělce v Rakousku. Tehdy Pantz, který byl pověřen tímto šetřením, potvrdil, že cla prospěla v Rakousku jen 5% statkářů, a národohospodář Filipovich toto potvrzení doplnil tím, že 15.000 velkých statkářů mělo prospěch ze zavedení cel. (Posl. Slavíček: Proto je zavádíme!) Ano. Naproti tomu malorolník utrpěl z cel škodu, ježto vzestup nákladů na řemeslné práce, vzestup cen životních potřeb, zdražení průmyslových výrobků převýší výhodu z vyšších cen dosažitelných cly.

Pánové, zde se mnoho operovalo statistikou. Já jsem tu poslouchal kol. Srbu, který dokázal, na jak falešných základech jsou ty vaše statistické výpočty o tom malém zemědělství. V mé obci na př. - a jedna obec je druhé jako vejce vejci podobna - je 90% drobných zemědělců, kteří neobhospodařují ani 2 ha půdy. Máme u nás 3% chalupníků a 7% ne velkých, ale středních rolníků. Pánové, podívejte se, komu prospěje tento celní sazebník. 80% příslušníků zemědělských, těch malých, bude míti škodu z cel, o tom není nejmenšího sporu. Vy také zneužíváte toho slova "parita", špatně vykládáte původní ujednání dřívější koalice, kde bylo pamatováno na to, aby byla docílena parita mezi průmyslem a zemědělstvím, pokud se týká ochrany cel. Ale, vážení pánové, jak mne může utvrzovati tento návrh zákona o tom, že vy to s tou paritou myslíte dobře? Vy poukazujete na to, že průmysl je chráněn vysokými cly, ale sami dovršujete zvýšení cen průmyslových výrobků novým zavedením cel na ně, novým zdražením, novým rozpětím té disparity mezi zemědělstvím a průmyslem. Vaše štěstí, pánové z celní většiny, že jste alespoň nechali bez cel ty rákosky. (Veselost.) Občané, až se projeví účinky tohoto vašeho činu, budou míti možnost laciněji si je zakoupiti na vaše záda.

Slavná sněmovno! Dovolte mně, abych nejen stavěl naše stanovisko proti tomuto zákonu na vlastním názoru, chci se dovolávati také výroků - a jistě že vážného znalce těch hospodářských důsledků zavedení cel - pana ministra dr Engliše, který řekl, že cla mají za následek stoupnutí cen, stlačení kupní síly a jsou překážkou vývozu. Vám se nepodařilo ani jednomu, kdo jste obhajovali tento zákon, dokázati, že se dr Engliš ve svých názorech mýlí. A pan dr Rašín, kterého se také často dovolávají páni národní demokraté, ve svém národním hospodářství napsal, že cla zdraží a budou povelem k boji za vyšší mzdy. U zemědělské renty nastává stoupání zvýšením ceny plodin. Stane-li se tak uměle - jako v tomto případě - totiž clem obilním v zemi, která potřebuje dovozu obilí z ciziny - a my ho potřebujeme okolo 30.000 vagonů - může to míti zlé národohospodářské důsledky. Tento týden konala se asi na přání apoštolské celní koalice schůze průmyslníků v Praze. Bylo na průmyslnících žádáno, aby se vyslovili pro cla. Průmyslníci nejen že odmítli tento požadavek, ale oni udělali něco, co je výstražným mementem i pro ty, kteří budou hlasovati pro cla, i pro ty, kteří budou pociťovati jejich následky. Rozhodli, že se budou brániti tomu, aby následky uzákonění celního sazebníku, totiž požadavky dělnictva o zvýšení mezd, nebyly přeneseny na průmysl. Pánové, bude vás jistě zajímati, když vám povím, že proti tomuto jednání protestovali u českých průmyslníků ti, kteří na clech mají největší zájem, velkomlýny a velkostatkáři. (Slyšte!)

Byl jsem v zemědělském výboru až k slzám pohnut, když někteří kolegové z celní většiny mluvili o utrpení malých zemědělců. Tak mne potom napadlo, když tak s láskou a starostí o osud drobných lidí na venkově je opěvujete, proč pak neřeknete jednou upřímně: Pojď, Benjamínku našeho venkova - používám nyní slov pánů kolegů z celní koalice - který nosíš v putně hnůj, který prodáš jen jednou za rok telátko nebo prasátko, který jíš celý rok k večeři nemaštěné brambory, který dřeš se tím více, čím méně máš polí, který nevytáhneš po celý rok paty ze vsi, pojď, aby tvůj život trochu tě těšil, podívej se, co s tebou uděláme: dáme tě také do výborů našich záložen, našich peněžních ústavů, budeš delegátem do zemědělské rady, abys také tam mohl obhajovat to své zemědělství. (Výborně! - Potlesk poslanců čsl. strany socialistické.) Dáme tě do výboru hospodářských družstev, abys tam čerpal, jak nesmírně důležité je pro producenta býti družstevně organisován. Ano, vidíš, ty malý zemědělče, jakou budeš míti radost. Ale my ti uděláme ještě víc. My víme, že kupuješ pole, poněvadž jich nemáš, a že při těchto kupech jsi olupován dávkou z přírůstku hodnoty. My ti způsobíme tou naší většinou, aby dávka z přírůstku hodnoty nebyla od tebe vybírána, poněvadž těžce zatěžuje tvůj rozpočet. Víme, jak, chudáku, malý zemědělče, rveš se na vsi o pachty, my již nikdy nebudeme na venkově dražiti proti tobě, naopak, zákon o pachtech ti uděláme, abys byl při pachtu chráněn, abys nebyl olupován, abys mohl býti živ. Dokonce ti uděláme ještě jednu radost ze samé lásky k tobě, malý zemědělče: vypracujeme a prosadíme v Národním shromáždění takový zákon honební, aby už jednou zvěř ti přestala spásati pole, poněvadž ty nám říkáš: "Co je mi platné clo, když mně srnci panští a zajíci sežerou úrodu a já nemohu nic prodati." No tak vidíš, ty malý člověče, podívej se, co jsme pro tebe udělali. Před válkou jsi nemohl býti starostou obce, to bylo pro nás, ale dnes už jsme ti udělali takový demokratický zákon, že můžeš býti i starostou obce. (Veselost.) My dokonce bychom chtěli, aby ses nezlobil na nás, když zařizujeme milionáři p. Vacovi na Olomoucku z dotace zemské a státní stáj, která je rozlohou větší než naše restaurace sněmovny, stáj, která má skleněné žlaby. To nám nezazlívej! Tobě, ty malý zemědělče, je dobrý malý dřevěný chlívek, můžeš si ho obložiti pěkně na zimu bramborovou natí, a když zloděj ti z něho ukradne prase, buď rád, aspoň ti nepojde na červenku.

Tak je potřebí o těchto věcech pravdivě jednati. Pokud se týká těch našich malozemědělců, těch nejubožejších, o které máte největší starost v tom bramborářském kraji, těm byste řekli: "Ty se moříš a staráš, že ta tvoje práce nenese žádného užitku, že cena bramborů je tak nepatrná, že není žádnou odměnou, žádným zrentováním toho všeho tvého namáhání. My nemůžeme však nic pro tebe udělati, poněvadž držíme lihovou ústřednu, která musí vydělati za rok jen 125 mil. Kč, ty musíš dávati brambory zadarmo, aby ona mohla vydělávati peníze."

Šli byste dále, kdybyste ty malé zemědělce měli opravdu rádi. Jeden z pánů poslanců, nevím již který, v zemědělském výboru povídal, jak prý ti malorolníci, kteří sotva dočkají se žní, honem utíkají na trh, aby prodali 1 až 2 q obilí, a jak jsou tam vykořisťováni. Máte-li je rádi, tak jim řekněte: "Pojď, ty Bnjamínku, my tě zavedeme do obchodní bursy, my tam znemožníme lupičství spekulantů necitelných a nemilosrdných. kteří diktují sami ceny a kteří mají ceny nejlacinější tehdy, když ty malý prodáváš!" Nic takového se, vážená sněmovno, nestane, naprosto nic.

Tak vidíte, takovou lásku k němu máte, o všecko byste se s ním rozdělili, jenom když vás to nic nebude státi ani na penězích ani na výsadách. Já býti vámi, kdybych měl ty malozemědělce tak rád, vzal bych je a šel bych k p. ministrovi zemědělství s nimi a já bych se p. ministra zemědělství zeptal, jak to mohl udělati, že způsobil. že za 3 měsíce do republiky nechal dovézti více dobytka, než za rok smlouva s Polskem dovoluje. Já bych se zeptal pana ministra zemědělství, jak to dělá, proč nás poškozuje, když na př. ministerstvo zdravotnictví zakázalo dovoz nezdravého sádla z Holandska, a ministerstvo zemědělství honem tam posílá experty, aby zjišťovali, zdali to sádlo je dobré nebo ne, ale sádlo se vozí dále. Já bych se pana ministra zeptal, jak mohl býti lhostejný k tomu, když se k nám lacino dovážel polský ječmen, jenž ve sladovnách se sladoval a jako hanácký prodával do ciziny. Já bych se ho zeptal, zdali neměl úmyslu, aby vytvořil prostředí, které by mohlo býti vodítkem k útoku na pracující vrstvy veškerého našeho lidu proto, aby se vyvolala krise v zemědělství.

Konečně bych se zeptal na jednu věc: Co pak jste, pane ministře zemědělství, dělal celé čtyři roky, že jste z lásky k tomu drobnému člověku na venkově nepředložil Národnímu shromáždění ani jediný zákon. (Potlesk. - Výkřik: To je ministerstvo subvencí, nemůže dělati zákony! - Posl. Zeminová: Pan dr Hodža sliboval, že bude dělali zákon lesní, honební, rybářský, ale nedělal nic za celé tři roky!) On to začne od shora clem, napřed těm velkým, potom těm malým.

Povím vám, vážení pánové, co nejvíce dráždí naše zemědělce na venkově. Ne ten váš cynismus, kterým štvete na venkově lid, ale ta skutečnost dráždí, že pokles cen u producenta neprojevil se poklesem cen u konsumenta. Zemědělce dráždí to vědomí, že za polovici prodává ječmen a chmel, ale rolnické pivovary ani o haléř nesníží cenu piva. Zemědělce dráždí vědomí, že on prodává nyní za pět, při dobrém štěstí za šest korun 1 kg živé váhy dobrého jatečného dobytka, ale v drobném těch cen nevidíte. Ještě nejsou cla a již se zdražilo maso o 2, 3 Kč na 1 kg. A kde je ministerstvo zásobování, které má tu konati svou povinnost? (Posl. Bergmann: Je za dveřmi!) Ono je jen takovou filiálkou ministerstva zemědělství, a my víme co dělá. Pan ministr dříve studoval, jak prý hospodařila Obilní ústředna. Tyto studie byly jistě důležitější než studovati, jakým způsobem zameziti vykořisťování našeho lidu nezřízenou spekulací a honbou po mamonu v řadách našich překupníků. Naši překupníci! To je ten bolavý zjev. My se tu pereme a ten třetí má z toho dobře. Naši překupníci jsou nenasytní. Meziobchod pominul své poslání starati se o hmotné potřeby národa. Meziobchodníci jsou vlastně vši pasoucí se na oslabeném těle společenském, jest to kokotice na jetelišti lidstva.

Řekl jsem to již v zemědělském výboru, odhaduje-li prof. dr Brdlík ztráty zemědělství na 3 miliardy Kč, že se musím tázati, kdo z těchto 3 miliard měl prospěch. (Posl. Vávra: Národní socialisté!) Povíme si to ještě, pane Vávro! (Výkřiky mezi posl. Zeminovou a poslanci čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské.) Vy, pánové, máte na tomto díle velký interes! (Posl. Vávra: Na veřejné schůzi na shledanou!) Ano, tedy na veřejné schůzi na shledanou, a řekněte tam vašim voličům, co jste jim slibovali. Počkejte, pane kolego!

Předseda (zvoní): Prosím o ticho.

Posl. Knejzlík (pokračuje): Tam řekněte svým voličům, co jste jim slibovali o volbách: Snížení daní, práci pro živnostnictvo a potom jim ukažte bilanci, že jste odhlasovali resoluci, kterou se bude zatěžovati státní rozpočet přijetím Němců a Maďarů, kteří nechtěli složiti slib na republiku, do služeb státu nebo upravením jejich pensí, potom řekněte živnostníkům, že jste jim odhlasovali cla, aby měli dražší živobytí, a potom řekněte živnostníkům, že jste jim odhlasovali kongruu, aby bylo ještě dráže, aby dovršení vašeho zla bylo horší. (Výkřiky posl. Vávry.)

Předseda (zvoní). Prosím o klid. (Posl. Vávra: Pro československé kněžstvo, které vy pěstujete!)

Posl. Knejzlík (pokračuje): Pane kolego Vávro, já bych nerad, aby to dopadlo s těmi podpisy a s tím vašim křikem tak, jak to dopadlo s tím vašim podpisem k návrhu luďáků proti svátku Husovu. Tenkráte říkali, že jste to z hlouposti udělal. Od té doby se na vás tak dívám. (Výborně! - Souhlas čsl. socialistických poslanců.)

Slavná sněmovno! Proč se bráníme zákon, který právě projednáváme? Proto, poněvadž nám nemůže býti lhostejno, že v republice naší máme 87.000 nezaměstnaných dělníků, (Tak jest!) poněvadž v republice máme miliony nedostatečně zaměstnaných anebo špatně placených! Já bych vám přál, kteří máte odvahu zvedati ruku pro další zdražování, abyste šli na př. na severní Moravu, kde celá rodina při obšívání knoflíků v zimě vydělá za den 3 Kč. tolik, o kolik jí zdražíte nyní živobytí. My máme a musíme míti interes na tom, aby naši lidé ve městech nehynuli hladem, poněvadž jsou tam děti našich malozemědělců. My je nemůžeme nechati na vesnicích, my je do měst musíme posílati, je to krev naší krve, ta láska otce k dítěti nám velí, abychom se starali o to, aby nebylo pro prospěch určitých vrstev zatěžováno to, co jsme vychovávali a co jsme nemohli doma uživiti.

Ale pánové, já jsem to již řekl v zemědělském výboru. Vy se dopouštíte jednoho velikého sebeklamu. Vy vidíte a pozorujete, jak v poslední době vlna reakce se rozprostírá po Evropě, vy jste byli posíleni výsledkem veleb z 15. listopadu a vy jste příliš zpychli příliš jste zhrdli a domníváte se, že dnes přišla doba, kdy, jak někteří jste volali, že už je dosti zákonodárství a zákonů sociálních, abyste podnikli útok na socialismus v klamné domněnce, že se vám podaří socialismus i z venkova našeho vymýtiti!

Kdybyste tak měli opravdově zájem na těchto věcech, o kterých tu tak dlouho hovoříme, vykonali byste to, co jsem řekl v úvodu své řeči, a potom bychom s vámi rádi pracovali. Pracovali bychom rádi, poněvadž i nám záleží na tom, aby práce malého člověka na venkově byla spravedlivě odměňována, jako práce každého jiného.

My budeme snad již zítra nebo na druhý týden projednávati zákon o státních zaměstnancích. Bude vás zajímati, jak o tomto zákonu smýšlí kolega z té apoštolské koalice, kol. Šamalík. (Hlasy. On zde není!) On zde není, ale napsal to sem, prý odkudsi z dolní Dalmacie. "Místo úpravy platů státních zaměstnanců prý raději snížiti životní potřeby." Tedy neupravovati platy státních zaměstnanců, to je tenor myšlení p. kol. Šamalíka a vy to doplňujete a místo snížení životních potřeb připravujete spoustu zákonů, abyste zvyšovali ceny těchto životních potřeb.

A vláda, která nesměla mluviti k poslancům v jednotlivých výborech, teprve mohla promluviti k deputaci dělnictva, jež se k ní dostavilo. Když je možno, aby ministr financí deputaci dělnické, která mu tlumočí stesky a obavy z příštích dnů řekl: "Dělníkovi nebude vaditi, jestliže je dražší kořalka o 65 haléřů," pak je to hanba a dvojnásobná hanba, když ministr obchodu vysměvavě řekne dělnické deputaci, aby počkala s protesty proti drahotě, až prý se ta drahota dostaví.

Vážená sněmovno! Otázka celní má úzkou souvislost s pozemkovou reformou. Z pozemkové reformy měli největší užitek velcí statkáři, menší užitek ti šťastní domovináři a škodu ti drobní zemědělci. (Tak jest!) Rovněž tak to bude se cly. Velcí statkáři a spekulanti s obilím budou míti... (Posl. Jiráček [ukazuje noviny]: Přečtěte si "Pražský Večerník", co dostala socialistická družstva a jejich členové, zadarmo zbytkové statky a stamiliony!) Vy jste cynikové, zbytkové statky po zákonu dostalo dělnictvo. (Hluk. Výkřiky. Předseda zroní. - Výkřiky mezi posl. Vávrou, Jiráčkem a poslanci čsl. socialistické strany.)

Budiž mně dovoleno, abych poukázal na souvislost zákona celního se zákonem, který s tak horečnou rychlostí má se projednávati ve výborech, a to se zákonem kongruovým. (Hluk. - Výkřiky mezi posl. dr Samkem a posl. Prokešem.)

Chci prohlásiti s tohoto místa, když hovoříme o tom, že lidová strana vykoupila si hlasování pro cla zákonem o kongrue, že katoličtí kněží nemají vlastního interesu na tom, aby stát zákonem nebo jakýmkoli jiným způsobem staral se o jejich zaopatření. Pánové z klubu lidové strany, prosím, najděte si resoluci, kterou vám dne 9. března 1921 poslalo kněžstvo jičínského okresu, a budete v této resoluci čísti tato slova: "Není na světě spokojenosti, nemá-li člověk vědomí zabezpečené budoucnosti. Je to vlastně povinností biskupů, aby se starali o výživu duchovenstva a důstojné jeho zaopatření (Potlesk čsl. socialistických poslanců.), ale zájmy nižšího duchovenstva se v tomto ohledu, bohužel, často kříží se zájmy duchovenstva vyššího. Páni biskupové vědí, že by jim vláda řekla: Dejte nám své latifundie a my všemu kněžstvu vašemu upravíme platy třebas i podle norem státních nebo docela i obecních úředníků. Jsme otroky a žebráky k tomu." Tak píše katolické kněžstvo v resoluci zaslané klubu lidové strany a 20. července 1921 napsal kněžský list "Jednota": "Ještě té bídy není dost, ještě jejich milosti čekají, až přijdou deficienti před portály chrámů jako chrámoví žebráci, nebo až za večera postaví se na roh ulice kdesi ve stínu, aby jim nebylo viděti do tváře. Avšak doba už nebude dlouhá. Teď je zdržuje jen ostych, abyste se neurážely "milosti". Tak volá kněžstvo ve svém časopise k jejich milostem, které mají se starati o úpravu jejich platů. (Posl. Zeminová: Arcibiskup olomoucký vyváži miliony podvodně!) To bylo jen posledních 900 tisíc, co se chystal vyvézt, ty ostatní se nezachytily. (Hlas: Dá vám je do Kotvy!) On to ukládá do majetku, který rez a moli sežerou, aby "vyplnil" učení Kristovo.

Ale chci jíti ještě dále. Československé duchovenstvo sdružené v Jednotě katolického duchovenstva československého obrátilo se také na Apoštolskou Stolici do Říma memorandem, v němž sděluje: "Statky církevní v republice naší jsou z největší části dotace biskupských kapitul a klášterů. Národ náš netouží tak po tom, aby statky ony byly zabrány, nýbrž aby byly spravedlivě rozděleny. Toho žádáme i my, aby jmění církevní spravedlivě bylo rozděleno podle potřeby chrámů a těch, kdož oltáři slouží, aby někteří bohatstvím neoplývali a jiní přemnozí nouzí netrpěli, nýbrž aby všichni měli zaopatření stavu přiměřené, tak aby se mohly odstraniti štolové poplatky, jež lid často za jistou simonii považuje."

Tedy, pánové z celní koalice, kněžstvo nechce od státu úpravu platů, poněvadž ví, že je to povinnost zaměstnavatelů, bratří jeho, kteří na tomto světě uchvátili větší moc a větší majetek, jsou však tvrdí k tomu, když jejich spolubratři v chudých farách trpí bídu. A jistě není jim lhostejno, jestliže se na úkor zhoršení životních potřeb pracujícího lidu bude rozhojňovat majetek biskupů, klášterů, arcibiskupů a zhoršovati životní míra veškerého občanstva v republice. (Tak jest!)

Pánové, já jsem před chvílí položil otázku, co dělalo ministerstvo zemědělství za celou dobu 4 let? Ani jediný zákon nepředložilo Národnímu shromáždění. Ale já bych křivdil ministerstvu zemědělství, že bylo nečinno. Já chci před slavnou sněmovnou zde prohlásiti, že ministerstvo zemědělství staralo se o prospěch a potřeby drobného zemědělce... (Slyšte!) Toto moje sdělení bude pravým opakem toho, co jsem minulého týdne četl ve "Venkově", který píše, že prý kolegové z Moravy vodí do pozemkového úřadu deputace starostů - tuším, že to byl kol. Molík aby se na jižní Moravě parcelovalo. Ministerstvo už tam rozparcelovalo, a to touto nájemní smlouvou, kterou, aby se nedostala nikomu nepovolanému do rukou, vydalo jen v jednom originálu. (Ukazuje smlouvu.) Pánové, touto smlouvou ministerstvo zemědělství, jež je v rukou republikánské strany, pronajalo republikánské straně 9 dvorů s cukrovary na Hodonínsku, pod firmou Akciová společnost průmyslu cukrovarnického v Hodoníně. Tato smlouva byla vypracována 1. července. Na těchto 9 dvorech 1. července se již začínaly žně. Smlouva zní na 20 let. A ministerstvo zemědělství úrodu i s dobytkem, který je v těchto 9 dvorech dalo zadarmo těmto pronajimatelům. (Hluk. - Výkřiky.) To je dar, který rovná se nejméně sumě 5 mil. K.

Dovolte, abych vám poukázal na některé zajímavosti této smlouvy. Syndikát převzal také cukrovar židlochovický s celým zařízením i s drahou 20 km dlouhou za roční nájemné 320 tisíc K. (Slyšte!)

Syndikát dostal od ministerstva zemědělství k této úrodě, inventáři živému i mrtvému, veškerou slámu, všechen hnůj a suchou píci, která ležela té doby na sýpkách nebo ve stodolách tohoto dvoru.

Pánové, bude vás zajímati, jakou cenu nájemného platí tito agrární malozemědělci z hodonínského syndikátu státu, jejž v tomto případě zastupovali jejich kolegové z ministerstva zemědělství. Cena nájemného v řepařském tomto kraji je stanovena 301 kg cenou pšenice z 1 ha. U nás toto nájemné platí se z jedné měřice. Tak se postaralo ministerstvo zemědělství, aby se prospělo malozemědělcům!

§ 8 této smlouvy je také zajímavý. Ke konci období smluvního, za 20 let, je pachtýř povinen obilí, hnůj, seno, dobytek vrátiti. Ale stát nahradí náklad na hnojení umělými hnojivy tomuto propachtovateli v tom posledním roce. A aby také v této smlouvě bylo postaráno o malozemědělce, dovolíte, abych vám přečetl poslední větu §u 9: "Budou-li se klučovati lesy, pak na dva roky se musí pronajmouti tyto vyklučované plochy, zapýřené, kořeny, pravda, porostlé, drobným zemědělcům, aby to vyčistili, a po dvou letech to musí dostati syndikát do svého pachtovního poměru."

Vy jste slyšeli často, jak ministr financí si stěžuje na nehospodárnost, nebo jinak řečeno, jak je třeba u nás dobře, úzkostlivě hospodařiti. Tato pachtovní smlouva zavazuje stát, aby stavěl na propachtovaných objektech budovy, na kterých se tito dva kontrahenti dohodli na účet státu, a ten nájemce bude tomu státu platiti z těchto budov nájemné, rovnající se 5% investovaného kapitálu. (Slyšte!) Pan dr Engliš říká, že my si vypůjčujeme venku na 11 až 12%, tedy zde se bude hodně mnoho slevovati! (posl. Bergmann: Je přihlášena k poplatkům ta smlouva?) To asi bude.

Abych nebyl nespravedlivým, mohu říci, že touto smlouvou zavazuje se pachtýř platiti daně předpisované státem, obcemi, že zavazuje se vrátiti po 20 letech to, co dostal nyní na 20 roků zadarmo k užívání.

Oh, pánové, to je zájem o malozemědělce. Z těchto dvorů, totiž z obcí, jež leží v okruhu těch dvorů, vodí pak starosty a malozemědělce na pozemkový úřad, aby intervenovali v jejich prospěch, to je cynismus, který, vážení pánové, přece jen by neměl býti tak tvrdým a tak nespravedlivým.

Já jsem uvedl důvody, které nás vedly k tomu, abychom se vzepřeli zákonu, který nám měl býti vnucen. Prohlašuji zde otevřeně: Vytýkáte-li nám, že s námi hlasují Němci, pak vám říkám otevřeně, že my s Němci nejednali a nebudeme jednati do té doby (Výborně! Potlesk.), dokud oni nezmění svůj názor na republiku (Výborně!), dokud dr Schollich bude zapalovati české lesy raději, než by je nechal zestátniti, pokud se budou paní kol. Weberové potiti ruce. Dokud Němci neprohlásí se pro stát, pro nás není jednání. (Výborně!)

Pokud se týče našeho poměru k ochraně zemědělství, prohlašuji znovu: My jsme chtěli a byli jsme ochotni jednati o celním sazebníku, poněvadž víme, že tuto otázku je nutno řešiti, zatím co vy jste to už v důvodové zprávě zamlčeli "z vyššího státního hlediska". Ale vy jste toto jednání porušili tím, že jste nám řekli: Toto je minimum (ukazuje návrh na změnu celního sazebníku), toto je nezměnitelné, buď toto přijmete, nebo nepřijmete! Proto jsme se bránili a proto také pro tuto předlohu nemůžeme hlasovati. (Výborně! - Potlesk socialistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP